Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ramzess Veliki

#1326 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

sale07 wrote:Imam jedno pitanje za planinare
ljudi kakva je situacija sa divljim zivotinjama u tim planinama, da li ste se susretali sa istima i da li ista nosite za zastitu ?
Jednom sam naisao na govno od medjeda ali je bilo mrtvo pa se nisam preplasio.
5-6 puta naisao na poskoka i jednom na sarku.
Cuo sam par puta od planinara da su vidjeli medu u daljini.

Ako te je strah, najbolja zastita je biber-sprej. Ako te ikad ista napadne samo mu posprejas njusku, bibersprej baca na metar i po, medo jedva sebi dodje od njega.
U principu ako si u grupi sve zivotinje se sklanjaju. Svakako nikad sam ne hodaj po planini, dovoljno je da iskrenes nogu i da nadrljas.
Jedino cega se trebas cuvati su veprovi, skaci na prvo drvo. Ali ja ih nikad nisam vidjeo, osim tragova.
I opasan je vuk samotnjak, ali ni on nece napasti grupu.

Jednom me je umalo vuk zaskocio, ali sam bio blizu auta pa sam na vrijeme uskocio i zatvorio vrata. Moja greska, bila je proglasena "vucja godina" - tad se ne ide u planinu dok lovci ne potamane zvijeri.
MarlboroGold

#1327 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by MarlboroGold »

Veprovi znaju biti opasni. Nas je jednom potjerala grupa od 4-5... sreća bila neka stijena na koju smo se mogli popeti. Napali su nas dok smo roštiljali kobaje na vatri.
Od mede smo vidjeli otisak od šapa u blatu. Srnu smo par puta vidjeli, dok vukove nikad.
coek

#1328 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by coek »

Odakle vama ovi dozivljaji? :D 20 godina intenzivno planinarim i apsolutno nikad nisam imao bilo kakve neugodnosti sa divljim zivotinjama, iako sam ih vidio u više navrata. To bjezi od covjek kao ludo, ne sekirajte. Mi smo puno opasniji za njih nego oni za nas.
coek

#1329 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by coek »

Image
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1330 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

GMS je poskup
MarlboroGold

#1331 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by MarlboroGold »

coek wrote:Odakle vama ovi dozivljaji? :D 20 godina intenzivno planinarim i apsolutno nikad nisam imao bilo kakve neugodnosti sa divljim zivotinjama, iako sam ih vidio u više navrata. To bjezi od covjek kao ludo, ne sekirajte. Mi smo puno opasniji za njih nego oni za nas.
Nama se to jednom desilo i to je to. Moguće je da su mladunčad bila tu pa su branili teritoriju.
Oni su snažni - pogotovo mužjaci koji su krupniji. Gledao sam jednom kad su ogromno stablo gurali glavom kao što mi šutamo loptu.
Inače bježe kad ih vidimo.
perfect_guy

#1332 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by perfect_guy »

i ALP outdoor najavljuje otvaranje u Importaneu
sale07

#1333 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by sale07 »

Ramzess Veliki wrote:
sale07 wrote:Imam jedno pitanje za planinare
ljudi kakva je situacija sa divljim zivotinjama u tim planinama, da li ste se susretali sa istima i da li ista nosite za zastitu ?
Jednom sam naisao na govno od medjeda ali je bilo mrtvo pa se nisam preplasio.
5-6 puta naisao na poskoka i jednom na sarku.
Cuo sam par puta od planinara da su vidjeli medu u daljini.

Ako te je strah, najbolja zastita je biber-sprej. Ako te ikad ista napadne samo mu posprejas njusku, bibersprej baca na metar i po, medo jedva sebi dodje od njega.
U principu ako si u grupi sve zivotinje se sklanjaju. Svakako nikad sam ne hodaj po planini, dovoljno je da iskrenes nogu i da nadrljas.
Jedino cega se trebas cuvati su veprovi, skaci na prvo drvo. Ali ja ih nikad nisam vidjeo, osim tragova.
I opasan je vuk samotnjak, ali ni on nece napasti grupu.

Jednom me je umalo vuk zaskocio, ali sam bio blizu auta pa sam na vrijeme uskocio i zatvorio vrata. Moja greska, bila je proglasena "vucja godina" - tad se ne ide u planinu dok lovci ne potamane zvijeri.
Ja kad bi medjeda sreo, naspricao bi sebi taj biber-sprej da ne vidim sta se desava :lol:
Ma vjerujem da zivotinje bjeze i sklanjaju se, ipak pametniji popusta :D
A generalno dosta raje planinari i to, al fkt nikad nisam cuo da je neko imao neke napde od strane divljaci.
JoseMujica

#1334 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

samo pravite buku kad hodate da vas čuju na vrijeme i da ih ne iznenadite i nećete imati problema

raja nosa u ruksacima pištolje, sprejeva itd. al realno da vam izleti zvijer kakva dok bi našli đe su stavili sprej ili pištolj bili bi i jebani i rastrgani
Ramzess Veliki

#1335 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

Jedan moj prijatelj je bio u lovu na medu, I dok ga je vrebao medo mu dosao iza ledja. Kako je ovaj skocio, medo krenuo da ga zagrli, ali ovaj trenirao karate I slozio mu blokadu. Eeee ... medi blokadu ... poderao ga medo k'o novine. Srecom je bio na rubu litice pa se odgurnuo i pao u provaliju, pas ga izvukao do sela. Jedva ziv ostao. Eno i sad hoda po Zelengori i trazi tog medu ...
bunardzija

#1336 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

JoseMujica wrote:otiđi i na wikiloc.com i skini nečiji gps track radi sigurice
Ovako na brzinu nisam nista nasao. Uglavnom sve ljetne zavrsavaju na Maloj Vlahinji, sto mi nekako potvrdjuje vec procitanu informaciju da se do Velike Vlahinje lakse stize zimi turnim skijama preko klekovine.

Nema veze, tebi hvala u svakom slucaju. Sutra cu do Observatorija i Male Vlahinje, pa cu procjeniti situaciju.

Pozdrav,
bunardzija
JoseMujica

#1337 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

bunardzija wrote:
JoseMujica wrote:otiđi i na wikiloc.com i skini nečiji gps track radi sigurice
Ovako na brzinu nisam nista nasao. Uglavnom sve ljetne zavrsavaju na Maloj Vlahinji, sto mi nekako potvrdjuje vec procitanu informaciju da se do Velike Vlahinje lakse stize zimi turnim skijama preko klekovine.

Nema veze, tebi hvala u svakom slucaju. Sutra cu do Observatorija i Male Vlahinje, pa cu procjeniti situaciju.

Pozdrav,
bunardzija
staza prolazi ispod Velike vlahinje koliko se sjećam pa se račva prema Lokvanjskom i prema Međeđoj lokvi
bunardzija

#1338 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

JoseMujica wrote:staza prolazi ispod Velike vlahinje koliko se sjećam pa se račva prema Lokvanjskom i prema Međeđoj lokvi
Vidio sam da je bila markirana staza od Male vlahinje prema Velikoj vlahinji. Ipak, nisam isao jer sam planirao otici na Zuti cvijet i jos dvije kote. Na Veliku vlahinju planiram sljedeci put sa druge strane (preko spomenute Medjedje lokve). Hvala u svakom slucaju.

Ukoliko nekog interesuje: jucer me je vrijeme posluzilo i presao sam nepunih 20 kilometara i pet vrhova >2000 mnv na Bjelasnici. Auto sam parkirao kod doma Bijele vode i krenuo sam markiranom stazom prema Opservatoriju. Nakon Opservatorija sam krenuo prema Maloj vlahinji i pri tome prosao pored devastiranog vojnog objekta. Pri povratku sam krenuo malo juznije kako bih se preko proplanaka popeo na dvije kote i Zuti cvijet.

Tri stvari bih da izdvojim:
1. Opservatorij/meteoroloska stanica je nakon Plocnog na Cvrsnici najvisa tacka u BiH koja je sve vrijeme naseljena. U objektu se nalazi i jedna sobica za planinare.
2. Nesto juznije od spomenutog objekta se nalazi grob izvjesnog Anton Obermullera - prvog stanovnika opservatorije koji je preminuo 1897. godine
3. Nedaleko od opservatorija (na putu prema Maloj vlahinji) se nalazi spomenik djeci koja su poginula 1962. godine u snaznoj oluji. Vise o tome se pisalo i na Klix-u: https://www.klix.ba/vijesti/bih/planina ... /141126098

Vise informacija o predjenoj turi i par fotografija na Wikiloc-u: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/b ... t-30119246

Pogled sa podnozja Zutog cvijeta prema Maloj vlahinji:
Image

Kilometraza i usponi:
Image

Uzivajte.
Last edited by bunardzija on 03/11/2018 19:17, edited 3 times in total.
perfect_guy

#1339 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by perfect_guy »

bunardzija wrote:
1. Observatorij/meteoroloska stanica je najvisa tacka u BiH koja je sve vrijeme naseljena. U objektu se nalazi i jedna sobica za planinare.
2. Nesto juznije od spomenutog objekta se nalazi grob izvjesnog Anton Obermullera - prvog stanovnika observatorije koji je preminuo 1897. godine
3. Nedaleko od observatorija (na putu prema Maloj vlahinji) se nalazi spomenik djeci koja su poginula 1962. godine u snaznoj oluji. Vise o tome se pisalo i na Klix-u: https://www.klix.ba/vijesti/bih/planina ... /141126098

Uzivajte.
kako se u tom smislu gleda na objekat na Pločnom, s obzirom da i tamo postoje stalne dežure?
to je čovjek koji je radio kao meteorolog gore, i objesio se prilikom jedne epizodelošeg vremena (kakvo već zna biti gore)
SmokingMan

#1340 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

Šteta lošeg vremena,ja sam baš htio tokom vikenda skoknuti do observatorija.
baja

#1341 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

perfect_guy wrote:
bunardzija wrote:
1. Observatorij/meteoroloska stanica je najvisa tacka u BiH koja je sve vrijeme naseljena. U objektu se nalazi i jedna sobica za planinare.
2. Nesto juznije od spomenutog objekta se nalazi grob izvjesnog Anton Obermullera - prvog stanovnika observatorije koji je preminuo 1897. godine
3. Nedaleko od observatorija (na putu prema Maloj vlahinji) se nalazi spomenik djeci koja su poginula 1962. godine u snaznoj oluji. Vise o tome se pisalo i na Klix-u: https://www.klix.ba/vijesti/bih/planina ... /141126098

Uzivajte.
kako se u tom smislu gleda na objekat na Pločnom, s obzirom da i tamo postoje stalne dežure?
to je čovjek koji je radio kao meteorolog gore, i objesio se prilikom jedne epizodelošeg vremena (kakvo već zna biti gore)
Na Bjelasnici se more naletit na nadrkanog meteorologa, pa hoce nece otkljucati objekat...vecinom je OK.

Pločno-generalno je vojska OK ima stalna posada, zabranjen je ulazak, mada ako puše i sl puste te da se sklonis s vjetra. Ako si im jaran, moze i nesto vise
Ramzess Veliki

#1342 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

Gdje se mogu nabaviti dereze?
bunardzija

#1343 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

perfect_guy wrote:
bunardzija wrote:

Uzivajte.
@ Opservatorij: Ocito da sam pogresno informisan. Ispravio sam gresku u tekstu.

@ Anton: Na stranici austrijske vojske stoji informacija da je stradao prilikom pokusaja da se skloni od oluje (http://www.bundesheer.at/ausle/eufor/ar ... hp?id=4802).

Evo fotke spomenutog groba:
Image
JoseMujica

#1344 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

Ramzess Veliki wrote:Gdje se mogu nabaviti dereze?

zavisi gdje si...u SA najjeftinije Singing Rock, u okruženju Dechatlon, a uvijek ima Ebay
bunardzija

#1345 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

Izlazak Sunca nad Donjim Lukomirom (pod maglom). Jedan dedo iz Lukomira mi je objasnio da su se nakada ranije preselili iz Donjeg Lukomira koji je i u ljetnim prilikama bio tesko dostupan.

Image

"Kamena spavacica" - silueta zenskog lica koja mi se "ukazala" u blizini Lukomira.

Image

WC u selu Lukomir.

Image
Last edited by bunardzija on 07/11/2018 10:07, edited 1 time in total.
_Reds_

#1346 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by _Reds_ »

bunardzija wrote:
JoseMujica wrote:staza prolazi ispod Velike vlahinje koliko se sjećam pa se račva prema Lokvanjskom i prema Međeđoj lokvi
Vidio sam da je bila markirana staza od Male vlahinje prema Velikoj vlahinji. Ipak, nisam isao jer sam planirao otici na Zuti cvijet i jos dvije kote. Na Veliku vlahinju planiram sljedeci put sa druge strane (preko spomenute Medjedje lokve). Hvala u svakom slucaju.

Ukoliko nekog interesuje: jucer me je vrijeme posluzilo i presao sam nepunih 20 kilometara i pet vrhova >2000 mnv na Bjelasnici. Auto sam parkirao kod doma Bijele vode i krenuo sam markiranom stazom prema Opservatoriju. Nakon Opservatorija sam krenuo prema Maloj vlahinji i pri tome prosao pored devastiranog vojnog objekta. Pri povratku sam krenuo malo juznije kako bih se preko proplanaka popeo na dvije kote i Zuti cvijet.

1. Opservatorij/meteoroloska stanica je nakon Plocnog na Cvrsnici najvisa tacka u BiH koja je sve vrijeme naseljena. U objektu se nalazi i jedna sobica za planinare.
2. Nesto juznije od spomenutog objekta se nalazi grob izvjesnog Anton Obermullera - prvog stanovnika opservatorije koji je preminuo 1897. godine
3. Nedaleko od opservatorija (na putu prema Maloj vlahinji) se nalazi spomenik djeci koja su poginula 1962. godine u snaznoj oluji. Vise o tome se pisalo i na Klix-u: https://www.klix.ba/vijesti/bih/planina ... /141126098

Vise informacija o predjenoj turi i par fotografija na Wikiloc-u: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/b ... t-30119246

Pogled sa podnozja Zutog cvijeta prema Maloj vlahinji:
Image

Kilometraza i usponi:
Image

Uzivajte.
Jel ovo skidas ove kote preko 2000? Imas na planinarenje ba gosta gpx fajlova kao i same kote.
bunardzija

#1347 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

_Reds_ wrote:Jel ovo skidas ove kote preko 2000? Imas na planinarenje ba gosta gpx fajlova kao i same kote.
2000+ kote sam skinuo sa spomenute stranice, a trekove skinem ako nadjem nesto sto mi odgovara ili se oslonim na markirane staze i prohodnost planine.
coek

#1348 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by coek »

bunardzija wrote:Izlazak Sunca nad Donjim Lukomirom (pod maglom). Jedan dedo iz Lukomira mi je objasnio da su se nakada ranije preselili iz Donjeg Lukomira koji je i u ljetnim prilikama bio tesko dostupan
Donji Lukomir je meni 100x ljepse, pitomije, mjesto od ovog sada Lukomira. A koliko sam cuo, preselili su iz Donjeg Lukomira jer ih je lavina jednom razvalila ...
SmokingMan

#1349 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

bunardzija wrote:Izlazak Sunca nad Donjim Lukomirom (pod maglom). Jedan dedo iz Lukomira mi je objasnio da su se nakada ranije preselili iz Donjeg Lukomira koji je i u ljetnim prilikama bio tesko dostupan.

Image
:thumbup:

Jeste li noćili gore?
bunardzija

#1350 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by bunardzija »

SmokingMan wrote:
bunardzija wrote:Izlazak Sunca nad Donjim Lukomirom (pod maglom). Jedan dedo iz Lukomira mi je objasnio da su se nakada ranije preselili iz Donjeg Lukomira koji je i u ljetnim prilikama bio tesko dostupan.

Image
:thumbup:

Jeste li noćili gore?
Tu noc sam bukvalno presjedio pored jednog stecka. Cekao da se puni mjesec pozicionira ispred one "siluete", pa da opalim fotografiju. Ostali su spavali samo par sati, probudio ih pucanj iz Lukomira. Sljedece jutro se ispostavilo da je neko plasio vukove koji su dosli po veceru (ovcu) :)
Post Reply