Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Connaisseur Karlin

#1326 Re: Migranti

Post by Connaisseur Karlin »

CPT wrote:Odes na stranicu UNHCR... pogledaj koliko ljudi dolazi i odakle... I onda javi gdje vidis najveci problem. Sa 10mio iz Sirije ili nekoliko hiljada iz Maroka. Vazi?
CPT, stranica IOM je jos bolja i detaljnija, doslovno posmtaras trageicni vapaj IOM drzavama da pomognu, ali dzaba
PeppermintSA

#1327 Re: Migranti

Post by PeppermintSA »

CPT wrote:
PeppermintSA wrote:Zašto onda nije organizovan referendum na nivou EU, kako bi se građani kompletne unije izjasnili po pitanju izbjeglica i kako ne bi došlo do partikularističkih zahtjeva pojedinih članica? Eto, Mađarska više nije Mađarska nego je EU. Onda organizujte referendum na nivou EU - veoma jednostavno.

Referendumi oko ljudskih prava nisu dopušteni? Dobro, organizuj referendum na nivou EU o primanju ekonomskih migranata, budući da status istih ne pada pod međunarodne konvencije o pravima izbjeglica te samim tim nije ljudsko pravno pitanje. Dakle, primaš izbjeglice koje dolaze iz jasno definisanih, ratnih zona ali dopustiš stanovništvu EU da odluči da li želi primiti ekonomske migrante.

Zašto se to ne uradi?

p.s. nije tačno da referendumi oko ljudskih prava nisu dopušteni. Koliko je bilo referenduma o gradnji džamija po Zapadnoj Evropi? Valjda je sloboda vjeroispovijedanja ljudsko pravo?
Referendumi u vezi osnovnih ljudskih prava nisu dopusteni, sa razlogom. Osim toga, o takvim stvarima se ne odlucuje na takav nacin. Sve clanice EU ce dobiti kvote ljudi (neke su vec dobile). Problem nisu ekonomski migranti vec izbjeglice. Prvi su stalnica bar zadnjih 30 godina. Izbjeglica iz tih "jasno definisanih zona" ima bar 10mio. Trenutno ne postoji politicka volja da se te ljude smjesti negdje trajno. Prije svega zbog toga sto se radi o muslimanima.
Nek se redefinišu međunarodni sporazumi i nek ih primaju zemlje poput Saudije.

Pri tom, po UN-ovoj konvenciji o ljudskim pravima izbjeglice nemaju pravo da se kreću po razlitičim zemljama nego moraju aplicirati za status izbjeglica u prvoj zemlji u kojoj se nađu.

Drugim riječima, zašto bi Evropa ispunjavala svoje obaveze, ako migranti jasno i glasno odbijaju ispunjavati svoje? Zašto bi, recimo, mi ispunjavali svoje obaveze ako migranti pale svoje pasoše i žele da se ne kontrolisano kreću?
CPT

#1328 Re: Migranti

Post by CPT »

O'zone wrote:
CPT wrote:
I on ce na granicu u BiH... Pa ga vrati.. pa on u BIH...... kao sto se desava. A usput ce morati krasti/provaljivati da financira sve skupa. Fantastican recept za ...
Čekaj znači ti ga iz svoje države proputiš a ja ga moram prihvatiti jer jbga zadnji sam u redu prije Schengena i ja nemam kome proslijediti.
Vidiš to i jeste glavni problem oni kad uđu u Bosnu dalje nemaju gdje. Provlačiti će se na crno preko granice sa Hrvatskom neki će proći neki ne ali je problem što je priliv veći nego odliv. Hrvatska neće jednog trenutka razmišljati da ih šutne nazad u BiH i na kraju ćemo mi zaglaviti sa par desetina hiljada nezadovoljnih ljudi koji hoće dalje a ne mogu.

Vidiš to je scenario koji ni mi ni oni ne želimo. Ovdje nema resursa da izdržavaju toliki broj migranata. Srbija i Hrvatska su se prošle godine fino namučili kad je talas išao preko njih još su imali možemo reći povoljniji situaciju gdje se još uvijek sa nekom samilošću iz EU gledalo prema tim ljudima i primalo ih se u Europske zemlje.

Sad je situacija takva da većina Europskih država nije baš sretna sa činjenicom da bi trebala da primi par hiljada migranata na svoju teritoriju. Zbog toga im je puno lakše pojačati obezbjeđenje na granicama Hrvatske a njih ostaviti ovdje da čame kod nas u Srbiji i Crnoj Gori te eventualno slati kakvu pomoć da ne pocrkaju.
Zato sto se neko sa one strane granice (kao i ti) sjetio da prebaci problem komsiji.... Jednostavno, zar ne? Malo manje generalizacije kao je nesto negdje skontao... Vecina evropskih drzava zna za kvote vec dugo.
Connaisseur Karlin

#1329 Re: Migranti

O'zone wrote:
CPT wrote:
I on ce na granicu u BiH... Pa ga vrati.. pa on u BIH...... kao sto se desava. A usput ce morati krasti/provaljivati da financira sve skupa. Fantastican recept za ...
Čekaj znači ti ga iz svoje države proputiš a ja ga moram prihvatiti jer jbga zadnji sam u redu prije Schengena i ja nemam kome proslijediti.
Vidiš to i jeste glavni problem oni kad uđu u Bosnu dalje nemaju gdje. Provlačiti će se na crno preko granice sa Hrvatskom neki će proći neki ne ali je problem što je priliv veći nego odliv. Hrvatska neće jednog trenutka razmišljati da ih šutne nazad u BiH i na kraju ćemo mi zaglaviti sa par desetina hiljada nezadovoljnih ljudi koji hoće dalje a ne mogu.

Vidiš to je scenario koji ni mi ni oni ne želimo. Ovdje nema resursa da izdržavaju toliki broj migranata. Srbija i Hrvatska su se prošle godine fino namučili kad je talas išao preko njih još su imali možemo reći povoljniji situaciju gdje se još uvijek sa nekom samilošću iz EU gledalo prema tim ljudima i primalo ih se u Europske zemlje.

Sad je situacija takva da većina Europskih država nije baš sretna sa činjenicom da bi trebala da primi par hiljada migranata na svoju teritoriju. Zbog toga im je puno lakše pojačati obezbjeđenje na granicama Hrvatske a njih ostaviti ovdje da čame kod nas u Srbiji i Crnoj Gori te eventualno slati kakvu pomoć da ne pocrkaju.
jao, strasno , ma zlaostno jer unesrecena EU neda novac, NEDA novac,a nece ni da rijesi problem koji je uzrokovala :D
It_is_a_Leclerc

#1330 Re: Migranti

Post by It_is_a_Leclerc »

CPT wrote:Odes na stranicu UNHCR... pogledaj koliko ljudi dolazi i odakle... I onda javi gdje vidis najveci problem. Sa 10mio iz Sirije ili nekoliko hiljada iz Maroka. Vazi?
Važi.

Dotle ti pogledaj koliko je tačno ljudi iz Sirije temeljem sporazuma EU-Turska zbrinuto u Turskoj, te koliko je istih zbrinuto u Jordanu i Egiptu.

Ako ti je usput, pogledaj i međunarodne konvencije o zbrinavanju izbjeglica, pa će ti biti jasno da ovi ljudi ne idu nigdje i nikamo, a da se kreću samo lopuže i neradnici iz ekonomskih razloga.
Heller

#1331 Re: Migranti

Post by Heller »

U Bosni i Hercegovini skoro pa nemaš ni pet posto Sirijaca među tim izbjeglicama. Znam lika koji je s majkom i sestrom prije tri godine došao ovamo s papirima i dobio azil. A Marokanac baci papir e u more i ti mi pričaš o deset miliona Sirijaca i par Marokanaca.

I o kakvih deset miliona Sirijaca pričaš kad država ima 15 mil stanovnika?

@Karlin
Aha nije im lijepo u njihovoj državi. Onda je ok da bace dokumente i glume Sirijce.
CPT

#1332 Re: Migranti

Post by CPT »

PeppermintSA wrote:
CPT wrote:
PeppermintSA wrote:Zašto onda nije organizovan referendum na nivou EU, kako bi se građani kompletne unije izjasnili po pitanju izbjeglica i kako ne bi došlo do partikularističkih zahtjeva pojedinih članica? Eto, Mađarska više nije Mađarska nego je EU. Onda organizujte referendum na nivou EU - veoma jednostavno.

Referendumi oko ljudskih prava nisu dopušteni? Dobro, organizuj referendum na nivou EU o primanju ekonomskih migranata, budući da status istih ne pada pod međunarodne konvencije o pravima izbjeglica te samim tim nije ljudsko pravno pitanje. Dakle, primaš izbjeglice koje dolaze iz jasno definisanih, ratnih zona ali dopustiš stanovništvu EU da odluči da li želi primiti ekonomske migrante.

Zašto se to ne uradi?

p.s. nije tačno da referendumi oko ljudskih prava nisu dopušteni. Koliko je bilo referenduma o gradnji džamija po Zapadnoj Evropi? Valjda je sloboda vjeroispovijedanja ljudsko pravo?
Referendumi u vezi osnovnih ljudskih prava nisu dopusteni, sa razlogom. Osim toga, o takvim stvarima se ne odlucuje na takav nacin. Sve clanice EU ce dobiti kvote ljudi (neke su vec dobile). Problem nisu ekonomski migranti vec izbjeglice. Prvi su stalnica bar zadnjih 30 godina. Izbjeglica iz tih "jasno definisanih zona" ima bar 10mio. Trenutno ne postoji politicka volja da se te ljude smjesti negdje trajno. Prije svega zbog toga sto se radi o muslimanima.
Nek se redefinišu međunarodni sporazumi i nek ih primaju zemlje poput Saudije.

Pri tom, po UN-ovoj konvenciji o ljudskim pravima izbjeglice nemaju pravo da se kreću po razlitičim zemljama nego moraju aplicirati za status izbjeglica u prvoj zemlji u kojoj se nađu.

Drugim riječima, zašto bi Evropa ispunjavala svoje obaveze, ako migranti jasno i glasno odbijaju ispunjavati svoje? Zašto bi, recimo, mi ispunjavali svoje obaveze ako migranti pale svoje pasoše i žele da se ne kontrolisano kreću?
Opet j. Saudija... Oko Sirije vec ima nekoliko mio izbjeglica (pored onih u Siriji). Ti bi jos 10mio u Saudiji? Znas kolika je ta drzava uopste? Ili cemo onaj laznjak o satorima u Saudiji siriti?!

Kad vec postujemo sve propise i pravila, sta rade BH izbeglice u Svedskoj? Kanadi? SAD? Kretali se plaho nesto?
Connaisseur Karlin

#1333 Re: Migranti

PeppermintSA wrote: Drugim riječima, zašto bi Evropa ispunjavala svoje obaveze, ako migranti jasno i glasno odbijaju ispunjavati svoje? Zašto bi, recimo, mi ispunjavali svoje obaveze ako migranti pale svoje pasoše i žele da se ne kontrolisano kreću?
pa Evropa upravo ne zeli da rijesi problem, a moze :D
Fudo387

#1334 Re: Migranti

Post by Fudo387 »

Samo, moze se ova zajebancija iskoristiti, koliko god bilo nehumano. Ovi nasi trebaju Svabi reci, sad je prilika da zaustavite migraciju. Primite nas u EU, stavimo Shengen na Drini i mi garantujemo da nece niko proc’.
Kasnije ih pustimo, neka idu u Berlin, koga briga.
Izvucemo ekonomsku korist, i sacuvamo obraz.
Win win situacija.
O'zone
Globalni moderator

#1335 Re: Migranti

Post by O'zone »

Connaisseur Karlin wrote:
kao sto ti ranije napisah, ovo je "ping pong ping pong ping pong" metoda , nemate ni vi pravo u BiH vracati na silu migrante drugoj drzavi , a vecina migranta ne zele ostati na Balkanu :) to pongpongovanje je nehumano i nije rejsenje , vec bjezanje od problema :) Oni zele nastaviti put , pa eto, psolajite svoje predstavnike drzave da se dogovre sa jacim i bogatijim drzavama o daljnjem kretanju migranata :) Krivite svoje drzave i svijet, a ne migrante ;-)
Nemam ja za šta kriviti migrante, ljudi idu trbuhom za kruhom. Išao bih i ja da sam u goroj situaciji od ove.
Al kao što navedoh u prethodnom postu mi smo zadnji u redu prije Schengena naša istočna granica je šuplja i propušta ali zapadna ispada fino zadihtovana sa par mjesta gdje curka ali ne sumnjam da će susjedi sanirati nastale rascjepe.
Tu mi imamo problem da nam se avlija puni ali ništa ne otiče dok ne prolomi.
Mi nekog da pošaljemo :lol: dobar :thumbup:
CPT

#1336 Re: Migranti

Post by CPT »

Heller wrote:
U Bosni i Hercegovini skoro pa nemaš ni pet posto Sirijaca među tim izbjeglicama. Znam lika koji je s majkom i sestrom prije tri godine došao ovamo s papirima i dobio azil. A Marokanac baci papir e u more i ti mi pričaš o deset miliona Sirijaca i par Marokanaca.

@Karlin
Aha nije im lijepo u njihovoj državi. Onda je ok da bace dokumente i glume Sirijce.
5, 50, 500% ofrlje.... hebes UNHCR, hebes statistiku, dokumentaciju... od oka sve...

Google is your friend ;-)
Connaisseur Karlin

#1337 Re: Migranti

Heller wrote:
@Karlin

pa da, tako sa Balkana odu sa laznim dokumentima u Njemacku , interesantno, nemamo temu o tkavim leglanim migracijama sa Balkana :D
PeppermintSA

#1338 Re: Migranti

Post by PeppermintSA »

CPT wrote:
Opet j. Saudija... Oko Sirije vec ima nekoliko mio izbjeglica (pored onih u Siriji). Ti bi jos 10mio u Saudiji? Znas kolika je ta drzava uopste? Ili cemo onaj laznjak o satorima u Saudiji siriti?!

Kad vec postujemo sve propise i pravila, sta rade BH izbeglice u Svedskoj? Kanadi? SAD? Kretali se plaho nesto?
Kad naše izbjeglice počnu gaziti ljude kamionima, postavljati bombe u Briselu, pucati po karikaturistima, masakrirati posjetioce koncerta isl. složiću se.
It_is_a_Leclerc

#1339 Re: Migranti

Post by It_is_a_Leclerc »

Jel ima negdje taj podataak UNCHR-a konkretno o strukturi tzv. samoproglašenih i samoprozvanih "izbjeglica" u BiH?
Ili se maliciozno i falsifikatorski, kao i uvijek, koristite fragmentima o broju izbjeglica generalno u svijetu, pa nam to podvaljujete kao činjenicu? Ha? :lol:
Heller

#1340 Re: Migranti

Post by Heller »

CPT wrote:
Heller wrote:

@Karlin
5, 50, 500% ofrlje.... hebes UNHCR, hebes statistiku, dokumentaciju... od oka sve...

Google is your friend ;-)
Jest deset al koliko interno koliko ide prema nama. Opet kažem, većina ljudi po parkovima nisu Sirijci, Sirijci uglavnom imaju neki dokaz identiteta.

@Karlin ne kontam poentu, šta ako to Balkanci rade to je ispravno? Ako kod mene komšija udara ženu ok je da i ja to radim? Šra uopšste hoćeš sa ilegalnim Balkancima da kažeš?
CPT

#1341 Re: Migranti

Post by CPT »

PeppermintSA wrote:
CPT wrote:

Kad naše izbjeglice počnu gaziti ljude kamionima, postavljati bombe u Briselu, pucati po karikaturistima, masakrirati posjetioce koncerta isl. složiću se.
Pa "nas" Tadic se setao '94 po Min'kenu nakon sto je nekoliko godina masakirao muslimane... Pika li to?

Koja generalizacija hebote...
Connaisseur Karlin

#1342 Re: Migranti

O'zone wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
kao sto ti ranije napisah, ovo je "ping pong ping pong ping pong" metoda , nemate ni vi pravo u BiH vracati na silu migrante drugoj drzavi , a vecina migranta ne zele ostati na Balkanu :) to pongpongovanje je nehumano i nije rejsenje , vec bjezanje od problema :) Oni zele nastaviti put , pa eto, psolajite svoje predstavnike drzave da se dogovre sa jacim i bogatijim drzavama o daljnjem kretanju migranata :) Krivite svoje drzave i svijet, a ne migrante ;-)
Nemam ja za šta kriviti migrante, ljudi idu trbuhom za kruhom. Išao bih i ja da sam u goroj situaciji od ove.
Al kao što navedoh u prethodnom postu mi smo zadnji u redu prije Schengena naša istočna granica je šuplja i propušta ali zapadna ispada fino zadihtovana sa par mjesta gdje curka ali ne sumnjam da će susjedi sanirati nastale rascjepe.
Tu mi imamo problem da nam se avlija puni ali ništa ne otiče dok ne prolomi.
Mi nekog da pošaljemo :lol: dobar :thumbup:
pa sto me onda sekiras :kiss:

samo podlvacim, vecina drrzava nije briga ni za vlastitim stanovnistom, a neroctio ne za migrantima , a posebno ih ne brine masovna migracija, a koju su upravo uzrokovale drzave sirom svijeta :) ponavljam, ovo nije problem koji se ne moze rijesitit, ovo je problem koji se ne zeli rijesiti :roll:
O'zone
Globalni moderator

#1343 Re: Migranti

Post by O'zone »

CPT wrote: Zato sto se neko sa one strane granice (kao i ti) sjetio da prebaci problem komsiji.... Jednostavno, zar ne? Malo manje generalizacije kao je nesto negdje skontao... Vecina evropskih drzava zna za kvote vec dugo.
Ti bi sad meni da zabranio mogućnost da ja prebacim problem komšiji ali nije problem što je komšija meni prebacio svoj problem? Njega nećemo grditi? Nego treba fino muminski saburat i izdurat? Preuzeti sve na svoja pleća i smjestiti, nahraniti, medicinski zbrinuti, više desetina hiljada ljudi jer jbga nećemo biti šupci pa prebaciti problem komšijama? :lol:
CPT

#1344 Re: Migranti

Post by CPT »

Pise ti sve na stranici od UNHCRA. Nije neka znanost, samo procitati treba... Imas statistiku po godina, polu, godinama, ...
Connaisseur Karlin

#1345 Re: Migranti

It_is_a_Leclerc wrote:Jel ima negdje taj podataak UNCHR-a konkretno o strukturi tzv. samoproglašenih i samoprozvanih "izbjeglica" u BiH?
Ili se maliciozno i falsifikatorski, kao i uvijek, koristite fragmentima o broju izbjeglica generalno u svijetu, pa nam to podvaljujete kao činjenicu? Ha? :lol:
imas nekoliko hapsenja osoba koje su sudjelovale tokom rata u raznim zlocinainam ka civilma, a bili su registrirani kao izbjglice ;-)
Heller

#1346 Re: Migranti

Post by Heller »

CPT wrote:Pise ti sve na stranici od UNHCRA. Nije neka znanost, samo procitati treba... Imas statistiku po godina, polu, godinama, ...
Daj statistiku za BiH. Il daj taj statistički model kojim izvlačiš zaključak da su ovo izbjeglice a ne MIGRANTI.
CPT

#1347 Re: Migranti

Post by CPT »

O'zone wrote:
CPT wrote: Zato sto se neko sa one strane granice (kao i ti) sjetio da prebaci problem komsiji.... Jednostavno, zar ne? Malo manje generalizacije kao je nesto negdje skontao... Vecina evropskih drzava zna za kvote vec dugo.
Ti bi sad meni da zabranio mogućnost da ja prebacim problem komšiji ali nije problem što je komšija meni prebacio svoj problem? Njega nećemo grditi? Nego treba fino muminski saburat i izdurat? Preuzeti sve na svoja pleća i smjestiti, nahraniti, medicinski zbrinuti, više desetina hiljada ljudi jer jbga nećemo biti šupci pa prebaciti problem komšijama? :lol:
Problem je prebacivanje problema. Ko je kome prebacio u citavoj prici i nije bitno. Zbog toga su i uvodene kvote. Znaci prebacuj koliko hoces komsiji, na kraju ces svakako dobiti kvotu koja ti pripada. Slovenije mislim da je primila vec 2 "ture".
Connaisseur Karlin

#1348 Re: Migranti

O'zone wrote:
pa kako su usli u BiH :lol: komsija ima svoju granicu , ali imate i vi svoju granicu :D
MarlboroGold

#1349 Re: Migranti

Post by MarlboroGold »

PeppermintSA wrote: Kad naše izbjeglice počnu gaziti ljude kamionima, postavljati bombe u Briselu, pucati po karikaturistima, masakrirati posjetioce koncerta isl. složiću se.
A po čemu si ti zaključio da su to ti koji su došli kada je krenuo izbjeglički val? Možda su rođeni i svo vrijeme živjeli u tim državama.
Teške su ti ove izjave... pretjerano generaliziraš.
CPT

#1350 Re: Migranti

Post by CPT »

Heller wrote:
CPT wrote:Pise ti sve na stranici od UNHCRA. Nije neka znanost, samo procitati treba... Imas statistiku po godina, polu, godinama, ...
Daj statistiku za BiH. Il daj taj statistički model kojim izvlačiš zaključak da su ovo izbjeglice a ne MIGRANTI.
Google. UNCHR vodi statistiku o ljudima. Imas po drzava, polu, starosti, ... O statusu odlucuju drzave.
Locked