Kolinda Grabar-Kitarović

Locked
bingov buraz

#1326 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by bingov buraz »

Složio bih se dovoljno da nema potrebe za novom replikom.
salik79

#1327 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by salik79 »

Hafis wrote:
bingov buraz wrote:Koliko god drugar ti to pokušao zapakovati i u istu jednadžbu staviti njih dvoje u istu rečenicu ne mogu.Nije to sad banalizovanje kao poređenje fiće i Mercedesa gdje bi Bakir bio fićo nego fiće i rashodovane folcike koja je umislila da je Ferrari :mrgreen:
Slušaj, koliki god ti imaš odijum prema Kolindi, toliki je i moj prema Bakiru. S tim da ga ne stavljam u sami vrh moje osobne liste mrskih političara u bih. Čak štoviše, nije ni pri njenom vrhu.
Ona se stvarno ponaša kao rashodovana starleta i stvarno nije kapacitet za predsjednika jedne države, mada mislim da može biti solidan i odan državni službenik, što je uostalom i bila.
Bakir definitivno nije za politike. sve se može usavršiti, mogu se steći maniri, politički njuh, ali upravo zbog one izetbegovićevske čuvene karakterne crte: danas jedno- sutra drugo , tj. politike koja nigdje ne vodi, a ipak se nalazi na čelu najjače i najutjecajnije stranke u državi - ona lagano tone.
Tihić je za njega bio i svemirski brod i Winston Churchill u isto vrijeme.
Cemu pleonazam?! Cemu pisanje izraza "sto vise" kao jedne rijeci?
Hafis

#1328 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Hafis »

salik79 wrote:
Hafis wrote:
bingov buraz wrote:Koliko god drugar ti to pokušao zapakovati i u istu jednadžbu staviti njih dvoje u istu rečenicu ne mogu.Nije to sad banalizovanje kao poređenje fiće i Mercedesa gdje bi Bakir bio fićo nego fiće i rashodovane folcike koja je umislila da je Ferrari :mrgreen:
Slušaj, koliki god ti imaš odijum prema Kolindi, toliki je i moj prema Bakiru. S tim da ga ne stavljam u sami vrh moje osobne liste mrskih političara u bih. Čak štoviše, nije ni pri njenom vrhu.
Ona se stvarno ponaša kao rashodovana starleta i stvarno nije kapacitet za predsjednika jedne države, mada mislim da može biti solidan i odan državni službenik, što je uostalom i bila.
Bakir definitivno nije za politike. sve se može usavršiti, mogu se steći maniri, politički njuh, ali upravo zbog one izetbegovićevske čuvene karakterne crte: danas jedno- sutra drugo , tj. politike koja nigdje ne vodi, a ipak se nalazi na čelu najjače i najutjecajnije stranke u državi - ona lagano tone.
Štoviše - Za isticanje visokog stupnja ili širine čega, širine dopuštanja, pretpostavke (bio je dobro raspoložen]; čak, dapače, štoviše
(Izvori: Veliki hrvatski riječnik; Hrvatski jezični portal i itd).

Volio bih doživjeti i da se bosanski jezik nekada stvarno standardizira pa da mi ti npr. stručno objasniš ako već može mahrama zašto ne i nahramak.
Ili zašto pridjevi mehak i lahak imaju isti komparativ i superlativ kao i mek i lak. koja je svrha tog nepotrebnog verbalnog degeneriranja tih riječi u pozitivu?

Evo recimo S. Halilović u svom Pravopisu bosanskog jezika kaže: Zbog dvojake upotrebe u bošnjačkoj pisanoj baštini pojedine
riječi mogu se pisati u obliku s glasom h (izvornim ili naknadno uspostavljenim) kao i u obliku bez toga glasa :
hametice - ametice, hlabavo - labavo, hlupati - lupati, mahramica - maramica, nahuditi - nauditi, ohlupina - olupina, sahat - sat

E sad mi nije jasno zašto nije naveo pravila - kada treba a kada ne treba? A čini mi se da ni on ne zna pravila, nego samo navodi kakva je situacija na terenu.
U stvari, nitko i ne zna zašto uopće potoji ta dvojakost, i zato govorim da se pravopis bosanskog jezika jednoga dana mora stručno standardizirati.
Po ovome kada bih napisao u nekom znanstvenom radu riječ hlabavo ili hlupati - nikom ništa. Ispravno je valjda :)

Ovo mi je ''hlupati'' u Pravopisu legendarno. Čudi me da nije i hludovati i hlutati.
sogandolma13337

#1329 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by sogandolma13337 »

Opet forumski mis Hafis/Afis bulazni i kroz "uberblessed" govor pokusava poniziti jezik pa i narod. To hlupati i slicno ja rijetko, skoro nikako ne cujem u svom "teheranskomudzahedinskom" okruzenju. To sam jedino cuo kod rodjaka iz istocne Hercegovine.
zrakomlat

#1330 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by zrakomlat »

Ne poznajem nitkoga da govori hlopta, al netki govore šport.
salik79

#1331 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by salik79 »

Hafis wrote:
salik79 wrote:
Hafis wrote: Slušaj, koliki god ti imaš odijum prema Kolindi, toliki je i moj prema Bakiru. S tim da ga ne stavljam u sami vrh moje osobne liste mrskih političara u bih. Čak štoviše, nije ni pri njenom vrhu.
Štoviše - Za isticanje visokog stupnja ili širine čega, širine dopuštanja, pretpostavke (bio je dobro raspoložen]; čak, dapače, štoviše
(Izvori: Veliki hrvatski riječnik; Hrvatski jezični portal i itd).

Volio bih doživjeti i da se bosanski jezik nekada stvarno standardizira pa da mi ti npr. stručno objasniš ako već može mahrama zašto ne i nahramak.
Ili zašto pridjevi mehak i lahak imaju isti komparativ i superlativ kao i mek i lak. koja je svrha tog nepotrebnog verbalnog degeneriranja tih riječi u pozitivu?

Evo recimo S. Halilović u svom Pravopisu bosanskog jezika kaže: Zbog dvojake upotrebe u bošnjačkoj pisanoj baštini pojedine
riječi mogu se pisati u obliku s glasom h (izvornim ili naknadno uspostavljenim) kao i u obliku bez toga glasa :
hametice - ametice, hlabavo - labavo, hlupati - lupati, mahramica - maramica, nahuditi - nauditi, ohlupina - olupina, sahat - sat

E sad mi nije jasno zašto nije naveo pravila - kada treba a kada ne treba? A čini mi se da ni on ne zna pravila, nego samo navodi kakva je situacija na terenu.
U stvari, nitko i ne zna zašto uopće potoji ta dvojakost, i zato govorim da se pravopis bosanskog jezika jednoga dana mora stručno standardizirati.
Po ovome kada bih napisao u nekom znanstvenom radu riječ hlabavo ili hlupati - nikom ništa. Ispravno je valjda :)

Ovo mi je ''hlupati'' u Pravopisu legendarno. Čudi me da nije i hludovati i hlutati.
Da ne komplikujemo, posto, ocito, ne shvacas na sta ti ukazujem:
U administrativnome stilu česti su izrazi kojima se nepotrebno udvaja isto značenje – pleonazmi.
Evo nekoliko primjera i njihovih ispravnih rješenja:

čak štoviše > čak ili štoviše (te dvije riječi imaju isto značenje)
https://ciklopea.com/hr/prijevod/jezicn ... pleonazmi/

Prvo nauci hrvatski, pa cemo prijeci i na bosanski. ;-)
Hafis

#1332 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Hafis »

salik79 wrote:
U administrativnome stilu česti su izrazi kojima se nepotrebno udvaja isto značenje – pleonazmi.

Eh moj dobri Salkice (tako bi ti u Mostaru glasio nadimak. U nas je inače tako kod muških imena: Ibrica, Mujica, Alica, Hamica, Salkica)
Ti me upita ''Cemu pisanje izraza "sto vise" kao jedne rijeci?'' pa ti ja odgovorih čemu. Sad si nešto novo naučio, mada nećeš priznati.

A taj pleonizam ''čak štoviše''? Vjeruješ mi da sam se mislio treba li mi to ''čak'' dok sam pisao. Ali eto, uvriježeno je dosta u govoru, a jeste pleonizam. Mea culpa.

Vego, što će tebi to ''e'' na kraju - ''administrativnomE''. Bit ćeš da govoriš i ''momE'', ''sudskomE'', ''policijskomE''... :)
Hoće to kad se uči jezik koji nema standarda, već samo dobru volju da se naziva tako.

Salkice, drž se ti šija, mula, Irana i onih stvari u koje se stvarno ne razumijem, ali u koje se i ne plekam.
Hafis

#1333 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Hafis »

sogandolma13337 wrote:Opet forumski mis Hafis/Afis bulazni i kroz "uberblessed" govor pokusava poniziti jezik pa i narod. To hlupati i slicno ja rijetko, skoro nikako ne cujem u svom "teheranskomudzahedinskom" okruzenju. To sam jedino cuo kod rodjaka iz istocne Hercegovine.
Ne znam moj dolma, ali čovjek je to napisao u Pravopisu, a ja samo postavio ovdje.
Doduše, neka te tješi: ne zna nitko živ zašto je tu H, pa ni on :D
BHCluster

#1334 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by BHCluster »

Hafis wrote:
sogandolma13337 wrote:Opet forumski mis Hafis/Afis bulazni i kroz "uberblessed" govor pokusava poniziti jezik pa i narod. To hlupati i slicno ja rijetko, skoro nikako ne cujem u svom "teheranskomudzahedinskom" okruzenju. To sam jedino cuo kod rodjaka iz istocne Hercegovine.
Ne znam moj dolma, ali čovjek je to napisao u Pravopisu, a ja samo postavio ovdje.
Doduše, neka te tješi: ne zna nitko živ zašto je tu H, pa ni on :D
Kaze lik sto prvo napise u MS Wordu koji mu ispravi greske pa onda kachi po forumu :lol:
problemnatravunu

#1335 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by problemnatravunu »

a Hlivno ? 8-)
salik79

#1336 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by salik79 »

Hafis wrote:
salik79 wrote:

Eh moj dobri Salkice (tako bi ti u Mostaru glasio nadimak. U nas je inače tako kod muških imena: Ibrica, Mujica, Alica, Hamica, Salkica)
Ti me upita ''Cemu pisanje izraza "sto vise" kao jedne rijeci?'' pa ti ja odgovorih čemu. Sad si nešto novo naučio, mada nećeš priznati.

A taj pleonizam ''čak štoviše''? Vjeruješ mi da sam se mislio treba li mi to ''čak'' dok sam pisao. Ali eto, uvriježeno je dosta u govoru, a jeste pleonizam. Mea culpa.

Vego, što će tebi to ''e'' na kraju - ''administrativnomE''. Bit ćeš da govoriš i ''momE'', ''sudskomE'', ''policijskomE''... :)
Hoće to kad se uči jezik koji nema standarda, već samo dobru volju da se naziva tako.

Salkice, drž se ti šija, mula, Irana i onih stvari u koje se stvarno ne razumijem, ali u koje se i ne plekam.
Pa, to kraaaalju! Sto ce to meni!??? :lol: :lol: :lol:

Ja mu citiram hrvatski izvor, postavim i link, a on ispravlja citat s tog, hrvatskog, izvora u nadi da ce omalovaziti bosanski jezik :lol: :lol: :lol:

Kakav lik, kakav lik! Sjedi, evo ti keks. Barem si uvidio gresku na koju sam ti, u sustini, ukazao.

Usput, drzi se ti UZPovaca i onih stvari u koje se stvarno ne razumijem.

I, jos nesto, u cilju sprjecavanja daljnjeg spina, dodatni primjer sa gramatika.hr stranice:

Image

Samo me interesira cije li ti "standarde" pratis? :D
Point.

#1337 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Point. »

Najjači je Hafis kad se pokušava praviti pametan pa napiše na engleskom.... :lol:..... Ja ne znam jesu li južni Srbi i definitivno prešli na ruski kao dodatni jezik umjesto engleski pa ga šupa malkice. Sa onakvim znanjem, tj neznanjem neće jadan moći ni dobiti posao konobara u predgrađa Dublina :mrgreen:
Maraschino

#1338 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Maraschino »

Point. wrote:Najjači je Hafis kad se pokušava praviti pametan pa napiše na engleskom.... :lol:..... Ja ne znam jesu li južni Srbi i definitivno prešli na ruski kao dodatni jezik umjesto engleski pa ga šupa malkice. Sa onakvim znanjem, tj neznanjem neće jadan moći ni dobiti posao konobara u predgrađa Dublina :mrgreen:
Kakav ruski, drito kineski. :wink: :D
MaksprotivMarksa

#1339 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by MaksprotivMarksa »

Dok gulite o Kolindi u Hrvatskoj se sprema najvece zlo na Balkanu u zadnjih 10 godina, naravno da se radi o Skori...
Point.

#1340 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Point. »

MaksprotivMarksa wrote:Dok gulite o Kolindi u Hrvatskoj se sprema najvece zlo na Balkanu u zadnjih 10 godina, naravno da se radi o Skori...
Šta je sa Škorom?
MaksprotivMarksa

#1341 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Point. wrote:
MaksprotivMarksa wrote:Dok gulite o Kolindi u Hrvatskoj se sprema najvece zlo na Balkanu u zadnjih 10 godina, naravno da se radi o Skori...
Šta je sa Škorom?
Cuj sta je, pa ne postoji veci ustasa u hrbatskoj politici od njega, vidi ko je stao iza njega, od Suverenista do ustase Hasanbegovica i Bujaneca, a sto je najgore ima ozbiljne sanse, ko ima putovnicu savjetujem mu glas protiv Skore u drugom krugu.
Point.

#1342 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Point. »

MaksprotivMarksa wrote:
Point. wrote:
Šta je sa Škorom?
Cuj sta je, pa ne postoji veci ustasa u hrbatskoj politici od njega, vidi ko je stao iza njega, od Suverenista do ustase Hasanbegovica i Bujaneca, a sto je najgore ima ozbiljne sanse, ko ima putovnicu savjetujem mu glas protiv Skore u drugom krugu.
Slabo pratim njegov politički opus, no ima onu jednu finu baladu.
Haman2

#1343 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Haman2 »

URNEBESNO; VOLI PITI I LJUBITI: Potpuno pijana i razuzdana Kolinda Grabar-Kitarović u VIDEO HITU…
Nakon serije nezapamćenih skandala predsjednica Hrvatske postala je metom sprdnje brojnih građana u susjedstvu

Image
Screenshot
Tako je na društvenim mrežama osvanula urnebesna montaža na kojoj je Kolinda u elementu, u slavljeničkoj atmosferi.

Video započinje pjesmom u Americi, a nastavlja u svlačionici među znojnim Vatrenim.

Za pozadinu je iskorištena pjesma Siniše Vuce pod nazivom „Volim piti i ljubiti“, koja se idealno uklopila u smontirani video, piše „Slobodna Bosna“.

Uostalom, pogledajte i sami…

NAPOMENA: Kliknite na link da pogledate video
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/127 ... _hitu.html[/quote]
bingov buraz

#1344 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by bingov buraz »

Sude mi je vrh :mrgreen:

Nema sanse Skoro,samo ce odvuci dio Kolindinih glasaca sto odgovara Milanovicu ili ko ce vec biti ispred SDP
MaksprotivMarksa

#1345 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Milanovic prema istrazivanjima nema sanse, cak i da udje u drugi krug, ako Kolinda i Skoro zavrse u drugom krugu bice gusto.

Ako Kolinda pobijedi mozemo ocekivati na narednim parlamentarnim izborima i mogucu grande koaliciju, SDP je danas na 24 posto (6 posto rasta), HDZ njihovih stabdardnih 26 posto. Zivi zid ugasen.
Hafis

#1346 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Hafis »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ostro-i ... /190929035

Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sagovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome

Ovako se to radi. Ništa za oduzeti ni dodati. Konačno nazvati stvar pravim imenom.
Da vidimo što će sad raja iz birtije smisliti kao odgovor.
Valja još tri godine mandata gurati, a ponestat će štofa u vanjskom ali i unutarnjem političkom djelovanju - već ga je prokužilo da je pretjer'o s lajanjem po Hrvatskoj i općenito po svemu što ima taj predznak.
salik79

#1347 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by salik79 »

Hafis wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/ostro-i ... /190929035

Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sagovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome

Ovako se to radi. Ništa za oduzeti ni dodati. Konačno nazvati stvar pravim imenom.
Valja još tri godine mandata gurati, a ponestat će štofa u vanjskom ali i unutarnjem političkom djelovanju - već ga je prokužilo da je pretjer'o s lajanjem po Hrvatskoj i općenito po svemu što ima taj predznak.
Kako sada ovo?! :?

Samo par postova iznad ismijavas, a sada i sam upotrebljavas?! :skoljka:
amko761

#1348 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by amko761 »

Samo da se opet ne prepadne pa demantuje. :mrgreen:
Novak20

#1349 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by Novak20 »

Zar u NDH nije učinjen genocid i nad Bošnjacima ???
"u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici".
spreca

#1350 Re: Kolinda Grabar-Kitarović

Post by spreca »

Novak20 wrote:

Zar u NDH nije učinjen genocid i nad Bošnjacima ???
"u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici".
Zalajala kuja na vrh Slunja ,raspala se picka kao dunja
Locked