Druga stvar, ja imam stalni posao, prijavljen, uplaćuju mi zdravstveno. Zaista ne mislim platiti ovih 4% za još jedno zdravstveno osiguranje.
Zna li neko šta kaže zakon vezano za ovu situaciju?
Oni frelancere tretiraju kao da se radi o ugovoru o djelu sa stranim isplatiocem, pa zato nameću da se plati 4% zdravstva koje ide na teret "osiguranika" prema Zakonu o doprinosima, mada u biti niste nikakav osiguranik jer nemate nikakvo pravo po osnovu ovih 4% uplate za zdravstvo.
kao drugo ljudima koji rade po ugovoru o djelu za isplatioca u federaciji, priznaju 20% rashoda na ukupnu zaradu, a freelancerima nista, pa čak niti lični odbitak,
mada ja znam ljude koji su ranije insitirali da plate porez na ovakav vid zarade i uvijek im je porezna davala da uplate po obrascu AUG-1031, kao po ugovoru o djelu, i priznavala 20% rashoda( tj troškova koje su imali u vezi sa sticanjem dohodka).
Mislim da takav način od strane vlasti nije nimalo mudar, samo će otjerati i ovo malo pametnih što nam je ostalo( koliko samo raste iz godine u godinu uplata pdv od krajnje potrošnje dosta je, čim ima potoršnje ima i veće proizvodnje i novih radnih mjesta)...jer čovjek da bi frelancao morao je uložiti skupu edukaciju, kvalitetnu opremu, brzi internet, platiti struju i sve ostale troškove, a sada ga se tretira kao da mu je ta ino zarada pala iz kiše, ali šta je tu je.... porezna je vlast i može da ljude j... kako im se proćeifi