CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1326 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Ma to je uvijek tako i bilo, vec mi je zapalo za oko sto doticna kaze da se natezala s njima za artikal ispod 50KM :)
Nista, nadam se da ce nam postaviti skeniran racun ovde da vidimo sta i kako obracunavaju.
motorola01

#1327 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

un1ted wrote:Ma to je uvijek tako i bilo, vec mi je zapalo za oko sto doticna kaze da se natezala s njima za artikal ispod 50KM :)
Nista, nadam se da ce nam postaviti skeniran racun ovde da vidimo sta i kako obracunavaju.
I ja se nadam, ali cisto sumnjam. Ovdje svi dodju kad im nesto treba, a kad treba prenijeti iskustvo samo se izgube kao da nikad ovdje nisu ni bili.
Sunjalica1

#1328 Re: CARINA U BiH

Post by Sunjalica1 »

motorola01 wrote:
un1ted wrote:Ma to je uvijek tako i bilo, vec mi je zapalo za oko sto doticna kaze da se natezala s njima za artikal ispod 50KM :)
I ja se nadam, ali cisto sumnjam. Ovdje svi dodju kad im nesto treba, a kad treba prenijeti iskustvo samo se izgube kao da nikad ovdje nisu ni bili.
Kad preuzmem svoje tenisice prenijet cu iskustvo svakako :)

Zadnji put kad sam razgovarala s njima reli su mi da ce i fizicka lica biti tretirana kao i pravna lica i da ce doci do kasnjenja sa carinom i da se sve carini :? , ni meni nista nije bilo jasno pa sam ovdje pitala, da bi se naoruzala argumentima :evil:

A to, oko 49 km sto smo imali okrsaj je sto su mi vjerojatno htjeli nametnuti jos koju markicu da bi mi naplatili i carinu ( pretpostavljam , ne mora biti nuzno tacno) 4 dana smo se prepirali oko naplate troskova , na kraju diskusije sam prosla sa nesto manje od 30 km .

Javim uglavnom :)
mO k3

#1329 Re: CARINA U BiH

Post by mO k3 »

Poštovani treba mi pomoć , radi se o polovnim stvarima ormari,secije ,itd koje bi mi uvozili u bih i prodavali
Kakva je tu procedura

Hvala unaprijed
BJB

#1330 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Je li ista carina bez obzira na vrstu proizvoda? REcimo ovo Image kosta ispod 50KM... Hocu li platiti carinu ili ne?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1331 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Ako je ispod 50KM neces paltiti carinu. Ako platis zali se i ne preuzimaj artikal (reci postaru da hoces ponovn ocarinjenje a ne da ne prihvatas paket).
Mehemed
Vozim: automobil

#1332 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Kasni mi posiljka iz Kine, narucio 14.04. a krenulo iz Kine 18.04. i jos uvijek nije stiglo do BiH (nista jos od infa o tracking broju), a sve su dolazile za 2-3 dana iz Kine do BiH, i jedna za 4 dana,(sa Singapore Postom) a evo sada vec 5 dana proslo jos nije stiglo, postoji li mogucnost da sebi to neko zaplijeni a da ne ucita ovamo tracking broj na stranici BH Poste?
Narucio sam jos nesto 2-3 dana poslije trenutka kada je ovo otislo(isto Singapore Postom), kontao da ce proci vise od 7 dana izmedju posiljki, vjerovatno ce i proci, ali mi je cudno kako do sada nije stigla, ili jos nisu update-ali tracking broj
seoBIH

#1333 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ne postoji sansa da ti neko uzme ako je s TN. Inace, prosjek SP poste je 10 dana, sto znaci da moze doci za 5 dana, a moze i za 15 :)
Evo ti moj primjer, poslato 12, stiglo 22. Naruceno 14tog stiglo 23ceg :)
Mehemed

#1334 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Poslato je 12.04. ali je 18.04. krenulo iz Kine prema BiH, 6 dana je stojalo dok se napunilo dovoljno da krene avion, a kako sam procitao prosjek je 5-10 radnih dana (7-14 dana ukupno), e sada mislim da tu racunaju samo do dospijeca u BiH, i dok se to kroz carinu i poste provuce prodje jos 3 i vise dana, zna nekada i po 7-8 dana se zadrzati na carini iako ne treba placati carinu za posiljku
Mehemed

#1335 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Napokon je stiglo do BiH, sad dok to kroz carinu prodje....
Ma dobro, sad se bar TN updateovao :)

Nego da pitam, kakva je situacija sa uvozom lasera, neke zemlje ne daju uvoziti lasere jace od 1mW, kakva je situacija u BiH s tim?
Mehemed

#1336 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Mehemed wrote: Nego da pitam, kakva je situacija sa uvozom lasera, neke zemlje ne daju uvoziti lasere jace od 1mW, kakva je situacija u BiH s tim?
Ima li ikakva informacija o ovome?
Ja sam googlao ali nisam nista uspio naci, a narucio bi laser jacine 5 mW
DON_eARL

#1337 Re: CARINA U BiH

Post by DON_eARL »

Mehemed wrote:
Mehemed wrote: Nego da pitam, kakva je situacija sa uvozom lasera, neke zemlje ne daju uvoziti lasere jace od 1mW, kakva je situacija u BiH s tim?
Ima li ikakva informacija o ovome?
Ja sam googlao ali nisam nista uspio naci, a narucio bi laser jacine 5 mW
Piši mail na [email protected] :-D
Mehemed

#1338 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

DON_eARL wrote: Piši mail na [email protected] :-D
Poslao sam, ali nece odgovoriti, jer sam i prije slao, prije pola godine i nikada nisam dobio odgovora...
tm-maglaj

#1339 Re: CARINA U BiH

Post by tm-maglaj »

Meni je poslan paket iz Hong Konga prije tacno mjesec dana, sa TN..jos nije dosao, odnosno kad trazim taj TN na stranici BH Pošte, nema informacija.. Da li inace tako dugo traje?
Mehemed

#1340 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Preko koje kompanije je poslato?
45 dana je vrijeme za koje bi trebalo doci, poslije 45 da dodje je skoro nemoguce, 99.9% posiljki stize u roku 45 dana
tm-maglaj

#1341 Re: CARINA U BiH

Post by tm-maglaj »

Mehemed wrote:Preko koje kompanije je poslato?
45 dana je vrijeme za koje bi trebalo doci, poslije 45 da dodje je skoro nemoguce, 99.9% posiljki stize u roku 45 dana
Kupljeno je preko e-bay-a, poslano registred mail, valjda HK postom.. ako je 45 dana onda imam jos 15 valjda da dođe..
Mehemed

#1342 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

tm-maglaj wrote: Kupljeno je preko e-bay-a, poslano registred mail, valjda HK postom.. ako je 45 dana onda imam jos 15 valjda da dođe..

E moze biti, mozes li mi poslati TN u pp ili ovdje i odmah cu znati cime je poslato?
denis007

#1343 Re: CARINA U BiH

Post by denis007 »

tm-maglaj wrote:Meni je poslan paket iz Hong Konga prije tacno mjesec dana, sa TN..jos nije dosao, odnosno kad trazim taj TN na stranici BH Pošte, nema informacija.. Da li inace tako dugo traje?

I kod mene je slicna situacija. Ocekujem nekoliko posiljki, neke i sa TN. Dvije-tri poslane prije skoro mjesec, ali nema jos nista. Ocito je zbog neceg sistem usporio. Npr. prosle godine u ovo doba je meni brzo stizalo. Cak i singapurska posta koja je po meni najbrza malo kasni. Samo mi je jedna posiljka u zadnjih mjesec dana stigla u roku od 15 dana. Jednostavno, nema pravila. Meni su znale doci nakon 3 mjeseca.

Pozdrav
kurage20

#1344 Re: CARINA U BiH

Post by kurage20 »

Pozdrav ljudi.
Evo doslo mi pismo za carinjenje 2 paketa. Vrijednost oko 90km. Nego zanima me da li moram i izvod iz banke, osim paypal transfera poslati njima.
Ovdje pise "Napomena: za posiljke narucene putem interneta, uz fakturu za robu duzni ste dostaviti dokaz banke o izvrsenoj transakciji" Nije mi to problem, nego neki dan bio isto morio zenu u banci da mi da izvod.
Nefs-i Mulhima

#1345 Re: CARINA U BiH

Post by Nefs-i Mulhima »

Mene samo zanima da li oni imaju zakonskog osnova da zahtjevaju izvod od banke buduci da na istom pisu nevezane transakcije (uplate isplate) koje su privatne itd itd.... ?

Moze li me neko uputiti na zakon koji rjesava ovu materiju ili je to samovolja carinskih radnika :roll:

Unaprijed hvala.
kurage20

#1346 Re: CARINA U BiH

Post by kurage20 »

To je i meni bezveze, sta on ima meni gledat moje stanje na racunu i sve uplate i isplate. Zato pitam ako ne treba samo paypal invoice i cao.
seoBIH

#1347 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ja svoje kao i kolege redovno markiramo. Samo ostavim ne markiranu (zatamnjenu) transakciju od kupovine. Sta oni trebaju znati koliko sam juce potrosio u merkatoru i koliko imam na racunu :)
Mehemed

#1348 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

denis007 wrote: I kod mene je slicna situacija. Ocekujem nekoliko posiljki, neke i sa TN. Dvije-tri poslane prije skoro mjesec, ali nema jos nista. Ocito je zbog neceg sistem usporio. Npr. prosle godine u ovo doba je meni brzo stizalo. Cak i singapurska posta koja je po meni najbrza malo kasni. Samo mi je jedna posiljka u zadnjih mjesec dana stigla u roku od 15 dana. Jednostavno, nema pravila. Meni su znale doci nakon 3 mjeseca.

Pozdrav
I meni je kasnila posiljka od Singapore Post-a, uvijek je dolazilo za 2-3 dana od dana kretanja iz kine, a za posljednju posljku je trebalo 6 dana od dana napustanja Kine pa do dana dospijeca u BiH... sve u svemu danas ili sutra je u lokalnoj posti, sutra otici podici i platiti 3.50KM za otvaranje :D
denis007

#1349 Re: CARINA U BiH

Post by denis007 »

kurage20 wrote:Pozdrav ljudi.
Evo doslo mi pismo za carinjenje 2 paketa. Vrijednost oko 90km. Nego zanima me da li moram i izvod iz banke, osim paypal transfera poslati njima.
Ovdje pise "Napomena: za posiljke narucene putem interneta, uz fakturu za robu duzni ste dostaviti dokaz banke o izvrsenoj transakciji" Nije mi to problem, nego neki dan bio isto morio zenu u banci da mi da izvod.

Probaj samo sa paypal papirom. Mislim da ce ti uvaziti izuzev ako posumnjaju da je cijena nerealna. Osim paypal, posalji onaj "order details" koji bi ti svaki onlajn servis za kupovinu trebao ostavljati prilikom kupovine. Cisto da dokazes i pokazes odakle si to kupio. Tako imaju nekakvu mogucnost da dodatno provjere ako se bas toliko trude oko toga.
Last edited by denis007 on 25/04/2013 21:43, edited 3 times in total.
denis007

#1350 Re: CARINA U BiH

Post by denis007 »

Mehemed wrote:
denis007 wrote: I kod mene je slicna situacija. Ocekujem nekoliko posiljki, neke i sa TN. Dvije-tri poslane prije skoro mjesec, ali nema jos nista. Ocito je zbog neceg sistem usporio. Npr. prosle godine u ovo doba je meni brzo stizalo. Cak i singapurska posta koja je po meni najbrza malo kasni. Samo mi je jedna posiljka u zadnjih mjesec dana stigla u roku od 15 dana. Jednostavno, nema pravila. Meni su znale doci nakon 3 mjeseca.

Pozdrav
I meni je kasnila posiljka od Singapore Post-a, uvijek je dolazilo za 2-3 dana od dana kretanja iz kine, a za posljednju posljku je trebalo 6 dana od dana napustanja Kine pa do dana dospijeca u BiH... sve u svemu danas ili sutra je u lokalnoj posti, sutra otici podici i platiti 3.50KM za otvaranje :D

Tako je i kod mene bilo, ali su me ti dodatni dani za singapursku postu malo iznenadili. Bas me zanima sta je razlog. Da li su ovi nasi nesto zapetljali ili se svjetski sistem nesto grci :) Nikad nije bilo ovako.
Post Reply