Istina o invalidima
-
ekro
#1326 Re: Istina o invalidima
prema provjerenim informacijama znam da je do koljena 60% a iznad koljena 80%.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1327 Re: Istina o invalidima
@8. sekretar SKOJ-a = @BajrinNajmladji= @PipiDugaDevetka8. sekretar SKOJ-a wrote:@BajrinNajmladji = @8. sekretar SKOJ-a, pa su Bajru banovali trajno!kone wrote:Da li svima(100% invalidima) isplacuju po 97KM i zasto?Ovo je stvarno zalosno,jer su tim ljudima nekad isplacivali 330 km,a sad jedva i ovih bijednih 97.Bijednih je i 330 s obzirom na to da su 100 posto invalidi,pa hajd...A oni sebi redovno po nekoliko hiljada km isplacuju.Jadno da ne moze biti jadnije..*malena* wrote:Pozz za sve,
samo da kažem da su legle neratne invalidnine danas prije podne.Eto da znate obzirom da je novac svima potreban a tu nam je i praznik,i želim svima koji upražnjavaju BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!pozz
Već smo konstatovali šta im je cilj. Cilj im je da pobiju što više onesposobljenih osoba, pa je tako i moja mater umrla nedočekavši ono što joj sljeduje, naknadu za t.nj. u iznosu od stotinjak KM mjesečno.
Ubio ju je lično pomoćnik ministra Dobrica Jonjić ( On se potpisivao na ukidajuća rješenja) uz pomoć ministra Perice Jelečevića! Nigdje u Zakonu ne stoji da osobe iznad 65 godina života ne mogu primati naknadu za t.nj., nego fino stoji da osobe koje su stekle invalidnost nakon 65. godine života imaju pravo preko Kantona, tj. NEMAJU PRAVO!
Moja rahmetli majka je bila oboljela prije 65. godine, te sam joj bio nabavio potvrdu iz RS bolnice iz 1963.g. kada je ležala tamo. Svaka čast ljudima iz bolnice u RS-u, poštom su mi poslali potvrdu na moj telefonski poziv!
![]()
Sitgla mi Presuda Kantonalnog suda koja je povoljna za majku, nažalost, sada rahmetli.
Dakle, bio sam u pravu, vraćeno na odlučivanje prvostepenom organu. Pik ponovo.
Ne bojim se, moraju kad-tad da mi isplate oko 2000KM neisplaćenih naknada za t.nj. i pomoć za majku. Ubili su je bestidnici Dobrica i Perica.
- yugi
#1328 Re: Istina o invalidima
Skandal na Skupštini Saveza RVI-a Tuzlanskog kantona
Tuesday, 05 February 2013 12:40
Organizacija Ratnih vojnih invalida općine Tuzla neće više djelovati u okvirima Saveza RVI-a Tuzlanskog kantona.Ovo je na današnjoj Skupštini izjavio Predsjednik „Tuzlanskih invalida rata“ Nihad Bukvić.Naime, Savezom RVI-a TK-a već punih dvanaest godina rukovode kadrovi iz manjih susjednih općina okupljenih oko sada već slobodno možemo reći doživotnog Predsjednika Fahrudina Hasanovića-Belog.

Ovu tvrdnju potkrepljuje činjenica da se za ovu Skupštinu već ranije sve uredno pripremilo, pa se tako odrednica Statuta koja predviđa najviše dva uzastopna mandata (koliko je do sada bio Hasanović), promijenila u odrednicu „bez ograničenja“,.To se desilo u 2011 godini.
Iako delegati koji su dolazili iz Tuzle nisu imali ništa protiv rada Fahrudina Hasanovića očekivali su podršku za svog kandidata iz Tuzle , na mjesto Predsjednika Skupštine. Prema našim saznanjima bliskim izvoru Saveza RVI-a TK, tako je i dogovoreno na internim sastancima, no na samoj Skupštini, održanoj danas ponovo je imenovan Rasim Islamović iz Kalesije ( takođe dva mandata do sada).
Kakav će status imati invalidi Tuzle u okviru Saveza RVI-a TK još se ne nazire. Odgovor na ovo pitanje možda dobijemo uskoro jer će se zakazati vanredna Skupština Organizacije RVI-a općine Tuzla, na kojoj će se prema našim saznanjima tražiti i zvanično istupanje iz Saveza RVI-a Tuzlanskog kantona.Treba još svakako napomenuti da Tuzla nikada do sada, iako ubjedljivo najbrojnija organizacija nije imala nijedno rukovodeće mjesto u Savezu RVI-a TK svih ovih dvanaest godina.
Tuesday, 05 February 2013 12:40
Organizacija Ratnih vojnih invalida općine Tuzla neće više djelovati u okvirima Saveza RVI-a Tuzlanskog kantona.Ovo je na današnjoj Skupštini izjavio Predsjednik „Tuzlanskih invalida rata“ Nihad Bukvić.Naime, Savezom RVI-a TK-a već punih dvanaest godina rukovode kadrovi iz manjih susjednih općina okupljenih oko sada već slobodno možemo reći doživotnog Predsjednika Fahrudina Hasanovića-Belog.

Ovu tvrdnju potkrepljuje činjenica da se za ovu Skupštinu već ranije sve uredno pripremilo, pa se tako odrednica Statuta koja predviđa najviše dva uzastopna mandata (koliko je do sada bio Hasanović), promijenila u odrednicu „bez ograničenja“,.To se desilo u 2011 godini.
Iako delegati koji su dolazili iz Tuzle nisu imali ništa protiv rada Fahrudina Hasanovića očekivali su podršku za svog kandidata iz Tuzle , na mjesto Predsjednika Skupštine. Prema našim saznanjima bliskim izvoru Saveza RVI-a TK, tako je i dogovoreno na internim sastancima, no na samoj Skupštini, održanoj danas ponovo je imenovan Rasim Islamović iz Kalesije ( takođe dva mandata do sada).
Kakav će status imati invalidi Tuzle u okviru Saveza RVI-a TK još se ne nazire. Odgovor na ovo pitanje možda dobijemo uskoro jer će se zakazati vanredna Skupština Organizacije RVI-a općine Tuzla, na kojoj će se prema našim saznanjima tražiti i zvanično istupanje iz Saveza RVI-a Tuzlanskog kantona.Treba još svakako napomenuti da Tuzla nikada do sada, iako ubjedljivo najbrojnija organizacija nije imala nijedno rukovodeće mjesto u Savezu RVI-a TK svih ovih dvanaest godina.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1329 Re: Istina o invalidima
Eh, sad dok pretumbaju Federativnu vlast,...Neće nikad isplatiti naknade za nas neratne civilne onesposobljenike.
Možda i hoće, ali neće biti ministara da potpišu isplate...

Hajde Vjekoslave Čamberu potpiši te isplate ne bilo ti zapovjeđeno....posljednji tvoj potpis molim.
Možda i hoće, ali neće biti ministara da potpišu isplate...
Hajde Vjekoslave Čamberu potpiši te isplate ne bilo ti zapovjeđeno....posljednji tvoj potpis molim.
-
champa
#1330 Re: Istina o invalidima
imal kakvih naznaka za isplatu invalidnina za januar?? zna li se ista kad bih mogle da bude?
- PipiDugaDevetka
#1331 Re: Istina o invalidima
Kao što napisah u postu iznad, neće zaduuugo, dok smijene Vladu FBiH, pa dok postave novu, a računi stižu li stižu,...ja ništa ne plaćam.champa wrote:imal kakvih naznaka za isplatu invalidnina za januar?? zna li se ista kad bih mogle da bude?
-
champa
#1332 Re: Istina o invalidima
a i to sto kazes racuni stizu i niko ne placa svak ceka invalidninu a nje ni na vidiku...vala je ovo zalosno prije papa Benedict XVI podnio ostavku nego nas ijedan politicar...PipiDugaDevetka wrote:Kao što napisah u postu iznad, neće zaduuugo, dok smijene Vladu FBiH, pa dok postave novu, a računi stižu li stižu,...ja ništa ne plaćam.champa wrote:imal kakvih naznaka za isplatu invalidnina za januar?? zna li se ista kad bih mogle da bude?
-
champa
#1333 Re: Istina o invalidima
pocela isplata invalidnina danas da znate
uplaceno je negdje oko 27 miliona km 
-
gogagoga
#1334 Re: Istina o invalidima
Danas isplata vojnih invalidnina
Utorak, 12 Februar 2013 11:44 | Autor Edita Jakovljević
Isplata invalidnina za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca za januar 2013. godine, kao i za nositelje ratnih priznanja, počinje danas.
Sredstva za isplatu vojnih invalidnina i ratnih priznanja Federalno ministarstvo finansija osiguralo je u ukupnom iznosu od 26.661.079,78 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.
Utorak, 12 Februar 2013 11:44 | Autor Edita Jakovljević
Isplata invalidnina za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca za januar 2013. godine, kao i za nositelje ratnih priznanja, počinje danas.
Sredstva za isplatu vojnih invalidnina i ratnih priznanja Federalno ministarstvo finansija osiguralo je u ukupnom iznosu od 26.661.079,78 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.
- TheWatcher
#1335 Re: Istina o invalidima
brzo ce i neratne ja mislim ... i hoce li biti kakvo povecanje za neratne od januara zna li netko 
-
kerima1
#1336 Re: Istina o invalidima
jesil nacuo da ce se povecati ili onako pitas?TheWatcher wrote:brzo ce i neratne ja mislim ... i hoce li biti kakvo povecanje za neratne od januara zna li netko
ja sam citala da se predsjednik invalida Arapcic zalaze da se izjednace ratne i neratne..
- PipiDugaDevetka
#1337 Re: Istina o invalidima
I ja se zalažem (doduše samo na Forumu) za izjednačavanje ratnih i neratnih civilnih onesposobljenika.kerima1 wrote: jesil nacuo da ce se povecati ili onako pitas?
ja sam citala da se predsjednik invalida Arapcic zalaze da se izjednace ratne i neratne..
Ali iz posebne kese da se nagrađuju RVI prema zaslugama tokom rata.
Onaj RVI, nije kriv za rat i što se borio u ARBiH, pa ostao bez noge, a onaj civilni neratni onesposobljenik nije kriv što je obolio od bolesti za koju nauka medicina ne zna porijeklo, nasljedni faktor je poveliki. Samo to znaju.
Naknade za onesposobljenost nisu nikakva sadaka, niti socijalna pomoć. To je pravo ostvareno po zakonima koji se opet zasnivaju na solidarnosti sada zaposlenih da odvajaju dio zarade u svrhe pomoći onesposobljenim.
-
kerima1
#1338 Re: Istina o invalidima
hvala.PipiDugaDevetka wrote:I ja se zalažem (doduše samo na Forumu) za izjednačavanje ratnih i neratnih civilnih onesposobljenika.kerima1 wrote: jesil nacuo da ce se povecati ili onako pitas?
Ali iz posebne kese da se nagrađuju RVI prema zaslugama tokom rata.
Onaj RVI, nije kriv za rat i što se borio u ARBiH, pa ostao bez noge, a onaj civilni neratni onesposobljenik nije kriv što je obolio od bolesti za koju nauka medicina ne zna porijeklo, nasljedni faktor je poveliki. Samo to znaju.
Naknade za onesposobljenost nisu nikakva sadaka, niti socijalna pomoć. To je pravo ostvareno po zakonima koji se opet zasnivaju na solidarnosti sada zaposlenih da odvajaju dio zarade u svrhe pomoći onesposobljenim.
-
brljak83
#1339 Re: Istina o invalidima
Ja mogu samo reci da ako je RVI sa istom dijagnozom kao i neratni invalid npr PTSP ili F20 te tome slicno da nije ok da dvije osobe imaju iste simptome a tolika razlika u primanju. Mada opet s druge strane da se to izjednaci je tesko realno jer ce uvijek se bilo koji RVI pozvati na to da je bio na liniji a moozda i vlada smatra da se po tome treba razlikovati. Ja nisam RVI nego neratni i slazem se da kao jedan vid priznanja za liniju treba da se razlikuje ali se neslazem da treba u tolikoj mjeri da se razlikuje nego da bi netatnine trebalo povisiti bar eto da ima mozda neki 10-20% razlike u primanju 100% RVI i 100% neratni invalid gdjr bi tih 10-20% razlike bilo kao priznanje za to sto je borac i tako postao invalid.
- TheWatcher
#1340 Re: Istina o invalidima
jesam nesta nacuo ali nije to 100% sigurno.sto se tice izjednacavanja jednih i drugih to je prosto nemoguce jer npr 100% rvi (paraplegicar) ima najmanje 2.000 km (plus jos neke beneficije kao sto su stan i auto) dok isti invalid samo neratni ima negdje oko 400 km.sto se tice tog Arapcica znam ga licno i nemoj ga previse slusati.covjek lupa ko maksim po divizijikerima1 wrote:jesil nacuo da ce se povecati ili onako pitas?TheWatcher wrote:brzo ce i neratne ja mislim ... i hoce li biti kakvo povecanje za neratne od januara zna li netko
p.s.
Isplata civilnih invalidnina (tuđa njega i pomoći) u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i isplata invalidnina za civilne žrtve rata za osam kantona u FBiH za januar 2013. godine (Posavski, Tuzlanski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački kanton, Kanton Sarajevo i Kanton 10) počinje danas, saopštilo je Federalno ministarstvo finansija.
Federalno ministarstvo finansija je osiguralo sredstva za civilne invalidnine i civilne žrtve rata u ukupnom iznosu od 11.150.419,59 KM.
Invalidnine za civilne žrtve rata u Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu će biti isplaćene nakon što kantoni dostave spiskove za isplatu.
- PipiDugaDevetka
#1341 Re: Istina o invalidima
Niko ne traži da se neratni i RVI tako izjednače. RVI treba i mora da ima veće naknade, ali da ih isplaćuje nadležno ministarstvo za boračka pitanja. Mislim, te neke dodatke kao RVI.brljak83 wrote:Ja mogu samo reci da ako je RVI sa istom dijagnozom kao i neratni invalid npr PTSP ili F20 te tome slicno da nije ok da dvije osobe imaju iste simptome a tolika razlika u primanju. Mada opet s druge strane da se to izjednaci je tesko realno jer ce uvijek se bilo koji RVI pozvati na to da je bio na liniji a moozda i vlada smatra da se po tome treba razlikovati. Ja nisam RVI nego neratni i slazem se da kao jedan vid priznanja za liniju treba da se razlikuje ali se neslazem da treba u tolikoj mjeri da se razlikuje nego da bi netatnine trebalo povisiti bar eto da ima mozda neki 10-20% razlike u primanju 100% RVI i 100% neratni invalid gdjr bi tih 10-20% razlike bilo kao priznanje za to sto je borac i tako postao invalid.
- PipiDugaDevetka
#1342 Re: Istina o invalidima
Meni je postao šuhveli kada je doveo neke invalide u kolicima na protest, neku blokadu puta čiji je organizator bio Lijanović. Otad ga ne volim, antipatičan mi je, mada se u nekim stvarima slažem sa njim.TheWatcher wrote:sto se tice tog Arapcica znam ga licno i nemoj ga previse slusati.covjek lupa ko maksim po diviziji
- TheWatcher
#1343 Re: Istina o invalidima
ma covjek samo ganja svoje interese preko ledja invalida to je sigurno 
-
*malena*
#1344 Re: Istina o invalidima
Dragi moji,legle su invalidnine prije 5 minuta eto da znate da mozete podici.pozz
- PipiDugaDevetka
#1345 Re: Istina o invalidima
Evo mome srcu radosti:TheWatcher wrote: Isplata civilnih invalidnina (tuđa njega i pomoći) u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i isplata invalidnina za civilne žrtve rata za osam kantona u FBiH za januar 2013. godine (Posavski, Tuzlanski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački kanton, Kanton Sarajevo i Kanton 10) počinje danas, saopštilo je Federalno ministarstvo finansija.
-
hdf
#1346 Re: Istina o invalidima
Molim za informaciju ako neko zna da li 100% invalid (koji nije paraplegičar) može dobiti naljepnicu za auto (znak invalida).
Prije par dana sam muža vozila na pregled na Koševo i momak iz obezbjeđenja mi je rekao da ako muž želi da se parkira na mjesto za invalide treba imati naljepnicu (ne može uvažiti dokaz da ide na hemodijalizu).
On je bio krajnje pristojan i pravdao se, pa nam je rekao da neki čovjek koji je na dijalizi ima tu naljepnicu koju uvažavaju u krugu kliničkog centra. Nešto sam našla na net-u ali se odnosi samo na invalide sa oštećenim ekstremitetima.
E sad, da li neko zna kako se može dobiti ta naljepnica?
Prije par dana sam muža vozila na pregled na Koševo i momak iz obezbjeđenja mi je rekao da ako muž želi da se parkira na mjesto za invalide treba imati naljepnicu (ne može uvažiti dokaz da ide na hemodijalizu).
On je bio krajnje pristojan i pravdao se, pa nam je rekao da neki čovjek koji je na dijalizi ima tu naljepnicu koju uvažavaju u krugu kliničkog centra. Nešto sam našla na net-u ali se odnosi samo na invalide sa oštećenim ekstremitetima.
E sad, da li neko zna kako se može dobiti ta naljepnica?
- bude
#1347 Re: Istina o invalidima
mislim da ima pravo, ali najbolju informaciju ti mogu dati u nadleznoj PU, posto po pravilniku o obiljezavanju vozila invaldinih lica tu aktivnost sada radi MUP
- PipiDugaDevetka
#1348 Re: Istina o invalidima
Hvala i u moje ime jer mi treba ta naljepnica, a do sada nisam znao šta, gdje i kako.bude wrote:mislim da ima pravo, ali najbolju informaciju ti mogu dati u nadleznoj PU, posto po pravilniku o obiljezavanju vozila invaldinih lica tu aktivnost sada radi MUP
-
NimmaMate
#1349 Re: Istina o invalidima
Isplata invalidnina za ratne vojne invalidne i porodice poginulih boraca za februar 2013. godine te za nositelje ratnih priznanja također za februar ove godine počinje danas.
Sredstva za isplatu vojnih invalidnina i ratnih priznanja su osigurana u Federalnom ministarstvu finansija u ukupnom iznosu od 26.628.938,48 KM.
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... e+u+minutu
Sredstva za isplatu vojnih invalidnina i ratnih priznanja su osigurana u Federalnom ministarstvu finansija u ukupnom iznosu od 26.628.938,48 KM.
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... e+u+minutu
-
Tropick
#1350 Re: Istina o invalidima
Isplata invalidnina za ratne vojne invalidne i porodice poginulih boraca za februar 2013. godine te za nositelje ratnih priznanja također za februar ove godine počinje danas.