itekako moguce...posebno ako si bila na moru, bazenu i sl. idi ti dr. sto prije.BIONA wrote:Hvala vam puno na prijedlozima, evo mazem nevenovom mascu ali ovo svrbiiiiiimoguce je da su me napale gljivice, mada nemam nikakvog iscjetka?
Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
- Michun
#1326 Re: Ginekologija i vagine....
- swirl
#1327 Re: Ginekologija i vagine....
Za prvu pomoc, kupi u apoteci kanesten kremu, i time mazi, i obavezno idi kod ginekologa.BIONA wrote:Hvala vam puno na prijedlozima, evo mazem nevenovom mascu ali ovo svrbiiiiiimoguce je da su me napale gljivice, mada nemam nikakvog iscjetka?
- swirl
#1328 Re: Ginekologija i vagine....
Mozes cak ispirati i cajem od kamilice, kako si opisala meni to lici na CANDIDA
-
PalaSa Marsa
#1329 Re: Ginekologija i vagine....
Ni kreme na eventualne upale koje nose razlicite bakterije, gljivice nisu dobre. Ulja znaju nastetit itekako. Moj savjet, odi doktoru i uradi pretrage. Pregled, analiza mokrace itd.. pa tek onda terapija.Michun wrote:uzmi bepanten mast (ne kremu) i mazi to. to meni dala dr. zbog osipa. bez sapuna i nastoj da bude "suho" dole jer je vlaga odlicno tlo za razvoj bakterija i gljivica.BIONA wrote:Zene drage, na preponi prema ulazu u vaginu imam nekakav osip, ljuska se, crveno je i naravno svrbi za poluditi. Iscjetka skoro i nemam, pa prije pregleda da vas pitam cime bih to malo mogla namazati cisto da ne poludim koliko svrbiNe znam jeli se to vama mozda desavalo nekada? Hvala ...
-
mala mumka
#1330 Re: Ginekologija i vagine....
a joj ja sam nova i bas imam infekciju došla sam s mora dr mi je dao canesten kremu i 3 vaginalete canesten al meni nije ništa bolje sta da radim
- Felidae
#1331 Re: Ginekologija i vagine....
idi ponovo doktoru, canesten je navodno pravo dobar ali eto tebi nije pomogao, znaci doktoru da vidi sta je, mozda ti treba ponoviti terapiju, a mozda ti ta uopste ne pomaze...to sama ne mozes saznati nikako.
- alica.k
#1332 Re: Ginekologija i vagine....
meni se prije mozda mjesec-dva ponovo aktivirala kandida iako sam smanjila secer na haman nikako...odem kod doktora, davala mi je kanesten i to, i sve to nekako privremeno rijesi problem, al onda se vrati. na kraju mi je to i na kozu izaslo i sve...uzas, prava ona sistemska kandida.
i skontam u apoteci nekakve biljne tablete - dida se zovu, neka skandinavska firma proizvodi - cimet, origano i tonu jos nekakvih biljaka....i mescini da djeluju, jer se malo pomalo povlaci sve ovo...a isjedak i osipi nestali skroz :S. imam jos jednu tablu popiti pa cu napraviti pauzu, vidjecemo jel od njih il je samo od sebe.
i skontam u apoteci nekakve biljne tablete - dida se zovu, neka skandinavska firma proizvodi - cimet, origano i tonu jos nekakvih biljaka....i mescini da djeluju, jer se malo pomalo povlaci sve ovo...a isjedak i osipi nestali skroz :S. imam jos jednu tablu popiti pa cu napraviti pauzu, vidjecemo jel od njih il je samo od sebe.
-
LaCici
#1333 Re: Ginekologija i vagine....
Mogu li te tablete bez recepta, i koliko kostaju? Ja nikako da se rijesim infekcije, a nema sta nisam koristila. 
- alica.k
#1334 Re: Ginekologija i vagine....
jasta nego bez recepta, to je 100% biljni preparat, proizvodi new nordic, zovu se dida, kostaju OKO 25KM (mislim da nisu skuplje, ja sam inace mamu natjerala da mi naruci kod sebe u apoteku, pa nemam pojma). mada nemojte kupovat dok ja ne prestanem pit, na uputstvu u kutiji pise da je dovoljna i jedna kutija triput dnevno da se uzima a kasnije samo po jedna dnevno, ili nikako, i da se nece vratiti...pa dok provjerimoLaCici wrote:Mogu li te tablete bez recepta, i koliko kostaju? Ja nikako da se rijesim infekcije, a nema sta nisam koristila.
u sastavu ima origano, cimet, list masline, neven, majcinu dusicu, karanfilic, dragusac, bijeli luk, komorac i pepermint. pise da je jos dobar za nadutost (to potvrdjujem 100%) i pomaze probavu (i to isto). al sto se kandide tice, to cu tek vidjet kad prestanem pit... il cu uzet pit po jednu.
evo, to je to

edit: pise jos da se u trudnoci i pri dojenju ne smije uzimat, cisto da napomenem.
pila sam i njihov zuccarin, al mi nije bio nesto...tj nikakvog efekta. pa sam prestala na pola zadnje table.
Last edited by alica.k on 25/07/2011 23:35, edited 2 times in total.
-
PalaSa Marsa
#1335 Re: Ginekologija i vagine....
Ne znam dali imate partnere, al' nebi bilo zgoreg da vas partner uradi neke nalaze, briseve i sl.LaCici wrote:Mogu li te tablete bez recepta, i koliko kostaju? Ja nikako da se rijesim infekcije, a nema sta nisam koristila.
-
shambho
#1336 Re: Ginekologija i vagine....
Je li neko imao upalu jajnika i izlijecio je?
Ja se vec dva tri mjeseca mucim, boli me lijevi jajnik i natecen je (navodno), mozda je i nesto drugo, necu da mislim o tome, ginekolog rece da je upala upravo sam pod drugom terapijom. Prvo antibiotici koji nista nisu pomogli, sada vaginalete sedmi dan vec, takoder NIKAKVOG napretka. Uz to imma problema i sa mokrenjem, pijem dosta caja, uve, nevena i kantariona.
Ima li neko jos nekih savjeta (osim da uradim daljne pretrage koje namjeravam, jer je samo na osnovu ginekoloskog pregleda dijagnoza uspostavljena)?
Ja se vec dva tri mjeseca mucim, boli me lijevi jajnik i natecen je (navodno), mozda je i nesto drugo, necu da mislim o tome, ginekolog rece da je upala upravo sam pod drugom terapijom. Prvo antibiotici koji nista nisu pomogli, sada vaginalete sedmi dan vec, takoder NIKAKVOG napretka. Uz to imma problema i sa mokrenjem, pijem dosta caja, uve, nevena i kantariona.
Ima li neko jos nekih savjeta (osim da uradim daljne pretrage koje namjeravam, jer je samo na osnovu ginekoloskog pregleda dijagnoza uspostavljena)?
-
LaCici
#1337 Re: Ginekologija i vagine....
Muz se lijecio uporedo sa mnom, pio je lijekove i mazao se nekom kremom svaki dan, ali meni se konstantno vraca. Doktor mi je rekao da mi je vjerovatno i imunoloski los pa ne mogu da iskorijenim. Uzimam sad neke ampule gelee royal pa vidjet cemo, i stalno koristim vaginalete ali cim prestanem vrati se iscjedak. Probat cu sa tim Didi tabletama, samo cu morati vidjeti u apoteci da li ih smijem koristiti s obzirom da planiram bebu.PalaSa Marsa wrote:Ne znam dali imate partnere, al' nebi bilo zgoreg da vas partner uradi neke nalaze, briseve i sl.LaCici wrote:Mogu li te tablete bez recepta, i koliko kostaju? Ja nikako da se rijesim infekcije, a nema sta nisam koristila.
-
baby24
#1338 Re: Ginekologija i vagine....
caj od hrastove kore skuhas po receptu, kupis u apoteci sterilne sprice i onda tim cajes ispiras vaginu dok ne vidis da ima efekta.... a drugi recept je da na tampon stavis meda i stavis u vaginu, prenocis s tim i tako par noci....
ovo su neki prirodni lijekovi, koliko pomazu zavisi od jacine upale i organizma... ja sam pila i one kapsule Lactogyn, meni su stvarno pomogle da uspostavim taj balans i dignem imunitet, tako da ne pamtim kad sam imala neku upalu i sl. (samo da sad ne ureknem:-))
ovo su neki prirodni lijekovi, koliko pomazu zavisi od jacine upale i organizma... ja sam pila i one kapsule Lactogyn, meni su stvarno pomogle da uspostavim taj balans i dignem imunitet, tako da ne pamtim kad sam imala neku upalu i sl. (samo da sad ne ureknem:-))
-
LaCici
#1339 Re: Ginekologija i vagine....
Koristila sam i ja hrastovu koru, uzela irigator i u njega caj i ispirala. Koristila sam i onaj lgg pomijesan sa bijelim lukom pa namocim tampon navece i sve je to pomoglo na par dana, i onda se opet vrati. Odem kod ginekologa na kontrolu nakon vaginaleta i bude sve super, sutradan opet iscjedak. 
-
baby24
#1340 Re: Ginekologija i vagine....
a jesi li pila ovaj Lactogyn, ali malo duze, dva-tri mjeseca, pa probas ustabiliti vaginalnu floru.... doduse on nije lijek, on pomaze da do upale ne dodje ili ako je mala moze i izlijeciti (bar je meni tako i ja sam stvarno pezadovoljna njim)
bojim se da ti je organizam postao imun na Canesten ili koje vec vaginelete stavljas, potrazi savjet jos nekog ginekologa ako vec nisi (nisam citala cijelu temu)
ako ti je Candida sigurno, mogu pogledati kuci koje je meni dr preporucio, sacuvala sam kutiju ako opet zatreba....
bojim se da ti je organizam postao imun na Canesten ili koje vec vaginelete stavljas, potrazi savjet jos nekog ginekologa ako vec nisi (nisam citala cijelu temu)
ako ti je Candida sigurno, mogu pogledati kuci koje je meni dr preporucio, sacuvala sam kutiju ako opet zatreba....
-
LaCici
#1341 Re: Ginekologija i vagine....
Koristila sam i to ali max 2 kutije za redom sam popila i to je to. Nista, morat cu kod drugog ginekologa, jer me iskreno strah i pokusavati zatrudniti sa takvim stanjem jer se u toku trudnoce koliko ja znam situacija moze i pogorsati jer je organizam podlozniji infekcijama.
-
suza81
#1342 Re: Ginekologija i vagine....
Imala sam slicnih problema sa vaginalnom florom i nakon mjeseci raznih terapija i posjeta ginu pomogle su mi Macmiror Complex vaginalete (naravno nakon sto sam promjenila ginekologa!)LaCici wrote:Koristila sam i to ali max 2 kutije za redom sam popila i to je to. Nista, morat cu kod drugog ginekologa, jer me iskreno strah i pokusavati zatrudniti sa takvim stanjem jer se u toku trudnoce koliko ja znam situacija moze i pogorsati jer je organizam podlozniji infekcijama.
-
Emich
#1343 Re: Ginekologija i vagine....
za Candidu mi je pomogao poliginax dvije kutije i Diflucan antibiotik 150mg..
-
amyca
#1344 Re: Ginekologija i vagine....
I ja muku mucim sa gljivicama duze vrijeme. Uvijek sam dobijala Canesten, ali ne pomaze mi. Prije tri mjeseca mi se nadovezala i upala, pa sam tri ciklusa uzimala metronidazol vaginalete, a prvi ciklus i metronidazol tablete. Kada sam otisla na kontrolu, btw isla sam kod dr. Spahovica, dao mi je terapiju za gljivice. Flukonazol 150 mg (Funzol) 2 tablete u sedam dana, svaku vece prokuhati litar vode i staviti kasiku povidon joda 10% (Izosept D 10%). Oprati se blagim sapunom, a ovaj rastvor sipati u irigator i ispirati rodnicu. Posusiti se i namazati sve sto dole ima Canesten kremom.
E, onda uzeti vaginaletu Neopenotran forte i namazati Canestenom i staviti gdje se vec stavlja.
Ovo povaljati svaku vece, dok ne potrosim vaginalete (ima ih 7 u pakovanju). Na petoj vaginaleti sam stala jer sam u medjuvremenu dobila, pa nastavljam krajem sedmice. Onda cu sacekati 10-15 dana pa na kontrolu. Vidjecemo sta ce biti... Ovo je prvi put da mi bilo koji doktor da ovako detaljne upute za terapiju.
- male_okice
#1345 Re: Ginekologija i vagine....
nisam uspjela sve procitati ali jesi li 100% sigurna da je candida u pitanju. Ja sam se mucila preko 6 mjeseci sa svrabom peckanjem ovim onim i svaki put odem dr ona meni candida koristila sam : ginodaktanol daktanol (jedno je mast jedno vaginalete); polyginax, canesten neke sa "n" ciji sam naziv zaboravila ali tako su me pekle i bolile i fakticki svaki put bude malo bolje onda dodje menst. i ja opet se sva isporemetim. I onda mi je bilo dosta i rekla sam doktorici hocu da mi radite briseve: i to je stvarno uradila na candidu, ureoplazmu micoplazmu hlamidiju sifilis (LaCici wrote:Koristila sam i to ali max 2 kutije za redom sam popila i to je to. Nista, morat cu kod drugog ginekologa, jer me iskreno strah i pokusavati zatrudniti sa takvim stanjem jer se u toku trudnoce koliko ja znam situacija moze i pogorsati jer je organizam podlozniji infekcijama.
-
PalaSa Marsa
#1346 Re: Ginekologija i vagine....
Cure, zene, koke sa problematicnim vaginicama, dali redovno praznite mokracni mjehur il' 'pak dali se drzite ako vam se ide u wc i to odlazete za "kasnije" .?
-
PalaSa Marsa
#1347 Re: Ginekologija i vagine....
Ne smije se prati sapunom cesto, bar ne prednji dio. A zadnji svakako moras nakon velike nuzde, s' oprostenjem.sanabe wrote:Znate li sta sam danas saznala, da se u stavri ne treba puno prati![]()
Mislim treba ali ne onako kako vecina zena radi. tusiranje svaki dan, tokom vrelih dana i vise puta na dan i onda tusom ispiranje rodnice, e to se ne smije![]()
Odatle gljivice. Poremeti se flora
Flora se narusava najvise ako se osoba pere sapunima svakoraznim.
-
LaCici
#1348 Re: Ginekologija i vagine....
Hvala na savjetu. E pa problem je sto bi to valjda ovi nasi j... ginekolozi trebali da znaju da trebam uraditi briseve a ne da im ja moram govoriti.male_okice wrote:nisam uspjela sve procitati ali jesi li 100% sigurna da je candida u pitanju. Ja sam se mucila preko 6 mjeseci sa svrabom peckanjem ovim onim i svaki put odem dr ona meni candida koristila sam : ginodaktanol daktanol (jedno je mast jedno vaginalete); polyginax, canesten neke sa "n" ciji sam naziv zaboravila ali tako su me pekle i bolile i fakticki svaki put bude malo bolje onda dodje menst. i ja opet se sva isporemetim. I onda mi je bilo dosta i rekla sam doktorici hocu da mi radite briseve: i to je stvarno uradila na candidu, ureoplazmu micoplazmu hlamidiju sifilis (LaCici wrote:Koristila sam i to ali max 2 kutije za redom sam popila i to je to. Nista, morat cu kod drugog ginekologa, jer me iskreno strah i pokusavati zatrudniti sa takvim stanjem jer se u toku trudnoce koliko ja znam situacija moze i pogorsati jer je organizam podlozniji infekcijama.) jos na neke stvari tamo i na kraju mi je bris bio pozitivan na neku bakteriju enterokoku (koja se inace nalazi u crijevima), uospte nije bila candida niti bilo sta a ja dala tonu para na ove vaginalete i zivaca i svega. Onda mi je prepisala terapiju prema antibiogramu (antibiotike oralno plus neke posebne vaginalete na bazi ampicilina koje sam jedino nasla u Banja Luci i poslije toga 1 canesten vaginaleta )koji je radjen odmah uz briseve i da kucnem u drvo evo vec preko 4 mjeseca se super osjecam. Stvarno bih ti preporucila da uradis briseve jer je to stvarno jedini nacin da budes 100% sigurna sta je.
- alica.k
#1349 Re: Ginekologija i vagine....
pa to se na temi pisalo vec milion puta :Ssanabe wrote:Boga mi ja cuh i to od ginekologa da se tusirati rodnice ne smije, dakle ispirati, ono napenalis tus i hajdPalaSa Marsa wrote:Ne smije se prati sapunom cesto, bar ne prednji dio. A zadnji svakako moras nakon velike nuzde, s' oprostenjem.sanabe wrote:Znate li sta sam danas saznala, da se u stavri ne treba puno prati![]()
Mislim treba ali ne onako kako vecina zena radi. tusiranje svaki dan, tokom vrelih dana i vise puta na dan i onda tusom ispiranje rodnice, e to se ne smije![]()
Flora se narusava najvise ako se osoba pere sapunima svakoraznim.dakle nije stvar samo u sapunu, koji su nerejteko prejaki,agresivni, grozni, nego i u obicnoj vodi kada se pretjeruje. Prati da ali ne i ispirati rodnicu, to sam rekla.
normalno da ne smijes ispirat, narusavas mikrofloru (i faunu, lol)
- Loulou
#1350 Re: Ginekologija i vagine....
Koje crno ispiranje?alica.k wrote:pa to se na temi pisalo vec milion puta :Ssanabe wrote:Znate li sta sam danas saznala, da se u stavri ne treba puno prati![]()
normalno da ne smijes ispirat, narusavas mikrofloru (i faunu, lol)