Rekao bi Avdo Sidran - "Ološ neopjevani".Smrcak15 wrote:http://avaz.ba/vijesti/bih/332053/ekono ... predak-bih
Ekonomski analitičar / Hurtić za "Avaz" o usvajanju seta zakona o akcizama: Nepotrebno se odugovlačilo, očekuje se napredak BiH
Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić u razgovoru za “Dnevni avaz” pohvalio je usvajanje izmjena i dopuna paketa zakona o akcizama u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine, naglašavajući da se bespotrebno otezalo sa izglasavanjem odluke.
Bitna podrška
- Ova odluka omogućit će Bosni i Hercegovini da radi na izgradnji modernog autoputa i putne infrastrukture. Sve to, uz bitnu podršku međunarodnih partnera, među kojima je i Evropska unija. A da bismo dobili određene kredite, potrebna nam je podrška EU. Smatram da se sve ovo s usvajanjem paketa zakona o akcizama nepotrebno oteglo – kazao je Hurtić za portal “Avaza”.
On je iznio razloge zbog čega je opozicija jutros do ranih sati pravila opstrukcije u donošenju ovih izmjena i dopuna.
- Opozicija nije željela da putem usvajanja ovih akciza vodeće stranke poprave svoje šanse na predstojećim izborima. Kada je riječ o Republici Srpskoj, konkretno smatram da nisu željeli da Dodik, koji je na čelu SNSD-a, dobije novac. Kada govorimo o Federaciji BiH, nekome nije u interesu da se grade putevi, da nam država izgleda ljepša i bolja – priča Hurtić.
Uzlazna putanja
Zanimalo nas je koliko će građani Bosne i Hercegovine dobiti usvajanjem seta zakona o akcizama.
- U kratkom roku građani neće osjetiti, ali se očekuje napredak. Mnogo toga će zavisi kakva će biti implementacija i ispunjavanje uvjeta koja bude tražila međunarodna zajednica. Ako sve bude kako treba, Bosnu i Hercegovinu očekuje uzlazna putanja. Da li će doći do rasta penzija i plaća u prve tri godine, to je teško procijeniti. Za takvo nešto potreban je rasta BDP-a od šest posto, a ja se nadam, kao i svaki građanin BiH, da će to omogućiti upravo ovaj set zakona o akcizama – kaže Hurtić za “Avaz”.
AKCIZE: Ko izda - pizda
- It_is_a_Leclerc
#1326 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1327 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Jebo majku samo je li se osjeti budzetska para, obraz se prodaje samo tako... 
- horkesh
#1328 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Pa ove gluposti o tome da moramo "sad odmah" iskoristiti priliku inače se vrata zatvaraju pričaju od 2002. A ovi naši maheri ih skontali i trče krugove oko njih.manijak1 wrote: Zatvaraj odmah , vidiš da puše sa svih strana
Ova količina ironije zaslužuje odobravanjeoakville wrote: Umjesto bespotrebnog razmišljanja o tome da li će sredstva od akciza biti upotrebljena za razvoj i puteve()
Ooo može, može, itekako... ali bi to zahtijevalo racionalizaciju budžeta i otpuštanje svih nakačenih budžetskih uhljupa, kao i smanjenje plaća preostalima.probook wrote:Drugo - ni jedna drzava na Balkanu ne moze bez mmf..
Pa ovaj je nadmašio svoje uobičajeno SBB-ovsko ulagivanje.Smrcak15 wrote:A da bismo dobili određene kredite, potrebna nam je podrška EU.
Kada govorimo o Federaciji BiH, nekome nije u interesu da se grade putevi, da nam država izgleda ljepša i bolja – priča Hurtić.
- U kratkom roku građani neće osjetiti, ali se očekuje napredak. Mnogo toga će zavisi kakva će biti implementacija i ispunjavanje uvjeta koja bude tražila međunarodna zajednica. Ako sve bude kako treba, Bosnu i Hercegovinu očekuje uzlazna putanja. Da li će doći do rasta penzija i plaća u prve tri godine, to je teško procijeniti. Za takvo nešto potreban je rasta BDP-a od šest posto, a ja se nadam, kao i svaki građanin BiH, da će to omogućiti upravo ovaj set zakona o akcizama – kaže Hurtić za “Avaz”.
Šta veli, akcize će dovesti do rasta BDP-a od 6 posto! Država će sad biti ljepša i bolja, a mi moramo da uvedemo akcize samo da bismo dobili, ne grant, ne donaciju, nego kredit?!
Akcizse i prateći krediti su dobri samo za one koji su na budžetu, njima hoće cvati ruže. Kakav crni ekonomski ras, popuštanje poreskoj pojasa i slične gluposti, sad su samo naučili da, ako je prošao ovaj namet, proći će i idući.
Očekujte povećanje PDV-a u 2019. godini.
- Prpa.ba
#1329 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Kome smeta lijepa i europska BiH?

EDIT: BiH ionako ima najnizi PDV u Europi, red je da se uskladimo sa EU. Upitnik cemo popuniti kasnije nekad, prvo zakone da sredimo.
EDIT: BiH ionako ima najnizi PDV u Europi, red je da se uskladimo sa EU. Upitnik cemo popuniti kasnije nekad, prvo zakone da sredimo.
-
Itsoktobealone
#1330 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Malo knjigu u ruke pa se zadajhowdy wrote:Itsoktobealone wrote:Ja ću ti objasniti činjenično stanje na terenu a na tebi je da izabereš koliko ćeš toga prihvatiti a koliko ne. Ako ti šta znači, ja sam jedan od onih koji su (indirektno) radili na sastavljanju reformske agende.commendatore wrote:ove orgijske cestitke oligarhiji koju su prije 7-10 dana optuzivali za nacionalizam i ko zna sta sve jos pokazuje svo licemjerje medjunarodne zajednice.... sad im je odjednom vladajuca oligarhija predmet pohvala.....
izgleda da ce se od ovih para finansirat vanjski dug BIH jer drugacije mi nema logike ovoliko hvalospjeva jbt....
volio bih ako ima neko strucniji da mi objasni ove cestitke - jebo te odjednom smo drzava za pohvalu - iako smo juce bili propali ko kauc?????
Vrlo jednostavno. Akcize su bile dio agende. Nijemci i Britanci fakat (u dubini duše) vjeruju da će ove akcize biti dobar korak naprijed za izgradnju infrastrukture u državi koja je NEOPHODNA za bilo kakvu internacionalizaciju prometa i poslovanja te rasta i izvoza i uvoza sa ostatkom Evrope (ne samo države u okruženju). Ponavaljam već n-ti put da akcize ko akcize (set ekonomskih mjera) nisu problem i da 97% ljudi koji ovdje pišu protiv toga nemaju veze sa vezom. Vjerovatno nisu nikad ni pročitali slova kako akcize djeluju generalno a niti kako te akcize utječu na specifičan primjer, u ovom slučaju BiH.
Prihvatanjem akciza ti je sada otvoreno da dobiješ ostatak tranše od €550 miliona koji je namijenjen BiH kao dio extended stand-by aranžmana. I ponovo nema veze ove akcize sa garancijom prema stranim kreditorima (IMF i EU) kao što neki pišu jer su krediti od strane internacionalnih institucija po automatizmu "first priority" krediti. U prevedenom, sutra da država bankrotira i krene iz početka, IMF bi bio prvi koji bi se isplatio, tj. radilo na vračanju kredita nazad. Znači garancija nije upitna, garancije je uvijek bilo makar trebalo 500 godina za to.
Čestitke dolaze od stranaca jer je ovo dobar potez gledajući striktno reformne polise. Nezadovoljstvo ljudi nije (i ne bi trebalo biti) tom reformom nego nedostatkom povjerenja da će povećani priliv novca u državi ići na ono što je namijenjeno: izgradnju puteva (u najmanju ruku) kao u Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj a da ne pričam možda o nekoj razvijenijoj EU državi.
Plan agende (DE i GB) jeste da se ovo ukorporira fino sa poreskim rasterećenjem privrednika (68-71% je neto opterećenje, 41.5% je u bruto - zakonska kategorija) gdje bi onda privatni sektor prodisao i aman više zapošljavao -> više proizvodili -> više trgovali -> više plate -> više cijene -> viši standard. Ovo ti ne moram puno objašnjavati, ovo je ekonomija 101.
Nadam se da shvataš šta hoću da kažem. Ovo su činjenice koje se mogu provjeriti. Živio!
Pa da li je ovo Adnan Terzic licno? Nece nista poskupit uvodjenjem PDV-a a i ako poskupi imamo mehanizme da zastitimo najugrozenije kategorije.![]()
-
howdy
#1331 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Ja cu knjigu a vi milijardicu u ruke pa da se zadamo, ekonomisto. 
- Alfons Kauders
#1332 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Momak, moji starci su zaradili penziju u tvojoj struci, s preko 80 godina staza. Nisu dobili diplomu i siguran dozivotni posao za drzavu, vec su bukvalno gradili firme i fabrike u 1960tim i 70tim. Ono sto je moj stari za 40 godina stvorio u gradu, ja ne mogu za deset zivota, a ni ti - ne zato sto je bio super sposoban, vec su vremena bila takva.Itsoktobealone wrote:Malo knjigu u ruke pa se zadajhowdy wrote: Pa da li je ovo Adnan Terzic licno? Nece nista poskupit uvodjenjem PDV-a a i ako poskupi imamo mehanizme da zastitimo najugrozenije kategorije.![]()
Zato, nemoj se pozivati na ekonomsku nauku svega ti. Mozda imas neku fancy diplomu, ili si odradio magistarski, ali ne vjerujem da imas decenije iskustva u privredi. Uostalom, pravo da ti kazem, gledajuci profil prosjecnog novopecenog ekonomiste kod nas, nisam siguran da bi poslusao te savjete.
Nema ovo veze s ekonomijom ni s bilo kakvim smislenim reformama. Ovo je samo ocajnicki pokusaj da se u zemlju upumpa sto vise novca pred izbore, kako SNSD i HDZ ne bi pravili probleme. Placaju im reket iz mog dzepa, a ti to pakuj kako hoces.
-
homar
#1333 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Ovdje su jasne stvari, donji su građani a na konju su "nacionalni voždovi".
Ako je neko pomislio da se SBB razlikuje od SDA, HDZ i SNSD, sada mu je valjda jasno. Fahro, kada su politička pitanja na tapetu ima matricu udaranja po SDA, jer tu se dobijaju glasovi, ali kada su pare u pitanju tada su i Fahro i Bakir i Dodik i Čović"braća po haraču".
Građane niko ne pita ništa, osim kada se glasa, ponude im "svojim narodima" šaku soli, a mi blejimo i za svojim čobanom. .ebo ti nas, mi smo krivi.
Ako je neko pomislio da se SBB razlikuje od SDA, HDZ i SNSD, sada mu je valjda jasno. Fahro, kada su politička pitanja na tapetu ima matricu udaranja po SDA, jer tu se dobijaju glasovi, ali kada su pare u pitanju tada su i Fahro i Bakir i Dodik i Čović"braća po haraču".
Građane niko ne pita ništa, osim kada se glasa, ponude im "svojim narodima" šaku soli, a mi blejimo i za svojim čobanom. .ebo ti nas, mi smo krivi.
- Alfons Kauders
#1334 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Izborna godina, daj dvije milijarde, a mi cemo usput "objasniti" narodu kako i kad cemo ih potrositihomar wrote:Ovdje su jasne stvari, donji su građani a na konju su "nacionalni voždovi".
O tom gdje ce se trositi najbolje govore silni projekti najavljeni za Krajinu i Tuzlu koji su bili i ostali mrtvo slovo na papiru, kao i oni za "nepodobne" krajeve RS u kojim SNSD nije na vlasti (Bijeljina, recimo)
Ali ce se zato napraviti zaobilaznica oko Livna, a mozda i u Sarajevu za desetak godina naprave kilometar i kusur "gradskog autoputa" ili krenu raditi tunel kroz Kobilju, a Laktasi ce dobiti treci prikljucak na autoput
Zlobnici bi rekli da se odabir projekata u najavi radio principom "dje su nasi na vlasti?"
-
howdy
#1335 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Ja stvarno nemam pojma koliko trebas bit retardiran i da popusis pricu o nekom zamahu, zaposljavanju i ekonomiji koju pricaju ovi klosari? Jos ovaj ekonomista prica o citanju knjiga. Knjiga koja je davno procitana ste vi supljarosi i prodavaci magle i dok se vas ne vidi na prijekim sudovima od ove zemlje nece bit nista. Vidimo na primjeru Hrvatske o kakvom blagostanju se radi nakon napravljenih autoputeva.Alfons Kauders wrote:Izborna godina, daj dvije milijarde, a mi cemo usput "objasniti" narodu kako i kad cemo ih potrositihomar wrote:Ovdje su jasne stvari, donji su građani a na konju su "nacionalni voždovi".
O tom gdje ce se trositi najbolje govore silni projekti najavljeni za Krajinu i Tuzlu koji su bili i ostali mrtvo slovo na papiru, kao i oni za "nepodobne" krajeve RS u kojim SNSD nije na vlasti (Bijeljina, recimo)
Ali ce se zato napraviti zaobilaznica oko Livna, a mozda i u Sarajevu za desetak godina naprave kilometar i kusur "gradskog autoputa" ili krenu raditi tunel kroz Kobilju, a Laktasi ce dobiti treci prikljucak na autoput
Zlobnici bi rekli da se odabir projekata u najavi radio principom "dje su nasi na vlasti?"I onda uzmu srat o ekonomskim efektima
Pa jest, kad se Tuzla i Krajina vozaju makadamom, a pri tom finansiraju zaobilaznicu oko Livna i autoput od kog nemaju nista... Jasno je da ce neki krajevi imati pozitivne ekonomske efekte - o tudjem trosku
-
putokaz1
#1336 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Politička smrt za SBB HDZ90 i Mehmedovića
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1337 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
jeBo informer srbijanski kaki je ovaj ABA3... de neg neko u ovom videu nadje koje psovke, prijetne i uvrede su upucene od opozicije.... stavi naslov i trajlala trajlala... KRETENI SCEPANOVI!!! et uvreda al od mene
Akcize usvojene uz salvu uvreda, provokacija, pa čak i ucjena!
Autor: Avaz.ba
prije 14 sati
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, nakon deset sati zasjedanja, brojnih pauza i prekida, usvojili su jutros oko četiri sata set zakona o akcizama. Za jedne je taj zakon usvojen na demokratski način, dok drugi tvrde da je u Parlementu silovana demokratija.
http://alfa.avaz.ba/tv-vijesti/332051/a ... k-i-ucjena
-
colt
#1338 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Proizvodi svakodnevno poskupljuju i da nemamo akciza (nikako), a narod ne reaguje. Svaki dan su cijene sve više i više, a nemaju nikakva opravdanja za to. Akcize ne bi trebalo biti razlog poskupljenja , al oni koji formiraju cijene ce svakako naci to opravdanje . . .ako nisu akcize, jesu nesto drugo.howdy wrote:Itsoktobealone wrote:Ja ću ti objasniti činjenično stanje na terenu a na tebi je da izabereš koliko ćeš toga prihvatiti a koliko ne. Ako ti šta znači, ja sam jedan od onih koji su (indirektno) radili na sastavljanju reformske agende.commendatore wrote:ove orgijske cestitke oligarhiji koju su prije 7-10 dana optuzivali za nacionalizam i ko zna sta sve jos pokazuje svo licemjerje medjunarodne zajednice.... sad im je odjednom vladajuca oligarhija predmet pohvala.....
izgleda da ce se od ovih para finansirat vanjski dug BIH jer drugacije mi nema logike ovoliko hvalospjeva jbt....
volio bih ako ima neko strucniji da mi objasni ove cestitke - jebo te odjednom smo drzava za pohvalu - iako smo juce bili propali ko kauc?????
Vrlo jednostavno. Akcize su bile dio agende. Nijemci i Britanci fakat (u dubini duše) vjeruju da će ove akcize biti dobar korak naprijed za izgradnju infrastrukture u državi koja je NEOPHODNA za bilo kakvu internacionalizaciju prometa i poslovanja te rasta i izvoza i uvoza sa ostatkom Evrope (ne samo države u okruženju). Ponavaljam već n-ti put da akcize ko akcize (set ekonomskih mjera) nisu problem i da 97% ljudi koji ovdje pišu protiv toga nemaju veze sa vezom. Vjerovatno nisu nikad ni pročitali slova kako akcize djeluju generalno a niti kako te akcize utječu na specifičan primjer, u ovom slučaju BiH.
Prihvatanjem akciza ti je sada otvoreno da dobiješ ostatak tranše od €550 miliona koji je namijenjen BiH kao dio extended stand-by aranžmana. I ponovo nema veze ove akcize sa garancijom prema stranim kreditorima (IMF i EU) kao što neki pišu jer su krediti od strane internacionalnih institucija po automatizmu "first priority" krediti. U prevedenom, sutra da država bankrotira i krene iz početka, IMF bi bio prvi koji bi se isplatio, tj. radilo na vračanju kredita nazad. Znači garancija nije upitna, garancije je uvijek bilo makar trebalo 500 godina za to.
Čestitke dolaze od stranaca jer je ovo dobar potez gledajući striktno reformne polise. Nezadovoljstvo ljudi nije (i ne bi trebalo biti) tom reformom nego nedostatkom povjerenja da će povećani priliv novca u državi ići na ono što je namijenjeno: izgradnju puteva (u najmanju ruku) kao u Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj a da ne pričam možda o nekoj razvijenijoj EU državi.
Plan agende (DE i GB) jeste da se ovo ukorporira fino sa poreskim rasterećenjem privrednika (68-71% je neto opterećenje, 41.5% je u bruto - zakonska kategorija) gdje bi onda privatni sektor prodisao i aman više zapošljavao -> više proizvodili -> više trgovali -> više plate -> više cijene -> viši standard. Ovo ti ne moram puno objašnjavati, ovo je ekonomija 101.
Nadam se da shvataš šta hoću da kažem. Ovo su činjenice koje se mogu provjeriti. Živio!
Pa da li je ovo Adnan Terzic licno? Nece nista poskupit uvodjenjem PDV-a a i ako poskupi imamo mehanizme da zastitimo najugrozenije kategorije.![]()
- Prpa.ba
#1339 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Cuj ovog ekonomskog maga, poskupljenje poslovanja ne bi trebalo da uzrokuje poskupljenja za krajnje klijente i kupce, neka smanje marzu je li tako? Zanemarimo malu cinjenicu da se iz marze isplacuju plate i slicne trivijalnosti

-
colt
#1340 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
. .ovdje ljude i ne brinu poskupljenja proizvoda, nego valja sad stisnuti guzicu i više pjeske hodati 
-
homar
#1341 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Zašto građani trebaju imati automobile, bitno je da se ONI vozecolt wrote:. .ovdje ljude i ne brinu poskupljenja proizvoda, nego valja sad stisnuti guzicu i više pjeske hodati
- arzuhal
#1342 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Evo Majkićka veli da misli kako neće doći do linernog poskupljenja svega ostalog, životnih namirnica, itd.
Dobro je, najviše me to sekiralo, ali evo ona misli da neće
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1343 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
arzuhal wrote:Evo Majkićka veli da misli kako neće doći do linernog poskupljenja svega ostalog, životnih namirnica, itd.
dobro je... zna da misli... a ja blento se prepo kako ce sad kondomi poskupljet
- seln
#1344 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Kad si vec spomenuo PDV.... tada je neki djuturum iz MZ bio tu da nam "pomogne" pri tome. Cinicnim podsmijehom je kaznjavao svako spominjanje mogucnosti da se uvedu dvije kategorije PDV-a, iako je to uobicajeno u vecini zemalja... jedna za tzv. "osnovne potrebe" (osnovne zivotne namirnice, potrepstine za djecu, lijekovi) i druga za sve ostalo. Lafo, to bi bilo previse komplikovano za obracunavanje.howdy wrote:Itsoktobealone wrote:Ja ću ti objasniti činjenično stanje na terenu a na tebi je da izabereš koliko ćeš toga prihvatiti a koliko ne. Ako ti šta znači, ja sam jedan od onih koji su (indirektno) radili na sastavljanju reformske agende.commendatore wrote:ove orgijske cestitke oligarhiji koju su prije 7-10 dana optuzivali za nacionalizam i ko zna sta sve jos pokazuje svo licemjerje medjunarodne zajednice.... sad im je odjednom vladajuca oligarhija predmet pohvala.....
Sjecam se, ima tome i dvadeset godina, isto tako je trebalo da se uvede neka "nista ni s cim" mjera, na kojoj su insistirali nasi "prijatelji" iz MZ.
Vildana Selimbegovic je tada radila intervju za "Dane" sa gubernatorom iz MZ zaduzenim za taj zakon. Kada je upitala "cesnu starinu" da li bi taj zakon preporucio svojoj zemlji, isti je odmah prekinuo intervju. Pametnom dosta.
Cudno je samo da se Dodik i SNSD, koji su strogo protiv mjesanja MZ u domace poslove, ovaj put nisu imali prigovora na "zavrtanje ruke".
- horkesh
#1345 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Ahmetović: Takmičili su se ko će uzeti muštuluk Wigemarku
-
statixx
#1346 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Sad bi bio red da se Baja skine sa crne liste.
A sta bi sa onom pricom od prosle godine da ce ga Bake zavuci RS-u preko MMF-a.
Od zavlacenja do infrastrukturnih mega projekata, hljeba i igara. 
A sta bi sa onom pricom od prosle godine da ce ga Bake zavuci RS-u preko MMF-a.
-
svi u napad
#1347 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Dragi Alfons svaka ti je zlatna.
No sta vrijedi sto ti i 50-ak forumasa pisete istinu kad polupismeni narod cita Avaz, Vecernji ili gleda RTVRS. Ovo usvajanje akciza je tako providno da ne moze biti providnije no mi ne mozemo promjeniti nista. Promjene su jedino moguce revolucijom koja je ocdje neizvodljiva jer mi kao narod smo naucili na trpljenje i poslusnost a i ne postoji neka opcija ili vodja koji bi to organizovali.
Pogledajte apsurda neki polupismeni uvlakac i uhljeb (Itsoktobealone) umjesto da se sakrije u misiju rupu jer je neznalica i izdajica, on sa ponosom izadje i izjavi kako je i on ucestvovao u ovom sranju. Dakle mi vise nismo dno dna od ljudi, mi smo 1000 metara ispod zemlje kad je u pitanju strucnost, moral, etika, cast, dostojanstvo i ljudskost. Svi vi koji ste radili na ovome znate dobro zasto ste to radili i treba da vas je stid jer ste obicni pijuni i strani placenici.
Vec su mnogi pisali o ovome pa cu i ja pokusati onako narodski objasniti sta je sustina. Dakle dogorilo do nokata a izbori dolaze. No i pored toga SDA ne prodaje Telekom i Elektroprivredu (tu im treba skinuti kapu - znaju da ostaju bez sise), a stranci krvopije hoce bas to a i mora se dug vratiti. Zasto se stranci toliko angazuju oko ovog a ne na primjer oko Sejdic-Fincija iako su im usta puna demokratije i ravnopravnosti. Lova je ipak najvaznija. Vladajuca stoka ce sad dobiti kredit od MMF i pocet ce praviti puteve pred ixbore kako bi punih usta ponosno stajali na gradilistima i lagali narod o napretku. Scepo ili ti Tornjak za nagradu nece zavrsiti u zatvoru i opet ce isti pobijediti. E onda nastaju pravi problemi. Poskupljenja nisu nista. Stalno poskupljuje i bez akciza. Dolazi vrijeme naplate kredita i u pocetku ce se vratiti prva transa ali dug je ogroman i sta se onda radi. Prodaje se i ono malo sto imas i sto Svedo i bankari zele a onda se mora povecati i PDV sa 17 na 22% jer ne mozes opet ici na akcize. Objasnit ce da je svugdje u Evropi preko 20% i da je BiH dio Evrope al te nece primiti u EU. Opet ce polupismeni kreteni i placenici odraditi posao i tako u nedogled. Na zalost. Zivjeli!
Pogledajte apsurda neki polupismeni uvlakac i uhljeb (Itsoktobealone) umjesto da se sakrije u misiju rupu jer je neznalica i izdajica, on sa ponosom izadje i izjavi kako je i on ucestvovao u ovom sranju. Dakle mi vise nismo dno dna od ljudi, mi smo 1000 metara ispod zemlje kad je u pitanju strucnost, moral, etika, cast, dostojanstvo i ljudskost. Svi vi koji ste radili na ovome znate dobro zasto ste to radili i treba da vas je stid jer ste obicni pijuni i strani placenici.
Vec su mnogi pisali o ovome pa cu i ja pokusati onako narodski objasniti sta je sustina. Dakle dogorilo do nokata a izbori dolaze. No i pored toga SDA ne prodaje Telekom i Elektroprivredu (tu im treba skinuti kapu - znaju da ostaju bez sise), a stranci krvopije hoce bas to a i mora se dug vratiti. Zasto se stranci toliko angazuju oko ovog a ne na primjer oko Sejdic-Fincija iako su im usta puna demokratije i ravnopravnosti. Lova je ipak najvaznija. Vladajuca stoka ce sad dobiti kredit od MMF i pocet ce praviti puteve pred ixbore kako bi punih usta ponosno stajali na gradilistima i lagali narod o napretku. Scepo ili ti Tornjak za nagradu nece zavrsiti u zatvoru i opet ce isti pobijediti. E onda nastaju pravi problemi. Poskupljenja nisu nista. Stalno poskupljuje i bez akciza. Dolazi vrijeme naplate kredita i u pocetku ce se vratiti prva transa ali dug je ogroman i sta se onda radi. Prodaje se i ono malo sto imas i sto Svedo i bankari zele a onda se mora povecati i PDV sa 17 na 22% jer ne mozes opet ici na akcize. Objasnit ce da je svugdje u Evropi preko 20% i da je BiH dio Evrope al te nece primiti u EU. Opet ce polupismeni kreteni i placenici odraditi posao i tako u nedogled. Na zalost. Zivjeli!
-
Itsoktobealone
#1348 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Kapa dole staromAlfons Kauders wrote:Momak, moji starci su zaradili penziju u tvojoj struci, s preko 80 godina staza. Nisu dobili diplomu i siguran dozivotni posao za drzavu, vec su bukvalno gradili firme i fabrike u 1960tim i 70tim. Ono sto je moj stari za 40 godina stvorio u gradu, ja ne mogu za deset zivota, a ni ti - ne zato sto je bio super sposoban, vec su vremena bila takva.Itsoktobealone wrote:Malo knjigu u ruke pa se zadajhowdy wrote: Pa da li je ovo Adnan Terzic licno? Nece nista poskupit uvodjenjem PDV-a a i ako poskupi imamo mehanizme da zastitimo najugrozenije kategorije.![]()
Zato, nemoj se pozivati na ekonomsku nauku svega ti. Mozda imas neku fancy diplomu, ili si odradio magistarski, ali ne vjerujem da imas decenije iskustva u privredi. Uostalom, pravo da ti kazem, gledajuci profil prosjecnog novopecenog ekonomiste kod nas, nisam siguran da bi poslusao te savjete.
Nema ovo veze s ekonomijom ni s bilo kakvim smislenim reformama. Ovo je samo ocajnicki pokusaj da se u zemlju upumpa sto vise novca pred izbore, kako SNSD i HDZ ne bi pravili probleme. Placaju im reket iz mog dzepa, a ti to pakuj kako hoces.
- black
-
Itsoktobealone
#1350 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda
Šta kontaš ti postići nekim vrijeđanjem? Razumijem da ti je teško prevaliti preko svega ovoga. Ako misliš da možeš izazvati promjenu pokreni se i napravi nešto. Ja sam svoj prilog svemu ovo dao na svoj način. A nit sam državni službenik a nit strani plaćenik. I još nešto...prijatelju, ja imam više škole nego što ti imaš prstiju na nogama i rukamasvi u napad wrote:Dragi Alfons svaka ti je zlatna.No sta vrijedi sto ti i 50-ak forumasa pisete istinu kad polupismeni narod cita Avaz, Vecernji ili gleda RTVRS. Ovo usvajanje akciza je tako providno da ne moze biti providnije no mi ne mozemo promjeniti nista. Promjene su jedino moguce revolucijom koja je ocdje neizvodljiva jer mi kao narod smo naucili na trpljenje i poslusnost a i ne postoji neka opcija ili vodja koji bi to organizovali.