Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Edouard

#1326 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

MorningStar wrote: 25/11/2019 14:57

Svemir je haotican , drugo je sto je toliko veliki i siri se pa se taj haos ne primjeti u nasim kratkim zivoticima pa i cijeloj kratkoj eri postojanja covjeka.

Naprimjer dok mi ovo pisemo andromeda ide prema nasoj galaksiji velikom brzinom i sudarit ce se dvije galaksije u buducnosti - ne zvuci kao savrsen sklad- najvece su sanse da nece nikakve ozbiljne posljedice po nas to predstaviti jer cemo ionako biti sprzeni od naseg sunca do tada ili ce nas neka kometa zveknuti prije toga. Jos smrt svemira je poprilicno realna teorija - kada se sve galaksije toliko rasire i svemir ohladi jer samim sirenjem dolazi do hladjenja - nastupit ce usamljena hladna smrt.

A kolosalna tvrdnja o savrsenosti svemira kako sve “kuca kao sat” je opovrgnuta samim pojmom entropije i zakonima termodinamike......
A kolosalna tvrdnja o savrsenosti svemira kako sve “kuca kao sat” je opovrgnuta samim pojmom entropije i zakonima termodinamike.....
Ranije si tvrdio da nauka se ne bavi dokazivanjem nepostojanja nečega, da je to oksimoron, a ovdje navodiš da nauka sa svojim zakonima, fizikalnim veličinama... dokazuje nepostojanje savršenosti svemira odnosno, opovrgava postojanje njegove savršenosti? Jesam li te dobro razumio?
kada se sve galaksije toliko rasire i svemir ohladi jer samim sirenjem dolazi do hladjenja - nastupit ce usamljena hladna smrt.
Kad je već riječ o hlađenju, a na koju bi se to temperaturu svemir trebao ohladiti, barem približno, da nastupi ta hladna smrt?

I još nešto, nešto što me iznad svega zanima kod ateista, a to je, obzirom da dogmatski vjeruju da je sveukupna stvarnost isključivo materijalna, kako objašnjavaju da iz nečeg materijalnog (materijalnog mozga) može nastati nešto nematerijalno poput misli, svijesti, inteligencije, slobodne volje...?
Edouard

#1327 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Sara03 wrote: 25/11/2019 21:40
Edouard wrote: 24/11/2019 01:32 Nego, vidim da neka drugarica forumašica ateizam uspoređuju sa seksualnom apstinencijom.
Odmah sam se sjetio jednog istraživanja ne tako davnog, provedenog u Švicarskoj. Naime, istraživao se broj djece po fertilnoj ženi u različitim svjetonazorskim skupinama. I ispade da je najmanje djece, 1.3 po fertiloj ženi kod ateista. To me nemalo začudilo jer znam kako su oni evolucionistički nastrojeni, a to znači potomstvo na prvom mjestu, produljenje vrste...
A sad ipak vidim i razlog zašto: "apstinencija"
Neka drugarica nije upoređivala ateizam sa apstinencijom, toliko valjda znaš čitati, no od toga je ipak važnije progurati usiljeni humor i sveprisutnu opsjednutost kopulacijom.

A kako ste već kod iste, red je da se nekako zahvalim vjernicima jer su evolucionistički nastrojeni, što rade na produženju vrste i tako praktičnim primjerom validiraju teoriju evolucije i njene mehanizme, kad već oni drugi neće.

Thank you, gracias, merci beaucoup. :ljulja:
kme, kme
1Dante1

#1328 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by 1Dante1 »

MorningStar wrote: 25/11/2019 22:26
allem_77 wrote: 25/11/2019 22:25

Pa u tome je razlika. Stvoritelj i stvorenje.
Stvorenje ima neko vrijeme stvaranja i rok trajanja.

A Allah kaže,

„Reci: On je Allah – jedan! Allah je Utočište svemu! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!“

Nije teško skontati, ako se potrudiš? :D
Pa moze li stvoriti onda kamen da ga ni sam ne moze pomaci :D :lol: de mi ono pojednostavni jer ja nisam pametan kao ti vjernik :wink:
Pa On je stvorio sve, kakvo je pitanje moze li stvarati? Cek jel ti to fakat tako zamisljas? Javis se Bogu i kazes mu da stvori nesto da bi ti vjerovao u Njega, u suprotnom ne postoji. :D Jarane pricamo o Stvoritelju svemira a ti bi da on ispunjava zelje jednom zrnu pijeska da bi to zrno vjerovalo u Njega. Sustina je jednostavna. Dobili smo smjernice sta trebamo raditi da bi lakse prosli kroz ovaj svijet, tvoj je izbor hos li pratit smjernice il neces. Ne vjerujes i ok, ali nemoj preispitivat neke stvari koje je nemoguce dokazat s obzirom na nasa fizicka i intelektualna ogranicenja. Pricas o svemiru i sta ce se desit sto je nemoguce dokazat vec se mogu bacat samo pretpostavke a ismijavas nekog ko vjeruje u Stvoritelja tog svemira o kojem ne znamo nista. Postavljas sliku koja govori kako su vjernici arogantni i tvrdoglavi a onda par postova poslije pises kako isti stancaju djecu jer su neobrazovani i ne razmisljaju. Pises previse gluposti za nekog ko se poziva na "cinjenice" :D
MorningStar

#1329 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

1Dante1 wrote: 26/11/2019 07:30

Pa On je stvorio sve, kakvo je pitanje moze li stvarati? Cek jel ti to fakat tako zamisljas? Javis se Bogu i kazes mu da stvori nesto da bi ti vjerovao u Njega, u suprotnom ne postoji. :D Jarane pricamo o Stvoritelju svemira a ti bi da on ispunjava zelje jednom zrnu pijeska da bi to zrno vjerovalo u Njega. Sustina je jednostavna. Dobili smo smjernice sta trebamo raditi da bi lakse prosli kroz ovaj svijet, tvoj je izbor hos li pratit smjernice il neces. Ne vjerujes i ok, ali nemoj preispitivat neke stvari koje je nemoguce dokazat s obzirom na nasa fizicka i intelektualna ogranicenja. Pricas o svemiru i sta ce se desit sto je nemoguce dokazat vec se mogu bacat samo pretpostavke a ismijavas nekog ko vjeruje u Stvoritelja tog svemira o kojem ne znamo nista. Postavljas sliku koja govori kako su vjernici arogantni i tvrdoglavi a onda par postova poslije pises kako isti stancaju djecu jer su neobrazovani i ne razmisljaju. Pises previse gluposti za nekog ko se poziva na "cinjenice" :D

Al znas da postoji taj neko sto ga je stvorio jer eto... tako ... ja :lol:
allem_77

#1330 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

MorningStar wrote: 25/11/2019 22:09
allem_77 wrote: 25/11/2019 22:05

Kao i sa svemirom. Umiruća zvijezda...

U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža kratki su i jasni pa tu stoji da pojam par excellence znači - u najvećoj mjeri, u punom smislu te riječi.

A pitao si može li stvoriti?
Bog nije stvoren. Niti živi na Olimpu.
Je li do mene ili pises apsurdne stvari tj. odgovore. Pitam moze li Bog nesto stvoriti - ti odgovaras Bog nije stvoren....... vidis li korelaciju pitanja i odgovora bilo kakvu ????
Tvoja pitanja su apsurda. Allah je svemoćan.

http://musaas.blogspot.com/2011/01/alla ... s.html?m=1
MorningStar

#1331 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

allem_77 wrote: 26/11/2019 09:54
allem_77 wrote: 25/11/2019 22:05

Kao i sa svemirom. Umiruća zvijezda...

U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža kratki su i jasni pa tu stoji da pojam par excellence znači - u najvećoj mjeri, u punom smislu te riječi.

A pitao si može li stvoriti?
Bog nije stvoren. Niti živi na Olimpu.
Je li do mene ili pises apsurdne stvari tj. odgovore. Pitam moze li Bog nesto stvoriti - ti odgovaras Bog nije stvoren....... vidis li korelaciju pitanja i odgovora bilo kakvu ????

Kada dajes apsurdne odgovore na normalna pitanja ne preostaje nista drugo nego postavljati ti apsurdna pitanja:

Ako je Bog svemoguc moze li stvoriti toliki kamen da ga ne moze pomaci. :D
Gojeni H

#1332 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 25/11/2019 21:48
Ja bi ukratko - zato sto ateisti pretezno racunaju na cinjenice i planiraju (kako obrazovati odgojiti dijete - pruziti mu sve sto treba da postigne maksimum u svom odrastanju i slicno) dok vjernik ide "logikom" ovaj svijet nije bitan a svako dijete ima svoju "nafaku" pa stancaj.Pogledati samo gdje su najvece stope prirodnog prirastaja - najsiromasnije rupe od zemalja.
Mislis da je ovo razmisljanje svakog ateiste? Historija tvoje navode ubija u pojam.
Mislis da svaki vjernik razmislja onako kako ti mislis da razmislja? Posluzi se logikom, ako ovaj svijet nije bitan zasto se iskljucivo ono sto se desava na OVOM svijetu uzima kao + odnosno - za buduci?
Postoje vjernici razlicitih religija koji ovaj svijet vide kao dzehenem iliti pakao, to je tacno.
Ali ogroman broj vjernika jednostavno misli da ovaj svijet nije kraj …
allem_77

#1333 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

MorningStar wrote: 26/11/2019 10:12
allem_77 wrote: 26/11/2019 09:54

Kada dajes apsurdne odgovore na normalna pitanja ne preostaje nista drugo nego postavljati ti apsurdna pitanja:

Ako je Bog svemoguc moze li stvoriti toliki kamen da ga ne moze pomaci. :D
Opet nisi skontao? :-) Nije problem napraviti nešto veće od sebe. To možeš i ti.
MorningStar

#1334 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 10:14
MorningStar wrote: 25/11/2019 21:48
Ja bi ukratko - zato sto ateisti pretezno racunaju na cinjenice i planiraju (kako obrazovati odgojiti dijete - pruziti mu sve sto treba da postigne maksimum u svom odrastanju i slicno) dok vjernik ide "logikom" ovaj svijet nije bitan a svako dijete ima svoju "nafaku" pa stancaj.Pogledati samo gdje su najvece stope prirodnog prirastaja - najsiromasnije rupe od zemalja.
Mislis da je ovo razmisljanje svakog ateiste? Historija tvoje navode ubija u pojam.
Mislis da svaki vjernik razmislja onako kako ti mislis da razmislja? Posluzi se logikom, ako ovaj svijet nije bitan zasto se iskljucivo ono sto se desava na OVOM svijetu uzima kao + odnosno - za buduci?
Postoje vjernici razlicitih religija koji ovaj svijet vide kao dzehenem iliti pakao, to je tacno.
Ali ogroman broj vjernika jednostavno misli da ovaj svijet nije kraj …
Mislim u kontekstu razvoja,uzitaka,progresa itd... nego radi sto ti pise tj klanjaj se bogu ostalo je manje vise nebitno jer posle slijede nagrade :D Dobra utjeha :D

To ti je ono kada vide onog milijardera na jahti pa kae "ma ta ce on ne moze sa sobom ponijet" , druze on ce da uziva tj. uziva a tebi je vjera u imaginarno bice koje ako mu se molis/klanjas i to propisno i radis sto je napisalo podarila nadu da ces dobiti uzivanje ali posle tamo kad odapnes :D
MorningStar

#1335 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

allem_77 wrote: 26/11/2019 10:18

Opet nisi skontao? :-) Nije problem napraviti nešto veće od sebe. To možeš i ti.
Ko je rekao "vece" napisao sam ti procitaj opet :D
allem_77

#1336 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

MorningStar wrote: 26/11/2019 10:21

Dobio si odgovor. Allah je svemoćan.
MorningStar

#1337 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

allem_77 wrote: 26/11/2019 10:47

Pa ne odgovori na pitanje " Moze li Allah stvoriti toliki kamen da ga ne moze pomaci" :D
Gojeni H

#1338 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 26/11/2019 10:19
Mislim u kontekstu razvoja,uzitaka,progresa itd... nego radi sto ti pise tj klanjaj se bogu ostalo je manje vise nebitno jer posle slijede nagrade :D Dobra utjeha :D

To ti je ono kada vide onog milijardera na jahti pa kae "ma ta ce on ne moze sa sobom ponijet" , druze on ce da uziva tj. uziva a tebi je vjera u imaginarno bice koje ako mu se molis/klanjas i to propisno i radis sto je napisalo podarila nadu da ces dobiti uzivanje ali posle tamo kad odapnes :D
Ponovo, zar mislis da svi ateisti razmisljaju na nacin na koji ti razmisljas?
Barem deklarativno, komunizam je sav bio o klasnoj jednakosti, a bili su ateisti, a ako cu biti klasno jednak onda, suprotno historijskim iskustvima, ne bi trebao da uzivam da mi neki irget donosi koktel do lezaljke na koju sam spustio debelo patricijsko dupe, zar ne? Dakle, nema "uzivanja".

Cak i medju modernim ateistima, ali nesto pronicljivijim doduse, postoji buljuk ljudi koji vide, ono sto ti smatras "uzivanjem", kao ljudsku slabost, spremnost na savijanje vrata, ili pomanjkanjem samopouzdanja. Isto kao i neki muslimani, ili vjernici uopste.

Sta ako moja vjera u Boga, kojeg ti nazivas imaginarnim bicem, nema nikakvu zelju ili nadu ni za kakvim uzivanjem koje tvoj ili moj mozak moze svariti. Sta ako vjerujem i zivim svoje vjerovanje da bih postao ono zbog cega sam stvoren?

Ako sam dobro shvatio tvoja percepcija ateizma je mogucnost "uzivanja" … pretpostavka je u materijalnim stvarima: jahte, trebe, sampanjac … Kako ti ide? Imas li to sve?
MorningStar

#1339 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 10:50
MorningStar wrote: 26/11/2019 10:19

Ponovo, zar mislis da svi ateisti razmisljaju na nacin na koji ti razmisljas?
Barem deklarativno, komunizam je sav bio o klasnoj jednakosti, a bili su ateisti, a ako cu biti klasno jednak onda, suprotno historijskim iskustvima, ne bi trebao da uzivam da mi neki irget donosi koktel do lezaljke na koju sam spustio debelo patricijsko dupe, zar ne? Dakle, nema "uzivanja".

Cak i medju modernim ateistima, ali nesto pronicljivijim doduse, postoji buljuk ljudi koji vide, ono sto ti smatras "uzivanjem", kao ljudsku slabost, spremnost na savijanje vrata, ili pomanjkanjem samopouzdanja. Isto kao i neki muslimani, ili vjernici uopste.

Sta ako moja vjera u Boga, kojeg ti nazivas imaginarnim bicem, nema nikakvu zelju ili nadu ni za kakvim uzivanjem koje tvoj ili moj mozak moze svariti. Sta ako vjerujem i zivim svoje vjerovanje da bih postao ono zbog cega sam stvoren?

Ako sam dobro shvatio tvoja percepcija ateizma je mogucnost "uzivanja" … pretpostavka je u materijalnim stvarima: jahte, trebe, sampanjac … Kako ti ide? Imas li to sve?
Nemam to sve (jahtu naprimjer) ali na dobrom sam putu :D a i uzivalo se , po svoj prilici da ce se i uzivati :D

Ako kazes da ta uzivanja nisu bitna zasto onda ako si dobar vjernik cekaju te djevice,pica,rijeke cokoladnog mlijeka ovo ono kao nagrada :D Znaci obecano ti je prakticno materjalno kao nagrada isto kao i kazna.
Gojeni H

#1340 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 26/11/2019 10:53

Nemam to sve (jahtu naprimjer) ali na dobrom sam putu :D a i uzivalo se , po svoj prilici da ce se i uzivati :D

Ako kazes da ta uzivanja nisu bitna zasto onda ako si dobar vjernik cekaju te djevice,pica,rijeke cokoladnog mlijeka ovo ono kao nagrada :D Znaci obecano ti je prakticno materjalno kao nagrada isto kao i kazna.
SUper za tebe, drago mi je. Molim Allaha da ti da jos vise onoga za cim ti srce zudi.

Jesu li ovo informacije sa interneta, ili si zaista proticao nesto od islamskog stiva? Mislim … da znam kako da odgovorim.
MorningStar

#1341 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 10:56

SUper za tebe, drago mi je. Molim Allaha da ti da jos vise onoga za cim ti srce zudi.

Jesu li ovo informacije sa interneta, ili si zaista proticao nesto od islamskog stiva? Mislim … da znam kako da odgovorim.
"(It will be said to the believers of Islamic Monotheism): 'My slaves! No fear shall be on you this Day, nor shall you grieve. (You) who believed in Our ayat (proofs, verses, lessons, signs, revelations, etc.) and were Muslims (i.e., who submit totally to Allah's Will, and believe in the Oneness of Allah). Enter Jannah, you and your wives, in happiness.' Trays of gold and cups will be passed round them; (there will be) therein all that inner-selves could desire, and all that eyes could delight in and you will abide therein forever. This is the Jannah which you have been made to inherit because of your deeds which you used to do (in the life of the world). Therein for you will be fruits in plenty, of which you will eat (as you desire)."
Al-Qur'an 43:68-73
"Verily, the muttaqun (the pious), will be in place of security (Jannah). Among Gardens and springs dressed in fine silk and (also) in thick silk, facing each other. So (it will be). And We shall marry them to hur (fair females) with wide, lovely eyes. They will call therein for every kind of fruit in peace and security. They will never taste death therein except the first death (of this world), and He will save them from the torment of the blazing Fire. As a bounty from your Rabb! That will be the supreme success!"
Al-Qur'an 44:51-57
"Verily, al-abrar (the pious and righteous) will be in Delight (Jannah). On thrones, looking (at all things). You will recognise in their faces the brightness of delight. They will be given to drink of pure sealed wine. The last thereof (that wine) will be the smell of musk, and for this let (all) those strive who want to strive (i.e., hasten earnestly to the obedience of Allah). It (that wine) will be mixed with tasnim. A spring whereof drink those nearest to Allah."
Al-Qur'an 83:22-28

:D :D Cekaju nagrade
Edouard

#1342 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Dozer wrote: 24/11/2019 23:30 Samo jedna mala ispravkica - ne znamo, nego pretpostavljamo Big Bang, a upravo na bazi tog sirenja svemira, a do cega se doslo na bazi primijecenog medjusobnog udaljavanja galaksija na sve strane.
Istina je da mi nemamo blage veze koliki je svemir zaista, kao ni koliko je star, ali ono sto trenutno znamo, tacnije i to pretpostavljamo na bazi proracuna, jeste da se u njemu, preciznije u onome koliko mi trenutno mozemo vidjeti sa svojom tehnologijom, nalazi cca. 100 milijardi galaksija, bar 3x vise zvijezda, i bar 10x vise planeta i drugih nebeskih tijela poput Zemlje i Mjeseca.

Dakle, nasa planeta i mi na njoj toliko smo beznacajni, da se to ne moze ni opisati. Ali, to nama nije smetalo da izmislimo boga kada jos uvijek nismo imali pojma o svemu prethodnom, a cime bismo sami sebi dali odgovore o vlastitom postanku, ali i nekakav obez znacaj u svemirskim "odnosima".

Da nije zalosno, bilo bi smijesno. Zapravo - i jeste smijesno. A i zalosno. Pogotovo danas, kada znamo sve sto znamo, a i to je u stvari vrlo malo, ali opet- daleko vise nego prije 1.500+ godina.
I upravo radi svega ovoga sve religije su danas smijesne, ociti tradicionalni ostatak nekadasnjih vremena ispunjenih neznanjem, i sasvim je jasno da su samo nasa, ljudska izmisljotina.

Licemjerni vjercnici su najbolji dokaz ovoga. To su oni koji za sebe kazu da su vjernici, ali ne zive po vjerskim knjigama. Tacnije, 90% ih nije ni procitalo tu "svoju" knjigu.
Samo jedna mala ispravkica - ne znamo, nego pretpostavljamo Big Bang
Dozeru, Big Bang danas nije pretpostavka/hipoteza (to je bio u početku), već prihvaćena teorija, tj. naučno znanje koje vrijedi do daljnjega.
Dakle, nasa planeta i mi na njoj toliko smo beznacajni, da se to ne moze ni opisati.
Po kojim kriterijima se određuje značaj nečega u svemiru; prema masi, volumenu, trenutku nastajanja, trajanju, udaljenosti, temperaturi, zračenju, iznosu gravitacije, brzini kretanja...?
Poznato je da je ljudski mozak najkompleksnija poznata struktura u čitavom svemiru, i zašto čovjek kao takav ne bi bio najznačajniji dio svemira, nazovimo tako kao centar svemira.
Slično vrijedi i kod sistema koje je čovjek izradio; glavni procesor je 'srce' kompjutera, a ne monitor, kod automobila motor, a ne karoserija...
allem_77

#1343 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

MorningStar wrote: 26/11/2019 10:48
allem_77 wrote: 26/11/2019 10:47

Pa ne odgovori na pitanje " Moze li Allah stvoriti toliki kamen da ga ne moze pomaci" :D
Imaš temu, potraži odgovor. Ja te postove nisam pročitao. Mrsko mi. :D

svemocni-bog-prema-kur-anu-ali-i-opcenito-t144119.html

Ja ti nisam neko ko može nastaviti diskusiju u ovom pravcu. Nemam dovoljno znanja. Nisam vidio Boga.
beni-bu-man

#1344 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

allem_77 wrote: 26/11/2019 11:40

Ja ti nisam neko ko može nastaviti diskusiju u ovom pravcu. Nemam dovoljno znanja. Nisam vidio Boga.
bil ti meni vjerovao da sam ja vidio Boga kad bi ti to reko ?
MorningStar

#1345 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

beni-bu-man wrote: 26/11/2019 11:54

Vidim gdje ides - kao oni tv preacher-i , mogla bi se kakva para ubrati :D :D
beni-bu-man

#1346 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

MorningStar wrote: 26/11/2019 12:13
beni-bu-man wrote: 26/11/2019 11:54

Vidim gdje ides - kao oni tv preacher-i , mogla bi se kakva para ubrati :D :D
Moze i to :mrgreen:

A da danas neko tako kaze bilo bi odma aj ti u jagomir
John Cleese

#1347 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by John Cleese »

Bloo wrote: 25/11/2019 20:09 Za ove što propagiraju nevidljivu, nepostojeću, imaginarnu i umišljenu Božju pravdu, možda mali reality check. Možda iščitavanje historijskih zapisa barem zadnjih 200 godina. I stvarno ne želim da čujem da su ljudi instrument Božje pravde jer je i to stvarno prenategnuto.

For Mercy, Pity, Peace, and Love,
Is God, our father dear:
And Mercy, Pity, Peace, and Love,
Is Man, his child and care.

For Mercy has a human heart,
Pity, a human face:
And Love, the human form divine,
And Peace, the human dress.

Then every man of every clime,
That prays in his distress,
Prays to the human form divine,
Love, Mercy, Pity, Peace.

And all must love the human form,
In heathen, Turk, or Jew.
Where Mercy, Love, & Pity dwell,
There God is dwelling too.
Ohoho - poJezija!

Khm:

Come to me in the silence of the night, come in the speaking silence of a dream, come with soft rounded cheeks and eyes as bright as sunlight on a stream.
Come back in tears, o memory, hope, love of finished years.

O dream how sweet, too sweet, too bitter sweet, whose wakening should have been in Paradise where souls brimfull of love abide and meet, where thirsting longing eyes
Watch the slow door that opening, letting in, lets out no more.

Yet come to me in dreams, that I may live my very life again though cold in death - come back to me in dreams, that I may give pulse for pulse, breath for breath:
Speak low, lean low as long ago, my love, how long ago.

Hvala na paznji.
Gojeni H

#1348 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

MorningStar wrote: 26/11/2019 10:58

"(It will be said to the believers of Islamic Monotheism): 'My slaves! No fear shall be on you this Day, nor shall you grieve. (You) who believed in Our ayat (proofs, verses, lessons, signs, revelations, etc.) and were Muslims (i.e., who submit totally to Allah's Will, and believe in the Oneness of Allah). Enter Jannah, you and your wives, in happiness.' Trays of gold and cups will be passed round them; (there will be) therein all that inner-selves could desire, and all that eyes could delight in and you will abide therein forever. This is the Jannah which you have been made to inherit because of your deeds which you used to do (in the life of the world). Therein for you will be fruits in plenty, of which you will eat (as you desire)."
"Verily, the muttaqun (the pious), will be in place of security (Jannah). Among Gardens and springs dressed in fine silk and (also) in thick silk, facing each other. So (it will be). And We shall marry them to hur (fair females) with wide, lovely eyes. They will call therein for every kind of fruit in peace and security. They will never taste death therein except the first death (of this world), and He will save them from the torment of the blazing Fire. As a bounty from your Rabb! That will be the supreme success!"
"Verily, al-abrar (the pious and righteous) will be in Delight (Jannah). On thrones, looking (at all things). You will recognise in their faces the brightness of delight. They will be given to drink of pure sealed wine. The last thereof (that wine) will be the smell of musk, and for this let (all) those strive who want to strive (i.e., hasten earnestly to the obedience of Allah). It (that wine) will be mixed with tasnim. A spring whereof drink those nearest to Allah."

'naci s interneta.
Kur'an je knjiga objavljena za sva vremena. Pristupacna svima, bez obzira na nivo obrazovanja ili kulturolosko porijeklo.
Postoji vise nacina citanja Kur'ana. Sve ono sto je objavljeno mora biti shvatljivo svima. Naravno, shvatanje pojedinih ajeta moze biti prilicno drugacije izmedju covjeka iz pustinje i obrazovanog covjeka iz urbane sredine.

Da, nagrade postoje, naravno, isto kao i kazne. Nagrade postoje za moralan i ispravan nacin zivota i te nagrade ne idu van tog okvira cak ni u nastavljenom zivotu.
beni-bu-man

#1349 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 13:26
MorningStar wrote: 26/11/2019 10:58

'naci s interneta.
Kur'an je knjiga objavljena za sva vremena. Pristupacna svima, bez obzira na nivo obrazovanja ili kulturolosko porijeklo.
Postoji vise nacina citanja Kur'ana. Sve ono sto je objavljeno mora biti shvatljivo svima. Naravno, shvatanje pojedinih ajeta moze biti prilicno drugacije izmedju covjeka iz pustinje i obrazovanog covjeka iz urbane sredine.

Da, nagrade postoje, naravno, isto kao i kazne. Nagrade postoje za moralan i ispravan nacin zivota i te nagrade ne idu van tog okvira cak ni u nastavljenom zivotu.
Evo nagrade

MorningStar

#1350 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Gojeni H wrote: 26/11/2019 13:26

'naci s interneta.

Naci jel ovo nije napisao u Kuranu kao sto je na internetu - imas dole brojeve ajeta pa provjeris :wink: , meni je naprimjer nemoralno imati 50 djevojaka u isto vrijeme.. dok je to tebi sasvim moralno izgleda, cak se i vino spominje :D Kuran je toliko shvatljiv da ima koliko skola islama tj. mezheba - pa onda imas sunije i siite... pa onda imas svaki ajet te ovaj ucenjak ovako tumaci te onaj onako... bas jednostavna i shvatljiva knjiga za sve :D
Post Reply