Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Hakiz

#1326 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Hakiz »

Velkoski wrote:Dakle da poderem ovaj master jer mi nije mrsko nekad upaliti "trash"? Ok....
Mislio sam na umjetničko obrazovanje, pričamo o muzici.

A nije problem, možemo se dotaknuti i ostalih vidova obrazovanja. Dakle, kada neko sa masterom kaže "obzirom da", ""tu je pored mene" itd, džaba mu diploma. Da samo vidiš koliko je novinara, nastavnika, profesora itd koji imaju diplome, mastere, doktorate i ne znaju svoj jezik.

Ne mislim na tebe (ne poznajem te) u sljedećoj rečenici:

Ima puno ljudi koji imaju vrhunsko stručno obrazovanje, ali za ostalo su tokmaci.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1327 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Velkoski »

Da li to znači da je papir na kraju bezvrijedan, što ja odavno tvrdim? :mrgreen:

Ipak, suma sumarum je da je muzika stvar pojedinačnog ukusa, tako je oduvijek i tako će uvijek biti. Kompletna umjetnost je takva, možemo i o slikarima i njihovim djelima, doći ćemo do istog zaključka. :mrgreen:

I na kraju, besmisleno mi je tvrditi da je neko bolji čovjek jer sluša Džonija Štulića i prezire Bubicu. :mrgreen: To nije mjerilo.
medvjed23

#1328 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by medvjed23 »

zomri wrote:Ne znam šta uopšte pokušavaš dokazati sa ovim? :?

Vrhunska poezija je valjda ona koja se izvodi po poetskim večerima ili objavljuje u specijaliziranim književnim časopisima koje uređuje uredništvo na čelu sa urednikom, dakle subjektom. Ne postoji objektivno mjerenje kvalitete u umjetnosti, najviše što se može je određeni, manji ili veći konsenzus oko nečega. Bob Dylan je dobio Nobela pa se mnogi iz književnog miljea nisu složili s tim.

I sve to opet važi za umjetnost, dok za Jalu i Bubu, koji ne nastupaju u umjetničkom miljeu, čije su aspiracije sasvim drugog karaktera, vrijede sasvim drugi, više objektivni kriteriji poput broja streaminga na Spotify ili pregleda na youtube-u recimo.
pa branim tezu koju ti osporavaš
zomri wrote:
medvjed23 wrote:postoji ukus i postoji neukus.. ukus se gradi i rafinira kroz masovnu konzumaciju umjetnosti.. izgrađeni i rafinirani ukusi imaju mnogo toga zajedničkog, što upućuje na mogućnost postojanja univerzalne umjetničke vrijednosti.. naprimjer, na pjesnički konkurs pristigne više od 200 pjesama i sva tri člana žirija odaberu tri iste pobjedničke pjesme.. slučajnost? malo sutra.. nisu stvari krajnje subjektivne kakvim se žele predstaviti..
ne sporim da ima jedan konkurs na kome se tako nešto desi ali je svakako slučajnost. imalo bi smisla da kažeš da na 80% konkursa svi imaju 1-2-3 istim redoslijedom, ali to jednostavno nije tako. uzmi bilo koji muzički, pjesnički, filmski magazin od prije 20 godina i vidi šta je tada hvaljeno a koji su danas kanonski umjetnički radovi pljuvani. doživljaj umjetnosti apsolutno je subjektivan čin. nekih konsenzusa ima kao i u svemu, ne bi im pridavao pažnju.

svijet muzičke kritike takođe se promijenio pa je danas sasvim normalno da recimo američki pandani jale i bube dobijaju dobre recenzije. i domaći kritičari pišu im panegirike. svijet je otišao jako, jako daleko od rock magazina i rock kritičara. preživjeli muzejski primjerci istih danas uglavnom ispadaju smiješni.
opisao si gdje se vrhunska poezija recituje i objavljuje, al nisi rekao ništa o sadržaju te poezije.. šta je sadržaj vrhunske poezije? stihovi koji sasvim odgovaraju mom ili tvom subjektivnom osjećaju? ja jako volim viski i stoga je svaka pjesma o viskiju vrhunska poezija? je l to jedini kriterij ili ipak ima mjesta za pokoji drugačiji - mjerljiv, sa naznakama objektivnog? elokvencija autora? erudicija autora? vještina kojom su riječi posložene u sonetnu formu? vidljivi trud ugrađen u pjesmu? ima li išta od toga ikakav značaj?

najzad, odakle konsenzus o velikoj vrijednosti nekog umjetničkog djela? šta je vjerovatnije, da su se emocije velikog broja ljudi savršeno poklopile ili da su se ti ljudi vodili određenim opipljivijim stvarima?
Hakiz

#1329 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Hakiz »

Velkoski wrote:Da li to znači da je papir na kraju bezvrijedan, što ja odavno tvrdim? :mrgreen:

Ipak, suma sumarum je da je muzika stvar pojedinačnog ukusa, tako je oduvijek i tako će uvijek biti. Kompletna umjetnost je takva, možemo i o slikarima i njihovim djelima, doći ćemo do istog zaključka. :mrgreen:

I na kraju, besmisleno mi je tvrditi da je neko bolji čovjek jer sluša Džonija Štulića i prezire Bubicu. :mrgreen: To nije mjerilo.
Često su najbolji ljudi oni najpriprostiji. Nije slučajno stereotip da su najveći monsntrumi kao muzički background svog djela, pa i lika, imali velikane kao što su Betoven, Bah itd :) Visoka umjetnost i zlo dobro idu zajedno.

Papir ne dokazuje da si za nešto sposoban, ali ti može dati priliku da pokažeš da li si za to sposoban. Da nemaš papir, ne bi dobio priliku. Tada je papir veoma vrijedan.
zomri

#1330 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

medvjed23 wrote:

opisao si gdje se vrhunska poezija recituje i objavljuje, al nisi rekao ništa o sadržaju te poezije.. šta je sadržaj vrhunske poezije? stihovi koji sasvim odgovaraju mom ili tvom subjektivnom osjećaju? ja jako volim viski i stoga je svaka pjesma o viskiju vrhunska poezija? je l to jedini kriterij ili ipak ima mjesta za pokoji drugačiji - mjerljiv, sa naznakama objektivnog? elokvencija autora? erudicija autora? vještina kojom su riječi posložene u sonetnu formu? vidljivi trud ugrađen u pjesmu? ima li išta od toga ikakav značaj?

najzad, odakle konsenzus o velikoj vrijednosti nekog umjetničkog djela? šta je vjerovatnije, da su se emocije velikog broja ljudi savršeno poklopile ili da su se ti ljudi vodili određenim opipljivijim stvarima?
Tezu da postoje objektivni kriteriji za procjenu umjetnicke vrijednksti? E pa brate uzmi konsenzus za albume iz 70tih objavljen tada i uzmi danas pa uporedi. Ako je konsenzus objektivan ove liste bi se trebale poklopiti onako kako se poklope rezultati ovog tvog pjesnickog konkursa ili naucnog eksperimenta. Mislis li da se poklapaju 1/1?
Hakiz

#1331 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Hakiz »

Procjena umjetničke vrijednosti je kombinacija subjektivnih i objektivnih elemenata. Neki objektivni elementi postoje.
Last edited by Hakiz on 08/11/2018 23:45, edited 4 times in total.
zomri

#1332 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Ona nije objektivna, ona je malo objektivna :lol: :roll:
dale cooper

#1333 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
medvjed23 wrote:

Tezu da postoje objektivni kriteriji za procjenu umjetnicke vrijednksti? E pa brate uzmi konsenzus za albume iz 70tih objavljen tada i uzmi danas pa uporedi. Ako je konsenzus objektivan ove liste bi se trebale poklopiti onako kako se poklope rezultati ovog tvog pjesnickog konkursa ili naucnog eksperimenta. Mislis li da se poklapaju 1/1?
Ako govorimo o kritičkom konsenzusu onda je on prilično ujednačen kroz dekade, sa time da su neke stvari naknadno doživjele revalorizaciju
što je normalno jer je to po meni konstantan proces.

Na primjer:

http://www.rocklistmusic.co.uk/nme_writers.htm#100_74

Ovo su top liste svih vremena magazina NME iz 74, 85 i 93 godine. Dosta je ujednačeno i dosta ima preklapanja, a dosta stvari
su i danas u vrhu all time lista, sa eventualno izmjenjenim pozicijama.

Anyway, poenta je da su What’s Going On ili Pet Sounds ili Sgt Pepper neprikosnovena remek djela kako god okrenuo
ili bilo koje vrijeme, mjesto, dekada ili stoljeće bilo u pitanju i malo ko tu može dati argumenata za suprotno. :)
zomri

#1334 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Upravo si potvrdio ono sto tvrdim, hvala dale :kiss:
dale cooper

#1335 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

I did? :zoka: Aaaaaalllrighty then! :D
medvjed23

#1336 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by medvjed23 »

Hakiz wrote:Procjena umjetničke vrijednosti je kombinacija subjektivnih i objektivnih elemenata. Neki objektivni elementi postoje.
tačno.. i zato ne čude fluktuacije u vrednovanju umjetničkih dijela.. subjektivni elementi se vremenom, iz generacije u generaciju mijenjaju.. objektivni elementi ponekad ne dobiju pažnju koju zaslužuju; greška koju vrijeme može, ali ne mora ispraviti..
KIseljak12

#1337 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by KIseljak12 »

Kako da ne. Dodjes fino u prodavnicu i kazes: "Molim vas, dajte mi dvadeset dekagrama vaseg najkvalitetnijeg roka i jos petsto grama pop-folka, nek se djeca malo zabave".

Ako te dotice - valja, ako te ne dotice - ne valja.

Valjda je toliko jednostavno.

Druga je prica sta te to moze pokrenuti. Svi nesto pametuju kako ne razumiju tekstove Jale i Bube, sto dokazuje tvrdnju da im muzika prelazi jezicke barijere, popularni su taman na Swahiliju pjevali.

Nekoga dirne Schickhardt, a nekoga Bozo Vreco, one trece Rasta i slicni, nikakav problem, samo se nemojmo jedni drugima srati u cejf.

Ta prica kako su nek kriticari sjeli i rekli e ovo valja, a ono ne valja je relevatna ko i stav seoskih mudraca iz mog kraja po pitanju ocuvanja faune Aralskog jezera.
Hakiz

#1338 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Hakiz »

To što nam se nešto sviđa ne znači da je kvalitetno. Evo jednostavan primjer. Ljudi su evolucijom došli do toga da im se sviđa kombinacija masnog i slatkog. Recimo sladoled, to je jedan od najboljih reprezenata hrane koja je kombinacija masti i šećera. Koliko god da je sladoled ukusan i koliko god utiče na receptore u našem mozgu koji pružaju osjećaj ugode, reći da je sladoled kvalitetna hrana je smiješno.
Last edited by Hakiz on 09/11/2018 01:22, edited 1 time in total.
Hakiz

#1339 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Hakiz »

KIseljak12 wrote:
Ako te dotice - valja, ako te ne dotice - ne valja.

Valjda je toliko jednostavno.
Nije.

Sjedim pijan u kafani i poslije 25 loza neki nazovi pjevač počne da reve o tužnoj ljubavi. Prepoznam se u pjesmi, pogodi me pravo, suza krene itd. Sutra kada se otrijeznim svima počnem pričati o tome kako me je pogodilo, kako je pjevač pravo dobar, dušu mi dirnuo, ko kaže drugačije čakiju vadim itd. Onda naletim na njega kako pjeva kada sam trijezan i lik ima loš glas, ispada iz tempa, nije u tonalitetu, dikcija mu je očajna itd.

Dotaklo me. šta sad.

Koliko je samo nezasluženih karijera stvorio alkohol. Mislim alkohol od strane konzumenata muzike, ne izvođača.

Doduše, možda poslije dvije linije belog i Jala i Buba imaju smisla.

Ali, ja ipak preferiram prirodnije stimulanse i Erika Satija...
zomri

#1340 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Odakle pretpostavka da muzika mora biti dobra i kad si trijezan? Neke muzičke forme pretpostavljaju uživanje opijata kako bi se u potpunosti percipirale. Na primjer elektronsku muziku možeš istinski shvatiti tek na bobama.

Isto tako miješaju se pojmovi kvalitete sa umjetničkom kvalitetom. Muzika ima razne kvalitete osim umjetničkih, stoga može biti "kvalitetna" i bez njih.
Point.

#1341 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Point. »

KIseljak12 wrote: Druga je prica sta te to moze pokrenuti. Svi nesto pametuju kako ne razumiju tekstove Jale i Bube, sto dokazuje tvrdnju da im muzika prelazi jezicke barijere, popularni su taman na Swahiliju pjevali.
Malo morgen. Ne razumiju tekstove jer mrmljaju, nit' pjevaju, nit' repuju, nit' recituju nego mrmljaju u bradu. Još kad ubace onaj pederski efekat koji je bio u modi kad je Cher pjevala I believe in love, onda je jasno zašto ih se ne razumije. Inače, nema tu neke kvalitete i dubinskog značenja u tekstovima.
klosar pravi

#1342 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by klosar pravi »

zomri wrote:Odakle pretpostavka da muzika mora biti dobra i kad si trijezan? Neke muzičke forme pretpostavljaju uživanje opijata kako bi se u potpunosti percipirale. Na primjer elektronsku muziku možeš istinski shvatiti tek na bobama.

Isto tako miješaju se pojmovi kvalitete sa umjetničkom kvalitetom. Muzika ima razne kvalitete osim umjetničkih, stoga može biti "kvalitetna" i bez njih.

Da rekao bi da 90 % odraslih osoba uživa samo uz opijate.
mO k3

#1343 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by mO k3 »

evo jedan text

kojdhcdoikähcsbcksdksdskkksksksks vggggagagagaagaga
hahahppppppemeheebebbebebebbe

umjetnost :mrgreen:
dulekrele

#1344 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dulekrele »

gradskadjeca wrote:
dulekrele wrote:
gradskadjeca wrote:Šta mislite hoće li za 20-30 godina biti aktuelna ova priča:

Kako kome, ja znam da ce moje dijete koje danas ima 10 godina govoriti svojoj djecici, Eh u moje vrijeme se slusao pearl jam, rhcp, the doors, depeche itd...

Jala i Brat ( pobrinuo sam se da moje dijete dobije nagon za povracanjem kada cuje TO ).
Uzalud ti trud. Muzicki ukus tvoje djece ce formirati drustvo sa kojim ce se druziti. tako da mozes se samo tjesiti i kosu cupati.
Nidje veze, dijete slusa ono sto cuje u kuci a ne sto mu drustvo nametne, meni je 40 godina pa i prije 20 godina pa i dan danas, odvalim se slusajuci parpl :), doorse, maiden, depeche, dylan-a, pepperse, pearl jam, hendrix-a, otisa reddinga, bowie-a.

Dijete bira drustvo u skladu sa svojim intelektualnim i duhovnim usmjerenjima koji su mu nametnuti od roditelja ili staratelja. I danas se kcerkica druzi sa djecom koja znaju ko je freddy mercury, anthony kiedis, john gilmore i david gilmoure, ( prisley bowie i shirley bassey su joj medju drazim jer su rodjeni kad i ona ). Jednostavno to tako ide, zakon prirode. Mene niko nikad nije mogao natjerati da slusam narodnjake. Shvatam da ljudi koji slusaju tu muziku u tome vide nesto, ali da mi se to namece kao nesto bez cega se ne moze "opustiti" ne pristajem

To jednostavno nije moj film. Kao ni mojih roditelja sto nikad nije bio, pa samo nastavljam dalje u tom ritmu. Veoma uspjesno.
ne znam u kojem ti filmu zivis. ta rock furka ne pije vode kod djece. mozda kod djecice od 10 godina dok ne dodu u drustvo gdje niko danas na zalost od tinejdera to ne slusa. ma da si iggy pop djaba si krecio. vrlo brzo ces se u to uvijeriti.
KIseljak12

#1345 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by KIseljak12 »

Kad smo kod opijata, evo pitanja za muzicke sladokusce. Za koje je rock izvodjace poznato da su osudjivali koristenje alkohola i droga kod svoje publike (ne clanova benda)?

cLo

#1346 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by cLo »

Jala Bradat i Buba Izgoreli :D
sumirprimus

#1347 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by sumirprimus »

roboti bez duse
Edin H.

#1348 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Edin H. »

Jedva cekam