Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Innovation
#1326 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Vidis PIPI, sve krivo se informises.
Kad te nesto ili neko zanima onda se raspitaj pa tracaj.
Ministar je iz radnicke porodice. Majka domacica. Otac penzionisan zbog bolesti veoma mlad. Oboje pokojni.
Zavrsio sred. gradj. skolu kao ucenik generacije. Nije te godine mogao upisati Arh. fakultet upravo zbog babinih sinova i kceri, pa je odradio godinu u Javoru kao teh.
Iduce god. upisao ARH. regularno i zavrsio prije roka.
Koga god sam pitala , kazu da je jako posten, pametan, strucan, a nadasve covjek.
Sto se tice curenja vode Zonbi procitaj Clan 25. zakona oodrzavanju
Bellice, jos jednom se izvinjavam , ali ti si pametna djevojka i mislim da ces shvatiti.
Ministar je iz radnicke porodice. Majka domacica. Otac penzionisan zbog bolesti veoma mlad. Oboje pokojni.
Zavrsio sred. gradj. skolu kao ucenik generacije. Nije te godine mogao upisati Arh. fakultet upravo zbog babinih sinova i kceri, pa je odradio godinu u Javoru kao teh.
Koga god sam pitala , kazu da je jako posten, pametan, strucan, a nadasve covjek.
Bellice, jos jednom se izvinjavam , ali ti si pametna djevojka i mislim da ces shvatiti.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1327 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa, približno, dogovori se EV sa majstorom. Odgovaraju li ove pločice, približno iste cijene,...Na mjestu popravke, novougrađene pločice MORAJU da odudaraju, to mora biti jasno i EV, ali kvalitet radova i kvalitet/cijena pločica se može dogovoriti da bude približna.zonbirile wrote:OK ispravno,a šta sa par stanova ispod.Možemo li se složiti da se radi obostranog zadovoljstva mora urediti.Izvini molim te ,ali vratiti u prvobitno stanje ne može ni sam vlasnik,jer kako naći iste pločice,sem toga i da nađeš,one stare imaju drugu patinu i uvijek se vidi.
Uvijek se taj nedostatak odudaranja popravljenog dijela zida ili pločica može pretvoriti u novac i nekako isplatiti EV kod kojeg curi voda na niže spratove. Naravno, radi se o zajedničkoj instalaciji vode za koju nije odgovoran EV što prolazi kroz njegovo privatno vlasništvo.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1328 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pusti to, može on biti genijalac u arhitekturi, ali nije sposoban da se organizuje da nadgleda provođenje Zakona.Innovation wrote:Vidis PIPI, sve krivo se informises.
Pustio je toj bivšoj šefici ALMI da ''odradi'' upoznavanje građanstva o uvođenju upraviteljstva.
Ona gostovala par puta na tv. i radio-stanicama, tenderli odštampala knjižice sa Zakonom,...i ništa više.
Sama si svjedok da ljudi ne razumiju, ne shvataju da su ONI vlasnici zgrada i da ih MORA sve interesovati u vezi sa održavanjem i upravljanjem zgrade. Pa u toj zgradi je zaboga, njihov stan za koji su radili tolike godine, toliko krvi, znoja i suza prolili i sad odjednom, nije ih briga što tamo neki njihov komšija ne plaća naknadu i tako umanjuje vrijednost zgrade i njihovog stana.
Da je bilo sreće, pa da je ministar angažovao ekipu Izeta Fazlinovića da upozna građanstvo sa uvođenjem upraviteljstva, to bi bilo dobro odrađeno upoznavanje građana.
Iskreno rečeno, baš mi je drago što sam natjerao ALMU da ode u penziju jer sam se žalio ministru baš na nju. Možda nije bio jedini razlog ta moja žalba, ali je sigurno bila jedan mali šaraf koji je doprinjeo tome da ministar skloni Almu koja me je šikanirala i zadržaval dokumente u svojoj ladici. Jak sam ko Dodik, najmanje!
-
Bellica
#1329 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
PipiDugaDevetka wrote:Pa hOću li opet PEV-a poslati na pod ŠTOS-NOS-PATOS?!Bellica wrote:Pipi, moram da ti skrenem paznju, posto stalno pises da FG nije odrzavala vase dimnjake, da su oni krivi, ovakvi, onakvi, znam da jesu...ali zaboravljas da niti jedan upravitelj, kooperant ne smije niti ekser zakucati u tvoj ulaz bez gospodina PEV, dakle, on je trebao da izda nalog za servis dimnjaka i sanaciju eventualne stete, kako ti niko ne smije vodu popravljati ili struju bez PEV tako ne smije dirati ni dimnjak. Kod nas se dimnjak nije servisirao 7 godina dok je bi prosli PEV, upravitelj HETIG, oni nisu poslali dimnjacara dok nisam ja preuzela pa im rekla da to obavezno urade. Znam da maslo FG nije za Ramazana, ali nije od ovog vaseg PEV.
Možda bi trebalo Ministarstvo da ga ubijedi da održava skupove etažnih vlasnika, da pročita Zakon i da se pridržava istog?
Nisam ja to rekla, ne daj Boze da platis odstetu ili odes u zatvor, ma kakvi, samo sam ti htjela skrenuti paznju da i on treba raditi svoj dio posla. Znam da garant nije procitao zakon, znam da je penzionisani bivsi uposlenik dobre firme, znam da je izabran po principu "penzioner, a zna i sijalice da mijenja" Ministarstvo ga ne moze niti hoce natjerati na bilo sta jer je on promjenjivi clan sistema, ne valja, mijenjaj, valja, ostavi ga i gotovo. Eh sada, slazem se da ako bi prekrsio neku od zakonskih odredbi trebalo bi ga prijaviti pa neka plati kaznu i neka se smijeni, a na njegovo mjesto neka dodje neko ko ima volje i snage da se bavi stambenim upraviteljstvom.
-
Bellica
#1330 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Lijepo se to vrati u prvobitno stanje kad neko hoce, a ko nece, nece ni vodu da ti popravi, prema tome, sve zavisi zna se od koga i cega. Svako pametan ko renovira kupatilo prvo promijeni instalacije, a onda uradi keramiku, pa ostavi 5 komada plocica u ostavu za ne daj Boze. Ako ipak nije renovirao kupatilo, nije izmijenio cijevi, onda su mu u kupatilu garant one bijele plocice, "bolnicke", a svaki upravitelj tih ima na izvoz, prema tome nema ljutnje sve je to do bezobraznog komsije. Drugi par cipela je budala koja promijeni keramiku, a u zidu ostane olovo, pa vremenom dotraje, ako je imalo pametan, ostavit ce bar kvadrat plocica za ne daj Boze. Za sve ima rjesenje ako su ljudi dovoljno tolerantni i dobro odgojeni. A ovi u Sibici su uzasni, citala sam u novinama, komsija pliva, a njega nije briga, neka je njemu suho. Eh sad moze policija i inspekcija da se pokaze, da upotrijebe svoje ovlasti, jedva cekam da vidim sta ce biti na kraju balade.zonbirile wrote:OK ispravno,a šta sa par stanova ispod.Možemo li se složiti da se radi obostranog zadovoljstva mora urediti.Izvini molim te ,ali vratiti u prvobitno stanje ne može ni sam vlasnik,jer kako naći iste pločice,sem toga i da nađeš,one stare imaju drugu patinu i uvijek se vidi.
-
zonbirile
#1331 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
u današnjem ABA3Y konačno ono što me interesuje.U Sarajevu
-5880 ulaza
-18.716.746 predviđena naplata
-13.734.790 realizovana naplata
-7.827.611 potrošeno
-5.907.179 ostalo na računima
Znači operišemo sa 13,7 miliona KM.Ušur neka bude 10%-to je 1,37 mil.KM na upravitelje. Ušur za PEV-ove neka je 10% i to je 1,37 milKM.Pošto su procenti veći,komotno se može reći 3 mil.KM.Solidno.Znači 4,8 je rađeno po fakturama.Čovjek bi bio zlurad da kaže više,ali uzmimo i tu ušur od 10% za ono IMT (ima li mene tu) i to je 480 000KM,odbijmo državi PDV od 17% na preostalo,fino i oni hajrovaše nekih 1mil KM-1,4 mil KM.Elem saberi,oduzmi od prikupljenih 13,7 mil ,na ušure,tal i PDV je otišlo cca 5 mil KM.Šest ostalo,znači na 5880 ulaza je "skrhano" cijelih 2,8 mil.Još kad skontaš sve naduvane urađene stvari,sve je jasno.
-5880 ulaza
-7.827.611 potrošeno
Znači operišemo sa 13,7 miliona KM.Ušur neka bude 10%-to je 1,37 mil.KM na upravitelje. Ušur za PEV-ove neka je 10% i to je 1,37 milKM.Pošto su procenti veći,komotno se može reći 3 mil.KM.Solidno.Znači 4,8 je rađeno po fakturama.Čovjek bi bio zlurad da kaže više,ali uzmimo i tu ušur od 10% za ono IMT (ima li mene tu) i to je 480 000KM,odbijmo državi PDV od 17% na preostalo,fino i oni hajrovaše nekih 1mil KM-1,4 mil KM.Elem saberi,oduzmi od prikupljenih 13,7 mil ,na ušure,tal i PDV je otišlo cca 5 mil KM.Šest ostalo,znači na 5880 ulaza je "skrhano" cijelih 2,8 mil.Još kad skontaš sve naduvane urađene stvari,sve je jasno.
-
Bellica
#1332 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
hvala ti na ovim informacijama, bilo je vrijeme da saznamo s koliko sredstava radimo odnosno koliko je para u igri, steta sto nam nisi izracunao koliko ima onih koji cekaju na naplatu, ima neplatisa, ali ce i oni platiti, ja mislim da su i dugovanja visemilijunska. Meni jedino sad nije jasno kako pored ovolikih para mogu ulazi biti ovako losizonbirile wrote:u današnjem ABA3Y konačno ono što me interesuje.U Sarajevu
-5880 ulaza
-7.827.611 potrošeno
-
zonbirile
#1333 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
pa oduzmeš predviđenu i realizovanu svotu,cca 5 milKM.
- Averus
#1334 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Evo samo da pohvalim OKI
Juče su došli da provjere oluke i krov, jer se ljudima iz nekog razloga skupljala vlaga.
Danas (već!?) su došli sa novim olucima i limovima da saniraju cijelu zgradu.
Moram reći da sam pozitivno iznenađen
Juče su došli da provjere oluke i krov, jer se ljudima iz nekog razloga skupljala vlaga.
Danas (već!?) su došli sa novim olucima i limovima da saniraju cijelu zgradu.
Moram reći da sam pozitivno iznenađen
-
Innovation
#1335 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Dobar PEV dobri i upravitelji. 
-
zonbirile
#1336 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
------------------------Bellica wrote:hvala ti na ovim informacijama, bilo je vrijeme da saznamo s koliko sredstava radimo odnosno koliko je para u igri, steta sto nam nisi izracunao koliko ima onih koji cekaju na naplatu, ima neplatisa, ali ce i oni platiti, ja mislim da su i dugovanja visemilijunska. Meni jedino sad nije jasno kako pored ovolikih para mogu ulazi biti ovako losizonbirile wrote:u današnjem ABA3Y konačno ono što me interesuje.U Sarajevu
-5880 ulaza
-7.827.611 potrošeno
Znači operišemo sa 13,7 miliona KM.Ušur neka bude 10%-to je 1,37 mil.KM na upravitelje. Ušur za PEV-ove neka je 10% i to je 1,37 milKM.Pošto su procenti veći,komotno se može reći 3 mil.KM.Solidno.Znači 4,8 je rađeno po fakturama.Čovjek bi bio zlurad da kaže više,ali uzmimo i tu ušur od 10% za ono IMT (ima li mene tu) i to je 480 000KM,odbijmo državi PDV od 17% na preostalo,fino i oni hajrovaše nekih 1mil KM-1,4 mil KM.Elem saberi,oduzmi od prikupljenih 13,7 mil ,na ušure,tal i PDV je otišlo cca 5 mil KM.Šest ostalo,znači na 5880 ulaza je "skrhano" cijelih 2,8 mil.Još kad skontaš sve naduvane urađene stvari,sve je jasno.salim se naravno da mi je jasno, u zgradi do mene na racunu imaju skoro 3000Km, a ulaz strava i uzas, lift ne radi godinama, oluci propali, jedino im se ulaz cisti, a tu ne mozemo okriviti upravitelje jer PEV vodi racuna o stanju ulaza, a upravitelj slusa njegove naredbe, prema tome, svi mi skupa od EV, preko PEV, pa do upravitelja, ministarstva i inspekcije imamo udjela, mi smo jedan cijeli sistem i svi pomalo zakazujemo, a drzavi milion i nesto dobro dodje, pa ako se sami ne pobrinemo za neke stvari nece ni drzava!
skontaj na to koliko ima firmi u Sarajevu,koje su imale pristup tolikoj zagarantovanoj lovi.Onih 6 miliona čeka na računima,operativne su,a uplate pristižu.To je ona priča,zašto ne kukaju i javljaju se novi.Sada bi radi sagledavanja stanja trebalo izbaciti broj upraviteljskih firmi i broj zaposlenih,li ne po tenderskoj dokumentaciji,nego pa zadnjem izlistanju iz MIO/PIO.tek bi to bio podatak,pa to staviti u korelaciju sa parama-sigurnim.
-
zonbirile
#1337 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
------------------------Bellica wrote:hvala ti na ovim informacijama, bilo je vrijeme da saznamo s koliko sredstava radimo odnosno koliko je para u igri, steta sto nam nisi izracunao koliko ima onih koji cekaju na naplatu, ima neplatisa, ali ce i oni platiti, ja mislim da su i dugovanja visemilijunska. Meni jedino sad nije jasno kako pored ovolikih para mogu ulazi biti ovako losizonbirile wrote:u današnjem ABA3Y konačno ono što me interesuje.U Sarajevu
-5880 ulaza
-7.827.611 potrošeno
Znači operišemo sa 13,7 miliona KM.Ušur neka bude 10%-to je 1,37 mil.KM na upravitelje. Ušur za PEV-ove neka je 10% i to je 1,37 milKM.Pošto su procenti veći,komotno se može reći 3 mil.KM.Solidno.Znači 4,8 je rađeno po fakturama.Čovjek bi bio zlurad da kaže više,ali uzmimo i tu ušur od 10% za ono IMT (ima li mene tu) i to je 480 000KM,odbijmo državi PDV od 17% na preostalo,fino i oni hajrovaše nekih 1mil KM-1,4 mil KM.Elem saberi,oduzmi od prikupljenih 13,7 mil ,na ušure,tal i PDV je otišlo cca 5 mil KM.Šest ostalo,znači na 5880 ulaza je "skrhano" cijelih 2,8 mil.Još kad skontaš sve naduvane urađene stvari,sve je jasno.salim se naravno da mi je jasno, u zgradi do mene na racunu imaju skoro 3000Km, a ulaz strava i uzas, lift ne radi godinama, oluci propali, jedino im se ulaz cisti, a tu ne mozemo okriviti upravitelje jer PEV vodi racuna o stanju ulaza, a upravitelj slusa njegove naredbe, prema tome, svi mi skupa od EV, preko PEV, pa do upravitelja, ministarstva i inspekcije imamo udjela, mi smo jedan cijeli sistem i svi pomalo zakazujemo, a drzavi milion i nesto dobro dodje, pa ako se sami ne pobrinemo za neke stvari nece ni drzava!
skontaj na to koliko ima firmi u Sarajevu,koje su imale pristup tolikoj zagarantovanoj lovi.Onih 6 miliona čeka na računima,operativne su,a uplate pristižu.To je ona priča,zašto ne kukaju i javljaju se novi.Sada bi radi sagledavanja stanja trebalo izbaciti broj upraviteljskih firmi i broj zaposlenih,li ne po tenderskoj dokumentaciji,nego pa zadnjem izlistanju iz MIO/PIO.tek bi to bio podatak,pa to staviti u korelaciju sa parama-sigurnim.
-
Innovation
#1338 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Najveci iznosi se nalaze na racunu "Sarajevostan"-a. Nezainteresovani EV i PEV dozvoljavaju da te pare stoje neiskoristene. Bellica je upravo navela primjer.
-
zonbirile
#1339 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
u kojem postu i o čemu pričaš.ne kontaš srž.
-
Innovation
#1340 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
U ovom
Srz kontam itekako dobro.Bellica wrote:hvala ti na ovim informacijama, bilo je vrijeme da saznamo s koliko sredstava radimo odnosno koliko je para u igri, steta sto nam nisi izracunao koliko ima onih koji cekaju na naplatu, ima neplatisa, ali ce i oni platiti, ja mislim da su i dugovanja visemilijunska. Meni jedino sad nije jasno kako pored ovolikih para mogu ulazi biti ovako losizonbirile wrote:u današnjem ABA3Y konačno ono što me interesuje.U Sarajevu
-5880 ulaza
-7.827.611 potrošeno
-
zonbirile
#1341 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Najveci iznosi se nalaze na racunu "Sarajevostan"-a. Nezainteresovani EV i PEV dozvoljavaju da te pare stoje neiskoristene. Bellica je upravo navela primjer.Innovation wrote:U ovomSrz kontam itekako dobro.Bellica wrote:hvala ti na ovim informacijama, bilo je vrijeme da saznamo s koliko sredstava radimo odnosno koliko je para u igri, steta sto nam nisi izracunao koliko ima onih koji cekaju na naplatu, ima neplatisa, ali ce i oni platiti, ja mislim da su i dugovanja visemilijunska. Meni jedino sad nije jasno kako pored ovolikih para mogu ulazi biti ovako losizonbirile wrote:u današnjem ABA3Y konačno ono što me interesuje.U Sarajevu
-5880 ulaza
-7.827.611 potrošeno
--------------------------------------
neko je ovde pijan.Gdje je tu "Sarajevostan"
-
Innovation
#1342 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ili stvarno ne razumijes ili neces. Tu analizu koju si procitao u Avazu, to je ukupna analiza prihoda i rashoda upraviteljskih firmi. Da imas pojedinacnu vidio bi da najvece iznose neutrosenih sredstava od prikupljenih uplata EV ima "Sarajevostan". Objasni ti meni zasto?
-
zonbirile
#1343 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-------------------------------Innovation wrote:Ili stvarno ne razumijes ili neces. Tu analizu koju si procitao u Avazu, to je ukupna analiza prihoda i rashoda upraviteljskih firmi. Da imas pojedinacnu vidio bi da najvece iznose neutrosenih sredstava od prikupljenih uplata EV ima "Sarajevostan". Objasni ti meni zasto?
niđe veze na moj osvrt i tvoje prozivanje Belice.Sarajevo stan nije ni spomenula,niti je bitan.Bitan je utrošak i to fiksni od cca 5 mil.Znači garantovan prihod uz ovoliku naplatu,uz povećani % naplate i on raste,plus radovi,a to je već grozomorna priča.
- PipiDugaDevetka
#1344 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zanimljivo bi bilo kada bi @zonbi izračunao broj stanovnika ili samo broj zgrada kolektivnog stanovanja (ZKS) koji su obuhvaćeni upraviteljstvom, a na osnovu podatka da ima samo 5880 ulaza ZKS.
Time bi ''isplivao na površinu'' podatak koliko ima zgrada koje nisu u evidenciji Ministarstva.
Znači, nekome je u interesu da krije zgrade koje nemaju upravitelja. Moguće je da su to opštine jer one dostavljaju početne podatke čim se izgradi zgrada, odnosno obavi tehnički i ostali prijemi.
Ja potpuno razumijem stanare zgrada koji odbijaju da budu dio sistema upraviteljstva jer zbog reketa od strane upraviteljskih firmi (tzv. napuhivanje računa) više im se isplati da sami organizuju održavanje i upravljanje, nego da sebi nametnu reket-upraviteljsku firmu. Više puta sam navodio primjer ugradnje interfona u moju zgradu.
Čini mi se da za neke zgrade, a čiji je vlasnik jedna osoba nije potrebno da se određuje upraviteljska firma. Samo odrađuju poslove iz članova 7. 8. i 9. Zakona i to je to, svi zadovoljni, upravitelji izbačeni iz sistema reketarenja.
Eh, kada se sve normalizuje došao bi dan kada bi vlasnici zgrada shvatili da im se više isplati angažovanje upravitelja jer, logično je, da je lakše nekome ugovoriti ugradnju 100 interfona u 100 ulaza kojima upravlja, nego da to rade EV (najčešće u zgradi ima 2 ulaza). Ujedno bi upraviteljske firme prestale da ''napuhuju'' račune, da šalabajzerski izvode radove, postali bi ljubazni sa svim komitentima, PEV-ovi bi uvijek bili saslušani i uvažavani od strane svakog uposlenika firme upravitelja.
Time bi ''isplivao na površinu'' podatak koliko ima zgrada koje nisu u evidenciji Ministarstva.
Znači, nekome je u interesu da krije zgrade koje nemaju upravitelja. Moguće je da su to opštine jer one dostavljaju početne podatke čim se izgradi zgrada, odnosno obavi tehnički i ostali prijemi.
Ja potpuno razumijem stanare zgrada koji odbijaju da budu dio sistema upraviteljstva jer zbog reketa od strane upraviteljskih firmi (tzv. napuhivanje računa) više im se isplati da sami organizuju održavanje i upravljanje, nego da sebi nametnu reket-upraviteljsku firmu. Više puta sam navodio primjer ugradnje interfona u moju zgradu.
Čini mi se da za neke zgrade, a čiji je vlasnik jedna osoba nije potrebno da se određuje upraviteljska firma. Samo odrađuju poslove iz članova 7. 8. i 9. Zakona i to je to, svi zadovoljni, upravitelji izbačeni iz sistema reketarenja.
Eh, kada se sve normalizuje došao bi dan kada bi vlasnici zgrada shvatili da im se više isplati angažovanje upravitelja jer, logično je, da je lakše nekome ugovoriti ugradnju 100 interfona u 100 ulaza kojima upravlja, nego da to rade EV (najčešće u zgradi ima 2 ulaza). Ujedno bi upraviteljske firme prestale da ''napuhuju'' račune, da šalabajzerski izvode radove, postali bi ljubazni sa svim komitentima, PEV-ovi bi uvijek bili saslušani i uvažavani od strane svakog uposlenika firme upravitelja.
-
Innovation
#1345 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nisam ni rekla da je Bellica spomenula "Sarajevostan", samo da je navela primjer zasto pare leze na racunima neutrosene. Kad su pare utrosene znaci da se nesto u ulazima radi .
- PipiDugaDevetka
#1346 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Kada su pare neutrošene, to može značiti da vlasnici zgrade, EV i PEV-ovi čuvaju pare za velike opravke kada relativno nova zgrada ostari. Moja zgradica je relativno, nova, 1972.g. izgrađena, ali već sada na prvom (mom spratu) vodovodne cijevi su truHle i već im je vrijeme za zamjenu. Komšija od preko-puta, ista zgrada, istovremeno građena, uvodio sebi pojedinačno brojilo za vodu (Morao dosta toga izbaciti što pripada i zajedničkim instalacijama) i rekao mi je da je sva vodo-instalacija TRUHLA!Innovation wrote:Nisam ni rekla da je Bellica spomenula "Sarajevostan", samo da je navela primjer zasto pare leze na racunima neutrosene. Kad su pare utrosene znaci da se nesto u ulazima radi .
-
Innovation
#1347 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ti znas Pipi da su prije sve zgrade morale biti po zavrsetku gradjenja tehnicki primljene i uvedene u evidenciju. Mislis da sada npr. Novi Grad ima evidenciju koliko novoizgradjenih objekata ima na njihovoj opštini.
-
zonbirile
#1348 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
----------------------------------------------------------------Innovation wrote:Nisam ni rekla da je Bellica spomenula "Sarajevostan", samo da je navela primjer zasto pare leze na racunima neutrosene. Kad su pare utrosene znaci da se nesto u ulazima radi .
pa ja ti moram naći prevodioca sa kineskog.Od prikupljenih 13,7 miliona ostalo je neutrošeno 5,8 mil.Ova razlika nije urađeno sve,jer se tu krije najmanje 1,3 mil za PEV,najmanje 1,3 za upravitelje i to su fiksni troškovi,prihodi,zavisno s koje strane gledaš.Konačno tu je i 17% PDV-a državi.Znači "radilo se samo sa nešto preko " mil,a tu je već ugrađen IMT (imali mene tu) element.Pa onda kada podijeliš preostalu crkavicu od recimo 2mil,na 5900 ulaza podijeliš ispade 300KM po ulazui godišnje,do 30KM po ulazu mjesećno.Ne osječaš leptire u stomaku? Znači svake godine od rpikupljenih sredstava, garantovano PEV,državi i upraviteljima 5 mil,ako je veća naplata i više,+ radovi i muljaža.I sada leži na računima 6 mil. valja to izmusti.
-
Innovation
#1349 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Znas sta Zonbi ti vise pokusavas da pametujes nego sto se razumijes. Vec sam ti nekad napisala da ti kod nas vidis samo crno /mislim na Sarajevo"/, a kineski prevodioc treba tebi da ti sve skupa malo pojasni. 
- PipiDugaDevetka
#1350 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@zonbi je opštepoznati ''kontraš'' svemu i svačemu. Nema teme gdje ne kontrira, ali ubode i on nekada neku dubokomisaonu i istinitu stvar.Innovation wrote:Znas sta Zonbi ti vise pokusavas da pametujes nego sto se razumijes. Vec sam ti nekad napisala da ti kod nas vidis samo crno /mislim na Sarajevo"/, a kineski prevodioc treba tebi da ti sve skupa malo pojasni.
''Teže je promijeniti upravitelja, nego ženu (Ako nemaju djece).''