Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Idemedosumom

#1326 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Predvodila konjicu, pardon, devicu.
sekerbay

#1327 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:Ako ti je ok to da ce neko radi sto nije mogao prihvaiti postojanje Boga do u beskonacnost patiti u paklu onda..
To sam već pojasnio.
Meni je sasvim ok kad neko ne vjeruje zato što tvoj argument ne smatra dovoljno jakim.
Ali, ako gospoda odbaci vjeru isključivo zbog svojih strasti, onda je to drugi par čarapa.
Što se tiče dzehenema, halidine fiha.
Sami su sebi krivi.
kerima1 wrote:da ne odbacite reliigju morali ste nauku.
Jesmo, hau jes no :lol:
kerima1 wrote:monotona molitva
Pa i ne bila monotona kad te šejtan zauzdo :mrgreen:
Dođi kod mene pa da vidiš šta je slast u namazu.
kerima1 wrote:ti ces uvijek morati odbaciti od nauke gdje ti se ucini skakljivo za vjerovanje, te barijere ce te pratiti i usporavati kod intelekta.
Uh, pripade me :? Iako to još uvijek nije slučaj, znaj da si me zabrinula :mrgreen: :kiss:
Idemedosumom

#1328 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Hoćemo li to 2 stranice ispisati bez Karlinke? :-D
kerima1

#1329 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

To sam već pojasnio.
Meni je sasvim ok kad neko ne vjeruje zato što tvoj argument ne smatra dovoljno jakim.
Ali, ako gospoda odbaci vjeru isključivo zbog svojih strasti, onda je to drugi par čarapa.
Što se tiče dzehenema, halidine fiha.
Sami su sebi krivi
Pa i ti sto odbace su sigurno dosli do istine ili spoznaje drugacije.Nije niko kriv sto ima jaci intelekt pa ne stoji u mjestu. :wink:
Pa i ne bila monotona kad te šejtan zauzdo :mrgreen:
Dođi kod mene pa da vidiš šta je slast u namazu.
Jok tek tada bi te sejtan zauzdo da dodjem. klanjaj sam i suti. :lol:
Uh, pripade me :? Iako to još uvijek nije slučaj, znaj da si me zabrinula :mrgreen: :kiss:
Imas veliki problem, ovo si napisao :
Nego, kad se već prozivaš na ljudsku logiku, onda je bilo najpreče da prije religije ostaviš nauke, jer su iste često u koliziji sa, kako je ti nazva, našom logikom
sekerbay

#1330 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:Nije niko kriv sto ima jaci intelekt
Aj da mjerimo :mrgreen:
kerima1 wrote:Jok tek tada bi te sejtan zauzdo da dodjem
Čini ti se, ba.
Dođi bona da upoznaš pravu vjeru i da ti u četiri oka objasnim prava koja imate u pravom islamu.
Ili ćeš izabrat da se družiš sa ovim bezbožnicima. Kod njih je dogovor u tri oka :mrgreen:
kerima1 wrote:Imas veliki problem, ovo si napisao
Ja nemam, nego izgleda da nisi shvatila šta sam htio da kažem.
Naime, zdrav razum je često u suprotnosti sa naukom, ali se naravno vjeruje nauci. Tako da, ako postoji nešto u ovoj religiji a da je u koliziji sa tvojom logikom, ne mora značiti da si u pravu.
Ps.
Još uvijek čekam primjere.
kerima1

#1331 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Aj da mjerimo
Dovoljno se izmjerava ovo sa naukom sto govoris.
Dođi bona da upoznaš pravu vjeru i da ti u četiri oka objasnim prava koja imate u pravom islamu.
Ili ćeš izabrat da se družiš sa ovim bezbožnicima. Kod njih je dogovor u tri oka :mrgreen:
Eh pa da me u roblje odvedes. :lol:
sekerbay

#1332 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:Eh pa da me u roblje odvedes
Znači li to da si udata?
kerima1

#1333 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

sekerbay wrote:
kerima1 wrote:Eh pa da me u roblje odvedes
Znači li to da si udata?
Ne..a muslimani su odvodili u roblje i djevojcice i djevojke i dijelili ih medjusobom, sto ne bi i zene :wink:
sekerbay

#1334 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:muslimani su odvodili u roblje i djevojcice i djevojke i dijelili ih medjusobom, sto ne bi i zene
Pa dobro, ako imaš taj fetiš, mogu te i zarobit :mrgreen:
Zejnep

#1335 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

sekerbay wrote:
kerima1 wrote:muslimani su odvodili u roblje i djevojcice i djevojke i dijelili ih medjusobom, sto ne bi i zene
:lol:
kerima1

#1336 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

sekerbay wrote:
Ih bi vi samo da vlasti se docepate.
:D
sekerbay

#1337 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:samo da vlasti se docepate
Bježi bona, prekidale se veze zato što nisam mogo izdržat da budem vlast, nego sam pokušavao da je predam i odmorim se. :mrgreen:
sekerbay

#1338 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Zejnep wrote:
sekerbay wrote:
Ne smiji se. Ti si udata, a udata/oženjen = šugav, nemoj ni blizu :mrgreen:

Nego, šta ti veliš za ove naše muslimanke, jesu li obespravljene il jok :-D
Irsar

#1339 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Irsar »

Bloo wrote:Ne razumijem dio da zaštiti duše žena od zla. Na koji način pokrivanje (bilo kakvo) štiti dušu žene?
Pokrivanje je vrsta ograničenja. Ako odbacimo to ograničenje, šta nam preostaje? Ostaje nam skoro apsolutna sloboda da se otkriva koliko koja želi. U konačnici, to onda ima za posljedicu pad morala kod žene, pad morala u društvu, te u krajnjoj liniji - sav ovaj liberalizam i prateće moralne bolesti koje vidimo na Zapadu. Jednostavno, neki propisi se moraju konstantno održavati, jer u suprotnom dolazi do progresivnog pada moralnosti i uzrokovanja daleko većeg zla i teškoće u odnosu na one potencijalno uzrokovane navedenim propisima.

A pošto se sve to odražava na dušu, ne samo žena već i sviju, jasno je zašto pad moralnosti uzrokuje oštećenja i u konačnici uništenja duša.

Pa nije Zapad opsjednut materijalnim slučajno, rezultat je to odbacivanja Boga i svih moralnih istina uz nastojanje da se iste "nadomjeste" upravo materijalnim.
Zejnep

#1340 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

Čuj šugav :lol:

Nisu obespravljene. Bar žene u BiH nisu. Diskriminacija prema ženama postoji i ona uglavnom nema veze sa vjerom. Trebalo bi o tome pisati.
sekerbay

#1341 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Zejnep wrote:Čuj šugav
Ma ja :mrgreen: inače ne vjerujem u muško - ženska prijateljstva, a bojim se da se ne zapričamo :mrgreen:
Zejnep

#1342 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

sekerbay wrote:
Zejnep wrote:Čuj šugav
Ma ja :mrgreen: inače ne vjerujem u muško - ženska prijateljstva, a bojim se da se ne zapričamo :mrgreen:
Dexx1

#1343 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Dexx1 »

KUR'AN O ZENI

2:228 One (zene) imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu

2:233 Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpuno bude. Otac djeteta ih je dužan prema svojoj mogućnosti hraniti i odijevati. Niko neka se ne zadužuje iznad mogućnosti svojih: majka ne smije trpiti štetu zbog djeteta svoga, a ni otac zbog svoga djeteta. I nasljednik je dužan sve to.

3:159 "Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi - vi ste jedni od drugih."

4:32 Ljudi imaju dio od onog šta su zaradili i žene imaju dio onog šta su zaradile. I tražite od Allaha iz blagodati Njegove.

4:7 Muškarcima pripada dio onoga što ostave roditelji i rođaci, a i ženama dio onoga što ostave roditelji i rođaci, bilo toga malo ili mnogo, određeni dio.

4:19 S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.

9:71 A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah, sigurno, smilovati.

4:124 a onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je - ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda.

33:59 Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.

16:97 Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.

30:21 i jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju

40:40 Ko učini zlo, biće prema njemu kažnjen, a ko učini dobro - bio muškarac ili žena, a vjernik je - u Džennet će; u njemu će imati u obilju svega, bez računa.

HADIS O ZENI

Najbolji vjernik je onaj koji je najbolji prema svojoj zeni

Samo casni ljudi se prema zenama odose sa postovanjem, dok se losi i necasni ljudi prema njima ophode sa nepostovanjem

Ko odgoji tri kcerke uci ce u Dzennet

Ko ima kcerku, ne omalovazava je i ne odlikuje musku djecu nad njome uci ce u Dzennet

Ko izdrzava dvije kcerke dok ne postanu punoljetne bice sa mnom u Dzennetu kao spojena dva prsta

Najbolje na Ovom svijetu je pobozna zena

Od Ovog vaseg svijeta volim zene i mirise

Volim da se prema zenama ophodim lijepo

Allah vam je naredio da se prema zenama ophodite lijepo, jer one su vase majke, sestre, supruge..

Neka niko od vas ne bude ljut na svoju suprugu . Ako mu se na njoj nesto ne svidja, uvek u njoj ima drugih kvaliteta vrednih divljenja
Euridika
Globalna šefica

#1344 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

sekerbay wrote:Pa to da si odvojena od realnosti.
Maltene si bila uvrijeđena kada sam iznio neke činjenice vezane za sistem koji glorifikujete.
OK, istini za volju, ima vas koje govore da postoje neke sitnice koje treba promijeniti.
No, krenimo dalje.
Ja mislim da si ti mene poistovjetio s nekim, možda Karlin ili nekim slično (ja se s njom i drugim forumaši(ca)ma slažem djelimično, ali nismo baš identični po stavovima). Ja ne glorifikujem nijedan sistem, ja kritikujem sve. :D
Izgleda da se razilazimo tj da ne shvataš šta želim da kažem.
Pazi, da si kazala da su oni nedostaci koje si pobrojala rezultat sistema koji su na čelu zemalja koje nazivamo muslimanskim, rekao bih da si potpuno u pravu.
Tu se ne bi imalo šta dodati.
Problem je što ti te anomalije ili nepravde (nazovi kako god hoćeš) pripisuješ islamu.
To je nespojivo, barem za učene.
Ne, ja sam samo navela ono što stoji u Kur'anu i hadisima kao islamski propis, koji je neovisan o primjeni (u praksi je sve 100x gore nego u propisima, tu se slažemo). Možeš mi spočitati jedino to da nisam navela i ajete i hadise koji govore pozitivno o ženi i koji je podižu na viši stepen, ali to ovaj put nije tema (evo ideje za novu temu na PF :D).
Dakle, ako postoji Bog i ako je čovjek njegovo najbolje stvorenje kojem su čak i meleci pali na sedzdu, te ako je Muhammed, s.a.v.s najodabraniji i prvak, onda je logično da je taj Bog za svoju kreaciju izabrao ono što je najbolje.

Sad dolazimo do pravog problema.
Naša vjera je oteta! Oteta je od raznih vlastodrzaca koji su preko hadisa išli na to da proguraju svoju volju i želje.
Recimo da je buharija od par stotina hiljada probao oko šest hiljada za svoju zbirku. Ostale je smatrao lošim.
Primjer koji najbolje objašnjava to vrijeme.
Imam buhari je izgovarao hvalospjeve na račun svog učitelja. Jednog od učitelja. Da ne idem u detalje.
Imam muslim, učenik imama buharije, nije uzimao hadise od buharijevog učitelja. Dakle, smatrao ga je nepouzdanim.
Suma sumarum, budući da vlast nije mogla prići kur'anu, uradili su to preko hadisa.
Nažalost, do izražaja ne dolazi prava ulema jer su ih poklopili oni koji imaju lovu tj oni koji su bili i jesu bliski vlastima. Onda imaš one manje koji u tim vide uzore, pa dobiješ začarani krug iz kojeg teško da ima izlaz
S ovim se slažem. Ali, drukčije valjda ne bi ni moglo biti (ako stvari realno posmatramo, sa ljudske strane). Ovo se dešava u svim društvima, neovisno o religiji - bogati i moćni diktiraju šta je "istina". :|
piupiu

#1345 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by piupiu »

Bloo wrote:
Zoya wrote:Nakon pedeset i jedne stranice.... Je li žena u islamu ponižena ili ne?
Ne smije niko zucnut otvoreno, osim muških vjernika.
Samo jedna univerzalna istina o pravima žena — svaka žena ima pravo izabrati na koji će način i u okviru koje ideologije biti potlačena. :oops:
Euridika
Globalna šefica

#1346 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

piupiu wrote:
Bloo wrote:
Zoya wrote:Nakon pedeset i jedne stranice.... Je li žena u islamu ponižena ili ne?
Ne smije niko zucnut otvoreno, osim muških vjernika.
Samo jedna univerzalna istina o pravima žena — svaka žena ima pravo izabrati na koji će način i u okviru koje ideologije biti potlačena. :oops:
:lol: :thumbup:
harač

#1347 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Ne razumijem dio da zaštiti duše žena od zla. Na koji način pokrivanje (bilo kakvo) štiti dušu žene?
Pokrivanje je vrsta ograničenja. Ako odbacimo to ograničenje, šta nam preostaje? Ostaje nam skoro apsolutna sloboda da se otkriva koliko koja želi. U konačnici, to onda ima za posljedicu pad morala kod žene, pad morala u društvu, te u krajnjoj liniji - sav ovaj liberalizam i prateće moralne bolesti koje vidimo na Zapadu. Jednostavno, neki propisi se moraju konstantno održavati, jer u suprotnom dolazi do progresivnog pada moralnosti i uzrokovanja daleko većeg zla i teškoće u odnosu na one potencijalno uzrokovane navedenim propisima.

A pošto se sve to odražava na dušu, ne samo žena već i sviju, jasno je zašto pad moralnosti uzrokuje oštećenja i u konačnici uništenja duša.

Pa nije Zapad opsjednut materijalnim slučajno, rezultat je to odbacivanja Boga i svih moralnih istina uz nastojanje da se iste "nadomjeste" upravo materijalnim.
za nekoga ko daje utisak logicnog rezonovanja cudi me da ne primjecujes koliko non-sequitura koristis u samo jednom argumentu, koji pocinje ca premisom o pokrivanju kao ogranicenju slobode, do zakljucka o unistenju civilizacije :lol:
insomnia78

#1348 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

Towelie

#1349 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Irsar u Dzehenemu drzi časove logike. Allax da nas sacuva te patnje, amin!
arzuhal

#1350 mod-comment

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:Ps.
Što se tiče hidžaba, pa barem trećina ovih forumskih tetkica nije dužna da ga nosi.
Dakle, staramajke, na engleskom milfare, nisu dužne da se pokrivaju :mrgreen:
Recimo Bloo.
Moraš paziti na ton i način, smatrao ti to duhovitim ili ne. Ovo je upozorenje.
Post Reply