Connaisseur Karlin wrote:kakonako wrote:Daj ba Karlinka,smatras forumase blesavim...cuj,kad ti covjek podastre validne podatke o vrijednoszi YU pasosa,a ti njemu - samo su rijetki mogli putovati,aludirajuci na opste siromastvo.Ne glumi budalu,hiljade ljudi je islo u Trst,jos ti drzava proda nesto deviza,da malo guzica vidi puta,a i da se sta prosverca,isto tako u Tursku,Njemacku...Smanji malo dozivljaj jer zaista izgledas odvratno.
pisemo cinjenice: pola stanovnistva nije imalo pasose, a 50tih i 60tih godina , aktuelan migracija ruralnog stanovnistva u urabane srdine je bila znatno vaznija od odlaska po framerke u Trst 80tih godina

naravno a nardo nije imoo novac da putuje

putovana su genrlano receno, kao danasnja putovanja, bila luskuz u svijetu

Pasos nisu imali oni koji ga nisu zeljeli. Jebi ga, Bosancu npr, je najveca prepreka kucni prag. Imam rodjaka, privatnog poduzetnika sa solidnim prihodima, kucom, tri auta... nikad nije presao granicu. Kazem mu da ode s porodicom na more, a on me pita "sta cu tamo".
Tako je bilo i u ono vrijeme. Znam ljude koji su me i tada mogli kupiti iz lijevog dzepa, a nisu mrdnuli iz Jugoslavije. Ja sam moj prvi pasos dobio s 12, zadnji jugoslavenski sa 20 i sa nesto sitnisa sam bogami putovao.
Danas se u Hrvatskoj mnogo lakse putuje u inostranstvo. Doduse, samo u jednom pravcu...