Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Gavijalov

#1326 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Gavijalov »

Hajlac wrote:
lamudan wrote:
Gavijalov wrote:Povezao sam da su multi split jedinice stvar o kojoj sam pitao, i vidim da je to skupa stvarka.

Onda ću vjerovatno uzeti i nverter za grijanje dnevne od 24 m2 i izbor bi mogao pasti na model FTXN25L9. Ima li neko iskustvo i mišljenje o toj klimi?

Zasad sam još uvijek na centralnom grijanju i namjeravam ovom kupovinom da testiram kvalitet i isplativost grijanja na invertere (u danima u kojima centralno zataji , a takvih će sigurno biti ), pa možda nekada u budućnosti se skinuti sa centralnog.
U svakom slucaju bolje a jeftinije su rjesenje dva manja uredjaja nego jedan multisplit,ako ne moze jedna pokrit,ako si vec odlucio za daikin naletih neki dan na ovu cijenu tog modela koji ti trazis,mislim da je izuzetno povoljno
http://edostuzla.pik .ba/artikal/7478957/klima-uredjaj-inverter-daikin/ jest da je u Tuzli,ali samo 100KM skuplja 35 ica
I FTXN25L9 i FTXN35L su na nivou nize klase LG invertera - srednja zalost za grijanje. Malo uporedite specifikacije s ovim koje smo do sad spominjali za grijanje. (efikasnost EER i COP ispod 4, kapacitet ispod 4kW - skroz lose, na nivou prosjecnih modela Panasonica i LG-a)

Ako se mognem protegnuti još 300-400 KM uzeću jači stroj. Hvala.

http://www.climshop.com/images/Image/Im ... 283%29.jpg

http://www.kupklimatyzator.pl/file_stor ... txn35l.JPG
Gavijalov

#1327 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Gavijalov »

A ovaj model FTXN50L/RXN50L je u Tuzli 1.789 KM, a na Ilidži 2.752 KM. Zato sam zbunjen, a ova klima baš djeluje kao dobar stroj.
Hajlac

#1328 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Gavijalov wrote:A ovaj model FTXN50L/RXN50L je u Tuzli 1.789 KM, a na Ilidži 2.752 KM. Zato sam zbunjen, a ova klima baš djeluje kao dobar stroj.
Ma ni pod razno. U toj cjenovnoj klasi 5x bolje ti je AWYZ Nocriu uzeti a ne te zastarjele modele Daikina...
Samo uporedi malo snagu, efikasnost itd...
Daikin mi inace vise ide pod ruku s Yorkom (nafurani "brend") nego s ovim trojstvom Japanaca...

Image
Leopold_IV

#1329 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Leopold_IV »

Novi sam na temi pa samo jedno pitanje (izvinjavam se ako ste vec pricali o tome a ja nisam naletio na to) vezano za Infracrvene panele za grijanje?

Da li ih je iko probao i kakva su iskustva. Onakvi kao sto se kace na plafon.
20013dandelion

#1330 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by 20013dandelion »

Ppozdrav svim poklonicim inverterske tehnologije,

Imam pitanje, pa ako biste bili ljubazni, odgovorite... bila bih zahvalna...
Ukratko, kupujem inverter za grijanje prostora oko 35 kvadratnih metara (dnevni boravak s kuhinjom), izolacija prosječna, stan ispod i iznad prazni. Dvije spavaće sobe će se po potrebi grijat konvektorima. Pošto od početka želim mitsu, preporučen mi je kirigamine zen, msz-ef 35 veh (on mi je povoljniji od msz - fh 35 vehz kojeg najviše hvalite). Kažu, nema potrebe za tim fh kad mi je i ef za moj prostor i raspored sasvim dovoljan (ljudi su profesionalci)... imam namjeru ponekad otvoriti i one sobe da se malkice ugriju, barem kad nisam kući... hoće li taj sistem funkcionisat ? Hvala...
starii

#1331 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

za 24h potrosio sam 2.15KM struje, inverter klima je radila cijelo vrijeme i odrzavala temp na 22-23C, bojler dva puta ukljucivan, rucak se pravio i malo konvektor radio tokom noci zbog male bebe,laptop, tv non stop....helem u stanu se osjeti da je znatno toplije,meni malo i smeta :D, ja sam zadovoljan kako mi klima grije i koliko vidim potrosnja je mizerna...
Hajlac

#1332 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

starii wrote:za 24h potrosio sam 2.15KM struje, inverter klima je radila cijelo vrijeme i odrzavala temp na 22-23C, bojler dva puta ukljucivan, rucak se pravio i malo konvektor radio tokom noci zbog male bebe,laptop, tv non stop....helem u stanu se osjeti da je znatno toplije,meni malo i smeta :D, ja sam zadovoljan kako mi klima grije i koliko vidim potrosnja je mizerna...
Polako, opet cemo mi i ove zime dijeliti iskustva - ovo je tek uvertira :-D (i meni vec 10ak dana radi/grije)

Nego koja je klima u pitanju(model)?
survie

#1333 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

20013dandelion wrote:Ppozdrav svim poklonicim inverterske tehnologije,

Ukratko, kupujem inverter za grijanje prostora oko 35 kvadratnih metara (dnevni boravak s kuhinjom), izolacija prosječna, stan ispod i iznad prazni. Dvije spavaće sobe će se po potrebi grijat konvektorima. Pošto od početka želim mitsu, preporučen mi je kirigamine zen, msz-ef 35 veh (on mi je povoljniji od msz - fh 35 vehz kojeg najviše hvalite). Kažu, nema potrebe za tim fh kad mi je i ef za moj prostor i raspored sasvim dovoljan (ljudi su profesionalci)... imam namjeru ponekad otvoriti i one sobe da se malkice ugriju, barem kad nisam kući... hoće li taj sistem funkcionisat ? Hvala...
Neces pogrjesiti sa Mitsu koji god da uzmes. Ono sto bih mozda ja napravio je da bih umjesto Kirigamine Zen uzeo obicni Kirigamine FH. Malo je dana u godini kada su temp ispod -15 a to se malo uvjek moze konvektorom posluziti. Kirigamine Zen je dizajnerski model (ne da je on los daleko od toga, ali FH model je noviji i bolji).
Hajlac

#1334 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

survie wrote:
20013dandelion wrote:Ppozdrav svim poklonicim inverterske tehnologije,

Neces pogrjesiti sa Mitsu koji god da uzmes. Ono sto bih mozda ja napravio je da bih umjesto Kirigamine Zen uzeo obicni Kirigamine FH. Malo je dana u godini kada su temp ispod -15 a to se malo uvjek moze konvektorom posluziti. Kirigamine Zen je dizajnerski model (ne da je on los daleko od toga, ali FH model je noviji i bolji).
Obaska sto za 30m2 nije potrebna 35ica, a FH25 je i jeftinija...
starii

#1335 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

klima je nastimana na 22C ali i na termostatu u stanu vrti se oko 22C, uglavnom za sada sam zadovoljan ne svađam se sa zenom :D ...mislim da je najvaznije da covjek zna sta hoce od klime, ja ne ocekujem da me ona grije kad je vani -10 mada moze da radi na -15, ako realno covjek skonta da je u sarajevu mozda jedno 15 dana tempreratura ispod 10C, ostalo je oko 0 do -5 onda inverter klima moze solidno da grije cijeli taj period a kad zagusti ima plin konvektor....klima je york inverter a ima ugrađen mitsubishijem DC Inverter kompresor...
Hajlac

#1336 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:sve je to ljudi lijepo,to je dobar model,ali je poskup,a ako uzme jednu klimu mora koristit konvektore u ostalim sobama,opet ce racuni malo narast,ako su pare problem,po meni je najisplativije dva uredjaja jeftina koja ce radit bez konvektora cijelu godinu uz mizerne racune,a samo kad se desi oni veliki minusi samo tad se pale konvektori,prosle godine npr nebi trebali konvektori,pretprosle bi trebali 20-ak dana
Kako ce biti skupa FH25 - vrhunska klima a kosta do 2000KM :-)

http://klima-uredjaji.eu/mitsubishi-kli ... uz-fh25ve/
Hajlac

#1337 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:ja ne mislim da je ona skupa ona je dobra,ali ako neko nema para njemu je skupa,ja samo onako razmisljam sta je najisplativije,uzet nju za 2000KM ona pokrije pola stana ili manje,ne znam koliki je,a ostalu polovicu griju konvektori koji opet trose struju i to prilicno,a neki jeftiniji modeli mitsubishi fujitsu itd koji kostaju 1100-1200KM pokriju cijeli stan,i 180 dana u godini griju skroz jeftino,a onda se nekad koji dan 5-10-20 upale konvektori kad ti jeftini ne mogu.
Inace ja sam za top klime da se kupuju,nemojta me pogresno skontat,ali u nedostatku novca kontam sta se vise isplati
U redu ako ces im ti garantovati da ce srednja-zalost-pocetni-inverter modeli japanaca od silnog frostanja i nedostatka snage moci grijati 35+ m2 u Januaru, jer dzaba im ti pricuvni konvektori kad su daleko(u spavacim) od dnevnog boravka/kuhinje.
20013dandelion wrote:...izolacija prosječna, stan ispod i iznad prazni...
Jer to sto ti preporucujes - Fujitsu ltca i slicni 1000-1200KM, nista bolji nisu od kojekakvih inverter Panasonica, LG-a, Samsunga...
To su inverter klime primarno za hladjenje.
ketronsd1

#1338 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Leopold_IV wrote:Novi sam na temi pa samo jedno pitanje (izvinjavam se ako ste vec pricali o tome a ja nisam naletio na to) vezano za Infracrvene panele za grijanje?

Da li ih je iko probao i kakva su iskustva. Onakvi kao sto se kace na plafon.
Dobro samo za oko :-D
Moze se koristiti u toplijim krajevima zimi.Radi na principu sunceve zrake znaci bilo koji prostor koji ti je u sjeni ne dolazi toplota do.Veoma rizicna investicija gdje su zime jace, prije svega zbog vodoinstalacija.Tebe grije a u stvari ne mora znaciti da ti je temperatura u stanu visa od 15C ili cak i nize.Potrosnja je veca u odnosu na TP bilo kojeg tipa.
Ima tu jos puno mana ali vjerujem da ti ne treba nabrajati vise.Jedina prednost je ta sto ne isujsuje zrak ali malo je onih kojima to i nije potrebno jer bar je u BiH potrebna neka regulacija vlage u stambenim objektima.Kod nas ti je glavno da se zacepi dobro a vlaga onda udara na sve strane
Pozzzz!!!
Hajlac

#1339 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:...fujisu 12ltca nije jeftina ona je blizu nocrii,kosta oko 2000 KM ima manji kapacitet ali dobar scop dobro se ponasa na minusima deklarisana je na -20,i dobro je prosla kod nordijaca
A na koje si jeftinije onda mislio ? U vise navrata spominjao si neke do 1200 KM...
20013dandelion

#1340 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by 20013dandelion »

hvala na odgovorima, ali sad se kolebam... :?
da li da u opciju uključim i msz-fh 35 ve... za onu vehz stvarno ne mogu dat skoro 3000 KM...
kirigamine zen koju sam ranije spomenula ide do -20 stepeni C, a ova obična fh 35 je do -15 mada vele ovi iz klimatizacijske firme radit će svaka i na nižoj temp. od krajnje, barem 5 stepeni, pa i više (naravno, manje će grijat ali joj se može pripomoć)... razlika u cijeni ova dva modela je smiješna, ni 20 KM, dakle meni je svejedno... šta vi mislite? hvala
Hajlac

#1341 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:
Hajlac wrote:
lamudan wrote:...fujisu 12ltca nije jeftina ona je blizu nocrii,kosta oko 2000 KM ima manji kapacitet ali dobar scop dobro se ponasa na minusima deklarisana je na -20,i dobro je prosla kod nordijaca
A na koje si jeftinije onda mislio ? U vise navrata spominjao si neke do 1200 KM...
pa svi imaju jeftine modele,mitsubishi ima neki od 1150KM deklarisan do -10,on ce radit i malo trosit dok pravo ne zazimi,zar ne,ako moze moj lg grijat 150-180 dana u godini moze i ovaj sigurno,a fujitsu ima najjeftiniji 12llca za 1200KM,a vec za 1300KM fujitsu ima standard inverter 12lmca do -15,to su klime koje se mogu dobro isplatitpo meni,jer ne moze svako izdvojit 2000-3000KM za klimu pogotovo za dva komada
Nekidan si drugacije govorio o tim pocetnim inverter modelima :-)
lamudan wrote:s obzirom da taj model daikina nije nesto narocito po performansama nebi ni trebao vise kostat,isto tako imas i mitsubishi i fujitsu po 1100KM najjeftiniji modeli koji nisu bas neka sila za grijanje
Shvatam i ja da ima ljudi koji bi ustedjivali na svemu, ali kad se ulaze u grijanje manje boli glava ako se uzme kvalitetna toplotna pumpa nego neki jeftinjak-inverter koji je namijenjen za hladjenje a ovamo sta ugrije ugrije...
Hajlac

#1342 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

20013dandelion wrote:hvala na odgovorima, ali sad se kolebam... :?
da li da u opciju uključim i msz-fh 35 ve... za onu vehz stvarno ne mogu dat skoro 3000 KM...
kirigamine zen koju sam ranije spomenula ide do -20 stepeni C, a ova obična fh 35 je do -15 mada vele ovi iz klimatizacijske firme radit će svaka i na nižoj temp. od krajnje, barem 5 stepeni, pa i više (naravno, manje će grijat ali joj se može pripomoć)... razlika u cijeni ova dva modela je smiješna, ni 20 KM, dakle meni je svejedno... šta vi mislite? hvala
FH25VE je snaza kao "veci" Kirigamine Zen model (EF35VE) tj. 1.8-5.5kW, tako da bih ja opet isao na FH seriju koja je ipak okrenuta performansama a ne dizajnu/sminki kao ta Zen.

I moja Toshiba SKVP-E je rejtirana do -15C pa je pretprosli februar radila i onu noc/jutro kad se u Sarajevu spustila temp. do -24C :)
Last edited by Hajlac on 02/10/2013 00:33, edited 2 times in total.
Hajlac

#1343 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote: 1. Uzet pravu stvar za 2000-3000KM i grijat pola stana 200dana u godini,a pola stana konvektorima 200 dana u godini,ili 2. Uzet dvije 12ke obje za 2200-2400KM pa grijat samo klimama cio stan 180 dana a konvektorima 20 dana,meni mrsko racunat eto ako tebi nije mrsko kojim bi se nacinom manje potrosilo kroz mjesecne racune za grijanje
Nismo vidjeli tlocrt stana tako da je preuranjeno preporucivati drugu klimu koja bi grijala te dvije druge sobe ;-)

2x1200KM + 2x250KM za ugradnju = 2900KM

Da ne pricam o upitnom kvalitetu i pouzdanosti tih jeftinih inverter klima.

A opet pitanje bi li, zavisno od rasporeda soba, ta druga klima mogla pokriti obje ili bi bio potreban i jedan konvektor.

Valjda prvo treba znati kakav je raspored u stanu pa onda preporucivati rjesenje. Ovako, bez uvida u raspored, jedino sto se obrazli moze preporuciti jeste jedna dobra klima u najvecoj prostoriji (dnevni+kuhinja/trpezarija), a za zabacene prostorije u kojima >15h niko ne boravi staviti konvektore koji ce odrzavati na 20-22C.
Hajlac

#1345 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

20013dandelion wrote:... razlika u cijeni ova dva modela je smiješna, ni 20 KM, dakle meni je svejedno...
Koje su cijene u pitanju?
20013dandelion

#1346 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by 20013dandelion »

Hajlac wrote:
20013dandelion wrote:... razlika u cijeni ova dva modela je smiješna, ni 20 KM, dakle meni je svejedno...

moja greška... ima razlike fh35ve jeftinija od zen ef35veh oko 130 KM, kod Jelića (2230...2360)
u sonyju, u bbi, razlika je manja, oko 30-ak KM, čini mi se (2330....2360)
Jelić povoljniji
Gavijalov

#1347 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Gavijalov »

Šta mislite o ovoj klimi, odnosu cijene i kvaliteta?

DAIKIN FTX25JV
, Kapaciteti uređaja su: Qhl= 2,5 kW, Qgr= 2,8 kW.
Energetska klasa: A+/A+, SEER 5,63 kW - godišnja potrosnja el. energije 155 kWh
SCOP 4,5 kW - godišnja potrosnja el. energije 745 kWh

cijena=1.457 KM
Hajlac

#1348 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

20013dandelion wrote:
Hajlac wrote:

moja greška... ima razlike fh35ve jeftinija od zen ef35veh oko 130 KM, kod Jelića (2230...2360)
u sonyju, u bbi, razlika je manja, oko 30-ak KM, čini mi se (2330....2360)
Jelić povoljniji
Ako ste spremni toliko uloziti u klimu, FH35VE je najbolji moguci izbog medju "japancima" (VEHZ je jos snazniji model ali je namijenjen za nordijske zime/podrucje).

Sto se tice dileme izmedju FH35 i EF35:
http://www.klimacentar.com/mitsubishi-e ... h35ve.html

http://www.klimacentar.com/mitsubishi-e ... f35ve.html

FH35VE :

@-10C izlazna snaga 3,6kW

veci raspon sto ukazuje na bolji inverterski kompresor - (1,0 – 6,3) kW

veca efikasnost - COP 5

snaga kompresora - 950W

EF35VEH:

@-10C izlazna snaga 2,9kW

manji raspon snage - (1,8 – 5,5) kW

manja efikasnost - COP 4.19

snaga kompresora - 650W

To su one kljucne razlike a ostalo (estetika, razlicite lamele itd.) su sporedne stvari.
survie

#1349 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

20013dandelion wrote:hvala na odgovorima, ali sad se kolebam... :?
I ja glasam za FH seriju u odnosu na Zen (dizajnerski), u Mostaru FH35VE dodze sa ugradnjom 2289KM (5god. garancije sa obaveznim servisom svake godine) dok dizajnerski model Zen EF35VE dodze 2140KM sa ugradnjom (isti uslovi garancije), VEHZ serije i ne spominjem jer mislim da je to bacanje para.
Evo svakog dana ocekujem da dodzu moja dva Diakin-a da se ugrade pa vam postam i koju slikicu :-)
eluna

#1350 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

Gavijalov wrote:Šta mislite o ovoj klimi, odnosu cijene i kvaliteta?

DAIKIN FTX25JV
, Kapaciteti uređaja su: Qhl= 2,5 kW, Qgr= 2,8 kW.
Energetska klasa: A+/A+, SEER 5,63 kW - godišnja potrosnja el. energije 155 kWh
SCOP 4,5 kW - godišnja potrosnja el. energije 745 kWh

cijena=1.457 KM
a koliko m2 može grijati/hladiti??
Post Reply