Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ExNihilo

#1326 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

SanskiBiser wrote:
victom wrote:ja sam već rekao nekidan, kad moja nana komšinica plati porez na pare koje joj je sin slao iz Norveske, i ja cu platiti svoj freelancing.

Pa zamisli. nana dobije svaki mjesec 400 KM od sina.
To je na 3 godine, 10800 KM.

14% je 1512 KM.
Nani se neće svidjeti.
Neće joj se svidjeti nimalo.
Moj roditelji zive sa mojom porodicom u istoj kuci u odvojenom stanu i imaju penzije i uz to od dvije sestre koje su vani dobiju po 200 Eura svaki mjesec ono da im se nadje, znaci 400 Eura svaki mjesec i to preko mog PayPal, ja im iskesiram 800 KM svakih mjesec na ruke. Tako im je najlakse slati. I tako od 2012...I sad bih ja trebao porez platiti za to sve. :lol: Malo morgen. Ceracemo se i jos cemo se cerati ako dodje do toga. :D

Prije 3 godine preko 15000 Eura primio preko PayPal od blize i dalje rodbine za maminu operaciju u Tuzli koja je kostala 27 hiljada KM i jos par hiljada nakon toga za rehabilitaciju (organizovano preko Facebook Event za clanove familije) i sad bih ja i na to trebao porez platiti retroaktivno. :lol:

Kontam ono dici rodbinu da mi plate porez ali problem je sto i na to sto posalju treba platiti porez. Porez na pare za placanje poreza. :D
Imaš dobru rodbinu.
vjesticanametli wrote:Sta ako zivim vani a doDZe koverta...ne mogu im ja ici hahahha kad oni zakazu vec kad ja doDZem
Ma dat advokatu i vozdra
Jesi ti ono pisala po forumu kako ćemo se sjebati ako napišeš koliko zarađuješ? I veliš nije fer i pošteno da platiš porez?
vjesticanametli

#1327 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Nisam ja to napisala. Ja takve stvari ne iznosim. Napisala sam da sam dobro zaraDZivala dok sam radila u sa ..... ja cu se boriti da im nista pod milim bogom ne platim retroakt. Ja frilensam iz hobija i prije nego nj7ma marku dam radije necu raditi :mrgreen:
SpecialOffer

#1328 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SpecialOffer »

MrShadow wrote:Jel ima smisla zaprijetit banci tuzbom sto je dostavila podatke poreznoj zbog GPDR ili kako vec ?
Nismo u EU pa se na nas GDPR i ne odnosi a porezna svakako moze doci do podataka bio GDPR ili ne.
bosanka hercegovic

#1329 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

Druga stvar, ja imam stalni posao, prijavljen, uplaćuju mi zdravstveno. Zaista ne mislim platiti ovih 4% za još jedno zdravstveno osiguranje.
Zna li neko šta kaže zakon vezano za ovu situaciju?

Oni frelancere tretiraju kao da se radi o ugovoru o djelu sa stranim isplatiocem, pa zato nameću da se plati 4% zdravstva koje ide na teret "osiguranika" prema Zakonu o doprinosima, mada u biti niste nikakav osiguranik jer nemate nikakvo pravo po osnovu ovih 4% uplate za zdravstvo.
kao drugo ljudima koji rade po ugovoru o djelu za isplatioca u federaciji, priznaju 20% rashoda na ukupnu zaradu, a freelancerima nista, pa čak niti lični odbitak,
mada ja znam ljude koji su ranije insitirali da plate porez na ovakav vid zarade i uvijek im je porezna davala da uplate po obrascu AUG-1031, kao po ugovoru o djelu, i priznavala 20% rashoda( tj troškova koje su imali u vezi sa sticanjem dohodka).

Mislim da takav način od strane vlasti nije nimalo mudar, samo će otjerati i ovo malo pametnih što nam je ostalo( koliko samo raste iz godine u godinu uplata pdv od krajnje potrošnje dosta je, čim ima potoršnje ima i veće proizvodnje i novih radnih mjesta)...jer čovjek da bi frelancao morao je uložiti skupu edukaciju, kvalitetnu opremu, brzi internet, platiti struju i sve ostale troškove, a sada ga se tretira kao da mu je ta ino zarada pala iz kiše, ali šta je tu je.... porezna je vlast i može da ljude j... kako im se proćeifi
ado_sar

#1330 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ado_sar »

Moze malo sutra. Niko pametan to nece platiti na taj nacin
victom

#1331 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

SanskiBiser wrote:
Kontam ono dici rodbinu da mi plate porez ali problem je sto i na to sto posalju treba platiti porez. Porez na pare za placanje poreza. :D
:lol:
ko u onom paradoxu kad zec nikad ne stigne kornjaču.

ja još jednom apeliram na freelancere da im ne plaćaju ovaj izmišljeni porez.
Naravno da vas plaše plavim kovertama, kaznama, zatvorima, ali to im jest strategija.
Možda i pravno lice konsultovat.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:14, edited 2 times in total.
victom

#1332 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Oni su se okomili sad na vas (freelancere), a ove ostale što dobijaju donacije neće dirat, što pravno gledano nije ispravno.
Prihod je prihod, tako da bi trebali svima poslati kovertu.

Ja ne znam čovjeka u BiH koji nije primio novac iz INO-a (što banka, što paypal, što western union)
Ako ćemo pravedno, svi imaju da plaćaju, a ne da traže izvode iz banke, pa onda selektivno biraju po nekim kriterijima.

Selektivna pravda nije po zakonu i zato ću ja fino čekati do kraja (kako rekoh, dok i komšinica Hikmeta ne dobije kovertu)

jer kad vam uzmu lovu, nikad je više nećete vidjeti.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1333 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nov ... /180721020

Ovako će za deset godina isto "šta smo mogli izgraditi dijasporskim porezom" :mrgreen:
EliasVeskot

#1334 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by EliasVeskot »

victom wrote:
SanskiBiser wrote:

Naravno da vas plaše plavim kovertama, kaznama, zatvorima, ali to im jest strategija.
Ja isto mislim da ce najgore proci oni sto prvi plate
KAKO se organizovati da nema krtica i da se svi konsultujemo, ako treba i platiti za strucan savjet.
FB?
Viber?
Uzivo?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1335 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Napravite subreddit, tamo Porezna ne zalazi :mrgreen:
EliasVeskot

#1336 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by EliasVeskot »

Velkoski wrote:Napravite subreddit, tamo Porezna ne zalazi :mrgreen:
Ja mislim da filtriraju samo IP sa ove teme da ce imati dovoljno informacija :lol: :lol:
Shiba

#1337 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Shiba »

EliasVeskot wrote:
victom wrote:
SanskiBiser wrote:

Ja isto mislim da ce najgore proci oni sto prvi plate
KAKO se organizovati da nema krtica i da se svi konsultujemo, ako treba i platiti za strucan savjet.
FB?
Viber?
Uzivo?
Ne bih znao ali se nadam da ima neko pametan. Izgleda da nam nema druge nego da se saberemo nekako. Valjda među nama ima i neki pravnik da nam kaže šta je najpametnije u ovom momentu. Ponoviću po X-ti put, što se mene lično tiče nije problem platiti porez, problem je platiti ga ovako "na prepad", bez ikakvih odbitaka i uz 4% za zdravstveno koje niti sam imao niti ću imati kad platim.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1338 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Ma generalno, pošto je banana država, treba skupiti sve freelancere (koji su svakako neovisni od jebenih stranaka i sumnjam da i glasaju uopšte), naći stranku koja će progurati normalan zakon (ako Bugarska koja je u EU ima olakšice ne vidim zašto mi ne bi imali) i to je to.

Kladionice su u Zenici oborile zakon stranačkom podrškom, ne sumnjam da se to može i ovako, nije nas malo. :mrgreen:
AmirBaa

#1339 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by AmirBaa »

nesto me ovaj slucaj podsjeca na onaj od Bh poste sto su uveli 1.80 KM na posiljke (dodje paket iz kine dzaba, a on ti naplati 1.80 KM za par kilometara po sarajevu) - u oba slucaja samo zele da ugrabe pare na sto laksi nacin. Nikakvim trudom, nikakvim regulativama, zastitama potrosaca, zastitom svojih gradjana, samo sto lakse i sto vise para. Meni sigurno nece doci koverta jer dok sam bio freelancer imao sam osobu koja mi je u kesu isplacivala novac, ali da sam u vasoj kozi nikada ne bih platio, borio bih se svim sredstvima. Prema njihovoj logici, niko ne bi smio primati vise od 833 KM preko banke. Sta, umre ti bogata prapratetka u svicarkoj i ostavi ti 50 hiljada eura, drzava odjednom hoce 10% tih para? :bih: :bih:
quoter

#1340 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by quoter »

Dabogda crko svako ko glasa za ovu bagru na izborima. Jbt nikad im dosta.
NikolaKZ91

#1341 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

AmirBaa wrote:nesto me ovaj slucaj podsjeca na onaj od Bh poste sto su uveli 1.80 KM na posiljke (dodje paket iz kine dzaba, a on ti naplati 1.80 KM za par kilometara po sarajevu) - u oba slucaja samo zele da ugrabe pare na sto laksi nacin. Nikakvim trudom, nikakvim regulativama, zastitama potrosaca, zastitom svojih gradjana, samo sto lakse i sto vise para. Meni sigurno nece doci koverta jer dok sam bio freelancer imao sam osobu koja mi je u kesu isplacivala novac, ali da sam u vasoj kozi nikada ne bih platio, borio bih se svim sredstvima. Prema njihovoj logici, niko ne bi smio primati vise od 833 KM preko banke. Sta, umre ti bogata prapratetka u svicarkoj i ostavi ti 50 hiljada eura, drzava odjednom hoce 10% tih para? :bih: :bih:
A evo javljaju se ljudi koji su bili ispod tih deset milja pa im dosle kuverte.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1342 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Može li neko napraviti anketu na ovoj temi koji kantoni zaprimaju koverte u ovom trenutku.
NikolaKZ91

#1343 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Zasada USK i SBK prednjace kolko vidim, cak tu dobijaju i ljudi sa znatno malim zaradama.
victom

#1344 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Kao prvo treba reči Klixu da napravi bolji članak nego onaj jučer.

Onaj članak sa naslovom "Freelanceri će plaćati" nije dobar.
Jer plaća će i nane i dede, po onom njihovom javnom pozivu.

Naslov bi trebao biti:
"Sve doznake iz inostranstva će se oporezovati retroaktivno od 2015"

Uključujući: pa onda odalami, nane, dede pare za kravu, za temelj, liječenje, za džamiju. SVE.
I naravno, upit PUF-u, da dadne pojašnjenje.
ne treba uopšte spominjati freelancere.

joj današnji novinari su smotani, ja bi to uradio 100 puta bolje.

kad su uveli špediciju na paketiće, neki počeli kukati: jao nema više ebay-a. Šta nema ebaya. Sjedi , piši mailove, zovi, kontaktiraj portale, dosađuj.
I na kraju izganjasmo.

Tako treba i ovome pristupiti. Sistematično.
victom

#1345 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

NikolaKZ91 wrote:Zasada USK i SBK prednjace kolko vidim, cak tu dobijaju i ljudi sa znatno malim zaradama.
Što siromašniji kanton, to više koverti.
Slično kao i u saobraćaju sa radarima i policijom u žbunju.
ExNihilo

#1346 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Stranka Freelancera.
mikrozadatak

#1347 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mikrozadatak »

EliasVeskot wrote: KAKO se organizovati da nema krtica i da se svi konsultujemo, ako treba i platiti za strucan savjet.
FB?
Viber?
Uzivo?
Zatvorena FB grupa?
ExNihilo

#1348 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

mikrozadatak wrote:Jutros stigla plava koverta.
Kažu doći odmah u PU radi podnošenja obrasca AMS-1035, sa sobom ponijeti dokaz o uplaćenom porezu.
Nije meni problem platiti porez koliko mi je muka što znam gdje će te pare otići.
Druga stvar, ja imam stalni posao, prijavljen, uplaćuju mi zdravstveno. Zaista ne mislim platiti ovih 4% za još jedno zdravstveno osiguranje. Kad bih mogao ne bih plaćao nijedno, svakako sve zdravstvene probleme rješavam u privatnim klinikama.
Zna li neko šta kaže zakon vezano za ovu situaciju?
Imam Payoneer karticu, regularno plaćam npr. u Amko prodajnim objektima. Nisam nikad pokušao prebaciti lovu s Paypal-a na Payoneer, sad ću proguglati.

PS @victom sa mnom ne gube ništa, svakako ovoj bagri nikad nisam dao glas.
Jarane, ti si na mikrozadacima nagurao >10k godišnje? :D Alal vera.
glockov kolac

#1349 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by glockov kolac »

I ja sam da se udružimo, a znam još nekoliko kolega koji bi se priključili.

Znači, odeš o svom trošku na tezgu u inostranstvo, platiš smještaj, hranu, prevoz. Ljudi ti uplate novac na ime tih troškova i sad uhljup iz PUFBiH traži da i na to platim porez?!
kraljezak

#1350 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kraljezak »

Isto tako sam za udruzivanje, ako nista da svi zajedno platimo advokata koji bi nas zastupao.
Post Reply