Spreman sam ispoštovati ugovor do kraja, kaže selektor Bajramović...
22.08.2009. 09:05
Imali smo četiri šanse (po dvije u svakom od dva posljednja kvalifikaciona ciklusa) i nijednu nismo iskoristili, pa će i dalje ostati upisano da je košarkaška reprezentacija BiH posljednji put na evropskim prvenstvima nastupila još 2005. godine.
Tanka nit nade da se možemo domoći finala baraža za EP 2009. pukla je pobjedom Belgije u Portugalu (60:58).
Propali planovi
- Žao mi je što nismo stigli do finala baraža protiv Francuske, mada je pitanje koliko bismo mogli uraditi s obzirom na to da je riječ o moćnoj selekciji.
Što se tiče daljnjih planova, jednom sam se povukao, nakon EP-a 2005., ovaj put sam spreman ispoštovati ugovor do kraja, na još dvije godine, naravno, ako rukovodstvo Saveza ne odluči drugačije - kaže selektor Mensur Bajramović.
Osim vidljivih razloga na parketu, uzroci sunovrata naše košarke mogu se potražiti i u činjenici da je Savez na ivici finansijskog kolapsa, da poziv u reprezentaciju u jednom momentu, čini se, nije odbio samo onaj igrač kojem nije ni upućen, da je selektor, u borbi za vlastitu egzistenciju, bio odsječen angažmanom u Siriji...
- Bilo je zamišljeno da radim kao profesionalac, uz ostale obaveze, pravim kampove za mlađe igrače. Međutim, ništa od toga nije se moglo ispoštovati, situacija je takva, uposlenici Saveza, među kojima sam i ja, desetak mjeseci nisu dobili plaću... - kaže Bajramović.
Otkazi igrača
Sve slabosti Saveza reflektuju se na odnos igrača prema reprezentaciji. Naime, ovog ljeta je 12 od 25 košarkaša otkazalo učešće u baražu.
- Iza dolaska ili nedolaska igrača krije se puno stvari. Na povrede i slične probleme ne možemo utjecati, a da bismo u našu korist prelomili neke druge dileme, koje su na granici, nedostaje ono čega mi nemamo, a to je snaga i moć institucije. Tu je najveći problem - rekao je Bajramović.
Uskoro Skupština KSBiH
Uskoro bi trebala biti održana Izborna skupština KSBiH od koje Bajramović očekuje pozitivne pomake.
- Da bi bilo šta moglo funkcionirati, potrebno je postaviti organizacione i materijalne temelje Saveza i nadam se da će Skupština povući prave poteze - kaže Bajramović.
Eto sirijca još dvije godine sa nama, taman da nas dovede do B grupe