Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#1326 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 512MB »

Nije problem ni CO2 ni NOx ni ugalj ni Euro345 dizel... problem je sto kotlina u kojoj je sarajevo nema kapacitet za toliko ljudi. Sarajevo je grad za max 50k stanovnika. Sarajevo nema mogucnosti kao Zagreb, Ljubljana, Beograd, oa ni kao Banja Luka il Bijeljina...

Rjesenje, selidba u Konjic, Visoko, Trnovo, itd itd. Decentralizacija.
Last edited by 512MB on 04/12/2018 15:09, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#1327 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by detroit-mercy »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:
Kikibombona wrote:Ovdje dolazimo do jaza izmedju finansijski stabilnih (da tako kazem) i siromasnih. A imaj na umu, siromasni su vecina.
Ima tu još jedna stvar... Ne živi siromašni samo u kućama... Ima siromašnih i po zgradama koliko hoćeš... Pa su prisiljeni plaćati grijanje... Koliko imaš penzionera što od 300 i nešto maraka penzije plaćaju grijanje 100 i nešto maraka...

Zašto bi onda ovi iz kuća (dobrim dijelom nelegalnih) imali tu privilegiju da mogu ići za jeftinijim varijantama loženja svega i svačega? :-)

Dalje, kako se može zvati sirotinjom neko ko ima auto i pritom živi u gradu? :-)
Opet kazem, po vasim komentarima, u Sarajevu nema sirotinje. Hvala SDA.

Ne znam kako je u Sarajevu sto se tice grijanja, znam da u ZE mnogi ljudi ne placaju grijanje jer nemaju od cega. Sada nekima odbijaju od plate za ogroman dug sto dovodi do teske situacije i golog prezivljavanja. Sta reci za penzionere? Ako nemas pomoc sa strane, osudjen si na javnu kuhinju, kupovinu trulog voca i povrca, robe sa isteklim rokom itd.

Mene nervira bahatost materijalno stabilnih. Ja se grijem na plin i imam hibridno auto. Boli me qrac, ja hocu da vozim. Ostalima treba sve zabraniti. Nema socijalne osjetljivosti. Ako si sirotinja, nemoj se grijati i idi pjeske.

Ja sam vazda na strani siromasnih pa taman rak fasovao od zagadjenosti. Licno ne zagadjujem nista. Nemam auto, grijem se na struju, ne pusim cigare. Nikakav dim ne ispustam.
Ma ljudi voze Golf2cu sto je to najbolje auto na planeti plus ima vrijednost jer vec spada u oldtimere :mrgreen: .
stakasa

#1328 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

Cudi me da niko ne spominje educiranje... Nemoguce je da su ljudi koji pale gume svjesni sta rade. Ipak svako sebe najvise voli
detroit-mercy

#1329 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by detroit-mercy »

I vazda su mi sega ove teme i zapaljiva retorika glede zraka u RajvuSA a vamo zimi niti u jedan prostor ne mozes uci i biti duze od dvije minute od gustoce duhanskog dima :mrgreen: How yes no :mrgreen: .
Seyfo

#1330 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Seyfo »

MMM1977 wrote:
Seyfo wrote:Oni što lože obuću i vozaju G2D su najosjetljivija i najbitnija kategorija. Glasačka mašinerija SDA, a i najmanje im fali da se dignu i naprave pariški scenarij ako im kažeš "nema više vozati ispod EURO 4 ili nema ložiti ovčiju balegu i ugalj". Pa ti stisni jajane
Pa evo sad prilike, nece biti sda u ks, mogu se donijeti mnoge mjere. A te sto bi da krse zakon naustrb svih drugih samo palijom po bubrezima.
Slažem se, sve oči su uprte u njih. Taman se sastavljaju dok je zagađenje na maksimumu. Prvi test za njih.
Međutim, kako navedoh, nikome nije laHko donositi mjere koje nisu popularne. Mnogi na rubu egzistencije mogu se mrznuti ili grijati na gumu od traktora. Voziti samo G2D ali da mu registracija nije skuplja od auta.

Takođe,šta mislite, kada bi došla neka nova vlast pa krenula rušiti nelegalne objekte, bez plana, dozvole, u vodozaštitnoj zoni? Isključivati im struju jer su nelegalni korisnici, vodu jer ugrožavaju čitav grad? Dići takse na aute ispod EURO 4 pa da G2D bude jeftiniji od registracije? Zabraniti cigare u zatvorenim obektima takse na duhan još podići? Imali bi novi bošnjački ustanak. Scene iz februara 2014 i Pariza ovih dana bile bi samo zagrijavanje a ta vlast bi odmah bila na dnu popularnosti.
Ci-Nick

#1331 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

512MB wrote:Nije problem ni CO2 ni NOx ni ugalj ni Euro345 dizel... problem je sto kotlina u kojoj je sarajevo nema kapacitet za toliko ljudi. Sarajevo je grad za max 50k stanovnika. Sarajevo nema mogucnosti kao Zagreb, Ljubljana, Beograd, oa ni kao Banja Luka il Bijeljina...

Rjesenje, selidba u Konjic, Visoko, Trnovo, itd itd. Decentralizacija.
Ni u Visokom nije ništa bolje, cijela dolina rijeke Bosne sve do Doboja je takva. A prije par dana sam prolazio kroz Konjic i kod njih zrak "miriše" na ugalj. Istina nema tolikog zagađenja.
stakasa

#1332 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

Seyfo wrote:
MMM1977 wrote:
Seyfo wrote:Oni što lože obuću i vozaju G2D su najosjetljivija i najbitnija kategorija. Glasačka mašinerija SDA, a i najmanje im fali da se dignu i naprave pariški scenarij ako im kažeš "nema više vozati ispod EURO 4 ili nema ložiti ovčiju balegu i ugalj". Pa ti stisni jajane
Pa evo sad prilike, nece biti sda u ks, mogu se donijeti mnoge mjere. A te sto bi da krse zakon naustrb svih drugih samo palijom po bubrezima.
Slažem se, sve oči su uprte u njih. Taman se sastavljaju dok je zagađenje na maksimumu. Prvi test za njih.
Međutim, kako navedoh, nikome nije laHko donositi mjere koje nisu popularne. Mnogi na rubu egzistencije mogu se mrznuti ili grijati na gumu od traktora. Voziti samo G2D ali da mu registracija nije skuplja od auta.

Takođe,šta mislite, kada bi došla neka nova vlast pa krenula rušiti nelegalne objekte, bez plana, dozvole, u vodozaštitnoj zoni? Isključivati im struju jer su nelegalni korisnici, vodu jer ugrožavaju čitav grad? Dići takse na aute ispod EURO 4 pa da G2D bude jeftiniji od registracije? Zabraniti cigare u zatvorenim obektima takse na duhan još podići? Imali bi novi bošnjački ustanak. Scene iz februara 2014 i Pariza ovih dana bile bi samo zagrijavanje a ta vlast bi odmah bila na dnu popularnosti.
Ali zasto se ovoliki obzir ima prema ovoj populaciji, sta je sa onima sto rade, sute, ispunjavaju svoje obaveze a djeca im se truju, zar su u tolikoj manjini? Ili su samo previse tihi?
Haris.ba

#1333 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: pa zdravstvo ide iz budžeta kantona (sve hemoterapije, rezuckanja i sl) tako da na kraju sve kanton plati a što se tiče droge i uglja mislim da je par tona uglja malo teže sakriti od par kg narkotika :) ako SBK može stati u kraju ilegalnoj sjeći drva i izazvati nestašicu na cijelom tržištu što znači i kod nas se može stati u kraj čumuru ako se želi :)
Zdravstvo ne ide iz budžeta kantona. Idu samo tzv. kapitalne investicije i garancije za kredite. Ostalo ide iz fonda koji se puni iz doprinosa.

U SBK (uglavnom u Novom Travniku) jeste krenulo se sa sprečavanjem nelegalne sječe - ali to će se riješiti. I to povećanom kupovinom uglja. :D

Neće narod preći sa drva na solarne kolektore. I nije postavljanje rampe da se spriječi prolaz kamiona sa šumom nastao usljed ljubavi prema šumama.

"Problem" je što postoji tržište, i sve se može izvesti vani. Jednostavno jedan interes pretegao nad drugim interesom.
Seyfo

#1334 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Seyfo »

Jbg samo sila se gleda. Eno vlasti u Francuskoj IPAK odlučile da ne dižu cijene goriva.
Haris.ba

#1335 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

stakasa wrote:Cudi me da niko ne spominje educiranje... Nemoguce je da su ljudi koji pale gume svjesni sta rade. Ipak svako sebe najvise voli
Jelde da zafrkavaš?

Image
i agree

#1336 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by i agree »

Seyfo wrote:Jbg samo sila se gleda. Eno vlasti u Francuskoj IPAK odlučile da ne dižu cijene goriva.
Divna drzava,moralo je bit povrijeđeno toliko ljudi,par cak i ubijeno da bi donjeli tu odluku.
Ci-Nick

#1337 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

stakasa wrote: Ali zasto se ovoliki obzir ima prema ovoj populaciji, sta je sa onima sto rade, sute, ispunjavaju svoje obaveze a djeca im se truju, zar su u tolikoj manjini? Ili su samo previse tihi?
To su uglavnom Bosanci,.. ostali, manjina koja bi legalno da živi u normalnoj zemlji sa normalnim odnosom države i čovjeka prema čovjeku,..
stakasa

#1338 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

Haris.ba wrote:
stakasa wrote:Cudi me da niko ne spominje educiranje... Nemoguce je da su ljudi koji pale gume svjesni sta rade. Ipak svako sebe najvise voli
Jelde da zafrkavaš?

Image
Cesto nastupe s argumentom neke nene koja je zivila sto dvanaest godina a pusila svaki dan. Probij mu glavu koliko steti. Na kraju ce mu reagovat zena, djete, rece mu nemoj mene vise trovat. Opet je i to lakse nego mu kucu s bagerom srusit :D
insaneinthebrain

#1339 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

Pusaci dosli na svoje sa smogom. Izadju napolje nadishu se smoga i u pola manje cigara troshe :mrgreen: :run:
VladaFBiH

#1340 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
VladaFBiH wrote: pa zdravstvo ide iz budžeta kantona (sve hemoterapije, rezuckanja i sl) tako da na kraju sve kanton plati a što se tiče droge i uglja mislim da je par tona uglja malo teže sakriti od par kg narkotika :) ako SBK može stati u kraju ilegalnoj sjeći drva i izazvati nestašicu na cijelom tržištu što znači i kod nas se može stati u kraj čumuru ako se želi :)
Zdravstvo ne ide iz budžeta kantona. Idu samo tzv. kapitalne investicije i garancije za kredite. Ostalo ide iz fonda koji se puni iz doprinosa.

U SBK (uglavnom u Novom Travniku) jeste krenulo se sa sprečavanjem nelegalne sječe - ali to će se riješiti. I to povećanom kupovinom uglja. :D

Neće narod preći sa drva na solarne kolektore. I nije postavljanje rampe da se spriječi prolaz kamiona sa šumom nastao usljed ljubavi prema šumama.

"Problem" je što postoji tržište, i sve se može izvesti vani. Jednostavno jedan interes pretegao nad drugim interesom.
u pravu si samo je "MINISTARSTVO ZDRAVSTVA KANTONA SARAJEVO" sa nekih 24 miliona na budžetu - do mene je

što se tiče "ljubavi prema šumama" i ovdje se rađa ljubav prema novoj vlasti koja je dobila vruć krompir i mora nešto poduzeti - ovdje ima malo više na strani 8 i 9 https://www.klix.ba/vijesti/bih/procita ... 81204083#8
Last edited by VladaFBiH on 04/12/2018 15:37, edited 2 times in total.
Kikibombona

#1341 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Kikibombona »

MMM1977 wrote:
Kikibombona wrote:
MMM1977 wrote:Vječito iste dileme, trebamo se svi trovati zato što neko neće/ne može da finansira utopljavanje objekta, normalno grijanje i sl. Pa braco/seko, fino u podstanare, ko kaže da moraš imati kuću ako je ne možeš normalno opremiti.

Automobili isto, sve ispod euro 4 zabraniti u gradovima a eko takse podići do nebesa.

Boli me više kurac šta ko misli, zakoni ima da se poštuju. Mnogi od nas rade i plaćaju razne doprinose, poreze, prireze i ine pičke materine da bi živjeli normalno a treba da nas truju oni što na silu hoće da imaju kuću i auto.

Za mobitel, original nike, kladionice, kafe se ima.
Pusti snovi.

BiH je siromasna zemlja i siromasni su ovdje vecina. Nema tog mudonje koji ce donijeti ovakve odluke.

A kome je do cistog zraka neka ide u Svedsku.

Kada elita nije sposobna osigurati bolje plate i penzije svome narodu onda neka sa svojim narodom udise otrov. Posteno da postenije ne moze biti.

Placa radnika 600km i onda kuka na zrak. Crkni.

Isto me zaboli za elitu. Ili neka puste da radi ko sta hoce, sto onda ja moram poštovati zakone? Ili neka svi poštuju sve ili niko nista.

Svakako vlast ovdje nikad nema vecinu, a ti glupsoni koji loze gume, opanke, losi cumur i slicno i dalje aliju traze kad glasaju na bilo kojim izborima.
Sistem spojenih posuda.

Elita ciljano zaglupljuje narod. Elita je nesposobna osigurati bolji standard. Elita je glavni krivac za situaciju u kojoj se nalazimo.

Rezultat svega je otrovan zrak i sve ostalo sranje koje konzumiramo na dnevnom nivou.

Meni je na neki nacin drago i zelim da na bude sto gore, da bi se konacno trznuli i poceli raditi za opste dobro. Volio bih da se debelo oporezuju plate iznad 1 000km, da nas dobro udare po dzepu, da bi se konacno pokrenuli. I ovaj model par-nepar je odlican, samo da gospoda pjesaci i u hodu skonta da se mora anagzovati i mijenjati sistem. Nece ga mijenjati nepismeni sirotan sto lozi cumur i stare papuce.
славянин

#1342 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by славянин »

Koja elita je kriva sto lozis opanke ?
Thorgerson

#1343 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Mi mozemo ovu zimu halaliti, pa ne mozes sada nesta rjesavati. :roll: Mi sada mozemo samo rjesavati iducu zimu.

Automobili.

- Povecati porez na dizelase. Dakle, na registraciju za 2020. godinu puknuti jos 100 KM ako je dizel. Registraciju 2021. godinu 150 KM. Naravno, i tu napraviti razrede. Nije isto dizel 1996 godiste i dizel 2017. godiste. Po trenutnom rezonu jeste. Ljudi ce masovno preci na benzin/plin - i ovo je dokazano da radi u citavom svijetu, zasto ne bi i kod nas?

- Kombinacija sa gornjom mjerom, dizelase euro1, 2 i 3 toliko oporezovati, da se ljudima zamanta. Dakle, oporezovati da uopste ni ne pomisle da posjeduju takvo auto. Ako bas hoces da posjedujes, onda ces da debelo platis. Plus - ugraditi filtere gdje god je moguce.

Za nadati se da ce i cestovna infrastruktura biti bolja, pa eto mozda ove mjere i donesu neki rezultat. I ovo cemo morati pod hitno uraditi, jer cinjenica je da se zapad rjesava dizelasa. Svo to smeće uskoro dolazi kome? Pa jednim dijelom i nama. I mi cemo tek ovdje imati pravi problem. Znaci ovo su MUST mjere za narednih 5-10 godina. Jer to smece se ne smije ovdje dovuci. Barem ne u tolikoj kolicini, koliko ce biti dovuceno ako se nesto ne poduzme.

Grijanje

Naravno, najveci dio zagadjenja se odnosi na grijanje. Problem je sto je vecina gradova u BiH u kotlini. Temperaturnom inverzijom nastaje belaj. I svaku zimu imamo istu situaciju u svim gradovima. Mozda je Sarajevo sada na tapeti, Tuzla i sl. Ali i manji gradici, naselja su u totalnom haosu. Tu je situacija jos gora. Samo eto nemaju ni mjerne stanice, ali u vecim gradovima opet postoji neki sistem grijanja. U manjim nema nista. Da ne govorim da neki nemaju ni plin. Dakle imas struju ili drva (bas ono tezak izbor za izabrati). Evo za primjer i Sarajevo. Jedno naselje poput Hrasnice uopste nema sistem centralnog grijanja.

Svi seru po novim zgradama, a ne shvataju da te nove zgrade prate neke standarde sto se tice izolacije. Sve te zgrade imaju kalorimetre. Dakle, svaka nova zgrada sigurno i dokazano ce manje zagadjivati nego bilo koja starija (koja nema fasadu, gdje se grijanje nepotrebno rasipa, jer nema kontrole temperature, slabi krovovi itd.) O individualnim lozistima/kucama da ne govorim. Centralno grijanje je jednostavno najvsise ekoloski prihvatljivo za grad. Imas jednu pec i dimnjak, ali grije 1-2 zgrade i 500-600 ljudi. Ovamo imas 5 dimnjaka i grije se 10 ljudi i pritom lože bog sami zna sta. Toplane zna se sta loze i postoje pravila i procedure sta se smije, sta ne.

- Stroga kontrola i zatvaranje ilegalnih prodavaca uglja. Ako su nedavno bili pokrenuli kontrolu ilegalnog softvera i zasli bili po firmama, preturali sve. Nemojte mi reci da ne mogu sprijeciti ilegalne prodavace uglja. Ono, nije da ga prodaju ispod stola. Isto i sa drvima.

- I na kraju fasade. Obnova fasada i izolacija. Da smo do sada to radili, da se svake godine 5 zgrada rjesavalo imali bi bolju situaciju. Ljudima ne dati da zive u kuci koja nema fasadu. Kako? Jednostavno, ne mozes dobiti nikakve prikljucke dok ne ZAVRSIS kucu. Ako ja nisam mogao da uselim u zgradu dok nije prosla sve moguci i nemoguce tehnicke prijeme, pa kako moj komsija pored moze zivjeti u kuci bez fasade!? Kako?! Dakle, nemas fasadu - neces dobit ni vodu, ni struju ni nista. Pa ako hoces ti zivi tu.

- Subvencionirati ljude da se ufate plina i peleta. Pec za pelet je skupa i to je najveci problem. Plin pokusati potrosacima pruziti sto nizu cijenu i izbaciti nepotrebne mešetare u liniji isporuke plina (plin dok dodje u neki stan u Sarajevu prodje kroz tri ruke). Evo za Sarajevo bi najbolje bilo da kanton sa nekim proizvodjacem peleta, udruzi snage u neko jpp i na taj nacin obezbjedi svim stanovnicima koji zele jeftiniji pelet. Napraviti neki plan, da se ljudi prijave, te koliko hoce peleta, kanton to subvencionira, plati proizvodjacu direktno.
Kikibombona

#1344 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Kikibombona »

detroit-mercy wrote:I vazda su mi sega ove teme i zapaljiva retorika glede zraka u RajvuSA a vamo zimi niti u jedan prostor ne mozes uci i biti duze od dvije minute od gustoce duhanskog dima :mrgreen: How yes no :mrgreen: .
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Licemjerstvo buraz.

Unistim se dimom, disati ne mozes. Dodjem kuci, sve usmrdim. Sve moras prati, ode struja, odjeca se fuca. :D

A sminker sto pusi kao ciro u kafani ovdje baca drvlje i kamenje na seljaka sto lozi cumur. A on sto truje nepusace to nema veze. :D
i agree

#1345 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by i agree »

Ne kontam sto se bunite pa iz shisha bara ne izlazite,za vas je ovo poklon shisha :lol:
JThomas

#1346 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JThomas »

sve diraj ali dizlo ne diraj. u nas frajer izleti sto hiljada za auto pa se hvali kako troši 3,7 na otvorenoj, a u gradu "do 6".
Kikibombona

#1347 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Kikibombona »

славянин wrote:Koja elita je kriva sto lozis opanke ?
Bosansko-hercegovacka elita. I to je kurac od elite. Zato je narod u globalu jos veci kurac.

Ja sam danas napao covjeka jer je bacio papir od bureka na sred ulice. On gleda kao da sam lud, ne konta da je nesto pogresno uradio. Isti takav ce naloziti opanak.

Englezi i Francuzi su u nekim periodima bili jos veca stoka pa ih je neko emancipovao.
Dozer

#1348 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Kikibombona wrote: Slazem se sa tobom u svemu osim da siromastvo gradjana nije osnovni uzrok problema.

Bivsi premijer Mujezinovic je rekao, u BiH se odlicno zivi, ljudi imaju novca. Voze se nova auta, restorani puni, iz prodavnica se pune kese iznose itd.

Ako je tako, odmah zabraniti lozenje. Ako smo imucan narod kao sto kaze SDA, neka se svi griju na plin, pelet ili struju. Rijesen problem.
Stvari nikad, ali bas nikad nisu crno-bijele. To svi znamo.
Prvi i osnovni uzrok svih problema ovdje je - vlast. Znamo da je vlast u protekle skoro 3 decenije ovdje bila i jeste - SDA. To je prva i osnovna adresa za sve probleme.

E, tek onda dolazimo do siromastva kao jednog od uzroka. Medjutim, siromastvo je zapravo samo posljedica, a nikako uzrok. Uzrok je totalno pogresna politika. Za svo sranje u Sarajevu, konkretno, nikako ne mogu biti krivi Srbi i Hrvati, nego samo i jedino - Bosnjaci, tj. vlast, tj. SDA. Minderaska politika nikad nije niti ce biti = ekonomija, razvoj i prosperitet, a pogotovo ne zastita gradjana.

To sto je ona klocina Mujezinovic pricao je jedna najobicnija nebuloza. Uostalom, i on sam, kao covjek je nebuloza, pa se nista drugo nije ni moglo ocekivati.
Ali, u Sarajevu siromastvo sigurno nije osnovni uzrok ovog stanja, jer, ponavljam - kako moze biti siromasan neko ko ima kucu, auto, pare za gorivo za taj auto, a - lozi cumur? Onda nam se definicija siromastva malo razlikuje....

Gledam cijene uglja po pik-u, i vidim da je to oko 120 KM, pretpostavljam da se radi o toni, a bukovina oko 100 KM, pretpostavljam za kubni metar. Koliko moze trajati tona cumura ili metar drva? Moze li mjesec dana? Cisto sumnjam... Ako neko zna, hajde, napisite, pa da bacimo racunicu.
Matzan

#1349 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Matzan »

Ovi što svu krivicu svaljuju na dizelaše po normi Euro 1, 2 i 3 pitanje, zbog čega je svijet uopšte dozvolio proizvodnju ovakvih štetočina?
Kao da mi nešto govori da će se ista priča pričati za koju godinu za one sa normom 4, 5, 6.
alibaba_i_30_godina

#1350 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by alibaba_i_30_godina »

Matzan wrote:Ovi što svu krivicu svaljuju na dizelaše po normi Euro 1, 2 i 3 pitanje, zbog čega je svijet uopšte dozvolio proizvodnju ovakvih štetočina?
Kao da mi nešto govori da će se ista priča pričati za koju godinu za one sa normom 4, 5, 6.
Tako je. Trebali su odmah prije 50-ak godina proizvesti automobile opremljene motorima sa normom preko 4 i ne bi bilo danas ovih problema. :roll: :roll:

Isto tako i sa mobitelima, kompjuterima i ostalim. :oops:
Post Reply