Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#1326 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
za moj je 660KM mali servis sa svim filterima

-
direstraits0078
#1327 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ado-šampion wrote:Ok je to razmisljanje, ali ako zivis u Njemackoj, s njihovom infrastrukturom puteva, cestama i gorivom. Onda taj servis radis svake 2 godine 30 k. Ali ti kod nas taj servis moras uraditi svake godine, ili 15 k, sto znaci da je to 720 KM godisnje.
Sto nije skupo nego je strasno skupo za servis ulja i filtera za obicnog 4-cil. dizelasa.. Jbt ja sam mislio da je oko 500 KM sto je opet preskupo.Recimo za slican Pezo je oko 300. Za BMW treba da bude nesto skuplje ali ne roliko skuplje. Ja imam serisni listing iz Luksemburga, koji je zemlja s mozda najboljim standardom u EU, tamo je taj servis oko 380 eura, znaci jedva da je skuplji nego kod nas.
Ja sam bio spreman kupiti to ulje kod njih po 30 KM za litar, hajde eto sirurno je original a radi se o 50 KM, pa zamijeniti drugdje, medhutim nece da prodaju nego usto bi i da mi prodaju i filter za 57 KM i ruke za 30. Neka hvala. Ne volim ja toliko pare, koliko necu da me neko maze ko puter.
Eeeeeeeeeee, ali onaj osjecaj kad odvezes masinu na servis, a mlada dama te ponudi kahvom ili sokicem dok ti cekas da mehanicari zavrse posao, pa k'o gospodin platis ne gledajuci koja je cifra na racunu ni sta je uradjeno... Ima ljudi koji samo tako funkcionisu. Ne interesuje ih je li na vozilu hauba otvorena, jer ako stane ima garancija. I zamjensko. I taxi. I kartica.
Ja ne spadam u takve, definitivno.
Vise volim s postenim insanom promuhabetiti dok radi nesto na autu, ili sam uraditi nesto ako znam i ako imam alat. I bolje takvom postenom mehanicaru ostaviti novac, jer ima nesto sto se zove ponos i fah. Kod ovlastenih servisera uglavnom rade ljudi za platu, nisu bas ponosni na posao koji obavljaju, jer ne popravljaju nista, uglavnom odvrcu i zavrcu sarafe, ne zele da se udube ni u sta ni sekunde. Naravno, ima iznimki, ima ljudi koji rade kod ovlastenih pa vole to sto rade i interesuje ih.
-
530i
#1328 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
A ovi kod neovlaštenih vole svoj posao? Rijetko koji mehaničar to radi iz bilo kakve ljubavi, najčešće djeca sa slabim ocjenama upišu taj zanat...i to im je jedino mjerilo jer je to najbolje što su mogli...
Što se tiče priče oko ulja, ovlašteni servisi najviše klepaju para na ovlaštenim filterima i ostalim potrošnim dijelovima, ulje čak i nije toliko skupo, tj. skuplje. Za moj auto razlika u cijeni je tačno tri puta za filter ulja, i to ne računam ove kineske po 5-6 maraka.
Što se tiče priče oko ulja, ovlašteni servisi najviše klepaju para na ovlaštenim filterima i ostalim potrošnim dijelovima, ulje čak i nije toliko skupo, tj. skuplje. Za moj auto razlika u cijeni je tačno tri puta za filter ulja, i to ne računam ove kineske po 5-6 maraka.
- golfiista
#1329 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pa sad niko nam nije kriv sto živimo u BIH, pa moraš raditi servis jednom godišnje. Htio sam kazati da taj servis nije ništa skuplji od recimo servisa jedne Škode ili Renaulta, naprotiv, čak je manja zakebancija jer ideš na servis jednom u dvije godine.ado-šampion wrote:Ok je to razmisljanje, ali ako zivis u Njemackoj, s njihovom infrastrukturom puteva, cestama i gorivom. Onda taj servis radis svake 2 godine 30 k. Ali ti kod nas taj servis moras uraditi svake godine, ili 15 k, sto znaci da je to 720 KM godisnje.
Sto nije skupo nego je strasno skupo za servis ulja i filtera za obicnog 4-cil. dizelasa.. Jbt ja sam mislio da je oko 500 KM sto je opet preskupo.Recimo za slican Pezo je oko 300. Za BMW treba da bude nesto skuplje ali ne roliko skuplje. Ja imam serisni listing iz Luksemburga, koji je zemlja s mozda najboljim standardom u EU, tamo je taj servis oko 380 eura, znaci jedva da je skuplji nego kod nas.
Ja sam bio spreman kupiti to ulje kod njih po 30 KM za litar, hajde eto sirurno je original a radi se o 50 KM, pa zamijeniti drugdje, medhutim nece da prodaju nego usto bi i da mi prodaju i filter za 57 KM i ruke za 30. Neka hvala. Ne volim ja toliko pare, koliko necu da me neko maze ko puter.
Dalje, prema knjizi, zračni filter mijenjaš na 90k km, filter goriva na 60k km, tako da taj servis bude i nešto jeftiniji od tih 720 KM.
Ako ti je zao novca, odnosno 50-100 KM godišnje na tekuće, kvalitetno održavanje trebao bi razmisliti o taxiju, autobusu ili nekom starijem automobilu, golf 2 ili Audi 80. Jbg.
-
ado-šampion
#1330 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Golfista daj se saberi ziv bio, ako smo apsolvirali da "zivimo u BiH i moramo ici na servis svake godine", kako ispade da opet "ides jednom u dvije godine"?
Drugo, ako ides s BMWom svake 2 godine, onda apropo ides i sa Skodom i Renaultom svake 2 godine (jer primjenjujemo ista mjerila, ili BMW ima nesto posebno pa se mora servisirati duplo manje nego drugi?), i to da nije skuplji od ostalih nije tacno. Taj isti servis za Pezo u Bloku je 300-350 KM, to znam iz druge ruke. Na temama o Renaultu ima imas cijene od 150 KM za mali servis u Guma M, sta god on obuhvatao.
Filteri zraka i goriva po knizici koju ja imam se mijenjaju na svakoj drugoj promjeni ulja, odnosno na svakom drugom servisu, a radi se o istim motorima btw, tako da kod tebe nije nista drukcije. To je vani, a ovdje je zbog loseg goriva i puno prasine najbolje ta filtere mijenjati na svakom servisu.
Dakle, prva zabluda je da BMW jedini koristi duge servisne intervale i da se on mora servisirati duplo rjedje nego drugi, a druga zabluda je da ulje na bazi gasa moze 30 k dok druga slicna ulja ipak ne mogu preko 15-20 k. Obje tvrdje nemaju uporiste ni o cemu objektivnom, da ne kazem da su smijesne.
Sto se tice cijena, taj servis od 720 KM (mada ja ne jos ne mogu da vjerujem da je toliko, osim ako je posebna tarifa za peticu a posebna za keca unatoc istim motorima), s identicnim filterima po brojevima proizvodjaca i OE broju BMWa, Hengst, Mahle, Mann, i Shell uljem na bazi gasa moze uraditi za 300 KM cak i da dijelove donosis iz Njemacke. To je ipak malo vise od 50-100 KM godisnje, cak ako i uzmemo da se servis radi svake 2 godine - to je na nivou 2 godine 210 KM vise godisnje.
Da ne bude samo puko nabrajanje i prazna prica, da prilozim i par dokaza.

Originalni BMWov filter ulja za N47 motor, OE broj OE 11 42 7 807 177, proizvodjac Hengst, broj proizvodjaca E122H D187. cijena u ovlastenom servisu 57 KM.
http://www.daparto.de/Teilenummernsuche ... /E122HD187
Filter Hengst E122H D187, identican osim sto nema BMW amblem, cijena u Njemackoj 9,52 eura (18,6 KM). Kod nas se isto za 15-20 KM moze uzeti filter Mann ili Knecht/Mahle koji su pored Hengsta dobavljaci filtera za BMW i jednako su kvalitetni.
Eto dosta od mene... Te pizdarije o taxiju, Audiju 80 i Golfu 2 su valjda hvala sto sam htio da ti pomognem da te ne osisaju ko ovcu i da sacuvas motor svog auta. Aferim.
@DireStraits, kafa nema a ni sok, zapravo ima kafa u McDonaldsu preko puta, kad ti dosadi gledati auta po salonu mozes preci i popiti kafu.
Drugo, ako ides s BMWom svake 2 godine, onda apropo ides i sa Skodom i Renaultom svake 2 godine (jer primjenjujemo ista mjerila, ili BMW ima nesto posebno pa se mora servisirati duplo manje nego drugi?), i to da nije skuplji od ostalih nije tacno. Taj isti servis za Pezo u Bloku je 300-350 KM, to znam iz druge ruke. Na temama o Renaultu ima imas cijene od 150 KM za mali servis u Guma M, sta god on obuhvatao.
Filteri zraka i goriva po knizici koju ja imam se mijenjaju na svakoj drugoj promjeni ulja, odnosno na svakom drugom servisu, a radi se o istim motorima btw, tako da kod tebe nije nista drukcije. To je vani, a ovdje je zbog loseg goriva i puno prasine najbolje ta filtere mijenjati na svakom servisu.
Dakle, prva zabluda je da BMW jedini koristi duge servisne intervale i da se on mora servisirati duplo rjedje nego drugi, a druga zabluda je da ulje na bazi gasa moze 30 k dok druga slicna ulja ipak ne mogu preko 15-20 k. Obje tvrdje nemaju uporiste ni o cemu objektivnom, da ne kazem da su smijesne.
Sto se tice cijena, taj servis od 720 KM (mada ja ne jos ne mogu da vjerujem da je toliko, osim ako je posebna tarifa za peticu a posebna za keca unatoc istim motorima), s identicnim filterima po brojevima proizvodjaca i OE broju BMWa, Hengst, Mahle, Mann, i Shell uljem na bazi gasa moze uraditi za 300 KM cak i da dijelove donosis iz Njemacke. To je ipak malo vise od 50-100 KM godisnje, cak ako i uzmemo da se servis radi svake 2 godine - to je na nivou 2 godine 210 KM vise godisnje.

Originalni BMWov filter ulja za N47 motor, OE broj OE 11 42 7 807 177, proizvodjac Hengst, broj proizvodjaca E122H D187. cijena u ovlastenom servisu 57 KM.
Filter Hengst E122H D187, identican osim sto nema BMW amblem, cijena u Njemackoj 9,52 eura (18,6 KM). Kod nas se isto za 15-20 KM moze uzeti filter Mann ili Knecht/Mahle koji su pored Hengsta dobavljaci filtera za BMW i jednako su kvalitetni.
Eto dosta od mene... Te pizdarije o taxiju, Audiju 80 i Golfu 2 su valjda hvala sto sam htio da ti pomognem da te ne osisaju ko ovcu i da sacuvas motor svog auta. Aferim.
@DireStraits, kafa nema a ni sok, zapravo ima kafa u McDonaldsu preko puta, kad ti dosadi gledati auta po salonu mozes preci i popiti kafu.
- amar1994
#1331 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ado-šampion wrote:Golfista daj se saberi ziv bio, ako smo apsolvirali da "zivimo u BiH i moramo ici na servis svake godine", kako ispade da opet "ides jednom u dvije godine"?![]()
Eto dosta od mene... Te pizdarije o taxiju, Audiju 80 i Golfu 2 su valjda hvala sto sam htio da ti pomognem da te ne osisaju ko ovcu i da sacuvas motor svog auta. Aferim.![]()
i ja cu uzimat za pezo/citroen, duplo pa haman i troduplo jeftiniji od originalnog
-
jefferson
#1332 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja mjenjam u svom svakih 7,500km, kupim u BMW-u filter, i uvijek pise na njemu Made in Bosnia and Herzegovina.
Isto za drugo auto VW.
Pa vi kupujte Hengst pored tesnjaka
Isto za drugo auto VW.
Pa vi kupujte Hengst pored tesnjaka
-
ado-šampion
#1333 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Jbg nema filter ulja Unico za moje auto. Makar ne u katalogu.
Mada nebitno, nisu ti brojevi ni bitni, jal Hengst, Mahle, Mann, Mann ima fabriku ovdje, ima uzeti na sve strane i kvalitet je ravan originalu. U nekim slucajevima i bolji od originala jer recimo na filterima klime proizvodjaci dosta stede pa uzimaju slabije dobavljace.
Poenta brojeva je da se vidi crno na bijelo kolika je razlika u cijeni za identican filter.
Mada nebitno, nisu ti brojevi ni bitni, jal Hengst, Mahle, Mann, Mann ima fabriku ovdje, ima uzeti na sve strane i kvalitet je ravan originalu. U nekim slucajevima i bolji od originala jer recimo na filterima klime proizvodjaci dosta stede pa uzimaju slabije dobavljace.
Poenta brojeva je da se vidi crno na bijelo kolika je razlika u cijeni za identican filter.
- golfiista
#1334 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ma razumijem šta hoćeš da kažeš, ali nisi se osvrnuo na činjenicu uredne servisne evidencije, sto je po meni odlučujuće. Jbg kod mene je servisna uredna i nisam htio prekidati.ado-šampion wrote:Jbg nema filter ulja Unico za moje auto. Makar ne u katalogu.
A sad da je zamjenski filter kvalitetniji od originala, to je već pretjerivanje.
Naravno da neću voziti 30k km ili 2 g, ali neću ni prekidati niz radi 100 KMgodisnje ( 40 KM razlike -filter ulja i 50 KM razlike na ulju i 10 KM razlike na rukama )
- amar1994
#1335 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
gdje uzimas mana, ja nisam nigdje nasao ?ado-šampion wrote:Jbg nema filter ulja Unico za moje auto. Makar ne u katalogu.
-
ado-šampion
#1336 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pogledaj u Sandoru. Mahle/Knecht i Hengst bi trebalo da ima u AS Hondas. Mozda nece da ti prodaju taj filter za Mazdu ima i toga. Okreni par brojeva. Ja nisam jos radio servis tako da ne znam konkretno.
@Golfista, razumijem tvoju namjeru, i kod mene je isti slucaj, imam evidenciju i ne bih da prekidam. Medjutim, nije to samo tih 100 KM, jer ni jedan servis nije samo ulje + filter ulja, i filter kabine ide na svakom servisu (oni ubace kljuc pa vide sta je na redu), to je jos dodatnih oko 100 KM, znaci +200 (duplo) a i dalje stetis motoru ostavljajuci filtere zraka i goriva za svaki drugi servis. I ni to nije najveci problem, najveci problem je sto ostavljajuci tolike pare sutra kad ti se eventualno desi problem vise ce se potruditi obicni majstor da ga rijesi nego oni. Recimo otac od jarana je imao problema s automatskim mjenjacem u sedmici, majstor koji ima ime i prezime je otvorio mjenjac i nasao problem i rijesio ga dijelom od 500 eura, a da je po ovlastenom pljunuo bi 10-15 k eura za novi mjenjac. Eh to je najveci crnjak, naplacuju ti x2 ili x3 i onda kad ti se desi malo ozbiljniji problem mrka kapa.
Ja ne zanemarujem znacaj ovlastenog servisa, dapace, spreman bih bio platiti 20-30% pa i 50% vise da imam pecat i garanciju na rad koji daje jedan ovlasteni servis. Medjutim, 100% ili 150% vise ipak nisam spreman, posebno imajuci u vidu ovo gore sto sam pisao.
Zamjenski filter itekako moze biti kvalitetniji. BMWu rade dobavljaci koje te identicne filtere prodaju u slobodnoj prodaji. Npr. u BMW je cesto prva ugradnja filter klime MicronAir od kojeg je recimo Mann kvalitetniji (i skuplji!). Vidio si gore filter Hengst identican.
@Golfista, razumijem tvoju namjeru, i kod mene je isti slucaj, imam evidenciju i ne bih da prekidam. Medjutim, nije to samo tih 100 KM, jer ni jedan servis nije samo ulje + filter ulja, i filter kabine ide na svakom servisu (oni ubace kljuc pa vide sta je na redu), to je jos dodatnih oko 100 KM, znaci +200 (duplo) a i dalje stetis motoru ostavljajuci filtere zraka i goriva za svaki drugi servis. I ni to nije najveci problem, najveci problem je sto ostavljajuci tolike pare sutra kad ti se eventualno desi problem vise ce se potruditi obicni majstor da ga rijesi nego oni. Recimo otac od jarana je imao problema s automatskim mjenjacem u sedmici, majstor koji ima ime i prezime je otvorio mjenjac i nasao problem i rijesio ga dijelom od 500 eura, a da je po ovlastenom pljunuo bi 10-15 k eura za novi mjenjac. Eh to je najveci crnjak, naplacuju ti x2 ili x3 i onda kad ti se desi malo ozbiljniji problem mrka kapa.
Ja ne zanemarujem znacaj ovlastenog servisa, dapace, spreman bih bio platiti 20-30% pa i 50% vise da imam pecat i garanciju na rad koji daje jedan ovlasteni servis. Medjutim, 100% ili 150% vise ipak nisam spreman, posebno imajuci u vidu ovo gore sto sam pisao.
Zamjenski filter itekako moze biti kvalitetniji. BMWu rade dobavljaci koje te identicne filtere prodaju u slobodnoj prodaji. Npr. u BMW je cesto prva ugradnja filter klime MicronAir od kojeg je recimo Mann kvalitetniji (i skuplji!). Vidio si gore filter Hengst identican.
- amar1994
#1337 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ado-šampion wrote:Pogledaj u Sandoru. Mahle/Knecht i Hengst bi trebalo da ima u AS Hondas. Mozda nece da ti prodaju taj filter za Mazdu ima i toga. Okreni par brojeva. Ja nisam jos radio servis tako da ne znam konkretno.
trazit cu im za focus i za peugeota, nece me za..bat ovaj put pa rec da imaju samo filtron
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1338 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja za tih 700 KM, k'o od sale pet servisa mogu uraditi.
Nije problem levata izraditi, problem ga je naci, a kad ga nadjes, ide šišanje.

Nije problem levata izraditi, problem ga je naci, a kad ga nadjes, ide šišanje.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
condy
#1340 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Koje gradacije je to ulje ?probook wrote:Peugeot 307 2.0 hdi 66kw bez fap filtera 2002 godiste - sta sipati? Majstor je usuo Shell ulje 10w40?
Mislim da nije nasuo dobro ulje. Vozio sam to auto i sipao total ulje 5w40 koje se fabricki preporucuje. To je ulje gradacije 505.00 koju zahtjeva taj motor. Znaci gradacija 505.00 je obavezna pa provjeri prije svega da li to shell ulje zadovoljava tu normu.
-
condy
#1341 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Inace u vezi teme fabricki filteri ili zamjenski. Ja sam se uvjerio da postoji razlika u kvaliteti. Konkretno na zracnom filteru zamjenskom. Nije bio elastican vec krut kao da je od plastike, tesko ga stavio u kuciste. Kad se rade odredjeni filteri za proizvodjaca, proizvodjac zahtjeva odredjene stvari koje ih se prodavac ne mora drzati u slobodnoj prodaji
Slicna stvar kod zupcastog continental remena koji ide fabricki i continentala u slobodnoj prodaji. I ovaj u slobodnoj prodaji je dobar ali mu fali jedan ojacani sloj. Da ne govorim o drugim zamjenskim remenovima koji je toliko neelastican da ga je umijece ugraditi. Voznja BMW-a ima svoju cijenu. Medjutim, veci problem je sto nema veca servisna mreza kao mod vw-a gdje razlika u cijeni ima itekako kod pojedinih servisera. Mene izadje servis oko 550-600 KM sa uljem i svim filterima u ovlastenom servisu a stane u motor 8,2 litra ulja. Kanta orginalna crna sa audi logom.To za BMW je preskupo.
Slicna stvar kod zupcastog continental remena koji ide fabricki i continentala u slobodnoj prodaji. I ovaj u slobodnoj prodaji je dobar ali mu fali jedan ojacani sloj. Da ne govorim o drugim zamjenskim remenovima koji je toliko neelastican da ga je umijece ugraditi. Voznja BMW-a ima svoju cijenu. Medjutim, veci problem je sto nema veca servisna mreza kao mod vw-a gdje razlika u cijeni ima itekako kod pojedinih servisera. Mene izadje servis oko 550-600 KM sa uljem i svim filterima u ovlastenom servisu a stane u motor 8,2 litra ulja. Kanta orginalna crna sa audi logom.To za BMW je preskupo.
-
530i
#1342 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ama kakvi su to remenovi da se teško ugrađuju!? Stari 50 godina?
Sa renomiranim firmama nema nikakvih problema, znak proizvođača se samo plaća dodatno na remenju, filterima i ostalom. Eventualno što se svaki taj dio ponaosob pregleda prije ugradnje da slučajno nema koju falinku, a ovaj u standardnoj maloprodaji se provjerava jedan u nekom intervalu...
Osim kineskih dijelova, oni se samo izvagaju i zapakuju na brodove do odredišne luke...
Sa renomiranim firmama nema nikakvih problema, znak proizvođača se samo plaća dodatno na remenju, filterima i ostalom. Eventualno što se svaki taj dio ponaosob pregleda prije ugradnje da slučajno nema koju falinku, a ovaj u standardnoj maloprodaji se provjerava jedan u nekom intervalu...
Osim kineskih dijelova, oni se samo izvagaju i zapakuju na brodove do odredišne luke...
-
condy
#1343 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pa napisao sam razliku izmedju dva continental remena. Konkretno mehanicar mi je jednom pokazao razliku izmedju orginalnog i zamjenskog remena. Prvi je elastican a drugi krut ne mozes ga ispravit. Fabrika daje garanciju na njihove remenove 5 godina pa i vise a ovaj sto kupujes u autoprodavnicama je godina i preporucuje se zamjena nakon 60 kkm.
-
direstraits0078
#1344 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pokaži mi tu garanciju iz ovlašćenog servisa na remen ili bilo šta drugo dulju od 1-2 godine.condy wrote:Pa napisao sam razliku izmedju dva continental remena. Konkretno mehanicar mi je jednom pokazao razliku izmedju orginalnog i zamjenskog remena. Prvi je elastican a drugi krut ne mozes ga ispravit. Fabrika daje garanciju na njihove remenove 5 godina pa i vise a ovaj sto kupujes u autoprodavnicama je godina i preporucuje se zamjena nakon 60 kkm.
-
condy
#1345 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Druze moj da si servisirao auto u ovlastenom servisu to bi znao 
-
jefferson
#1346 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
5 godina i vise na remen, a u knjizici pise maksimalno 5 godina ili odredjeni broj km?condy wrote:Druze moj da si servisirao auto u ovlastenom servisu to bi znao
-
jefferson
#1347 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Koje je to ulje gradacije 505.00? Cisto ono da znamo?condy wrote:Koje gradacije je to ulje ?probook wrote:Peugeot 307 2.0 hdi 66kw bez fap filtera 2002 godiste - sta sipati? Majstor je usuo Shell ulje 10w40?
Mislim da nije nasuo dobro ulje. Vozio sam to auto i sipao total ulje 5w40 koje se fabricki preporucuje. To je ulje gradacije 505.00 koju zahtjeva taj motor. Znaci gradacija 505.00 je obavezna pa provjeri prije svega da li to shell ulje zadovoljava tu normu.
-
condy
#1348 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Kako za koji motor. Ne pise u knjizici za svaki motor isti odredjeni broj godina i kilometara.jefferson wrote:5 godina i vise na remen, a u knjizici pise maksimalno 5 godina ili odredjeni broj km?condy wrote:Druze moj da si servisirao auto u ovlastenom servisu to bi znao
Last edited by condy on 20/03/2016 22:17, edited 1 time in total.
-
condy
#1349 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Evo da znas ubuduce.jefferson wrote:Koje je to ulje gradacije 505.00? Cisto ono da znamo?condy wrote:Koje gradacije je to ulje ?probook wrote:Peugeot 307 2.0 hdi 66kw bez fap filtera 2002 godiste - sta sipati? Majstor je usuo Shell ulje 10w40?

-
direstraits0078
#1350 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Na svim računima koje ja imam iz ovlašćenog stoji garancija od 12 mjeseci.condy wrote:Druze moj da si servisirao auto u ovlastenom servisu to bi znao