Milić Vukašinović
-
DebelinJoe
#1326 Re: Milić Vukašinović
Skoplje, oktobar 1982. Slabo sarajevskih bendova bilo prisutno
- Point.
#1327 Re: Milić Vukašinović
Kako znaš, ako nisi nikada Merlina slušao niti znaš ni jednu pjesmu? (Mislim da tu dumaš ali haj neka ti bude...)PixelDrifter wrote: ↑06/08/2026 17:27 Dino, Brena, sve to ima istu publiku, sličan mentalni sklop, uglavnom većina.
- drag_gost
#1328 Re: Milić Vukašinović
Nema, pogotovo u Srbiji. Brena se slusa i po krcmama zajedno uz Drazine slike sve uz cile mile aranzman, dok se Dino tu, kakav da je, ne uklapa. Licno, Dinu slusam povremeno, Brenu samo kada neko po stoti put posalje klip kako se udarila nogom u glavu, a i tu smanjim zvuk.PixelDrifter wrote: ↑06/08/2026 17:27 Dino, Brena, sve to ima istu publiku, sličan mentalni sklop, uglavnom većina.
- PixelDrifter
#1329 Re: Milić Vukašinović
Nije pitanje geografskog mjesta, već pitanje da određena vrsta muzike klikne većini, što me dovodi do zaključka da se radi o sličnom ili identičnom mentalnom sklopu, koji se odaziva na određene note, koga privlači ta vrsta muzike: u prošlosti Zdravko Čolić, danas Dino. Jučer Lepa Brena, danas Severina. Meni je to isto, bez obzira na četnički milje Lepe Brene, jebiga, žena je žešća sirovina, ali ima fantastičan smisao za biznis. Što opet ne znači da joj se divim. Više me čudi ogromna populacija koja to sluša i reže vene, na te njima, milozvučne note. A, nemam ni protiv toga ništa, neka svako sluša ono što mu se dopada.
-
milojicabrzi
#1330 Re: Milić Vukašinović
Ma u tim rock i alter vodama, nikada nije bilo nekih para, a Skoplje je prilična kilometraža, pa je vjerovatno to jedan od razloga.
Iako, poslije rata, publika u Makedoniji uglavnom prihvata i traži bendove iz ex Yu, svi tamo idu i mahom dobro prolaze. I dan-danas ima dobrih festivala sa bendovima iz cijele regije.
Što se tiče Makedonije, oni su od bendova u ex Yu manje više imali Leb i sol, za alternativce Mizar, imali su i još nekih alternativnih bendova. RTV Skoplje je imalo jako dobar tonski studio (album Leb i sol -Kao kakao sniman tamo).
- zomri
#1331 Re: Milić Vukašinović
ultima_palabra wrote: ↑06/08/2026 19:22Nidje veze ovo boldano. Bas u tom periodu ga niko od moje raje nije slusao, kasnije su neki poklekli pod uticajem zena![]()
A sve je o njemu receno u pjesmi Validne legitimacije:
On uvijek zna da shvati šta je novi fol
Malo ga preradi, stavi ga u svoj
On uvijek zna da snimi ko je prava raja
Malo ga pogura, da mu nešta para
A kad vrijeme prođe i nova moda dođe
Ostavi tog istog da mačketinu glođe
Lutvo i ekipa fulaju "ceo fudbal". Opisano je standardna praksa kod pop izvođača kako bi ostali aktuelni godinama. Samo rijetki to uspiju.
- Point.
#1332 Re: Milić Vukašinović
Puno pišeš i imaš mišljenje o Dini, s obzirom da ne znaš ni jednu njegovu pjesmu (što je naravno čista laž).PixelDrifter wrote: ↑07/08/2026 00:47 Nije pitanje geografskog mjesta, već pitanje da određena vrsta muzike klikne većini, što me dovodi do zaključka da se radi o sličnom ili identičnom mentalnom sklopu, koji se odaziva na određene note, koga privlači ta vrsta muzike: u prošlosti Zdravko Čolić, danas Dino. Jučer Lepa Brena, danas Severina. Meni je to isto, bez obzira na četnički milje Lepe Brene, jebiga, žena je žešća sirovina, ali ima fantastičan smisao za biznis. Što opet ne znači da joj se divim. Više me čudi ogromna populacija koja to sluša i reže vene, na te njima, milozvučne note. A, nemam ni protiv toga ništa, neka svako sluša ono što mu se dopada.
-
DebelinJoe
#1333 Re: Milić Vukašinović
Godina je 1996., dolazi tetak iz dijaspore, vozi bijelog Passata B3, auto izgleda kao SS Enterprise, zove te da se provozate, tebi drago jer se po gradu i mahali vozaš u takvoj makini, pa prebiraš kasete, tu su naravno dijasporska izdanja Merlinovih kaseta i na njima znak Nimfa Sound.
- PixelDrifter
-
milojicabrzi
#1335 Re: Milić Vukašinović
Čekaj, je li za ovaj album on tvrdi po intervjuima kako ga ne priznaje kao svoj, jer je navodno neki menadžer "maznuo" snimke i to objavio vani kao njegov album, ako se dobro sječam, tako mu je neka priča...PixelDrifter wrote: ↑08/08/2026 10:32 Dizajn koji odrazava estetski nivo izvodjaca, a vjerovatno u skladu sa pjesmama.
Mislim da je ovaj Nimfa sound izdavač i onog Tifinog albuma Dani bez tebe, što mu je Zele radio, taj album je sniman mislim u ljeto '95. još je rat trajao, izašao nekad '95.-'96. bio baš hit album, sa pjesama Kiše jesenje, Dani bez tebe, publika, ona rockerska u BiH željna muzike, rat završio, sjećam se da je u jednom od onih poslijeratnih doniranih autobusa grasa, cijeli dan vrtila ta kaseta...
Tifu gledao neke '97. kao koncert sa fokusom na taj album, pjevao Tifa, odjednom mu negdje pred kraj koncerta pozli..priđe manager, pod ruku ga odvede sa bine...
-
Bodkin
#1336 Re: Milić Vukašinović
Pa dobro, ne mora tvoja raja biti reprezentativnaultima_palabra wrote: ↑06/08/2026 19:22Nidje veze ovo boldano. Bas u tom periodu ga niko od moje raje nije slusao, kasnije su neki poklekli pod uticajem zena![]()
A sve je o njemu receno u pjesmi Validne legitimacije:
On uvijek zna da shvati šta je novi fol
Malo ga preradi, stavi ga u svoj
On uvijek zna da snimi ko je prava raja
Malo ga pogura, da mu nešta para
A kad vrijeme prođe i nova moda dođe
Ostavi tog istog da mačketinu glođe
Podigni od 20-35 ako hoces ali laze ko kaze da ga nije slusao nekad. Na dernecima, u kafanama ili slicno. A tek dijaspora sto ga obozava
-
Bodkin
#1337 Re: Milić Vukašinović
Evo dokaza koliko ga dijaspora obozava. U fajt ako treba za njegaPoint. wrote: ↑08/08/2026 00:05Puno pišeš i imaš mišljenje o Dini, s obzirom da ne znaš ni jednu njegovu pjesmu (što je naravno čista laž).PixelDrifter wrote: ↑07/08/2026 00:47 Nije pitanje geografskog mjesta, već pitanje da određena vrsta muzike klikne većini, što me dovodi do zaključka da se radi o sličnom ili identičnom mentalnom sklopu, koji se odaziva na određene note, koga privlači ta vrsta muzike: u prošlosti Zdravko Čolić, danas Dino. Jučer Lepa Brena, danas Severina. Meni je to isto, bez obzira na četnički milje Lepe Brene, jebiga, žena je žešća sirovina, ali ima fantastičan smisao za biznis. Što opet ne znači da joj se divim. Više me čudi ogromna populacija koja to sluša i reže vene, na te njima, milozvučne note. A, nemam ni protiv toga ništa, neka svako sluša ono što mu se dopada.
- Point.
#1338 Re: Milić Vukašinović
Gdje ti vidiš fajt, samo konstatujem da je prosto nemoguće da neko ko je, po vlastitom priznanju, već mator čovjek nije čuo ni za jednu njegovu pjesmu. Još ako živi u BiH.Bodkin wrote: ↑08/08/2026 12:07Evo dokaza koliko ga dijaspora obozava. U fajt ako treba za njegaPoint. wrote: ↑08/08/2026 00:05Puno pišeš i imaš mišljenje o Dini, s obzirom da ne znaš ni jednu njegovu pjesmu (što je naravno čista laž).PixelDrifter wrote: ↑07/08/2026 00:47 Nije pitanje geografskog mjesta, već pitanje da određena vrsta muzike klikne većini, što me dovodi do zaključka da se radi o sličnom ili identičnom mentalnom sklopu, koji se odaziva na određene note, koga privlači ta vrsta muzike: u prošlosti Zdravko Čolić, danas Dino. Jučer Lepa Brena, danas Severina. Meni je to isto, bez obzira na četnički milje Lepe Brene, jebiga, žena je žešća sirovina, ali ima fantastičan smisao za biznis. Što opet ne znači da joj se divim. Više me čudi ogromna populacija koja to sluša i reže vene, na te njima, milozvučne note. A, nemam ni protiv toga ništa, neka svako sluša ono što mu se dopada.![]()
- PixelDrifter
#1339 Re: Milić Vukašinović
Neki ljudi nikako da shvate da postoje ljudi koji ne slušaju tu vrstu muzike. Ni Dinu, ni Severinu, ni Brenu, ni Dugme, ni Orkestar, ni Bombaj Štampu, ni Crvenu Jabuku, ni Zabranjeno pušenje, itd. Ako neko misli da lažem kada kažem da ne poznajem Dinin opus, bujrum. To me interesuje koliko i muzika Dine Merlina.