Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#1326 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by amar1994 »

Kod mene se rezerva pali na 12l preostalog goriva :lol: :lol: :lol: , ne moze niakako da stane vise od 43l ,rezervoar je 55l :lol: :run:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1327 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Romeo 80 »

Pitanje za one koji su upoznati. Da li neko kod nas radi ugradnju LPG instalacija na motore sa direktnim ubrizgavanjem? Može li se to kod Darkoma uraditi? Znam da je u svijetu to sad zadnji krik mode, ali da li je kod nas imalo zaživilo?

Većina modernih benzinaca ima direktno ubrizgavanje i glupo bi mi bilo da izbjegavam pojedine modele samo zbog toga što im je nezahvalno ugraditi LPG :)
the_hooligan_ec

#1328 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by the_hooligan_ec »

Naslovnica wrote:Meni je kilometraža orijentacija, ne obazirem se na lampice.
Kada ga natankujem do čepa (stane oko 40L od deklarisanih 48L - otprilike 500km mi je dok se ne isprazni).
Na crvenom na pokazivaču pređem oko 250km, tako da je pokazivač "niđe veze".
Nakon svakog tankovanja resetujem kilmetražu i to je to.
U svakom slučaju, u benzinskom rezervoaru nikada kazaljka nikada ne ide ispod 1/3.
Izgleda da cu i ja morati tako ako mi nesto konkretno ne odgovore :D Koje je auto u pitanju kod tebe i gdje si radio plin
Naslovnica

#1329 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

the_hooligan_ec wrote:
Kada ga natankujem do čepa (stane oko 40L od deklarisanih 48L - otprilike 500km mi je dok se ne isprazni).
U svakom slučaju, u benzinskom rezervoaru nikada kazaljka nikada ne ide ispod 1/3.
Izgleda da cu i ja morati tako ako mi nesto konkretno ne odgovore :D Koje je auto u pitanju kod tebe i gdje si radio plin
Hyundai Elantra, Darkom.
drug_profi

#1330 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Mislim i ja ovo što sam pisao je samo da ti skrenem paznju na nesto, a inace su ti ugradjeni pokazivaci bezveze i jako odokativni. Najbolje je reset kilometraze kao sto kolega rece (svi to radimo, pretpostavljam) i dovoljno benzina u rezervi da predjes bar 100 km.

Samo ovo u vezi benzina da vam kazem da ne ucinite gresku kao ja. Meni je benzin stajao u rezervoaru preko 7-8 mjeseci (nasuo ga nesto pojeftino proljetos do cepa - nek se nadje) i najednom poceo tesko paliti cim je zazimilo. Gorivo "lapi" sto se kaze. Gubi isparljivost jer povuce vlagu iz zraka koja se veze za alkoholne komponenete goriva, pa cim je hladnije nece da kresne. Najbolje je bar jednom mjesecno dosuti pomalo.
Naslovnica

#1331 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Ja naspem benzina mjesečno za otprilike 25KM.
Na kilometražu od oko 4000km. :)
Zimi duže traje dok se prebaci na plin, tako da se više potroši.
To za starenje benzina je 100% tačno.
NediM17

#1332 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@the_hooligan_ec

I meni je to na Atikeru otkazalo vec poslije 10ak kkm. Da li se tu nesto moze uraditi, ne vjerujem da moze. Sad mi je opet turski neki multiventil (Torelli), ali evo vec 40.000km radi bez problema, tacan je bas, da ga ne ureknem! :thumbup:

Jedino mi se nekada zna desiti nekada kada tek naspem da mu treba koja minuta da digne nivo na max., dok nadodje. :mrgreen:

@drugi profil

To sto ti ne moze stati ima i do pritiska na pumpi. Nekada stane kompletna boca bez da multiventil zatvori, a nekada gdje je los pritisak jedva i krene puniti i na kraju stane 30ak litara iako je boca dosta veca.

@Romeo 80

Ma rade, ali smece, na svoj auto ono nikada ne bih stavio.

Dakle, iako auto ima direktno ubrizgavanje stave cetiri plinske dizne u usisnu granu, te tako od motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva, naprave motor sa indirektnim ubrizgavanjem :-) , a obzirom da direktno ubrizgavanje radi neovisno o usisnim ventilima, ne moze to nikako valjati.

Eh naravno, postoji varijanta koja je realno gledajuci jednostavnija i x puta bolja, i po mom misljenju to je inace cjelokupno gledano najbolja varijanta za plin, samo sto mislim da to kod nas niko ne ugradjuje.

Uglavnom, imas rezervoar plina sa el. pumpom plina u njemu, neko sklopku koja prebacuje plin/benzin, i plinski ECU. Plin se tecnoj fazi nastavlja na pumpu visokog pritiska benzina, i dalje u cilindre ide kroz benzinske dizne. :thumbup:
Jos jedna prednost ovakvog sistema je sto nema isparivaca ni bilo kakvog cekanja, auto je uvijek spreman za voznju na plin, i benzin maltene vise i ne treba.

Nazalost, mislim da ovu varijantu sistema niko u BiH ne ugradjuje. :(
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1333 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Romeo 80 »

@NediM17

Hvala druže! :thumbup: Pretpostavljao sam da je tako nažalost. Pa baš u svemu normalnom moramo kaskati za razvijenim svijetom. Ne kontam da se ne isplati servisima i takve sisteme imati u ponudi. Pa sve je više automobila sa direktnim ubrizgavanjem... :?
NediM17

#1334 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Ima jedna dobra Giulietta na piku, zapala mi za oko, 1.4 multiair 125kw, turbo, hidropodizaci, indirektno mpi ubrizgavanje! Strasan auto, a za plina dusu dala. :D

Taj Fiatov je jedan od zadnjih modernih benzinaca koji ima indirektno ubrizgavanje. Imaju jos poneki Opeli i Renaulti indirektno, ali sve modernih benzinaca danas sa turbom su 95% direktno ubrizgavanje.

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=22955

:thumbup: :thumbup:

Image

Evo ova varijanta za direktno ubrizgavanje plina kroz benzinske dizne. Zaista steta sto se ovo kod nas ne radi, a mislim da je cak i jednostavnije za ugraditi nego klasicnu LPG instalaciju.
promaha

#1335 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by promaha »

NediM17 wrote:Ima jedna dobra Giulietta na piku, zapala mi za oko, 1.4 multiair 125kw, turbo, hidropodizaci, indirektno mpi ubrizgavanje! Strasan auto, a za plina dusu dala. :D

Taj Fiatov je jedan od zadnjih modernih benzinaca koji ima indirektno ubrizgavanje. Imaju jos poneki Opeli i Renaulti indirektno, ali sve modernih benzinaca danas sa turbom su 95% direktno ubrizgavanje.

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=22955

:thumbup: :thumbup:

Image

Evo ova varijanta za direktno ubrizgavanje plina kroz benzinske dizne. Zaista steta sto se ovo kod nas ne radi, a mislim da je cak i jednostavnije za ugraditi nego klasicnu LPG instalaciju.
Meni su u borasu nedavno govorili da su vec ugradjivali plin preko benzinskih dizni ako sam ih dobro shvatio..

Jer kod mene je motor sa direktnim ubrizgavanjem + turbo i kazu da su kao nedavno u takav motor vec testirali i poceli ugradjivati...

Samo kod tog sistema uvijek maalo benzina se trosi jel? :)
NediM17

#1336 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Takav sistem ne trosi benzin nikako.

Boras radi Landi Renzo, a oni u ponudi nemaju uopce sistem koji ubrizgava plin u tecnoj fazi i nastavlja se na benzinske dizne.

Mislim da su jedina tri proizvodjaca takve opreme BRC, Zavoli i holandski Vialle.
the_hooligan_ec

#1337 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by the_hooligan_ec »

@NediM17
Mozda je i kod mene do multiventila pa ne pokazuje kako treba ...Evo ovi iz Atikera iz zivinica su mi se javili pa ce me neko nazvati da vidi sta kako ..
insomnia78

#1338 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by insomnia78 »

Image
[emoji1]
NediM17

#1339 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

the_hooligan_ec wrote:@NediM17
Mozda je i kod mene do multiventila pa ne pokazuje kako treba ...Evo ovi iz Atikera iz zivinica su mi se javili pa ce me neko nazvati da vidi sta kako ..
Ma plovak na multiventilu, ili potenciometar na istom, nema sta trece biti, obzirom da je Atiker sistem a u tom slucaju je sva oprema njihova.

Na nekim sistemima kao moj Zavoli, gdje ide multiventil i boca nekog drugog proizvodjaca (a to je u vecini slucajeva), u postavkama ECU-a treba ispravno podesiti kojeg je spektra otpora potenciometar, u protivnom na punoj boci moze pokazivati recimo dvije crte, ili na praznoj cetiri.

P.S. Vrijedi procitati. Strasan uredjaj, ali kod nas ovo niko ne ugradjuje, a i cifra je :-) .

http://www.magazinauto.com/ekskluzivno- ... di-sistem/

Dakle ovakve sisteme imaju: BRC, Zavoli, Prins, Vialle.
Me_again

#1340 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Me_again »

NediM17 wrote:
Ma plovak na multiventilu, ili potenciometar na istom, nema sta trece biti, obzirom da je Atiker sistem a u tom slucaju je sva oprema njihova.

Na nekim sistemima kao moj Zavoli, gdje ide multiventil i boca nekog drugog proizvodjaca (a to je u vecini slucajeva), u postavkama ECU-a treba ispravno podesiti kojeg je spektra otpora potenciometar, u protivnom na punoj boci moze pokazivati recimo dvije crte, ili na praznoj cetiri.

P.S. Vrijedi procitati. Strasan uredjaj, ali kod nas ovo niko ne ugradjuje, a i cifra je :-) .

http://www.magazinauto.com/ekskluzivno- ... di-sistem/

Dakle ovakve sisteme imaju: BRC, Zavoli, Prins, Vialle.

Clanak je dobar ali pisca teksta je nesto izgleda ponijelo pa je iznio ovaj podatak koji je vise nego ubleha:

Cene
U zavisnosti od automobila, cena “BRC LDI” sistema kreću se između 2.100 i 2.500 evra za četvorocilindrične motore. Ispitivanja su pokazala da se ugradnja novog uređaja isplati već za 20 hiljada pređenih kilometara, u zavisnosti od automobila i stila vožnje.

Moze se isplatiti za 20 kkm ali samo ako ne trosi nista i nikakvog goriva. Dovoljno je pomnoziti tri broja (cijena goriva, prosjecna potrosnja i kilometraza) pa se uvjeriti u to.
NediM17

#1341 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@Me_again

Slazem se, ali bez obzira, sistem je strasan! :thumbup:

Vidjecemo kakve ce cijene biti kad i ako se pojave kod nas ovakvi sistem, ali vjerujem mnogo pristupacnije nego ove napisane u tekstu.
Throttle

#1342 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Throttle »

Biće dobro dok svi ne postanu serviseri tih sistema, tek će onda bit kuršlus :lol:
muha_sa

#1343 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

gradske vožnje 500 kilometara sa 40L :?
Naslovnica

#1344 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

muha_sa wrote:
Ma jok, otprilike je 80% autoput, 100-120km/h. Ostalo je grad.
Ja mislim da je to OK potrošnja za ovaj motor.
muha_sa

#1345 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote:
muha_sa wrote:
Ma jok, otprilike je 80% autoput, 100-120km/h. Ostalo je grad.
Ja mislim da je to OK potrošnja za ovaj motor.
:thumbup:

konto sam da je gradska vožnja--velim da odmah idem u Darkom da mi naštimaju :lol: jer moj troši oko 13 gradske
Naslovnica

#1346 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Kod mene je Hyundai Elantra 1.6 79kW.
Odlično podnosi plin, ali je potrošnja nemala, pogotovu grada. I meni hoće tako da srkne. Vadi me otvorena. :)
Naslovnica

#1347 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Naslovnica »

Naslovnica wrote:Kod mene je Hyundai Elantra 1.6 79kW.
Odlično podnosi plin, ali je potrošnja nemala, pogotovu grada. I meni hoće tako da srkne. Vadi me otvorena. :)
Prije Elantre ganjao sam Corollu, ali izgleda da slabo podnose plin. I Civic isto. To mi je bio uži izbor. I onda mi izleti ova trulja povoljno. Jbtga, gura.
muha_sa

#1348 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote:Kod mene je Hyundai Elantra 1.6 79kW.
moj volvo v-40

više nego zadovoljan potrošnjom--posebno na otvorenom :-D

pošto vidim da raja pišu za sipanje pa hajd da i ja napišem svoju praksu---rezervoar benzina mi je uvijek pun do vrha--kad potrošim plin naspem 50 litara plina i dospem benzina--obicno stane oko 4, 5 litara benzina-- pošto je mahmom gradska vožnja
beco

#1349 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by beco »

Lol

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
SHTEVELEC

#1350 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by SHTEVELEC »

Nazalost, mislim da ovu varijantu sistema niko u BiH ne ugradjuje. :(
Ugradjuje Darkom, samo je dosta skup sistem i niko mu to jos nije trazio (pretpostavljam da je kod njega Zavoli)
Post Reply