Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
supercali

#1326 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

Pa jel kupujes auto da bi ga prodao odmah?
Jbt nikad mi nece u glavu uci ovo razmisljanje cim ga na ulicu izvedes izgubio si x%
Pa necu ga sutra prodavati
Uzeo sam ga novog i zbog tog prdeza i zbog garancije i zbog toga sto ja odlucujem opremu boju klince palce
ado-šampion

#1327 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Jah, samo tu postoji jedna magicna rijec a zove se Leasing. Rijetko ko kesira za novo auto pa ga proda nakon 3 godine i izgubi 40%. Uglavnom ko vani voza novo auto voza ga stalno preko lizinga, mijenja svakih 3-5 godina. Tako nakon skupljenog odredjenog ucesca imas sumu mjesecno koju izdvajas i koje se odreknes za sva vremena i uvijek imas novo auto posle 3-5 godina.

Naravno i tu se itekako gube pare, ali se eto makar psiholoski lakse probavi, isto kao sto ljudi na Zapadu probave da su stalno podstanari da daju lupam 500 eura mjesecno na stan i nije im bitno sto ga u vakat otkupe jednom ili dva puta a i dalje placaju kiriju. To je nacin zivota.

Evo ovdje ljudi kazu radije polovan BMW za 25 nego nov Megane za 30. Kad placas kesom to je nekako i logican izbor, jer polovan BMW od 25 za 3 godine ide za 20-22, dok nov Megane za 30 za 3 godine ide za 16-17.

Evo ja trenutno razmisljam o polovnom autu za 20 k (BMW 1, Golf 6, mozda i nesto vece, ali tesko), i gledam cjenovnik nove Fabije, kontam fino auto sto ne bih skupio jos 3 hiljade pa vozao Fabiju TSI, novu, umjesto 5 godina starog, ali onda skontam za 3 godine ako je budem prodavao necu moci uzeti ni 15 za nju. A dajem kes, jos manje auto. Neka hvala.
mobsterc

#1328 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mobsterc »

Jos samo da nadjemo ko je tvrdio da je bolje uzeti novu skodu...
Ja samo pricam da auto nije isto 2g staro i 5g, i da ne treba tvrditi da je auto staro 7g odlicno. Zar tu treba ista raspravljati, valjda je to sasvim jasno, i ne pricam nista sto svi ne znaju. Nego uzeli ljudi k srcu jer ne mogu da priuste, ne mogu ni ja, ali to mi ne smeta da shvatim da to auto vise nema identicna svojstva :/ nego se mirim sa onim najboljim sto mogu priustiti za svoje potrebe.
Malo ko moze da priusti, pa i na leasing da uziva u potpunosti, ali eto ja sam lud sto tvrdim da je novo bolje nego polovno :-) , tek nakon 15g auto pokazuje znake umora :/
supercali

#1329 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

To sta je bolje uzeti je individualno
Jbg neko ne pati od znacke opreme i ostalih cuda tehnologije i zeli novo neko zeli jace neko opremljenije a neko pati od znacke kao recimo onaj furac vulkanizer sa bmw kabriom itd itd
tempuser

#1330 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

vettel wrote:Razumijem ja da je extra osjecaj kad ti prvi prnes u autu ali brate dok zagazis na asvalt izgubi 10% vrijednosti, a u tom slucaju ti se ne isplati prodavat iducih 7-8g. za tu razliku para mozes ovog polovnjaka odrzavat 5-6g. i mirna Bosna.
E taj se cejlf placa i nece ga imati ni u jednoj drugoj varijanti, a da li se isplati prodavati za 2-3-5-7- god zavisi od toga moze li to neko priustiti i da li zeli kupiti, a ne da li se isplati i koliko ce izgubiti.
Da se vratimo na pocetak i paradoks, da je tako neiplativo kupiti nov auto, da je tako neisplativo prodavati u narednih par god auto kad ga novog kupis, od koga bi ovi sto zagovaraju kupovinu 2-3-5 god starog auta uopste kupili auto?
tempuser

#1331 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

I bas se to tako cesto desava i u tolikoj mjeri da je to postala generalna preporuka pilikom kupovine auta i da svi racunaju na tu varijantu?!
tempuser

#1332 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

Ekonomski gledano najrentabilnije je nemati auto!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1333 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

vettel wrote:
tempuser wrote:Ekonomski gledano najrentabilnije je nemati auto!
auto je potreba, a vrijeme je recesije tako da treba o troskovima razmisljat !
Druze vettelu,za tebe bi najbolje bilo i jos poneke,da vam iz fabrike izlaze novi polovnjaci,sa 120 - 150 000 km na satu. :mrgreen: :lol:
tempuser

#1334 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

Ako ces sve svoditi na taj rezon, tu potrebu ce u potpunisti pokriti i golf 2 dizel od 2-3k KM koji se jos uuvijek moze smatrati stedljivim autom, a pri tome je u poredjenju sa novim autima smijesno jeftin za odrzavanje.
bilic

#1335 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by bilic »

Pročitah zadnjih par stranica teme. Pa rekoh da se i ja uključim malo... :-D
U Kramara sam kupio Citroena Picasa Prije 3 god i par mjeseci Tad prešao 170.000 danas nekih 220.000 km.
Od servisa uradio zupčasti sa vod. pumpom ( to sam zamijenio da JA LIČNO ZNAM KAD JE TO URADZENO ) Te redovno mijenjao ulja i filtere...
U medzuvremenu sam samo disk pločice zamijenio prije dva mjeseca...
Nisam od onih ljudi što im je teško ulagat u auto , ali PREZADOVOLJAN SAM SA AUTOM ...
Tada nije bilo garancija , išao sam u Ljubuški. I sa ljudima se može pregovarat o cijeni...
Ujutro oko 10 h platim auto . U 13 h auto izglancano, nasuto pola rezervara goriva , postavljene probne table na moje ime . U autu FLAŠA CRNOG VINA , PEPELJARA , DVA PRIVJESKA . ( i još jeka sitnica ne mogu se sjetit )
Kad sam u Sarajevu donio papire za registraciju . Pitaju me od koga si uzeo ... Kramar rekoh...
E SUPERRRR ON TI JE NAJBOLJI U BOSNI za te stvari nema problema sa njima nikad..
I spomenuli su mi tad i RAŠEVIĆa sa Pala da je dobar...
Auta su malo skuplja kod njih ali kad ljudi ne lažu niti petljaju ,,, i kupili su me za i ubuduće... :izet:
condy

#1336 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Generalno, autosaloni polovnih vozila kod nas su loši.
ado-šampion

#1337 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

mobsterc wrote:Jos samo da nadjemo ko je tvrdio da je bolje uzeti novu skodu...
Ja samo pricam da auto nije isto 2g staro i 5g, i da ne treba tvrditi da je auto staro 7g odlicno. Zar tu treba ista raspravljati, valjda je to sasvim jasno, i ne pricam nista sto svi ne znaju. Nego uzeli ljudi k srcu jer ne mogu da priuste, ne mogu ni ja, ali to mi ne smeta da shvatim da to auto vise nema identicna svojstva :/ nego se mirim sa onim najboljim sto mogu priustiti za svoje potrebe.
Malo ko moze da priusti, pa i na leasing da uziva u potpunosti, ali eto ja sam lud sto tvrdim da je novo bolje nego polovno :-) , tek nakon 15g auto pokazuje znake umora :/
Nisam ni napisao da si ti tvrdio, nego sam napisao svoje vidjenje stvari za pare koje ja ulazem, znaci ulazem fakat a ne virtuelno.

Eto ti ode od covjeka koji je uzeo 3 godine staro auto, oko kojeg je pocela rasprava, na 7 godina staro. :-) 7 godina staro auto je staro, 10 godina je prestaro. To je moje misljenje. Ipak za nase prilike ni 10 godina nije puno. 5 do 6 godina staro je dobro polovno auto da ga vozas 3-5 godina.

Nisam ni ja za ove varijente bolje ovo ili ono, nisam za pricu kao virtuelni ulagac, ja bih ovo ili ja bih ono, zapravo misljenja sam da svako ko u Bosni daje 20-25 hiljada i makar ne uzme u razmatranje novo auto, on je ili virtuelni ulagac (sta bi bilo kad bi bilo), ili ima puno vise od tih 20-25, ili je zarazen kompleksima. Cetvrto nema.

Te price, nova Fabija je kanta, Audi 5 godina stariji je bolji od 5 godina mladjeg Pezoa, to su price za malu djecu, i tako pricaju oni koji voze 20 godina staro i nisu ni sjeli u te Fabije i u te Pezoe. Danas su sva ta auta dobra. Napredak je iz godine u godinu, 5 godina je danas fakat velik period, jbg vecina modela ni ne izdrzi toliko na trzistu. Jedino je objektivno kad probas i jedno i drugo pa tvrdis.
frngla

#1338 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by frngla »

supercali wrote:Pa jel kupujes auto da bi ga prodao odmah?
Jbt nikad mi nece u glavu uci ovo razmisljanje cim ga na ulicu izvedes izgubio si x%
Pa necu ga sutra prodavati
Uzeo sam ga novog i zbog tog prdeza i zbog garancije i zbog toga sto ja odlucujem opremu boju klince palce
Ljudi koji nisu posjedovali novo auto ne znaju šta znači posjedovati novo auto... Simple as that...
Što se tiče kramara, poznajem više ljudi koji su kod njih kupili jedno ili više auta i prezadovoljni su. Po meni, jedini minus kramara je cijena vozila koja je (bar po meni) veća u prosjeku za 2000 KM u odnosu na ostala polovna auta i stvarnu cijenu vozila.
supercali

#1339 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

S tim sto te 2000 kod ostalij bi kompenzovao na zamjenu dotrajalih dijelova tako da dodje ista skoro cijena

Ja bih isto kod kramara uzeo auto al nazalost ne dolvaci ona koje bih ja zelio kupiti tako da sam osudjen ili ovdje kupovati od privatnih lica ili pravac vani pa trazit
milojicabrzi

#1340 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by milojicabrzi »

dupli
Last edited by milojicabrzi on 17/06/2015 10:11, edited 1 time in total.
milojicabrzi

#1341 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by milojicabrzi »

Imao sam i polovno i novo vozilo, sto znaci da govorim iz iskustva.

Mislim da je najbolja i najiplativija opcija, voziti auto izmedju 4-8 godine starosti odnosno izmedju pređenih 100 i 200 hiljada km.

Auto je mlado i funkcionalno, dobije se za 60% novonabavne cijene, nema puno ulaganja a ne izgubi se puno na cijeni.

Ako se vec uzme novo, treba ga kod sebe zadrzati 10-ak godina.

Kod novog vozila ima puno ovlastenih servisa koji su skupi, mijenja se sve i svasta radi garancije, a to udara malo na zivce, das 25-30 hiljada KM i onda ti opali mali servis od 250 KM.

Novo auto svakako ima svoju draz, izuzetno je sigurno za duga putovanja itd.
madner

#1342 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Mercedes sa 120 000 je tempirana bomba. Znam ja, gledam jednog koji vec 300 000 nikako da eksplodira. :D
NK33

#1343 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by NK33 »

milojicabrzi wrote:Imao sam i polovno i novo vozilo, sto znaci da govorim iz iskustva.

Mislim da je najbolja i najiplativija opcija, voziti auto izmedju 4-8 godine starosti odnosno izmedju pređenih 100 i 200 hiljada km.

Auto je mlado i funkcionalno, dobije se za 60% novonabavne cijene, nema puno ulaganja a ne izgubi se puno na cijeni.

Ako se vec uzme novo, treba ga kod sebe zadrzati 10-ak godina.

Kod novog vozila ima puno ovlastenih servisa koji su skupi, mijenja se sve i svasta radi garancije, a to udara malo na zivce, das 25-30 hiljada KM i onda ti opali mali servis od 250 KM.

Novo auto svakako ima svoju draz, izuzetno je sigurno za duga putovanja itd.
:thumbup:
Sve tacno od rijeci do rijeci. Novo auto je najbolje, ko moze, ali za vecinu nas ne i najracionalnije.
Kao sto neko rece, da niko ne kupuje nova auta mi ne bi imali od koga kupiti polovna :) s tim da cu ja uvijek kupiti auto staro 2-3 godine prije nego novo jer dobijem vecu klasu za isto para.
frngla

#1344 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by frngla »

Automobil procentualno najviše kvarova ima upravo na toj kilometraži...
milojicabrzi

#1345 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by milojicabrzi »

frngla wrote:Automobil procentualno najviše kvarova ima upravo na toj kilometraži...
Nema bas kvarova, ima nekih sklopova koji u tom periodu sazrijevaju za zamjenu kao npr. kocnice koje treba promijeniti, nekom autu eventualno kvacilo, poneka centralna brava ili elektricni podizac, kod diesela poneki senzor zraka ili sl... kod danasnje tehnologije i kvalitete, stvarno rijetko se moze desiti da u toj kilometrazi negdje ostanes na cesti.

U sustini, nema auta bez odrzavanja :D ja sam u novo do sada (40.000 km predjenih) dao oko 1000 KM u servise, kupio set zimskih guma za nekih 600 KM, promijenio 4-5 sijalica na farovima a ja ga izvezao iz salona :-)

Sve je to manje vise, po principu dobijes na mostu, izgubis na cupriji, u ovisnosti u kakvom je rezimu auto vozen, nekoga zalomi da izmedju 100-200 hiljada km, zamijeni set kvacila, neko naleti na lose gume ili amortizere, akumulator hoce zamjenu na 5-6 godina starosti itd, ali ne desi se bas da nekoga sve to zalomi :)
condy

#1346 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Na redovnom godišnjem servisu ne treba šparati. Upravo taj servis je garancija dugovječnosti motora. Sa prošlim autom sam se opekao kod zamjenskih dijelova u autoprodavnicima. Jednostavno ti dijelovi su više manje slabe kvalitete. Po meni je bolja opcija polovan orginalni dio iz havarisanog vozila nego ti zamjenski dijelovi, koji se prave po Turskoj, Rumuniji...

Neko je napisao da je najisplativije auto starosti od 4 do 8 godina. Za naše bh. uvjete definitivno tako.
Pirija

#1347 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Pirija »

milojicabrzi wrote:
frngla wrote:Automobil procentualno najviše kvarova ima upravo na toj kilometraži...
Nema bas kvarova, ima nekih sklopova koji u tom periodu sazrijevaju za zamjenu kao npr. kocnice koje treba promijeniti, nekom autu eventualno kvacilo, poneka centralna brava ili elektricni podizac, kod diesela poneki senzor zraka ili sl... kod danasnje tehnologije i kvalitete, stvarno rijetko se moze desiti da u toj kilometrazi negdje ostanes na cesti.

U sustini, nema auta bez odrzavanja :D ja sam u novo do sada (40.000 km predjenih) dao oko 1000 KM u servise, kupio set zimskih guma za nekih 600 KM, promijenio 4-5 sijalica na farovima a ja ga izvezao iz salona :-)

Sve je to manje vise, po principu dobijes na mostu, izgubis na cupriji, u ovisnosti u kakvom je rezimu auto vozen, nekoga zalomi da izmedju 100-200 hiljada km, zamijeni set kvacila, neko naleti na lose gume ili amortizere, akumulator hoce zamjenu na 5-6 godina starosti itd, ali ne desi se bas da nekoga sve to zalomi :)

4-5 sijalica u 40 hiljada kilometara ? koje je to marke auto svega ti ?
mobsterc

#1348 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mobsterc »

Pezo vjerovatno, moja dobra jaranica je isto novog kupila i svako malo mora da ih mijenja... :D
frngla

#1349 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by frngla »

milojicabrzi wrote:Nema bas kvarova, ima nekih sklopova koji u tom periodu sazrijevaju za zamjenu kao npr. kocnice koje treba promijeniti, nekom autu eventualno kvacilo, poneka centralna brava ili elektricni podizac, kod diesela poneki senzor zraka ili sl... kod danasnje tehnologije i kvalitete, stvarno rijetko se moze desiti da u toj kilometrazi negdje ostanes na cesti.

1000 KM servisa su 4 redovna servisa (ulje, filter goriva, filter kabine, te filter zraka) po cca 250 KM. Zimske gume bi kupio i za polovno auto.

Između 100 i 200 k km, najčešće je potrebno je zamijeniti diskove (diskovima je plafon 120 k km zavisno od vožnje, znači čak i 2 puta te može zakačiti mijenjanje diskova/doboša), pločice, velika vjerovatnoća dizne, vjerovatno turbinu (generalno se pokazalo na otprilike 150-170 k km da ode turbo punjač), zatim bobine na toj kilometraži odu, akumulator, lamelu (zajedno sa zamajcem ako je plivajući, druk ležaj, potisnu), sajla ručne, amortizeri, odbojne gume, seleni, gumice balans stange (u suštini sve gumene dijelove ovjesa), vrlo vjerovatno kugle, krajnice (stabilizatore i ne pikam jer u toj kilometrazi se inace mijenjaju vise puta, posebno se odnosi na VW koncern), dijelove izduvnog sistema (najčešće zadnji i srednji lonac, a i flex cijev zna u toj kilometraži otići). Da ne nabrajam dalje... Naravno, ja ne tvrdim da će svi ovi dijelovi biti za zamjenu, ali velika većina hoće.

Po meni, najisplativija verzija kupovine polovnog auta (odnosno auta općenito) je auto staro cca 3 godine sa 50ak k pređenih kilometara, još uvijek u garantnom roku :)
condy

#1350 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

frngla wrote:
milojicabrzi wrote:Nema bas kvarova, ima nekih sklopova koji u tom periodu sazrijevaju za zamjenu kao npr. kocnice koje treba promijeniti, nekom autu eventualno kvacilo, poneka centralna brava ili elektricni podizac, kod diesela poneki senzor zraka ili sl... kod danasnje tehnologije i kvalitete, stvarno rijetko se moze desiti da u toj kilometrazi negdje ostanes na cesti.

1000 KM servisa su 4 redovna servisa (ulje, filter goriva, filter kabine, te filter zraka) po cca 250 KM. Zimske gume bi kupio i za polovno auto.

Između 100 i 200 k km, najčešće je potrebno je zamijeniti diskove (diskovima je plafon 120 k km zavisno od vožnje, znači čak i 2 puta te može zakačiti mijenjanje diskova/doboša), pločice, velika vjerovatnoća dizne, vjerovatno turbinu (generalno se pokazalo na otprilike 150-170 k km da ode turbo punjač), zatim bobine na toj kilometraži odu, akumulator, lamelu (zajedno sa zamajcem ako je plivajući, druk ležaj, potisnu), sajla ručne, amortizeri, odbojne gume, seleni, gumice balans stange (u suštini sve gumene dijelove ovjesa), vrlo vjerovatno kugle, krajnice (stabilizatore i ne pikam jer u toj kilometrazi se inace mijenjaju vise puta, posebno se odnosi na VW koncern), dijelove izduvnog sistema (najčešće zadnji i srednji lonac, a i flex cijev zna u toj kilometraži otići). Da ne nabrajam dalje... Naravno, ja ne tvrdim da će svi ovi dijelovi biti za zamjenu, ali velika većina hoće.

Po meni, najisplativija verzija kupovine polovnog auta (odnosno auta općenito) je auto staro cca 3 godine sa 50ak k pređenih kilometara, još uvijek u garantnom roku :)
Previše je to za kilometražu do 170kkm.
Locked