Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#1326 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Deseto je zato što nemaš pojma o tematici.
sheilak

#1327 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sheilak »

Tema je koliko je potrebno za dobar zivot a ne milion drugih stvari
Eto nek ti znas tematiku
Jbt neces da odgovoris na prosto pitanje zato jer znas da ti ne ide u prilog pri raspravi (r)
Tomahawk11
Globalni moderator

#1328 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Odgovorio sam ti slikom gore, međutim ti ne znaš šta je to, a slika se itekako tiče toga koliko je potrebno za dobar život.
sheilak

#1329 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sheilak »

Jah eto ne znam a ti znas
Pitam te prosto pitanje a ti nesto komplikujes uglavnom zavrsili smo kad neces da normalno odgovoris

Da se vratim na podtemu oko kupovine ili rentanja
Kao sto rekoh ako gledamo cisto matematicki isplativije je rentati posebno kod nas al posto nas mentalitet je takav da je samo materijalno u pitanju dolazimo do ovakvih misljenja na temama (r)
Tomahawk11
Globalni moderator

#1330 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Čuj normalno, pa ne može normalnije :mrgreen:
sheilak

#1331 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sheilak »

Moze itekako
Nego da vas pitam sta je sa svicarcima koji su uzimali kredit pa duplo skoro vracali a onda nakon skoka franka vracali jos toliko skoro? (r)
Tomahawk11
Globalni moderator

#1332 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Prihvatili su finansiranje s prevelikim rizikom. Razlozi su bili što je svako ko je uzeo čuo da je povoljnije u TOM MOMENTU i da kamatna stopa može PADATI, dakle nije fiksna, nego je vezana za švicarski franak. Kad je vrag odnio šalu, kuku i pomagaj. Danas je to rupa bez dna.
gidra

#1333 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gidra »

sheilak wrote:Jah eto ne znam a ti znas
Pitam te prosto pitanje a ti nesto komplikujes uglavnom zavrsili smo kad neces da normalno odgovoris

Kao sto rekoh ako gledamo cisto matematicki isplativije je rentati posebno kod nas al posto nas mentalitet je takav da je samo materijalno u pitanju dolazimo do ovakvih misljenja na temama (r)
Daj bolan Respo uozbilji se i ne lupaj gluposti, čuj bolje rentati :lol:
Danas uz kamatnu stopu od 3.9%, a može se čak i pregovarati za niže, ali ovo su akcijske cijene od kraja godine, 100k KM kredita te nakon 15 godina košta 133k KM uz ratu od 735 KM, što je ako dvoje radi sasvim normalna stambena rata za naše podneblje, tako da je to daleko od tvojih duplih pretpostavki.Kirija od 500 KM, uz dužno poštovanje kolegama koji su postali njima idealne stanove kao Mirsek sa Grbavice su za mene goli kurac i ćumezi.

Pa sad ti skontaj je li bolje imati nešto svoje i platiti ovu cijenu od 34k KM kamate ili razliku od 200 KM štekati (a štekat ćeš kurko jer se vazda lova izvuče na neke gluposti ali eto pretpostavimo da hoćeš) i ušekati cca 35k KM..
Živjeti se negdje mora, pa jel' bolje onda imati stan koji vrijedi 100k KM u nekretnini kroz 15 godina a pretpostavka je da će cijene rasti ili 35k KM u kešu, baš te jebe ekonomska logika.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1334 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Treba razlikovati bolje i ono što mogu. Ko ne može kupiti, ima niska primanja, on bi onda rentao negdje gdje je baš jeftino, recimo u Sokolović Koloniji.
A rentati stan 500-600 KM, evo pogledah, u jednoj banci 100 k KM na 20 godina, rata 595,49. To mi nikad neće biti jasno. Rentaš stan, a možeš plaćati ratu, ali jok, bolje je. Jašta je, sutra dođe gazda, sin jedinac mi se ženi, alahimanet, poselami ko uspita :run:
sheilak

#1335 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sheilak »

gidra wrote:
sheilak wrote:Jah eto ne znam a ti znas

Daj bolan Respo uozbilji se i ne lupaj gluposti, čuj bolje rentati :lol:
Danas uz kamatnu stopu od 3.9%, a može se čak i pregovarati za niže, ali ovo su akcijske cijene od kraja godine, 100k KM kredita te nakon 15 godina košta 133k KM uz ratu od 735 KM, što je ako dvoje radi sasvim normalna stambena rata za naše podneblje, tako da je to daleko od tvojih duplih pretpostavki.Kirija od 500 KM, uz dužno poštovanje kolegama koji su postali njima idealne stanove kao Mirsek sa Grbavice su za mene goli kurac i ćumezi.

Pa sad ti skontaj je li bolje imati nešto svoje i platiti ovu cijenu od 34k KM kamate ili razliku od 200 KM štekati (a štekat ćeš kurko jer se vazda lova izvuče na neke gluposti ali eto pretpostavimo da hoćeš) i ušekati cca 35k KM..
Živjeti se negdje mora, pa jel' bolje onda imati stan koji vrijedi 100k KM u nekretnini kroz 15 godina a pretpostavka je da će cijene rasti ili 35k KM u kešu, baš te jebe ekonomska logika.
Teorija je i jedno i drugo i to tvoje da cijena raste i ovo za stekanje kod rentanja
Matematicki kazem ti vise se isplati rentati i kao sto rekoh nije sve crno bijelo pa tu igra dosta faktora koji ce u nekim slucajevima prevagnuti na ovu ili onu stranu (r)
gidra

#1336 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gidra »

Tomahawk11 wrote:Treba razlikovati bolje i ono što mogu. Ko ne može kupiti, ima niska primanja, on bi onda rentao negdje gdje je baš jeftino, recimo u Sokolović Koloniji.
A rentati stan 500-600 KM, evo pogledah, u jednoj banci 100 k KM na 20 godina, rata 595,49. To mi nikad neće biti jasno. Rentaš stan, a možeš plaćati ratu, ali jok, bolje je. Jašta je, sutra dođe gazda, sin jedinac mi se ženi, alahimanet, poselami ko uspita :run:
Rentao u Koloniji a onda bi razliku doplate za stan negdje oko Otoke, Čvile dao na gorivo :D :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1337 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

gidra wrote: Rentao u Koloniji a onda bi razliku doplate za stan negdje oko Otoke, Čvile dao na gorivo :D :D
Kakvo gorivo? Nema se para za to. Javni prevoz.
Ako pričamo realno.
sheilak

#1338 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sheilak »

gidra wrote:
Tomahawk11 wrote:Treba razlikovati bolje i ono što mogu. Ko ne može kupiti, ima niska primanja, on bi onda rentao negdje gdje je baš jeftino, recimo u Sokolović Koloniji.
Rentao u Koloniji a onda bi razliku doplate za stan negdje oko Otoke, Čvile dao na gorivo :D :D
Uzmimo primjer da radis neki posao koji mjenjas lokaciju s vremena na vrijeme
Rentanjem svaki put mozes traziti stan u blizini posla dok kupovinom si vezan za jedno mjesto to je recimo jedna od prednosti rentanja (r)
Tomahawk11
Globalni moderator

#1339 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

To je već priroda posla i ljudi koji se sele s poslom svakako moraju rentati.
sheilak

#1340 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sheilak »

Pa ranije sam rekao matematicki rentanje je isplatnije
Kada se uzme u obzir i ostalih milion faktora onda dodjes do razlicitih rezultata gdje imas da se rentanje uopste ne isplati ni pod koju cijenu i na drugu stranu kupovina
E tu svako sebe mora traziti
A uzimajuci u obzir i mentalitet nas vecinom ce prevagnuti u korist kupovine (r)
TheHound

#1341 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by TheHound »

sheilak wrote:Pa ranije sam rekao matematicki rentanje je isplatnije
Tako razmislja prosjecni Bosnjo, odnosno razmislja kratkorocno. A normalan insan razmislja dugorocno i zna da je dugorocno uvijek bolje kupiti na kredit i imati svoj stan za 10-15 godina dok ce Bosnjo i dalje nekom drugom otplacivati kredit tako sto mu daje kiriju i dalje ce imati - nista.
gidra

#1342 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gidra »

Tomahawk11 wrote:
gidra wrote: Rentao u Koloniji a onda bi razliku doplate za stan negdje oko Otoke, Čvile dao na gorivo :D :D
Kakvo gorivo? Nema se para za to. Javni prevoz.
Ako pričamo realno.
To je baš onda krajnost. Taj koji renta u Koloniji i vozi se gradskim prevozom u 99% slučajeva je socijalni slučaj i da hoće nije u mogućnosti uzeti kredit i kupiti stan.
Znači ovdje pričamo o osobi ili porodici koja je trenutnoj situaciji u mogućnosti podići kredit i kupiti nekretninu ili o istoj takvoj koja će se ipak odlučiti za rentanje (a opet takva porodica sigurno neće rentati u Koloniji niti biti bez vozila) i isplativosti njihovih životnih odluka/rješenja kroz 15-20 godina.
Po današnjim cijenama kredita nikako ama baš nikako nije isplativije rentati stan i ova priča oko mjenjanja lokacije u vezi posla ne pije priče u Sarajevu jer je ono presmješno malo i u njemu nije ništa daleko. Pa sa Dobrinje si preko Vraca kroz 15 minuta u gradu.
Bullet Tooth Tony

#1343 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bullet Tooth Tony »

sheilak wrote:Ma ja cim si kupio stan odmah ga duplo mozes prodati
Kako fudo iz amerike zamislja ekonomiju (r)

:lol: :lol: :lol: po njegovoj prici , sto se tice trzista nekretnina, Sarajevo = Monako :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1344 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

gidra wrote: To je baš onda krajnost. Taj koji renta u Koloniji i vozi se gradskim prevozom u 99% slučajeva je socijalni slučaj i da hoće nije u mogućnosti uzeti kredit i kupiti stan.
Znači ovdje pričamo o osobi ili porodici koja je trenutnoj situaciji u mogućnosti podići kredit i kupiti nekretninu ili o istoj takvoj koja će se ipak odlučiti za rentanje (a opet takva porodica sigurno neće rentati u Koloniji niti biti bez vozila) i isplativosti njihovih životnih odluka/rješenja kroz 15-20 godina.
Po današnjim cijenama kredita nikako ama baš nikako nije isplativije rentati stan i ova priča oko mjenjanja lokacije u vezi posla ne pije priče u Sarajevu jer je ono presmješno malo i u njemu nije ništa daleko. Pa sa Dobrinje si preko Vraca kroz 15 minuta u gradu.
Ne mora baš biti socijalni slučaj, samo se pokriva koliko je jorgan dug.
Ovaj bold znači upravo to - ne možeš i onda radiš ono što možeš.
Šta je bolje?
Bolje je kupiti svoje auto i voziti nego tuđe iznajmljivati :D
Meni je jasno da treba razlikovati bolje i ono što je (ne)moguće.
Dozer

#1345 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Ovdje neki uopste ne kontaju sta tacno znaci "isplativije", "jeftinije", "kratkorocno" i "dugorocno". "Planiranje" je, izgleda, totalno nepoznat pojam.
Jos je gore sto se ovakvi, a koji po pravilu, i ocigledno, nemaju bas neke veze s ekonomijom, polomise da dokazu kako je rentiranje "isplativije".

Ja na svom licnom primjeru pokazah, i dokazah, da ovo naprosto nije tacno.

Ali, u svakom slucaju, ono sto ranije rekoh stoji - kupuje ko moze i zna, a rentira ko mora i ne zna.
Nekretnina je kapital. Dugorocni.
Rentiranje je eventualna usteda, ali kratkorocna, maksimalno srednjerocna.

Za one koji ne znaju sta znace ova 2 termina - kratkorocno se odnosi na period do godinu dana, dugorocno na period duzi od 3, a najcesce duzi od 5 godina. Logicno, srednjerocno oznacava period izmedju ova 2. Naravno, ovo se odnosi na ekonomske poslovne periode, dok se u zivotnim "dugorocno" najcesce odnosi na periode duze od 10 godina, a nerijetko i na 15+.
Oni koji nisu sposobni u svojoj glavi razmisljati, koncipirati i planirati dugorocno - zive na kratkorocnoj bazi, plafon srednjerocnoj. Ni jedna od njih nije put u sigurniju buducnost.
Last edited by Dozer on 10/07/2018 09:39, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1346 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:Ovdje neki uopste ne kontaju sta tacno znaci "isplativije", "jeftinije", "kratkorocno" i "dugorocno". "Planiranje" je, izgleda, totalno nepoznat pojam.
Jos je gore sto se ovakvi, a koji po pravilu, i ocigledno, nemaju bas neke veze s ekonomijom, polomise da dokazu kako je rentiranje "isplativije".

Ja na svom licnom primjeru pokazah, i dokazah, da ovo naprosto nije tacno.

Ali, u svakom slucaju, ono sto ranije rekoh stoji - kupuje ko moze i zna, a rentira ko mora i ne zna.
Nekretnina je kapital. Dugorocni.
Rentiranje je eventualna usteda, ali kratkorocna, maksimalno srednjerocna.

Za one koji ne znaju sta znace ova 2 termina - kratkorocno se odnosi na period do godinu dana, dugorocno na period duzi od 3, a najcesce duzi od 5 godina. Logicno, srednjerocno oznacava period izmedju ova 2.
Oni koji nisu sposobni u svojoj glavi razmisljati, koncipirati i planirati dugorocno - zive na kratkorocnoj bazi, plafon srednjerocnoj. Ni jedna od njih nije put u sigurniju buducnost.
Džabe ti to pišeš, sad će pitanje može li konkretan odgovor :mrgreen:
Dozer

#1347 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dozer »

Konkretnije od ovoga ne moze. Ali, jbg...nisam ja kriv sto ljudi ne razumiju, a pri tome nece ni da nauce bilo sta dalje od proste matematike.
kox

#1348 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kox »

Za tročlanu, eventualno četveročlanu porodicu 2000 KM mjesečno ukoliko imaju svoj stan i nemaju neku veću mjesečnu ratu kredita.
Što se kupovine stana tiče, prema nekom mom iskustvu, najbolje se 'stisnuti' par godina, rentati što jeftinije, živjeti sa u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima ili kako se već može i za to vrijeme pokušati uštediti što veći dio novca. Nakon toga za ostatak uzeti kredit. Za svaku hiljadu koja se ne mora uzeti kao kredit uštedi se otprilike 800-1200 KM kamata kod dugoročnih kredita. Naravno, ovaj period kada se novac intenzivno štedi postaje sve teži što su ljudi stariji, kada dođu djeca i sl.
Bullet Tooth Tony

#1349 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bullet Tooth Tony »

Dozer wrote:Konkretnije od ovoga ne moze. Ali, jbg...nisam ja kriv sto ljudi ne razumiju, a pri tome nece ni da nauce bilo sta dalje od proste matematike.
:lol: :lol: :lol: ...nisi niti jednom ... ama niti jednom dokazao da je, mjesecna rata kredita = mjesecna renta , u Sarajevu ... kad to dokazes a to si tvrdio i vezano za to ja pisem , onda cemo nastavit :) ... nego sve ha hu eto isto ... ha hu milja isto ... ha hu tu je to negdje
Tomahawk11
Globalni moderator

#1350 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Eno imaš cca 600 KM ratu na 100 000 KM kredita.
Naravno da nije isto. Ovamo za 20 godina imaš stan.
Rentanjem imaš maglu.
Post Reply