Lidl >>> NASA
salim se naravno, 2 godine obucavaju astronaute, Lidl sefa poslovnice 1 godinu
Moderator: anex
Poznajem tipa koji će biti šef jedne poslovnice. Sredinom devetog mjeseca upućen na obuku u Mađarsku a onda ide u Srbiju. To i dođe tako da će otvaranje biti oko 10 mjeseca 2026dječak sa šibicama wrote: ↑12/11/2025 23:36 NASA astronaute obucava 9 mjeseci
Lidl >>> NASA
salim se naravno, 2 godine obucavaju astronaute, Lidl sefa poslovnice 1 godinu![]()
profesionalci,dječak sa šibicama wrote: ↑12/11/2025 23:36 NASA astronaute obucava 9 mjeseci
Lidl >>> NASA
salim se naravno, 2 godine obucavaju astronaute, Lidl sefa poslovnice 1 godinu![]()
Nisam upoznat sa temom baš najbolje. Ali mislim da nisu nikoga do sada obučavali za voditelja. Jer obuke im počinju teko u 10. mjesecu. Koliko sam upamtio.konektovan wrote: ↑13/11/2025 23:33 sve ok, ali je fakat pretjerivanje s tim obukama.
znam ljude koji su bili na obukama, i nakon odredjenog perioda, arrvederci...
i tako se u krug vrte novi i novi radnici koji ce poceti raditi krajem 2026.
I moja drugarica, koju podugo nisam ni čup ni vidio, je vjerovatno sa njim u istoj toj ekipi.Dr Arsla wrote: ↑13/11/2025 06:24Poznajem tipa koji će biti šef jedne poslovnice. Sredinom devetog mjeseca upućen na obuku u Mađarsku a onda ide u Srbiju. To i dođe tako da će otvaranje biti oko 10 mjeseca 2026dječak sa šibicama wrote: ↑12/11/2025 23:36 NASA astronaute obucava 9 mjeseci
Lidl >>> NASA
Druze, pa haj evo malo logicno razmisli. Da lidl nesto radi ukrivo, ne bi bili ovdje gdje jesu. Zar ne? Eh, pa ocito rade nesto kako treba.last mohicans wrote: ↑13/11/2025 23:49 Ma pregoni se s tim, debelooo. Znam od starog havera da je supruga među prvima otišla na neku obuku, prvo HR, pa Srbija. Još je dosta raje bilo, pa jbt, kako im se da taj proces dodatno usporavati i komplicirati. Ko primi nekoga, zaposli ga, da mu platu, smjestaj u drugoj drzavi, dnevnice, vrlo često i auto, onda skontaš da nije to taj. Pa kakva je to selekcija, gdje su ti giga mega HR klinci palci? Oni su kompletnu prvu postavu smijenili, znam da je Ibrahimović koji je prešao iz Binga bio u priči za regionalnog, u coroni je otisao za Njemačku. Sad ga nema uopste u priči. Zar nisu obučili radnike, kasirke, pa nije kasa boingov cockpit, jbt. Ja one samousluzne kase u CJ se uštelio, ne idem nikad na pravu kasu jer sam brzi od svake.
Jbg, valjda ce im sad bosnje objasniti da im je ovo sve bespotrebno i unaprijediti sistem.
Druze, ja sam ulazio u te radnje u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Srbiji..Sve su na isti klinac. Sam ambijent tih radnji ne ide na isti raf toga sto ti pričaš. To jednostavno nije veliki broj artikala kojima oni barataju. Pa eto ima raje bliske s Bingom, neka nam kaze koliki broj artikala imaju Halilovići, Stup, Hadzići, eto ne moraju te velike, moze i onaj na Šipu. Garantujem da na Šipu ima 2 puta ako ne i 3 puta vise artikli od nekog veceg objekta Lidla, a svi su sličnih gabarita. Vidjeli smo ih. Odmah ta SF priča o kompleksnosti i organizaciji prodaje ne stoji. Misliš da je Bingu lako sve artikle popisati, uvesti u sistem, okačiti cijene,pratiti akcije, rokove, još da sve to prodavačice savršeno znaju. Naravno, da Bingu nedostaje bolje organizacije, a i ovo sto rade treba realno sagledati. Sigurno da Lidl ima bolju organizaciju, ali se to sem kod prebrzih kasa ne vidi baš na svakom koraku. Vrlo često nema artikla ili nema prave cijene tog artikla. Roba ne da je razbacana, nego stoji na paletama, rafama, u paketima. Kad je organizacija tako vrhunska, neka urede i ovo. Pa zadesio sam se vikend u nedjelju Lidl Imotski. To nije ličilo ninasta. Poluprazan je bio, sve razbacano, preskačeš, nepopunjeno ono sto je opuhano, bezbeli su i oni prošli tu NASA obuku.Thorgerson wrote: ↑14/11/2025 00:11Druze, pa haj evo malo logicno razmisli. Da lidl nesto radi ukrivo, ne bi bili ovdje gdje jesu. Zar ne? Eh, pa ocito rade nesto kako treba.last mohicans wrote: ↑13/11/2025 23:49 Ma pregoni se s tim, debelooo. Znam od starog havera da je supruga među prvima otišla na neku obuku, prvo HR, pa Srbija. Još je dosta raje bilo, pa jbt, kako im se da taj proces dodatno usporavati i komplicirati. Ko primi nekoga, zaposli ga, da mu platu, smjestaj u drugoj drzavi, dnevnice, vrlo često i auto, onda skontaš da nije to taj. Pa kakva je to selekcija, gdje su ti giga mega HR klinci palci? Oni su kompletnu prvu postavu smijenili, znam da je Ibrahimović koji je prešao iz Binga bio u priči za regionalnog, u coroni je otisao za Njemačku. Sad ga nema uopste u priči. Zar nisu obučili radnike, kasirke, pa nije kasa boingov cockpit, jbt. Ja one samousluzne kase u CJ se uštelio, ne idem nikad na pravu kasu jer sam brzi od svake.
I previse usko gledas. Cuj on najbrze sam otkuca. Pa jbt nije samo to posao u tom biznisu.
Ne razumijem se ni ja, ali sam pricao sa ljudima koji se razumiju, tim bave. I imam druga na obuci. Zajebano je i nije to bas da se stelis da prokucavas artikle. Pa logicno jbt da nece takvi ljudi biti na obuci dugo. Ali imas tu logistike, njihovih software-a gdje se prati sve zivo u artikal. Do te mjere da se zna tacno koliko ide artikala u koji radnju, zasto i ako se slucajno desi da se u toj radnji tog artikla odjednom proda vise, analiza zasto kako, i kako postupiti. I nije to, eh daj mi sad nabacaj hrpu tog artikla i onda imas problem, jer sljedecih dana nema tolike prodaje. Pricao mi je lik, milion ba nekih stvari prolaze, vjezbaju, simuliraju i bukvalno rade dok su na obuci. Takav covjek kad se vrati ovdje da radi on je full spreman. Nema dakle, ne znam sta sad, sa zove fikretu jer ne zna sta pritisnut. Spreman. Full. I ide odmah red i rad.
Jbt u bingu onolikom dok vratis artikal, procedura da ti se smuci. Te sefica, te security, te ova na kasi veze nema niti se tim bavi. I dok vratim pogresno otkucan artikal osijedim.
Mislim, ok, ti mozes reci pretjeruje se. Ali to je uhodan sistem. I nema fule. Imaju svoju distribuciju. Imaju svoje artikle. Logistiku. I sve se prati i analizira da ne vjerujes u koje detalje.
Lidl sa Kauflandom spada u Swarz grupu, Edeka dominatno prva, ovaj REWE se Lidlu primakao, uopće na znam koji lanci im pripadaju, a za Austriju su još lošiji podaci. Trzišni udio glasiEDEKA Grupa \approx 67,04 milijarde EUR \approx 28,0 \% EDEKA, Marktkauf, Netto Marken-Discount
Schwarz Grupa \approx 51,65 milijarde EUR \approx 21,6 \% Lidl, Kaufland
REWE Grupa \approx 43,13 milijarde EUR \approx 18,0 \% REWE, Penny
ALDI (Nord & Süd) \approx 33,70 milijarde EUR
Globalno, Lidl ima najveći udio, ali to je razumljivo jer je njihova taktika sirenja takva da ih ima sto vise. Mogu misliti kakva je onda obuka za Edeku i neke druge lance.Lanac/Grupa Tržišni udjel (cca.) Ključni brendovi Fokus
SPAR Austrija \approx 35,5 \% SPAR, Eurospar, Interspar Supermarketi, Hipermarketi
REWE Grupa \approx 34,5 \% Billa, Merkur (sada Billa Plus), Penny Supermarketi, Diskonteri
Hofer (ALDI Süd) \approx 19,0 \% Hofer Diskonter
Lidl Austrija 6%\
Koga ce zgaziti?!Thorgerson wrote: ↑14/11/2025 00:16Jbg, valjda ce im sad bosnje objasniti da im je ovo sve bespotrebno i unaprijediti sistem.
Bosnjo, koji trafike nije otvorio u inozemstvu. I bosnjo koji moze samo u sprezi sa politikom napraviti neki uspjeh. Kod ovih nema politike, samo biznis. I zato ce i zgazit bingo.
Kako se prica odvija s lidlom, ja sam mislio da oni umjesto prodaje robe siroke potrosnje, dolaze ovdje da proizvode snapdragon procesore.mayab wrote: ↑14/11/2025 06:25 Vidim ja , mi bi htjeli da Lidl koliko u ponedjeljak počne otvarati radnje, pa smo nervozni , i kao mi znamo najbolje , " *ta će lidl...."
.
Što gore neko napisa , oni najbolje znaju šta i kako im treba , jer da nije tako ne bi imali poziciju u svijetu koju sada imaju
Vala baš. Nema mi ništa mrže nego ispred tebe na kasi neka gospođa i kasirka je pita, želite li još šta. A ova jedva dočekala i traži tamo neke cigarete. Ova jadna kasirka ustaje traži na svojoj kasi nema pa onda mora do susjedne kase a ovamo red se ufatio. Yebo je cigareta u pakšu
Kakav bi to bio udar na pušače.