Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
nijavic

#1326 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

Optimus Prime wrote:
Samo sto svaka religija tvrdi da je vjerodostojnija od drugih.
Ta da krscani misle da je kuran vjerodostojniji od biblije vjerovatno vise nebi bili krscani.

A i to sa uputom od boga ocito ne funkcionise, posto se vecina ljudi identificira sa religijom njihovih roditelja dok broj konvertita uglavnom drzi vagu.
Ili ti mislis da si se kojim slucajem rodio negdje u Irskoj, da bi ti bog dao uputu da predjes na islam?
Ja mislim da ne, nego bi se vjerovatno sutra ujutru spremao na nedeljnu misu.

upravo vjerodostojnost treba ispitati,dali ima kontradikcija,dali je dala univerzalna pravila za zivot ljudi,dali je prenesena vjerodostojno do dana danasnjeg itd

a dali to sa bogom funkcionise probaj trazi od Njega uputu ali iskreno ne da bi samo isprobao.

* 122. Zar je onaj koji je bio u zabludi, a kome smo Mi dali život i svjetlo
pomoću kojeg se među ljudima kreće, kao onaj koji je u tminama iz kojih ne
izlazi? A nevjernicima se čini lijepim to što oni rade.(Kur'an sura Al-En'Am)

* 23. Allah objavljuje najljepši govor, Knjigu sličnu po smislu, čije se
poruke ponavljaju, zbog kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga
boje, a kada spomene ime Allahovo, kože njihove i srca njihova se smiruju.
Ona je Allahov Pravi put na koji On ukazuje onome kome On hoće; a onoga
koga Allah ostavi u zabludi niko na Pravi put neće moći uputit
i.(Kur'an sura Zumer)
Optimus Prime

#1327 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

nijavic wrote:
Optimus Prime wrote:
Samo sto svaka religija tvrdi da je vjerodostojnija od drugih.
Ta da krscani misle da je kuran vjerodostojniji od biblije vjerovatno vise nebi bili krscani.

A i to sa uputom od boga ocito ne funkcionise, posto se vecina ljudi identificira sa religijom njihovih roditelja dok broj konvertita uglavnom drzi vagu.
Ili ti mislis da si se kojim slucajem rodio negdje u Irskoj, da bi ti bog dao uputu da predjes na islam?
Ja mislim da ne, nego bi se vjerovatno sutra ujutru spremao na nedeljnu misu.

upravo vjerodostojnost treba ispitati,dali ima kontradikcija,dali je dala univerzalna pravila za zivot ljudi,dali je prenesena vjerodostojno do dana danasnjeg itd

a dali to sa bogom funkcionise probaj trazi od Njega uputu ali iskreno ne da bi samo isprobao.

* 122. Zar je onaj koji je bio u zabludi, a kome smo Mi dali život i svjetlo
pomoću kojeg se među ljudima kreće, kao onaj koji je u tminama iz kojih ne
izlazi? A nevjernicima se čini lijepim to što oni rade.(Kur'an sura Al-En'Am)

* 23. Allah objavljuje najljepši govor, Knjigu sličnu po smislu, čije se
poruke ponavljaju, zbog kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga
boje, a kada spomene ime Allahovo, kože njihove i srca njihova se smiruju.
Ona je Allahov Pravi put na koji On ukazuje onome kome On hoće; a onoga
koga Allah ostavi u zabludi niko na Pravi put neće moći uputit
i.(Kur'an sura Zumer)
Meni naravno ne pada na pamet da vodim samorazgovore, nego sam to spomenuo uopstenom smislu.

I ti sam znas, da sii kojim slucajem rodjen u krscanskoj familiji , vjerovatnoca da bi dobio tu uputu od Isusa iznosi oko 99,9%.
I da si krscanin sad bi vjerovatno zugao na muslimane i vjerovao da je Kuran poslat od sejtana da bi se ljudi odvratili od Isusa.
nijavic

#1328 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

Optimus Prime wrote:Meni naravno ne pada na pamet da vodim samorazgovore, nego sam to spomenuo uopstenom smislu.

I ti sam znas, da sii kojim slucajem rodjen u krscanskoj familiji , vjerovatnoca da bi dobio tu uputu od Isusa iznosi oko 99,9%.
I da si krscanin sad bi vjerovatno zugao na muslimane i vjerovao da je Kuran poslat od sejtana da bi se ljudi odvratili od Isusa.

eto kad smo konkretno kod mene moj otac je ateista a ja vjerujem
Optimus Prime

#1329 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

nijavic wrote:
Optimus Prime wrote:Meni naravno ne pada na pamet da vodim samorazgovore, nego sam to spomenuo uopstenom smislu.

eto kad smo konkretno kod mene moj otac je ateista a ja vjerujem
Ali imas muslimanski background, zar ne!
Koja slucajnost da djeca brazilskih ateista koja otkriju potrebu za spiritualnim( iz kojeg gd razloga) , njega nalaze uglavnom u krscanstvu.
nijavic

#1330 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

Optimus Prime wrote: Ali imas muslimanski background, zar ne!
Koja slucajnost da djeca brazilskih ateista koja otkriju potrebu za spiritualnim( iz kojeg gd razloga) , njega nalaze uglavnom u krscanstvu.

dali je za tebe vjera odnosno nevjera samo na osnovu imena i nista vise?
cistunac

#1331 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

nijavic wrote:hoces da kazes da nista moze dati nesto, mislim na apsolutno nista, nema vremena,energije,materije, nema nista nista jednostavno nista i nastade iz toga nesto e pa odoh i ja na kokice
Dok ih zobes, pitaj se kako je iz nista nastao i kreator.
zgubidann

#1332 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

Odustadoste od dokazivanja sirenja svemira :) meni ova dvojica lice na svemirce ,pa et ima svemira nije da nema......
Pustinja
Medzu uglednim arapskim familijama vladao je obicaj da svoje sinove,odmah po rodzenju salju u pustinju,gdje su,uz dojilje,provodili
dio svog djetinstva u jednom od beduinskih plemena.Ni Mekka u tome nije bila izuzetak ,osobito uslijed toga zato sto su se u njoj cesto
javljale epidemije, a stopa smrtnosti djece bila je visoka.
U pustinji je covjek svjestan da gospodari prostorom,a vladjuci na taj nacin, izbjegao je da vrijeme ovlada njime.Sklapanjem satora
rusio bi sve sto je bilo juce, a sutrasnjica je izgledala manje sudbonosnom,jer se nije znalo ni mjesto ni vrijeme onoga sta dolazi.
Gradovi su bili mjesta izopacnosti.Ljenost i nemar vladali su iza njihovih zidina,otupljujuci okretnost i budnost.Tu je propadalo sve
cak i jezik,jedna od najvecih dragocjenosti podarenih covjeku.Malo je Arapa znalo citati,ali je ljepota govora prestavljala vrlinu
koju su svi roditelji zeljeli da njihovo dijete posjeduje.Vrijednost covjeka se procjnivala njegovom rjecitoscu a poezia je kruna toga.
Najbolji pjesnici su poticali iz nekog od pustinjskih plemena, jer jezik u pustinji bio najblizi pjesnistvu.
Tako je veza sa pustinjom obnavljana sa svakim novim narastajem-svjez zrak za grudi,cisti arapski jezik za usta ,sloboda za dusu.
Mnogi kuresijski sinovi su ostajali i po osam godina u pustinji kako bi ona ostavila sto vise traga na njima.
Neka plemena su uzivala veliki ugled zbog nacina dojenja i odgoja djece, a medzu njima je bilo i pleme Beni Sad ibn Bekr,jedna daleka loza
Hevazinija cija se teritorija prostirala jugoistocno od Mekke.
Amina je zeljela svog sina povjeriti dojilji iz tog plemena.A oni su povremno dolazili kod kuresija i trebalo je uskoro da se pojave.
Kada su stigli ,poceli su traziti dojencad,Amina ponudi svog sina prvo jednoj pa drugoj dojilji dok je sve ne odbise.
To je zato rekla je kasnije Halima ,,zato sto smo ocekivali neku korist od djecakova oca,,Siroce! Sta ce njegova majka i deda moci uciniti za nas?
Nemoze se reci da su zeljele da im se izravno plati za usluge,jer se smatralo necasnim da se zena plati za dojenje djeteta.
Naknada kojoj su se nadali,mada manje izravna i ne tako skora ,bila je znatno veca.Ova razmjena izmedzu gradskog covjeka i nomada bila
je u samoj prirodi stvari ,jer svako od njih je bio siromasan u cemu je onaj drugi bio imucan ,a imucan u cemu je ovaj drugi oskudjevao.
Nomadi su mogli ponuditi onaj drevni nacin zivota,Habilov nacin.Sinovi Kabilovi -jer Kabil je podigao prva naselja,oni su imali zemlju i moc.
Beduini su za sebe nalazili korist u stvaranju dugotrajnih veza sa jednom od ugledanih familija.Pomajka bi dobivala jos jednog sina,koji
bi se kasnije brinuo o njoj kako o drugoj majci,osjecajuci sinovsku obavezu citavog zivota, a njena vlastita djeca bila su mu ko braca.
Ta veza nije beznacajna,jer Arapi smatraju da se nasljedne osobine prenose i dojenjem.Pa ipak nije se moglo ocekivati od djeteta nista dok
ne poraste,djed je Abdu l Muttalib koji je bio star i nije bilo za ocekivati da ce jos dugo zivjeti.Nakon njegove smrti ce ga nasljediti sinovi.
Amina je bila siromasna, a djecakov otac je umro suvise rano da bi mogao steci neki imetak.On je djecaku ostavio samo pet kamila i jedno stado
ovaca i koza.Abdullahov sin je bio iz jedna od najuglednijih familija,ali je bio daleko i najsiromasnije dojence koje je ponudzeno ovim zenama.
Sa druge strane ,od hranitelja se nije ocekivalo da bude imucan,mada nisu smjeli ni biti previse pogodzeni siromastvom, a Halima i njen muz
su bili siromasniji od ostalih.Kada se biralo izmedzu njih i ostalih ,izbor je padao na druge.Samo je ostala najsiromasnija doilja i najsiromasnije
dojence.Pricala je Halima ,kada smo odlucili da podzemo iz Mekke rekla sam muzu,mrzi me da se vratim u drustvu prijatelja bez dijeteta koje cu dojiti.
Oticu tom sirocetu i uzetiga.Kako hoces,reko je.Tako sam ostisla i uzela ga zato sto nisam mogla naci nijedno drugo dijete.
Halima Ebu Zuajebova kcerka koju je pratio muz Haris i sin u Mekku je ispricala da je prije tog puta,kod njih vladala susa i da su se nadali
da ce na tom putu pasti kisa da bi mogli napasti magaricu i staru kamilu koja nije vise imala ni kapi mlijeka.A citavog puta nije pala ni jedna kap kise.,
Tu vece kad je uzela Muhameda odnijela sam ga tamo gdje su nam zivotinje bile smjestene. i samo sto sam ga pocela dojiti u grudi mi nadoze mlijeko.Dojio je do sitosti
a sa njim i njegov brat brat po mlijeku.Onda su obadvojica zaspali.Moj muz je otisao do one stare kamile i imao sta vidjeti,vimena su joj bila puna.
Pomuzao ju je i napio se mlijeka i ja sam pila dok se nismo dobro napili.Proveli smo naljepsu noc rekla je Halima a ujutro je muz rekao:Bogami Halima ovo dijete
je sretno.Onda smo krenuli .Ja sam jahala na magarici a njega sam nosila na ledzima.Moja magarica je pretekla sve jahace,govrili su pricekaj nas.Jeli ovo ona
magarica na kojoj si dosla?Jeste bogami to je ona na kojoj sam dosla.
Dosli smo do nasih satora u zemlji Beni Sad ,ja neznam dali na zemlji Bozjoj postoji mjesto neplodije od tog.Ali otako smo doveli njega da zivi
s nama ,moje stado je dolazilo kuci svake veceri sito i puno mlijeka.Nismo se mogli naradovati ovom povecanju i ovom obilju koje je dolazilo od boga
sve dok dijete nije napunilo dvije godine, i tad sam ga odbila od sise.On je dobro rastao,,nastavila je ona,,i niko od ostalih mu nije bio ravan po uzrastu.
Kad je napunio dvije godine,bio je dobro gradzeno dijete pa smo ga odveli majci,mada smo silno zeljeli da ostane sa nama radi blagostanja koje nam je donio.
Zato sam rekla majci ,,ostavi djecaka samnom dok jos ne ojaca ,jer se bojim da ga u Mekki ne pogodi kuga.Nagovarali smo je dok nam ga opet nije dala.
Jednog dana ,nekoliko mjeseci nakon sto smo se vratili,dok su on i njegova braca bili sa jaganjcima iza nasih satora ,dotrca do nas njegov brati rece: Onaj moj kurejsiski brat!
Odvela ga dvojica u bijelom,polozila na zemlju,otvorila mu prsa i nesto po njima rukama ceprkali.Ja i njegov otac odosmo donjega i nadzosmo ga kako stoji,samo je
bio blijed.Privukli smo ga sebi i pitali .Sta je bilo sa tobom sine?Rekao je:Dvojica ljudi u bijelom su mi dosli,polozili me na zemlju i otvorili mi
prsa i trazili nesto, ne znam sta.Halima i Haris su sve pretrazili,ali od ljudi ne bijase traga,niti je bilo krvi ili rane koja bi potvrdila ono su djecaci rekli.
Kolko got ih ispitivali oni nisu povukli ono sto u rekli .Ipak nije bilo traga od oziljka na grudima njihovog posinka,niti bilo kakvog nedostatka na njegovom malom
tijelu.Jedina neobicnost koja se nalazila je bila na sredini ledza izmedzu plecki malo ispupcenje,koje je izgledalo kao ono koje ostane od case kad se pritisne
na tijelo prilikom ljecenja,ali je ono tu bilo od rodzenja.
Kasnije je Muhamed o tom dogadzaju mogao podrobnije govoriti,,Dosla su mi dva covjeka,obucena u bijelo, sa zlatnom posudom punom snijega.Polozili
su me ,rastvorili mi grudi i izvadili srce.I njega su isto tako rastvorili i iznutra izvadili crnu tkaninu koju su bacili.Onda su mi oprali grudi
i srce snijegom.
Halim i Haris bili su ubjedzeni da djecaci govore istinu ,pa su zato bili vrlo potreseni.Haris se plasio da je njegova posinka obuzeo zao duh ili
da su nanjega bacili cini, te je rekao svojoj zeni da ga brzo odvede njegovoj majci prije nego se to zlo pocne ocitovati.I tako je Halima jos jednom odvela
djecaka u Mekku.Nije zeljela Amini reci razlog zbog cega je promjenila misljene, ali poslije je sve ispricala ,ona ju je pazljivo saslusala.
Kada je pazljivo saslusala,odgnala je Halimine strahove rijecima.Velika zbivanja stoje pred mojim sincicem.Onda joj je ispricala o trudnoci i o svijetlosti
koju je cutila u sebi dok ga je nosila.Halima je bila razuvjerena, ali Amina je ipak sina odlucila zadrzati u Mekki.
cistunac

#1333 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

Dirljivo. Zamisli jos da je istinito!
tranquil

#1334 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

tranquil wrote:
sarajlija8888 wrote:aj sad iskreno reci...kada si sanjao jesil u trenutku sna znao da sanjas? :)
Ja jesam, sanjao sam u dva navrata dvije različite osobe koja više nisu žive, i skontao sam još u snu da je to moguće samo zato što je u pitanju san.

Što pitaš?
Ehej, tumač snova, sada me baš zanima kakve ovo ima veze s raspravom i kako tumačiš činjenicu da sam u snu skontao da sanjam?
masovna hipnoza

#1335 Re: Pitanje ateistima

Post by masovna hipnoza »

sarajlija8888 wrote:Bismillahi rrahmani rrahim
KUL HUVALLAHU EHAD
ALLAHU SSAMED
LEM JELID VE LEM JULED
VE LEM JEKULLEHU KUFUVEN EHAD

rijeci su suvisne...jednostavno odmara vjernike,a nevjernike umara...a tvoje umara oboje :=)

tebi covjek da napise bilo kakvu glupost na arapskom i podvali ti je kao suru ti bi uzivao u njoj.

a elementarna logika ti se svakim novim postom srozava
nijavic

#1336 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

cistunac wrote:
nijavic wrote:hoces da kazes da nista moze dati nesto, mislim na apsolutno nista, nema vremena,energije,materije, nema nista nista jednostavno nista i nastade iz toga nesto e pa odoh i ja na kokice
Dok ih zobes, pitaj se kako je iz nista nastao i kreator.

jel to potvrdjujes da iz nista nemoze nastati nesto?
sarajlija8888

#1337 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

ne mogu pohvatat sve..,presao sam limit..sporo mi skroz plus eror 504 i 509...
za snove...nijedna osoba dok sanja ne moze znat da sanja nit to moze ikako dokazat u snu sama sebi...neko je rekao kako je dok je sanjo znao da sanja...znao si u onom smislu kao sto i ja znam u ovom smislu za ovaj zivot...kao sto sam rekao ovaj zivot je san jer sam uvjeren u to,ali ja to i dalje ne mogu 100 posto znat nit mogu dokazat...to je ono sto se rijecima ne moze opisat kao sto ti ne mozes dokazat sta si sanjao sinoc...to je mistika i to je izvan nasheg razmisljanja...onaj koji pokusa da prede granicu on pada duboko u vodu...zato poslanik a.s i jeste rekao da ne razmisljamo o Bogu nego o njegovom stvorenjima jel ta stvorenja nas mogu dovest do Boga...jer Bog je nesto nedokucivo...da je dokucivo to bi ustvari bilo Bozijom voljom i svi bi znali 100 % da postoji,ali njegova volja nije nasha volja tako da...
pitao sam jednog pametnog covjeka o prijevodiocima Kur'ana i rekao mi je Enes Karic je najbolji u tome jer se puno usavrsio u arapskom...dok Besim Korkut je malo losiji od njega sto se tice arapskog...da bi kasnije ja nashao Kur'ane od njih i nasao od Enesa Karica''Mi smo nebo Svojom moci sazdali i Mi ga uistinu sirimo''...Besim Korkut''Mi smo nebo Svojom moci sazdali i Mi uistinu jos mnogo mozemo''...stvar je u tome sto su prijevodioci ljudi ciji arapski nije maternji jezik i ne mogu bash svaku rijec prevest u smislu koji je na arapskom...inace rijec koja je prevedena sa arapskog na bosanski moze znacit i ono sto je Besim preveo i Enes i nijedan nije pogrijesio sto se tice prijevoda...npr rijeci gore,gore,gore...gore-brda...gore-iznad...gore-losije...i to je na bosanskom,a kamoli kakav je arapski slozen i kolko ima istih rijeci a drugacije izrazavanje ili znacenje...
sto se tice onog o Musliman da ne gubi nikako jer ako nema zivota ne gubi a ako ima dobija,a ateist ako nema zivota ne gubi a ako ima gubi..zatim je neko rekao kako ima puno vjera...te ostale vjere ti nista drugo nece reci vec da budes extremno dobar i plemenit i sve naj sto muslimani i rade,a ako ipak zelite vise od toga jednostavno uporedite vjeru koja ima 100 bogova i koji su kipovi i gdje se kaze da ces poslije smrti bit muha i uporedis islam 1 je Bog..rodio nije roden nije niti icemu slici i da ces u dzenet ako budes dobar i zakljucis koja ti je bolja....ali kako god okrenes da ima 100 milijardi vjera ne mijenja cinjenicu da ateist u bilo kojem slucaju gubi...
a ti ''masivna hipnoza'' nick sve govori,a kamoli da idem u detalje...nisi napisao ni 1 posto o temi...a dosao si sa strane i odmah provociras u smislu gdje si ti pun logike,a nigdje je...evo tvoje logike...neko ce mi podvalit nekkavu suru na arapskom...to je tvoja logika...
tranquil

#1338 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

sarajlija8888 wrote:za snove...nijedna osoba dok sanja ne moze znat da sanja nit to moze ikako dokazat u snu sama sebi...neko je rekao kako je dok je sanjo znao da sanja...znao si u onom smislu kao sto i ja znam u ovom smislu za ovaj zivot...kao sto sam rekao ovaj zivot je san jer sam uvjeren u to,ali ja to i dalje ne mogu 100 posto znat nit mogu dokazat...to je ono sto se rijecima ne moze opisat kao sto ti ne mozes dokazat sta si sanjao sinoc...to je mistika i to je izvan nasheg razmisljanja...onaj koji pokusa da prede granicu on pada duboko u vodu...zato poslanik a.s i jeste rekao da ne razmisljamo o Bogu nego o njegovom stvorenjima jel ta stvorenja nas mogu dovest do Boga...jer Bog je nesto nedokucivo...da je dokucivo to bi ustvari bilo Bozijom voljom i svi bi znali 100 % da postoji,ali njegova volja nije nasha volja tako da...
Dakle neko te je slagao. 100% znam da sam bio svjestan da sanjam u momentu sna. I to u jednoj od te dvije prilike, svjestan toga da u snu razgovaram s osobom koja nije živa, pokušavao sam postaviti pitanja toj osobi misleći da ima neku važnu informaciju za mene. Osoba je odšutala i ja sam se probudio.

I da nisam nikad sanjao nešto slično, šta to dokazuje? Ništa, zna se tačno koji je proces iza sna, nema tu nikakve "mistike izvan našeg razmišljanja".

Kako takve stvari možete smatrati za dokaz za bilo šta? Svjestan sam da se mogu povući paralele, ali to nisu dokazi, nego samo obična poređenja metafizičkih postavki sa dešavanjima u stvarnom životu, i koje "drže vodu" sve dok u stvarnom životu ne sretneš nekoga ko je sanjao i bio svjestan da sanja. Od tog momenta ti ni to poređenje ne vrijedi puno.
sarajlija8888

#1339 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

ev neko od muslimana nek me ispravi i nek mi kaze da covjek dok sanja zna da sanja...jel iko od vas muslimana zna da sanja dok sanja?ja licno nikad nisam niti je iko koga sam upitao..odjednom jedan ateist dode i kaze da je svjestan u snu :? ...ajd recite mi braco iskreno?
BHF_Manijak

#1340 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

cistunac wrote:Dirljivo. Zamisli jos da je istinito!
Nemoj mislit...znaj! :wink:
sistem

#1341 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

sarajlija8888 wrote:ev neko od muslimana nek me ispravi i nek mi kaze da covjek dok sanja zna da sanja...jel iko od vas muslimana zna da sanja dok sanja?ja licno nikad nisam niti je iko koga sam upitao..odjednom jedan ateist dode i kaze da je svjestan u snu :? ...ajd recite mi braco iskreno?
pitas samo muslimane - jer samo muslimanima vjerujes, ili zato sto mislis da musliman funkcionise drugacije od ateiste, u snu?

iako cafir, ja cu ti reci da sam cesto svjestan da sanjam - pri nocnim morama se umirim time sto shvatim da je san u pitanju, a ne budim se jer je san previse dubok, ne mogu da se iscupam. i onda nastavi prica iz kosmara, a ja ponavljam - ok je, to je samo san.
cistunac

#1342 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

BHF_Manijak wrote:
cistunac wrote:Dirljivo. Zamisli jos da je istinito!
Nemoj mislit...znaj! :wink:
Sta ces: ateist. Nista ne kupujem nevidjeno. :wink:
sarajlija8888

#1343 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

sistem wrote:
sarajlija8888 wrote:ev neko od muslimana nek me ispravi i nek mi kaze da covjek dok sanja zna da sanja...jel iko od vas muslimana zna da sanja dok sanja?ja licno nikad nisam niti je iko koga sam upitao..odjednom jedan ateist dode i kaze da je svjestan u snu :? ...ajd recite mi braco iskreno?
pitas samo muslimane - jer samo muslimanima vjerujes, ili zato sto mislis da musliman funkcionise drugacije od ateiste, u snu?

iako cafir, ja cu ti reci da sam cesto svjestan da sanjam - pri nocnim morama se umirim time sto shvatim da je san u pitanju, a ne budim se jer je san previse dubok, ne mogu da se iscupam. i onda nastavi prica iz kosmara, a ja ponavljam - ok je, to je samo san.
jer ateist nema neki zakon''ako slazes u dzehenem ces'' dok musliman ima i on nece slagat barem i da je protiv muslimana...a ti mozes reci sta hoces i kada hoces do odredenog casa...jer vidi lik kaze da je keith moore rekao to i to i kada trazim dokaz kaze nije to bitno sto mi govori da laze naveliko...pa sto bi vam vjerovao...
terapija

#1344 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

sarajlija8888 wrote:
sistem wrote:

jer ateist nema neki zakon''ako slazes u dzehenem ces'' dok musliman ima i on nece slagat barem i da je protiv muslimana...a ti mozes reci sta hoces i kada hoces do odredenog casa...jer vidi lik kaze da je keith moore rekao to i to i kada trazim dokaz kaze nije to bitno sto mi govori da laze naveliko...pa sto bi vam vjerovao...
Znaci li to da muslimani koji lazu zapravo nisu muslimani??
NIN

#1345 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

sarajlija8888 wrote:
sistem wrote:

Bas me nesto zanima da li taj tvoj bog, izmedju ostalog, kaznjava i ljudsku glupost koja definitivno moze biti posljedica ljenosti i nezainteresiranosti?
zgubidann

#1346 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

Ev ideje za one koji su lucidni u snu, mislim da je sistem napiso i da ima kosmara ,ak su ratni pogledaj neki film sa sa rambmom i onda zamisli da si rambo
i et sudjelovaces u snu jos ce ti postai dosadno:) .Ak je kakva druga tematika pogledaj neki drugi film gdje se sve na kraju zavrsava sretno :)
Senoe to tako rade vijekovima,jedno pleme u maleziji oni dijecu tako nauce da se ne boje lavova.Malo to ljudi moze pa se nadam da nes izabrat film sa nekim negativem u glavnoj ulozi :)
Ateista

#1347 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

beautyfool wrote:To Ateist na godisnjem pa Optimus Prime u akciji :D haj hajirli da vam bude.
Ja rekoh samo da vas poselamim ;-)
(36:9,10)
Ja sam bio samo na moru par dana, a na godisnji cu tek iduce sedmice, onda cet se tek odmoriti od mene...

A kao sto vidis, evo vratio sam se s mora... :D
Ateista

#1348 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Butcher wrote:-Tko je rekao da oni to ''DOKAZUJU'', jel znas ti sta znaci dokaz? Evo da nacrtam, imas nauku, kojom se bavi neki neošišani čiča, i on ti otkrije nesto, i utemelji naucne dokaze koji to potvrđuju. I onda ja ovamo vidim da to sto je taj čiča otkrio, pise u Kur'anu. Dakle ja vidim da to nije samo neka teorija, nego postoje jos i naucni dokazi koji to potvrđuju, a gle pise u Kur'anu. Kur'an nije tu kao potvrda nekih naucnih otkrica, vec je obrnuto, naucna otkrica su potvrda autenticnosti Kur'ana. Dakle nauka je ta koja nudi dokaze, ne Kur'an, necu ja tvrditi da struja 200W ne ubija covjeka, samo zato sto to ne pise u Kur'anu.
Vec sam i ja govorio o tome, to je samo slobodno tumacenje, i sta god da se otkrije moze se protumaciti kao da je to kur'an predvidio.
Bas sinoc gledam neku emisiju o Maya-ama, slobodnim tumacenjima su amerikanci potvrdili kako su maje predvidjele napad na WTC i slice stvari u americkoj istoriji... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Druga zanimljiva stvar koja je bila zanimljiva u toj emisiji je da je oktkriveno kako su maje jos prije nove ere napravili kalendar u kojem su predvidjeli neka poklapanja u svemiru koja se desavaju jednom u nekoliko sotina hiljada godina, a koje ce se desiti 2012. godine po nasem kalendaru (sto neki tumace kao kraj svijeta). Ono sto je cinjenica da su i u to vrijeme jako poznavali astronomiju i jos mnoge stvari, puno prije kur'ana. Neko bi to mogao isto tako koristiti kao argument za tacnost njihove religije, u smislu "kako su oni tako tacno predvidjeli neka desavanja u svemiru i neke dogadjaje iz istorije", a takvih stvari ima i puno vise nego u kur'anu, od onih koja pokazuju njihovo znanje iz astronomije, do onih koja se slobodnim tumacenjem mogu shvatiti kako kome odgovara...
Kao sto sam milion puta rekao Kur'an nije naucani udzbenik, vec uputa, zakonik, između svega ostalog. Al haj' naviko' sam ponavljati pa evo i tebi cu.
Znam da si to rekao, ali ako je suvisno davati jasna objasnjenja i umjesto njih se daju povrsna objasnjenja koja se mogu slobodno tumaciti, zasto je toliko neophodno ponavljati kako je on svemoguc i slicne stvari, zar i to nije dovoljno samo jednom navesti?

- Jasta, kakve koristi onda od knjige koju ne mozes razumjeti, ali ako nisi primjetio ovdje govorim u smislu jezicnog izrazavanja, pa ako su ga mogli razumjeti u tom vremenu, valjda bi trebali rauzumjeti i danas, al sve je moguce, hm mozda ljudski rod postaje sve gluplji, umjesto da je obratno.
Ne kazem da treba biti takva da je ne mogu razumjeti, ali je ocigledno da je prilagodjena jednom vremenu i jednom narodu i da nije tako primjenjiva danas u modernom vremenu i kod svih naroda i kultura.
- a u tom grmu lezi zec, pa i ti evo konacno potvrđujes nesto moje. EUREKA-sto bi reko dobri stari Arhimed! Dakle vas cilj je ''sprecavanje sirenja religije''. Samo izvoli.
Cilj mi je samo da ublazim religijsku propagandu, da ljudi imaju izbora. Ne mislim da mogu sprijeciti sirenje religije niti mi je to cilj, nadam se da ce do toga doci ali ne zbog necije propagande vec zato sto ce je ljudi prevazici, ali mi nije cilj nikom da branim ni da namecem svoj stav, samo da ga iznesem kako bi cula i ta strana price a ne samo ona religijska...
Butcher

#1349 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

Ateista wrote:
Butcher wrote:-Tko je rekao da oni to ''DOKAZUJU'', jel znas ti sta znaci dokaz? Evo da nacrtam, imas nauku, kojom se bavi neki neošišani čiča, i on ti otkrije nesto, i utemelji naucne dokaze koji to potvrđuju. I onda ja ovamo vidim da to sto je taj čiča otkrio, pise u Kur'anu. Dakle ja vidim da to nije samo neka teorija, nego postoje jos i naucni dokazi koji to potvrđuju, a gle pise u Kur'anu. Kur'an nije tu kao potvrda nekih naucnih otkrica, vec je obrnuto, naucna otkrica su potvrda autenticnosti Kur'ana. Dakle nauka je ta koja nudi dokaze, ne Kur'an, necu ja tvrditi da struja 200W ne ubija covjeka, samo zato sto to ne pise u Kur'anu.
Vec sam i ja govorio o tome, to je samo slobodno tumacenje, i sta god da se otkrije moze se protumaciti kao da je to kur'an predvidio.
Bas sinoc gledam neku emisiju o Maya-ama, slobodnim tumacenjima su amerikanci potvrdili kako su maje predvidjele napad na WTC i slice stvari u americkoj istoriji... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Druga zanimljiva stvar koja je bila zanimljiva u toj emisiji je da je oktkriveno kako su maje jos prije nove ere napravili kalendar u kojem su predvidjeli neka poklapanja u svemiru koja se desavaju jednom u nekoliko sotina hiljada godina, a koje ce se desiti 2012. godine po nasem kalendaru (sto neki tumace kao kraj svijeta). Ono sto je cinjenica da su i u to vrijeme jako poznavali astronomiju i jos mnoge stvari, puno prije kur'ana. Neko bi to mogao isto tako koristiti kao argument za tacnost njihove religije, u smislu "kako su oni tako tacno predvidjeli neka desavanja u svemiru i neke dogadjaje iz istorije", a takvih stvari ima i puno vise nego u kur'anu, od onih koja pokazuju njihovo znanje iz astronomije, do onih koja se slobodnim tumacenjem mogu shvatiti kako kome odgovara...
Kao sto sam milion puta rekao Kur'an nije naucani udzbenik, vec uputa, zakonik, između svega ostalog. Al haj' naviko' sam ponavljati pa evo i tebi cu.
Znam da si to rekao, ali ako je suvisno davati jasna objasnjenja i umjesto njih se daju povrsna objasnjenja koja se mogu slobodno tumaciti, zasto je toliko neophodno ponavljati kako je on svemoguc i slicne stvari, zar i to nije dovoljno samo jednom navesti?

- Jasta, kakve koristi onda od knjige koju ne mozes razumjeti, ali ako nisi primjetio ovdje govorim u smislu jezicnog izrazavanja, pa ako su ga mogli razumjeti u tom vremenu, valjda bi trebali rauzumjeti i danas, al sve je moguce, hm mozda ljudski rod postaje sve gluplji, umjesto da je obratno.
Ne kazem da treba biti takva da je ne mogu razumjeti, ali je ocigledno da je prilagodjena jednom vremenu i jednom narodu i da nije tako primjenjiva danas u modernom vremenu i kod svih naroda i kultura.
- a u tom grmu lezi zec, pa i ti evo konacno potvrđujes nesto moje. EUREKA-sto bi reko dobri stari Arhimed! Dakle vas cilj je ''sprecavanje sirenja religije''. Samo izvoli.
Cilj mi je samo da ublazim religijsku propagandu, da ljudi imaju izbora. Ne mislim da mogu sprijeciti sirenje religije niti mi je to cilj, nadam se da ce do toga doci ali ne zbog necije propagande vec zato sto ce je ljudi prevazici, ali mi nije cilj nikom da branim ni da namecem svoj stav, samo da ga iznesem kako bi cula i ta strana price a ne samo ona religijska...
Ej durze, dobro dosao natrag. Vidim odma je pocelo ha? Ma nek si se ti nama doboro odmorio, sad si svjez za ovo, hehe, i zato nije fer jer si u prednosti, psihicki si odmoren. Al et meni se vise ne da postati, evo dosli su neki drugi, pa kad god dodjem, sto novih postova, tesko mi je to sve pratiti. Odgovorit cu ti kad budem imao vremena, naravno. POZZZZZZZZZ :run: :run: :run: :bih: :bih: :bih:
nijavic

#1350 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

imaju li ateisti odgovor na pitanje kako su nastalo sve sto postoji?kako je sve pocelo?
Locked