Rat u BiH zbog referenduma?

Locked
Danguba

#1326 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Danguba »

L u c i f e r wrote:Legitimno pitanje: u slučaju pokušaja secesije, postaju li vođe secesije legitimne vojne/obavještajne mete?

Npr, Ameri svaki dan rokaju teroriste dronovima, i neka rokaju, svaka im dala (naravno žao mi je nedužnih koji usput stradaju)...
pa zar nismo imali teroriste i odmetnike i '92.god.
MikroBelaj

#1327 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by MikroBelaj »

prog321 wrote:
hAZNADAR wrote: Sve ove prijetnje ratom sa nase strane su kao prozivanja nezavisnosti sa srpske strane. Sve alegorija a nigdje tehnickih detalja.
Ako plan postoji on je za vecinu tajan.
Ne ocekujes valjda ovdje da ti izlistaju detalje tajnog plana? :-)

Bosnjaci imaju svoje logisticke resurse. Da li ce ih upotrijebiti to je pitanje nad pitanjima.
I da postoji uvid u neke detalje pametnije je ne pricati o tome.
Zna to on,vec rodila ga majka nevjestog :lol:
hAZNADAR

#1328 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by hAZNADAR »

155_mm wrote:

ne kontam o kakvoj oluji i protjerivanju se ovdje gusla cijelo vrijeme.
kao i sad sto je sukob drzava sa antiustavni politicki krugovi, tako mora ostati i u slucaju secesije i moguceg sukoba u vezi toga.
najveci dio toga trebala odraditi policija. a za to treba jak rezervni sastav policije. e sad to sto mile vec ima rezervni sastav policije a bakir nema to je vise do bakira.
Mislis da je moguce poslati odred policije iz Sarajeva u vjesticji kotao, pardon u zgradu vlade u BL?

Ovdje se precesto krivica za politiku u RS svaljuje na politicare. I stvara teorija da skinucem tih politicara mijenjas stanje u RS.

Kako ne skontate da je srpska politika rezultat srpskog standarda, opceg javnog mijenja,.. matrica, default.

Bilo koja garnitura na vlasti u Srba je antibosnjacka i antidrzavna. Cak i da nekim cudom smaknes cijeli parlament u RS, plus ministre, Senat, vodje stranaka,.. mjesta bi se u rekordnom vremenu popunila istima.

Srbe samo mozes pobijediti brojcanom dominacijom koja se osjeti na izborima, preglasavanjima i sl. A do toga je put dug.
dezurni_ucenik

#1329 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by dezurni_ucenik »

arzuhal wrote:
GeeTnT wrote: Nije on lud, ali je zaboravan....pa svojevremeno je Karadzic znao reci da su Muslimani (Bosnjaci) vecinom zivjeli u gradovima i to mu je uzasno smetalo... Kad je to Koljevic provjerio i sam se uvjerio onda se rokno...
VUKSAN

Tvoje snove vuci raznose
i od toga se hrane
Vuksane, Vukdane,
lepo ti je ime.
Spusti se u gradove
da bijemo gadove
Vuksane, blagdane,
lepo ti je ime.
Svet te čeka pokorni
konjaniče umorni
Vuksane, mrtvane,
lepo ti je ime.

Dr DABIĆ, Dragan

iz zbirke pjesama "Pamtivjek", Sarajevo, 1971.
Raso dvadesetjednu godinu prije rata poruciovao sta ce se desiti.
L u c i f e r

#1330 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by L u c i f e r »

Danguba wrote:
L u c i f e r wrote:Legitimno pitanje: u slučaju pokušaja secesije, postaju li vođe secesije legitimne vojne/obavještajne mete?

Npr, Ameri svaki dan rokaju teroriste dronovima, i neka rokaju, svaka im dala (naravno žao mi je nedužnih koji usput stradaju)...
pa zar nismo imali teroriste i odmetnike i '92.god.
Oni nama ubiše vicepremijera, i to pod zaštitom UN-a...
Danguba

#1331 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Danguba »

GeeTnT wrote: Nije on lud, ali je zaboravan....pa svojevremeno je Karadzic znao reci da su Muslimani (Bosnjaci) vecinom zivjeli u gradovima i to mu je uzasno smetalo... Kad je to Koljevic provjerio i sam se uvjerio onda se rokno...
:lol: :lol:
hAZNADAR

#1332 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by hAZNADAR »

155_mm wrote:
prog321 wrote:
hAZNADAR wrote: Sve ove prijetnje ratom sa nase strane su kao prozivanja nezavisnosti sa srpske strane. Sve alegorija a nigdje tehnickih detalja.
Ako plan postoji on je za vecinu tajan.
Ne ocekujes valjda ovdje da ti izlistaju detalje tajnog plana? :-)

Bosnjaci imaju svoje logisticke resurse. Da li ce ih upotrijebiti to je pitanje nad pitanjima.
I da postoji uvid u neke detalje pametnije je ne pricati o tome.
on bas zapo da mu se pokaze plan! ali prvo nek on nabavi plan djeneralstaba kako ce se odvijati secesija pa da se mjenja sa nekim ko ima plan reakcije za secesiju. ono kao sa slicicama.
:lol:
Jos jedan briljantan um koji je otkrio jos jednog salonca. :lol:

Dobro pametnjakovici, recimo da ste bolje informisani i stoposto sigurni u ekspeditivnost, azurnost i odlucnost nasih politicara koji jedino imaju moc da sta pokrenu u tom smjeru.

Ovdje su svi nesto sigurni u zestoku reakciju i belaj poslije referenduma o proslavi dana,.. do te mjere da vrijedjaju sve koji tako ne misle. To mogu znaci samo krkani koji na taj nacin diskutuju - ili neki koji su dobro informisani i obavjesteni o tajnim planovima. U tom drugom slucaju se izvinjavam i samo naprijed braco.
Last edited by hAZNADAR on 02/09/2016 21:31, edited 2 times in total.
cyprus

#1333 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:
cyprus wrote:Ja stvarno sve manje razumijevanja imam za ove umove zaključane u kutiju nacionalizma... Crtaš im jebote i oni opet ništa... Halo ba - nije bitno kako sam se izjasnio... Ne igra to nikakvu ulogu... Mogo sam biti i Bošnjak i Srbin i Hrvat i Bosanac i Džedaj i Marsovac i Konstitutivni i Nekonstitutivni - sasvim svejedno... Moji stavovi ne zavise od onoga šta mi je napisano na popisnom listu... Kontaš li išta od ovoga? Treba li na slogove?

Nigdje nisam napisao da je bošnjački nacionalizam najgori - to lažeš... Ali loš jeste, iza toga čvrsto stojim... A stojim i iza toga da je najgluplji... Najgori ipak nije, mora još pure jest da stigne istočne i zapadne uzore...

I ne prozivam Bošnjake... Puna mi familija Bošnjaka i nikog od njih nisam prozvao, niti se iko od njih osjeća prozvanim... Prozivam bošnjačke nacionaliste, koji su nažalost kolovođe na političkoj sceni ovog dijela Bosne i Hercegovine...

I šta mi to ne znamo sakrit, i ko smo to mi? :roll:

Hajd, bar se za rat slažemo :thumbup:
Jedina greska bosnjacke nacionalne politike je sto se nije potrudila da takve poput tebe,ako se lazno ne predstavljas i nisi Binsr :mrgreen:,asimilira.Kurac bi ti u sumskoj zasjeo u fotelju budzetskog korisnika,nisu Srbi ludi da placaju takve.No,strpljen-spasen,nece se dovijeka tolerirati takva vrsta "patriotizma" na bosnjackoj grbaci. :wink:
Opa, da to shvatim kao upozorenje, prijetnju, doskočicu ili nešto četvrto?

To ti je stav prema svim političkim neistomišljenicima, ili samo prema onima čija ti se vrsta patriotizma ne sviđa? I šta kažeš - na bošnjačkoj grbači? :-D
dječak sa šibicama

#1334 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by dječak sa šibicama »

Ima dronova jeftino na piku.

Jedino ne znam koliko dinamita treba za Dodika, da ga pomakne bar, povelik je.
155_mm

#1335 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by 155_mm »

hAZNADAR wrote:
155_mm wrote:

kao i sad sto je sukob drzava sa antiustavni politicki krugovi, tako mora ostati i u slucaju secesije i moguceg sukoba u vezi toga.
najveci dio toga trebala odraditi policija. a za to treba jak rezervni sastav policije. e sad to sto mile vec ima rezervni sastav policije a bakir nema to je vise do bakira.
Mislis da je moguce poslati odred policije iz Sarajeva u vjesticji kotao, pardon u zgradu vlade u BL?

Ovdje se precesto krivica za politiku u RS svaljuje na politicare. I stvara teorija da skinucem tih politicara mijenjas stanje u RS.

Kako ne skontate da je srpska politika rezultat srpskog standarda, opceg javnog mijenja,.. matrica, default.

Bilo koja garnitura na vlasti u Srba je antibosnjacka i antidrzavna. Cak i da nekim cudom smaknes cijeli parlament u RS, plus ministre, Senat, vodje stranaka,.. mjesta bi se u rekordnom vremenu popunila istima.

Srbe samo mozes pobijediti brojcanom dominacijom koja se osjeti na izborima, preglasavanjima i sl. A do toga je put dug.
ma ko prica o banjaluci?! koga boli kita za BL i mickine dvore. ti nisi ni svjestan koliko je malo potrebno da se 2/3 mickine republike paralizira. jedan osrednji grad u kojem srbi cine 1/3 stanovnistva i 3 brda na kojima ne zivi niko i micko moze da mase usima.

a ovdje guslaju o progonu milion srba i ostale nebuloze.
:-)
155_mm

#1336 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by 155_mm »

hAZNADAR wrote: Jos jedan briljantan um koji je otkrio jos jednog salonca. :lol:

Dobro pametnjakovici, recimo da ste bolje informisani i stoposto sigurni u ekspeditivnost, azurnost i odlucnost nasih politicara koji jedino imaju moc da sta pokrenu u tom smjeru.

Ovdje su svi nesto sigurni u zestoku reakciju i belaj poslije referenduma o proslavi dana,.. do te mjere da vrijedjaju sve koji tako ne misle. To mogu znaci samo krkani koji na taj nacin diskutuju - ili neki koji su dobro informisani i obavjesteni o tajnim planovima. U tom drugom slucaju se izvinjavam i samo naprijed braco.
potpuno pogresno kolega. nikakvi salonci nego sam samo htio da ukazem da ni plan djeneralstaba kako sproveati secesiju ne mozes naci na interentu u pdf formatu.

znaci niko ovdje nema nikakav plan nego svako daje svoje misljenje. valjda toliko ljudskih sloboda mozemo podnijeti.

mene samo iritira ova prica o nekim olujama, jurisanjem na BL, ukidanjem srpskog entiteta i ostale gluposti.

i poslije nekog moguceg sukoba srbi ce imati svoj entitet u BiH a i hrvati. samo je pitanje koliko ce ko imati teritorije i koliko ce ti entiteti imati pravo da se mijesaju u politiku na drzavnom nivou.
hAZNADAR

#1337 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by hAZNADAR »

155_mm wrote:
hAZNADAR wrote:
155_mm wrote:

ma ko prica o banjaluci?! koga boli kita za BL i mickine dvore. ti nisi ni svjestan koliko je malo potrebno da se 2/3 mickine republike paralizira. jedan osrednji grad u kojem srbi cine 1/3 stanovnistva i 3 brda na kojima ne zivi niko i micko moze da mase usima.

a ovdje guslaju o progonu milion srba i ostale nebuloze.
:-)
I u Brcko treba uci vojska da ga zauzme. A za to trebas malko jaci razlog od referenduma o danu.
dječak sa šibicama

#1338 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by dječak sa šibicama »

Fali ovdje na temi onaj lik sto je razradio plan zauzimanja Romanije sa tri bataljona.

Kad ih trebas, nema ih nigdje.
hAZNADAR

#1339 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by hAZNADAR »

155_mm wrote:
hAZNADAR wrote: Jos jedan briljantan um koji je otkrio jos jednog salonca. :lol:

potpuno pogresno kolega. nikakvi salonci nego sam samo htio da ukazem da ni plan djeneralstaba kako sproveati secesiju ne mozes naci na interentu u pdf formatu.

znaci niko ovdje nema nikakav plan nego svako daje svoje misljenje. valjda toliko ljudskih sloboda mozemo podnijeti.

mene samo iritira ova prica o nekim olujama, jurisanjem na BL, ukidanjem srpskog entiteta i ostale gluposti.

i poslije nekog moguceg sukoba srbi ce imati svoj entitet u BiH a i hrvati. samo je pitanje koliko ce ko imati teritorije i koliko ce ti entiteti imati pravo da se mijesaju u politiku na drzavnom nivou.
Ma plan ovaj ili onaj - nebitno.
Kako god - mozemo i sami zakljuciti da li imamo kapacitet za mobilizaciju, rat i evt sankcije poslije.
I naravno politicku garnituru spremnu na to.

Drugo je kada si napadnut ko prosli put - onda si prisiljen na to i snalazi se.
Ali u ovom slucaju sukob je moguc samo ako Bosnjaci opale metak jer Srbi nece sigurno.
skupljac_zeljeza

#1340 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by skupljac_zeljeza »

155_mm

#1341 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by 155_mm »

hAZNADAR wrote: I u Brcko treba uci vojska da ga zauzme. A za to trebas malko jaci razlog od referenduma o danu.
izgleda da je doslo do nesporazuma ja govorim u slucaju secesije. a referendum o danu je samo uvertira za referendum o secesiji. nadam se da se barem oko toga mozemo sloziti. nakon toga referenduma srpskim politicarima povratka nema.
micko je najavio da nece dugo potrajati i odluke ustavnog suda BiH nece vaziti u njegovom entitetu.
sto je vec priznat ces secesija. e u tom slucaju bi ovi sto ostanu bez rezervacije u erdoganovom satoru preko izetbeg-tursa trebali razmisliti o brckom kao odgovor. ili?
155_mm

#1342 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by 155_mm »

hAZNADAR wrote:
155_mm wrote:

Ma plan ovaj ili onaj - nebitno.
Kako god - mozemo i sami zakljuciti da li imamo kapacitet za mobilizaciju, rat i evt sankcije poslije.
I naravno politicku garnituru spremnu na to.

Ali u ovom slucaju sukob je moguc samo ako Bosnjaci opale metak jer Srbi nece sigurno.
pa oni sto ne uspiju pobjeci u kakav izbjeglicki kamp oni ce odluciti da li mogu ili ne.

tvoj problem sto ti taj sukob vidis kao "agresija federacije na republiku" a ne uspostava ustavnog poretka na teritorijama na kojima to ima smisla. i kao zastita povratnicke populacije u istocnoj bosni i istocnoj hercegovini. pa i u posavini i u doboju. znaci tamo gdje ima populacija koja nece biti saglasna sa secesijom. a valjda i oni neka prava imaju. ipak je to sve drzava BiH a oni su ti kao neki konstitutivni.
MikroBelaj

#1343 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by MikroBelaj »

Ovde sve neka naiva,ko kad se ja zapijem sa drustvom i usput pokupim neku kuravelu koju vec ujutro neznam ni kako se zove ,a onda zena krene sa meketanjem,dje si bio,skim si bio,sta si radio???,
Ja lijepo priznam iso hebavo bona,a ona pa kako si je hebavo,sta si joj radio,a stas joj radit kad je opet sretnes, majko mila :lol: :lol: :lol:

Sta ja znam zeno sta cu joj radit,bitno je da je hebem kad hocu :D
LBVIEW

#1344 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by LBVIEW »

dječak sa šibicama wrote:To bi mogla biti solidna antiratna propaganda, obecas Focacima i Gorazdanima da ce se u slucaju pobjede vratiti u Ustipracu, Medjedju, Stragacinu, Focansku Jabuku, da se vise nece morati patiti na sarajevskom vrelom asfaltu... i dobijes par hiljada zestokih protivnika rata :D
Moguce,kao sto bi i ovi tvoji iz povijesnih hrvatskih prostora sredisnje Bosne bili glavni pobornici istog da su vremena k'o 90-tih,kad su postavljali rampe,suradivali i svercovali s cetnicima i tako to.Ovi,kojima se ovako cinicno rugas,prava uljudba nema sta,branili su i grad i drzavu za razliku od gorespomenutog pucanstva.
Skijaš

#1345 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Sve ove prijetnje ratom sa nase strane su kao prozivanja nezavisnosti sa srpske strane. Sve alegorija a nigdje tehnickih detalja.
Detalji su razrađeni tamo gdje je najbitnije, na mikronivou, ako do oružanog sukoba dođe, do njega će doći zato što je Dodik poslao policiju na barikade koje će niknuti po manjem entitetu, odsjecajući recimo Vlasenicu od Bratunca. Znači, postoje ljudi sa imenima i prezimenima, koji žive na tlu FBiH, a koji su se u skladu sa zakonom već pripremili za najgore, koji su i nabavili karabin sa optikom i našli u Podrinju i gdje će spavati i gdje će se bar jednom sedmično okupati. Njihova uloga ne bi bila oslobađanje terena, nego stvaranje kriznih žarišta zbog kojih bi se strani faktor i Sarajevo morali upetljati. Referendum o devetom januaru nije dovoljan razlog za takav potez, ali će referendum o devetom januaru inicirati stvaranje logističkih zaliha na teritoriji manjeg entiteta.

Nadajmo se da se Dodik samo zajebava i da će se zaustaviti na vrijeme. Zbog svih nas.
daddy-kool

#1346 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

hAZNADAR wrote:
Dobro, zašto je nezamislivo?

Država ima pravo i obavezu da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet nad čitavom teritorijom.
bh.tornjak

#1347 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by bh.tornjak »

hAZNADAR wrote:I u Brcko treba uci vojska da ga zauzme. A za to trebas malko jaci razlog od referenduma o danu.
to je tacno....Brcko je zasad u "pravim"rukama.....
da bi ga neko zauzeo MORA vojska uci.....ali CIJA vojska.....???
nije tesko pretpostaviti....u slucaju frke....srbi MORAJU osigurati koridor i povezanost istocnog i zapadnog dijela....znaci oni su ti koji moraju uciniti prvi korak.
Last edited by bh.tornjak on 02/09/2016 23:29, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1348 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Connaisseur Karlin »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Sve ove prijetnje ratom sa nase strane su kao prozivanja nezavisnosti sa srpske strane. Sve alegorija a nigdje tehnickih detalja.
Detalji su razrađeni tamo gdje je najbitnije, na mikronivou, ako do oružanog sukoba dođe, do njega će doći zato što je Dodik poslao policiju na barikade koje će niknuti po manjem entitetu, odsjecajući recimo Vlasenicu od Bratunca. Znači, postoje ljudi sa imenima i prezimenima, koji žive na tlu FBiH, a koji su se u skladu sa zakonom već pripremili za najgore, koji su i nabavili karabin sa optikom i našli u Podrinju i gdje će spavati i gdje će se bar jednom sedmično okupati. Njihova uloga ne bi bila oslobađanje terena, nego stvaranje kriznih žarišta zbog kojih bi se strani faktor i Sarajevo morali upetljati. Referendum o devetom januaru nije dovoljan razlog za takav potez, ali će referendum o devetom januaru inicirati stvaranje logističkih zaliha na teritoriji manjeg entiteta.

Nadajmo se da se Dodik samo zajebava i da će se zaustaviti na vrijeme. Zbog svih nas.
Skijas,da li sam dobro razumjela:vi se vec pripremate i naourazavate samostalno,bez sluzbneog odbrenja ili si procitao negdje na vijestima :shock: :run:
bh.tornjak

#1349 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by bh.tornjak »

Connaisseur Karlin wrote:
Skijaš wrote:

Skijas,da li sam dobro razumjela:vi se vec pripremate i naourazavate samostalno,bez sluzbneog odbrenja ili si procitao negdje na vijestima :shock: :run:
ma...jok...bona....
i ovaj put ce neko sjedit pred kucom i cekati prevoz....do prvog logora
daddy-kool

#1350 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

bh.tornjak wrote:
nije tesko pretpostaviti....u slucaju frke....srbi MORAJU osigurati koridor i povezanost istocnog i zapadnog dijela....znaci oni su ti koji moraju uciniti prvi korak.
Ne vidim zašto je uopšte sporno ko će uraditi prvi korak?

Pa OS BiH će naravno ići da osiguraju neke ključne tačke. Eto prvog koraka.

Edit: Pravo pitanje je ko će se suprotstaviti i učiniti drugi korak?
Last edited by daddy-kool on 02/09/2016 23:35, edited 1 time in total.
Locked