Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
holowey

#1326 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

Jem wrote:
Bekir_SA wrote:
amater1981 wrote:Ljudi pomoć,crijevni paraziti kod ribica ima li neko iskustvo oko ovoga kako ih riješiti??? Vidi u zadnje vrijeme sluzav izmet kod riba i nisu mi onako bucmaste nekako su tanke kao i kada ker ima gliste pa propada koliko god da jede :x :x :x
Pomoććććć.......
Otiđi u apoteku i kupi ljek "METROZOL 500mg" ne treba ti recept...
500 mg ide na 100L...
izmrvi tabletu u prah i ubaci u akv, podigni temperaturu vode da bi ubrzao metabolizam ribicama a samim tim i bakterijama...
Dodaji lijek 3 dana, posle 3 dana izmjeni 30% vode i prati rezultate, ako bude potrebno ponovi postupak...
Jesi li siguran da ga daju bez recepta? U drzavnim ili privatnim apotekama? Koja mu je cijena? :)
apoteke sarajevo daju bez recepta, ali trazi tablete da ti slucajno ne daju vaginalete :D
cijena je oko 4-5km
Jem

#1327 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Jem »

Hvala na odgovoru :thumbup:
Jem

#1328 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Jem »

Bila danas u dvije sarajevo apoteke i nema govora dobiti ih bez recepta :shock:
koja tacno daje bez peglanja? :oops:
ili ako neko ima viska tableta pa da se dogovorimo, jer svakako mi ne trebaju 10 :D
Bekir_SA

#1329 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

ja sam uzimao na Malti u dezurnoj apoteci...
holowey

#1330 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

Jem wrote:Bila danas u dvije sarajevo apoteke i nema govora dobiti ih bez recepta :shock:
koja tacno daje bez peglanja? :oops:
ili ako neko ima viska tableta pa da se dogovorimo, jer svakako mi ne trebaju 10 :D
i ja sam uzimao na malti, ustvari socijalnom i jedino sto su me pitali je da izaberem tablete ili vaginalete

ali ako ti treba samo par tableta, javni se na pp da ne kupujes bezze...
necko_sa

#1331 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Pojavio mi se veliki proble u akvariju...
Doduse, prisutan je vec nekih 20 dana, ali je bilo kao podnosljivo...iz dana u dan je sve gora situacija...
Mislim da je u pitanju koncasta alga...
Prosudite sami...
Molim pomoc.

Image

Image

Image
Bekir_SA

#1332 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

bas napala :( probaj malo easy Carbom prskat po algi, slobodno idi malo u overdose, starom (mozes i novom) cetkicom od zuba skidaj algu sa listova, nabavi sijamce mozes i par malih ancistrusa ili jednog plecostomusa neka brste ovo, smanji ili prestani dodavati zeljezo u akv ako ga dodajes, jer ona najcesce ide od zeljeza, prestani dodavati tekuce gnoivo na neko vrijeme (zna krenuti i od profita), fizicki odstrani algu (cetkicom za zube kao sto sam gore spomenuo) i promjeni trecinu vode, smanji foto period neka bude max 10h...
necko_sa

#1333 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Ubacio sam danas 5 Sijamskih algojeda...a ove cistace vec imam...dvije vrste...jedan je albino (muljar) a drugi je za staklo(slab sam sa latinskim :-D ). Pokusat cu sa pojacanom dozom CO2 a svjetlo cu smanjiti sa sadasljih 12, na 10 sati pa cu pratiti stanje. Profito sam samo jednom ubacio prije 3 dana, a alge su prisutne oko 3 sedmice...mozda pospjesi razvoj, ali on nije uzrok sigurno. Carbo dodajem od kako sam ga nabavio...vec 3 dana.
Odstranjivanje ide u onim djelovima akvarija gdje se nisu fizicki pricvrstile za listove.

Uzas...

P.S.Imas PM.
doktor78

#1334 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

I kod mene su alge vec duze vrijeme problem. Uspio sam ih donekle obuzdati smanjenjem perioda osvjetljenja (9 sati dnevno, nedjeljom nikako), smanjenjem unosa mikroelemenata, cescim mijenjanjem vode i boljom filtracijom (filter sa vecim protokom)
SPAHIC

#1335 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SPAHIC »

pozz poceo sam praviti neku kolekciju ili tacnije receno razmjenu guppyja ali ne razmjena kao razmjena rego razmjena potomstva ako nekog zanima mogu postavit tekst na forum....... e ako neko ima neke neobiče varijante ja bi ih kupio ili ako poklanja primio imam ih dosta ali mi fali jos puno........ primjerak koji sam jedva nasao je tjelo muzikaka tigraste boje ali ne obične nego žarka crna i žuta i jako je lijep i skup je i bio .......... ako neko zeli da proda ili pokloni neki neobican primjerak neka se javi na e-mail ili na forumu sa slikama...... ako neko zeli pocet sakupljat mogu mu pomoc imam i ja viska istih kombinacija a za 10-tak dana ce biti tigrastih malaca
AnjaNS

#1336 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by AnjaNS »

Ja sam prije 2-3 godine imala ogromni akvarijum (trenutno je vlasnistvo kraljice hrcice Beki :-D ) sa 20-30 ribica.Najbolje je kupit ono cudo za ciscenje vode,stao mi mozak sad,zaboravih kako se zove :? Plavusa u dusi :D
Sve su mi pocrkale,jadne.al bilo je lijepo imat ih , svak ko mi udje u kucu se odusevio.
aux

#1337 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by aux »

ima li kakva dobra dusa pa da mi objasni dosta stvari sto se tice akvarijuma posto sam apsolutni pocetnik,dovoljno je da mi da svoj facebook pa da ga dodam,ili ako ima neko od vas da prodaje biljke,opremu i ribe pa da pazarimo hvala unaprijed svima
corsa

#1338 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

@SPAHIC
I ja imam te tigrasto-zute muzijake, ali kod mene je problem sto sam ukrstao zenku iz tog legla zutih sa crvenim muzijako i opet su mi sve zuti muzijaci, a htio sam crvene. Sad moram pokusati ponovo! :x
SPAHIC

#1339 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SPAHIC »

probaj uraditi sa bezbojnom ako nemas mogli bi se ja i ti dogovoriti imam ja
corsa

#1340 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Ma sad cu neko vrijeme odmoriti od gupa, hocu da pokusam sa skalarima, pa ako nista ne uspije, dogovorit cemo se. :wink:
SPAHIC

#1341 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SPAHIC »

corsa wrote:Ma sad cu neko vrijeme odmoriti od gupa, hocu da pokusam sa skalarima, pa ako nista ne uspije, dogovorit cemo se. :wink:

e pozz ja vec neko vrijeme drzim skalare ali nikako da nađem matični par pa znas i ti nekog da prodaje rado bih kupio
corsa

#1342 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Imas na PIK-u, vidio sam raja prodaju. Ja imam dva para i jednog muzijaka, ali ne bih prodavao. Pa kako nemas maticni par ako duze vrijeme imas skalare? Ja sam svoje kupio kad su bili skroz mali, a sad su ogromni, i izdvojili se parovi. Mrijeste mi se stalno u zajednickom akvariju, ali nemoze nista ostati zbog drugih riba. Za jedno mjesec dana cu ih odvjiti u drugi akvarij pa da pokusam uzgojiti mlade. To ce mi biti prvi put.
makaranka

#1343 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by makaranka »

na prijasnjim stranicama,pisala sam i postirala slike svog malog akvarija,iz kucne radinosti.uglavnom,sada mi treba nekoliko savjeta. pruzila mi se prilika kupiti jedan fin akvarij,od nekih 54l.ulavnom odgovarami mi sto ce tice dimenzija.jer jedino mjesto na kojem ga mogu drzat je shank u kuci (dovoljno je visoko,a opet u centru,da se iz svih kutova moze vidit...).
e sad,trebaju mi savjeti na sto sve paziti raditi prilikom preseljenja iz starog akvarija.dakle: -pjesak iz starog akvarija;dal da ga se rjesim,i kupim novi (biljke koje imam uspjevaju u njemu),ili je dovoljno da ga operem i stavim u novi?
-nakon montiranja svega u novi akvarij,da li je potrebno da kupujem onu tekucinu (valjda se kaze za cikliranje :oops: ),ili je to moguce napravit ako dolijem nesto vode iz starog akvarija(koliko vode),i koliko je vremena to potrebno otavit da se taj proces zavrsi?
za orjentaciju trenutno u akvariju iman dosta guppya,dvije tetre i dvije black moly.
Bekir_SA

#1344 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Evo dvije s nogu da se ne zapostavi ova tema ovdje...

Image

Image

:run:
necko_sa

#1345 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Dobra ;-)

Nabacio sam jos dvije lampe po 28W...znaci na postojecih 56W, doslo i novih 56W.

Pored postojecih Day i Nature, dodao jos jednu Day i jednu Colour Juwel.

Zanimljivo je da "stara" Day lampa bolje svijetli od nove, takodjer Day lampe. Onu Colour ne mogu porediti sa nekom drugom jer ide na plavo, ali mi i ona nekako slabije svijetli.

Ne znam da li je to to prigusnice (elektronska za T5 lampe, kupljena u firmi koja je zastupnik za Sylvania) ili je nesto drugo uzrok. Povezano prema semi na prigusnici.
aux

#1346 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by aux »

Bekir_SA wrote:Evo dvije s nogu da se ne zapostavi ova tema ovdje...

Image

Image

:run:
predobar ti je akvarijum,jedan od najljepsih koje sam vidio u posljednje vrijeme,mozes li mi samo objasniti koje si biljke koristio posto evo i ja svoj akvarijum sređujem posto sam pocetnik ne razumijem se bas dosta o biljkama,uglavnom volio bih da imam isti ovakav :thumbup:
Bekir_SA

#1347 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Nazad je Rotala, srednji plan se Kripte, prednji plan Cuba :bih:
necko_sa

#1348 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Jel ovo nemas nista kao pozadinu? Ucinilo mi se da si nekada prije imao nesto kao imitacija stijena.
Bekir_SA

#1349 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Nekad.... bila je tapeta stijene, sad je crni hamer... :bih:
ozd@

#1350 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

bekire aq ti je prejak!

usput da pitam ako neko zeli,poklanjam jednog T.Mekki-a velicine oko 5 cm,naravno nekome ko ima uslove za drzanje ovog ciklida lp.
Post Reply