"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#1326 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote:
Smrcak15 wrote:
salik79 wrote:A, @Salik79, naravno, potvrdjuje.
ako potvrdjujes ono sto Sahara napisao

onda se pitam kako to da ti ides protiv Shijski ucenjaka koji mnogi od njih nisu takvog vjerovanja?

gdje onda zapelo?

Dobro evo pitanje za tebe, sta je to sto Tebe cini shiju shijom, a mene suniju sunijom?

ako su ti vjerovanja ista kao moja, sta je onda to sto Tebe cini Shijom? mozda kazes ti slijedis ehlu bejt, pa ja kazem i svi vjernici slijede Ehlu bejt.

Hocu da mi objasnis kako to da shije kako narodi tako i njihovi ucenjaci , pljuju po ashabima toiliko, i ne samo to kako to da rade tako satanisticke rituale , rezanjem sebe i udaranjem sebe sto je protiv islama i logike.
Preče ti je da TRAŽIŠ HALALA od čovjeka, a ne da nastavljaš neke druge teme, da si se "izdoktrinirao" malo bolje saznao bi šta npr kod učenjaka ehlul hadisa znaći biti šija, biti rafidija, imati pri sebi šiizma pa bi shvatao sve moguće kombinacije, evo ti primjer imam Abdurrezak Es-Sanani poznati autor Musanefa vele za njega imao pri sebi šiizma, Ahmed ibn Hanbel stavljo prste u uši da ne čuje predaje gdje govore negativno o nekim stvarima koje su se dešavale između ashaba, a opet "kukala ti majka" da su ga odbacili kao raviju pola ehli sunnetskih zbirki hadisa ne bi bilo, a od kakvih je "rafidija" imam Buharija uzimao hadise u svom sahihu pamet bi ti stala, stoga ne trči "izdoktriniraj" se polako u prvoj brzini, nekad ima "brda" koja nije lako preći petom...
odgovori na pitanja
sahara1428

#1327 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

kritichar wrote:
Nisam hanefijskog mezheba...
Nema veze, vjerovatno džaferija, htio sam reći da je moj imam Šafija, koliko i Ebu Hanifa, Ahmed, Malik[/quote]

ovo "vjerovatno" ćete "ubiti"

:lol: Moj imam u fikhu je Ahmed, imam dugu bradu i kratke nogavice čini li me to "vehabijom" ali kada sam u džematu svoje braće hanefija klanjam po mezhebu imama Ebu Hanife, izostavljajući sunnete u namazu koje smatram vjerodostojnim, možda griješim ali tako postupam
Drvosjeca iz Dejcica

#1328 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

kritichar wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
kritichar wrote:[
Islam ima isto tako svoje propise, gdje se zna šta je islamski blagdan, dovišta mogu biti bošnjački teferiči ali ne islamski.
Ti nećeš određivati ko će kako biti ugašen, kako vidim nisi član IZ-a, a kamo li neko ko se pita.
Pa ako živiš u ovoj državi onda ti je obaveza povinovati se zakonima iste. Možda ti zakoni nisu najidealniji ali ima lijepo procedura kako se mijenjaju. Propisi islama nisu iznad države, ne barem u ovoj državi i tako treba da ostane. Bošnjaci će sebi određivati šta slave i kako slave a ne neki tamo sa strane. Slažem se da ja neću određivati ali država hoće, budi siguran. Već sam rekao da su Bošnjacima prijetili mnogo ozbiljniji likovi pa su završili na smetljištu istorije a tako ćeš i ti zajedno sa svojim ahbabima.
Nisam siguran o čemu pričaš, pominješ neke prijetnje.....
Pa istomišljenici iz Sirije, prijete Bošnjacima k'o onomad Karadžić, ista je to bagra. :oops:
smrdim/zastrasujuce-prijeti- ... e-isil-a/
kritichar

#1329 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

sahara1428 wrote:
kritichar wrote: Nema veze, vjerovatno džaferija, htio sam reći da je moj imam Šafija, koliko i Ebu Hanifa, Ahmed, Malik
ovo "vjerovatno" ćete "ubiti"

:lol: Moj imam u fikhu je Ahmed, imam dugu bradu i kratke nogavice čini li me to "vehabijom" ali kada sam u džematu svoje braće hanefija klanjam po mezhebu imama Ebu Hanife, izostavljajući sunnete u namazu koje smatram vjerodostojnim, možda griješim ali tako postupam
nisam kompetentan, ja sam vehabit, bar na forumu
kritichar

#1330 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa istomišljenici iz Sirije, prijete Bošnjacima k'o onomad Karadžić, ista je to bagra. :oops:
hoćeš reć ista smo mi bagra?
Drvosjeca iz Dejcica

#1331 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

kritichar wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa istomišljenici iz Sirije, prijete Bošnjacima k'o onomad Karadžić, ista je to bagra. :oops:
hoćeš reć ista smo mi bagra?
Da, svi oni koji ne poštuju zakone ove zemlje (dakle ne vole je), koji kao ovaj munafik pod okriljem navodnog "islama" prijeti Bošnjacima. Rekoh da su i ranije prijetili mnogo ozbiljniji likovi Bošnjacima pa su završili na smetljištu istorije. Ja kada vidim ovog kozojeba ja ne vidim razliku između njega i Karadžića i onih koje takve podržavaju. Ima li razlike? Nema!
SkyLimit

#1332 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by SkyLimit »

Ovaj sto sa probranim klipovima pokusava dokazati koje zlo su Sije se ne razlikuje nista od onih koji sa probranim klipovima pokusavaju dokazati kakvi su svi muslimani. Youtube pun klipova(naslovi na eng.):"Muslimani napadaju zene u suknjicama u Londonu", "Musliman bode covjeka u Parizu i uzvikuje "Allah je najveci" itd. To su te gebelsovske metode propagande potpune dehumanizacije jedne skupine ljudi. Zamisli da neko probere najgore od Sunita i tako pokusa prikazati sve, eto ti si isti takav.

Ali vidljiv je trend da ono sto nam je prije par godina bilo radikalno, danas je prihvatljivo, a dosao je novi, veci radikalizam.

Ne tako davno Selefije koje propagiraju da treba na licu mjesta priklat ko uvrijedi poslanika Muhameda, koje bi nametale ostalima kako da se oblace, kakvu muziku da slusaju, koje bi kaznjavale one koji propuste namaz, koje bi otvoreno diskriminisale osobe drugacijih svjetonazora, koje bi palile "Bogohulne" knjige, koje iskazuju nevjerovatno mrznju prema muslimanima Sijama, ukratko oni koji (zlo)upotrebljavaju svoje demokratsko pravo da kazu kako se treba boriti protiv demokratije, takve Selefije su smatrane vrhuncom vjerskog radikalizma u BiH, a danas su oni vec manje - vise drustveno prihvatljivi. Jest da zagovaraju fasisticku ideologiju, jest da su vjerski fanatici, ali danas su to prakticno ugledni clanovi drustva koji drze predavanja i pune dvorane. Jusuf Barcic nekada nije bio nista radikalniji nego sto su oni danas, pa su opet sva vrata za njega bila sirom zatvorena.

A danas su ovi kao prihvatljivi, a kao losi su tek ovi sto se prikljucuju teroristickim organizacijama. Hocemo li se za deset godina naviknuti i na ove druge, a doci ce treci jos gori, pa ce onda kao oni biti ti radikalni, postoji li tu uopce podvucena crta za nivo radikalizma koji je drustveno neprihvatljiv? I ne moze se biti malo ekstremista, ili jesi ili nisi.
Haris.ba

#1333 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Haris.ba »

http://islamskazajednica.ba/vijesti/akt ... ih-dzemata

Mislim da je važno citirati čitav odgovor. I otkud Fatmir u čitavoj ovoj priči?
Sarajevo, 23. februar 2016. (MINA) - Na email adresu web-sajta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 19.02.2016. godine pristiglo saopćenje tzv. „Koordinacije nezavisnih džemata“ koje je javnosti dostavljeno putem adrese g. Fatmira Alispahića. S tim u vezi, g. Alispahiću je upućen i odgovor
Na email adresu na web-sajta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pristigao je email koji ste uputili u ime navodne „Koordinacije nezavisnih džemata“, a u kojem pozivate reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića da, 27.02.2016. godine, obezbijedi neki od prostora IZ-e u Sarajevu u kojem bi predstavnici tzv. „Nezavisnih džemata“ Reisu-l-ulemi i javnosti predstavili uvjete pod kojima se može postići dogovor. Niste nam objasnili u kom svojstvu se Vi ovdje pojavljujete: kao njihov član, predstavnik, pravni zastupnik, glasnogovornik, ili samo „poštar“ koji prenosi tuđe poruke. Kako se, međutim, ni četvorica članova navodne „Koordinacije nezavisnih džemata“ također nisu legitimirali na pravi način (bez predstavljanja, bez potpisa i bez adrese), mi Vam sugerišemo da u svojstvu u kojem se najkomotnije osjećate prenesete na Vama poznatu adresu ono što naše džematlije i šira javnost u našoj zemlji već odavno znaju.

Gospodine Alispahiću,

Islamska zajednica je svoju otvorenost pokazala pozivom svim skupinama koje su organizirane izvan institucionalnog okvira IZ-e, a koje nezakonito i nelegalno obavljaju poslove iz nadležnosti Islamske zajednice, da se uključe u institucije IZ-e i pristupe legalnim organima. Ovaj proces na terenu vode muftije i glavni imami, na pravnoj osnovi koja se temelji na Ustavu IZ-e u BiH, Zakonu o položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini te drugim pravnim aktima Države i Zajednice. Islamska zajednica je ovim pokazala svoju otvorenost i spremnost da svi oni koji nisu članovi IZ, nakon učlanjenja steknu prava i preuzmu obaveze koje to članstvo podrazumijeva.

Islamska zajednica će slijediti odluke svojih organa i provoditi ih na teritorijalnom principu. Za sve koji istinski žele razgovore ovo je jedini ispravan put. Islamska zajednica neće ni sa kim pregovarati o onome što je njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u BiH a pogotovo ne sa nekim ko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini. Tražit ćemo da svi takozvani „džemati“ koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti Islamske zajednice budu zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni sa kim pa ni sa Vama niti članovima navodne „Koordinacije“.

Gospodine Alispahiću,

Šta znači Vaš zahtjev za susret i pregovore sa Reisu-l-ulemom u isto vrijeme kada se na web-portalima pojavio snimak obraćanja jednog od bivših članova tih paradžemata, izvjesnog Amira Selimovića, koji, navodno, boravi na ratištu u Siriji, u kojem on najavljuje svoj krvavi pohod na Baščaršiju, upućujući najmonstruoznije prijetnje reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću i muslimanima? Vi bi ste javnosti, također, trebali objasniti zašto u bilo kakvu vezu dovodite paradžemate sa četnicima, kao da koljače nevinih ljudi treba dijeliti po vjerskoj, nacionalnoj i ideološkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Javnosti je trebalo objasniti ko nastoji „zapodjenuti međubošnjački konflikt“, kao i druga pitanja koja navodite u pismu, ali mi smo očekivali od Vas, prije svega, da jasno dignete svoj glas protiv nekompetentnog, avanturstičkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara koji nam monstruoznim zloupotrebama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve. To je najmanje što smo od Vas očekivali“, stoji u odgovoru web-sajta Islamske zajednice upućenom g. Alispahiću.
Connaisseur Karlin

#1334 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Connaisseur Karlin »

iZ protiv paradzemata,a Bosnjaci protiv Bosnjaka!
Drvosjeca iz Dejcica

#1335 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Connaisseur Karlin wrote:iZ protiv paradzemata,a Bosnjaci protiv Bosnjaka!
Dobar dio takvih se ne smatra Bošnjacima, otvoreno to govore, odnosno ne interesuje ih država, prijete istoj, prijete Bošnjacima i sve što ima veze sa državom BiH njima je strano. Iz ovog razloga ne bih ja baš rekao Bošnjaci protiv Bošnjaka. Onaj ko negira ovu državu, njene osnovne postulate i zakone, ne može biti patriota a ponajmanje Bošnjak. Ova država je daleko od savršene ali je Bošnjacima jedna jedina, tu nema dileme. Svi koji su protiv ove države trebaju se tretirati jednako. :oops:
Connaisseur Karlin

#1336 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Dobar dio takvih se ne smatra Bošnjacima, otvoreno to govore, odnosno ne interesuje ih država, prijete istoj, prijete Bošnjacima i sve što ima veze sa državom BiH njima je strano. Iz ovog razloga ne bih ja baš rekao Bošnjaci protiv Bošnjaka. Onaj ko negira ovu državu, njene osnovne postulate i zakone, ne može biti patriota a ponajmanje Bošnjak. Ova država je daleko od savršene ali je Bošnjacima jedna jedina, tu nema dileme. Svi koji su protiv ove države trebaju se tretirati jednako. :oops:
Problem drzave BiH je nepostojanje Bosanske i Hecregovacek politike,a umjsto toga postoje tri politike,nema od toga puno hajra.

Koliko je paradzemata u FBiH,a koliko u RS?
Drvosjeca iz Dejcica

#1337 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Connaisseur Karlin wrote:
Problem drzave BiH je nepostojanje Bosanske i Hecregovacek politike,a umjsto toga postoje tri politike,nema od toga puno hajra.

Koliko je paradzemata u FBiH,a koliko u RS?
Ne bih ja rekao da ne postoji politika BiH, ona postoji ali je slaba. Recimo primjer ministra Mektića i Šarovića su pokazatelj da oko nekih stvari je vrlo lako moguće imati zajedničku i usaglašenu politiku. Mislim da to nije tema ove emisije.

Zaista nemam podatak koliko je tih paradžemata u RS-u. Oni koji ne poštuju zakone ove zemlje, rade protiv nje (a takvih je evo vidimo na svim stranama) zaslužuju jednak tretman. Ne vidim gdje je problem?
Connaisseur Karlin

#1338 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Ne bih ja rekao da ne postoji politika BiH, ona postoji ali je slaba. Recimo primjer ministra Mektića i Šarovića su pokazatelj da oko nekih stvari je vrlo lako moguće imati zajedničku i usaglašenu politiku. Mislim da to nije tema ove emisije.

Zaista nemam podatak koliko je tih paradžemata u RS-u. Oni koji ne poštuju zakone ove zemlje, rade protiv nje (a takvih je evo vidimo na svim stranama) zaslužuju jednak tretman. Ne vidim gdje je problem?
hvala
Fudo Bosna

#1339 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

arzuhal wrote:
sahara1428 wrote:
Hoće li imam Šafija biti šija ako nikada kada bi spomenuo Muaviju NASAMO u svom Kitabu-l-umm nije napisao radijallahu anhu, a ehli sunnetske uleme koji su govorili protiv Muavije ima i previše, jesu li i oni šije ali bez TUKJE
Imam Šafija je rekao: Ako ljubav prema Ehli-bejtu znači da je neko rafidija - ja sam prvi rafidija!
:thumbup:

Veliki alim !
Dexx1

#1340 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Dexx1 »

@Smrcak drzi se debata sa ateistima, oko ovih unutarislamskih stvari se nemoj brate raspravljati. Koliko vidim, ima dosta osetljivih i slozenih pitanja na koje sasvim jednostavno odgovaras sto je potpuno pogresan nacin.

Prodji se ovih anti-siitskih videa, dosta toga je namontirano u zadnje vrijeme iz politickih razloga. Sunniti se sa siitima ne slazu u odredjenom broju pitanja, ali je u interesu i jednih i drugih zajednistvo i jedinstveno delovanje. Posljedice suprotnih postupanja od tog vidimo u razrusenim muslimanskim zemljama, a kome takvo stanje odgovara? Naravno, samo neprijateljima muslimana.
Smrcak15

#1341 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

Dexx1 wrote:@Smrcak drzi se debata sa ateistima, oko ovih unutarislamskih stvari se nemoj brate raspravljati. Koliko vidim, ima dosta osetljivih i slozenih pitanja na koje sasvim jednostavno odgovaras sto je potpuno pogresan nacin.

Prodji se ovih anti-siitskih videa, dosta toga je namontirano u zadnje vrijeme iz politickih razloga. Sunniti se sa siitima ne slazu u odredjenom broju pitanja, ali je u interesu i jednih i drugih zajednistvo i jedinstveno delovanje. Posljedice suprotnih postupanja od tog vidimo u razrusenim muslimanskim zemljama, a kome takvo stanje odgovara? Naravno, samo neprijateljima muslimana.
Sunniti se sa siitima ne slazu u odredjenom broju pitanja, ali je u interesu i jednih i drugih zajednistvo i jedinstveno delovanje.
ako ce mi psovati mater i proklinjati , majku Aishu, onda mi tako jedinstvo netreba
salik79

#1342 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:
Dexx1 wrote:@Smrcak drzi se debata sa ateistima, oko ovih unutarislamskih stvari se nemoj brate raspravljati. Koliko vidim, ima dosta osetljivih i slozenih pitanja na koje sasvim jednostavno odgovaras sto je potpuno pogresan nacin.

Sunniti se sa siitima ne slazu u odredjenom broju pitanja, ali je u interesu i jednih i drugih zajednistvo i jedinstveno delovanje.
ako ce mi psovati mater i proklinjati , majku Aishu, onda mi tako jedinstvo netreba

Jah, zato kada recimo sejh sejjid Hasan Nasrullah kaze da je to i njegova majka, te da je vrijedjanje nje haram, onda je u pitanju TUKJA :oops: Je l' tako? :D
fatamorgana

#1343 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by fatamorgana »

Salikaga, jel' tebi Homeini šta u rodu? :wink:
Smrcak15

#1344 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

salik79 wrote:
Smrcak15 wrote:

Jah, zato kada recimo sejh sejjid Hasan Nasrullah kaze da je to i njegova majka, te da je vrijedjanje nje haram, onda je u pitanju TUKJA :oops: Je l' tako? :D
taj isti nasrullah salje hezbollah u siriji da ubijaju muslimane
salik79

#1345 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

fatamorgana wrote:Salikaga, jel' tebi Homeini šta u rodu? :wink:
Voljeni brat ;-)
fatamorgana

#1346 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by fatamorgana »

salik79 wrote:
Voljeni brat ;-)
Dobro, a što se ' vako smrko na slici?
salik79

#1347 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:
salik79 wrote:
Smrcak15 wrote:
taj isti nasrullah salje hezbollah u siriji da ubijaju muslimane
Je l' ti psuje majku?! :oops: A ti isti koje ti stujes nisu poslali koljace u Siriju, u konacnom cilju unistenja Hizbullaha?! Osluhni malo sta general Wesley Clark govori!

Ima li muslimana u Jemenu?!
salik79

#1348 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

fatamorgana wrote:
salik79 wrote:
Voljeni brat ;-)
Nije se smrko. Inace ovo je jedina slicica, koju sam pronasa, a da zadovoljava dimenzije.
fatamorgana

#1349 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by fatamorgana »

salik79 wrote:
fatamorgana wrote:
salik79 wrote:
Nije se smrko. Inace ovo je jedina slicica, koju sam pronasa, a da zadovoljava dimenzije.
Dobro, ako se nije smrko šta mu je onda?
salik79

#1350 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

fatamorgana wrote:
Dobro, ako se nije smrko šta mu je onda?
Sunce.
Post Reply