A sad ces se izvlaciti na rijec "ostali". U svakoj od pomenutih drzava postoje "ostali". Znaci isto sto i u BIH. Nacije sa jako malim brojem pripadnika koje se ona spoje u "ostale". Nista novo ili neobicno.Dozer wrote:Opet nisi shvatio, a to si i potvrdio tim listinzima.CPT wrote:....
Gdje u svemu tome pise da su "ostali" neka nacija?
Identitet Bosnjaka
- CPT
#1326 Re: Identitet Bosnjaka
- CPT
#1327 Re: Identitet Bosnjaka
Nije, izasnjavanje je tvoj odluka. Zbog toga ne prestajes biti nesto. Ako se Milorad Dodik ne zelis izjasniti ne prestaje biti Srbin i ne postaje Kinez. Ja se mogu do sudnjeg dana izasnjavati kao Kinez pa me niko tako nece prihvatiti kao Kineza jer se ne "postaje" pripadnik naroda.cyprus wrote:To nije baš tačnoCPT wrote:Narodu pripadas ili ne pripadas.Ključna determinantna narodnosti jeste izjašnjavanje...
- славянин
#1328 Re: Identitet Bosnjaka
A kako se postaje pripadnik naroda i sta definise pripadnost jednom narodu ?CPT wrote:Nije, izasnjavanje je tvoj odluka. Zbog toga ne prestajes biti nesto. Ako se Milorad Dodik ne zelis izjasniti ne prestaje biti Srbin i ne postaje Kinez. Ja se mogu do sudnjeg dana izasnjavati kao Kinez pa me niko tako nece prihvatiti kao Kineza jer se ne "postaje" pripadnik naroda.cyprus wrote:To nije baš tačnoCPT wrote:Narodu pripadas ili ne pripadas.Ključna determinantna narodnosti jeste izjašnjavanje...
- Bloo
- Globalna šefica
#1329 Re: Identitet Bosnjaka
Sad smo došli na onaj skliski teren...славянин wrote: A kako se postaje pripadnik naroda i sta definise pripadnost jednom narodu ?
- славянин
#1330 Re: Identitet Bosnjaka
Bas me interesuje sta ce reci branioc ljudskih prava,svi smo jednaki,svi smo isti , svi smo ljudiBloo wrote:Sad smo došli na onaj skliski teren...славянин wrote: A kako se postaje pripadnik naroda i sta definise pripadnost jednom narodu ?
- CPT
#1331 Re: Identitet Bosnjaka
Jezik, kultura, obicaji, tradicija, itd, itd, ...славянин wrote:A kako se postaje pripadnik naroda i sta definise pripadnost jednom narodu ?
Last edited by CPT on 10/05/2019 21:09, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#1332 Re: Identitet Bosnjaka
Ti koristiš bosanski jezik, ja isto, razumijemo se.CPT wrote:Jezik, kultura, obicaji, tradicija, itd, itd, ...славянин wrote:A kako se postaje pripadnik naroda i sta definise pripadnost jednom narodu ?
Ti si Bošnjak.
Ja nisam.
Kultura? Širok pojam - specificiraj.
Običaji - koji? Narodni? Kakvi su tačno običaji naroda kojem pripadaš da vidim da nisu možda isti kao i moji običaji?
- славянин
#1333 Re: Identitet Bosnjaka
Jezik uredu nauce ga skoro svi ako ne oni njihova djeca,obicaje djeca kupe iz vecih sredina,uce u skoli indirektno,od vrsnjaka,od prve djevojke/momka preko prijatelja itd,tradicija - iako povezana direktno sa obicajima opet ako ne prva generacija sledece je pokupe i upiju od okoline. Naprimjer imas americku kulturu,obicaje i tradiciju a isti nisu postojali prije 300 godCPT wrote:Jezik, kultura, obicaji, tradicija, itd, itd, ...славянин wrote:A kako se postaje pripadnik naroda i sta definise pripadnost jednom narodu ?
- CPT
#1334 Re: Identitet Bosnjaka
Jezik je samo jedna od karakteristika. Nije jedina i pod jezik se obicno misli "maternji jezik" i ne jezik koji govoris. Ako ti je maternji bosanski ne mozes bas biti Kinez, zar ne?Bloo wrote:Ti koristiš bosanski jezik, ja isto, razumijemo se.CPT wrote:Jezik, kultura, obicaji, tradicija, itd, itd, ...славянин wrote:A kako se postaje pripadnik naroda i sta definise pripadnost jednom narodu ?
Ti si Bošnjak.
Ja nisam.
Običaji - koji? Narodni? Kakvi su tačno običaji naroda kojem pripadaš da vidim da nisu možda isti kao i moji običaji?
- CPT
#1335 Re: Identitet Bosnjaka
Ko govori o ucenju jezika? Govorimo o maternjem tj. materinskom jeziku.славянин wrote:Jezik uredu nauce ga skoro svi ako ne oni njihova djeca,obicaje djeca kupe iz vecih sredina,uce u skoli indirektno,od vrsnjaka,od prve djevojke/momka preko prijatelja itd,tradicija - iako povezana direktno sa obicajima opet ako ne prva generacija sledece je pokupe i upiju od okoline. Naprimjer imas americku kulturu,obicaje i tradiciju a isti nisu postojali prije 300 godCPT wrote:Jezik, kultura, obicaji, tradicija, itd, itd, ...славянин wrote:A kako se postaje pripadnik naroda i sta definise pripadnost jednom narodu ?
- славянин
#1336 Re: Identitet Bosnjaka
Pa znas koliko "nase" djece koja su rodjena u inostranstvu preferiraju da koriste jezik zemlje u kojoj su rodjena i koji stalno koriste nego onaj sto ih roditelji nauce u kuci ? Dodje mi prijatelj iz Holandije uredno pricamo na nasem jeziku djeca mu pricaju na holandskom (6 i 8 godina stara koliko se sjecam)... sta sad ? On "nas" djeca "njihova"CPT wrote:
Jezik je samo jedna od karakteristika. Nije jedina i pod jezik se obicno misli "maternji jezik" i ne jezik koji govoris. Ako ti je maternji bosanski ne mozes bas biti Kinez, zar ne?
Last edited by славянин on 10/05/2019 21:14, edited 1 time in total.
- CPT
#1337 Re: Identitet Bosnjaka
Mozes ti preferirati sta zelis. Kod popisa ne postoji stavka "koji jezik preferiras" ali postoji stavka "maternji jezik".славянин wrote:Pa znas koliko "nase" djece koja su rodjena u inostranstvu preferiraju da koriste jezik zemlje u kojoj su rodjena i koji stalno koriste nego onaj sto ih roditelji nauce u kuci ?CPT wrote:
Jezik je samo jedna od karakteristika. Nije jedina i pod jezik se obicno misli "maternji jezik" i ne jezik koji govoris. Ako ti je maternji bosanski ne mozes bas biti Kinez, zar ne?
- славянин
#1338 Re: Identitet Bosnjaka
Opet ti navodim , djeca pricaju medjusobno na holandskom covjek emigrirao odavde djeca mu rodjena i odrasla u holandiji.Sta mislis koji ce jezik ta djeca sutra staviti kao maternjiCPT wrote: Mozes ti preferirati sta zelis. Kod popisa ne postoji stavka "koji jezik preferiras" ali postoji stavka "maternji jezik".
- Bloo
- Globalna šefica
#1339 Re: Identitet Bosnjaka
Da, samo jedna zato te i pitah da specificiraš ostale koje si naveo jer su previše generalne.CPT wrote:Jezik je samo jedna od karakteristika. Nije jedina i pod jezik se obicno misli "maternji jezik" i ne jezik koji govoris. Ako ti je maternji bosanski ne mozes bas biti Kinez, zar ne?Bloo wrote: Ti koristiš bosanski jezik, ja isto, razumijemo se.
Ti si Bošnjak.
Ja nisam.
Drugi jezik koji ti nije lingua materna možeš usvojiti. S tim da, jako je interesantno, čak se i ton i skoro pa karakter ljudi mijenja u zavisnosti koji jezik govore kao drugi jezik. Ako samo -fil neke kulture, npr. anglofil te poznajem tu kulturu dobro, govorim jezik, pratim običaje itd., te čak imam i njihovo državljanstvo, mogu reći da se osjećam i jesam npr. Engleskinja ili Velšanka ili Irkinja, ako se držimo premise da narode ne definiše država.
Ali ti si rekao da je odlika pripadnosti narodu jezik. Sad pokušavamo da specificiramo kako se to razlikuju narodi po svim kriterijima koje si naveo i kako se može postati pripadnik drugog naroda.
- CPT
#1340 Re: Identitet Bosnjaka
Ta zavisi od odgoja djece, kod vecine te dilema nema. Bar ja jos nisam sreo osoba koja ne bi znala sta to znaci ali mozda postoje.славянин wrote:Opet ti navodim , djeca pricaju medjusobno na holandskom covjek emigrirao odavde djeca mu rodjena i odrasla u holandiji.Sta mislis koji ce jezik ta djeca sutra staviti kao maternjiCPT wrote: Mozes ti preferirati sta zelis. Kod popisa ne postoji stavka "koji jezik preferiras" ali postoji stavka "maternji jezik".pa ocito da im je holandski prisniji nego nas jer ga pricaju medjusobno jel ??
- Bloo
- Globalna šefica
#1341 Re: Identitet Bosnjaka
Nego...kultura, obicaji, tradicija...
Voljela bih da mi ovo detaljnije obrazložiš. Odnosno navedeš primjere kulture, običaja i tradicije svog naroda.
Voljela bih da mi ovo detaljnije obrazložiš. Odnosno navedeš primjere kulture, običaja i tradicije svog naroda.
- славянин
#1342 Re: Identitet Bosnjaka
Kako do odgoja djece kada idu u skolu gdje se prica holandski,druze se sa djecom koja pricaju holandski,gledaju tv na kojem se prica na holandski,koriste holandske internet stranice - i tako od rodjenja ?? Kako ih odgojiti - kajsom pa pricaj nas !CPT wrote:
Ta zavisi od odgoja djece, kod vecine te dilema nema. Bar ja jos nisam sreo osoba koja ne bi znala sta to znaci ali mozda postoje.
- CPT
#1343 Re: Identitet Bosnjaka
da za pocetak procitas temu od pocetka gdje je sve (vise puta) navedeno, cak i primjeri sta jeste i sta nije dio nekog naroda (konkretno bosnjackog)Bloo wrote:Nego...kultura, obicaji, tradicija...
- Bloo
- Globalna šefica
#1344 Re: Identitet Bosnjaka
Btw djeca koja odrastu u miješanim brakovima (jezički) imaju više od jednog maternjeg jezika
Njihov L1 je i npr. francuski i bosanski.
- славянин
#1345 Re: Identitet Bosnjaka
Citati 50 + stranica je malo duze stivo - mozes li ti da on u kratkim crtama opises sta su ti obicaji,koji su konkretno ?CPT wrote:da za pocetak procitas temu od pocetka gdje je sve (vise puta) navedeno, cak i primjeri sta jeste i sta nije dio nekog naroda (konkretno bosnjackog)Bloo wrote:Nego...kultura, obicaji, tradicija...
- CPT
#1346 Re: Identitet Bosnjaka
Lako. Tako sto roditelji dijetu objasni ko je, sta je, odakle dolazi, koji jezik govori, itd, itd, itd... Jos nisam sreo dijete koje nije znalo odgovor na ta (osnovna) pitanja.славянин wrote:Kako do odgoja djece kada idu u skolu gdje se prica holandski,druze se sa djecom koja pricaju holandski,gledaju tv na kojem se prica na holandski,koriste holandske internet stranice - i tako od rodjenja ?? Kako ih odgojiti - kajsom pa pricaj nas !CPT wrote:
Ta zavisi od odgoja djece, kod vecine te dilema nema. Bar ja jos nisam sreo osoba koja ne bi znala sta to znaci ali mozda postoje.
- славянин
#1347 Re: Identitet Bosnjaka
Kako bi to "objasnjavanje" ko je dijete izgledalo ? odakle dolazi - pa vjerovatno je doslo odakle je rodjeno to jest bolnice u holandijiCPT wrote:
Lako. Tako sto roditelji dijetu objasni ko je, sta je, odakle dolazi, koji jezik govori, itd, itd, itd... Jos nisam sreo dijete koje nije znalo odgovor na ta (osnovna) pitanja.
- CPT
#1348 Re: Identitet Bosnjaka
jezik roditelja tj. jezik koji se prvi nauceBloo wrote:Btw djeca koja odrastu u miješanim brakovima (jezički) imaju više od jednog maternjeg jezikaNjihov L1 je i npr. francuski i bosanski.
- Bloo
- Globalna šefica
#1349 Re: Identitet Bosnjaka
Dijete jednog Francuza i Engleskinje rođeno u npr. Bosni je šta? Koji mu je maternji jezik?CPT wrote:Lako. Tako sto roditelji dijetu objasni ko je, sta je, odakle dolazi, koji jezik govori, itd, itd, itd... Jos nisam sreo dijete koje nije znalo odgovor na ta (osnovna) pitanja.славянин wrote:Kako do odgoja djece kada idu u skolu gdje se prica holandski,druze se sa djecom koja pricaju holandski,gledaju tv na kojem se prica na holandski,koriste holandske internet stranice - i tako od rodjenja ?? Kako ih odgojiti - kajsom pa pricaj nas !CPT wrote:
Ili kod tebe postoje samo jednonacionalni (jednonarodni?) brakovi gdje se govori samo jedan jezik?
- CPT
#1350 Re: Identitet Bosnjaka
Ako ne znas kako to izgleda onda je jasno zasto ti te stvari nisu jasneславянин wrote:Kako bi to "objasnjavanje" ko je dijete izgledalo ? odakle dolazi - pa vjerovatno je doslo odakle je rodjeno to jest bolnice u holandijiCPT wrote:
Lako. Tako sto roditelji dijetu objasni ko je, sta je, odakle dolazi, koji jezik govori, itd, itd, itd... Jos nisam sreo dijete koje nije znalo odgovor na ta (osnovna) pitanja., koji jezik govori - znaci treba da nauci da kada ga pitaju koji jezik govoris - kaze bosanski - i onda aktivno nastavi da se koristi holandskim jer mu je prikladniji i bolje se izrazava na istom