Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1326 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Ne znam koji je wewa recept koristila ali ja sam pravila jucer ovaj http://www.coolinarika.com/recept/meden ... jine-bake/ i bez komentara sam. :D
Ovo su mi do sada definitivno najbolji medenjaci koje sam probala tako da topla preporuka. :-D
Ma.Le.Na

#1327 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

jel budu mekani medenjaci?
nama tvrdi *meni i seki* zadnji put ispali :roll:
callmethebreeeze

#1328 Re: Recepti

Post by callmethebreeeze »

treba mi pomoc, savjet, objasnjenje, sta ko vec ima :D naime, pokiselio sam crveni (kidneY) grah u nadi da cu sutra od njega praviti jedno egipatsko jelo, ali vec vidim da je kozica pocela da se guli. zna li neko zasto se to desava? ako se zguli, onda bude kao kasa, a to mi ne treba....
Benny Lava

#1329 Re: Recepti

Post by Benny Lava »

callmethebreeeze wrote:treba mi pomoc, savjet, objasnjenje, sta ko vec ima :D naime, pokiselio sam crveni (kidneY) grah u nadi da cu sutra od njega praviti jedno egipatsko jelo, ali vec vidim da je kozica pocela da se guli. zna li neko zasto se to desava? ako se zguli, onda bude kao kasa, a to mi ne treba....
Pa to se sa svakim desi u procesu namakanja. Ja crveni ili crni grah nikada ne namacem u vodi (ako pod terminom "pokiselio" mislis uopste na namakanje!?) - dovoljno je obariti ga.
callmethebreeeze

#1330 Re: Recepti

Post by callmethebreeeze »

Benny Lava wrote:
callmethebreeeze wrote:treba mi pomoc, savjet, objasnjenje, sta ko vec ima :D naime, pokiselio sam crveni (kidneY) grah u nadi da cu sutra od njega praviti jedno egipatsko jelo, ali vec vidim da je kozica pocela da se guli. zna li neko zasto se to desava? ako se zguli, onda bude kao kasa, a to mi ne treba....
Pa to se sa svakim desi u procesu namakanja. Ja crveni ili crni grah nikada ne namacem u vodi (ako pod terminom "pokiselio" mislis uopste na namakanje!?) - dovoljno je obariti ga.
da, namakanje je bolja rijec. :D ne desi se sa svakim, ja cesto pravim razno-razne vrste graha. ovo "guljenje" mi se samo jednom prije. citao sam malo na netu, pise da se mora namakati. :D

evo, koga zanima:

http://missvickie.com/howto/beans/beanframe.html
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1331 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Ma.Le.Na wrote:jel budu mekani medenjaci?
nama tvrdi *meni i seki* zadnji put ispali :roll:
Kod mene su ispali onako tamaM, ni tvrdi ni premekani. :D
Ductus Holedocus

#1332 Re: Recepti

Post by Ductus Holedocus »

zna li mi neko reci,kako prave one tortice u raznim oblicima,s crtanim junacima..i razno raznim bojama :D
kako me samo privlace :-)
butterfly_01

#1333 Re: Recepti

Post by butterfly_01 »

prave se sa fondanom...ili se kupi naljepnica jestifa sa slikom zeljenog lika i zalijepi se preko torte.
Ductus Holedocus

#1334 Re: Recepti

Post by Ductus Holedocus »

butterfly_01 wrote:prave se sa fondanom...ili se kupi naljepnica jestifa sa slikom zeljenog lika i zalijepi se preko torte.
mislim na ove :http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 234&type=3
saga

#1335 Re: Recepti

Post by saga »

Ductus Holedocus wrote:
butterfly_01 wrote:prave se sa fondanom...ili se kupi naljepnica jestifa sa slikom zeljenog lika i zalijepi se preko torte.
mislim na ove :http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 234&type=3
to je taj fondan... prguglaj malo kako se pravi i to sve...
dinoo1898

#1336 Re: Recepti

Post by dinoo1898 »

evo jedan recept, obožavam ovo jelo :)

http://lakakuharica.blogspot.com/2011/0 ... aprom.html

veoma jednostavno, veoma ukusno... :zoka:
ljubav_aha

#1337 Re: Recepti

Post by ljubav_aha »

cekam vanilijine djevreke :-D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1338 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

Princes krofne ili djevreci

Tijesto:

1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja

staviti da proključa. Onda skloniti s ringle i dodati 3 dl (čašu i pol) brašna i miješati dok se tijesto ne počne odvajati od šerpe. Onda staviti da se tijesto ohladi, ali važno je da ne smije biti mlako,nego da se baš dobro ohladi.

U ohlađeno tijesto dodajemo 4 jaja, jedno po jedno. Dakle, dodamo 1 jaje, pa ga dobro umiješamo u tijesto, pa tek onda drugo..i tako sva 4. Najbolje koristiti drvenu kašiku i muškarca ako ga imate :mrgreen:

Uključiti rernu na gotovo najjače. Ne znam na koliko stepeni jer je kod mene rerna od 1-10, ali ja sve inace pečem na 7, a za djevreke ugrijem na 8.
Dok se rerna grije, u nenamašten pleh kafenom kašikom vaditi tijesto, veličine manjeg oraha. Paziti da ostane razmaka jer narastu. Kad poredate sve, onda jos po jednu kuglicu, ali malo manju, dodate na svaku već poredanu.
Meni od ove smjese izadje jedan pleh i jedna tepsija jos.

U ugrijanu rernu stavite djevreke da se peku, i NE OTVARAJTE rernu, nego virite kroz ono prozorče (meni ne radi svjetlo u rerni, pa upalim bateriju :mrgreen: ). Čim narastu i počnu da rude, smanjiti za pola (ja smanjim na 4)..tako se peče još nekih 10 minuta..i onda još smanjite (ja smanjim na 2) i ostavim jos 5 minuta.

Kad se malo ohlade, prerezati ih i puniti.

Fil:
Ja ne pravim klasični fil jer izbjegavam jaja, ali mozete ga naci na netu.
Skuham 2 pudinga od vanilije u 6dl mlijeka, i umutim jedno slatko vrhnje (2dl). Kad se puding ohladi, smiksam to dvoje.

Puniti djevreke i posuti ih staubom.
Prijatno :)
ljubav_aha

#1339 Re: Recepti

Post by ljubav_aha »

plain vanilla wrote:Princes krofne ili djevreci

Tijesto:

1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja

staviti da proključa. Onda skloniti s ringle i dodati 3 dl (čašu i pol) brašna i miješati dok se tijesto ne počne odvajati od šerpe. Onda staviti da se tijesto ohladi, ali važno je da ne smije biti mlako,nego da se baš dobro ohladi.

U ohlađeno tijesto dodajemo 4 jaja, jedno po jedno. Dakle, dodamo 1 jaje, pa ga dobro umiješamo u tijesto, pa tek onda drugo..i tako sva 4. Najbolje koristiti drvenu kašiku i muškarca ako ga imate :mrgreen:

Uključiti rernu na gotovo najjače. Ne znam na koliko stepeni jer je kod mene rerna od 1-10, ali ja sve inace pečem na 7, a za djevreke ugrijem na 8.
Dok se rerna grije, u nenamašten pleh kafenom kašikom vaditi tijesto, veličine manjeg oraha. Paziti da ostane razmaka jer narastu. Kad poredate sve, onda jos po jednu kuglicu, ali malo manju, dodate na svaku već poredanu.

U ugrijanu rernu stavite djevreke da se peku, i NE OTVARAJTE rernu, nego virite kroz ono prozorče (meni ne radi svjetlo u rerni, pa upalim bateriju :mrgreen: ). Čim narastu i počnu da rude, smanjiti za pola (ja smanjim na 4)..tako se peče još nekih 10 minuta..i onda još smanjite (ja smanjim na 2) i ostavim jos 5 minuta.

Fil:
Skuham 2 pudinga od vanilije u 6dl mlijeka, i umutim jedno slatko vrhnje (2dl). Kad se puding ohladi, smiksam to dvoje.

citirano,spremno za printanje,HVALA HVALA HVALA :-D
Lutijena

#1340 Re: Recepti

Post by Lutijena »

plain vanilla wrote:Princes krofne ili djevreci

Tijesto:

1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja

Fil:

Vanila, treba li staviti prašak za pecivo, hoće li se tijesto dići bez praška? :?
plain vanilla

#1341 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

ne treba prasak za pecivo

vazno je ono sto sam napisala-tijesto hladno prije dodavanja jaja (ja cak stavim u led na par minuta), dobro zagrijana rerna i nikako ne otvarati rernu, samo viriti :)
Lutijena

#1342 Re: Recepti

Post by Lutijena »

plain vanilla wrote:ne treba prasak za pecivo

vazno je ono sto sam napisala-tijesto hladno prije dodavanja jaja (ja cak stavim u led na par minuta), dobro zagrijana rerna i nikako ne otvarati rernu, samo viriti :)
:kiss: thanks
yellow cat

#1343 Re: Recepti

Post by yellow cat »

vanilla, da priupitam, kad staviš tijesto veličine oraha na pleh, je li ga malo oblikuješ, rastanjiš, ili onako, samo spustiš iz kašike? I ovo što se zavraćaš pa ponovo stavljaš tijesto, je li to na ovo već postojeće što je na plehu., samo pikneš još malo tijesta na njega? Je li se oni sastave prilikom pečenja?
plain vanilla

#1344 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

yellow cat wrote:vanilla, da priupitam, kad staviš tijesto veličine oraha na pleh, je li ga malo oblikuješ, rastanjiš, ili onako, samo spustiš iz kašike? I ovo što se zavraćaš pa ponovo stavljaš tijesto, je li to na ovo već postojeće što je na plehu., samo pikneš još malo tijesta na njega? Je li se oni sastave prilikom pečenja?
ne mozes ga spustiti iz kasike jer je ljepljivo, moras ga svuci s kasike..

a kad stavis drugi put na vec postojecu, malo ubodes kasikom, pa povuces...taman dodje do onog oblika kako treba
i sjedini se, sve bude ok
yellow cat

#1345 Re: Recepti

Post by yellow cat »

hvala :kiss:
plain vanilla

#1346 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

yellow cat wrote:hvala :kiss:
uvijek :kiss:
gradska toplana

#1347 Re: Recepti

Post by gradska toplana »

Ima li ko kakav recept za sudzukice?Hvala.
wewa

#1348 Re: Recepti

Post by wewa »

gradska toplana wrote:Ima li ko kakav recept za sudzukice?Hvala.
kako mislis recept? za napraviti sudzukice od elementarnih sastojaka? tesko. za to ti treba crijevo, da ih upakujes...
Irm@

#1349 Re: Recepti

Post by Irm@ »

ima se kupiti ona kesa od crijeva (ili kako se vec zove) :D u svakoj mesari pa i ovim u trznim centrima.. :)
gradska toplana

#1350 Re: Recepti

Post by gradska toplana »

@wewa,
crijeva nisu problem samo mi treba neki recept za smjesu koji bi preradio po svom ukusu(ljuce,slanije, itd.).
Dobio sam masinicu(2,5 kg ca.) za pravljenje sa par razlicitih ljevaka pa da se probam izverzirati do lijepog vremena.
Post Reply