Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Eborg

#1326 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

Da li su snajperska djelovanja po civilima u Sarajevu bila prisutna i nocu?
goran16v

#1327 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

muha_sa wrote:
goran16v wrote:
Repetitor wrote:počinju da pričaju priče kako nije bitno ko je započeo rat,kako nije bitno ko je onoliko djece ubio,kako nije bitno što je moj grad bio u najdužoj opsadi od 2.svj.rata.
A šta je onda bitno?
Bitno je da ''slušamo istu muziku''?

Počeli zločinci odavno da nam poturaju igru,da igramo na kartu zaborava...
To je ta suplja na koju sam ja reagovao, samo sto to nije samo karta zaborava nego relativizacije i izjednacavanje krivice... Uz doboko postovanje za svaku nevinu ztrvu, pogotovo dijete, pokusavaju stvar dovesti u fazu da izjednace 1200 ubijene djece u Sarajevu sa 2 nuduzne curice koje je maloumnik sa nase strane ubio '95-te. Takodjer, po pitanju motiva tih idiota, nazalost djelovace kao odbrana, a nije nego cinjenica, postoji itekakva razlika kade snajperom s brda ubijes neduzno dijete u ljeto '92-e i iz grada u proljece 95-te nako svega sto se u medjuvremenu desilo.
1600 :(
Nazalost! Ako nista drugo samo zbog te cinjenice i ovog broja, isti covjek je imao bitno razlicite motive '92-e i '95-e.
goran16v

#1328 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Eborg wrote:Da li su snajperska djelovanja po civilima u Sarajevu bila prisutna i nocu?
U principu ne, uglavnom zbog vidljivosti i pol. sata, eventualno po nezamracenim stanovima kad je bilo struje.
goran16v

#1329 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

svjezi_ustipak wrote:
goran16v wrote:
svjezi_ustipak wrote:
snajperista ce u napadu djelovati sa 400 metara iza svoje linije. osnova napada je unistiti kostur vatre prije izlaska svoje zive sile i prvi koje ce traziti su snajperisti.

u svakom slucaju prvi put cujem o tome kako je snajperista slabo mobilan. neki bi rekli da je snajperista najmobilniji vojnik te da njegova brzina premjestanja ima uticaj na njegovu efikasnost radi cega su snajperisti izdvojeni u samostalne timove. ali nebitno...

helem, znaci u Bosni su slabo pokretni snajperisti...simpaticno. :run:

pozdrav

over and out
To je teorija u i to u teoretskim uslovima u kojima ces imati vremena da se povuces na vrijeme i pogodnu lokaciju 400m od linije, a praksa je nesto drugo, a ja sam ti dao primjere upravo iz neposredne prakse i djelomicno iz licnog iskustva u kojima pricu o velikoj mobilosti i 400m iza linije mozes okaciti macku o rep, a pogotovo kad se radi o tzv odsudnoj odbrani bez povlacenja.
Jasta. Snajperisti ArmijeRBiH cekali neprijatelja udaljeni 20 metara...Cool. Gdje prestaje logika pocinje Bosna. Tako i sa "nemobilnim" snajperistima. Nidje veze.

pozz
Gdje da su trebali da budu npr. na rejonu Oslobodnja, Bristola, mas. fakulteta, PMF-a, IV-a, skupstine? Vjerovatno negdje na Zori ili u sred kruga Hidrogradnje, odnosno na zgradi Energoivesta ili neboderima u tadasnjoj Darovalaca krvi, KMT-u, u Momi & Uzeiru da se ispostuje vasih teoretskih 400m???? :-) Ne znam koliko god imas ali se bi se dalo naslutiti da nemas dovoljno da bi imao ikakav direktan kontak s ovim stvarima...
cinoeye

#1330 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by cinoeye »

Pa vi ste dosli do zakljucka da ja izjednacavan zrtve i zlocince. Ja to nigde nisam tvrdio. Moj uvod je upravo biontakav da bi smo se drzali teme, a ne dao povod karakterima da teraju u picku materinu i traze razlog za banovanje. Ali takve pojave su normalne po ovim virtuelnim prostorima. U glavam nekim od vas rat jos nije zavrsen,a vi to pravdate flauskulom da probate da sacuvate stvari od zaborava. A onda postoji tema upravo sa tom idejom, ali se vama onda ne svidja necije prisutvo, pa bi onda terali u picku materinu, banovi, zakljucivali svojevoljno ko je psihicki bolesnik....
Vlado, da li sym napadao ili ne, zavisi koliko sirok odgovor zelis? Da li ti pitas sa gledista da su Srbi isljucivo agresori, pa sam ja samim ti u svakoj kombinaciji agresor? Da li pitas sa tacke da sam mozda ja imao porodicu u Sarajevu i poreklom iz Sarajeva, da sam dosao tamo gde su Srbi vec ziveli a ne pali sa marsa? ili sam dosao tamo gde je bilo drzavljana Srbije, Bosnjaka na suprotnoj strani, pa se odlucilo da se to ucini i sa nase strane? Da li me pitas iz pozicije odredjene lokacije bojista, tj. linije koje smo drzali i da li sam tu napadao ili se branio? Dakle tada je rat vec poceo, a ja sam zvog mojih porodicnih veza sa Bosnom, poslat na ratiste. Tada je bila praksa u Srbiji da se ljudi poreklom iz Bosne "dobrovoljno" posalju na ratiste. Inace ja sam iz mesovitog braka i paradoksalno par pripadnika moje sire porodice koji su Bosnjaci su se upravo za vreme rat sklonili u Beograd. Zgrada u kojoj sam odrastao u Bg je bila i ostala Juga u malom. Beograd je inace bio I ostao etnicki Jugoslavija u malom. U sirem smislu, Bosnjaci su najmanje krivi za rat i najvise su ispastali. Srbi i Hrvati su imali najvise nacionalizma. Ali kada je rat vec uzeo maha, i Srbi i Hrvati su se osecali ugrozeno i oni su napadani na svom kucnom pragu. Da, ja nisam po rodjenju Sarajlija ali nisu ni Siptari i recimo Sandzaklije koje su ucestvovale u ratu. Rata nije trebalo biti, Bosna je multietnicka, bas kao i Sarajevo i pobednika u to ratu nije moglo biti ostvareno isum sa se druga strana pobije i ocisti. To jesu Bosanski Srbi radili, ali to jesu radili i Bosnjaci i Hrvati Srbima i jedni drugima gde su to mogli. Moja jedinica je imala aktivnih oko 2000 ljudi, ili oko 7000 za vreme totalne mobilizacije(1999 za vreme NATO bombardovanja). Samo oko 270 su bili u Bosni, a najvise mozda 80 u isto vreme a oko Sarajeva. Vecina su poreklom Bosanci. 90 ljudi na polizajima su bili Sarajlije ili recimo ako se secam dobro is Sokoca ili Gackog na primer.
Ja nikad nisam imao mrznju prema "drugoj strani". Neki Domaci nisu bas voleli nas od preko, a bi mi njih jer su ili nisu bili profesionalni ili zaplaseni ili puni mrznje , a od nas su ocekivali da odradjujemo akcije pa i cimali od posavine do Kljuca.
Sto se tice upotrebe puske sa optikom. Pesadijske i motorizovane pesadijske jedinice imaju pusku sa optikom po odeljenju. Zadatak im je neutralusanje utvrdjenih polozaja, antitenkovskih timova i protivnickih snajpera. Tu nema manje ili vise sanse da vojnik sa optikom bude uhvacen cesce od drugih pojedinaca. Snajperski izvidjacki ili diverzantski tim iza naprujateljskih linins moze biti zarobljen sa vecom verovatnocom. Snajperisti iza linije nisu cesce ubijani kada su zarobljeni, vec zbog same prirode sukoba u pozadini , cesce budu neutralusani tokom borbe. U Sarajevu se desavalo da zbog prirode svog polizaja , snajperisti su nekad ostajali iza ledja neprijatelju, a bez znanja neprijatelja. Razlog je bio to da se prednja linija na prepad zauzme, ali ne zadrzi na duze. Ako je neki ludak u stambenoj zgradi duboko iza linije i ubija civile, naravno da postoji sansa sa bude zarobljen. Snajper nikada ne bi smeo da dejstvuje dva puta sa istog polozaja. Toliko za sad sad. Ko je reko da ce da me ignorise, nek se toga pridrzava, ko me je pitao nesto,nadam se da sam odgovorio. Slike optike sam postavio da bih tehnicki objasnio neke stvari a ne da bi provocirao. Ako moderatori smatraju da sam necim prekrsio pravilnik, neka odgovarajuci reaguju. Nazdravlje i pozdrav!
svjezi_ustipak

#1331 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by svjezi_ustipak »

goran16v wrote:

Gdje da su trebali da budu npr. na rejonu Oslobodnja, Bristola, mas. fakulteta, PMF-a, IV-a, skupstine? Vjerovatno negdje na Zori ili u sred kruga Hidrogradnje, odnosno na zgradi Energoivesta ili neboderima u tadasnjoj Darovalaca krvi, KMT-u, u Momi & Uzeiru da se ispostuje vasih teoretskih 400m???? :-) Ne znam koliko god imas ali se bi se dalo naslutiti da nemas dovoljno da bi imao ikakav direktan kontak s ovim stvarima...

svasta bih napisao kao odgovor ali mi se ne da da odgovaram slabo obrazovanim i slabo inteligentnim likovima poput tebe koji su rat proveli u logistici pa zarad toga misle da su neki silni vojnici. nisi vojnik i pojma nemas o tome o cemu pokusavas na ovoj temi pisati. vrvis poluistinama i dezinformacijima.

ti si samo si nidje veze lik koji nikad snajper ocima nije vidio sem na slici i u prolazu pa sad pametuje i nabada nesuvislo.

branitelj silni ha?

aha. bas.
svjezi_ustipak

#1332 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by svjezi_ustipak »

cinoeye wrote:Pa vi ste dosli do zakljucka da ja izjednacavan zrtve i zlocince....

jeste vi dobijali pare za pogodak kako se pricalo?
Repetitor

#1333 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ovaj ''dobrotvor'' i ''prinudno'' mobilisani srbin,iz Beograda,je otprilike napisao ovako nesto(da sada ne citiram): ''bio je u Bosni za vrijeme rata,u okolini Sarajeva i obucavao druge pripadnike za dejstvom snajperskom puskom,a i sam je ucestvovao u borbenim dejstvima''.

Svako onaj ko ubija civile,djecu,ne naoruzane,kao i onaj koji podstiče sve to:jeste ratni zlocinac.Samim tim i ti si ratni zlocinac.
Da li si se ikada zapitao koliko je djece ubijeno u Sarajevu snajperskim djelovanjem od tvojih suboraca?

Onda dalje palamudiš kako si porijeklom iz Bosne pa te oni iz Srbije poslali ovamo da ratujes.Hajde ok,ali sta si radio po Kosovu? Da i od tamo ti nije porijeklo???

Ti i tebi slicni,nema potrebe da nam drzite predavanje o ratu,i da pisete:'' za neke rat jos nije zavrsen''.
Za mene prvog rat nije zavrsen,u smislu da necu nikada zaboraviti,sta je tvoj naord uradio mome narodu.Jer ako bih to zaboravio,desilo bi mi se da opet mozda najePem.Isto tako ne zelim novi rat,i svako onaj ko ga zelio,taj nije normalan,i u kuci mu bio.

Svi ste vi skoro isti,u 99% slucajeva 8-)
goran16v

#1334 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

svjezi_ustipak wrote:
goran16v wrote:

svasta bih napisao kao odgovor ali mi se ne da da odgovaram slabo obrazovanim i slabo inteligentnim likovima poput tebe koji su rat proveli u logistici pa zarad toga misle da su neki silni vojnici. nisi vojnik i pojma nemas o tome o cemu pokusavas na ovoj temi pisati. vrvis poluistinama i dezinformacijima.

ti si samo si nidje veze lik koji nikad snajper ocima nije vidio sem na slici i u prolazu pa sad pametuje i nabada nesuvislo.

branitelj silni ha?

aha. bas.
Napisi taj odgovor bas da vidimo koliko si ti jako obrazovan i jako inteligenta lik i veliki vojni strucnjak i strateg! :lol:
cinoeye

#1335 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by cinoeye »

Repetitore, lepo ti ime stoji ,pa se non stop ponavljas. Odluci se da li pricas sa mnom ili ne? Ja sam imao srecu da buram koga cu trenirati, a bolesnike nisam trenirao, niti civile ubijao.Najvece zlocine sa snajperima su pocinile vase prolupale komsije koje su samostalno i samoinicijativno dejstvovale, kao sto je bio onaj "gaga". cist sam kao suza pred Bogom i narodom. bez straha mogu putovati gde zelim, a prijatelja imam svuda.Na Kosovu sam bio jer je to moja drzava. To sto si rekao da smo "mi" 99% isti govori mnogo o tvom karakteru, bas kao i ostalo sto pises. Niti imas vojno znanje, niti si vican normalnoj komunikaciji. Kreiras alternativnu realnost-i to ti se u psihologiji zove projekcija. A imao bi jos par dijagnoza;) uzdravlje prijatelju!
goran16v

#1336 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

cinoeye wrote:Na Kosovu sam bio jer je to moja drzava.
Mislis bila tvoja drzava? :lol:
Kad se vec tako jadno pravdas, '93 Sarajevo nije bilo u tvojoj drzavi, a JNA je bila agresorska vojska i sta si onda koji qurac radio u njemu? Mogao si biti ili dobrovoljac u VRS sto znaci da si 100x vece govno od debila kakve opisujes ili vojnik JA cime si neposredni agresor na jednu drzavu, pa ti proberi sta od to dvoje, ali u oba slucaja tu cistocu pred bogom i narodom mozes nabit na qurac!
Last edited by goran16v on 12/05/2013 22:09, edited 1 time in total.
Repetitor

#1337 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

cinoeye wrote:Repetitore, lepo ti ime stoji ,pa se non stop ponavljas. Odluci se da li pricas sa mnom ili ne? Ja sam imao srecu da buram koga cu trenirati, a bolesnike nisam trenirao, niti civile ubijao.Najvece zlocine sa snajperima su pocinile vase prolupale komsije koje su samostalno i samoinicijativno dejstvovale, kao sto je bio onaj "gaga". cist sam kao suza pred Bogom i narodom. bez straha mogu putovati gde zelim, a prijatelja imam svuda.Na Kosovu sam bio jer je to moja drzava. To sto si rekao da smo "mi" 99% isti govori mnogo o tvom karakteru, bas kao i ostalo sto pises. Niti imas vojno znanje, niti si vican normalnoj komunikaciji. Kreiras alternativnu realnost-i to ti se u psihologiji zove projekcija. A imao bi jos par dijagnoza;) uzdravlje prijatelju!
Te dijagnoze koje imas ostavi svom tati i svojoj mami i njih počasti sa tim.Papčino jedna ja nisam s tobom ovce cuvao po Zlatiboru,pa da sa mnom mozes komunicirati kako zelis.Trebas prvo da dignes dva prsta,pa ako ti dam rijec,onda da mi se obratis.
Izmedju mene i tebe je ogromna razlika,ja sam bio u Sarajevu i branio svoj narod,za razliku od tebe koji si bio na čukama oko Sarajeva i sa svojim bradatim spodobama rušio moj grad.Ubijao neduznu djecu i civile.
Ako kazes da je Kosovo tvoja drzava,zasto si onda dolazio u Bosnu? U predhodnim postovima si govorio da je i Bosna tvoja drzava,a? ah ja zaboravio kako ste vi srbi pacifisti,Srbija do Tokija,sve je to vase...

Nego ti i tebi slični,gonite se u 5 PM-a,ne trebate nam na ovom forumu,idite tamo odakle ste došli i prosipajte jedan drugom demagogiju i laži,jebo li vam Dobrica Ćosić sjeme i pleme :bih:
junkers

#1338 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

goran16v wrote:
Kad se vec tako jadno pravdas, '93 Sarajevo nije bilo u tvojoj drzavi, a JNA je bila agresorska vojska i sta si onda koji qurac radio u njemu? Mogao si biti ili dobrovoljac u VRS sto znaci da si 100x vece govno od debila kakve opisujes ili vojnik JA cime si neposredni agresor na jednu drzavu, pa ti proberi sta od to dvoje, ali u oba slucaja tu cistocu pred bogom i narodom mozes nabit na qurac!
mojne ga,ovo boldirano je najbolja zajebancija od 98. :lol:
goran16v

#1339 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

junkers wrote:
goran16v wrote:
mojne ga,ovo boldirano je najbolja zajebancija od 98. :lol:
To je ta ista suplja prica vec 20 god i ne popustaju s njom, samo sto im se u tih 20 god zbog te price se ta ista drzava pokupila ko da su je otkuhali!
Dozer

#1340 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Teske borbe i dalje.... :D :D

Ali, dobro... lijepo je vidjeti, i to javno, priznanje da je JA, kao armija druge drzave, ucestvovala u ratu u BiH u svom punom kapacitetu - i borbenom i logistickom. A posto je BiH tada bila medjunarodno priznata i suverena drzava, ta ista JA je bila nista vise ili manje nego klasicna agresorska sila na tlu druge drzave.

Cinoeye... mozemo mi ovdje pricati o taktikama, tehnikama, balistici, itd., medjutim, to niposto ne smijes vezati sa bilo kakvim pravdanjem svog licnog ucesca u tom ratu. I tu ne postoje apsolutno nikakvi "pogledi" na stvari.
Vrlo se dobro zna sve, istina je uvijek jedna, a njeno iskrivljavanje na nacin podvodjenja pod "razlicite poglede" jednostavno nema nikakve veze s bilo cim, a ponajmanje upravo s tom istinom.
A cinjenice su vrlo jasne - BH Srbi su se za rat u BiH pripremali jos od '91, u cemu je glavnu rijec vodila SDS, uz svesrdnu pomoc tadasnje JNA. Ta JNA je, kroz SDS, uredno naoruzavala Srbe-civile u cijeloj BiH vojnim naoruzanjem, od kratkog licnog (pistolja), preko poluautomatskog, automatskog i snajperskog, sve do protivoklopnog. A to je period '91. Pred kraj '91 ta ista JNA je BH Srbe uredno naoruzala i artiljerijom i oklopima (tenkovi, transporteri, itd.), kada su pocela i zauzimanja polozaja po BiH. Vec tada je sve bilo spremno i cekalo se samo na neku budalastinu koja ce posluziti kao izgovor za napad. To je onda bio onaj nekakav stari svat, Gardovic, koji je u sred Bascarsije mlatarao ne jugoslovenskom, nego srpskom zastavom. Eto, to valjda nije bila provokacija... Ali, on je ocito bio zrtveno janje. Nebitno, pisaj ga.

I onda, evo ostacu u Sarajevu, kada je sve pocelo s barikada po gradu (mart '92), svo to oruzje koje je bilo po srpskim stanovima u gradu polako je pocelo dijelom da se koristi, sto na barikadama, sto sa prozora, krovova, brda i sl. Naravno, i ono sto je bilo po kasarnama se takodjer koristilo iz samih kasarni. Kako je i sasvim logicno, krenule su hajke po srpskim stanovima s ciljem pronalazenja oruzja koje je braniocima ocajnicki trebalo. I nalazilo ga se nemilice, raznovrsnog.
Ostalo vec svi znamo - skoro 4 godine snajperanja po gradu, masakri na sve strane, strah, glad, nestasica vode, struje, plina, a rezultati poznati - preko 10.000 ubijenih, preko 40.000 ranjenih, hiljade trajnih invalida, porusen grad...

Nakon reintegracije okupiranih dijelova grada bilo je sasvim jasno ko je s cim raspolagao tokom tog ratnog perioda - na Ilidzi, u Nedzaricima, na Grbavici, Lukavica, Blazuj, Hadzici, Ilijas... ostecenja su bila minimalna i 90% ih je bilo na rubnim dijelovima naselja, tamo gdje su bile prve linije. Samo neko slijep, namjerno tendenciozan ili totalno glup to nije mogao vidjeti i shvatiti. A samo iz toga je sasvim jasno ko je koga tu napadao, a ko se branio. Kroz istoriju ratova je branilacka strana uvije bila bar 50% razrusenija od napadacke, a ovdje je taj omjer bio jos veci - 80-20% za napadace, tj. Srbe. A vrlo slicno je bilo i sto se tice omjera zrtava - Srbi su imali samo 20% od ukupnih gubitaka tog rata.

Nekome pametnom, ne zlonamjernom i iskrenom ove cinjenice su sasvim dovoljne da uopste ne pokusava ta desavanja stavljati u kontekst "razlicitih pogleda".
seln

#1341 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by seln »

Dozer wrote: Vec tada je sve bilo spremno i cekalo se samo na neku budalastinu koja ce posluziti kao izgovor za napad. To je onda bio onaj nekakav stari svat, Gardovic, koji je u sred Bascarsije mlatarao ne jugoslovenskom, nego srpskom zastavom. Eto, to valjda nije bila provokacija... Ali, on je ocito bio zrtveno janje. Nebitno, pisaj ga.
.
I na stranu zaklani tuzlanski taksista u jesen '91, rafalanje po dzamijama iz vojnih kamiona, zabrana prolaza u izvjesna podrucja...
goran16v

#1342 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Napad na selo Ravno 91. godine... puno toga je bilo prije nego je Gradovic gurnuo ljudima prst u oko zastavom sa 4S u sred carsije!
Dozer

#1343 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Naravno, ali eto...rekoh - da ostanem u Sarajevu.
Ramzess Veliki

#1344 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

svjezi_ustipak wrote: snajperista ce u napadu djelovati sa 400 metara iza svoje linije. osnova napada je unistiti kostur vatre prije izlaska svoje zive sile i prvi koje ce traziti su snajperisti.

u svakom slucaju prvi put cujem o tome kako je snajperista slabo mobilan. neki bi rekli da je snajperista najmobilniji vojnik te da njegova brzina premjestanja ima uticaj na njegovu efikasnost radi cega su snajperisti izdvojeni u samostalne timove. ali nebitno...

helem, znaci u Bosni su slabo pokretni snajperisti...simpaticno. :run:

pozdrav

over and out
:lol: :lol: :lol: 400 metara iza svoje linije - pa na koga će pucati - na svoje? :lol: :lol: :lol:

Istina načitao sam se na ovoj temi i drugih smiješnih stvari. :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1345 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

:facepalm:

vidimo se večeras...
NIN

#1346 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by NIN »

junkers wrote:ne znam jesam li zakasnio,al mrš u tri pičke materne,ti došao ovdje predavanje držat ,jebo ti svak mater futavu,kmetu
Imas opomenu pred ban!
PM72

#1347 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ja sam protiv cenzura ali ipak ne treba pustiti da svako piše šta hoće.Tu prvenstveno mislim na nas "domaćine" koji brzo izgube živce kad ih neko sa "druge strane" provocira.Ipak treba sačuvati dostojanstvo,držati se nekog kućnog reda i uzdržavati se od psovki i uvreda.I ja sam u par navrata bio "izbijen iz cipela" od strane naših provokatora ali nisam psovao niti vrijeđao,više sam bio ljut na svog alpašinca -inače moderatora što dopušta podjebavanje.Ovoga puta su u pravu što opominju i prijete banovanjem jer zaista nije red da goste častimo psovkama i uvredama.Treba se domaćinski ponašati,pustiti da kažu šta misle,da razmjenimo iskustva pa ćemo znati s kim imamo posla.Ako je taj "gost" neki iskusni ratnik neće posezati za uvredama i psovkama,to njemu nije potrebno nego je čovjek radoznao kao i mi pa posjećuje razne sajtove i učestvuje u ovakvim temama.Ako smo gdje griješili u ratu - to treba otvoreno reći i ne služiti se mitomanijom,preuveličavanjem ili umanjivanjem vlastitih grešaka.Istina najviše boli i niko ne voli da mu se istina kaže u lice.Svi mi volimo da to malo upakujemo ili uljepšamo.Zar može iko od njih osporiti da je ,recimo,VRS u sarajevsko-romanijskom korupusu na početnu rata imala 30-tak tenkova T55,30-tak oklopnih transportera,14 Praga a mi NITI JEDAN JEDINI? E to je ta istina o kojoj trebamo pisati a ona njih najviše boli.Kad im navedeš lokacije njihovih artiljerijskih posada dana 06.04.1992,od Trebevića pa ukrug a mi nismo imali NITI jedan jedini minobacač-hoće im nešto biti.Svjesni su oni toga i zato izbjegavaju tu temu.

Kad ti neki internet četnik kaže kako su mogli "ovo ili ono",samo mu reci da su imali više sanduka punih municije nego mi kutija cigara...to će ga više naljutiti nego psovke i uvrede.I šta su postigli?Ništa.Umalo rat izgubili.To govori o njihovoj ratničkoj sposobnosti i umješnosti,da ne kažem testisima.
Chmoljo

#1348 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

:thumbup:

nikome nije zatražen oprost, bratimljenje ili zaborav. razmjena iskustva može biti dobra. inače, što se tiče administracije foruma jedine istine su: da je izvršena agresija na BiH, da je njena svrha bila stvaranje druge ili proširenje postojećih država, na račun teritorije BiH, i na račun života onih koji su branili BiH. jedini način da se to uradi jeste genocid. i on se nije desio samo '95, nego je počeo '92...

sada... ostale ću zamoliti da se uzdrže od teških riječi, a gostu ću skrenuti pažnju da se drži teme. i da bilo kakva provokacija sa njegove strane znači i automatsko odstranjivanje.

P.S. PM72 šta je forum bez malo pod**bavanja... :)
Chmoljo

#1349 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

:thumbup:

slažem se Sarajmen.
goran16v

#1350 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Potpis pod @sarajmen!
Ono preko cega ja ne mogu preci i od cega mi se automatski dize stomak je prica koja im je postala izgleda zajednicki sadrzilac, a to je jedno veliko izjednacavanje i relativizacija. Sad kao nije bitno ko je poceo, svi smo kao isti tj sve da su strane cinile zlocine, da jednak je zlocin 1600 ubijene sarajevske djece i 2 djevojcice na Grbavici i da za zlocine na njihovoj strani nisu krivi njihov sistem i vlast, da su krivi pojedinci.
Itekako je bitno ko je poceo, itekako nismo isti jer na nasoj strani jeste bilo i zlocina i zlocinaca (i treba da vise za to) ali nas sistem nije bi zlocinacki a njihov jest. Nisu pojedinci organizovali ni autobuse ni kamione da sakupe 8000 ljudi da ih pobiju oko Srebrenice, nisu pojedinci organizovali bagere i rovokopace da ih zatrpa, pa ih ponovo otkopa i zatrpa da im se izgubi trag - to je zlocinacki sistem i vlast, a svi oni su bili dio tog sistema, a oni koji su maxus dosli preko Drine su ga samim dolaskom podrzavali!
Kad se krene od izvinjenja, ograde od zlocianca i priznanja ovog gore onda mozemo razgovarati o detaljima zrakove optike na PASP-u, sta se moglo, sta se nije moglo itd, dotad rampa...
Last edited by goran16v on 14/05/2013 09:43, edited 1 time in total.
Post Reply