Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
adis.p

#1326 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by adis.p »

.
mirror_

#1327 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirror_ »

Pozdrav svima!

Upala sam na fakultet ove godine kao redovan samofinansirajući student Odsjek Ekonomija. Sada me zanima da li neko zna, mogu li se odmah sada prebaciti na Menadžment isto redovan samofinansirajući?
dinooh

#1328 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

mirror_ wrote:Pozdrav svima!

Upala sam na fakultet ove godine kao redovan samofinansirajući student Odsjek Ekonomija. Sada me zanima da li neko zna, mogu li se odmah sada prebaciti na Menadžment isto redovan samofinansirajući?
trebalo bi da moze. Samo trebas molbu napisati i dati na protokol pa ce ti odgovoriti. (Protokol je na prvim vratima lijevo kada udes na fax.)
adis.p

#1329 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by adis.p »

Ne, ne možeš još. Ja sam upao u redovne na budžet i isto na odsjeku Ekonomija; ali želim čim prije da se prebacim na Menadžment. Pisao sam mejlom ovoj šefici studentske i rekla mi je da mogu tek nakon drugog semestra (prve godine), i to ukoliko ispunim uslove (vjerovatno završim I godinu u roku i sa određenim prosjekom).
Iako sam ja od raje čuo da oni prebacuju prilikom upisa II godine bez obzira na ove "uslove" koje mi je teta rekla. :-D
mirror_

#1330 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirror_ »

dinooh wrote:
mirror_ wrote:Pozdrav svima!

trebalo bi da moze. Samo trebas molbu napisati i dati na protokol pa ce ti odgovoriti. (Protokol je na prvim vratima lijevo kada udes na fax.)
Hvala puno na odgovoru. Imam još jedno pitanje, a to je da li su predavanja na prvoj godini u isto vrijeme i u istoj sali i za menadžment i ekonomiju? hvala unaprijed
adis.p

#1331 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by adis.p »

Ja koliko znam da su predavanja za ekonomiju i menadžment prvu godinu ista, tj. zajedno idu i jedni i drugi (npr linija 1 i linija 2), dok na vježbe idu odvojeno.
A linije se formiraju na osnovu statusa studenta (ovisno o tome da li je redovan, redovan samofinansirajući ili DL).
Znam da npr. redovni studenti E i M se nalaze na L1 i L2; dijele se tako što se svi poredaju po abecednom redu (po prezimenima) i onda napravi presjek na pola; i onda L1 su prezimena od A do K, a L2 su L-Ž.
Vjerovatno isto to rade i sa samofinansirajućim, samo što se pravi onoliko presjeka koliko bude potrebno da se formira određen broj linija.

Btw, čuo sam da kvalitet predavanja znatno zavisi od toga koja linija sluša, tj. da i profesori ne predaju i ne posvećuju se u istoj mjeri; i onda da L1 i L2 uvijek imaju najbolja predavanja, pa kako idu 3, 4 itd., da kvalitet opada.. Ima li istine u tome? :-D
mirror_

#1332 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirror_ »

adis.p wrote:Ja koliko znam da su predavanja za ekonomiju i menadžment prvu godinu ista, tj. zajedno idu i jedni i drugi (npr linija 1 i linija 2), dok na vježbe idu odvojeno.
A linije se formiraju na osnovu statusa studenta (ovisno o tome da li je redovan, redovan samofinansirajući ili DL).
Znam da npr. redovni studenti E i M se nalaze na L1 i L2; dijele se tako što se svi poredaju po abecednom redu (po prezimenima) i onda napravi presjek na pola; i onda L1 su prezimena od A do K, a L2 su L-Ž.
Vjerovatno isto to rade i sa samofinansirajućim, samo što se pravi onoliko presjeka koliko bude potrebno da se formira određen broj linija.

Btw, čuo sam da kvalitet predavanja znatno zavisi od toga koja linija sluša, tj. da i profesori ne predaju i ne posvećuju se u istoj mjeri; i onda da L1 i L2 uvijek imaju najbolja predavanja, pa kako idu 3, 4 itd., da kvalitet opada.. Ima li istine u tome? :-D
Iskreno, ne znam. Ti si baš dobro informisan što se tiče svega koliko mi se čini. Hajde bitno je da su isti predmeti za sve, pa ću se poslije prve pokušati prebaciti.
EFs-sarajevo

#1333 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by EFs-sarajevo »

Pozdrav, moze li mi neko reci ako neko odustane iz redovnih studenata, hoce li oni zvati sledece sa liste redovnih samofinansirajucih za upis na redovan studij?

I jos jedno pitanje zna li neko kada se mogu podici dokumenta(svejdocanstvo i ostalo)?
staaar42

#1334 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by staaar42 »

Da li iko zna da li je moguce placanje na rate na VPŠ DL ? Ako jeste, koliko kosta prva rata ? I jel postoji neka procedura za to ili samo uplatis odredjeni iznos i tu uplatnicu das na fakultetu ??? :?
dinooh

#1335 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

joooj wrote:
staaar42 wrote:Da li iko zna da li je moguce placanje na rate na VPŠ DL ? Ako jeste, koliko kosta prva rata ? I jel postoji neka procedura za to ili samo uplatis odredjeni iznos i tu uplatnicu das na fakultetu ??? :?
Moze se platiti na dvije rate, s tim da prilikom upisa moras platiti troskove biblioteke i etc (ne mogu da se sjetim sta se sve placa) i ratu 500KM. Drugu ratu moras platiti do prijave zavrsnih ispita, jer ako ne platis neces imati pristup ISSS-u i neces moci prijaviti ispite.
i to zavrsins ispita zimskog semestra tj ovog sada semstra. Znaci tamo u decembru druga rata
staaar42

#1336 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by staaar42 »

E hvala vam mnogo :)
i jos da pitam da li je
- Pristup paketu knjiga za I godinu studija u okviru elektronske biblioteke,
-Fond "Suada Dilberović",
-Studentski parlament UNSA
potrebno platiti jer neki iz prethodnih godina kazu da se placaju samo boldirani nazivi ? :)
dinooh

#1337 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

staaar42 wrote:E hvala vam mnogo :)
i jos da pitam da li je
- Pristup paketu knjiga za I godinu studija u okviru elektronske biblioteke,
-Fond "Suada Dilberović",
-Studentski parlament UNSA
potrebno platiti jer neki iz prethodnih godina kazu da se placaju samo boldirani nazivi ? :)
potrebno je. Ako ne platis zvat ce te ili ce ti napisati u indeks da nisi nesto platio pa ces morat kasnije platit.
EFs-sarajevo

#1338 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by EFs-sarajevo »

Pozdrav, moze li mi neko reci ako neko odustane iz redovnih studenata, hoce li oni zvati sledece sa liste redovnih samofinansirajucih za upis na redovan studij?

I jos jedno pitanje zna li neko kada se mogu podici dokumenta(svejdocanstvo i ostalo)?
mistek

#1339 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mistek »

EFs-sarajevo wrote:Pozdrav, moze li mi neko reci ako neko odustane iz redovnih studenata, hoce li oni zvati sledece sa liste redovnih samofinansirajucih za upis na redovan studij?

Ne shvatam zašto bi neko odustao ako je upao u redovne? Mislim da se nije dešavalo, a i da se desi, što bi častili nekog od SF kad mu mogu uzeti pare.
Daryl Dixon

#1340 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 21/01/2016 02:46, edited 1 time in total.
perfect_guy

#1341 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Daryl Dixon wrote:Može li mi neko od kolega reći koje se tematske cjeline rade na razlici predmeta za II ciklus studija (matematika, kvantitativne i statistika)? Unaprijed hvala! :thumbup: :-D
matematika i metode kompletno gradivo, statistika samo zadnja dva (čini mi se) poglavlja
Daryl Dixon

#1342 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 21/01/2016 02:47, edited 1 time in total.
perfect_guy

#1343 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Daryl Dixon wrote:
Super hvala ti. Zna li neko koliko zadataka dođe iz pojedinih predmeta i koje obično cjeline budu na ispitu? :) :)
metode su bile 3 zadatka i nešto teorije, matematika mislim 10 zadataka, a statistika otprilike isti koncept kako si je i polagao. To su finalni, a testovi koje smo tokom nastave imali su neke kratke varijante, matematika par zadataka, metode možda jedan ili dva...
Daryl Dixon

#1344 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Daryl Dixon »

.
perfect_guy

#1345 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Daryl Dixon wrote:
E svaka ti čast prijatelju! :) :thumbup: Reci mi molim te još na koje tematske cjeline i oblasti da obratim pažnju iz tih dijelova iz kojih su dolazili zadaci iz kvantitativnih i matematike (poglavlja iz kojih daju zadatke)? :) :-D
za metode, mislim da su malo veće šanse da linearno programiranje ne dođe kao zadatak na finalnom u odnosu na ostale tri oblasti, a za matematiku jedino nisam siguran koliko često diferencijalne jednačine dolaze, ostalo je manje-više zicer
Daryl Dixon

#1346 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Daryl Dixon »

.
perfect_guy

#1347 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Daryl Dixon wrote:
perfect_guy wrote:
Daryl Dixon wrote:
E svaka ti čast prijatelju! :) :thumbup: Reci mi molim te još na koje tematske cjeline i oblasti da obratim pažnju iz tih dijelova iz kojih su dolazili zadaci iz kvantitativnih i matematike (poglavlja iz kojih daju zadatke)? :) :-D
za metode, mislim da su malo veće šanse da linearno programiranje ne dođe kao zadatak na finalnom u odnosu na ostale tri oblasti, a za matematiku jedino nisam siguran koliko često diferencijalne jednačine dolaze, ostalo je manje-više zicer
Hvala prijatelju na korisnim i nesebičnim informacijama. :) Reci mi još samo molim te koja je vjerovatnoća da se ova tri predmeta nauče i polože za mjesec dana i da li su potrebne instrukcije pored ove nastave što EFSA organizuje? Sve najbolje! :thumbup:
za tih 5-6 sedmica koliko obično traje ta nastava se može odraditi, kad sam ja polagao solidna je prolaznost bila. opet idu dva roka za ispite, tako da nije frka ako šta ne uspije iz prve
Daryl Dixon

#1348 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 21/01/2016 02:59, edited 1 time in total.
mala_svinjica

#1349 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mala_svinjica »

Situacija je ovakva:

Položio sam sve ispite, osim jednog koji namjeravam prebaciti i ostao mi je jedan predmet koji mi je uslovni za 3 semestar, šta ako ga ne položim?

Koje opcije mi onda ostaju?
dinooh

#1350 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

mala_svinjica wrote:Situacija je ovakva:

Položio sam sve ispite, osim jednog koji namjeravam prebaciti i ostao mi je jedan predmet koji mi je uslovni za 3 semestar, šta ako ga ne položim?

Koje opcije mi onda ostaju?
ako ga ne polozis, nisi uslov dao i ne mozes u 3. semestar. Tada polazes ponovo ta dva i uzimas koliziono iz trece godine gdje po semestru mozes imati 30 ECTS kredita. Znaci ponavljas prvu godinu, ali polazes predmete 2. godine koliziono.
Post Reply