"U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Moderator: _BataZiv_0809
- Not My Idea
#1326 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
pa dobro @Ali_G ima ljudi koji nisu gledali film. jel problem stavit naznaku spoiler? (evo ako ne znas sta znaci, to ti je otprilike kao da ces otkrit neke bitne detalje!, npr tvoja prva recenica!)
@SiSaJuMe. takodjer.
spoiler:
scena s bebom nije prikazana ni u bosanskoj verziji, nije prikazano bacanje, nego beba poslije u snijegu.
@SiSaJuMe. takodjer.
spoiler:
scena s bebom nije prikazana ni u bosanskoj verziji, nije prikazano bacanje, nego beba poslije u snijegu.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1327 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Ja čekam da dođe u videoteku. Nadam se titlovanom dvd, ne znamo svi u kući dobro jezik 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1328 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Za laž u današnjem sistemu vrijednosti BiH ne postoje nikakve konsekvence. Kad smo kod konsekvenci, mala digresija: znate li gdje je danas Gavrilo Grahovac, ministar koji je zabranio snimanje filma Angeline Jolie u Federaciji? Ja znam: Predsjednik BiH je lično intervenisao da bude postavljen na mjesto savjetnika za film u Filmskom centru Sarajevo. Čovjeka koji je zabranio snimanje Angelini Jolie, lažnog čuvara morala bošnjačkih žena (bili izbori te godine!), čovjeka zbog kojeg je BiH prikazana kao zemlja primitivnih budala – SDA je nagradila dajući mu, nakon svega, novo radno mjesto i visoku platu

Cenzurisane u Šumskoj: Angelina Jolie i Jasmila Žbanić
- KatarinaKosaca
#1329 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
@pici, ja koliko se sjećam nije zabranio snimanje, nego ga je odgodio tražeći scenarij, a pod uticajem ženskih udruženja stradalnica rata (kako god se zvala ta udruženja). Onda je Anđa otišla u Prag. Mislim da je tako bilo
Realno, da su se one žene onako digle, a on u tom momentu odobrio... šta bismo pisali? I koliko bi ga mediji razapeli?
Opet ponavljam koliko se sjećam
Realno, da su se one žene onako digle, a on u tom momentu odobrio... šta bismo pisali? I koliko bi ga mediji razapeli?
- stochar
#1330 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
"Petnaest minuta treba da prođe od početka filma „U zemlji krvi i meda" do trenutka kada srpski penis penetrira u muslimansku vaginu, bez ausvajsa, naravno. Ali, do tog momenta vi se već uveliko osećate silovanim. Ne kao Srbin, već kao filmski gledalac."
(Press)
(Press)
- pici
#1331 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
koliko se JA sjeĆam toliku su digli Hajku i galamu pogotovo pojedine HalapaĆe kojima je ovaj Uzoriti politikus biJo podstretnik, i DA bila je ZABRANA tj OBUSTAVA dok "cijenjena gospoda" nije dobila na uvid scenario...kako Će muslimanka da se zaljubi u četnika koji je siluje...ovo je bila prezentirano iz pojedinih medija, udruženja i državnijeH struktura...graHovac MA MRŠHKatarinaKosaca wrote:@pici, ja koliko se sjećam nije zabranio snimanje, nego ga je odgodio tražeći scenarij, a pod uticajem ženskih udruženja stradalnica rata (kako god se zvala ta udruženja). Onda je Anđa otišla u Prag. Mislim da je tako bilo
- KatarinaKosaca
#1332 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
KO je kome bio uzor to ne znamo. Te su žene stvarne žrtve rata i to jedan ministar mora poštovati. Da si ti bio ministar da li bi ih potpuno ignorirao? Ja ne bih, vidiš... i ne samo radi političke održivosti i lavine napada od medija, nego i osjećaja da sam ministar tim ženama koje su žrtve. Tako, kao i obično izokrećemo... tražio se scenarij i postoje indicije da je isti i promijenjen.pici wrote:koliko se JA sjeĆam toliku su digli Hajku i galamu pogotovo pojedine HalapaĆe kojima je ovaj Uzoriti politikus biJo podstretnik, i DA bila je ZABRANA tj OBUSTAVA dok "cijenjena gospoda" nije dobila na uvid scenario...kako Će muslimanka da se zaljubi u četnika koji je siluje...ovo je bila prezentirano iz pojedinih medija, udruženja i državnijeH struktura...graHovac MA MRŠH
- pici
#1333 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
ovo me podsjeti na komšiju preko puta koji je ratne 93 krenuo vrištat ulicom pa tako i stao predame i kao bježmo eto četnika provalili su sa špice na sedrenik i etoinah...ženu je ostavio doma predstavljenu od straha, u papučama trčo i zaustaviše ga na samom dnu ašikovca ulice da se vrati i da je to samo sporadična pucnjava...dje je krenuo, valjda u miljacku...poenta...uhvatio se Mahalske na Prvu...e tako su to uradili uzoriti graHovac i pojedine predstavnice koje su najavljivale i tužbe ako se samo klapa stavi na film....tako da Mojne ih sapirat tako ti BogAllaha.KatarinaKosaca wrote:KO je kome bio uzor to ne znamo. Te su žene stvarne žrtve rata i to jedan ministar mora poštovati. Da si ti bio ministar da li bi ih potpuno ignorirao? Ja ne bih, vidiš... i ne samo radi političke održivosti i lavine napada od medija, nego i osjećaja da sam ministar tim ženama koje su žrtve. Tako, kao i obično izokrećemo... tražio se scenarij i postoje indicije da je isti i promijenjen.pici wrote:koliko se JA sjeĆam toliku su digli Hajku i galamu pogotovo pojedine HalapaĆe kojima je ovaj Uzoriti politikus biJo podstretnik, i DA bila je ZABRANA tj OBUSTAVA dok "cijenjena gospoda" nije dobila na uvid scenario...kako Će muslimanka da se zaljubi u četnika koji je siluje...ovo je bila prezentirano iz pojedinih medija, udruženja i državnijeH struktura...graHovac MA MRŠH
- KatarinaKosaca
#1334 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Dobro, nije promjenjen scenarij... Neka ostane moj prvi dio posta i pitanje tebi...Šta bi uradio kao ministar?
Šta bi mu mediji uradili da je ignorirao prosvjede tih uduženja?
Šta bi mnogi od nas isali po forumu?
Lako je poslije bitke general biti... Govori se o jednom trenutku... a tako smo skloni izvrtanju stvari i sataniziranju ljudi bez da se iti jednog momenta upitamo... šta bi bilo da je donio drugačiju odluku
Lako je poslije bitke general biti... Govori se o jednom trenutku... a tako smo skloni izvrtanju stvari i sataniziranju ljudi bez da se iti jednog momenta upitamo... šta bi bilo da je donio drugačiju odluku
- pici
#1335 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
šta bi uradio kao ministar...sigurno nebi letio sa izjavama i prejudiciro INSUACIJE pojedinih MaHalanja i Naklapanja, pozvao producente filma i sagledao stvar do kraja pa i sućelio dvije strane i vidio čiji su argumenti na čijoj strani jači i istinitiji...ako si glaso za mene ...e neš me Hebat da si mi Rod Rođeniji...al tako je to sa Balkancima...MaHalo Majko.KatarinaKosaca wrote:Dobro, nije promjenjen scenarij... Neka ostane moj prvi dio posta i pitanje tebi...Šta bi uradio kao ministar?
i da "šta bi bilo da je donio drugačiju odluku"...donio je jednostranu i lošu odluku i zbog toga ne treba da bude ni blizu filma a kamoli da ima i dan danas poziciju i dobru platu...pogle samo one koje su najviše pljuvali po filmu, sad se ubiše da ga nahvale i da se slikuju s kartom pred ulazom u kino.
- vee-jay
#1336 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Dezulovic grijesi u jednoj stvari. Patetika je obiljezje Bosanaca i Hercegovaca. Svi zele biti zrtva. Bez obzira na film, ratna desavanja i tragedije.
Btw. nisam pogledao film, pa samo ocjenjujem po napisanom tekstu.
Btw. nisam pogledao film, pa samo ocjenjujem po napisanom tekstu.
- johnnykola
#1337 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
a ko to ne zeli, generalno, biti zrtvom?
nisam gledao film niti citao bokija, ali iz
naslova teksta mi je sve, ionako, jasno.
nisam gledao film niti citao bokija, ali iz
naslova teksta mi je sve, ionako, jasno.
- black
#1338 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
LBVIEW wrote:Lako je, Dezulovicima & co. palamuditi i filozofirati sa pristojne udaljenosti o tome kako su Bosnjaci, toboze, neslobodni u odnosu na svoju poziciju zrtve i sta im je ciniti po tom pitanju, dok se na one koji su iste i doveli u tu poziciju, a to nisu bosnjacki politicki i vjerski prvaci- nastavljajuci po starom sizofrenom obrascu malo velicajuci, a malo negirajuci ono sto su pocinili- ni ne osvrce. O njima i njihovom anticivilizacijskom i morbidnom, pijacarskom odnosu prema zrtvama politike krvi i tla ciji su i nasljednici, casni Dezulevic nam nema sta reci, iako su isti dobrano iskoristili "tekovine zlocina" ucvrscujuci svoju dominaciju na etnicki "ociscenom" teritoriju. Dakle,bosnjackim politickim i vjerskim prvacima se slobodno moze spocitavati oportunizam i ljigavost zbog pokusaja "profitiranja" u politickom smislu na planetarnoj nepravdi ucinjenoj narodu iz kojeg poticu, dok se ovi drugi koji "profitiraju na zlocinu" ni ne spominju.![]()
Bas me zanima kako bi se vrli kriticar svega i svacega proveo da Jevreje "uzme u usta"? Da li bi u nekom njihovom "Oslobodenju" dobio prostor za iznosenje svojih stavova?
-
Ali_G
#1339 "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Not My Idea wrote:pa dobro @Ali_G ima ljudi koji nisu gledali film. jel problem stavit naznaku spoiler? (evo ako ne znas sta znaci, to ti je otprilike kao da ces otkrit neke bitne detalje!, npr tvoja prva recenica!)
@SiSaJuMe. takodjer.
spoiler:
Izvinjavam se za otkrivanje detalja. Primjetio sam to spoiler, al kako tipkam s mobilnog mislio sam da je neki smajli kojeg mi ne prikazuje:) hvala na sugestiji.
- pirmin
#1340 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Drvlje i kamenje na Andjelinu, kako ih je predstavila u nasilnickom svjetlu ali to
je mala maca u poredjenju sa onim kako sami sebe na filmskom platnu predstave i time se ponose
http://www.youtube.com/watch?v=1T6YM7RE5wQ
http://www.youtube.com/watch?v=DWyByCLgjSY
http://www.youtube.com/watch?v=Sh9MyD0H ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=dkQR28uH0aM
...ko zna gdje je kraj listi...
je mala maca u poredjenju sa onim kako sami sebe na filmskom platnu predstave i time se ponose
http://www.youtube.com/watch?v=1T6YM7RE5wQ
http://www.youtube.com/watch?v=DWyByCLgjSY
http://www.youtube.com/watch?v=Sh9MyD0H ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=dkQR28uH0aM
...ko zna gdje je kraj listi...
- Tvrdokorna mrlja
#1341 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
evo na hrtu 1,emisija peti dan,neka prica o filmu
- BHF_Manijak
#1342 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Skidoh maloprije neki torrent i nista, mudo labudovo!
Pise trebam neki djavo downloadovati, ma reko vozdra. Jeli iko skino ovaj gore postavljeni, da ne skidam bezze ako ne radi?!
- banjaluka078
#1343 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Iznenadila sam se da je neko u po BL napisao i ovoliko:
Nisam gledala, ne znam piše li Bursać OK o samom filmu ili ne, ima dijelova teksta koji mogu biti diskutabilni, ali mislim svakako da je to jedini tekst stigao "s ove strane", a da uopšte prikazuje identifikaciju sa zlotvorima kao negativnu stvar.Pa, iako se zna da su silovanja bila masovna i brutalna, šta je to u ,,srpskom korpusu“ što toliko uzbuđuje duhove u vezi sa ,,Zemljom krvi i meda“ ? Ništa. Nema to nikakve veze sa filmom. On je samo okidač.
Problem sa ljudima ovdašnjih prostora je zlehuda i ničim izazvana notorna identifikacija sa pripadnicima istog nacionalnog korpusa. Prirodno je da se ljudi, pogotovo u holivudskim narativnim klišeima, identifikuju sa ličnostima, najčešće sa glavnim glumcima. E sad, to ne biva kod nas, pošto se prosječan Srbin, Hrvat i Bošnjak identifikuje sa sunarodnikom, bez obzira na stepen njegovih dobrih i (ili) loših namjera u filmskom djelu. A, zašto je to tako?
Pa, zato što je i u realnosti tako. Velika većina naroda nije prošla (a nije imala, iskreno, ni gdje ni pod čijim nadzorom) suočavanje sa prošlošću, nije doživjela katarzu. I upravo zato su današnji optuženici Haga ,,heroji“ , a ne ratni zločinci. Upravo zato su lokalni banditi koji siluju po sarajevskim naseljima predložak za junaka, a ne devijantnu kukavicu u filmu Džolijeve. A sa junakom se identifikuje, a njegova krivica se poriče i negira.
I tu je srž i filma i stanja u Bosni i Hercegovini.
Zašto bi se neko, iko, normalan identifikovao sa nastranim negativcem, a negirao zlostavljanje i silovanje jedne žene? Zbog psihologije čovjekove. Preciznije, zbog neliječenih, a bolesnih obrazaca, starih nekoliko decenija. Neshvatljivo je da imamo stomatologe, ortopede, pedijatre, a nemam psihologe i psihijatre! Zapravo, imamo ih, ali rijetko ko se od njih bavi problemom masovnog poricanja.
Jedino negiranjem se mogu objasniti ili ekstremno negativne reakcije u srpskom ,,nacionalnom korpusu“ poslije gledanja filma ili zatvaranje očiju putem ekonomske cenzure i nedozvoljavanje javnih projekcija filma u Srpskoj. Upravo to kolektivno poricanje nas može odvesti u tabuizirane vode kolektivne odgovornosti. A nje nema i ne može da je bude. Niko nije ubijao, klao, palio i silovao u moje ili vaše ime, niti mu to vi kao misleća bića možete dozvoliti da dokaže. Nisu pravili zlodjela Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego neljudi, a nije ljudski sa neljudima se identifikovati. A kad se sa neljudskim postupcima identifikujete, onda umjesto katarze nastupa paranoja, opsesivno-kompulsivni poremećaj, prebrojavanje nacionalnih krvnih zrnaca, brojanje silovanih, zagledavanje u uniforme i oznake na istima, opsjednuto ,,poređenje sa istorijskim faktima“...
.................
Možda ćete se još zapitati u kom je to momentu Dragan Bjelogrlić izašao ,,nakon pola sata američke premijere“. Nakon granatiranja kola crvenog krsta ili snajperskog hica u nedužnog civila? Pošto, u stvarnosti, em su u vazduh letjela ne samo kola crvenog krsta, nego su po mostovima visili i UNPROFOR-ovi vojnici, ostaje čudno, čemu ,,Bjelogrlićev protest“.
,,U zemlji krvi i meda“ nastavlja izazivati toliko pometnje u regionu. A, evo i zašto. Preko 80% ljudi na ovim gudurastim područjima, ne doživljava sebe kao ličnost, nego kao malo zrnce, točak u nacionu.
Onda vam može biti jasno kako neka žena, samo zato što je Srpkinja, kaže - Anđo i tebe treba silovati! Žena koja je po svom kodu, dnk, biološkoj i hormonalnoj strukturi bliža bilo kojoj ženi svijeta, od svog, npr. rođenog brata.
Ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svakoj zvijerci otkrije trag. ,,U zemlji krvi i meda“, filmski gotovo ništa direktno ne govori. Film je posrednik, poput snijega. Taj lakmus, taj ,,snijeg“ samo ukazuje da rat u Bosni nije prestao, samo su ostrašćeni neljudi pušku zamijenili drugim sredstvima. A, raja, na ,,oltar otadžbine“, umjesto svojih života, polaže svoje obraze, svoj intelekt, svoj integritet, svoju ličnost, svoju slobodu.
Anđelina je, sasvim slučajno, pokazala, po ko zna koji put, da u zemlji krvi i meda možda jeste prestao rat, ali slobode, barem za pojedinca, ovdje nema.
http://www.6yka.com/novost/19838/pogled ... _i_sta_sad_
Last edited by banjaluka078 on 25/02/2012 00:54, edited 1 time in total.
-
gilbert
#1344 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Za dijasporce u Sjevernoj Americi od sinoc mozete pogledati :"U zemlji krvi i meda " na On Demand preko svoje kablovske.
- cyprus
#1345 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Po meni - i ovo je odličan tekst... Doduše kao ni Dežulovićev, ni ovaj se ne tiče konkretno filma...banjaluka078 wrote:Iznenadila sam se da je neko u po BL napisao i ovoliko:
Nisam gledala, ne znam piše li Bursać OK o samom filmu ili ne, ima dijelova teksta koji mogu biti diskutabilni, ali mislim svakako da je to jedini tekst stigao "s ove strane", a da uopšte prikazuje identifikaciju sa zlotvorima kao negativnu stvar.Pa, iako se zna da su silovanja bila masovna i brutalna, šta je to u ,,srpskom korpusu“ što toliko uzbuđuje duhove u vezi sa ,,Zemljom krvi i meda“ ? Ništa. Nema to nikakve veze sa filmom. On je samo okidač.
Problem sa ljudima ovdašnjih prostora je zlehuda i ničim izazvana notorna identifikacija sa pripadnicima istog nacionalnog korpusa. Prirodno je da se ljudi, pogotovo u holivudskim narativnim klišeima, identifikuju sa ličnostima, najčešće sa glavnim glumcima. E sad, to ne biva kod nas, pošto se prosječan Srbin, Hrvat i Bošnjak identifikuje sa sunarodnikom, bez obzira na stepen njegovih dobrih i (ili) loših namjera u filmskom djelu. A, zašto je to tako?
Pa, zato što je i u realnosti tako. Velika većina naroda nije prošla (a nije imala, iskreno, ni gdje ni pod čijim nadzorom) suočavanje sa prošlošću, nije doživjela katarzu. I upravo zato su današnji optuženici Haga ,,heroji“ , a ne ratni zločinci. Upravo zato su lokalni banditi koji siluju po sarajevskim naseljima predložak za junaka, a ne devijantnu kukavicu u filmu Džolijeve. A sa junakom se identifikuje, a njegova krivica se poriče i negira.
Zašto bi se neko, iko, normalan identifikovao sa nastranim negativcem, a negirao zlostavljanje i silovanje jedne žene? Zbog psihologije čovjekove. Preciznije, zbog neliječenih, a bolesnih obrazaca, starih nekoliko decenija. Neshvatljivo je da imamo stomatologe, ortopede, pedijatre, a nemam psihologe i psihijatre! Zapravo, imamo ih, ali rijetko ko se od njih bavi problemom masovnog poricanja.
Jedino negiranjem se mogu objasniti ili ekstremno negativne reakcije u srpskom ,,nacionalnom korpusu“ poslije gledanja filma ili zatvaranje očiju putem ekonomske cenzure i nedozvoljavanje javnih projekcija filma u Srpskoj. Upravo to kolektivno poricanje nas može odvesti u tabuizirane vode kolektivne odgovornosti. A nje nema i ne može da je bude. Niko nije ubijao, klao, palio i silovao u moje ili vaše ime, niti mu to vi kao misleća bića možete dozvoliti da dokaže. Nisu pravili zlodjela Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego neljudi, a nije ljudski sa neljudima se identifikovati. A kad se sa neljudskim postupcima identifikujete, onda umjesto katarze nastupa paranoja, opsesivno-kompulsivni poremećaj, prebrojavanje nacionalnih krvnih zrnaca, brojanje silovanih, zagledavanje u uniforme i oznake na istima, opsjednuto ,,poređenje sa istorijskim faktima“...
.................
Možda ćete se još zapitati u kom je to momentu Dragan Bjelogrlić izašao ,,nakon pola sata američke premijere“. Nakon granatiranja kola crvenog krsta ili snajperskog hica u nedužnog civila? Pošto, u stvarnosti, em su u vazduh letjela ne samo kola crvenog krsta, nego su po mostovima visili i UNPROFOR-ovi vojnici, ostaje čudno, čemu ,,Bjelogrlićev protest“.
,,U zemlji krvi i meda“ nastavlja izazivati toliko pometnje u regionu. A, evo i zašto. Preko 80% ljudi na ovim gudurastim područjima, ne doživljava sebe kao ličnost, nego kao malo zrnce, točak u nacionu.
Onda vam može biti jasno kako neka žena, samo zato što je Srpkinja, kaže - Anđo i tebe treba silovati! Žena koja je po svom kodu, dnk, biološkoj i hormonalnoj strukturi bliža bilo kojoj ženi svijeta, od svog, npr. rođenog brata.
Ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svakoj zvijerci otkrije trag. ,,U zemlji krvi i meda“, filmski gotovo ništa direktno ne govori. Film je posrednik, poput snijega. Taj lakmus, taj ,,snijeg“ samo ukazuje da rat u Bosni nije prestao, samo su ostrašćeni neljudi pušku zamijenili drugim sredstvima. A, raja, na ,,oltar otadžbine“, umjesto svojih života, polaže svoje obraze, svoj intelekt, svoj integritet, svoju ličnost, svoju slobodu.
Anđelina je, sasvim slučajno, pokazala, po ko zna koji put, da u zemlji krvi i meda možda jeste prestao rat, ali slobode, barem za pojedinca, ovdje nema.
- zambaklija
#1346 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
ma ovi linkovi su sve kaka,ode ja sutra fino u kino,kanta kokica,litru cole i da viđam 
- ahuseino
#1347 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
banjaluka078 wrote:Iznenadila sam se da je neko u po BL napisao i ovoliko:
.................
Nije i ovo ovoliko... meni je ovo jako pozitivan clanak. Mozda se ne bi slozio glede nekakve holivudske glamurizacije (ali on nije prvi ko to spominje - valjda im je Andza = Holivud automatski), sto opet ne znaci da nema klisea. Kritika filma, boze moj, kvaliteta jeste upitna.
-
LSD
#1348 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Pa kad je Bakira Hasečić imala pravo da unaprijed kritikuje film (dakle na neviđeno
, cak ni scenario nije procitala
) i još natjerala ministra Gavrila da banuje Andju iz države...e onda, vala možemo i mi kritikovati film - i to nakon što smo ga pregladali
....film je mrtvi prosjek sa te neke "umjetnicke strane"...uglavnom nije neka vrhunska kvaliteta, ali opet solidan za jedan režiserski debi....5 (maximalno 6) u skali od 1 do 10.
- opa22
#1349 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
'Na snimanju filma Zana Marjanović bila je šefica. Da je htjela mogla je prekinuti snimanje'

Zana će glumiti i u novom filmu Angeline Jolie, radnog naslova 'Afghanistan story'
Svi se pitaju kako smo se to mi spojili s Angelinom i kakva je bila šefica, ali došlo je do male zabune. Prava šefica na snimanju bila je Zana Marjanović . Ona ima jedno, a Brad drugo Angelinino uho. Komotno je mogla prekinuti snimanje i odlučiti kako dalje. Angelina joj je to dopustila kazavši kako je Zana u pravu. Iznenadilo me kakve su njih dvije postale prijateljice, kazao nam je nakon zagrebačke premijere Goran Kostić, glavni glumac u filmu "U zemlji krvi i meda".
Nije to bilo tračanje filmske partnerice jer je ona cijelo vrijeme stajala s nama. To je bilo objašnjenje zbog čega je Zana danas postala jedna od najbližih Angelininih suradnica, prijateljica i kako saznajemo, vjerojatno glumica u novom filmu hollywoodske zvijezde koji se već priprema, radnog naslova "Afghanistan story". Koliko smo vidjeli družeći se glumcima u Sarajevu i Zagrebu prošlog tjedna, kolege na Zanu nisu ljubomorni zbog takvog povlaštenog statusa.
Dapače, svi zajedno uživaju u pažnji koju dobivaju. A Zana ima razloga biti posebno ponosna. Trenutno je najveća balkanska glumačka zvijezda. Svaki njezin korak prati se povećalom, a američki mediji predviđaju joj slavnu budućnost u Hollywoodu. Većinu detalja iz ovog teksta ispričala nam je u dugom telefonskom razgovoru večer prije pariške premijere, uoči zagrebačke, nakon što je u luksuznom hotelu Le Bristol u Parizu završila večeru s Angelinom i njezinim partnerom Bradom.
Sve se dogodilo sasvim slučajno, rekla je Zana o događajima koji su joj ispunili djevojačke snove.
- Početkom srpnja 2010. moja agentica Kat Gossling pozvala me u London jer me Gayle Stevens, casting agentica, željela upoznati i razgovarati o nekom poslu. Predložila sam da im pošaljem svoju amatersku snimku, neka mi samo kažu što žele jer nisam mogla otputovati odmah budući da sam par dana kasnije, 10. srpnja uoči dan obilježavanja genocida u Srebrenici nastupala u performansu 8372 čiji sam autor.
U London sam, stoga, stigla u ponedjeljak 12.srpnja navečer, sjećam se kao da je bilo danas. Ugostili su me prijatelji Sanja Novak iz Zagreba i njezin suprug Miki. Iduće jutro na audiciji dobila sam dvije scene na engleskom i nešto vremena da ih uvježbam. Nisam smjela izaći iz agencije već su me smjestili u nečiji ured da se pripremim i izađem kad budem spremna. Kad su me snimili, pozdravili smo se i ja sam se već idući dan vraćala za Sarajevo, kaže Zana.

Dva tjedna nitko joj se nije javio, a ona je već strahovala kako nije prošla i da je cijeli put bio uzaludan. A onda, jedno jutro, nazvala ju je Gayle, rekla da je u Sarajevu i pozvala je u hotel.
- Čim smo se našle, nakon kratke kurtoazije, iz torbe je izvadila hrpu papira. Bio je to scenarij koji sam odmah morala pročitati pred njom. Ništa nisam smjela iznositi iz sobe, a ona je cijelo vrijeme sjedila uz mene. Moja prva reakcija je bila kako je taj scenarij savršen jer baš govori o Bosni kakvu ja poznajem. Nikad neću zaboraviti njezinu reakciju. Nasmijala se i rekla tek tada kako je taj tekst napisala Angelina Jolie i da će je sad nazvati kako bi nas dvije razgovarale jer i sama Angie želi osobno čuti što ja o svemu mislim. Nisam mogla vjerovati što mi se događa. Gayle je odmah nazvala Angelinu, dala mi svoj mobitel u ruke, a nisam znala što reći.
Prvo što sam rekla, izašlo je potpuno spontano iz mene, pitanje: "Jesi li ti napisala ovaj scenarij?"
Ona mi potvrdila, a ja sam joj čestitala na hrabrosti bez obzira hoću li ja dobiti bilo koju od uloga u ovom filmu.
Taj naš prvi razgovor nije dugo trajao, a na kraju mi je rekla kako je gledala sve moje filmove, oduševila se ulogom Alme u filmu " Snijeg". Na kraju je rekla da će uskoro doći u Sarajevo i da ćemo uživo razgovarati i upoznati se. Napominjem, ja tada uopće nisam znala koju mi je ulogu namijenila. Gayle mi je rekla da je sad sve do mene, otkriva nam Zana.
Prošlo je od tog razgovora tri tjedna, a Zani se opet nitko nije javio. Ona nikome nije rekla s kim je pričala i kakva je to bila audicija u Londonu.
- Sva sam gorila od nestrpljenja i morala sam se nekome povjeriti. Rekla sam tek nakon par dana samo roditeljima i cimerici s kojom sam tada živjela u Sarajevu - Bronwyn Birdsall, Australijanki koja mi je i pomogla da odem na spomenutu prvu audiciju u London, kaže.
- Tri tjedna kasnije, nazvala me agentica Kat i najavila da po mene dolazi auto kako bi me odveo na sastanak. Sve je bilo vrlo tajnovito. Rekla mi je da sam dobila glavnu žensku ulogu u filmu Angeline Jolie. Uzviknula sam tada od sreće. Nitko nije znao da je Angelina u Sarajevu. Dovezli su me u hotel odmah pored sarajevskog aerodroma. Prvo sam upoznala Holly Goline, Angienu partnericu koja me dočekuje na recepciji. Odvodi me u sobu, ja ne znam tko je sve unutra, a dočekuje me Angelina koja mi pruža ruku i prvo kaže: "Imam osjećaj da te znam. Toliko gledam tvoje filmove i fotografije i da zaista osjećam da te poznajem." Namijenila mi je ulogu Ajle i prije nego li me je upoznala, otkriva Zana.
Prve zadatke koje je dobila bili su tečaj slikanja jer je lika Ajle slikarica u filmu, a upoznavanje s ostalim kolegama ostavili su za kasnije. Ostale glavne glumce, Gorana Kostića i Radu Šerbedžiju, Zana nije upoznala do samog početka snimanja.
Nakon svega, sada najviše cijeni privatno vrijeme puno više jer ga, kaže, ima jako malo. Obitelj joj je na prvom mjestu, a obrazi joj se lagano zarumene kad je pitamo o njezinom dečku, pet godina mlađem sarajevskom redatelju Emiru Kapetanoviću.
S njime se zbližila osnivajući kazališnu skupinu Magacin Kabare.
- Poznavali smo se površno, ali tada smo svi radili sve. S Emirom sam nosila plakate i kablove, on je trčao kupovati baterije za mikrofone, zajedno smo osmišljavali projekte. Tijekom tog kreativnog stvaranja, rodila se i naša ljubav, kaže.
- Doveo sam Angelinu, a sada mogu mirne duše nazad u LA. Ona se toliko zbližila sa Zanom da mogu reći kako je sjajno vidjeti tako dobre prijateljice koje i fantastično poslovno surađuju. Bit će tu još svega, poručio nam je euforično Rade Šerbedžija na kraju zagrebačke premijere, prepustivši Zanu hrvatskom predsjedniku i prvoj dami koji su se s njome željeli fotografirati za uspomenu
jutarnji.hr

Zana će glumiti i u novom filmu Angeline Jolie, radnog naslova 'Afghanistan story'
Svi se pitaju kako smo se to mi spojili s Angelinom i kakva je bila šefica, ali došlo je do male zabune. Prava šefica na snimanju bila je Zana Marjanović . Ona ima jedno, a Brad drugo Angelinino uho. Komotno je mogla prekinuti snimanje i odlučiti kako dalje. Angelina joj je to dopustila kazavši kako je Zana u pravu. Iznenadilo me kakve su njih dvije postale prijateljice, kazao nam je nakon zagrebačke premijere Goran Kostić, glavni glumac u filmu "U zemlji krvi i meda".
Nije to bilo tračanje filmske partnerice jer je ona cijelo vrijeme stajala s nama. To je bilo objašnjenje zbog čega je Zana danas postala jedna od najbližih Angelininih suradnica, prijateljica i kako saznajemo, vjerojatno glumica u novom filmu hollywoodske zvijezde koji se već priprema, radnog naslova "Afghanistan story". Koliko smo vidjeli družeći se glumcima u Sarajevu i Zagrebu prošlog tjedna, kolege na Zanu nisu ljubomorni zbog takvog povlaštenog statusa.
Dapače, svi zajedno uživaju u pažnji koju dobivaju. A Zana ima razloga biti posebno ponosna. Trenutno je najveća balkanska glumačka zvijezda. Svaki njezin korak prati se povećalom, a američki mediji predviđaju joj slavnu budućnost u Hollywoodu. Većinu detalja iz ovog teksta ispričala nam je u dugom telefonskom razgovoru večer prije pariške premijere, uoči zagrebačke, nakon što je u luksuznom hotelu Le Bristol u Parizu završila večeru s Angelinom i njezinim partnerom Bradom.
Sve se dogodilo sasvim slučajno, rekla je Zana o događajima koji su joj ispunili djevojačke snove.
- Početkom srpnja 2010. moja agentica Kat Gossling pozvala me u London jer me Gayle Stevens, casting agentica, željela upoznati i razgovarati o nekom poslu. Predložila sam da im pošaljem svoju amatersku snimku, neka mi samo kažu što žele jer nisam mogla otputovati odmah budući da sam par dana kasnije, 10. srpnja uoči dan obilježavanja genocida u Srebrenici nastupala u performansu 8372 čiji sam autor.
U London sam, stoga, stigla u ponedjeljak 12.srpnja navečer, sjećam se kao da je bilo danas. Ugostili su me prijatelji Sanja Novak iz Zagreba i njezin suprug Miki. Iduće jutro na audiciji dobila sam dvije scene na engleskom i nešto vremena da ih uvježbam. Nisam smjela izaći iz agencije već su me smjestili u nečiji ured da se pripremim i izađem kad budem spremna. Kad su me snimili, pozdravili smo se i ja sam se već idući dan vraćala za Sarajevo, kaže Zana.

Dva tjedna nitko joj se nije javio, a ona je već strahovala kako nije prošla i da je cijeli put bio uzaludan. A onda, jedno jutro, nazvala ju je Gayle, rekla da je u Sarajevu i pozvala je u hotel.
- Čim smo se našle, nakon kratke kurtoazije, iz torbe je izvadila hrpu papira. Bio je to scenarij koji sam odmah morala pročitati pred njom. Ništa nisam smjela iznositi iz sobe, a ona je cijelo vrijeme sjedila uz mene. Moja prva reakcija je bila kako je taj scenarij savršen jer baš govori o Bosni kakvu ja poznajem. Nikad neću zaboraviti njezinu reakciju. Nasmijala se i rekla tek tada kako je taj tekst napisala Angelina Jolie i da će je sad nazvati kako bi nas dvije razgovarale jer i sama Angie želi osobno čuti što ja o svemu mislim. Nisam mogla vjerovati što mi se događa. Gayle je odmah nazvala Angelinu, dala mi svoj mobitel u ruke, a nisam znala što reći.
Prvo što sam rekla, izašlo je potpuno spontano iz mene, pitanje: "Jesi li ti napisala ovaj scenarij?"
Ona mi potvrdila, a ja sam joj čestitala na hrabrosti bez obzira hoću li ja dobiti bilo koju od uloga u ovom filmu.
Taj naš prvi razgovor nije dugo trajao, a na kraju mi je rekla kako je gledala sve moje filmove, oduševila se ulogom Alme u filmu " Snijeg". Na kraju je rekla da će uskoro doći u Sarajevo i da ćemo uživo razgovarati i upoznati se. Napominjem, ja tada uopće nisam znala koju mi je ulogu namijenila. Gayle mi je rekla da je sad sve do mene, otkriva nam Zana.
Prošlo je od tog razgovora tri tjedna, a Zani se opet nitko nije javio. Ona nikome nije rekla s kim je pričala i kakva je to bila audicija u Londonu.
- Sva sam gorila od nestrpljenja i morala sam se nekome povjeriti. Rekla sam tek nakon par dana samo roditeljima i cimerici s kojom sam tada živjela u Sarajevu - Bronwyn Birdsall, Australijanki koja mi je i pomogla da odem na spomenutu prvu audiciju u London, kaže.
- Tri tjedna kasnije, nazvala me agentica Kat i najavila da po mene dolazi auto kako bi me odveo na sastanak. Sve je bilo vrlo tajnovito. Rekla mi je da sam dobila glavnu žensku ulogu u filmu Angeline Jolie. Uzviknula sam tada od sreće. Nitko nije znao da je Angelina u Sarajevu. Dovezli su me u hotel odmah pored sarajevskog aerodroma. Prvo sam upoznala Holly Goline, Angienu partnericu koja me dočekuje na recepciji. Odvodi me u sobu, ja ne znam tko je sve unutra, a dočekuje me Angelina koja mi pruža ruku i prvo kaže: "Imam osjećaj da te znam. Toliko gledam tvoje filmove i fotografije i da zaista osjećam da te poznajem." Namijenila mi je ulogu Ajle i prije nego li me je upoznala, otkriva Zana.
Prve zadatke koje je dobila bili su tečaj slikanja jer je lika Ajle slikarica u filmu, a upoznavanje s ostalim kolegama ostavili su za kasnije. Ostale glavne glumce, Gorana Kostića i Radu Šerbedžiju, Zana nije upoznala do samog početka snimanja.
Nakon svega, sada najviše cijeni privatno vrijeme puno više jer ga, kaže, ima jako malo. Obitelj joj je na prvom mjestu, a obrazi joj se lagano zarumene kad je pitamo o njezinom dečku, pet godina mlađem sarajevskom redatelju Emiru Kapetanoviću.
S njime se zbližila osnivajući kazališnu skupinu Magacin Kabare.
- Poznavali smo se površno, ali tada smo svi radili sve. S Emirom sam nosila plakate i kablove, on je trčao kupovati baterije za mikrofone, zajedno smo osmišljavali projekte. Tijekom tog kreativnog stvaranja, rodila se i naša ljubav, kaže.
- Doveo sam Angelinu, a sada mogu mirne duše nazad u LA. Ona se toliko zbližila sa Zanom da mogu reći kako je sjajno vidjeti tako dobre prijateljice koje i fantastično poslovno surađuju. Bit će tu još svega, poručio nam je euforično Rade Šerbedžija na kraju zagrebačke premijere, prepustivši Zanu hrvatskom predsjedniku i prvoj dami koji su se s njome željeli fotografirati za uspomenu
jutarnji.hr
-
gilbert
#1350 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Onako malo razvucena radnja ,valjda je imala puno kazati a malo vremena .
Zana ima pravo lijepo razvijena pluca .
Zana ima pravo lijepo razvijena pluca .