PROTESTI, 23.2. U 13h, KATEDRALA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zili

Post by zili »

ibis wrote:
Bea_Trix wrote:
Nema ni mojih japanaca,jel slućajno il namjerno?
A ja Sloveniju kontaktirala da mi profesor japanskog napiše .......
vidi online rjecnik :)

http://www.eudict.com/?lang=engjap&word ... mit=Search

ukucala engleski crowd i dobila ovo :)

ne mora pola teme biti o tome :)

pusa
Moj prijedlog je swarm-znači :rulja, čopor, gomila-ovo više nama liči

swarm je ROJ (as in pčela). Odgovarajuća riječ na engleskom je MOB.

i ne mogu da odolim, a da ne spammam malčice sa pjesmom Carla Sandburga

I AM THE PEOPLE, THE MOB

I AM the people--the mob--the crowd--the mass.
Do you know that all the great work of the world is
done through me?
I am the workingman, the inventor, the maker of the
world's food and clothes.
I am the audience that witnesses history. The Napoleons
come from me and the Lincolns. They die. And
then I send forth more Napoleons and Lincolns.
I am the seed ground. I am a prairie that will stand
for much plowing. Terrible storms pass over me.
I forget. The best of me is sucked out and wasted.
I forget. Everything but Death comes to me and
makes me work and give up what I have. And I
forget.
Sometimes I growl, shake myself and spatter a few red
drops for history to remember. Then--I forget.
When I, the People, learn to remember, when I, the
People, use the lessons of yesterday and no longer
forget who robbed me last year, who played me for
a fool--then there will be no speaker in all the world
say the name: "The People," with any fleck of a
sneer in his voice or any far-off smile of derision.
The mob--the crowd--the mass--will arrive then.

kad malo bolje razmislim ovo bi nam mogla biti himna.

na japanskom, riječ koja se traži je: ugounoshuu (ne yajebayem se, vidi link http://www.eudict.com/?lang=japeng&word=ugounoshuu )
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

:roll: u mom rječniku japansko-hrvatskog nema te riječi :roll:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

lijepo kaze :D

a crowd of people:

crowd of people: hitogomi, hitodachi, hitogaki, hitoyama

http://www.eudict.com/?lang=engjap&word ... mit=Search
Truba

Post by Truba »

hitoyama

HITO = čovjek

YAMA = planina

:D:D:D

mi smo ljudske planine :D :D :D
Area_51

Post by Area_51 »

Cestitam kicmenom stubu koji nas je obradovao dobrom organizacijom. Danas sam ponosan, sto sam dio ovoga. Sta da kazem osim, nema stajanja, sljedeci vikend, jos vise, iz sve snage.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Post by Big Boy »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
madner

Post by madner »

homo_sapiens wrote: Pa nije prvi protest! Cetvrti, pa da i u zemlji zivi, znao bi o cemu se radi.

Osim toga, bilo ko da je danas vidio onu povorku, onu masu normalnih, pristojnih, kulturnih osoba - izasao bi i krenuo s njom, pa sta da je god u pitanju.
Ne radi se toliko o informiranosti, koliko o nepostojanju navike demokratskog izrazavanja, nedostatku svijesti da se i na miran i pristojan nacin moze puno postici. Previse dugo vremena je narod ovdje imao pognutu glavu. Danasnja vlast i dalje to zdusno koristi :x

Medjutim, svakako stoji procjena da se gradjani jos vise moraju animirati i sto vise upoznati s tekucom problematikom. Ja dozvoljavam, cak, i da neki i ne znaju zbog cega se protestvuje :sad:
Pa popricaj sa ljudima koje znas i pitaj ih hoce li doc. Ne znam kolko sam ljudi pito, i vecina je rekla? Pitaj prvog komsiju, pa vidi sta ce biti odgovor. Mainstream mediji su marginalizarali i trivijalizirali proteste, ili ih prepisali jednoj stranci.

Vidim tri problema:
Prvi je objasniti zasto se izlazi. To je najlakse, mada nije opste trivijalno. Kad vide ljude koji se bore da prezive ljudi to svate. Kad vide "rulju" kojoj je bolje nego njima, a bore se za tamo neke ideale dok se ovi bore da prezive?

Drugi problem je ubjediti covjeka da protesti imaju smisla, dakle da nije cirkus, da nije gubljenje vremena i da na kraju nije ofiranje. Ovo je malo teze, ali eto.

Treci i najveci problem je ubjediti ljude da ce, ukoliko bude uspjesno, protest poboljsat situaciju u zemlji. Dakle da ce ako se ispune svi zahtjevi, i doticni budu smjenjeni nasljednici biti bolji.

Ja razumijem te ljude, ja nisam siguran za 3). :D
alica.k

Post by alica.k »

madner wrote: Treci i najveci problem je ubjediti ljude da ce, ukoliko bude uspjesno, protest poboljsat situaciju u zemlji. Dakle da ce ako se ispune svi zahtjevi, i doticni budu smjenjeni nasljednici biti bolji.

vecina ljudi meni ovime i odgovori.
sto bi protestovali, kad ce ovi sic, a drugi isti, ako ne i gori, sjest u fotelje.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

madner wrote:
homo_sapiens wrote: Pa nije prvi protest! Cetvrti, pa da i u zemlji zivi, znao bi o cemu se radi.

Osim toga, bilo ko da je danas vidio onu povorku, onu masu normalnih, pristojnih, kulturnih osoba - izasao bi i krenuo s njom, pa sta da je god u pitanju.
Ne radi se toliko o informiranosti, koliko o nepostojanju navike demokratskog izrazavanja, nedostatku svijesti da se i na miran i pristojan nacin moze puno postici. Previse dugo vremena je narod ovdje imao pognutu glavu. Danasnja vlast i dalje to zdusno koristi :x

Medjutim, svakako stoji procjena da se gradjani jos vise moraju animirati i sto vise upoznati s tekucom problematikom. Ja dozvoljavam, cak, i da neki i ne znaju zbog cega se protestvuje :sad:
Pa popricaj sa ljudima koje znas i pitaj ih hoce li doc. Ne znam kolko sam ljudi pito, i vecina je rekla? Pitaj prvog komsiju, pa vidi sta ce biti odgovor. Mainstream mediji su marginalizarali i trivijalizirali proteste, ili ih prepisali jednoj stranci.

Vidim tri problema:
Prvi je objasniti zasto se izlazi. To je najlakse, mada nije opste trivijalno. Kad vide ljude koji se bore da prezive ljudi to svate. Kad vide "rulju" kojoj je bolje nego njima, a bore se za tamo neke ideale dok se ovi bore da prezive?

Drugi problem je ubjediti covjeka da protesti imaju smisla, dakle da nije cirkus, da nije gubljenje vremena i da na kraju nije ofiranje. Ovo je malo teze, ali eto.

Treci i najveci problem je ubjediti ljude da ce, ukoliko bude uspjesno, protest poboljsat situaciju u zemlji. Dakle da ce ako se ispune svi zahtjevi, i doticni budu smjenjeni nasljednici biti bolji.

Prvi protesti su odrzani 5. Feb, a danas, 23.Feb. 4-ti. U ova 4 protesta, procjenjujem, oko min.15.000 gradjana Sarajeva je izaslo vani. Za 18 dana!
Zar to nije jasan signal da postoji kriticna masa koja je spremna da ucini i inicira promjene. Sasvim dovoljna za pocetak. Imajuci na umu da su protesti osmisljeni ovdje, na forumu, amaterski.
Nisam siguran da bi ijedna snaznija, organiziranija grupacija mogla bolje pokrenuti narod.
Ne zaboravimo da je ovo presedan u BiH, da nas narod ne zna protestirati, posebno na nacin kako je to ucinjeno danas, 23.02.
Treba imati strpljenja, biti ce nas sve vise i vise na ulicama, ne brini.
Pa i neki novi kad dodju, ako ne rade kako je narodu - gradjanima K.Sarajeva u intereseu, idu i oni. Jednostavno, ovdje Vlada nije d.j.l. - Vlada ne moze ciniti nista sto nije transparentno i u interesu gradjana. Oni su tu zbog nas, a ne mi zbog njih.
madner

Post by madner »

homo_sapiens wrote: Prvi protesti su odrzani 5. Feb, a danas, 23.Feb. 4-ti. U ova 4 protesta, procjenjujem, oko min.15.000 gradjana Sarajeva je izaslo vani. Za 18 dana!
Zar to nije jasan signal da postoji kriticna masa koja je spremna da ucini i inicira promjene. Sasvim dovoljna za pocetak. Imajuci na umu da su protesti osmisljeni ovdje, na forumu, amaterski.
Nisam siguran da bi ijedna snaznija, organiziranija grupacija mogla bolje pokrenuti narod.
Ne zaboravimo da je ovo presedan u BiH, da nas narod ne zna protestirati, posebno na nacin kako je to ucinjeno danas, 23.02.
Treba imati strpljenja, biti ce nas sve vise i vise na ulicama, ne brini.
Pa i neki novi kad dodju, ako ne rade kako je narodu - gradjanima K.Sarajeva u intereseu, idu i oni. Jednostavno, ovdje Vlada nije d.j.l. - Vlada ne moze ciniti nista sto nije transparentno i u interesu gradjana. Oni su tu zbog nas, a ne mi zbog njih.
Prvi "protest" ljudi ne povezuju sa ovim, uglavnom zbog drugog. Vecina onih sto su izasli na prvi nisu na treci. :)

Kad televizija objavi da je došlo 1000 ljudi to ne predstavlja kriticnu masu.
To je ta taktika marginlizacije i trivilizacije.
"Naki kreteni se ofirali u subotu, prave se pametni dok normalan svijet rostilja."

Ja nisam rekao da je ovo lose, smatram da je odziv dobar. A ove sto su slikali pored, pa ljudi, to su sugrađani koji bi se rado pridružili, ali ono pod 2) (kontaju ofirno) ih koći. Oni što su pili kafu su druga prica, mada sumnjam da bi jao pio kafu u strosmajerov dok su protesti. Ipak je buka.

Ne moras mene ubjediti da ih treba smijenit, ja se slažem. :D

Ali ubijedi me da ce oni poslje biti bolji. :lol:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Post by Big Boy »

alica.k wrote:vecina ljudi meni ovime i odgovori.
sto bi protestovali, kad ce ovi sic, a drugi isti, ako ne i gori, sjest u fotelje.
[ironija] Nek' nas narod sve zna. Valjda im neki od onih "vidovitih + prijatelji" guraju te "provjerene" informacije. [/ironija]

Mislim da ovdje vecina zaboravlja da je jako bitan nacin smjene. Jedno je kad neko ode dignute glave i cistog obraza a sasvim suprotno kad ode pognute glave i ukaljanog obraza. Ako narod pokaze i dokaze neminovnu cinjenicu da u tom istom narodu lezi moc onda se nasljednici nece bas tako lako osiliti kako su oni i iznad naroda i iznad zakona.

Jedno po jedno, bez preskakanja molim. ;-)
sniPod

Post by sniPod »

RULJO LAKU NOC :lol:
fixer

Post by fixer »

imate pozdrav od mojih prijatelja. ev mrtvi smo i spremni za grad. VOLIM VAS LJUDI. :-D :-D
hajte na pice sa nama :-) :-) :-)
Truba

Post by Truba »

madner wrote:
Prvi "protest" ljudi ne povezuju sa ovim, uglavnom zbog drugog. Vecina onih sto su izasli na prvi nisu na treci. :)
na prvom protestu je bilo i svećenika i časnih sestara i profesora i nastavnika i 100% sadašnjeg KŠCa + skoro svi koji su mogli od prethodnih generacija KŠCa (osnovna, gimnazija i medicinska)

ne bi me čudilo da su dobili kakvu zabranu daljnnjeg dolaska jer sam išao u KŠC

sigurno im je rečeno da je bolje da uče subotom nego da prostestvuju jer su oni škola za europu ... tako su nas kljukali... pa kad te dočeka biro za rad nepismen premijer korumpirana država pa i bodež u tramvaju shvatiš da su te lagali 4 godine i držali u izolaciji
:D
dek

Post by dek »

Svaka čast.
Lubenica

Post by Lubenica »

ljudi, ruljo... sta da kazem... ludilo :-)
osjecam ogroman ponos sto sam bila dio pocetka budjenja ovog grada i zemlje... svaka vam cast svima, nadam se na cemo ustrajati u ovom smjeru, vidimo se i slijedece subote.. laku noc :)
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

khm,
samo da se zna da posjedujem orginalni crveni karton, pistaljku i bedz "ja sam rulja s pravom glasa" i da to namjeravam prodati muzeju BiH pod sloganom "ovako se rusila vlada '08"...evo hermeticki je zatvoreno i ceka da cijena poraste :D
zlatiborka

Post by zlatiborka »

U ove sitne sate da kazem i ja nesto....

danas je bilo skroz dobro,....i vrijeme nam je posluzilo.....i bilo je puno ljudi.....

bila sam drugi govornik, nadam se da sam pristojno procitala svoj tekst....

sa ovoliko godina kojih imam, prvi put u svom zivotu sam stala za mikrofon i to pred puno naroda....malo su mi se ruke tresle, glas drhtao, ali se nadam da je poruka stigla gdje treba i kome treba.

...........

Poslije setnje, kad smo se vratili opet na pocetno mjesto, srela sam jednu svoju drugaricu koju dugo nisam vidjela. Bila je u drustvu jedne starije zene i mi smo se pozdravile. Inace ja tu drugaricu znam sa fakulteta i iz preduzeca. Kazu ove dvije da su odusevljene danasnjim dogadjajem i pitaju me gdje da kupe pistaljke.

Imala sam jos 10-tak pistaljki u cekeru rezerve i dala sam im po jednu. Jos sam im rekla da pozovu jos ljudi iduci put sto su i obecale.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 177&meni=2

mislim da su korektno izvjestili o ovim protestima....
Teuta

Post by Teuta »

Bila sam danas sa drustvom i bilo je sjajno. Kad sam prije razmisljala ko bi mogao pokrenuti ovakvo nesto uvijek mi je padao na pamet samo sa x com forum. Tu su, bez dvojbe, najjaci i najpametniji ljudi u zemlji, a bogami i najkurazniji. :-)
Kao i sve vas, nervirali su me posmatraci iz kafana, gledali su nas kao da smo vanzemaljci, jao mediokriteta i konformizma, i pitanje je kako njih mobilisati? Mislim da su oni naprosto stidljivi, sega im, ofirno im, ali i nesvjesni kako se radi pritisak civilnog drustva na javno mnijenje i vlast. Oni ce se prikljuciti protestima kad shvate da to SVI rade, jer oni su konformisti, kud svi Turci tu i mali Mujo. Kad brojka dodje do 10 000 doci ce i dan kad ce biti ofirno sjediti u tim kafanama. :D
Da bi se to desilo, treba svako od nas pokrenuti odredjene grupe poznanika, rodbinu, prijatelje. Dovucite ih nekako iduce subote, pa cete vidjeti kako gomila raste. Steta sto mnogi i rade, a sigurno bi dosli na proteste, bar ovi koji rade za crkavicu ( hiljade ljudi ).
Muzika je bila odlicna, atmosfera prva liga, i sve mirno i fino, gospodski. Iako ja imam radikalni stav, za totalnu revoluciju sam, prevrat, hrabro u bitku. Te ljude treba smijeniti jer je necuvena sramota da nece odstupiti s pozicija - sami. Zna se kako ide u pravim demokratijama, padaju ostavke za sitnice, samo kod nas trebaju hiljade ljudi danima molit dvije beskrvne figure na vlasti da odu s mjesta na kojima su da sluze - nama.
Oni misle da nisu nista pogrijesili u svom radu? Njihovo pravo, ali je njihova obaveza da uvaze bunt i nezadovoljstvo naroda njihovim (ne)radom. Nije uopste vazno da li su oni grijesili ( a jesu! ) nego cinjenica da MI, narod, to mislimo. Svaki politicar s obrazom bi casno dao ostavku. Ljudski je grijesiti, ali je ljudski i gresku ispraviti. :) Brzo, jer ova zemlja nema vise vremena, ona vapi za redom i mirom.
Samira Silajdzica sam gledala na TV- u i uzasnula se kako taj covjek radi ono sto skoro svi na vlasti rade - prebacuje lopticu na druge. U Kantonu vele: ''Nije to u nasoj nadleznosti, to je federalno!'', a u federalnim institucijama: ''Nije nase, to je do Kantona!'' Tako i nas dicni Tajo. Ko je tu lud? Samo u ovom gradu ima par hiljada nezaposlenih, i mladih i starijih, koji bi bolje vrsili njegove duznosti. Njima se ne daje prilika da se dokazu, jer takvi mediokriteti kao Silajdzic drze grcevito svoju fotelju.
Treba drzati ovaj tempo protesta iducih sedmica, a onda prevrat, revolucija. Sve ih poskidat s vlasti, raspisat nove vanredne izbore. Cuda ucinit ako treba, jer doslo je vrijeme da ova generacija pokaze da ima petlju. Ne bih da budem zloslutna ali ovi novi sto dolaze, uglavnom su navuceni na sminku, ne sjecaju se rata, najvaznije su im igrice i fotke na Derneku, my space-u i drugim kurcima palcima. Mislim da je - sad ili nikad. Ili cemo nesto radikalno promijenit u ovoj 2008., ili necemo nikad. :x
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Dobro jutro.
Kako vidim "Oslobođenje" već iskoristilo onu parolu sa protesta protiv Avaza, pa je na naslovnoj strani, dok je Avazu vijest dana kako je Eduardo da Silva slomio nogu uz detaljan prikaz loma.
:roll:
Taras Buljba

Post by Taras Buljba »

alphonse kauders wrote:Dobro jutro.
Kako vidim "Oslobođenje" već iskoristilo onu parolu sa protesta protiv Avaza, pa je na naslovnoj strani, dok je Avazu vijest dana kako je Eduardo da Silva slomio nogu uz detaljan prikaz loma.
:roll:
Sa obzirom da je Faruk Borić urednik Oslobođenja čudo pa piva nije na naslovnici :D :D :D :D
bucika

Post by bucika »

Ima li neko sliku onog malca sa pionirskom maramom,koji uzvikivao Smrt fasizmu-sloboda narodu,s Titovom slikom u ruci.
jasminasab

Post by jasminasab »

bucika wrote:Ima li neko sliku onog malca sa pionirskom maramom,koji uzvikivao Smrt fasizmu-sloboda narodu,s Titovom slikom u ruci.
http://www.blogger.ba/galerije/post/1397356/60331 :)
bucika

Post by bucika »

Dajte narode da neko dodje do Pecanina,malca treba na prvu stranu dana staviti,bas bi bilo fol pravi. I naslov,ono sto je izvikivao_Smt fasizmu-sloboda narodu. Bilo bi mrak.
bucika

Post by bucika »

Ovi sa CD-a Senadovog slagase,slikali malca i rekli da ce njegova izjava i snimak biti na CD-u,ali nisu stavili,a bilo bi odlicno,jer mali je na maramu zakacio i bedz- Ja sam organizator. Da vidi vlast s kim ima da se bori. Malog treba za gradonacelnika.
Locked