Ovo su mi do sada definitivno najbolji medenjaci koje sam probala tako da topla preporuka.
Recepti
Moderator: anex
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1326 Re: Recepti
Ne znam koji je wewa recept koristila ali ja sam pravila jucer ovaj http://www.coolinarika.com/recept/meden ... jine-bake/ i bez komentara sam.
Ovo su mi do sada definitivno najbolji medenjaci koje sam probala tako da topla preporuka.
- Ma.Le.Na
#1327 Re: Recepti
jel budu mekani medenjaci?
nama tvrdi *meni i seki* zadnji put ispali
-
callmethebreeeze
#1328 Re: Recepti
treba mi pomoc, savjet, objasnjenje, sta ko vec ima
naime, pokiselio sam crveni (kidneY) grah u nadi da cu sutra od njega praviti jedno egipatsko jelo, ali vec vidim da je kozica pocela da se guli. zna li neko zasto se to desava? ako se zguli, onda bude kao kasa, a to mi ne treba....
- Benny Lava
#1329 Re: Recepti
Pa to se sa svakim desi u procesu namakanja. Ja crveni ili crni grah nikada ne namacem u vodi (ako pod terminom "pokiselio" mislis uopste na namakanje!?) - dovoljno je obariti ga.callmethebreeeze wrote:treba mi pomoc, savjet, objasnjenje, sta ko vec imanaime, pokiselio sam crveni (kidneY) grah u nadi da cu sutra od njega praviti jedno egipatsko jelo, ali vec vidim da je kozica pocela da se guli. zna li neko zasto se to desava? ako se zguli, onda bude kao kasa, a to mi ne treba....
-
callmethebreeeze
#1330 Re: Recepti
da, namakanje je bolja rijec.Benny Lava wrote:Pa to se sa svakim desi u procesu namakanja. Ja crveni ili crni grah nikada ne namacem u vodi (ako pod terminom "pokiselio" mislis uopste na namakanje!?) - dovoljno je obariti ga.callmethebreeeze wrote:treba mi pomoc, savjet, objasnjenje, sta ko vec imanaime, pokiselio sam crveni (kidneY) grah u nadi da cu sutra od njega praviti jedno egipatsko jelo, ali vec vidim da je kozica pocela da se guli. zna li neko zasto se to desava? ako se zguli, onda bude kao kasa, a to mi ne treba....
evo, koga zanima:
http://missvickie.com/howto/beans/beanframe.html
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1331 Re: Recepti
Kod mene su ispali onako tamaM, ni tvrdi ni premekani.Ma.Le.Na wrote:jel budu mekani medenjaci?
- Ductus Holedocus
#1332 Re: Recepti
zna li mi neko reci,kako prave one tortice u raznim oblicima,s crtanim junacima..i razno raznim bojama
kako me samo privlace
kako me samo privlace
- butterfly_01
#1333 Re: Recepti
prave se sa fondanom...ili se kupi naljepnica jestifa sa slikom zeljenog lika i zalijepi se preko torte.
- Ductus Holedocus
#1334 Re: Recepti
mislim na ove :http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 234&type=3butterfly_01 wrote:prave se sa fondanom...ili se kupi naljepnica jestifa sa slikom zeljenog lika i zalijepi se preko torte.
-
saga
#1335 Re: Recepti
to je taj fondan... prguglaj malo kako se pravi i to sve...Ductus Holedocus wrote:mislim na ove :http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 234&type=3butterfly_01 wrote:prave se sa fondanom...ili se kupi naljepnica jestifa sa slikom zeljenog lika i zalijepi se preko torte.
- dinoo1898
#1336 Re: Recepti
evo jedan recept, obožavam ovo jelo 
http://lakakuharica.blogspot.com/2011/0 ... aprom.html
veoma jednostavno, veoma ukusno...
http://lakakuharica.blogspot.com/2011/0 ... aprom.html
veoma jednostavno, veoma ukusno...
- ljubav_aha
#1337 Re: Recepti
cekam vanilijine djevreke 
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1338 Re: Recepti
Princes krofne ili djevreci
Tijesto:
1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja
staviti da proključa. Onda skloniti s ringle i dodati 3 dl (čašu i pol) brašna i miješati dok se tijesto ne počne odvajati od šerpe. Onda staviti da se tijesto ohladi, ali važno je da ne smije biti mlako,nego da se baš dobro ohladi.
U ohlađeno tijesto dodajemo 4 jaja, jedno po jedno. Dakle, dodamo 1 jaje, pa ga dobro umiješamo u tijesto, pa tek onda drugo..i tako sva 4. Najbolje koristiti drvenu kašiku i muškarca ako ga imate
Uključiti rernu na gotovo najjače. Ne znam na koliko stepeni jer je kod mene rerna od 1-10, ali ja sve inace pečem na 7, a za djevreke ugrijem na 8.
Dok se rerna grije, u nenamašten pleh kafenom kašikom vaditi tijesto, veličine manjeg oraha. Paziti da ostane razmaka jer narastu. Kad poredate sve, onda jos po jednu kuglicu, ali malo manju, dodate na svaku već poredanu.
Meni od ove smjese izadje jedan pleh i jedna tepsija jos.
U ugrijanu rernu stavite djevreke da se peku, i NE OTVARAJTE rernu, nego virite kroz ono prozorče (meni ne radi svjetlo u rerni, pa upalim bateriju
). Čim narastu i počnu da rude, smanjiti za pola (ja smanjim na 4)..tako se peče još nekih 10 minuta..i onda još smanjite (ja smanjim na 2) i ostavim jos 5 minuta.
Kad se malo ohlade, prerezati ih i puniti.
Fil:
Ja ne pravim klasični fil jer izbjegavam jaja, ali mozete ga naci na netu.
Skuham 2 pudinga od vanilije u 6dl mlijeka, i umutim jedno slatko vrhnje (2dl). Kad se puding ohladi, smiksam to dvoje.
Puniti djevreke i posuti ih staubom.
Prijatno
Tijesto:
1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja
staviti da proključa. Onda skloniti s ringle i dodati 3 dl (čašu i pol) brašna i miješati dok se tijesto ne počne odvajati od šerpe. Onda staviti da se tijesto ohladi, ali važno je da ne smije biti mlako,nego da se baš dobro ohladi.
U ohlađeno tijesto dodajemo 4 jaja, jedno po jedno. Dakle, dodamo 1 jaje, pa ga dobro umiješamo u tijesto, pa tek onda drugo..i tako sva 4. Najbolje koristiti drvenu kašiku i muškarca ako ga imate
Uključiti rernu na gotovo najjače. Ne znam na koliko stepeni jer je kod mene rerna od 1-10, ali ja sve inace pečem na 7, a za djevreke ugrijem na 8.
Dok se rerna grije, u nenamašten pleh kafenom kašikom vaditi tijesto, veličine manjeg oraha. Paziti da ostane razmaka jer narastu. Kad poredate sve, onda jos po jednu kuglicu, ali malo manju, dodate na svaku već poredanu.
U ugrijanu rernu stavite djevreke da se peku, i NE OTVARAJTE rernu, nego virite kroz ono prozorče (meni ne radi svjetlo u rerni, pa upalim bateriju
Fil:
Skuham 2 pudinga od vanilije u 6dl mlijeka, i umutim jedno slatko vrhnje (2dl). Kad se puding ohladi, smiksam to dvoje.
Prijatno
- ljubav_aha
#1339 Re: Recepti
citirano,spremno za printanje,HVALA HVALA HVALAplain vanilla wrote:Princes krofne ili djevreci
Tijesto:
1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja
U ohlađeno tijesto dodajemo 4 jaja, jedno po jedno. Dakle, dodamo 1 jaje, pa ga dobro umiješamo u tijesto, pa tek onda drugo..i tako sva 4. Najbolje koristiti drvenu kašiku i muškarca ako ga imate![]()
U ugrijanu rernu stavite djevreke da se peku, i NE OTVARAJTE rernu, nego virite kroz ono prozorče (meni ne radi svjetlo u rerni, pa upalim bateriju). Čim narastu i počnu da rude, smanjiti za pola (ja smanjim na 4)..tako se peče još nekih 10 minuta..i onda još smanjite (ja smanjim na 2) i ostavim jos 5 minuta.
Fil:
Prijatno
-
Lutijena
#1340 Re: Recepti
Vanila, treba li staviti prašak za pecivo, hoće li se tijesto dići bez praška?plain vanilla wrote:Princes krofne ili djevreci
Tijesto:
1 čaša (od 2dl) vode
1 čaša ulja
U ohlađeno tijesto dodajemo 4 jaja, jedno po jedno. Dakle, dodamo 1 jaje, pa ga dobro umiješamo u tijesto, pa tek onda drugo..i tako sva 4. Najbolje koristiti drvenu kašiku i muškarca ako ga imate![]()
U ugrijanu rernu stavite djevreke da se peku, i NE OTVARAJTE rernu, nego virite kroz ono prozorče (meni ne radi svjetlo u rerni, pa upalim bateriju). Čim narastu i počnu da rude, smanjiti za pola (ja smanjim na 4)..tako se peče još nekih 10 minuta..i onda još smanjite (ja smanjim na 2) i ostavim jos 5 minuta.
Fil:
Prijatno
- plain vanilla
#1341 Re: Recepti
ne treba prasak za pecivo
vazno je ono sto sam napisala-tijesto hladno prije dodavanja jaja (ja cak stavim u led na par minuta), dobro zagrijana rerna i nikako ne otvarati rernu, samo viriti
vazno je ono sto sam napisala-tijesto hladno prije dodavanja jaja (ja cak stavim u led na par minuta), dobro zagrijana rerna i nikako ne otvarati rernu, samo viriti
-
Lutijena
#1342 Re: Recepti
plain vanilla wrote:ne treba prasak za pecivo
- yellow cat
#1343 Re: Recepti
vanilla, da priupitam, kad staviš tijesto veličine oraha na pleh, je li ga malo oblikuješ, rastanjiš, ili onako, samo spustiš iz kašike? I ovo što se zavraćaš pa ponovo stavljaš tijesto, je li to na ovo već postojeće što je na plehu., samo pikneš još malo tijesta na njega? Je li se oni sastave prilikom pečenja?
- plain vanilla
#1344 Re: Recepti
ne mozes ga spustiti iz kasike jer je ljepljivo, moras ga svuci s kasike..yellow cat wrote:vanilla, da priupitam, kad staviš tijesto veličine oraha na pleh, je li ga malo oblikuješ, rastanjiš, ili onako, samo spustiš iz kašike? I ovo što se zavraćaš pa ponovo stavljaš tijesto, je li to na ovo već postojeće što je na plehu., samo pikneš još malo tijesta na njega? Je li se oni sastave prilikom pečenja?
a kad stavis drugi put na vec postojecu, malo ubodes kasikom, pa povuces...taman dodje do onog oblika kako treba
i sjedini se, sve bude ok
- plain vanilla
#1346 Re: Recepti
uvijekyellow cat wrote:hvala
-
gradska toplana
#1347 Re: Recepti
Ima li ko kakav recept za sudzukice?Hvala.
- wewa
#1348 Re: Recepti
kako mislis recept? za napraviti sudzukice od elementarnih sastojaka? tesko. za to ti treba crijevo, da ih upakujes...gradska toplana wrote:Ima li ko kakav recept za sudzukice?Hvala.
- Irm@
#1349 Re: Recepti
ima se kupiti ona kesa od crijeva (ili kako se vec zove)
u svakoj mesari pa i ovim u trznim centrima.. 
-
gradska toplana
#1350 Re: Recepti
@wewa,
crijeva nisu problem samo mi treba neki recept za smjesu koji bi preradio po svom ukusu(ljuce,slanije, itd.).
Dobio sam masinicu(2,5 kg ca.) za pravljenje sa par razlicitih ljevaka pa da se probam izverzirati do lijepog vremena.
crijeva nisu problem samo mi treba neki recept za smjesu koji bi preradio po svom ukusu(ljuce,slanije, itd.).
Dobio sam masinicu(2,5 kg ca.) za pravljenje sa par razlicitih ljevaka pa da se probam izverzirati do lijepog vremena.