Nije tema za šire nego rekli smo i da je u Iranu, Pakistanu i Saudiji šerijat pa negdje žene voze, a negdje ne voze i sve to po 'šerijatu'. Da li baš? Koliko će se žena naših efendija i muftija pridržavati ove Safetove fetve? Provjerljivo je.5 0 5 wrote:zanimljivo je da si na ateizmu pokusavao diskreditirati moje izvore sa izgovorom da je zapadnjacka propaganda. sad je odjednom postala crna hronika. ja o isisu nikad nisam pisao, nego o obicajima u yemenu, arabiji i slicnim prostorima koji koriste primitivne zakonike iz srednjeg vijeka. opet, ako tebe svrbi, pocesi se. nisam ja kriv sto je tamo tako. a ovdje nece nikad biti. a razlog je jednostavan. ta pravila su prevazidjena davno. zena nije zivotinja. koliko god se takva ideja tebi svidjala.skupljac_zeljeza wrote:Ma jah. ISIL je islam iako je to grupa od 30-40 hiljada u grupi od 1,5 milijardi. Idi dalje analogijom i za ostalo.
Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
- skupljac_zeljeza
#1326 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
-
5 0 5
#1327 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
nije problem u tom zaostalom zakoniku, nego u interpretaciji istog. a tako je bilo od svijeta i vijeka u bilo kojoj religiji. pricamo o polozaju zena u takvom sistemu. kao npr. da li je zeni dozvoljeno da sama putuje autom do zenice. i tome slicne horor gluposti.skupljac_zeljeza wrote: Nije tema za šire nego rekli smo i da je u Iranu, Pakistanu i Saudiji šerijat pa negdje žene voze, a negdje ne voze i sve to po 'šerijatu'. Da li baš? Koliko će se žena naših efendija i muftija pridržavati ove Safetove fetve? Provjerljivo je.
-
Niemand
#1328 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Tvoj post nije bezveze ko ovi bezveze postovi. Ni ti nisi bezveze jer prepoznajes rijeci koje su bezveze.piupiu wrote: Komentar moderatora
Da ne izlistavam sve moguće primjere s ove teme, molim vas da odmorite s upotrebom riječi 'kozo*eb". Konstantno repliciranje jednim totalno bezveznim i uvredljivim stereotipom na gotovo svakoj temi koja se dotiče islama je totalno bespotrebno, neprihvatljivo i besmisleno; a pravila foruma su jasna i možete ih pročitati ovdje:
http://forum.klix.ba/uslovi-koristenja- ... 15737.html
Hvala.
- ExNihilo
#1329 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Kikibombona wrote:PametnjakovicuExNihilo wrote:
Tada preciziraš da misliš na karakternu osobinu, a ne biološku osobinu. Onda ti objasnim da je rasprava o karakternim osobinama u kontekstu priče o razlikama muškarca i žene imbecilna, jer iste nisu nature već nurture..
Genetika nema uticaj na karakter, ne odredjuje ga ni najmanje?
Da li temperament utice na formiranje karaktera?
Preporučujem da u rječniku pogledaš pod "zamjena teza". Jer to je logička greška koju koristiš ovdje u namjeri da popraviš gornji fijasko. To iz razloga što nismo ni pomenuli temperament niti njegov utjecaj na bilo šta. Stoga je besmisleno pobijati tezu o kojoj nije bilo riječi.
- skupljac_zeljeza
#1330 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Pa imaš hadisa u kojima Muhammed a.s. obećava Adi ibn Hatimu da će u muslimanskoj državi žena sama putovati kamilom od Bagdada do Medine. To je daleko više od 80 km. Taj hadis je jedan od šejhova u Saudiji uzeo kao argument protiv ovog zakona kako je žena na kamili izloženija nego u autu, a može jahati kamilu, a ne može voziti auto. NiĐe veze. Ne kontam kako ove selefijke iz Beča voze do Visokog ili Travnika same sa djecom. Nije to nikakav zaostali zakon kako se neki slomiše da ga predstave uz pomoć ovih samoproglašenih 'muftija' ili postavljenih za nečije interese. Samo hvala Bogu što su daleko u manjini, ali neko njih koristi da izjednači sa Ljevakovićem, Karićem, Ikbalom, Tarikom Ramadanom itd.5 0 5 wrote:nije problem u tom zaostalom zakoniku, nego u interpretaciji istog. a tako je bilo od svijeta i vijeka u bilo kojoj religiji. pricamo o polozaju zena u takvom sistemu. kao npr. da li je zeni dozvoljeno da sama putuje autom do zenice. i tome slicne horor gluposti.skupljac_zeljeza wrote: Nije tema za šire nego rekli smo i da je u Iranu, Pakistanu i Saudiji šerijat pa negdje žene voze, a negdje ne voze i sve to po 'šerijatu'. Da li baš? Koliko će se žena naših efendija i muftija pridržavati ove Safetove fetve? Provjerljivo je.
-
detroit-mercy
#1331 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Stvar je u tome sto ne poznajes Arape, ono sto sam ja sreo je bolje da nisam a sreo sam ih prilicno. Sve zesci vjernici, sve im je haram samo im picka (jos ako je tudja) i para nisu haramDrugaGimnazija wrote:sunceKOtepsija wrote: 1.45
what is solution?
-"solution is to bring in femail foreign chauffeurs to drive our wives"E, ovdje smo dosli do pravog razloga zasto bradate mudonje zabranjuju zenama da idu samo dalje od dvorista: zato sto su ljubomorni psi. Svojim zenama ne vjeruju ako im nisu na ocima i samo ce ih pustiti na put ako su u pratnji nekog s kim nece imati sex. Dakle, ili kakva rodbina, ili neka vozacica.kritichar wrote: Razlog tog propisa je zastita zene i zastita njene cednosti, zastita i od bilo kakvih spekulacija.
To je dakle to. Treba ih drzati na lancu da bi ostale cedne, jer ako ih puste same, odose odmah u krevet s prvim prolaznikom.
Treba Arapima jos jedno 200-300 godina da izadju na zelenu granu, al nejse, ne sekiraju mene Arapi. Razorcaran sam ovim nasim tukcima koji u njih gledaju kao u neke moralne vertikale .
Kad ih upoznas onda i skontas zasto su sve te zabrane i restrikcije napravljene
-
Niemand
#1332 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
A kako ove cure sto pobjegnu od kuce za siriju stignu tamo
one dvi curice iz austrije npr
daleko je to. bas bezveze.
- piupiu
#1333 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
OK, ljudi su seksualno znatiželjni i u represivnim društvima to je problematično, pa može dovesti do društveno neprihvatljivog ponašanja. Pratim.5 0 5 wrote:pa evo, pokusat cu. iako sam vec rekao sta mislim o tome na pocetku rasprave. odgovor je djelimicno dao i kolega alekso. u drustvima gdje je mladez odvojena po polovima, a sto nisu samo "muslimanske" zemlje, mladi traze nacine da bi zadovoljili svoju seksualnu znatizelju sa onim sto im je pristupacno. pa onda sa svojim prijateljima istog spola, kao i sa zivotinjama. iz takvog represivnog nacina zivljenja, ne samo za zene, nego i za muskarce, tesko da se mogu izvlaciti moralne vertikale, pogotovo ne u danasnjem vremenu.piupiu wrote:
Ništa nije zabranjeno, zamoljeni ste da slobodnom voljomrazmotrite pretjeranu upotrebu jedne riječi koja je stereotip, i koja se ovdje upotrijebila toliko puta da je to već postalo neukusno. Na stranu što se ona ciljano koristi i da bi se vrijedjalo i iskazalo svoje neslaganje s nečim. Može se, sve se može, ali nije pristojno i nije u duhu promocije forumske zajednice, gdje pišemo svi mi. Ima i maštovitijih i manje uvredljivih načina da se iskaže svoje neslaganje s nečim. Još kad bi mi neko objasnio zašto je ta riječ toliko bitna, znakovita i neophodna za svaku drugu raspravu, bila bih mu jako zahvalna.
Eh, a kako smo dosli do kozo*eba? Znači, u svakom represivnom društvu mladi opće s kozama? To je pravilo? Je l' ima neka naučna studija da to potkrijepi? Napose, da li ima neka naučna studija koja taj specifični društveni problem imenuje ovako pogrdnim imenom i pripisuje samo jednoj grupi ljudi? Mislim, znamo i za one price o Novozelandjanima i Australcima koji opće s ovcama, nema studija, stereotip postoji u fokloru, ali nisam primijetila da ove narode neko na sav glas i gdje stigne naziva ovco*ebima?znaci, po meni termin kozojeb ne moze biti uvrijedljiv jer je istinit. i u kontekstu ove rasprave, opet, ne moze se uzeti kao uvreda, nego kao oblik diskreditacije onih koji bi uvodili pravila iz takvih represivnih sistema. ako se neko prepoznaje u skupini kozojeba, tu mu ja ne mogu pomoci.
Dalje, na koji način misliš da bi konstantna upotreba takve riječi mogla doprinijeti razumijevanju i komunikaciji s ljudima koji tu riječ (opravdano) smatraju uvredom, jer ona jeste stereotip, i to ružan, pogrdan stereotip, a o tome je da je generalizacija ne treba ni počinjati?
Vidi pod dva. Ja s tobom ne bih razgovarala da mi dodješ sa argumentacijom da sam 'kozo*eb'. Štaviše, možda bih te i tužila što je koristiš u javnom govoru iz više od jednog razloga. A, ja se ni na koji način ne identifikujem niti s tim terminom, niti sa grupom ljudi na koju se ovdje taj termin odnosi.kao sto niko nema pravo oduzimati slobode drugima, tako ni ja nemam pravo odredjivati nekome kako ce zivjeti svoj zivot. ali to mora biti uzajamno. sto se tice ove sekte o kojoj je rijec, to nije tako. kao sto rekoh, prvo su zamotavali statue po sarajevu, jer nisu bile po njihovoj volji. onda su napadali gradjane sarajeva jer im se nije svidjala tematika izlozbe koju su otvarali ili odjeca koju su nosili, pa su napadali samu drzavu ubijajuci policajce. sta ce biti sutra. hoce li osvanuti tema, "da li je uredu ozeniti sestogodisnje dijete jer je poslanik uradio isto?" hocemo li i o tome ovdje pricati ravnopravno, jer je svaki argument validan. ja mislim da nije. stvari treba nazvati pravim imenom, koliko god se to ne svidjalo nekima.
Dakle, ja ostajem pri tome da je upotreba te riječi na način na koji se ona ovdje rabi totalno neprihvatljiva, jer mi ovdje ne pričamo viceve, ne bavimo se satirom, ne koristimo to kao smiješnu lingvističku kovanicu ... nego tu riječ upotrebljavamo sasvim ozbiljno, a to je, priznaćeš, u javnoj komunikaciji neprilično i neprihvatljivo. Zapravo je najduhovitiju i najinteligentniju kovanicu ponudio Chisum - slabo*eb, jer je u kontekstu ove teme zapravo originalno ukazala na seksualnu represiju. U svakom slučaju, mislim da upotreba negativnih i uvredljivih stereotipa nije pozitivan način komunikacije, a ona zasigurno nije po pravilima Foruma, tako da ... dobro ste prošli. Zasad.
- insomnia78
#1334 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
To "kozojeb" je kovanica americke vojske
Oni, i ne samo oni, naime svim svojim neprijateljima daju smjesne uvrjedljive nadimke
Time se neprijatelj jednim djelom dehumanizira isl
Oni, i ne samo oni, naime svim svojim neprijateljima daju smjesne uvrjedljive nadimke
-
detroit-mercy
#1335 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Nije problem sto ih stiti nego nacin na koji ih stitichoxnox wrote:Vrh apsurda i cinizma je kada pro-Evropejci, pro-demokrate, pro-komunjare i ostali pro-* svakodnevno kritikuju Islam između ostalog zbog toga sto zena, citiram ih, "nema apsolutno nikakvih prava" i slicne budalastine.
Pa evo, ja bih ovom prilikom zelio da prozvane pitam kakva prava zena ima u pro-Evropskom, pro-demokratskom, pro-komunistickom sistemu? Wow, imaju pravo glasa i imaju pravo da se zaposle. Bas ono, prosto nevjerovatno kakva "neogranicena" prava uzivaju...
Evo recimo, ovdje u BIH vlada sekularizam. Zbog cega jos nikako nismo vidjeli zenu u predsjednistvu BIH? Koliko je zena na rukovodecim pozicijama firmi, bez obzira pod cijom se politickom palicom nalazile? Evo recimo SDP je imao vecinu u proslom sazivu. Navedite mi jednu zenu koja je bila na rukovodecoj poziciji (manite sjedenja u parlamentu i slicno).
Ni u svijetu nije situacija nista bolja. Fol zena ima sva prava, a kada dodje do izbora (bilo kakvih) tu se zapravo vidi pravo stanje. Evo Amerika je tzv. kolijevka demokratije. Navedite mi imena zena koje su bile predsjednice SAD-a od njenog osnivanja. Koliko je zena izvrsni direktor korporacija sa Forbesove liste? Itd. itd.
Dalje sto se tice Islama i polozaja zene. Evo neka mi vrli anti-islamisti objasne koliki je omjer silovanih zena, a koliki omjer silovanih muskaraca na globalnom nivou? 1:1, 1:1000, 1:1000000? Koliko zena biva silovano u ratovima, a koliko muskaraca? Cinjenica je da je zena fizicki slabije bice od muskarca i kao takvu je treba zastiti sto Islam i radi.
- Ali Kemal
#1336 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Nije ok, jer ne moze biti niciji izbor da bude neciji rob.piupiu wrote:To smo apsolvirali prije nekoliko postova. Rekla sam ako je to njen izbor, ok.kritichar wrote: a ako ta osoba dobrovoljno prihvata zabrane?
Te zene su isprepadane da ako ne budu slusali mudonju da ce gorjeti u vjecnoj vatri ili tako neke gluposti.
Nije ok, jer me to podsjeca na simbiozu sadiste i mazohiste.
Nije ok, jer je to u suprotnosti sa napretkom civilizacije.
Nije ok, jer slijedece ce biti raznosenje bombom u punom tramvaju.
Itd, itd...
Ne moze ljudi to nikako biti ok!
- skupljac_zeljeza
#1337 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Štite ih muškarci pravo.detroit-mercy wrote:Nije problem sto ih stiti nego nacin na koji ih stitichoxnox wrote:Vrh apsurda i cinizma je kada pro-Evropejci, pro-demokrate, pro-komunjare i ostali pro-* svakodnevno kritikuju Islam između ostalog zbog toga sto zena, citiram ih, "nema apsolutno nikakvih prava" i slicne budalastine.
Pa evo, ja bih ovom prilikom zelio da prozvane pitam kakva prava zena ima u pro-Evropskom, pro-demokratskom, pro-komunistickom sistemu? Wow, imaju pravo glasa i imaju pravo da se zaposle. Bas ono, prosto nevjerovatno kakva "neogranicena" prava uzivaju...
Evo recimo, ovdje u BIH vlada sekularizam. Zbog cega jos nikako nismo vidjeli zenu u predsjednistvu BIH? Koliko je zena na rukovodecim pozicijama firmi, bez obzira pod cijom se politickom palicom nalazile? Evo recimo SDP je imao vecinu u proslom sazivu. Navedite mi jednu zenu koja je bila na rukovodecoj poziciji (manite sjedenja u parlamentu i slicno).
Ni u svijetu nije situacija nista bolja. Fol zena ima sva prava, a kada dodje do izbora (bilo kakvih) tu se zapravo vidi pravo stanje. Evo Amerika je tzv. kolijevka demokratije. Navedite mi imena zena koje su bile predsjednice SAD-a od njenog osnivanja. Koliko je zena izvrsni direktor korporacija sa Forbesove liste? Itd. itd.
Dalje sto se tice Islama i polozaja zene. Evo neka mi vrli anti-islamisti objasne koliki je omjer silovanih zena, a koliki omjer silovanih muskaraca na globalnom nivou? 1:1, 1:1000, 1:1000000? Koliko zena biva silovano u ratovima, a koliko muskaraca? Cinjenica je da je zena fizicki slabije bice od muskarca i kao takvu je treba zastiti sto Islam i radi.

- piupiu
#1338 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Pa, posebno je pitanje koliko tu ima slobodne volje. Ali, zakonski, ako ta osoba kaže 'ja to radim svojim izborom', nema osnova za sankcije. Pričali smo o tome sa pravnog stanovišta.Ali Kemal wrote:Nije ok, jer ne moze biti niciji izbor da bude neciji rob.piupiu wrote:To smo apsolvirali prije nekoliko postova. Rekla sam ako je to njen izbor, ok.kritichar wrote: a ako ta osoba dobrovoljno prihvata zabrane?![]()
Te zene su isprepadane da ako ne budu slusali mudonju da ce gorjeti u vjecnoj vatri ili tako neke gluposti.
Itd, itd...
- madner
#1339 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Ja opet ponavljam da bi mi trebali njima objasniti kako se zivi i radi a ne oni nama. Mi smo zarili, palili sirom Evrope, oni su to zadnji put uradili prije 1000 godina.
- kritichar
#1340 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Nije ok, jer ja to nikako ne mogu shvatitiAli Kemal wrote:Nije ok, jer ne moze biti niciji izbor da bude neciji rob.piupiu wrote:To smo apsolvirali prije nekoliko postova. Rekla sam ako je to njen izbor, ok.kritichar wrote: a ako ta osoba dobrovoljno prihvata zabrane?![]()
Itd, itd...
- piupiu
#1341 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Eh, to, taj termin zapravo dehumanizira čitavu jednu kulturu.insomnia78 wrote:To "kozojeb" je kovanica americke vojske
- Ali Kemal
#1342 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Bez uvrede, ali podsjeti me kada smo to mi, a i Arapi žarili i palilu širom Evrope?madner wrote:Ja opet ponavljam da bi mi trebali njima objasniti kako se zivi i radi a ne oni nama. Mi smo zarili, palili sirom Evrope, oni su to zadnji put uradili prije 1000 godina.
- madner
#1343 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Bez uvrede, ali tvoje znanje historije je toliko tanko da ti ta informacija nista ne bi znacila.
Mogu ti jedino predloziti par knjiga kako bi zakrpio osnovne rupe u obrazovanju.
Mogu ti jedino predloziti par knjiga kako bi zakrpio osnovne rupe u obrazovanju.
-
detroit-mercy
#1344 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Barem se ne vode rasprave tipa da li smije ici u skolu ili kako daleko smije ici samaskupljac_zeljeza wrote:Štite ih muškarci pravo.detroit-mercy wrote:Nije problem sto ih stiti nego nacin na koji ih stitichoxnox wrote:Vrh apsurda i cinizma je kada pro-Evropejci, pro-demokrate, pro-komunjare i ostali pro-* svakodnevno kritikuju Islam između ostalog zbog toga sto zena, citiram ih, "nema apsolutno nikakvih prava" i slicne budalastine.
- Ali Kemal
#1345 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
To je ok samo za zatucane retarde i sadiste koji se iživljavaju nad tim ženama.kritichar wrote:Nije ok, jer ja to nikako ne mogu shvatiti
![]()
Da ne govorim o licemjerju gdje Arapi koji toliko misle o ženama i njihovoj časti, da to ide do idiotluka da žene ne mogu da voze, jer ako se pokvari auto neko će ih silovati, što dodatno govori o tom društvu seksualnih manijaka, gdje kad vide ženu, prvo što pomisle je kako će da je siluje
- Ali Kemal
#1346 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
U pravu si, čekam na predložene knjigemadner wrote:Bez uvrede, ali tvoje znanje historije je toliko tanko da ti ta informacija nista ne bi znacila.
- insomnia78
#1347 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Ovo je oksimoronsheilak wrote:pa u vecini porodica danas je nenormalan il otac il majka na neki nacin. sta je bolje-zdrav homosexualni roditeljski par, koji normalno, u ljubavi, eticno, itd. odgaja svoje dijete ili bolestan heterosexualni-koji sustavno unistava dijete fizickim, psihickim i emocionalnim nasiljem pretvarajuci ga u bolesnu jedinku? samo pitanje postavljam, bez namjere promicanja icijih vrijednosti.
- kritichar
#1348 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Ma strašno, vidio sam ja te arape, eto sad su se naselili i kod nas, počeli su napadati bijele cureAli Kemal wrote:To je ok samo za zatucane retarde i sadiste koji se iživljavaju nad tim ženama.kritichar wrote:Nije ok, jer ja to nikako ne mogu shvatiti
![]()
![]()
Da ne govorim o licemjerju gdje Arapi koji toliko misle o ženama i njihovoj časti, da to ide do idiotluka da žene ne mogu da voze, jer ako se pokvari auto neko će ih silovati, što dodatno govori o tom društvu seksualnih manijaka, gdje kad vide ženu, prvo što pomisle je kako će da je silujeti isti Arapi i okolina su izmislili trbušni ples, znači licemjerje nevidjeno.
- k3ngur
#1349 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Ostavi se arapa, objasni sad ovo: http://www.news.com.au/lifestyle/real-l ... 7186994208Ali Kemal wrote:To je ok samo za zatucane retarde i sadiste koji se iživljavaju nad tim ženama.kritichar wrote:Nije ok, jer ja to nikako ne mogu shvatiti
![]()
![]()
Da ne govorim o licemjerju gdje Arapi koji toliko misle o ženama i njihovoj časti, da to ide do idiotluka da žene ne mogu da voze, jer ako se pokvari auto neko će ih silovati, što dodatno govori o tom društvu seksualnih manijaka, gdje kad vide ženu, prvo što pomisle je kako će da je silujeti isti Arapi i okolina su izmislili trbušni ples, znači licemjerje nevidjeno.
-
detroit-mercy
#1350 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Sreca pa ih je jako malo, da ih je malo vise i da pocnu nametati svoja pravila igre onda bi vidio ko su i sta su Arapikritichar wrote:Ma strašno, vidio sam ja te arape, eto sad su se naselili i kod nas, počeli su napadati bijele cureAli Kemal wrote:To je ok samo za zatucane retarde i sadiste koji se iživljavaju nad tim ženama.kritichar wrote:Nije ok, jer ja to nikako ne mogu shvatiti
![]()
![]()