discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1326 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Bez bicikla :!:
Prvi mjesec redovno zadane vježbe, nakon 15 dana obavezno sjediti par minuta pa postepeno povećavati.
Nakon mjesec dana, fizikalne, ali dobro paziti da su garantovane vježbe koje ne štete i svakom terapeutu naglašavaj da si operisan! Najbolje je u institut na Ilidži ili terme. Paziti na transport do fizikalnih, ako nema ko da te vozi, bolje ih je preskočiti ili stacionar. Javnim prevozom, nikako! Auto možeš pomalo voziti nakon par mjeseci, biciklo ne bih preporučio prije jeseni, umjesto njega eliptični trenažer! Lagano plivanje bez opasnih pokreta može nakon mjesec!
Sve sporo, polahko i oprezno!

Ovaj savjet ti pišem iz ličnog iskustva i učinjenim katastrofalnim greškama.
Sretno!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1327 Re: discus herniae

Post by pici »

pa dobron baciklo more kasnije, dobro je za kondiciju... mislim na sobno baciklo
stetoskop

#1328 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Mene su najviše sjebali na fizikalnim sa onim njihovim biciklom. Terapetkinja nije pročitala karton da sam operisan.
Zato operisanom preporučujem, ako mu ko kaže da vježba na onom biciklu, nek ga odmah štocem opali i nek slobodno kaže da sam mu ja rekao. :D

Kasnije nakon oporavka, biciklo je svetinja.
jedna tamo

#1329 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

No Ke sretno sad i dobro ti napisa stetoskop svega se pridržavaj strogo da se ne bi vratilo, vjeruj bolje o tome kako oporavak treba teci znaju operisani ljudi nego dr i terapeuti, jer su prosli sve i znaju gdje su greske i sta je jako vazno
No_Ke

#1330 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Hvala svima, svakako da cu se pridržavati svega napisanog, bitna je rehabilitacija jednako ko i operacija tako da.. Sad lezanje 15 tak dana pa onda konci.. 4 konca, mala je rana 3 do 4cm cini mi se.. Danas vec puno manje i rana boli, noga nista ne zateze ne boli, rahat vala. Malo trne u stopalu al kaze dr to ce proci brzo.. Ma i da ostane neuporedivo je sa onim bolovima..
Govore gore najbolje fizikalne vojna bolnica, al ako upadnes.. Pa cu probati tu ili ako ne onda Ilidža..
pici

#1331 Re: discus herniae

Post by pici »

No_Ke wrote:Hvala svima, svakako da cu se pridržavati svega napisanog, bitna je rehabilitacija jednako ko i operacija tako da.. Sad lezanje 15 tak dana pa onda konci.. 4 konca, mala je rana 3 do 4cm cini mi se.. Danas vec puno manje i rana boli, noga nista ne zateze ne boli, rahat vala. Malo trne u stopalu al kaze dr to ce proci brzo.. Ma i da ostane neuporedivo je sa onim bolovima..
Govore gore najbolje fizikalne vojna bolnica, al ako upadnes.. Pa cu probati tu ili ako ne onda Ilidža..
da imas bazen sa toplom vodom i imas hidro masaze koje pomazu bolje nego ijedna vjezba il ultrazvuk il masaza... ja sam poslije bazena super, cak mi je doktorica izbacila vjezbe samo bazen, laser i ultra zvuk... :thumbup: ... mora se to smiriti mozda lagane skroz vjezbe al to vidi sa fizijatrom nemoj na svoju ruku nista... kasnije kad se oporavis samo lagana setnja i lagane vjezbe, nema trzaja, skakanja, dizanja teskog itd
No_Ke

#1332 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

stetoskop wrote:Bez bicikla :!:
Prvi mjesec redovno zadane vježbe, nakon 15 dana obavezno sjediti par minuta pa postepeno povećavati.
Nakon mjesec dana, fizikalne, ali dobro paziti da su garantovane vježbe koje ne štete i svakom terapeutu naglašavaj da si operisan! Najbolje je u institut na Ilidži ili terme. Paziti na transport do fizikalnih, ako nema ko da te vozi, bolje ih je preskočiti ili stacionar. Javnim prevozom, nikako! Auto možeš pomalo voziti nakon par mjeseci, biciklo ne bih preporučio prije jeseni, umjesto njega eliptični trenažer! Lagano plivanje bez opasnih pokreta može nakon mjesec!
Sve sporo, polahko i oprezno!

Ovaj savjet ti pišem iz ličnog iskustva i učinjenim katastrofalnim greškama.
Sretno!
Nisu mi zadali nikakve vjezbe prvi mjesec?? I kao sjedenje ni pod razno cak i do mjesec dana..
Nista idem korak po korak, dok rana zaraste pa cu razmišljati dalje korake. Sad samo ležim i 6-7 puta ustanem prohodam, dorucak rucak i to.. Mogu reći da se osjecam neuporedivo bolje, cak i ovo blago trnjenje polako nestaje..
Dogovorio sam vec i ko ce me voziti na fizikalne, tako da nemam problema oko toga, poslije vidjeti za banju gdje dobijem..
stetoskop

#1333 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Trebao si dobiti vježbe koje se izvode ležeći na leđima i rade se po 20 ponavljanja 2x dnevno:
1. vježba tabanima, zategnuti prema sebi, pa otpustiti prema dole
2. Ruke niz sebe, dlanovi u vertikali i nogama i rukama gurati zamišljeni zid (kao da produžuješ noge)
3. Sa udahnutim zrakom, stisnuti stomačne mišiće i njima potiskivati prema krevetu donji dio kičme.

Što se tiče sjedenja i meni je isto objašnjeno da ne smijem mjesec sjediti, pa na upit kada mogu početi voziti auto, odgovor je bio: kada mogneš sjediti.
Totalno pogrešan odgovor.
Nije u redu ne sjediti mjesec dana i kada to mišićno tkivo poprilično zaraste, ti sjedneš i pokidaš to zaraslo i eto ti priraslica.
Nekima neurohirurzi odmah preporučuju sjedenje.
Dok sam ležao na fizijatriji (zbog priraslica), pacijenti koji su odmah nakon operacije produžili bolničko liječenje na tom odjelu, morali su kao dio terapije i sjediti. Ljudi su imali strah od sjedenja, pa su upozoravani da mogu ponovo završiti na operaciji ili im nastati priraslice.
Terapija sjedenjem radi se na stolici visine koljena, uspravnih leđa, raširenih nogu, dlanove na butove i sa njima malo poduprijeti prednji dio tijela, tj. napraviti balas zbog toga što je kičma pozadi, a ne na sredini tijela.

EDIT:
Ako ti se da čitati na engleskom, evo ti knjiga o oporavku nakon operacije:
https://www.hopkinsmedicine.org/orthopa ... yGuide.pdf
pici

#1334 Re: discus herniae

Post by pici »

a svaki doktor ima nesto svoje, ja sam isao na fizikalne u saraj polje kod dr. sabine saric i ona mi je dosta pomogla ali mi se je znao upaliti vrat da sam hodao ko pijan... kada sam joj dosao jednom takav odmah mi je prepisala bolovanje i mirovanje strogo, znaci lezanje, mjesec dana da se nervi smire, normalno uz tablete za bolove i smirenje. Nije kod svakoga isto, bio sam na invalidskoj komisiji i bio je onaj celavi doktor za njega pricaju kako je ljude bez oka odbijao sa invalidnosti tj tako je bio zajeban... mene kad je pregledao i rekao mi da ispruzim ruke i da izokrenem dlanove... ruke su mi se tresle ko banjaluka, lik je odma mi rekao da posjetim neurohirurga ali da nista ne operisem jer su mi osteceni nervi i da nacucim hodat ko po jajima :mrgreen: ... uglavnom s kicmom nema zajebavanja pogotovo vratnom jer se moze postati biljka tj komletno oduzimanje, od tada radim samo sto mi godi ono sto ne godi normalno ne radim pa da je primarijus primarijusa... i da rece da se diskus pomjera i da zna zbog toga biti bol i privremena oduzetost... sve je ok dok ti ne osteti okolne nerve ili nedaj boze iskida ih e onda je sve kasno... pamet u glavu
No_Ke

#1335 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

stetoskop wrote:Trebao si dobiti vježbe koje se izvode ležeći na leđima i rade se po 20 ponavljanja 2x dnevno:
1. vježba tabanima, zategnuti prema sebi, pa otpustiti prema dole
2. Ruke niz sebe, dlanovi u vertikali i nogama i rukama gurati zamišljeni zid (kao da produžuješ noge)
3. Sa udahnutim zrakom, stisnuti stomačne mišiće i njima potiskivati prema krevetu donji dio kičme.

Što se tiče sjedenja i meni je isto objašnjeno da ne smijem mjesec sjediti, pa na upit kada mogu početi voziti auto, odgovor je bio: kada mogneš sjediti.
Totalno pogrešan odgovor.
Nije u redu ne sjediti mjesec dana i kada to mišićno tkivo poprilično zaraste, ti sjedneš i pokidaš to zaraslo i eto ti priraslica.
Nekima neurohirurzi odmah preporučuju sjedenje.
Dok sam ležao na fizijatriji (zbog priraslica), pacijenti koji su odmah nakon operacije produžili bolničko liječenje na tom odjelu, morali su kao dio terapije i sjediti. Ljudi su imali strah od sjedenja, pa su upozoravani da mogu ponovo završiti na operaciji ili im nastati priraslice.
Terapija sjedenjem radi se na stolici visine koljena, uspravnih leđa, raširenih nogu, dlanove na butove i sa njima malo poduprijeti prednji dio tijela, tj. napraviti balas zbog toga što je kičma pozadi, a ne na sredini tijela.

EDIT:
Ako ti se da čitati na engleskom, evo ti knjiga o oporavku nakon operacije:
https://www.hopkinsmedicine.org/orthopa ... yGuide.pdf
Užasno je to kako se kod nas sve olako shvata. Eto ja prvi put čujem za te vježbe. Svakako mi je sad najveca panika oko tih priraslica, nedo Bog jos i to. Do kada je normalno da rana/ožiljak od operacije boli? Jel znas ti nekog fizioterapeuta da preporucis za ovaj post operativni postupak?
Smijesno je to da ti ništa ne objasne sta i kako poslije op. Samo pokazali kako ustati i leci i kao ostalo u otpusnom pismu ce pisati.. Cirkus..
stetoskop

#1336 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Bol nakon operacije zavisi od osobe do osobe i nije nikakav predznak. Mene je počelo boliti 40 dana nakon operacije, a dotad ništa osim onih prvih 5 dana što i svakog.
Ne znam ni za jednog terapeuta. Ovi što rade na fizijatriji su ujedno i na institutu na Ilidži (mijenjaju se), imaju najviše iskustva s pacijentima poslije operacije. Dodijele ti terapeuta i radi s tobom do kraja.
Nemoj samo u dom zdravlja, jer ti je tamo svaki put kako te ko zapadne!
No_Ke

#1337 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

stetoskop wrote:Bol nakon operacije zavisi od osobe do osobe i nije nikakav predznak. Mene je počelo boliti 40 dana nakon operacije, a dotad ništa osim onih prvih 5 dana što i svakog.
Ne znam ni za jednog terapeuta. Ovi što rade na fizijatriji su ujedno i na institutu na Ilidži (mijenjaju se), imaju najviše iskustva s pacijentima poslije operacije. Dodijele ti terapeuta i radi s tobom do kraja.
Nemoj samo u dom zdravlja, jer ti je tamo svaki put kako te ko zapadne!
Krenuo na institut na ilidzi na ft. Ma uzas je i ono dole. Kukala nam majka ako su ono dole najbolje fizikalne terapije drzavne.
Prvi dan, haj prvo mi cudno sto me stavio odmah na bazen. Al haj reko da vidim.. I tako odradim ja struje pa se presvucem za bazen i tamo došao kao cekaj da se iskupe ostali.. Kontam sta sad.. Kad ulaze ljudi jedno po jedno, otprilike 20 ljudi u bazenu i poce naka baba stara ko tito da naredjuje, da se dere.. Al haj sve to.. SVI iste vjezbe rade, znaci operisani ne operisani, sa problemima vratne kicme, lumbalne.. Te vjezbe istezanja te jačanja.. Jedno 15min i dreknu se ona toliko od mene, sad plivajte!!, Hahaha gledam imal gdje skrivena kamera.. Znači cirkus!!! Iskuliram te vjezbe naravno da nebi belaj napravio..
Uglavnom odmah kod fizijatra, da me iskljuci jer bas nema smisla, pogotovo u ovoj fazi da to radim. Helem ici cu na struje i vjezbe one su ok. Pitao sam i za mjesec cu moci na olimpijski bazen nastaviti starim tempom, naravno polako u pocetku.. Vjezbe koje sam ja radio samostalno i ono plivanje, nebo i zemlja sa ovim. Jednostavno ja se ne mogu lijepo osjecati na onom bazenu, meni katastrofa.. Plus te vjezbe svi isto rade... Ma cirkus!!
BISTRIK100

#1338 Re: discus herniae

Post by BISTRIK100 »

Kako sam izliječio išijas - vježba koja čini čuda
https://www.youtube.com/watch?v=bTanjRRw4dg&t=4s

Ovo je najbolja knjiga u Americi na ovu temu
https://www.scribd.com/doc/143003655...love-u-ledjima

https://www.youtube.com/watch?v=vsR4wydiIBI
No_Ke

#1339 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Lijepo vrijeme, mescini nikoga ne bole ledja?? :)

Ja 2 mjeseca poslije operacije, rekao bi na 60% oporavka. Stanje prilično dobro, zapravo neuporedivo na ono prije operacije kad nisam vise mogao skoro nikako hodati. Problem trenutno najveci jesu promjene vremena :lol: tada se javlja više nelagoda neka i blaga bol na mjestu op.
Obavio fizikalne, institut plus privatno kod Muftica 7 dana, ukupno 22 dana, sad cekam banje ako ih dobijem uopste. Krenuo lagano na bazen i radim lagane vježbe pa vidjecemo, za sada sam zadovoljan mada sam svjestan da sa ledjima nikada ne znaš.
@dozer spominjao si neke na miselinkama da su izlazili sa koseva. Pa nije to bas tako. Samnom u sobi 3 slucaja, tri operacije, svi dobri poslije.. Najgore sto se moze desiti jesu te priraslice ili eventualni recidiv mada ja mislim da je to više ne pažnjom poslije operacije jer naravno imaju odredjena ograničenja kojih se mora pridržavati. Uglavnom mislim da ko mora na operaciju (pad stopala, ne kontrolisanje nuzde, bolovi duzi vremenski period, vise od 5-6 mjeseci) nema cega da se boji. Ko ima para dovoljno najbolja je endoskopska opcija zbog manjka reza i brzeg oporavka..
Ako koga jos sta zanima tu sam.. Poz
pici

#1340 Re: discus herniae

Post by pici »

evo malo laganih vjezbi... probajte... tamara uuhhhhhhh talenat :thumbup:
pici

#1341 Re: discus herniae

Post by pici »

Image

imam ove masazere sa irc, magnetom i strujom... pomazu mi podosta, pogotovo ovaj Massager hx 5880... oci sam otvorio, manje me glava boli, vrat i bolje se krecem...

Image

s ovim morate oprezno, jer cupa misice i ne bi preporucio onima koji su tek operisani... dobar je i za vrat i donji dio ledja...

Image

ovaj je extra za tabane i noge tj donji dio ledja... lomio petu i utrnjeni mi tabani, s ovim mi donji zglobovi rade sad ok mada nisam odstranio utrnjenost... et sretno
pici

#1342 Re: discus herniae

Post by pici »

https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje ... -lijecenje

Bolovi u donjem dijelu leđa – uzroci, simptomi, liječenje

Liječenje bolova u donjem dijelu leđa
Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Scientific World Journal, u veljači 2014. pokazalo je zanimljive rezultate vezane uz učinkovitost terapije masažom kod prisutnosti bolova u donjem dijelu leđa, te učinkovitost terapije masažom u kombinaciji s nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Istraživanje je provedeno na 59 pojedinaca podijeljenih u dvije skupine. Svi sudionici su patili od bolova u leđima, bili dijagnosticirani i suočeni s degenerativnim promjenama kralježnice. U obje grupe pacijenata bolovi su bili ublaženi. Razina invaliditeta je s obzirom na početno stanje, znatno poboljšana.

Znanstvenici su zaključili da masaža može imati pozitivan učinak u liječenju pacijenata s kroničnom boli u donjem dijelu leđa te da terapija masažom ima slične rezultate kao i terapija nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Mirovanje – tijekom prvih 7 dana dok se bol ne smiri preporučuje se mirovanje u udobnom položaju i oprezno kretanje. Nakon smirenja boli, potrebno je ipak razraditi plan vježbanja kako bi se spriječila ponovna epizoda križobolje.
Fizička aktivnost – šetnja, istezanje, pilates, joga, plivanje i gimnastika u vodi pokazali su se kao učinkovit način prevencije boli donjeg dijela leđa. Za osobe s kroničnom boli razvijene su posebne vježbe koje smanjuju razinu i učestalost pojave boli na duža razdoblja, međutim kako bi vježbe bile efikasne, potrebno ih je redovito prakticirati uz savjete fizioterapeuta. Jačanje mišića leđa i trbušnih mišića učvrstit će trup i smanjiti pritisak na kralježnicu što će posljedično dovesti do ublažavanja bolova.
Lijekovi – obično se prvo prepisuje paracetamol za ublažavanje boli, a u slučaju jače akutne boli mogu se prepisati i nesteroidni protuupalni lijekovi. Ipak, nesteroidni protuupalni lijekovi nose veći rizik od nuspojava, budući da mogu imati štetno djelovanje za bubrege, želudac i srce. Ako se ove dvije vrste lijekova ne pokažu učinkovitima, mogu se upotrijebiti i opioidi kao što je morfin, ali samo kratkoročno jer nose rizik od izazivanja ovisnosti te mogu imati negativne interakcije s drugim lijekovima. Davanje injekcija u međukralježničke zglobove može biti djelotvorno kod osoba koje boluju od išijasa.
Kirurško liječenje – operacija može biti korisna kod osoba s težim mehaničkim oštećenjima, kao što je hernija diska, pri čemu se bol širi u nogu te izaziva slabost u nogama, probleme s mjehurom ili gubitak kontrole nad crijevima.
Steznici i ortopedska pomagala – iako pojedine osobe osjećaju poboljšanje tijekom korištenja steznika i ortoza, dugoročno se ne preporučuje njihova upotreba jer slabe mišiće leđa i trbušne mišiće što opet dovodi do preopterećenja kralježnice i bolova.
Alternativna medicina – znanost još uvijek ide u smjeru dokazivanja učinkovitosti specifičnih vrsta terapija u otklanjanju bolova u leđima. Neki pacijenti svjedoče da je u njihovom slučaju došlo do smanjenja boli nakon prakticiranja masaže, akupunkture i kiropraktike. Akupunktura se u nekim slučajevima pokazala jednako učinkovitom kao i terapija analgeticima. Masaže u kombinaciji s fizičkom aktivnošću mogu dati izvrsne rezultate, kao i kiropraktika ako tretman terapiju provodi stručna osoba.
Terapija biljem – prirodne trave mogu ublažiti bol kod pojedinaca koji nisu učestalo koristili analgetike, odnosno kod onih koji još nisu stvorili otpor na sredstva protiv bolova. U svrhu liječenja križobolje koristi se primjerice bijela vrba, zatim tzv. vražja kandža ili Capsicum gel.
nikad pod boli nemojte raditi nikakve vjezbe dok se to ne smiri, ako se ne smiri onda kod dotura po hodzin zapis.
ArminCo

#1343 Re: discus herniae

Post by ArminCo »

Pozdrav svima, evo da se i ja uključim na ovu temu.
Već 10 mjeseci kako imam problem sa donjim dijelom leđa uz naglašenu bol u desnoj butini i trnjenje desne noge ispod koljena.
CT je pokazao da imam migrirajucu protruziju L5-S1 velicine 5-7 mm na zadnjoj desnoj strani sa kontaktom na korijen S1 i reduciran resesus.
Išao sam kod dr. Čebica i nažalost nije mi pomoglo.
Bio sam privatno na 5 tretmana u jednoj klinici u Lukavcu gdje je u svaki tretman bilo uključeno dtk, struje, laser, masaze i kiropraktika. Medjutim to mi je samo pomoglo 20 - 30 % i posle se opet vratilo na staro.
Trenutno čekam fizikalnu i naručen sam iduće sedmice.
Zadnjih par dana mi se bol prebacuje i na lijevu stranu i lijevu nogu. Sad mi obje noge trne i kao da gubim osjećaj u njima.
Uglavnom da ne okolišam :) život mi se pretvorio u jedan ružan san iz kojeg nikako da se probudim.
Na rubu sam nervnog sloma i neznam više sta da radim
Mi koji imamo te probleme najbolje to možemo i razumjet i makar se možemo jedni drugima pojadati.
pici

#1344 Re: discus herniae

Post by pici »

imas milion preporuka i savjeta na ovoj stranici tako ako ti nije mrsko citat polako tabiri i mozda nadjes nesto sto ce ti pogodovat... operacija je po meni zadnja opcija to ako ti pocne padat stopalo il pocnes gubiti funkcije nogu, ruku il sto je jedna od prvih stvari koje ti se dese da ne mozes sam obuci carape il gace il do wc doc kako treba... onda neurohirurgu i vidjet dal je to za pod noz... meni su dvije doktorice mnogo pomogle i savjetovale me da je noz zadnja opcija... manja kilaza, lagane vjezbe, setnja, plivanje itd... meni kada je upalna bol pijem bosaurin sa nulidom uz mirovanje... dobre vjezbe dosta pomognu kao i plivanje... fizikalne pomognu al kratkorocno, recimo poslije desetak tretmana budem dobar tri mjeseca ponekad i duze al se bol vrati i to nekad jos jaca i zesca... sretno
ArminCo

#1345 Re: discus herniae

Post by ArminCo »

Sve sam pročitao u detalje na ovoj stranici. Naročito su mi zanimljive objave od Dozera.
Uglavnom moja taktika je bila prvo DTK odradit 5 tretmana ( gdje mi u konačnici bilo bolje za oko 30 %)
Pa posle toga kiropraktika kod dr Ćebica gdje mi je samo trenutno bilo nekog poboljšanja, ali nakon par sati samo mi je nešto " skljocnulo" u donjem djelu leđa i bol se vratila.
Nakon dva dana sav očajan krenem sa vjezbama i šetnjom jer su mi svi oni rekli da su mi paravertebralni mišići jako slabi i da moram jačati te mišiće. Ali od tada stanje mi se rapidno pogoršalo. Trenutno me jako boli butina i noga. Osjetim da se živac jako upalio i da ga iritira bilo kakva šetnja duža od 15 minuta.
Uglavnom u očaju sam :( ponajviše jer imam ženu i dvoje male djece i jer i na njih se to sve odražava
U četvrtak sam naručen na fizikalnu mada ni tu više ne očekujem mnogo.
Zizi505

#1346 Re: discus herniae

Post by Zizi505 »

Kako ćeš na fizikalnu ako te boli?

Ti bi trebao mirovati jedan period, i izimati neku medikamentoznu terapiju, te veću dozu B vitamina, dok se smanji bol, pa tek onda na fizikalne.

Jesi li probao akupunkturu? Odlična je kod problema s kičmom, osnaži i smanje se bolovi.
wewa

#1347 Re: discus herniae

Post by wewa »

ArminCo wrote:Sve sam pročitao u detalje na ovoj stranici. Naročito su mi zanimljive objave od Dozera.
Uglavnom moja taktika je bila prvo DTK odradit 5 tretmana ( gdje mi u konačnici bilo bolje za oko 30 %)
Pa posle toga kiropraktika kod dr Ćebica gdje mi je samo trenutno bilo nekog poboljšanja, ali nakon par sati samo mi je nešto " skljocnulo" u donjem djelu leđa i bol se vratila.
Nakon dva dana sav očajan krenem sa vjezbama i šetnjom jer su mi svi oni rekli da su mi paravertebralni mišići jako slabi i da moram jačati te mišiće. Ali od tada stanje mi se rapidno pogoršalo. Trenutno me jako boli butina i noga. Osjetim da se živac jako upalio i da ga iritira bilo kakva šetnja duža od 15 minuta.
Uglavnom u očaju sam :( ponajviše jer imam ženu i dvoje male djece i jer i na njih se to sve odražava
jesi li u Sarajevu?

ima jako dobar terapeut na Dobrinji, tretira i Zeljine fudbalere
ArminCo

#1348 Re: discus herniae

Post by ArminCo »

zizi505 wrote:Kako ćeš na fizikalnu ako te boli?

Ti bi trebao mirovati jedan period, i izimati neku medikamentoznu terapiju, te veću dozu B vitamina, dok se smanji bol, pa tek onda na fizikalne.
Jesi li probao akupunkturu? Odlična je kod problema s kičmom, osnaži i smanje se bolovi.
Pokušat ću mirovat ovih dana ne bi li se šta smirilo.
Koliko sam ja razumio na početku fizikalne fizijatar radi prvo na smanjenju upale pa tek onda jačanje muskulature.
Nemam nekog izbora nažalost :( jedino mi ostaje da idem pravac u banku i dizanje nekog kredita oko destet milja pa u privatne klinike
Da na pomenem da sam počeo da pijem b12
ArminCo

#1349 Re: discus herniae

Post by ArminCo »

wewa wrote:
ArminCo wrote:Sve sam pročitao u detalje na ovoj stranici. Naročito su mi zanimljive objave od Dozera.
jesi li u Sarajevu?

ima jako dobar terapeut na Dobrinji, tretira i Zeljine fudbalere
Tuzla
ArminCo

#1350 Re: discus herniae

Post by ArminCo »

Naručio sam sebi TENS uređaj.
Valjda bude šta pomogao...:)
Post Reply