Položaj žene u islamu
- Idemedosumom
#1326 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Predvodila konjicu, pardon, devicu.
-
sekerbay
#1327 Re: da li je žena u islamu ponižena?
To sam već pojasnio.kerima1 wrote:Ako ti je ok to da ce neko radi sto nije mogao prihvaiti postojanje Boga do u beskonacnost patiti u paklu onda..
Meni je sasvim ok kad neko ne vjeruje zato što tvoj argument ne smatra dovoljno jakim.
Ali, ako gospoda odbaci vjeru isključivo zbog svojih strasti, onda je to drugi par čarapa.
Što se tiče dzehenema, halidine fiha.
Sami su sebi krivi.
Jesmo, hau jes nokerima1 wrote:da ne odbacite reliigju morali ste nauku.
Pa i ne bila monotona kad te šejtan zauzdokerima1 wrote:monotona molitva
Dođi kod mene pa da vidiš šta je slast u namazu.
Uh, pripade mekerima1 wrote:ti ces uvijek morati odbaciti od nauke gdje ti se ucini skakljivo za vjerovanje, te barijere ce te pratiti i usporavati kod intelekta.
- Idemedosumom
#1328 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Hoćemo li to 2 stranice ispisati bez Karlinke? 
-
kerima1
#1329 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa i ti sto odbace su sigurno dosli do istine ili spoznaje drugacije.Nije niko kriv sto ima jaci intelekt pa ne stoji u mjestu.To sam već pojasnio.
Meni je sasvim ok kad neko ne vjeruje zato što tvoj argument ne smatra dovoljno jakim.
Ali, ako gospoda odbaci vjeru isključivo zbog svojih strasti, onda je to drugi par čarapa.
Što se tiče dzehenema, halidine fiha.
Sami su sebi krivi
Jok tek tada bi te sejtan zauzdo da dodjem. klanjaj sam i suti.Pa i ne bila monotona kad te šejtan zauzdo
Dođi kod mene pa da vidiš šta je slast u namazu.
Imas veliki problem, ovo si napisao :Uh, pripade meIako to još uvijek nije slučaj, znaj da si me zabrinula
![]()
Nego, kad se već prozivaš na ljudsku logiku, onda je bilo najpreče da prije religije ostaviš nauke, jer su iste često u koliziji sa, kako je ti nazva, našom logikom
-
sekerbay
#1330 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Aj da mjerimokerima1 wrote:Nije niko kriv sto ima jaci intelekt
Čini ti se, ba.kerima1 wrote:Jok tek tada bi te sejtan zauzdo da dodjem
Dođi bona da upoznaš pravu vjeru i da ti u četiri oka objasnim prava koja imate u pravom islamu.
Ili ćeš izabrat da se družiš sa ovim bezbožnicima. Kod njih je dogovor u tri oka
Ja nemam, nego izgleda da nisi shvatila šta sam htio da kažem.kerima1 wrote:Imas veliki problem, ovo si napisao
Naime, zdrav razum je često u suprotnosti sa naukom, ali se naravno vjeruje nauci. Tako da, ako postoji nešto u ovoj religiji a da je u koliziji sa tvojom logikom, ne mora značiti da si u pravu.
Ps.
Još uvijek čekam primjere.
-
kerima1
#1331 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Dovoljno se izmjerava ovo sa naukom sto govoris.Aj da mjerimo
Eh pa da me u roblje odvedes.Dođi bona da upoznaš pravu vjeru i da ti u četiri oka objasnim prava koja imate u pravom islamu.
Ili ćeš izabrat da se družiš sa ovim bezbožnicima. Kod njih je dogovor u tri oka
-
sekerbay
#1332 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Znači li to da si udata?kerima1 wrote:Eh pa da me u roblje odvedes
-
kerima1
#1333 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ne..a muslimani su odvodili u roblje i djevojcice i djevojke i dijelili ih medjusobom, sto ne bi i zenesekerbay wrote:Znači li to da si udata?kerima1 wrote:Eh pa da me u roblje odvedes
-
sekerbay
#1334 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pa dobro, ako imaš taj fetiš, mogu te i zarobitkerima1 wrote:muslimani su odvodili u roblje i djevojcice i djevojke i dijelili ih medjusobom, sto ne bi i zene
- Zejnep
#1335 Re: da li je žena u islamu ponižena?
sekerbay wrote:Pa dobro, ako imaš taj fetiš, mogu te i zarobitkerima1 wrote:muslimani su odvodili u roblje i djevojcice i djevojke i dijelili ih medjusobom, sto ne bi i zene
-
kerima1
#1336 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ih bi vi samo da vlasti se docepate.sekerbay wrote:Pa dobro, ako imaš taj fetiš, mogu te i zarobitkerima1 wrote:muslimani su odvodili u roblje i djevojcice i djevojke i dijelili ih medjusobom, sto ne bi i zene
iš
-
sekerbay
#1337 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Bježi bona, prekidale se veze zato što nisam mogo izdržat da budem vlast, nego sam pokušavao da je predam i odmorim se.kerima1 wrote:samo da vlasti se docepate
-
sekerbay
#1338 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ne smiji se. Ti si udata, a udata/oženjen = šugav, nemoj ni blizuZejnep wrote:sekerbay wrote:Pa dobro, ako imaš taj fetiš, mogu te i zarobitkerima1 wrote:muslimani su odvodili u roblje i djevojcice i djevojke i dijelili ih medjusobom, sto ne bi i zene
Nego, šta ti veliš za ove naše muslimanke, jesu li obespravljene il jok
- Irsar
#1339 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Pokrivanje je vrsta ograničenja. Ako odbacimo to ograničenje, šta nam preostaje? Ostaje nam skoro apsolutna sloboda da se otkriva koliko koja želi. U konačnici, to onda ima za posljedicu pad morala kod žene, pad morala u društvu, te u krajnjoj liniji - sav ovaj liberalizam i prateće moralne bolesti koje vidimo na Zapadu. Jednostavno, neki propisi se moraju konstantno održavati, jer u suprotnom dolazi do progresivnog pada moralnosti i uzrokovanja daleko većeg zla i teškoće u odnosu na one potencijalno uzrokovane navedenim propisima.Bloo wrote:Ne razumijem dio da zaštiti duše žena od zla. Na koji način pokrivanje (bilo kakvo) štiti dušu žene?
A pošto se sve to odražava na dušu, ne samo žena već i sviju, jasno je zašto pad moralnosti uzrokuje oštećenja i u konačnici uništenja duša.
Pa nije Zapad opsjednut materijalnim slučajno, rezultat je to odbacivanja Boga i svih moralnih istina uz nastojanje da se iste "nadomjeste" upravo materijalnim.
- Zejnep
#1340 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Čuj šugav
Nisu obespravljene. Bar žene u BiH nisu. Diskriminacija prema ženama postoji i ona uglavnom nema veze sa vjerom. Trebalo bi o tome pisati.
Nisu obespravljene. Bar žene u BiH nisu. Diskriminacija prema ženama postoji i ona uglavnom nema veze sa vjerom. Trebalo bi o tome pisati.
-
sekerbay
#1341 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ma jaZejnep wrote:Čuj šugav
- Zejnep
#1342 Re: da li je žena u islamu ponižena?
sekerbay wrote:Ma jaZejnep wrote:Čuj šugavinače ne vjerujem u muško - ženska prijateljstva, a bojim se da se ne zapričamo
-
Dexx1
#1343 Re: da li je žena u islamu ponižena?
KUR'AN O ZENI
2:228 One (zene) imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu
2:233 Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpuno bude. Otac djeteta ih je dužan prema svojoj mogućnosti hraniti i odijevati. Niko neka se ne zadužuje iznad mogućnosti svojih: majka ne smije trpiti štetu zbog djeteta svoga, a ni otac zbog svoga djeteta. I nasljednik je dužan sve to.
3:159 "Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi - vi ste jedni od drugih."
4:32 Ljudi imaju dio od onog šta su zaradili i žene imaju dio onog šta su zaradile. I tražite od Allaha iz blagodati Njegove.
4:7 Muškarcima pripada dio onoga što ostave roditelji i rođaci, a i ženama dio onoga što ostave roditelji i rođaci, bilo toga malo ili mnogo, određeni dio.
4:19 S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.
9:71 A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah, sigurno, smilovati.
4:124 a onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je - ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda.
33:59 Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.
16:97 Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.
30:21 i jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju
40:40 Ko učini zlo, biće prema njemu kažnjen, a ko učini dobro - bio muškarac ili žena, a vjernik je - u Džennet će; u njemu će imati u obilju svega, bez računa.
HADIS O ZENI
Najbolji vjernik je onaj koji je najbolji prema svojoj zeni
Samo casni ljudi se prema zenama odose sa postovanjem, dok se losi i necasni ljudi prema njima ophode sa nepostovanjem
Ko odgoji tri kcerke uci ce u Dzennet
Ko ima kcerku, ne omalovazava je i ne odlikuje musku djecu nad njome uci ce u Dzennet
Ko izdrzava dvije kcerke dok ne postanu punoljetne bice sa mnom u Dzennetu kao spojena dva prsta
Najbolje na Ovom svijetu je pobozna zena
Od Ovog vaseg svijeta volim zene i mirise
Volim da se prema zenama ophodim lijepo
Allah vam je naredio da se prema zenama ophodite lijepo, jer one su vase majke, sestre, supruge..
Neka niko od vas ne bude ljut na svoju suprugu . Ako mu se na njoj nesto ne svidja, uvek u njoj ima drugih kvaliteta vrednih divljenja
2:228 One (zene) imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu
2:233 Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpuno bude. Otac djeteta ih je dužan prema svojoj mogućnosti hraniti i odijevati. Niko neka se ne zadužuje iznad mogućnosti svojih: majka ne smije trpiti štetu zbog djeteta svoga, a ni otac zbog svoga djeteta. I nasljednik je dužan sve to.
3:159 "Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi - vi ste jedni od drugih."
4:32 Ljudi imaju dio od onog šta su zaradili i žene imaju dio onog šta su zaradile. I tražite od Allaha iz blagodati Njegove.
4:7 Muškarcima pripada dio onoga što ostave roditelji i rođaci, a i ženama dio onoga što ostave roditelji i rođaci, bilo toga malo ili mnogo, određeni dio.
4:19 S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.
9:71 A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah, sigurno, smilovati.
4:124 a onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je - ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda.
33:59 Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.
16:97 Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.
30:21 i jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju
40:40 Ko učini zlo, biće prema njemu kažnjen, a ko učini dobro - bio muškarac ili žena, a vjernik je - u Džennet će; u njemu će imati u obilju svega, bez računa.
HADIS O ZENI
Najbolji vjernik je onaj koji je najbolji prema svojoj zeni
Samo casni ljudi se prema zenama odose sa postovanjem, dok se losi i necasni ljudi prema njima ophode sa nepostovanjem
Ko odgoji tri kcerke uci ce u Dzennet
Ko ima kcerku, ne omalovazava je i ne odlikuje musku djecu nad njome uci ce u Dzennet
Ko izdrzava dvije kcerke dok ne postanu punoljetne bice sa mnom u Dzennetu kao spojena dva prsta
Najbolje na Ovom svijetu je pobozna zena
Od Ovog vaseg svijeta volim zene i mirise
Volim da se prema zenama ophodim lijepo
Allah vam je naredio da se prema zenama ophodite lijepo, jer one su vase majke, sestre, supruge..
Neka niko od vas ne bude ljut na svoju suprugu . Ako mu se na njoj nesto ne svidja, uvek u njoj ima drugih kvaliteta vrednih divljenja
- Euridika
- Globalna šefica
#1344 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ja mislim da si ti mene poistovjetio s nekim, možda Karlin ili nekim slično (ja se s njom i drugim forumaši(ca)ma slažem djelimično, ali nismo baš identični po stavovima). Ja ne glorifikujem nijedan sistem, ja kritikujem sve.sekerbay wrote:Pa to da si odvojena od realnosti.
Maltene si bila uvrijeđena kada sam iznio neke činjenice vezane za sistem koji glorifikujete.
OK, istini za volju, ima vas koje govore da postoje neke sitnice koje treba promijeniti.
No, krenimo dalje.
Ne, ja sam samo navela ono što stoji u Kur'anu i hadisima kao islamski propis, koji je neovisan o primjeni (u praksi je sve 100x gore nego u propisima, tu se slažemo). Možeš mi spočitati jedino to da nisam navela i ajete i hadise koji govore pozitivno o ženi i koji je podižu na viši stepen, ali to ovaj put nije tema (evo ideje za novu temu na PFIzgleda da se razilazimo tj da ne shvataš šta želim da kažem.
Pazi, da si kazala da su oni nedostaci koje si pobrojala rezultat sistema koji su na čelu zemalja koje nazivamo muslimanskim, rekao bih da si potpuno u pravu.
Tu se ne bi imalo šta dodati.
Problem je što ti te anomalije ili nepravde (nazovi kako god hoćeš) pripisuješ islamu.
To je nespojivo, barem za učene.
S ovim se slažem. Ali, drukčije valjda ne bi ni moglo biti (ako stvari realno posmatramo, sa ljudske strane). Ovo se dešava u svim društvima, neovisno o religiji - bogati i moćni diktiraju šta je "istina".Dakle, ako postoji Bog i ako je čovjek njegovo najbolje stvorenje kojem su čak i meleci pali na sedzdu, te ako je Muhammed, s.a.v.s najodabraniji i prvak, onda je logično da je taj Bog za svoju kreaciju izabrao ono što je najbolje.
Sad dolazimo do pravog problema.
Naša vjera je oteta! Oteta je od raznih vlastodrzaca koji su preko hadisa išli na to da proguraju svoju volju i želje.
Recimo da je buharija od par stotina hiljada probao oko šest hiljada za svoju zbirku. Ostale je smatrao lošim.
Primjer koji najbolje objašnjava to vrijeme.
Imam buhari je izgovarao hvalospjeve na račun svog učitelja. Jednog od učitelja. Da ne idem u detalje.
Imam muslim, učenik imama buharije, nije uzimao hadise od buharijevog učitelja. Dakle, smatrao ga je nepouzdanim.
Suma sumarum, budući da vlast nije mogla prići kur'anu, uradili su to preko hadisa.
Nažalost, do izražaja ne dolazi prava ulema jer su ih poklopili oni koji imaju lovu tj oni koji su bili i jesu bliski vlastima. Onda imaš one manje koji u tim vide uzore, pa dobiješ začarani krug iz kojeg teško da ima izlaz
- piupiu
#1345 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Samo jedna univerzalna istina o pravima žena — svaka žena ima pravo izabrati na koji će način i u okviru koje ideologije biti potlačena.Bloo wrote:Ne smije niko zucnut otvoreno, osim muških vjernika.Zoya wrote:Nakon pedeset i jedne stranice.... Je li žena u islamu ponižena ili ne?
- Euridika
- Globalna šefica
#1346 Re: da li je žena u islamu ponižena?
piupiu wrote:Samo jedna univerzalna istina o pravima žena — svaka žena ima pravo izabrati na koji će način i u okviru koje ideologije biti potlačena.Bloo wrote:Ne smije niko zucnut otvoreno, osim muških vjernika.Zoya wrote:Nakon pedeset i jedne stranice.... Je li žena u islamu ponižena ili ne?
- harač
#1347 Re: da li je žena u islamu ponižena?
za nekoga ko daje utisak logicnog rezonovanja cudi me da ne primjecujes koliko non-sequitura koristis u samo jednom argumentu, koji pocinje ca premisom o pokrivanju kao ogranicenju slobode, do zakljucka o unistenju civilizacijeIrsar wrote:Pokrivanje je vrsta ograničenja. Ako odbacimo to ograničenje, šta nam preostaje? Ostaje nam skoro apsolutna sloboda da se otkriva koliko koja želi. U konačnici, to onda ima za posljedicu pad morala kod žene, pad morala u društvu, te u krajnjoj liniji - sav ovaj liberalizam i prateće moralne bolesti koje vidimo na Zapadu. Jednostavno, neki propisi se moraju konstantno održavati, jer u suprotnom dolazi do progresivnog pada moralnosti i uzrokovanja daleko većeg zla i teškoće u odnosu na one potencijalno uzrokovane navedenim propisima.Bloo wrote:Ne razumijem dio da zaštiti duše žena od zla. Na koji način pokrivanje (bilo kakvo) štiti dušu žene?
A pošto se sve to odražava na dušu, ne samo žena već i sviju, jasno je zašto pad moralnosti uzrokuje oštećenja i u konačnici uništenja duša.
Pa nije Zapad opsjednut materijalnim slučajno, rezultat je to odbacivanja Boga i svih moralnih istina uz nastojanje da se iste "nadomjeste" upravo materijalnim.
- Towelie
#1349 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Irsar u Dzehenemu drzi časove logike. Allax da nas sacuva te patnje, amin!
- arzuhal
#1350 mod-comment
Moraš paziti na ton i način, smatrao ti to duhovitim ili ne. Ovo je upozorenje.sekerbay wrote:Ps.
Što se tiče hidžaba, pa barem trećina ovih forumskih tetkica nije dužna da ga nosi.
Dakle, staramajke, na engleskom milfare, nisu dužne da se pokrivaju
Recimo Bloo.