Mislila sam da je pitanje bilo jasno. Ali, evo da pojasnim, zbog čega misliš da je tvoje viđenje Boga suprotstavljeno ovom teološkom? Smrčak i "smrčci" nisu jedini predstavnici islamske misli u svijetu.Nurudin wrote:što pitaš, sviđa ti se ?Euridika wrote:Zašto 'ovaj' Bog nije ujedno i teološki Bog?Nurudin wrote:tako se ova priča o dječijoj ili bilo čijoj patnji , bilo čijoj, razriješava na način da uvijek pati Jedan.
kao u priči o Isusovom raspeću i patnji "za sviju" , još je ljepše i jednostavnije objašnjeno u hadisu o tome kako bog
pita čovjeka zašto ga nije obišao kad je bio bolestan, nahranio kad je bio gladan .
pa se čovjek začudi i pita "kako da te nahranim a ti gospodar svega, kako to ti bog a bolestan?!"
pa mu se kaže : da si došao i pomogao tom bolesniku, nahranio tog i tog , Ja sam bio s njima tu i u toj patnji i gladi, Ja sam patio".
Ja je samo Jedno , isto u svima , samo uzima različite uloge na različitim stepenima svijesnosti o sebi .![]()
proširi pitanje, ne znam šta konkretno pitaš . da li pitaš za moje mišljenje zašto npr islamski teolozi mogu da prihvate
samo smrčkovog allaha ?
Ateizam vs. Religija
- Euridika
- Globalna šefica
#1326 Re: Ateizam vs. Religija
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1327 Re: Ateizam vs. Religija
ne mislim nego jednostavno znam, upoznat sam sa tim.Euridika wrote:Mislila sam da je pitanje bilo jasno. Ali, evo da pojasnim, zbog čega misliš da je tvoje viđenje Boga suprotstavljeno ovom teološkom? Smrčak i "smrčci" nisu jedini predstavnici islamske misli u svijetu.Nurudin wrote:što pitaš, sviđa ti se ?Euridika wrote: Zašto 'ovaj' Bog nije ujedno i teološki Bog?![]()
proširi pitanje, ne znam šta konkretno pitaš . da li pitaš za moje mišljenje zašto npr islamski teolozi mogu da prihvate
samo smrčkovog allaha ?
islamska akida ili učenje o bogospoznaji uvijek vidi boga kao neki odvojeni entitet , a ovo što ja pričam je za njih bogohuljenje.
najzad, eto ti kolega @arzuhal, on ti je taj forumski manifest nekog obrazovanijeg vjernika koji je upoznat sa formom
i suštinom islama, upitaj ga da li je ovo što ja govorim islamski allah?
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1328 Re: Ateizam vs. Religija
postoje zakonitosti naravno, nemam sad vremena da odgovorim
- Gojeni H
#1329 Re: Ateizam vs. Religija
Nurko AlehandroNurudin wrote:ne mislim nego jednostavno znam, upoznat sam sa tim.Euridika wrote:Mislila sam da je pitanje bilo jasno. Ali, evo da pojasnim, zbog čega misliš da je tvoje viđenje Boga suprotstavljeno ovom teološkom? Smrčak i "smrčci" nisu jedini predstavnici islamske misli u svijetu.Nurudin wrote: što pitaš, sviđa ti se ?![]()
samo smrčkovog allaha ?
islamska akida ili učenje o bogospoznaji uvijek vidi boga kao neki odvojeni entitet , a ovo što ja pričam je za njih bogohuljenje.
najzad, eto ti kolega @arzuhal, on ti je taj forumski manifest nekog obrazovanijeg vjernika koji je upoznat sa formom
Pitanje je zasto tvoj bog nije religijski. Ti vjerujes u njega isto kao musliman u Boga.
- Dozer
#1330 Re: Ateizam vs. Religija
Bojim se da ovo nisam shvatio najbolje... Ko vjeruje u postojeci sistem? Ja?sekerbay wrote: Varaš se, cijenjeni i uvaženi kolega, i to dobro.
Ti si čovjek koji živi u iluzijama.
Kako inače objasniti slijepo vjerovanje u postojeći sistem koji nije ništa do velika iluzija
Ono, sistem je dobar ali nisu dobri ljudi koji obnašaju visoke funkcije.
Ali to nije tema.
Ilovača je vrsta tla koja se sastoji od pijeska, mulja i gline.Ozbiljno? Hvala na pojašnjenju. Da sam jučer umro, umro bih sa iluzijom da je stvoren od biti ne zemlje nego ilovače tj elemenata koji se nalaze u istoj.Dozer wrote:Bog stvori Ada(e)ma od zemlje, blata, vode, blablabla
Što se tiče ove druge tačke, ne kontam šta hoćeš da kažeš. Pojasni, bitte.
Koje druge tacke? Rebro?
To nije nikakva "vjera" secerni, nego pretpostavka. Mogucnost daleko veca od toga da nas je stvorio bogSlaba ti logika. Dokaz za to je i vjera da su nas kreirali vanzemaljci
Tjah... Nije vise bilo mastila, pa da se spomenu i oni, kao i gdje su sve to po svijetu bili? Nije se moglo u par redaka napisati da je 22.355 poslanika bilo na nekom tamo kontinentu koji ce ljudi tek otkriti, 16.897 na drugom kontinentu, zaledjenom i na kojem nema pijeska, itd. itd.? Vidi...stade sve u jednu recenicu, a vama bi to danas bio dobar argument da kazete kako je u Kur'anu spomenuto postojanje AMerike, Antarktika, itd.124 milje poslanika po čitavom svijetu.
Mali dio je spomenut u kur'anu, tačnije 28,dok ostali nisu.
To je još jedna od mudziza.
Ovako, ostaje samo da ti i tebi slicni tvrdite kako je bilo toliko poslanika svukuda po planeti
Nazalost.Taj kutak na svijetu je jako bitan i biće do kraja svijeta.
Ali na istim osnovama radi kojih se i taj djelic planete stalno "potresa", tj. zadnjih 1500+ godina.Desavanja koja ga potresaju i krize koje se dešavaju pogađaju većinu svijeta, čak i najrazvijenije.
Nisam ni morao studirati religije da bih ovo znao. Ali, ja zivim danas, i za sutra, a ne u jucer ili prije 1.000+ godina. A danas svi vidimo da je taj monoteizam u poprilicnom slusu.Drugo, da si studirao religije drugih naroda, recimo first nations, shvatio bi da su bili čisti monoteisti koju su svoju vjeru zaprljali paganstvom sličnim paganstvu predislamskih arapa.
Logika?
Logika?
Pa zar nisi ti rekao da ces mi objasniti? Sta je sad...? Objasnjenje ti se svodi na "nadji literaturu"?Jesi li siguran da nije?Dozer wrote: 4. Tim "odabranim" ljudima bog nije bio u stanju ni spomenuti postojanje ostatka planete
Poslaniku je pokazan dunjaluk, a on je ashabima prenosio onoliko koliko su mogli ponijeti tj shvatiti.
Uglavnom, dobili su dovoljno da se spase.
Što se tebe tiče, zamoli nekoga da ti da neku finu literaturu pa vidi jesu li znali ili ne.
Ne, ne, ti mi objasni kako su tvoja prabraca na arapskom poluotoku znali za postojanje Antarktika, Arktika, Amerike, Japana, Australije, kengure, pingvine, Indijance, itd.
- Bloo
- Globalna šefica
#1331 Re: -mod comment -
Ljubazno vas molim da od ovog momenta izostavite djecu, bilo živu, bilo mrtvu iz dalje diskusije.
- Dozer
#1332 Re: Ateizam vs. Religija
Nemoj brisati. Neka stoji sve. Nece se vise.
Bar se nadam...
Bar se nadam...
- Bloo
- Globalna šefica
#1333 Re: Ateizam vs. Religija
Ja nemam svetih krava.
Ali djeca i Srebrenica su nešto što neću tolerisati da se koristi kao municija za prizemna prepucavanja i ubjeđivanja.
Kraj priče.
Ali djeca i Srebrenica su nešto što neću tolerisati da se koristi kao municija za prizemna prepucavanja i ubjeđivanja.
Kraj priče.
- Dozer
#1334 Re: Ateizam vs. Religija
Samo argumentovano dokazivanje da je vjera stanje ljudskog uma, a ne nesto sto se zaista cinjenicno reflektuje na fizicki zivot 
- Idemedosumom
#1335 Re: Ateizam vs. Religija
Ništa bez pingvina, ili, u najmanju ruku, Aboridžina.
- Nurudin
#1336 Re: Ateizam vs. Religija
u šta se tu ima vjerovati ? u kamen, biljku, hajvana i insana?Gojeni H wrote:
Nurko Alehandro
Pitanje je zasto tvoj bog nije religijski. Ti vjerujes u njega isto kao musliman u Boga.
nemam šta u to vjerovati, ja znam da to postoji i znam da sve to ima određenu vrstu inteligencije i svijesti .
kako znam? pa tako što sam svijestan svega toga , znanje ne može postojati bez svijesti.
pitao si za zakonitosti . to je isto vrlo jednostavno, a opet se sve referira na svijesnost.
danas na sudovima se to uvijek uzima kao otežavajuća ili olakotna okolnost - stanje svijesti počinioca!
što je manje svjestan , to je manje odgovoran, odnosno tretira ga se kao glupljeg .
Isus na križu se pozvao na stanje svijesti njegovog naroda i ubica , pa rekao čuveno "oprosti im bože, ne znaju šta rade!"
sam sebi je to rekao
zakonitost svijesti na kolektivnom nivou je na primjer svijest o ekologiji.
ako su recimo sarajlije svijesni da loženjem uglja ili čak guma neki, štete svome zdravlju i zdravlju svoje djece , pa
ako prestanu da se ponašaju tako glupo i primjeti se promjena , da nema smoga zimi, znači da se razina kolektivne svijesti podigla.
kao što kaže ajet "allah neće izmjeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne izmjeni svoj nefs"
nefs je duša koja ima svoje faze kretanja , odnosno to je svijest , pa što je ona čišća to jasnije i bolje vidi sliku svijeta.
izmjena stanja je dakle u direktnoj vezi i korelaciji sa stanjem svijesti -nefsa, tj. kaže se da je onaj koji mijenja stanje narod,
a promjena kad se desi na bolje, onda se kaže - Allah. to je u stvari jedno te isto.
to su dva jednostavna primjera, pojedinačne i kolektivne svijesti i onda se to dalje usložnjava i postaje sve kompleksnije
ali se uvijek vrti oko tačke u kojoj se svijest nalazi
- medvjed23
#1337 Re: Ateizam vs. Religija
svi smo panteisti iliti vjernici u nurudinovom smislu.. samo je stvar terminologije hoćemo li reći da je priroda, prosto, priroda ili majka priroda, bog priroda i sl.. jasno, tu je pitanje zajedničke svijesti koje odvaja posvećene od ostalih panteista..
- Dozer
#1338 Re: Ateizam vs. Religija
Kad smo vec kod svijesti, ali i znanja, sto je po religijama takodjer jos jedna stvar "rezervisana" samo i iskljucivo za nas, ljude, zanima me kako teisti objasnjavaju i nazivaju sljedeca ponasanja nekih zivotinja.
Primjer br. 1 - Pcele
Poznato je da na svijetu postoji oko 20.000 vrsta pcela. Takodjer je poznato da su strljenovi njihovi zakleti neprijatelji, kao i da manji roj strsljenova (do 10) moze pobiti kompletnu kosnicu pcela, pri cemu im pcele svojim zaokama ne mogu nista.
Medjutim, jedna vrsta pcela, i to samo njen manji dio "stacioniran" negdje u Africi, pronasla je nacin kako da sprijeci strsljena-izvidjaca da pozove ostale. Kompleksnost ove aktivnosti po svakoj logici upucuje na postojanje svijesti.
A aktivnost tih pcela se sastoji u tome da strsljena-izvidjaca, kada dodje do kosnice, istovremeno napadnu u vecem broju - ali ne ubodima, nego tako sto se uhvate za njega cime ga sprijece da pobjegne, a zatim brzim radom svojih krila podignu njegovu temperaturu toliko da ga zivog skuhaju.
Evolucija? Svijest? Znanje? Bozije davanje? Sta je od ovoga...?
Primjer br. 2 - Orke (kitovi ubice)
Poznato je da ova vrsta kitova (ali ne samo ona) lovi grupno i sinhronizovano. Medjutim, samo jedan manji dio ove vrste je razvio tehikniku lova potpuno drugaciju od ostatka vrste, a to je tehnika nasukavanjem na obalu. Vjerovatno ste svi ovo gledali na TV-u. Pored toga, svaka majka-orka iz te grupe uci svoje mlado kako to da radi, a da pri tome i prezivi.
Kako je ovo moguce bez postojanja svijesti, a znamo da je svijest preduslov za mogucnost ucenja kompleksnih stvari?
Primjer br. 3 - Mravi
Kao sto znamo, mravi su najmnogobrojnija i zbirno najteza ziva vrsta na planeti. Procjenjuje se da ih postoji oko 15.000 vrsta, a ima ih raznih velicina. Medjutim, ono sto ih definitivno izdvaja od ostatka zivog svijeta jeste njihova frapantno detaljno struktuirana organizacija na kojoj im moze pozavidjeti sve i svako, ukljucujuci i nas.
Ta organizacija podrazumijeva bukvalno svaki moguci segment zivota kakav imamo i mi, ljudi. To je, recimo, vrsta koja bukvalno zapocinje ratove radi osvajanja resursa, prave vojne ratove, sa kompletnom pratecom infrastukturom u vidu vojske i logistike.
Kako je sve to moguce bez postojanja bar nekakve svijesti?
Primjera je mnogo, ali ovo su neki od upecatljivijih. Samo nemojte krenuti s odgovorima tipa "ima u Kur'anu dio o pcelama, kravama..." itd. To znamo. I nije pitanje da li nesto od toga postoji u Kur'anu ili Bibliji, nego kako objasnjavate da su i neke druge vrste osim nas sposobne sa razumijevanje problema i ucenje novih nacina za njihovo rjesavanje, tacno onako kako to radimo i mi sami. po cemu smo onda to mi posebni..?
I ranije sam postavljao ovakva i slicna pitanja, ali nikada nikakvog konkretnog odgovora nije bilo.
Primjer br. 1 - Pcele
Poznato je da na svijetu postoji oko 20.000 vrsta pcela. Takodjer je poznato da su strljenovi njihovi zakleti neprijatelji, kao i da manji roj strsljenova (do 10) moze pobiti kompletnu kosnicu pcela, pri cemu im pcele svojim zaokama ne mogu nista.
Medjutim, jedna vrsta pcela, i to samo njen manji dio "stacioniran" negdje u Africi, pronasla je nacin kako da sprijeci strsljena-izvidjaca da pozove ostale. Kompleksnost ove aktivnosti po svakoj logici upucuje na postojanje svijesti.
A aktivnost tih pcela se sastoji u tome da strsljena-izvidjaca, kada dodje do kosnice, istovremeno napadnu u vecem broju - ali ne ubodima, nego tako sto se uhvate za njega cime ga sprijece da pobjegne, a zatim brzim radom svojih krila podignu njegovu temperaturu toliko da ga zivog skuhaju.
Poznato je da ova vrsta kitova (ali ne samo ona) lovi grupno i sinhronizovano. Medjutim, samo jedan manji dio ove vrste je razvio tehikniku lova potpuno drugaciju od ostatka vrste, a to je tehnika nasukavanjem na obalu. Vjerovatno ste svi ovo gledali na TV-u. Pored toga, svaka majka-orka iz te grupe uci svoje mlado kako to da radi, a da pri tome i prezivi.
Kako je ovo moguce bez postojanja svijesti, a znamo da je svijest preduslov za mogucnost ucenja kompleksnih stvari?
Primjer br. 3 - Mravi
Kao sto znamo, mravi su najmnogobrojnija i zbirno najteza ziva vrsta na planeti. Procjenjuje se da ih postoji oko 15.000 vrsta, a ima ih raznih velicina. Medjutim, ono sto ih definitivno izdvaja od ostatka zivog svijeta jeste njihova frapantno detaljno struktuirana organizacija na kojoj im moze pozavidjeti sve i svako, ukljucujuci i nas.
Ta organizacija podrazumijeva bukvalno svaki moguci segment zivota kakav imamo i mi, ljudi. To je, recimo, vrsta koja bukvalno zapocinje ratove radi osvajanja resursa, prave vojne ratove, sa kompletnom pratecom infrastukturom u vidu vojske i logistike.
Primjera je mnogo, ali ovo su neki od upecatljivijih. Samo nemojte krenuti s odgovorima tipa "ima u Kur'anu dio o pcelama, kravama..." itd. To znamo. I nije pitanje da li nesto od toga postoji u Kur'anu ili Bibliji, nego kako objasnjavate da su i neke druge vrste osim nas sposobne sa razumijevanje problema i ucenje novih nacina za njihovo rjesavanje, tacno onako kako to radimo i mi sami. po cemu smo onda to mi posebni..?
I ranije sam postavljao ovakva i slicna pitanja, ali nikada nikakvog konkretnog odgovora nije bilo.
Last edited by Dozer on 09/04/2018 14:48, edited 1 time in total.
- Euridika
- Globalna šefica
#1339 Re: Ateizam vs. Religija
A sufijsko tumačenje islama i Boga? Ne mislim samo na Rumija i ibn Arebija, već sve sufije (sve tarikate).Nurudin wrote:ne mislim nego jednostavno znam, upoznat sam sa tim.Euridika wrote:Mislila sam da je pitanje bilo jasno. Ali, evo da pojasnim, zbog čega misliš da je tvoje viđenje Boga suprotstavljeno ovom teološkom? Smrčak i "smrčci" nisu jedini predstavnici islamske misli u svijetu.
- Nurudin
#1340 Re: Ateizam vs. Religija
ne znam tačno šta sve sufije i tarikati misle na tu temu ali većina ih se ne usuđuje izaći iz ovih zadanih okvira zvaničnog islama.Euridika wrote:A sufijsko tumačenje islama i Boga? Ne mislim samo na Rumija i ibn Arebija, već sve sufije (sve tarikate).Nurudin wrote:ne mislim nego jednostavno znam, upoznat sam sa tim.Euridika wrote:Mislila sam da je pitanje bilo jasno. Ali, evo da pojasnim, zbog čega misliš da je tvoje viđenje Boga suprotstavljeno ovom teološkom? Smrčak i "smrčci" nisu jedini predstavnici islamske misli u svijetu.
neki iz straha , naročito u prijašnje doba kad je sablja šerijata bila u rukama teokrata poput arzuhala ili smrčkovsko-selefijskog
islama, što ti dođe isto. Jer, koristiti silu kao odgovor na intelektualni izazov je najprimitivniji mogući odgovor, obično iz straha
i nemoći ili iz želje da se zadrži postojeće stanje, u kojem je on posrednik i tumač između tebe i boga.
također, većina sufija je slijepo zaljubljena u folklor koji ide uz sufizam, zaljubljeni u metod i vječni putnici "ka Allahu",
i nikad da dođu, jer im je upravo ta zaljubljenost u svoju sliku sebe kao duhovnjaka, sufije, zaljubljenost u emociju u folklor,
u stvari najveći zastor između njih i Hakka-Istine.
- Euridika
- Globalna šefica
#1341 Re: Ateizam vs. Religija
Ja sam mislila da si se ti bavio tom tematikom općenito, pa zato pitam. Ne bi bilo loše (ako nisi), da pročitaš par djela baš o tesavvufu, ali ono generalno, o počecima, pravcima, znamenitim sufijama i onda dalje, i neka od najpoznatijih djela iz te oblasti. Vidio bi da većina njih Allaha dž. š. doživljava istovremeno i kao onostranog i kao imanentnog na dunjaluku (sveprožimajućeg). Istina je doduše da su njihova područja djelovanja bila prilično skučena, ali to je zato što malo ljudi može razumjeti njihovu poruku. I baš zato su i smatrani hereticima (onako globalno), i dan-danas ih gledaju sa podozrenjem.Nurudin wrote:ne znam tačno šta sve sufije i tarikati misle na tu temu ali većina ih se ne usuđuje izaći iz ovih zadanih okvira zvaničnog islama.Euridika wrote:A sufijsko tumačenje islama i Boga? Ne mislim samo na Rumija i ibn Arebija, već sve sufije (sve tarikate).
neki iz straha , naročito u prijašnje doba kad je sablja šerijata bila u rukama teokrata poput arzuhala ili smrčkovsko-selefijskog
islama, što ti dođe isto. Jer, koristiti silu kao odgovor na intelektualni izazov je najprimitivniji mogući odgovor, obično iz straha
i nemoći ili iz želje da se zadrži postojeće stanje, u kojem je on posrednik i tumač između tebe i boga.
također, većina sufija je slijepo zaljubljena u folklor koji ide uz sufizam, zaljubljeni u metod i vječni putnici "ka Allahu",
i nikad da dođu, jer im je upravo ta zaljubljenost u svoju sliku sebe kao duhovnjaka, sufije, zaljubljenost u emociju u folklor,
- HardcoreMX
#1342 Re: Ateizam vs. Religija
tko o cemu ateista o religiji, klerik o duhovnosti, evolucionista o logici etc..
- Nurudin
#1343 Re: Ateizam vs. Religija
nije tu problem što navodno šire mase nisu u stanju da razumiju poruku, nego što njihovi samozvani čuvari i zaštitnici ne želeEuridika wrote:Ja sam mislila da si se ti bavio tom tematikom općenito, pa zato pitam. Ne bi bilo loše (ako nisi), da pročitaš par djela baš o tesavvufu, ali ono generalno, o počecima, pravcima, znamenitim sufijama i onda dalje, i neka od najpoznatijih djela iz te oblasti. Vidio bi da većina njih Allaha dž. š. doživljava istovremeno i kao onostranog i kao imanentnog na dunjaluku (sveprožimajućeg). Istina je doduše da su njihova područja djelovanja bila prilično skučena, ali to je zato što malo ljudi može razumjeti njihovu poruku. I baš zato su i smatrani hereticima (onako globalno), i dan-danas ih gledaju sa podozrenjem.Nurudin wrote:ne znam tačno šta sve sufije i tarikati misle na tu temu ali većina ih se ne usuđuje izaći iz ovih zadanih okvira zvaničnog islama.Euridika wrote:A sufijsko tumačenje islama i Boga? Ne mislim samo na Rumija i ibn Arebija, već sve sufije (sve tarikate).
da oni to razumiju. imaš primjer hamzevijskog tarikata kojeg ja često navodim kao , gdje se oko šejha Hamze Orlovića vrlo
brzo okupio veliki broj ljudi , neki kažu oko 80.000 .problem je nastao u ulemi, koja ne da nije podržala njihovo učenje, koje se često svodilo na jednu parolu "nećemo da vladamo nad drugima,ne damo da vladaju nad nama" , nego je poltronski uradila sve da se šejh ubije kao heretik i da se proganjaju do zadnjeg pristalice.
-
Hakiz
#1344 Re: Ateizam vs. Religija
Meni je fascinanatna jedna vrsta slijepih miševa koja pamti uslugu. Naime, kada krenu u hranjenje dogodi se da svi iz kolonije ne mogu naći hranu. U tom slučaju oni koji us našli hranu nahrane tog koji nije uspio. Međutim, ako taj slijepo miš kada nađe hranu. ne pomogne onima koji nisu bili uspješni, slijedeći put kada njemu zatreba pomoć neiko mu neće pomoći. Kazniće njegovu sebičnost.Dozer wrote:Kad smo vec kod svijesti, ali i znanja, sto je po religijama takodjer jos jedna stvar "rezervisana" samo i iskljucivo za nas, ljude, zanima me kako teisti objasnjavaju i nazivaju sljedeca ponasanja nekih zivotinja.
Primjer br. 1 - Pcele
Primjer br. 3 - Mravi
Kažu da osim te vrste slijepih miševa, jednio još ljudi imaju tu vrstu dugoročnog pamćenja i te vrste poponašanja.
Naravno ima primjera životinja koje koriste alate, kamenje da otvore tvrde koštice ili ptica koje znaju da neki plod treba baciti sa visine da bi se otvorio. Ali gore napisano ponašanje sigurno nije stvar instinkta. Treba zapamtiti ko je kome pomogao, ko kome nije i šta uraditi onome ko jeste pomogao a šta uraditi onome koji nije pomogao. To je viši stepen svijesti i o sebi i o društvu u kojem živiš. Slučajnost, instinkt bog, ili evolutivni razvoj svijesnosti?
- Idemedosumom
#1345 Re: Ateizam vs. Religija
Mene interesuje, zašto se inteligentno ponašanje životinja uzima kao nekakav argument protiv religije?
-
kerima1
#1346 Re: Ateizam vs. Religija
Jedno od Allahovih imena je onaj koji divno stvara.Idemedosumom wrote:Mene interesuje, zašto se inteligentno ponašanje životinja uzima kao nekakav argument protiv religije?
- Idemedosumom
#1347 Re: Ateizam vs. Religija
Ja, na und?
- ExNihilo
#1348 Re: Ateizam vs. Religija
Kako je iritantan ovaj host. Pa priča 3x više od gosta, jbt.medvjed23 wrote:
P.S. Ugasio na nekih 20tak minuta. Nisam mogao više šarlatanstva.
-
Chasse92
#1349 Re: Ateizam vs. Religija
Zasto vjerovanje u Boga mora biti povezano sa religijom?
- Idemedosumom
#1350 Re: Ateizam vs. Religija
Ne mora, nužno.