Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#1326 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

Dendrlix wrote:Meni nije jasno kako mozete nesto naruciti i nadati se da necete platiti carinu i porez, a kad vam obracunaju onda lopovi hostapleri... Ja kad narucujem obracunam sve troskove pa odvagam isplati li mi se naruciti. Nekad razlika u cijeni bude neznatna pa mi je lakse kupiti stvar ovdje.
upravo.

kad narucim ja odma odvojim pare i za carinu. al volila bi kad bi postovali ovaj drugi dio...da ne carine te neznatne vrijednosti il kako se vec kaze...jer imam sad dvije posiljke, obje po 30KM a mene strah da ce me carinit.
kone

#1327 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Dendrlix wrote:Meni nije jasno kako mozete nesto naruciti i nadati se da necete platiti carinu i porez, a kad vam obracunaju onda lopovi hostapleri... Ja kad narucujem obracunam sve troskove pa odvagam isplati li mi se naruciti. Nekad razlika u cijeni bude neznatna pa mi je lakse kupiti stvar ovdje.
Cuj :-? Nemoj sr.t...Pa hajde kad vec racunas,de nam onda reci ovdje da li bi ikako mogao doci do cifre od 32,50KM poreza itd na vrijednost parfema od 50-60KM???Jelde nema sanse,ali nasi carinici su uspjeli dobaciti i do te cifre...
Racunao sam i ja,ali sam se izgleda preracunao..ZAboravio sam na porez bezobraznog carinika,a i on je ukljucen u sve te poreze drzavi ;-)

Mogu misliti kako se osjecao onaj sto je platio vise drzavi,nego sto je platio naruceni proizvod...

Gdje nam je poznanik???Da nije zaposjeo fotelju glavnog carinika u sarajevskoj carinarnici???Jer otkako se on pojavio ovdje,oni su poceli i guliti narod...Cak su i dan poslije jednog prijedloga ovdje na forumu,poceli i tako raditi...........
Dendrlix

#1328 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Dendrlix »

kone wrote: Cuj :-? Nemoj sr.t...Pa hajde kad vec racunas,de nam onda reci ovdje da li bi ikako mogao doci do cifre od 32,50KM poreza itd na vrijednost parfema od 50-60KM???Jelde nema sanse,ali nasi carinici su uspjeli dobaciti i do te cifre...
Racunao sam i ja,ali sam se izgleda preracunao..ZAboravio sam na porez bezobraznog carinika,a i on je ukljucen u sve te poreze drzavi ;-)

Mogu misliti kako se osjecao onaj sto je platio vise drzavi,nego sto je platio naruceni proizvod...

Gdje nam je poznanik???Da nije zaposjeo fotelju glavnog carinika u sarajevskoj carinarnici???Jer otkako se on pojavio ovdje,oni su poceli i guliti narod...Cak su i dan poslije jednog prijedloga ovdje na forumu,poceli i tako raditi...........
Od tih 32,50KM, 10 ti je usluga u posredovanju u postupku carine (to ti je uzeo UPS/DHL/FEDEX, cim god da ti je doslo), 3,5 je pregled posiljke. Dakle, 19 KM poreza i carine na kupljeni parfem sto je oko 20%. Na parfeme, alkohol i duhan se ne primjenjuje odredba "da se ne carine posiljke male vrijednosti".
Mozes ti pisati protiv @poznanika koliko hoces, ali da nije njegovih savjeta mene bi zavrnuli za 30ak KM-ova. Ako nista trebas cijeniti vrijeme koje je covjek utrosio da pise onolike postove na temi "Carina u BiH"
kone

#1329 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Ne...10KM mi je taxa ,odnosno budzet BIH-a ;-),a 19 KM od 50 nije 20% nego 40%..jos jednom ;-) ...Da li bi ti dosao do te cifre,da si koji slucajem bio pred kupovinu parfema ove cijene???Da li bi ti znaci procijenio da ces na 50KM platiti 32,50 drzavi???
Dendrlix

#1330 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Dendrlix »

Prije @poznanik i teme Carina u BiH ne bih!
:D
alica.k

#1331 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

kone wrote:Ne...10KM mi je taxa ,odnosno budzet BIH-a ;-),a 19 KM od 50 nije 20% nego 40%..jos jednom ;-) ...Da li bi ti dosao do te cifre,da si koji slucajem bio pred kupovinu parfema ove cijene???Da li bi ti znaci procijenio da ces na 50KM platiti 32,50 drzavi???
ja ti vako sracunam
cijena*1.15, pa sve *1.17, pa sve +13 i obicno izadje kako treba

znaci 50KM *1.15=57,5
57,5*1.17=67.3+13=80.3

pa izadje 30tak KM carine.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1332 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:34, edited 1 time in total.
kone

#1333 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Entropio wrote:Jedna preporuka... Nikad nemojte koristiti DHL. Koristite UPS. Evo DHL mi već 3 dana voza posiljku po Evropi (delivered to wrong facility). Kao da je Bosna i Hercegovina neka mala država za koju ne zna niko... :D
Evo jedna i od mene :D .Nemojte nikad koristiti usluge BH Poste...Kulturno su naplatili od posiljaoca i primaoca vrijednosne posiljke sa otkupninom citavih 36,50KM,a posiljaoc vrijednosne posiljke nije dobio novac od placene vrijednosne posiljke citavih 5-6 dana(kako se uzme :D )....A relacija je Bugojno-Zenica :-) ..Sta da covjek kaze na sve to?!Oni kazu,pa hajde dobit ce,negdje se zagubilo..A nije bitno kad ce dobiti i znali su naplatiti 36,50KM bas zbog toga,da bi covjek dobio odmah pare :-) ..U ovoj drzavi je sve ludo :D
ProBank

#1334 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ProBank »

kone wrote:
Entropio wrote:Jedna preporuka... Nikad nemojte koristiti DHL. Koristite UPS. Evo DHL mi već 3 dana voza posiljku po Evropi (delivered to wrong facility). Kao da je Bosna i Hercegovina neka mala država za koju ne zna niko... :D
Evo jedna i od mene :D .Nemojte nikad koristiti usluge BH Poste...Kulturno su naplatili od posiljaoca i primaoca vrijednosne posiljke sa otkupninom citavih 36,50KM,a posiljaoc vrijednosne posiljke nije dobio novac od placene vrijednosne posiljke citavih 5-6 dana(kako se uzme :D )....A relacija je Bugojno-Zenica :-) ..Sta da covjek kaze na sve to?!Oni kazu,pa hajde dobit ce,negdje se zagubilo..A nije bitno kad ce dobiti i znali su naplatiti 36,50KM bas zbog toga,da bi covjek dobio odmah pare :-) ..U ovoj drzavi je sve ludo :D

Potpisujem :)
Entropio

#1335 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:32, edited 1 time in total.
innovision

#1336 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

pitanje nasao sam firmu xoticpc.com koja cak dostavlja do nas:D
slao mail super detaljni su samo mi ne mogu reci koliko bi bila dostava do nas
imaju ups nesto sam racunao ispade oko 200$ za laptopm sto mi se cini previse to je par kila

kako mogu ovo provjeriti
innovision

#1337 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

innovision wrote:pitanje nasao sam firmu xoticpc.com koja cak dostavlja do nas:D
slao mail super detaljni su samo mi ne mogu reci koliko bi bila dostava do nas
imaju ups nesto sam racunao ispade oko 200$ za laptopm sto mi se cini previse to je par kila

kako mogu ovo provjeriti
jeste 200 kad smo u pm :x pokusavam na sve nacine da ne dam love ovim idiotima nasim kad ovo u pm
Urbana

#1338 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Urbana »

Meni su stigla dva paketa iz Engleske narucena na asos.com (mantil i cizme) - trenutno traje besplatna dostava i snizenje.
Paketi su naruceni odvojeno pa su odvojeno i stigli upakovani u asos kese sa naznacenim artiklom i cijenom od 22 i 18 funti. Piše da je kupljeno a ne poklon.
Nisam platila nista, pretpostavljala sam da ce tako biti zbog iznosa mada su jedan mogli i cariniti jer 22 funte su negdje oko 51-52 KM. Pošto mi se kupovina isplati cak i sa carinom da je do toga doslo ne bih se zalila.
Poslato je 17. i 18. a stiglo je danas - 24. u TZ.
Od mene sve preporuke za ASOS.COM.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 13/05/2015 06:25, edited 2 times in total.
alica.k

#1340 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

dzemmo wrote:ne znam da li je neko od vas proporucio ili koristio
stranica ima svega http://www.asos.com a najbolji dio je FREE DELIVERY WORLDWIDE on all orders
pa jel ti ista citas il samo pises?

na svakoj stranici neko preporuci asos.
cak i post odmah iznad tvog preporucuje asos.
metar_drva

#1341 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by metar_drva »

alica.k wrote:
dzemmo wrote:ne znam da li je neko od vas proporucio ili koristio
stranica ima svega http://www.asos.com a najbolji dio je FREE DELIVERY WORLDWIDE on all orders
pa jel ti ista citas il samo pises?

na svakoj stranici neko preporuci asos.
cak i post odmah iznad tvog preporucuje asos.
ma čita qrac :lol:
unakayak

#1342 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by unakayak »

POZZ SVIMA MI SMO IZVOZNICI U BIH I NE SLAZEM SE SA MNOGIM KOMENTERIMA POSEBNO U VAZI DHL,NEKAD SE DESI DA KASNI POSILJKA I TO JE NORMALNO ,ZASTO IDE PO EVROPI TO JE NACIN DA SE SMANJE TROSKOVI TRANSPORTA ZA DHL FIRMU ,MI VEC IZVOZIMO U BIH 5 GODINA I PRAVILO JE IZVOZNIK AKO NE NAPRAVI I NE POSTAVI PRAVILNO TOVARNI LIST ONDA NASTAJE PROBLEM I VRIJEDNOST POSILJKE I TO NIJE VAZNO JE LI TO DHL ILI TNT ILI UPS ,IMALI SMO PAR SLUCAJA KASNJENJA ALI SE DESAVA.JOS JEDAN PRIMJER JE DA AKO NIUJE REALNA CIJENA NA POSILJCI ONDA NASA CARINA U BIH IDE NA GOOGLE I FORMIRA CIJENU PO PRODAJNOJ CIJENI STO JE BESMISLENO ,ZALILI SMO SE PAR PUTA OD MINISTRA DO SVIH MOGUCIH LICA TAMO I UVJEK JE ODGOVOR PREMALA VRIJEDNOST POSILJKE I ONDA NEMA PRAVILA ONI NECE DA GUBE VRIJEME NA CARINI ZA 1 POSILJKU TAKO DA NEKAD BUDE VECA CARINA I PDV OD VRIJEDNOSTI ROBE POZZ
unakayak

#1343 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by unakayak »

nasa firma dostavlja u evropu isto i neplaca se dostava
Entropio

#1344 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

unakayak wrote:nasa firma dostavlja u evropu isto i neplaca se dostava
Ti radiš u DHL-u?
kone

#1345 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Zar se smiju ovdje reklame pucati?!

Ako radi u dhl-u,moze pisati sta hoce,ali ovdje je napisano ono najvaznije...Iskustva ljudi puno govore..
A-R-N-I

#1346 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by A-R-N-I »

ja bih samo dodao "ni DHL nije sto je nekad bio"!!!
Entropio

#1347 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:30, edited 1 time in total.
kone

#1348 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

http://www.footlocker.com/
Ja se slomih trazeci da li dostavljaju u BIH-a?!Vjerovatno ne,ali eto pogledajte kakvih sve patika ima i kakve su im cijene :shock: ..Jedne sam zapikao,pa cu pokusati na sve nacine doci do njih :D
Thug...

#1349 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Thug... »

Pozdrav svima

Evo jedno frisko iskustvo da podijelim sa svima...

Narucio sam neku odjecu (2 farmerke i 1 tene) iz USA invoice je bio 111$ (od cega shipping 57$ da znam shiping mi je veci od stvari ali je problem oko tezine paketa zato mi je toliki shiping)...Doslo mi je neki dan na adresu pismo da nazovem u carinski referat da bi se dopunio predmet nazovem trazili su mi da im posaljem fakturu sto sam i uradio...Juce mi je dosla zuta cestitka da dodjem po paket odem podignem i platim oko 76km svih troskova...

Obracun sa carinskog plavog papirica i to kopije na kojoj se jedva vide brojevi (mogli su bar original poslati)

111$ = 157km Na ovu cifru ide slijedece:
Carina 10% = 15.70km
Dazbina za evidentiranje 1% = 1,57km
PDV 17% = 29,67km
Carinske Takse = 10km
= 56,94
20 Km su mi uzeli veze nemam zasta niti sam papir neki dobio :mrgreen: mislio sam da ce sve pisati na ovom carinskom ali nije...

Samo se nisam nadao da ce mi na transportne troskove opaliti carinu i pdv to mi nesto nije imalo smisla ali sam se malo raspitao i dobio info da ako su troskovi uracunati u totalu fakture da ide na to i carina i pdv bez obzira sto su cijene robe i shippinga posebno prikazani na fakturi...Nisam nesto previse ispizdio jer sam uzeo dobre stvari koji vrijede puno vise nego sto sam ih ja nasao na snizenju i poslije svega opet bi me vise kostalo da sam neke slicne stvari uzeo kod nas...Inace sam preko iste stranice prije dvije godine narucivao neke stvari i samo sam platio 10km nista vise...uz robu dolaze oznake da je gift i otpremnica bez cijena ali ocigleno to vise ne pije vode jer su ocigledno poceli tamburati sve sto dolazi pa da znate za ubuduce sta vas moze cekati, eventualno ako vam budu trazili fakturu a imate je u nekoj elektronskoj formi a visoki su vam transportni troskovi kao kod mene probajte ih pobrisati sa fakture da vam nebi i njih ocarinili i oporezovali...
kone

#1350 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Tih 20KM sto ti fali,to je vjerovatno Budzet BiH i nije cijela suma na budzet,nego imas vjerovatno otvaranje paketa od strane poste valjda 3,5KM i placanje uplatnica x 1KM (po uplatnici) i ostatak je budzet(vjerovatno 10KM).

Jedino mi je nejasno to sto nisi dobio uplatnicu koja glasi na budzet BIH-a,jer da bi je platio,moras je imati..Ti si to sve placao na posti tako da si morao dobiti kopiju uplatnice od njihove radnice kad si to sve platio(vjerovatno se ona zeznula dok je to sve vracala).

Evo ja se spremam patike kupiti i sad se ne smijem usuditi da narucim na svoju adresu,jer ne znam koliko ce mi oni to sve naplatiti.Sad bih pristao da nekih 50-ak KM,ali eto bojim se da me ne ogule ono pravo.Zato cu da se ne bih previse sekirao,fino naruciti patike ali da ih isporuce tamo negdje in Europe :D .I tako se rijesim i sekirancije i nameta ove drzave.

Eh sad,zanima me nesto povodom ove kupovine.Posto nikad nisam kupovao preko paypala,moze li neko objasniti kako to sve ide.Na ovoj stranici sam pokusao kupiti svojom karticom,ali u ponudi nemaju billing adresu iz Bosne i Hercegovine.Vidio sam da se moze kupiti preko paypala i imam otvoren racun odavno kod njih,ali eto nisam nikad nista kupovao tako.Mislio sam znaci kupiti preko paypal-a,jer jedino tako mi prihvataju karticu i onda postaviti shipping adresu u Evropi.Tamo isporuce i meni familija donese kad budu dolazili ovamo..To je jedini nacin da dodjem do ovih patika from US.I jos nesto me zanima.Posto je stranica iz US,onda bi trebale i ove velicine da budu po njihovom standardu?!Jel tako ili ne,jer ja nosim 44,a to je po US standardu mislim 10,a po evropskom 9 i sad ne znam sta da narucim :mrgreen:

Hajde pomagajte :)
Post Reply