doćiće to sigurno kao jedan od sljedećih poreznih nameta...naravno plaćaće ga i oni koji su ovde i oni koji su vani a posjeduju nekretnine, porezna olakšica je da se ne plaća na prvu nekretninu ili onu u kojoj se živi...vjesticanametli wrote:E cuj ono bi nekom naplatilo sto mi stan stoji prazan ....kupicu jos jedan pored stana kuce i vikendicenek ima....ccc
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
bluesjunior
#1326 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Haris.ba
#1327 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Biće razvoda.bluesjunior wrote:doćiće to sigurno kao jedan od sljedećih poreznih nameta...naravno plaćaće ga i oni koji su ovde i oni koji su vani a posjeduju nekretnine, porezna olakšica je da se ne plaća na prvu nekretninu ili onu u kojoj se živi...vjesticanametli wrote:E cuj ono bi nekom naplatilo sto mi stan stoji prazan ....kupicu jos jedan pored stana kuce i vikendicenek ima....ccc
Svakako je porezna olakšica za brak i izdržavanje minimalna.
Biće jeftinije nebiti u braku.
- vjesticanametli
#1328 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ali zivim i svemu...svigdje prijavim nekog i sta onda hahahhah
-
Seyfo
#1329 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mislim da je ovaj tekst, kome nije mrsko čitati, jak doprinos temi, a odnosi se na baltičke države Latviju, Litvaniju i Estoniju:
https://www.logicno.com/life-and-style/ ... tanak.html
Iseljavanje od kako su u EU je nezapamćeno veliko, do 2050.će izgubiti 2/3 stanovništva, što je mnogo gore nego kod nas.
Nisu imali rat, nemaju nezaposlenosti,nacionalizma, političkih trzavica, enormnog duga, politički sistem stabilan, sigurnost na nivou, ko je bio priča infrastruktura solidna, (gradski prevoz je besplatan u nekim gradovima),gradovi sređeni, priroda prelijepa, sve čisto, fino i uredno,...tj.imaju haman sve što nam fali u BiH.
A zašto idu?
Pa evo zašto: Prosječna plata niža nego u BiH, ispod 400 EUR.
Preko kanala im Švedska i Finska, Njemačkai Danska malo dole.
Dakle, ne zavaravajmo se, ide se zbog para.
Iseljavanje od kako su u EU je nezapamćeno veliko, do 2050.će izgubiti 2/3 stanovništva, što je mnogo gore nego kod nas.
Nisu imali rat, nemaju nezaposlenosti,nacionalizma, političkih trzavica, enormnog duga, politički sistem stabilan, sigurnost na nivou, ko je bio priča infrastruktura solidna, (gradski prevoz je besplatan u nekim gradovima),gradovi sređeni, priroda prelijepa, sve čisto, fino i uredno,...tj.imaju haman sve što nam fali u BiH.
A zašto idu?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1330 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
stari ti podaciSeyfo wrote:Mislim da je ovaj tekst, kome nije mrsko čitati, jak doprinos temi, a odnosi se na baltičke države Latviju, Litvaniju i Estoniju:
A zašto idu?
https://tradingeconomics.com/latvia/wages
https://tradingeconomics.com/estonia/wages
https://tradingeconomics.com/lithuania/wages
imaju i jeftinu hranu u odnosu na primanja

-
Seyfo
#1331 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tekst je bio iz januara 2017, ok jest staro, imamo sada dobar update.
Ali to sve opet samo doprinosi mojoj tezi.
Ali to sve opet samo doprinosi mojoj tezi.
- mousstapha
#1332 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A realno meni su te balticke drzave uvijek zvucale nekako dosadne. Mi kad nemamo hljeba znamo barem fino zakuhat.
-
Seyfo
#1333 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jesu, dosadne su, nikad ih niko ne spominje, nemaju filmove, serije niti glumce, za njih čujemo samo kad se igra fudbal pa neki naš navijač tamo ode. Ali isto to vrijedi i za, recimo, Dansku.
- Haris.ba
#1334 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Šta to znači dosadna država?
- mk ultra
#1335 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
eto njemačka ima i serije i glumce i egzotiku za hodanje ko majamiSeyfo wrote:Jesu, dosadne su, nikad ih niko ne spominje, nemaju filmove, serije niti glumce, za njih čujemo samo kad se igra fudbal pa neki naš navijač tamo ode. Ali isto to vrijedi i za, recimo, Dansku.
- Rugafet
#1336 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa tako je vec sad, samo na nekretninu u kojoj zivis imas popust na porez pa te nesto sitno izadje za godinu dana, a ako je prazna placas 100% porezbluesjunior wrote:doćiće to sigurno kao jedan od sljedećih poreznih nameta...naravno plaćaće ga i oni koji su ovde i oni koji su vani a posjeduju nekretnine, porezna olakšica je da se ne plaća na prvu nekretninu ili onu u kojoj se živi...vjesticanametli wrote:E cuj ono bi nekom naplatilo sto mi stan stoji prazan ....kupicu jos jedan pored stana kuce i vikendicenek ima....ccc
-
Seyfo
#1337 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Čuj šta znači dosadna država?
Tema ode u domen filozofije.
Dosadna je kad nije ni po čemu karakteristična i zna se samo da postoji. Baltičke države, Mongolija, Gabon, i evo spomenuh Dansku.
Sam pomen na njih je neka hladnoća, sivilo i nedostatak temperamenta.
A smatram da bi poredba uslova života u BiH i regionu sa navedene tri baltičke države u pogledu iseljavanja bila doprinos temi.
Dosadna je kad nije ni po čemu karakteristična i zna se samo da postoji. Baltičke države, Mongolija, Gabon, i evo spomenuh Dansku.
A smatram da bi poredba uslova života u BiH i regionu sa navedene tri baltičke države u pogledu iseljavanja bila doprinos temi.
- Haris.ba
#1338 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Možda je tebi nekarakteristična. Ali, mislim da je to više do ličnosti i do ličnih zanimanja. Meni je lično recimo veoma zanimljiva švedska historija. Zanimljiv mi je javni trajektni transport u Norveškoj. Danska mi je zanimljiva zato što mi je bivša ljubav tamo. A da ne pričam o možda jednim od najljepših gradova za živjeti u Evropi - Kopenhagenu.Seyfo wrote:Čuj šta znači dosadna država?
Meni je recimo fascinantan odnos prema djeci kakav imaju roditelji u Norveškoj. Fascinantne su mi i zanimljive mnoge stvari.
Ali, možda nisam ja baš ni dobar reper.
Uslovi života u Skandinaviji? Jedino što fali meni lično jeste sunce. Mada danas klima ni u Sarajevu je katastrofa. Nije ni u BiH fantastično. U Mostaru ili je vruće ili je bura. Jedino je lijepo u proljeće. U Sarajevu zagađeno. U Zenici zagađeno, u Tuzli zagađeno.
Meni se lično ne sviđaju neke politike vezane za porodične zakone. Shvatam zaštitu djece, ali mislim da preteruju u nekim stvarima. Još ako se razvdeš gore - doljnji si finansijski totalno. Mada bi bio i ovdje da se u praksi sprovodi zakon.
Last edited by Haris.ba on 08/11/2018 15:56, edited 1 time in total.
- mk ultra
#1339 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fali u bosni svasta, ali dosada proizilazi iskljucivo od pojedinca...
Nema gdje ne mozes naci sebi zanimaciju i hobi osim ako nisi duduk ili kakav fensi modernizam
Nema gdje ne mozes naci sebi zanimaciju i hobi osim ako nisi duduk ili kakav fensi modernizam
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1340 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jebote, na svakoj temi bi ovi od 8 do 14/16 uvodili poreze na sve živo. Sve dok se porezi koriste samo za isplatu vaših plata treba vam dati kitu cvijeća. 
- uglavnomja
#1341 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Haris.ba wrote:Kako će imati? Kada ljudi imaju državljanstvo. Samo se može nagađati.uglavnomja wrote:ima li neko bar odokativan procenat koliko to nekretnina u sarajevu drzi dijaspora?
Istina jeste da je mnogo nekretnina prazno i poluprazno. Da li je sve to dijaspora - ne znam. Ima ljudi imaju više stanova, pa ne žele iznajmljivati. Ima nekih pod raspodjelom nasljedstva. Ima milion razloga što su stanovi prazni.
Nedavno se dogovaram sa jednim likom nešta oko jedne nekretnine, čovjek ima nekoliko stanova i poslovnih prostora. Ništa nije na njemu. Čak nisu ni u sudu upisani na rodbinu mu - svi na investitorima firmama koji se ih pravili. Kako njega nafatati?
ja mislim da taj % nije veliki
prije 10-ak godina je bio bum, svaki kunto iz pripizdica (sada svedskih ili njemackih, rodom iz bosanskih) je kupio ili htio kupiti stan u sarajevu, kao vikendicu
sad je to dobro popustilo, samo neki padobranac upadne
ali ne isplati im se osim ako nemaju koga ovdje da to izdaje, nadgleda, naplacuje, popravlja ...
puno se toga vise vrti u 5% bosanske vlastele nego u 2 miliona dijaspore
-
Melbourne_Australia
#1342 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Neko spomenu razvod u skandinaviji i koliko si donji
Ima izreka u Australiji
ko se jednom razvede i ko ima djecu, taj vise nikad i ne pomisli na brak..Zena te unisti i kucu uzme i dok poplacas alimentaciju , nije ti do zivota

- Haris.ba
#1343 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma lakše dijasporu okriviti.
Pa što mislite što kod nas ovako sporo ide registracija nekretnina i projekat postavljanja na internet informacija. Da svaki kunto i panto poveže šta se ima.
Pa što mislite što kod nas ovako sporo ide registracija nekretnina i projekat postavljanja na internet informacija. Da svaki kunto i panto poveže šta se ima.
- Streptokok
#1344 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To cemo naknadno odluciti.MaroonBrigade wrote:Da li bi ovo vazilo i za lokalnu raju koja ima "viska" stan ili je ovo zamisljeno samo za dijasporu jer su eto dijaspora?Streptokok wrote:možda i hoće. manje bi kupovali kad bi plaćali veće poreze a njima je teško izdavati jer ne žive ovdje.
- muha_sa
#1345 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
slobodno reci--taj forumaš sam jaHAVANA wrote: Jedan forumas da ga ne imenujem,ima sina kojem je dosta manja plata nego tebi.A sad je u drugom stanu,prvo kupio mali,zivio u njemu,ozenio se,dobio dijete,sad je u vecem...Sve u rati od 6 stoja..
Poslovni prostor od 90000 km vraca investiciju za 10 godina sto je izvrstan rezultat...
Ima toga itekako,samo mnogi ne vide...Nek se nosi telefon od milju,tene od 2 glave i auto,dva,tri po kuci...a jebo fasadu.I toga dosta ima...Nemoj da ja sam sta uradim,zasucem rukave,uzmem cekic ...ima majstor.A ja cu u tim tenama tipkat po telefonu.![]()
Niko ti nista nece dati,nigdje,dok sam sebi ne stvoris,smislis i zaradis.A kvadrat ce biti i 5 milja ako se moze prodati po 5 milja...I u cirihu je stan milion,u minhenu lista cekanja da ga ikako kupis...A m2 totalno nesrazmjeran platama...
Bolan meni covjek u belgiji tezak par miliona serbez cucne i zamijeni felge,u radnom odijelu i crnih ruku.Ovde imaju tu slobodu da te pitaju zasto ti nesto radis,vozis...zasto nisi gazda...![]()
Trebace dosta vremena da se promijeni nas mentalitet,kod vecine.Zato je dobro otici,skola je to.Otvori ti se mozak.Kontas jesam paglu bio mati draga...Nauci covjek svasta vani.Jako mnogo stvari ljudi ne vide.Slijepi kod ociju.Blokada neka...
Jebo te gledam neki dan,grk dosao prvi put ovde,kod poznanika,iznajmio stan,propala mu firma u grckoj...Probo jedno,drugo,trece,sta god pitas frajer se razumije u to.Od zacina do nekretnina,auta...a dugo je radio ugalj.Poce drveni ugalj raditi...Sa kamiona skine 600 eura,nije gladan a osnovna stvar je gdje naci sto vise i po toj cijeni.Radi zivi,pravi pare...Od nicega.Stan od 250km uzeo i lagano.Nosa telefon od 2 glave...A gard ko da stotine hiljada ima,i vidis da je imao...
7days brend,ciji je bio i za koliko je prodan...? Drugi grk kupio,milioni dobiti sa te i druge robe...
Turcin osvane i u sred carsije otvori kebabe i PM...Smiju im se kad su pocinjali,ta ce oni,cevapi ko dusha...rade.Rent a car prozori,vrata,namjestaj...
Pa do nasih kojih imam jako puno primjera,koji vide,osjete i smiju...Evo ga pored mene,radio za platu od 6 stoja do prije 3 godine.Sad zastupnik profila i vlastita proizvodna linija...Krediti i udri,zena u knjigovodstvu,on i dalje u odijelu radnom,sarafa i dan danas.Nikad taj gladan nece bit dok je zdrav.
Tesko je ali uvijek treba gledati,uciti,raditi...I kad je najmanja plata,teska situacija,skola je.Gledaj sta drugi rade.Idi,ostani,bori se kako znas i umijes.
- HAVANA
#1346 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Necu reko napasces me.muha_sa wrote:slobodno reci--taj forumaš sam jaHAVANA wrote: Jedan forumas da ga ne imenujem,ima sina kojem je dosta manja plata nego tebi.A sad je u drugom stanu,prvo kupio mali,zivio u njemu,ozenio se,dobio dijete,sad je u vecem...Sve u rati od 6 stoja..
Poslovni prostor od 90000 km vraca investiciju za 10 godina sto je izvrstan rezultat...
Ima toga itekako,samo mnogi ne vide...Nek se nosi telefon od milju,tene od 2 glave i auto,dva,tri po kuci...a jebo fasadu.I toga dosta ima...Nemoj da ja sam sta uradim,zasucem rukave,uzmem cekic ...ima majstor.A ja cu u tim tenama tipkat po telefonu.![]()
Niko ti nista nece dati,nigdje,dok sam sebi ne stvoris,smislis i zaradis.A kvadrat ce biti i 5 milja ako se moze prodati po 5 milja...I u cirihu je stan milion,u minhenu lista cekanja da ga ikako kupis...A m2 totalno nesrazmjeran platama...
Bolan meni covjek u belgiji tezak par miliona serbez cucne i zamijeni felge,u radnom odijelu i crnih ruku.Ovde imaju tu slobodu da te pitaju zasto ti nesto radis,vozis...zasto nisi gazda...![]()
Trebace dosta vremena da se promijeni nas mentalitet,kod vecine.Zato je dobro otici,skola je to.Otvori ti se mozak.Kontas jesam paglu bio mati draga...Nauci covjek svasta vani.Jako mnogo stvari ljudi ne vide.Slijepi kod ociju.Blokada neka...
Jebo te gledam neki dan,grk dosao prvi put ovde,kod poznanika,iznajmio stan,propala mu firma u grckoj...Probo jedno,drugo,trece,sta god pitas frajer se razumije u to.Od zacina do nekretnina,auta...a dugo je radio ugalj.Poce drveni ugalj raditi...Sa kamiona skine 600 eura,nije gladan a osnovna stvar je gdje naci sto vise i po toj cijeni.Radi zivi,pravi pare...Od nicega.Stan od 250km uzeo i lagano.Nosa telefon od 2 glave...A gard ko da stotine hiljada ima,i vidis da je imao...
7days brend,ciji je bio i za koliko je prodan...? Drugi grk kupio,milioni dobiti sa te i druge robe...
Turcin osvane i u sred carsije otvori kebabe i PM...Smiju im se kad su pocinjali,ta ce oni,cevapi ko dusha...rade.Rent a car prozori,vrata,namjestaj...
Pa do nasih kojih imam jako puno primjera,koji vide,osjete i smiju...Evo ga pored mene,radio za platu od 6 stoja do prije 3 godine.Sad zastupnik profila i vlastita proizvodna linija...Krediti i udri,zena u knjigovodstvu,on i dalje u odijelu radnom,sarafa i dan danas.Nikad taj gladan nece bit dok je zdrav.
Tesko je ali uvijek treba gledati,uciti,raditi...I kad je najmanja plata,teska situacija,skola je.Gledaj sta drugi rade.Idi,ostani,bori se kako znas i umijes.a moj je sin
- muha_sa
#1347 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
HAVANA wrote:Necu reko napasces me.muha_sa wrote:slobodno reci--taj forumaš sam jaHAVANA wrote: Jedan forumas da ga ne imenujem,ima sina kojem je dosta manja plata nego tebi.A sad je u drugom stanu,prvo kupio mali,zivio u njemu,ozenio se,dobio dijete,sad je u vecem...Sve u rati od 6 stoja..
Tesko je ali uvijek treba gledati,uciti,raditi...I kad je najmanja plata,teska situacija,skola je.Gledaj sta drugi rade.Idi,ostani,bori se kako znas i umijes.a moj je sin
![]()
dodješ mi pivu
- HAVANA
#1348 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E vala pije mi se,sacu krenut,haj kod baje ako ima piva,ako nema necu.
-
moonca
#1349 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A, kuca /stan?Poslovni prostor od 90000 km vraca investiciju za 10 godina sto je izvrstan rezultat.
- muha_sa
#1350 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
nemaHAVANA wrote:E vala pije mi se,sacu krenut,haj kod baje ako ima piva,ako nema necu.
doci cu ja kod tebe na poso--gajbu pripremi