Salice, sa ovim stavovima tvoj sunizam je samo etiketa bez znacaja jer odstupas od svega onog sto sunije odvaja od sija. Mozes se zvati sunijom, ali kod njih nikako nije Ali ispred Ebu Bekra i ostalih dvojice halifa.salik79 wrote:Obzirom da je hazreti Alija bio Resulullahu s.a.v.a.v.s. ono sto je Harun bio Musau (na stupnju Haruna spram Musaa), te da je bio jedini/onaj kojega su Allah i Resulallah odabrali na danu Hajbera (iako su se svi potajno nadali toj pocasti) da donese pobjedu ummetu, te da je Poslanik a.s. na Gadir Humu (na povratku s oprosnog hadza) rekao da kome je on do tada bio Mevla da mu je od sada Ali Mevla (vodja, zastitnik), da je Alija od Poslanika, a Poslanik od Alije i da je Alija kapija grada znanja kojeg personificira Poslanik, ....smatram da je hazreti Alija trebao biti prvi halifa, s tim da ne umanjujem vrijednost prethodne trojice halifa, niti im spocitavam krivicu zbog toga sto nije.arzuhal wrote:Nisam jer me ne interesuje nečija predavanja ovdje, interesuje me samo tvoj osobni stav kojeg ćeš izraziti svojom rečenicom, samo tvoje vjerovanje da li je hazreti Alija trebao biti (ne pitam te zašto jeste tako trebalo biti ili nije trebalo, ne pitam te da mi objašnjavaš razloge jer sam ih uglavnom sve već čuo, itd.) halifa i vođa muslimana nakon preseljenja Poslanika, alejhi-selam, i da li su Ebu Bekr, Omer i donekle Osman učinili nepravdu spram Alije po tom pitanju.salik79 wrote:
Potpuno isti kao i sejh Midhatov. A, da si poslusao predavanje, cuo bi da je govorio i o tome.
Ja sam sunija, vjerujem kako vjeruje ehli-sunnet po ovom pitanju (zajedno i sa svim sufijama koji pripadaju ehli-sunnetu), smatram i vjerujem da nije nikakva nepravda učinjena hazreti Aliji time što nije bio prvi halifa niti mislim i vjerujem da je on morao biti prvi halifa jer je bolji ili odabraniji od Ebu Bekra ili Omera. Evo, ne navodim ti nikakva predavanja ili pojašnjavanja, jasno, kratko i direktno ti izražavam svoje vjerovanje.
Haj sa' ti. U jednoj, dvije rečenice.
MoLeR 'vako?
AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)
- Towelie
#1326 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
- salik79
#1327 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nije kod onih koji slijede nedzdovsku akidu...
- salik79
#1328 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nedzdovska akida je ono sto mozemo vidjeti u ovom videu, a koju sejh Ahmed Kubeisi, jedan od najuglednijih sunitskih alima (bivsi dekan Fakulteta za serijatske nauke na bagdadskom Univerzitetu) , rusi kao kulu od karata:
Ako su mogli 120 godina proklinjati hazreti Aliju sa mimbera (kada je ummet to dozvolio!!!), mozemo zamisliti kako su tek izvrtali historijske cinjenice i navodili vodu na svoj mlin. Ja ne zelim biti sljedbenik Muavijinih i Jezidovih skutonosa, Karadavija tadasnjeg vakta.
Dr. Adnan Ibrahim, sunijski mudztehid i doktor medicine
Nedzdovska akida:
Ako su mogli 120 godina proklinjati hazreti Aliju sa mimbera (kada je ummet to dozvolio!!!), mozemo zamisliti kako su tek izvrtali historijske cinjenice i navodili vodu na svoj mlin. Ja ne zelim biti sljedbenik Muavijinih i Jezidovih skutonosa, Karadavija tadasnjeg vakta.
Dr. Adnan Ibrahim, sunijski mudztehid i doktor medicine
Nedzdovska akida:
- Idemedosumom
#1329 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Zar je dovoljno smatrati da je Ali a.s. trebao biti prvi halifa, i odmah postaješ šiija? Zar je to jedino, odnosno svo odstupanje od sunizma?Towelie wrote: Salice, sa ovim stavovima tvoj sunizam je samo etiketa bez znacaja jer odstupas od svega onog sto sunije odvaja od sija. Mozes se zvati sunijom, ali kod njih nikako nije Ali ispred Ebu Bekra i ostalih dvojice halifa.
Šta je s vjerovanjem u nepogrješivost imama?
- zagortenej
- arzuhal
#1331 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
MoRe, hvala na odgovoru.salik79 wrote:
Obzirom da je hazreti Alija bio Resulullahu s.a.v.a.v.s. ono sto je Harun bio Musau (na stupnju Haruna spram Musaa), te da je bio jedini/onaj kojega su Allah i Resulallah odabrali na danu Hajbera (iako su se svi potajno nadali toj pocasti) da donese pobjedu ummetu, te da je Poslanik a.s. na Gadir Humu (na povratku s oprosnog hadza) rekao da kome je on do tada bio Mevla da mu je od sada Ali Mevla (vodja, zastitnik), da je Alija od Poslanika, a Poslanik od Alije i da je Alija kapija grada znanja kojeg personificira Poslanik, ....smatram da je hazreti Alija trebao biti prvi halifa, s tim da ne umanjujem vrijednost prethodne trojice halifa, niti im spocitavam krivicu zbog toga sto nije.
MoLeR 'vako?
Ti vrlo dobro znaš (neki dan si sam o tome govorio) odakle dolazi i za što se vezuje riječ šiija, za one koji podržavaju hazreti Aliju (iznad ostalih). Podjela muslimana u samom početku (na ono što će se kasnije zvati sunije i šiije) je i bila političke prirode, ne vjerske. Nije bilo tada nikakvih teoloških razlika, pogotovo čitav šartova vjerovanja ili sistema vjerovanja. Bila je samo podjela na one koji su smatrali da je hazreti Alija imao prednost nad svima drugima da bude halifa nakon Poslanika, alejhi-selam, i one koji to nisu smatrali.
Ovi prvi su poznati kao ši'atu Ali, Alijina stranka, sljedba. Ta stvar, vjerovanje po kojem je hazreti Alija bolji od svih drugih ashaba i kako je trebao on biti halifa i jeste suštinska stvar koja razdvaja u mišljenju, stavu i vjerovanju suniju i šiiju (bez obzira na pojedinačne stavove neke uleme ili objašnjavanja ovih ili onih).
Ovo o čemu ja pričam s tobom i zašto te sve pitam je vezano samo za ono o čemu sam pričao u onom opširnijem postu: meni je veoma važno i to smatram dargocjenim kada, npr. neki sunija (koji vjeruje da je Ebu Bekr imao primat nad Alijom) želi vezu sa šiijama, nastoji da razumije razlike i razloge šiitskog vjerovanja, pa djeluje u tom smjeru na način da traži onu istost i kod jednih i kod drugih, ili obrnuto.
Ti kada kažeš ja sam "(bosanski) sunija i vjerujem da je hazreti Alija najbolji i najodabraniji ashab i mislim i vjerujem da je on trebao biti halifa nakon Poslanika, alejhi-selam" praviš jednu kombinaciju koja te čini "u velikoj mjeri šiijom a ne sunijom". Kao ona unijatska grkokatolička crkva koja je obredoslovlje vršila po istočnom zakonu, kao pravoslavna crkva, a bila okrenuta katoličkoj crkvi i prihvatala papu, formalno sunija (vezivanje ruku u namazu iznad pupka ne čini nekoga sunijom) a suštinski najviše šiija, bez obzira da li slijediš i vjeruješ baš u sve što vjeruju šiije, recimo isnaašerije, kao najbroijnija skupina (ovo pišem zbog pitanja koje postavlja @Idemomsumom)...
Ja osobno nemam nikakvih problema s tim, to sam već rekao, niti se radujem niti negodujem, svako ima svoje, samo volim otvorenih karata, to je najbolje među muslimanima, a to sam opet sve pitao da bih vidio da li podržavaš i braniš šije i šiizam kao sunija ili kao šiija. Ovo sad nas dva iskreno, neopterećeno i bratski pričamo. Meni bi bilo draže da vidim da to radiš iz pozicije sunije, objasnio sam zašto. Ali očito da nije baš tako i odatle one emocije koje često pokažeš u tim nekim raspravama...
Selam alejkum!
- Smrcak15
#1332 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
za ibretasalik79 wrote:Bosanski sunit, Hanefijskog mezheba, sufija (tzv. oglavacka skola), zaljubljenik casnog Ehli-Bejta a.s., sejh Salihov murid...Ne pretpostavljam, pitaj?arzuhal wrote:Ne znam jesi li ikada rekao da si šiija (da li si ti ili neko drugi ovo ili ono, to mene posebno i ne inetresuje niti od toga pravim bilo šta, pa ni problem, da se razumijemo, samo volim biti načistu ponekad pa pričam s ljudima, pitam ih ponekad iz zantiželje a ponekad jer budem zbunjen nekim kontardiktornostima, itdsalik79 wrote: ...i gdje sam ja to rekao da sam sija?!), ali kad već to spominješ, da te pitam: jesi li sunija? Pretpostavljam pozitivan odgovor, a ovo te ustvari pitam zbog narednog pitanja, kojeg možda možeš i pretpostaviti, ako mi prvo odgovoriš na ovo prvo
nego kako ti kao Sufija da se navuce na shiizam i njihove cija je supa slanija price, pricati jel itrebao alija ili ebu bekr biti prvi halifa je na nivou kao kad bi se ti poceo raspravljati sa svojim jarane, o njegovoj zeni sto slabo osoli hranu, znaci ulazis u temu sto su njihove interne stvari, pa presolili ili slabo osolili, nista to tebi nezna, niti ces biti pitan za to na sudnjem danu, znaci tu se ogleda mudrost covjek koji razbija glavu na teme koje ga se apsolutno neticu niti imaju ikakve veze sa tobom, niti ces biti pitan na sudnjem danu, to su politicke teme ashaba , interna stvar izmedju njih, hoce li neka familija presoliti svoju hranu ili slabo osoliti, to su njihove stvari, razumijes li me sad sto smatram da ova prica ko je trebao biti prvi halifa nema mudrosti u sebi.
interesantno kako mi ibjegajes dati odgovore na opaske koje sam imao iz tvojih prilozenih shiistickih izvora na koje se pozivas
1. Mehdi koji se sakrio , odakle izvor za ovo?
2. Nepogresivost Imama?
- arzuhal
#1333 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Kad mi glava ne puknu...I stavi pokoju tačku, Allah ti se smilovao, neće ti biti u grijeh upisano...I ne daj više ženi da ti presoli hranuSmrcak15 wrote: nego kako ti kao Sufija da se navuce na shiizam i njihove cija je supa slanija price, pricati jel itrebao alija ili ebu bekr biti prvi halifa je na nivou kao kad bi se ti poceo raspravljati sa svojim jarane, o njegovoj zeni sto slabo osoli hranu, znaci ulazis u temu sto su njihove interne stvari, pa presolili ili slabo osolili, nista to tebi nezna, niti ces biti pitan za to na sudnjem danu, znaci tu se ogleda mudrost covjek koji razbija glavu na teme koje ga se apsolutno neticu niti imaju ikakve veze sa tobom, niti ces biti pitan na sudnjem danu, to su politicke teme ashaba , interna stvar izmedju njih, hoce li neka familija presoliti svoju hranu ili slabo osoliti, to su njihove stvari, razumijes li me sad sto smatram da ova prica ko je trebao biti prvi halifa nema mudrosti u sebi.
- Smrcak15
#1334 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
da je to jedina razlika izmedju nas, mi bi fakticki ista vjera bili, ja apsolutno nista nebi zamjerao, niti bilo koji sunija, ok ako mislis da je trebao biti Alija.arzuhal wrote: Ovi prvi su poznati kao ši'atu Ali, Alijina stranka, sljedba. Ta stvar, vjerovanje po kojem je hazreti Alija bolji od svih drugih ashaba i kako je trebao on biti halifa i jeste suštinska stvar koja razdvaja u mišljenju, stavu i vjerovanju suniju i šiiju (bez obzira na pojedinačne stavove neke uleme ili objašnjavanja ovih ili onih).
problem su druge stvari kod shija gdje se ide u direktnu koliziju protiv poslanikovih hadisa i Kurana.
- Smrcak15
#1335 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
stvarno vidi basarzuhal wrote:Kad mi glava ne puknu...I stavi pokoju tačku, Allah ti se smilovao, neće ti biti u grijeh upisano...I ne daj više ženi da ti presoli hranuSmrcak15 wrote: nego kako ti kao Sufija da se navuce na shiizam i njihove cija je supa slanija price, pricati jel itrebao alija ili ebu bekr biti prvi halifa je na nivou kao kad bi se ti poceo raspravljati sa svojim jarane, o njegovoj zeni sto slabo osoli hranu, znaci ulazis u temu sto su njihove interne stvari, pa presolili ili slabo osolili, nista to tebi nezna, niti ces biti pitan za to na sudnjem danu, znaci tu se ogleda mudrost covjek koji razbija glavu na teme koje ga se apsolutno neticu niti imaju ikakve veze sa tobom, niti ces biti pitan na sudnjem danu, to su politicke teme ashaba , interna stvar izmedju njih, hoce li neka familija presoliti svoju hranu ili slabo osoliti, to su njihove stvari, razumijes li me sad sto smatram da ova prica ko je trebao biti prvi halifa nema mudrosti u sebi.
- asurbanipal
#1336 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
1 Ovim mojim tvrdnjama, alimi su nezadovoljni.
„Ulema,“ kaže ja, a ne znaju da ne govorim o znalcima.
2 Govorim o neznalicama što sami sebe zovu ulema,
Gomila je to, uzdigla što se, sa nitkovima svoga vremena.
3 Kako neko može govotiti o stvarima, koje ni sam ne može znati,
Štaviše, povrh svega, ako su mu um i razum robovi su mu slabi,
4 Šta ovaj može ovaj neznalica znati, kad suštinu i atribute Božije ne može shvatiti.
Kako jedan neuki demon može Poslanika slijediti?
(Ahmed Mulhid Vahdeti - Bosnevi)

„Ulema,“ kaže ja, a ne znaju da ne govorim o znalcima.
2 Govorim o neznalicama što sami sebe zovu ulema,
Gomila je to, uzdigla što se, sa nitkovima svoga vremena.
3 Kako neko može govotiti o stvarima, koje ni sam ne može znati,
Štaviše, povrh svega, ako su mu um i razum robovi su mu slabi,
4 Šta ovaj može ovaj neznalica znati, kad suštinu i atribute Božije ne može shvatiti.
Kako jedan neuki demon može Poslanika slijediti?
(Ahmed Mulhid Vahdeti - Bosnevi)

- Connaisseur Karlin
#1337 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Towelie, a mene interesira, zasto svi krijete svoje stavove , osim ArzonjeTowelie wrote:Mene interesuje sto covek mora da se objasnjava tebi ko je i sta je, ko da si serijatska policija.arzuhal wrote:Nisam jer me ne interesuje nečija predavanja ovdje, interesuje me samo tvoj osobni stav kojeg ćeš izraziti svojom rečenicom, samo tvoje vjerovanje da li je hazreti Alija trebao biti (ne pitam te zašto jeste tako trebalo biti ili nije trebalo, ne pitam te da mi objašnjavaš razloge jer sam ih uglavnom sve već čuo, itd.) halifa i vođa muslimana nakon preseljenja Poslanika, alejhi-selam, i da li su Ebu Bekr, Omer i donekle Osman učinili nepravdu spram Alije po tom pitanju.salik79 wrote:
Potpuno isti kao i sejh Midhatov. A, da si poslusao predavanje, cuo bi da je govorio i o tome.
Ja sam sunija, vjerujem kako vjeruje ehli-sunnet po ovom pitanju (zajedno i sa svim sufijama koji pripadaju ehli-sunnetu), smatram i vjerujem da nije nikakva nepravda učinjena hazreti Aliji time što nije bio prvi halifa niti mislim i vjerujem da je on morao biti prvi halifa jer je bolji ili odabraniji od Ebu Bekra ili Omera. Evo, ne navodim ti nikakva predavanja ili pojašnjavanja, jasno, kratko i direktno ti izražavam svoje vjerovanje.
Haj sa' ti. U jednoj, dvije rečenice.Oh, wait..pa ti i jesi forumska policija.
Towelie, skuzila sam ti smisao forumskog nicka
- Connaisseur Karlin
#1338 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Zasto vam trebaju sejhovi?
- Idemedosumom
#1339 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Tesko je kritikovati nekoga ciji stav ne poznajes 
- Towelie
#1340 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ja ih ne krijem, pravo da ti kazem.Towelie, a mene interesira, zasto svi krijete svoje stavove , osim Arzonjezasto vas je strah postaviti sebe javno u odredjenu kategoriju ili opsitai svoj stav
Towelie, skuzila sam ti smisao forumskog nicka

- Connaisseur Karlin
#1341 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
da, a jos je teze imati nomrlanu debatu,a u debatam moras uvijek ocekivati kritiku, to je normlan dio konverzacijeIdemedosumom wrote:Tesko je kritikovati nekoga ciji stav ne poznajes
- zagortenej
#1342 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
U Berlinu otvorena prva liberalna džamija, muškarci i žene molitvu obavljaju rame uz rame

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043

- Towelie
#1343 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
zagortenej wrote:U Berlinu otvorena prva liberalna džamija, muškarci i žene molitvu obavljaju rame uz rame
- Smrcak15
#1344 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Slijepac podrzava slijepca koji podrzava slijepe....Towelie wrote:zagortenej wrote:U Berlinu otvorena prva liberalna džamija, muškarci i žene molitvu obavljaju rame uz rame
Nego me interesuje koliko je nivo skrusenosti u namazu kad se neka mlada zgodna cura uradi sedzdu ispred tebe sa dobrim guzovima, pitam se gdje su ti misli tad
Ima to sve svoje sto su zene pozadi a muski naprijed, ko kome vise gleda guze muski zenskima, ili zenske muskima...sta mislis
- Towelie
#1345 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Mislim da bi makar u namazu mogao probati da se izdignes iznad nivoa zivotinje i da razmisljas o Allahu, a ne o zenskoj guzici. 
- Gojeni H
#1346 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
zagortenej wrote:U Berlinu otvorena prva liberalna džamija, muškarci i žene molitvu obavljaju rame uz rame
Sta je ovo, 2 imama - muski i zenski? Opet podvajanja.
- Towelie
#1347 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Al pazi mu pitanja: ko kome vise gleda u dupe?

- Idemedosumom
#1348 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Što je forumskim sektašima... hoću reći, dobronamjernim kritičarima drago 
- salik79
#1349 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
arzuhal wrote:MoRe, hvala na odgovoru.salik79 wrote:
Obzirom da je hazreti Alija bio Resulullahu s.a.v.a.v.s. ono sto je Harun bio Musau (na stupnju Haruna spram Musaa), te da je bio jedini/onaj kojega su Allah i Resulallah odabrali na danu Hajbera (iako su se svi potajno nadali toj pocasti) da donese pobjedu ummetu, te da je Poslanik a.s. na Gadir Humu (na povratku s oprosnog hadza) rekao da kome je on do tada bio Mevla da mu je od sada Ali Mevla (vodja, zastitnik), da je Alija od Poslanika, a Poslanik od Alije i da je Alija kapija grada znanja kojeg personificira Poslanik, ....smatram da je hazreti Alija trebao biti prvi halifa, s tim da ne umanjujem vrijednost prethodne trojice halifa, niti im spocitavam krivicu zbog toga sto nije.
MoLeR 'vako?
Ti vrlo dobro znaš (neki dan si sam o tome govorio) odakle dolazi i za što se vezuje riječ šiija, za one koji podržavaju hazreti Aliju (iznad ostalih). Podjela muslimana u samom početku (na ono što će se kasnije zvati sunije i šiije) je i bila političke prirode, ne vjerske. Nije bilo tada nikakvih teoloških razlika, pogotovo čitav šartova vjerovanja ili sistema vjerovanja. Bila je samo podjela na one koji su smatrali da je hazreti Alija imao prednost nad svima drugima da bude halifa nakon Poslanika, alejhi-selam, i one koji to nisu smatrali.
Ovi prvi su poznati kao ši'atu Ali, Alijina stranka, sljedba. Ta stvar, vjerovanje po kojem je hazreti Alija bolji od svih drugih ashaba i kako je trebao on biti halifa i jeste suštinska stvar koja razdvaja u mišljenju, stavu i vjerovanju suniju i šiiju (bez obzira na pojedinačne stavove neke uleme ili objašnjavanja ovih ili onih).
Ovo o čemu ja pričam s tobom i zašto te sve pitam je vezano samo za ono o čemu sam pričao u onom opširnijem postu: meni je veoma važno i to smatram dargocjenim kada, npr. neki sunija (koji vjeruje da je Ebu Bekr imao primat nad Alijom) želi vezu sa šiijama, nastoji da razumije razlike i razloge šiitskog vjerovanja, pa djeluje u tom smjeru na način da traži onu istost i kod jednih i kod drugih, ili obrnuto.
Ti kada kažeš ja sam "(bosanski) sunija i vjerujem da je hazreti Alija najbolji i najodabraniji ashab i mislim i vjerujem da je on trebao biti halifa nakon Poslanika, alejhi-selam" praviš jednu kombinaciju koja te čini "u velikoj mjeri šiijom a ne sunijom". Kao ona unijatska grkokatolička crkva koja je obredoslovlje vršila po istočnom zakonu, kao pravoslavna crkva, a bila okrenuta katoličkoj crkvi i prihvatala papu, formalno sunija (vezivanje ruku u namazu iznad pupka ne čini nekoga sunijom) a suštinski najviše šiija, bez obzira da li slijediš i vjeruješ baš u sve što vjeruju šiije, recimo isnaašerije, kao najbroijnija skupina (ovo pišem zbog pitanja koje postavlja @Idemomsumom)...
Ja osobno nemam nikakvih problema s tim, to sam već rekao, niti se radujem niti negodujem, svako ima svoje, samo volim otvorenih karata, to je najbolje među muslimanima, a to sam opet sve pitao da bih vidio da li podržavaš i braniš šije i šiizam kao sunija ili kao šiija. Ovo sad nas dva iskreno, neopterećeno i bratski pričamo. Meni bi bilo draže da vidim da to radiš iz pozicije sunije, objasnio sam zašto. Ali očito da nije baš tako i odatle one emocije koje često pokažeš u tim nekim raspravama...
Selam alejkum!
Ako su sejh Salih ef Ibrisevic i sva ostala plejada nasih tesavufskih velikana sije, onda sam i ja (iskreno, te podjele mi ne pretstavljaju apsolutno nista). Postavio sam ti direktni link na stranicu "Tekija Mesudija", ali ti je i to bilo mrsko otvoriti...Evo, citirat cu, pa nebilo ti mrsko da procitas:
Molim odgovor na pitanje, da li je sejh Mesud ef. Hadzimejlic k.s. bio sija?MJESTO GADIR HUMM I SULTAN NEVRUZ
Šta se desilo tada na tom mjestu?
Bila je deseta godina po Hidžri. Hz.Pejgamber, s.a.v.a., naredio je bližim ashabima da pozovu sve sljedbenike da mu se pridruže na njegovom posljednjem hadždžu. Tom prilikom ih je podučio kako ispravno obaviti hadždž. Bio je to prvi put da su se muslimani okupili u tako velikom broju na jednom mjestu, kako bi slušali riječi Njihovog Poslanika, a.s. Na putu do Mekke, Pejgambera, a.s., slijedilo je više od 70 000 ljudi, a četvrtog dana Zu-l-hidždžeta u Mekki je bilo više od 100 000 muslimana. Po završetku hadždža, na putu prema Medini, nakon objave ajeta: „O Poslaniče kazuj ono što ti se objavljuje, od Gospodara tvoga. Ako ne učiniš, onda nisi dostavio poslanicu Njegovu, a Allah će te od ljudi štititi. Allah zaista neće ukazati na pravi put narodu koji neće da vjeruje.“ (El Maida, 67.)
Zastali su na mjestu zvanom Gadir Humm (blizu današnje Džuhfe). Posljednje dvije rečenice ovoga ajeta ukazuje na činjenicu da je Pejgamber, a.s., bio zabrinut za reakcije koje će neki ljudi imati na njegove riječi. Bio je Prvi dan proljeća – Sultan Nevruz.
Po naredbi Uzvišenog Zul Dželala, hz. Pejgamber, a.s., održao je hutbu. Iako je tog dana bila velika vrućina, naredio je čak i onima koji su otišli naprijed da se vrate, kako bi se svi okupili na jednom mjestu. Naredio je Selman el-Farisiju, r.a., da napravi minberu od kamenja i devinih sedala. Bilo je podnevsko vrijeme, ljudi su se zagrtali da se zaštite od vrućine. U tom danu, Sultan Nevruzu, hz. Pejgamber, a. s., proveo je oko pet sati na tom mjestu, od kojih je puna tri sata bio na minberi. Učio je i spomenuo oko stotinu ajeta iz Kur'ana, a. š., i sedamdeset tri puta opomenuo ljude za njihova djela u budućnosti.
Još je govorio i između ostalog rekao:
„Izgleda da se približava vrijeme u kome ću biti pozvan da idem, i ja ću se odazvati tom pozivu. Ostavljam vam dvije vrijedne stvari (sekalejn), ako ih se budete držali, nećete nikad otići na stranputicu, poslije mog odlaska. To su Allahova Knjiga i moj Ehli Bejt. Ove dvije dragocjenosti neće se nikad razdvojiti, sve dok ne dođu do Džennetskog bazena.“
Potom je Pejgamber, .a.s. nastavio i pitao : „Zar nemam više prava nad mu'minima nego što oni sami imaju nad sobom?“ Ljudi su vikali i odgovorili: „Da, Ja, Resulallah.“ Nakon toga je izgovorio ključnu rečenicu koja jasno i nedvosmisleno određuje hz. Aliju kao vodiča ummeta. Pejgamber, a.s., je rekao dižući hz. Alijinu ruku: „Kome god sam ja vodič (mevla) Alija je njegov vodič (mevla).“ Hz. Pejgamber, a.s., je nastavio i pored ostalog rekao: „O Allahu, voli one koji njega vole, i budi neprijatelj onome ko je njemu neprijatelj.“
Po završetku hutbe Allah, dž.š., je objavio sljedeći ajet: „Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.“ (El Maida, 3.)
Prema gore navedenom, jasno je da, Allah, hikmetile, vjera nije mogla biti kompletna sve dok hz. Resul, a.s., nije objelodanio ko će biti njegov nasljednik.
Potom je Pejgamber, a.s., tražio od sviju da daju zakletvu na vjernost (bejat) hz. Aliji i da mu čestitaju. Među prvima je bio Omer b. El Hattab koji reče: „Čestitam Ibn Ebi Talib! Danas si postao Vodič-Mevla svim mu'minima i mu'minkama.“
Tako je dragi Allah naredio Pejgamberu, a.s., da to učini baš na ovaj dan, i da svi ljudi pripadnici ummeta budu svjedoci toga. Mu'džizom su ga mogli svi čuti.
Šejh hadži Mesud ef. Hadžimejlić
Objavljeno u Kelamu'l Šifa', 1. broj mart 2004.
- Diwan