Bodkin wrote:Kojim bolan argumentima? Ovaj post je jos pokazatelj tvojih argumenata.hAZNADAR wrote: Fino argumentima, ne izdvojenim vec u grupi - ... znam biti i naporan ponavljajuci ih. A ti stavove bez argumenata, logike, i pricas vise o meni nego o temi.
Miljama ispred pola Evrope? Kojih to zemalja? Ako ne racunamo evroazijski SSSR - Varsavski pakt je imao oko 115 miliona ljudi(nabrzaka izracunato sa kojim milionom gore ili dole). Ostatak Evrope - 6 puta vise ljudi. Ako izracunas i povrsinu - nije ni frtalj Evrope.
A izvan Varsavskog pakta mozes samo naci par zemalja juzne Evrope gdje smo imali priblizan standard ali daleko od toga da smo bili miljama ispred njih.
Kakvu istu pocetnu tacku skoro svi? Kada, u praistoriji mozda ili u vrijeme kada su milioni Jugoslovena baustelali po zapadu? Jedino sto smo imali vise od komunistickih zemalja je luksuz. I oni su imali posao, industriju, plate, penzije, skolstvo, demografski rast, sigurnost,.... i to nabrojano je jedini argument jugonostalgicara gdje se uglavnom to spominje. Imali smo vise luksuza i slobode ali to nije miljama ispred.
I gdje su sad oni a gdje mi? Kod njih je tranzicija ili zavrsena ili ima silaznu putanju, prosli najgore. Iako nije sjajno - daleko su svi uspjesniji od nas po pitanju organizacije, uredjenja, funkcionisanja zajednice. Zasto? Zato sto su pad komunizma docekali kao zreo narod, homogen, svjestan svog identiteta. Za razliku od nas koji jos definisemo sami sebe i u identietu osciliramo izmedju islamskog u reziji SDA koji je naslijedio isti komunisticki sablon ideoloskog busanja i dokazivanja podobnosti - samo drugacije upakovao. I eha minulih standarda u reziji vjecitih podanika, fgr, najveceg cijela ljevice,... gdje se kroz glumu multietnicnosti i kosmopolitizma samo i dalje gaje iste predrasude i klasifikacija odranije. A to je samo zato sto nismo imali isti put. Bivse fukare u Evropi jesu bili siromasniji od nas - ali nisu imali istog tutora kao mi. Njihovi tutori jesu bili i stroziji i zahebaniji,... ali nisu pravili perverzije sa statusima i imenima naroda niti razlicite arsine u odnosu prema narodima i vjerama.
Pa kada te Cesi danas gledaju sa visoka na Jadranu kao mi nekada njih - nije ti za to kriva ni SDA, ni Bookir, ni MZ, ni Dodik,... kriva je nasa nezrelost. Tragikomicno je da svi mi dzuture znamo da nema povratka na staro - a malo ko je okrenuo novi list.
Raspisa se ja opet - iako rekog sebi na necu i sto znam da ces na ovo lupiti glupost, sliku da nasmijes raju, spocitati sta, izvuci iz konteksta i povrsno samo registrovati ugh ne voli YU - garant nacionalsita i ekstremna emigracija. Opleti sad kako imas obicaj i ti i kompanjoni.
Veci standard od cijele istocne evrope i priblizan nekim zemljama jugoistocne i juzne. “Samo 115 miliona ljudi”. Jesi ti svjestan da si napisao da nije bitno ko je pobijedio u ww2 i da bi se rast desio i ljudi te ovdje isprosipali upravo iz razloga sto se taj rast poredi sa drugima. U ovom slucaju sa zemljama u evropi i eto ti koliko ti je jak argument.
I oni su imali plte i penzije...Ti stvarno ili jesi trol ili toliko nemas samopostovanja da ovakve gluposti valjas o kojima apsolutno nemas pojma mada ne ovo vise problem rezonovanja.
I ne bi bio tvoj post bez malo demagogije o naciji. Gdje je srbija danas, a docekala je pad komunizma sa dovoljno nacionalizma da ga izvozi? Gdje je crna gora? Albanija? Sto kosovo ne cvjeta sad? Makedonija? Jesi ikad otisao u istocnu madjarsku ili centralnu bugarsku? Koliko miliona poljaka, rumuna, bugara ili slovaka danas radi po zapadu?
Najgori oblik demagogije. Prica o bivsem sistemu neko ko ima toliko slobodnog vremena iz svecke
Rade na zapadu i Portugalci, Talijani, Grci,... a sve zemlje koje si nabrojao su i pored svog jada - u boljoj situaciji od nas. I sto je najbitnije sa boljim izgledima. Ljudi okrenuli novi list i bore se da prezive u novim okolnostima navikavaju se sporo ali sligurno na to.
I onda nastupis ti i slicni sa svojim nekim nepostojecim pravilima da je nagativno imati nacionalni identitet, zivjeti vani, postovati svoju kulturu u bastinu, imati kriticki odnos prema svemu,..... gdje samo registrujes da li je neko dio tvog ideoloske matrice ili ne. I u ovom slucaju odnosa prema YU - nema te pameti, logike, argumenata,... koju ces ti prihvatiti od nekog kriticara YU. Kao sto ces aplaudirati na svaku glupost, nekulturu, neznanje,.... nekoga ko hvali YU. To je glavni hendikep jugonostalgicara i svih onih koji su na neki drugi nacin sacuvali te standarde bilo u izvornom ili konvertovanom obliku.
Proslo je vise od dvije decenije a neki jos nisu u stanju okrenuti novi list i navici se na slobodu govora. I poslije kukaju na zatucano drustvo a sami svojim primjerom to najvise pokazuju.