Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Control panel

#1326 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Control panel »

agent_zero wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/palmer- ... /190617084

SDA balijska zatucana zelena gamad na aparatima!

Vala pretjeruju. Nikakav poseban spektakl ne vidim da je vlada uradila da bi je ovako falili. Posebno me nerviraju simpatizeri pojedinih ministara i stranaka po FB kako ih hvale. Slazem se i najgori su bolji od SDA, ali brate pretjeruje se. Pa nismo slijepi.
finansijska kriza

#1327 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by finansijska kriza »

Control panel wrote:

Vala pretjeruju. Nikakav poseban spektakl ne vidim da je vlada uradila da bi je ovako falili. Posebno me nerviraju simpatizeri pojedinih ministara i stranaka po FB kako ih hvale. Slazem se i najgori su bolji od SDA, ali brate pretjeruje se. Pa nismo slijepi.
Izgleda da ti malo jesi slijep, ali i nagluh...ako ne vidiš uradjeno...meni se recimo najvise svidja registar uposlenih u javnom sektoru...hit
Styling

#1328 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Hakiz wrote:
Styling wrote:
Nisu svi prekrsaji isti ne mogu se isto gradirati. Necu te pustiti da relativiziras stvari. Nije isto da ja pretrcim gdje nema pjesackog i za to uredno platim kaznu i da gazda ne placa radnike. Nema sanse.

Hamin problem je njegov mentalni sklop koji se moze korigovati samo primjenom zakona i sankcijom. Nisu svi na zapadu disciplinovano zbog toga sto su kulturni nego sto se boje sankcije. Sankcija bi Hamu dovela u red. Hamin mentalni sklop je takav da ima ne znam ti koliko par ponasao bi se isto.

Ti sada zagovaras da mi treba da tolerisemo Hamu i njegovo trovanje svih nas jer Hamo ima 600KM plate, zenu i dvoje djece. Apsolutno ne.
Ja zagovaram to da, iako je Hamino trovanje okoline jer se grije na gume, Hamo nije moralno niži, od tebe zato što je tvoj prekršaj "samo" prelazak na crveno. DOduše, ako te mala djeca gledaju kako prelaziš na crveno pa im daješ loš primjer, onda i ti činiš ne samo lično nego i društveno neodgovorn djelo, pa ni tvoj prekršaj više nije "samo".

Niko ko napravi i najmanji prekršaj ne može se staviti u situaciju moralne superiprnosti i dijeljenja lekcija onima koji naprave teži prekršaj.

Može se staviti u poziciju praktičnosti i interesa, ali ne u moralnu superiornost.

Dakle zamisli da ti samo prelaziš na crveno. I da sam ti ja poslodavac i ne uplaćujem ti doprinose. Tvoj prekršaj je po posljedicama monogo manji nego moj. Ali to ne znači da si moralno superiornija i da smiješ govoriti u stilu "on je nula od čovjeka jer mi ne uplaćuje doprinose". To jeste, smiješto reći, ali samo ako ti ne pređeš ulicu na crveno ili ako se ja pokušavam predstavljati javnosti kao visokomoralna osoba.

Naravno, ti možeš da me prijavljuješ inspekcijama i tužiš zbog mog prekršaja, iako i ti praviš neki drugi prekršaj. Ali, to je već svar interesa, da dobiješ svoje, a ne morala.

Tako da je moja poenta da niko ko pravi bilo kakav prekršaj ne smije ljude koji prave druge prekršaje posmatrati kao gore od njih samih. Iako su rekršaji i njihove posljedice različite.

A ko će biti uhvaćen i kažnjen je već stvar institucija i korupcije u njima.
Ja se nikada, ni u jednom momentu, nisam stavljala iznad nekoga, ali i dalje stojim na stanovistu da nisu svi prekrsaji isti.

Ja ne pokusavam glumiti moralnu vertikalu nikome ali cu uvijek insistirati da pravila vaze za sve. Niti jednog momenta nisam rekla da je Hamo osoba nize vrijednosti, ali ako zeli da zivi u glavnom gradu mora se prilagoditi pravilima i propisima zivota u istom. Ja necu traziti stelu da mi oproste kaznu za prelazak na crveno nego cu snositi sankciju za svoj postupak i sigurno drugi put necu to napraviti jer mi se ne daje 40KM iz dzepa, ali Hamo ce svjesno i namjerno trovati i mene, i tebe, i nasu djecu, bez imalo skrupula. Jer Hamo i da ima novac, nece ga investirati u poboljsanje infrastrukture na svojoj kuci, nego ce taj novac uloziti u svoj otpad zvani g2 star 35 godina, kupiti nove gume a stare ce naloziti zimi i zagaditi zrak. Hamo je, bez obzira sto godinama zivi u Sarajevu, zadrzao svoj seljakcki mentalitet koji se bez sankcija ne moze korigovati. Hamo je, jednom rijecju, bezobrazan.
Control panel

#1329 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Control panel »

finansijska kriza wrote:
Control panel wrote:

Izgleda da ti malo jesi slijep, ali i nagluh...ako ne vidiš uradjeno...meni se recimo najvise svidja registar uposlenih u javnom sektoru...hit
Ne bi lose bilo da malo obratis paznju na komunikaciju.
Dobro, registar i sta dalje. Eto imamo i napismeno da ih ima puno u javnom sektoru, da ima puno rodbine, clanova SDA, da imaju visoke plate. I?
Pa sve smo to znali i bez registra.
Mene interesuje kada ce se zatvori puniti, kada ce grad imati cist zrak, kada ce se kaznjavati nepropisno parkirana auta, kada ce se stati u kraj tajkunskoj gradnji po gradu...
Hakiz

#1330 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Pa dobro, onda, Styling, šta Hamo da radi?

Nema para za grijanje, ne može djecu ostaviti da se smrzavaju. Da ih proda nekome ko ima grijanje, pa će tako i djeca biti na toplom i on se ugrijati?
Niemand

#1331 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Niemand »

geralt wrote: Jest jest, susilice i klima uredjaji zagadjuju Sarajevo. Plus sto svaka druga porodica ima po 4 auta.
Pa vidi, ti mozes reci da ne poznajes nijednu porodicu sa dvoje odrasle djece koja ima cetiri auta, i to je oke, ko sto i ja il neko drugi mozemo reci da ne poznajemo nikoga ko lozi gume. To medjutim ne znaci da takve porodice ne postoje.

Al dobro, ako vec meni ne vjerujes, broj auta na grbavici ne mozes osporiti ni ako upotrijebis osnovnu logiku. Naselje koje nije imalo dogradnje novih zgrada, dogradilo po sprat, uz postojece pravljeni su i novi parkinzi, citava traka pretvorena u parking al mjesta opet nema. Nema mjesta ni uz cinjenicu da ima praznih stanova u svakom haustoru koliko hoces, i plus, to je pretezno stambeno naselje, otpada dakle i ona stavka o nekakvom vecem prometu ljudi iz kojekakvih drugih razloga.

Dva auta su maltene postala normala, ni tri sa vecom djecom nisu nista cudno, cetiri su ovi sto im djeca rade il studiraju na onim fakultetima dole oko ilidze. O toj djeci s vremena na vrijeme imas priliku procitati i na klixu, kad sta skrive i slicno pa se ovdje komentarise kako mu je babo kupio bijesno auto cim je polozilo. Nije da su statisticka greska vise vec to postaje normalno.

Klime i susilice su poznat problem i onima koji nemaju nase probleme, u ovoj kotlini to i nije smijesno pominjati. Sva poenta je da je svijest o zagadjenju i jednim i drugim niska, s tim da su ovi jos ubijedjeni da to eto tako ide kad se ima. Ne mozes hamu prozivati jer ga briga kad nema dok i tebe istovremeno briga jer imas. Mislim mozes, jel.
klixoris

#1332 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by klixoris »

Hakiz wrote:Pa dobro, onda, Styling, šta Hamo da radi?

Nema para za grijanje, ne može djecu ostaviti da se smrzavaju. Da ih proda nekome ko ima grijanje, pa će tako i djeca biti na toplom i on se ugrijati?
Hamo se u tom slucaju treba preseliti tamo gdje su jeftiniji troskovi zivota i gdje moze priustiti da grije sebe i svoju djecu normalnim gorivom za grijanje
Banksy

#1333 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Palmer i Nelson impresionirani Vladom KS: Imaju potencijal da predvode BiH

http://www.klix.ba/clanak/190617084
:thumbup:
cvrčak_na_hedonizmu

#1334 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Dr. Kuca wrote:Najazde zohara, pacova, zmija. Sta mislite uraditi po tom pitanju g.premijeru forto i g. nadpremijeru konakovic?
Najezda, jasta radi, narocito zelenih zohara :stidljiv:

Uvalilo se u kakvu drzavnu firmu, ko da gledam :navijacica:
Lakat Jebić

#1335 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

Dr. Kuca wrote:Najazde zohara, pacova, zmija. Sta mislite uraditi po tom pitanju g.premijeru forto i g. nadpremijeru konakovic?
Uvodi se rezervni sastav vrana :mrgreen:
Hakiz

#1336 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

klixoris wrote:

Hamo se u tom slucaju treba preseliti tamo gdje su jeftiniji troskovi zivota i gdje moze priustiti da grije sebe i svoju djecu normalnim gorivom za grijanje
Ne može. Hami ostala kuća od roditelja i nema para da pravi novu negdje drugo, niti da plaća kiriju plus račune plus hrana plus...

Hamo ne smije dati otkaz na poslu da preseli negdje gdje je jeftinije jer mu je skoro 50 i teško da će ga neko negdje opet zaposliti.

Hamo je zarobljen.
bunk

#1337 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

Ali sretan :D
drug_profi

#1338 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Nevjerovatno je koliko na silu ignoriste da niko nece hamu da ubije ni da mu uskrati grijanje.
Samo hoce da ga natjera da se ponasa u skladu sa opstim interesom, a za to treba dobiti subvenciju od kantona, ako se ocjeni da realno sam to nemoze iznijeti.
Lijepo smo na nekoj stranici napisali: beskamatni kredit od kantona za prelazak na ekoloski prihvatljivo grijanje, plin ili struja (inverteri), ili gradske toplane. Beskamatni kredit za fasadu i prozore (moze i jedno i drugo za teze slucajeve da ide sa 50% do 100% nepovratnih sredstava). Nisu to uopste neke nezamislive pare.
I onda subvencija racuna za plin ili struju u zimskom periodu, spram primanja, usta koje hranis itd.
Kao prvo pomogao bi jednoj porodici da zivi u skladu sa vremenom i podnebljem, da ta djeca budu naucena da drustvo ima svoja pravila koja se moraju postovati, ali zauzvrat i dobijas nesto.
A drugo, svima ce nam biti malo bolje u ovoj kotlini.

Samo Hamo ne bi smio prodati klime i kupiti cumur, odsjeci plin u uvaliti pec na cvrsto gorivo. U tom slucaju mu treba na vrat staviti kompletan dug kao teret na imovinu.

Hamo nije smece, hamo je pusten da se sam snalazi i prezivljava od sistema koji je u biti antinarodni, i djeluje tako da ni jedan hamo nikad ne stane na vlastiti noge.
Hamo ne smije vise loziti smece, a to se rjesava stapom i mrkvom. Jedan drugi, novi sistem treba da mu pomogne.

I dosta je vise bezveznih izvrtanja i razvodnjavanja ove price koja nije usmjerena ni protiv koga. Samo u korist svih.

A za vozila koja zagadjuju prekomjerno ce uskoro svakako doci kraj, Radujem se tome danu, osim ako kod nas po obicaju ne bude sve pro forme.
ketronsd1

#1339 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by ketronsd1 »

Prpa.ba wrote:Ako jos jednom procitam komentar sa ranije spominjanim muskim imenom, dobit cu nervni slom. :mrgreen:
Misliš na Hamu? :)
bunk

#1340 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

:mrgreen:
JThomas

#1341 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

da, šire gledano cijela je suština da "narodna" vlast, cijeli poslijeratni period, hamu kombinacijom mrkve i štapa namjerno drži u pokornosti - a istovremeno i u bijedi. osnosno, sistemski sprečava da on može prestati biti bijeda, osim sasvim slučajno.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1342 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by un1ted »

klixoris wrote:

Gdje I koje su to alternative?
Styling

#1343 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Hakiz wrote:
klixoris wrote:

Ne može. Hami ostala kuća od roditelja i nema para da pravi novu negdje drugo, niti da plaća kiriju plus račune plus hrana plus...

Hamo ne smije dati otkaz na poslu da preseli negdje gdje je jeftinije jer mu je skoro 50 i teško da će ga neko negdje opet zaposliti.

Hamo je zarobljen.
Hamo za pocetak moze loziti drva, koja manje zagadjuju. A ako je naslijedio kucu, odmah je u prednosti u odnosu na ogroman broj nas koji nismo nista naslijedili, vec smo morali dizati kredite da obezbjedimo sebi krov nad glavom. Sta ce Hamo i kako ce, to treba on da odluci a drzava da uspostavi red i onemoguci ga da nas truje.

Naravno, postoji i opcija da se kuca proda pa da se preseli negdje gdje je lakse zivjeti, ali tu ima kvaka, kuca je nelegalna, nema dozvole ni fasade pa je ne moze ni prodati. Ali, opet kazem, moze prdoati trulju g2, pa pare koje je bacao na krs uloziti u normalno grijanje u kuci.
Naravno, od rata na ovamo Hamo nije prstom pomakao da unaprijedi svoje stanje nego je umjesto da ulozi u kucu i poboljsanje stanja novac ulagao u nebitne stvari.
Ja_Ja

#1344 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ja_Ja »

Ovoj vladi ce se moci djelimicno suditi tek nakon 2 pune godine mandata, a u potpunosti nakon cetri godine. Tad ce se racuni svoditi i tada ce se vidjeti gdje su bili i sta su radili. Ovo za sada je indikacija solidnog rada, ali sustinske promjene jos uvijek nema (realno i rano je, tj. malo je vremena proslo za sustinsku promjenu).
Kikibombona

#1345 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

klixoris wrote:

A ima li posla tamo, kolike su plate, ima li skola i vrtica, ima li ikakvog sadrzaja?
seoBIH

#1346 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

Hehe, nevjerovatan broj Hama na ovoj temi, koji se protezu na prstice samo da bi pokusali dokazati ostalima, a prvenstveno sebi da nisu Hame :) :bih:
tovarish

#1347 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tovarish »

Hakiz wrote:

Polako. Imati potencijala ništa ne znači.

I Adolf je imao potencijala kao slikar i umjetnik.

Pa je završilo drugačije.

Da vidimo mi kako će to sve na kraju ispasti.
Da je imao potencijal, primili bi ga na akademiju. Ovako je ispao jedan mali isfrustrirani i napaćeni lik, koji je slučajem prilika postao vođa države i dobio priliku da te svoje frustracije istrese.
Hakiz

#1348 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote:
Hamo za pocetak moze loziti drva, koja manje zagadjuju. A ako je naslijedio kucu, odmah je u prednosti u odnosu na ogroman broj nas koji nismo nista naslijedili, vec smo morali dizati kredite da obezbjedimo sebi krov nad glavom. Sta ce Hamo i kako ce, to treba on da odluci a drzava da uspostavi red i onemoguci ga da nas truje.

Naravno, postoji i opcija da se kuca proda pa da se preseli negdje gdje je lakse zivjeti, ali tu ima kvaka, kuca je nelegalna, nema dozvole ni fasade pa je ne moze ni prodati. Ali, opet kazem, moze prdoati trulju g2, pa pare koje je bacao na krs uloziti u normalno grijanje u kuci.
Naravno, od rata na ovamo Hamo nije prstom pomakao da unaprijedi svoje stanje nego je umjesto da ulozi u kucu i poboljsanje stanja novac ulagao u nebitne stvari.
Svašta sam ti napisao, pa izbrisao.

Nema svrhe...
biske

#1349 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by biske »

Hamo je, definitivno, zaslužio posebnu temu. Ne vidi se ova o vladi od njega.
Hakiz

#1350 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

drug_profi wrote:Nevjerovatno je koliko na silu ignoriste da niko nece hamu da ubije ni da mu uskrati grijanje.
Samo hoce da ga natjera da se ponasa u skladu sa opstim interesom, a za to treba dobiti subvenciju od kantona, ako se ocjeni da realno sam to nemoze iznijeti.
Lijepo smo na nekoj stranici napisali: beskamatni kredit od kantona za prelazak na ekoloski prihvatljivo grijanje, plin ili struja (inverteri), ili gradske toplane. Beskamatni kredit za fasadu i prozore (moze i jedno i drugo za teze slucajeve da ide sa 50% do 100% nepovratnih sredstava). Nisu to uopste neke nezamislive pare.
I onda subvencija racuna za plin ili struju u zimskom periodu, spram primanja, usta koje hranis itd.
Kao prvo pomogao bi jednoj porodici da zivi u skladu sa vremenom i podnebljem, da ta djeca budu naucena da drustvo ima svoja pravila koja se moraju postovati, ali zauzvrat i dobijas nesto.
A drugo, svima ce nam biti malo bolje u ovoj kotlini.

Samo Hamo ne bi smio prodati klime i kupiti cumur, odsjeci plin u uvaliti pec na cvrsto gorivo. U tom slucaju mu treba na vrat staviti kompletan dug kao teret na imovinu.

Hamo nije smece, hamo je pusten da se sam snalazi i prezivljava od sistema koji je u biti antinarodni, i djeluje tako da ni jedan hamo nikad ne stane na vlastiti noge.
Hamo ne smije vise loziti smece, a to se rjesava stapom i mrkvom. Jedan drugi, novi sistem treba da mu pomogne.

I dosta je vise bezveznih izvrtanja i razvodnjavanja ove price koja nije usmjerena ni protiv koga. Samo u korist svih.

A za vozila koja zagadjuju prekomjerno ce uskoro svakako doci kraj, Radujem se tome danu, osim ako kod nas po obicaju ne bude sve pro forme.

Vidiš, ja čekam da zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima (da, to znači i kafići) bude ne samo donesen, nego i da se provodi.

Ako toga ne bude, nema svrhe Hami zabraniti da loži gume i vozi na lož ulje.

Kao što nema svrhe donositi zakon o zabrani pušenja ako Hamo nastavi ložiti gume i voziti se na lož ulje.

I u pravu si.
Locked