Papa Franjo u Sarajevu

Post Reply
agnostic_front

#1326 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by agnostic_front »

KvaziExpert wrote:
Piše svugdje, samo se izgleda svi pozivaju na "saznaje TV N1 BiH iz izvora u nemačkoj i vladi BiH"
Merkel će prvo posetiti Tiranu i Beograd, a zatim boraviti u Sarajevo, gde će prisustvovati ispraćaju posmrtnih ostataka u ratu ubijenih Srebreničana, ali zbog obaveza neće prisustvovati obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici - 11. jula u Potočarima.

Merkelova bi u Sarajevu trebalo da razgovara sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i bosanskohercegovačkom delegacijom, održi radni ručak sa članovima Predsedništva BiH i konferenciju za predstavnike medija.

Takođe, trebalo bi da posetiti i sarajevsku galeriju "11/07/95", posvećenu žrtvama zločina iz jula 1995. godine, odakle će poslati ličnu poruku.

Merkelova do sada nije dolazila u posetu BiH, ali je inicirala nekoliko značajnih diplomatskih akcija usmerenih ka stabilizaciji prilika u BiH i regionu.

Pa da, to sam i ja vidio, ali njemačka ambasada nema nikakve informacije o njenoj posjeti.
megaman4 wrote: Angela Merkel nije svako. Moćnija je od Obame. Budi siguran da Dodiku i sličnima nije nimalo drago što ona baš dolazi u ovo vrijeme. Prvo Papa, sada ona. BiH je opet ozbiljno u fokusu Evrope i Svijeta a to našima ne odgovara. Kod nje nema labavo, jer Merkel želi rezultate, i budi siguran, ona će pomno sve pratiti, i ako ne bude pomaka sa ovom inicijativom, mijenjat će se politički akteri, pa makar i Crni Petar došao na vlast. Vidimo svi kako šaltaju Grčku, koja je pod pritiskom EU morala popustiti, jer će na kraju biti onako kako hoće Njemačka odnosno Merkel, koja defacto vlada EU..
boldirano - :D :D

ostatak ok
VjecitiStudent

#1327 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Ali kako je politika na ovim prostorima iznimno prljav i beskrupulozan posao, to ne znači da se neki nisu svojski potrudili kako bi politički profitirali od Papina dolaska u Sarajevo. Na prvom mjestu je to nesumnjivo predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je uz papu Franju bio toliko prilijepljen da bi se u drugačijem kontekstu takvo ponašanje komotno moglo smatrati seksualnim zlostavljanjem.
http://www.tportal.hr/vijesti/384554/Ka ... itike.html
:shock: :mrgreen: :lol:
razonoda

#1328 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by razonoda »

VjecitiStudent wrote:
Ali kako je politika na ovim prostorima iznimno prljav i beskrupulozan posao, to ne znači da se neki nisu svojski potrudili kako bi politički profitirali od Papina dolaska u Sarajevo. Na prvom mjestu je to nesumnjivo predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je uz papu Franju bio toliko prilijepljen da bi se u drugačijem kontekstu takvo ponašanje komotno moglo smatrati seksualnim zlostavljanjem.
http://www.tportal.hr/vijesti/384554/Ka ... itike.html
:shock: :mrgreen: :lol:
:shock:
razonoda

#1329 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by razonoda »

Bio bi interesantan odgovor Franje, da ga klix-ovac pita gdje je bio 6.6 15 :zoka: :sabur:
muzicar_iz_parka

#1330 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by muzicar_iz_parka »

Govori Pape su kao izbor za Mis, sve se svodi na želju za mirom u svijetu, a od toga nikakve valjde.
mO k3

#1331 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by mO k3 »

mogu zamisliti kako pjene ovi iz cetniteta i ovi sa kamenjarskog foruma kako se nesto nije desilo negativno , neki incident ili slicno...
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#1332 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by emillio estevez »

mO k3 wrote:mogu zamisliti kako pjene ovi iz cetniteta i ovi sa kamenjarskog foruma kako se nesto nije desilo negativno , neki incident ili slicno...

Sretni smo/su ,, opet sahare nakon dolaska Franje se vijore u glavnome gradu Bosne.
JohnnyS

#1333 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by JohnnyS »

Bože moj koja opterećenost dobrog dijela ovih antifašista, dođe papa u njihov grad, oni ga (izuzev Halida Bešlića, a i on vjerojatno u nadi da će se konačno ogubati za EU državljanstvo) i ne vide uživo zbog navodnog straha od helikoptera i blokiranog prometa, stadion im napune između ostalog kamenjarci (mogu misliti koliki je postotak Sarajlija bio što na stadionu, što uz put, ali opet se ne može ostati od samohvale kako su oni Papu dočekali - valjda vrijeme provedeno na forumima i pred TV ekranom u zamračenim sobama računaju kao doček) i oni opet pola priče potroše na pretraživanje opskurnih zapadnohercegovačkih (ili kako to antifašisti kažu - kamenjarskih) foruma. To je zabrinjavajuće.
mirsek

#1334 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by mirsek »

JohnnyS wrote:Bože moj koja opterećenost dobrog dijela ovih antifašista, dođe papa u njihov grad, oni ga (izuzev Halida Bešlića, a i on vjerojatno u nadi da će se konačno ogubati za EU državljanstvo) i ne vide uživo zbog navodnog straha od helikoptera i blokiranog prometa, stadion im napune između ostalog kamenjarci (mogu misliti koliki je postotak Sarajlija bio što na stadionu, što uz put, ali opet se ne može ostati od samohvale kako su oni Papu dočekali - valjda vrijeme provedeno na forumima i pred TV ekranom u zamračenim sobama računaju kao doček) i oni opet pola priče potroše na pretraživanje opskurnih zapadnohercegovačkih (ili kako to antifašisti kažu - kamenjarskih) foruma. To je zabrinjavajuće.
Trazi se gram sirokogrudnosti i topline kao i radosti zbog lijepog dogadjaja i odlicne organizacije.
Izgleda da ne moze da se pravi pita od govana.
Al bilo je ljudski nadati se.
L u c i f e r

#1335 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

Ja ga vala ne viđo uživo jer sam guzio taj dan vazdan, al sam ga poselamio preko Picija, imo je mahsuz selam od Lucifera...

Đe naj Pici da potvrdi jel lažem...
mudrac2

#1336 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by mudrac2 »

JohnnyS wrote:Bože moj koja opterećenost dobrog dijela ovih antifašista, dođe papa u njihov grad, oni ga (izuzev Halida Bešlića, a i on vjerojatno u nadi da će se konačno ogubati za EU državljanstvo) i ne vide uživo zbog navodnog straha od helikoptera i blokiranog prometa, stadion im napune između ostalog kamenjarci (mogu misliti koliki je postotak Sarajlija bio što na stadionu, što uz put, ali opet se ne može ostati od samohvale kako su oni Papu dočekali - valjda vrijeme provedeno na forumima i pred TV ekranom u zamračenim sobama računaju kao doček) i oni opet pola priče potroše na pretraživanje opskurnih zapadnohercegovačkih (ili kako to antifašisti kažu - kamenjarskih) foruma. To je zabrinjavajuće.
šefe, koliko je tvojih (židova-antifašista) bilo na dočeku?
JohnnyS

#1337 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by JohnnyS »

mudrac2 wrote:

Moji dolaze sljedeći vikend.
Danguba

#1338 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Danguba »

:violina: :kontrabas:

:D
mudrac2

#1339 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by mudrac2 »

JohnnyS wrote:
mudrac2 wrote:

Moji dolaze sljedeći vikend.
mislio sam na ove domaće antifašiste, nije zar da si ih se se odrekao?
L u c i f e r

#1340 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

IZMIŠLJEN CITAT

Ne, papa Franjo nikad nije rekao da su vrata raja otvorena ateistima
i da ne treba vjerovati u Boga

Hronika08.06.15, 16:20h
Ne, papa Franjo nikad nije rekao da su vrata raja otvorena ateistima i da ne treba vjerovati u Boga
PODIJELI NA

24 SATA
Suljagić: Izetbegovićev apel je kukavičje jaje, ministri DF-a neće doći na sjednicu!
Nova bruka evropske Slovenije
Čevra: Radončić ne namjerava razgovarati s Čovićem o ulasku u vlast, mi nećemo biti zamjena za DF
Usvojen novi zakon o igrama na sreću: Od vašeg dobitka na kladionici državi odsad ide ovoliko...
Nedavan posjet poglavara Katoličke crkve glavnom gradu Bosne i Hercegovine mnogima je poslužio kao povod da na društvenim mrežama prošire izjavu koja se pripisuje upravo papi Franji, a u kojoj on navodno ističe da nije potrebno vjerovati u boga da bi se bilo dobrim čovjekom

Piše: Neven BARKOVIĆ (tportal.hr)

Papa Franjo svojim je neortodoksnim izjavama i ponašanjem od 2013, kad je izabran za papu, iznenadio mnoge vjernike, ali i nevjernike. Javno se odrekao mnogih simbola bogatstva koji su prije njega nerijetko pratili lik i pojavu poglavara Katoličke crkve te je, za razliku od svojih prethodnika, dao niz pomirljivih izjava usmjerenih prema LGBT populaciji i nevjernicima, odnosno tretmanu koji su spomenute populacije imale tokom stoljeća, naročito od vjerskih organizacija.

No takve su Papine izjave stvorile plodno tlo za nastajanje potpuno fabriciranih izjava koje se pripisuju njemu, iako ih u stvarnosti nikad nije izrekao. Možda najpoznatija među njima je sljedeća: 'Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek. Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo zastarjelo. Netko može biti duhovan, ali ne i religiozan. Nije nužno ići ni u crkvu, ni davati joj novac. Za mnoge crkva može biti i priroda. Neki od najboljih ljudi kroz povijest nisu vjerovali u Boga dok su se mnoga najgora djela radila u Njegovo ime.'

I koliko god da takva izjava zvuči pomirljivo prema ateistima i agnosticima, s njome postoji jedan 'mali' problem. Naime Papa to nikad nije izgovorio.

Radi se o mitu koji kruži internetom od prosinca 2014, a koji se kao Papin citat pojavio i u nekoliko medija. Neki mediji su, citirajući ovu 'izjavu', u naslovima tvrdili kako je 'Papa otvorio vrata raja ateistima'. Ta mitska 'izjava' toliko se proširila medijima i društvenim mrežama da je slučaj provjerio i slavni Snopes, stranica koja se bavi istraživanjem urbanih legendi i mitova.

Što je, dakle, Papa zaista rekao o ateistima prilikom homilije u svibnju 2013?

'Gospodin nas je stvorio na svoju sliku i naličje, i mi smo slika Gospodina, i On čini dobro i svi mi imamo u srcu tu zapovijed: čini dobro i ne čini zlo. Svi. 'Ali, oče, taj nije katolik! Ne može činiti dobro!' Da, može činiti. Mora činiti. Ne može: mora! Jer ima tu zapovijed u sebi. 'Ali, oče, taj nije kršćanin, ne može to činiti!' Da, može činiti. Mora činiti. Naprotiv, to zatvaranje u misli da se ne može činiti dobro izvan, svi, je zid koji nas vodi ka ratu i to je i ono što su neki mislili u povijesti: ubijati u ime Boga. Možemo ubijati u ime Boga. A to je, jednostavno, huljenje. Kazati da se može ubiti u ime Boga je huljenje. Gospodin je sve, sve nas je otkupio Isusovom krvlju: sve, ne samo katolike. Sve! 'Oče, a ateiste?' I njih. Sve! A ta krv nas čini djecom Božjom prve kategorije! Stvoreni smo djeca s naličjem na Boga i Kristova krv nas je otkupila sve! I svi mi imamo obvezu činiti dobro. Ta zapovijed da činimo dobro vjerujem da je lijep put prema miru. Ako mi, svatko na svoj način, učinimo dobro za druge, onda ćemo se susresti tamo, činimo dobro, i činimo polagano, adagio, malo-pomalo, stvaramo kulturu susreta: imamo veliku potrebu za tim. Susretati se čineći dobro. 'Ali ja ne vjerujem, oče, ja sam ateist!' Ali činiš dobro: susrest ćemo se tamo!', ustvrdio je Papa u homiliji 22. svibnja 2013.

Na raznorazne medijske interpretacije ove Papine izjave reagirao je i vatikanski glasnogovornik Thomas Rosica te je eksplicite ustvrdio kako sadržaj homilije nije sugerirao to da je vjerovanje u boga nebitno za spasenje: 'To što je rekao znači da spasenje dolazi od Krista odnosno glave čija je Crkva tijelo. To znači da ne mogu biti spašeni oni koji bi, znajući da je Crkvu ustanovio Krist i da je neophodna za spasenje, odbili ući u nju odnosno ostati u njoj. U isto vrijeme, zahvaljujući Kristu i njegovoj Crkvi, oni koji bez vlastite krivnje ne znaju za Kristovo evanđelje i njegovu Crkvu, ali iskreno traže Boga i, dirnuti njegovom milošću, pokušavaju provoditi njegovu volju, kroz diktat svoje savjesti mogu dostići vječno spasenje.'

I na kraju – postavlja se pitanje zašto bi uopće vrhovni poglavar Katoličke crkve davao izjave koje bi potkopale same temelje organizacije koju vodi? No sudeći prema broju onih, i vjernika i nevjernika, koji s oduševljenjem dijele Papine izmišljene izjave po društvenim mrežama, čini se da je ona stara poslovica o laži koja optrči cijeli svijet dok istina obuje cipele u konačnici ipak - istinita.
:|
JohnnyS

#1341 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by JohnnyS »

mudrac2 wrote: mislio sam na ove domaće antifašiste, nije zar da si ih se se odrekao?
Samo su jedni antifašisti u nas, multietniĆari. Ostalo su sve fašisti...
mudrac2

#1342 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by mudrac2 »

JohnnyS wrote:
mudrac2 wrote: mislio sam na ove domaće antifašiste, nije zar da si ih se se odrekao?
pa dobro kad si navalio. Koliko je tvojih fašista bilo na dočeku?
Ali Kemal

#1343 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

muzicar_iz_parka wrote:Govori Pape su kao izbor za Mis, sve se svodi na želju za mirom u svijetu, a od toga nikakve valjde.
I ako na prvi pogled tako izgleda, ipak nije. mir u svijetu je najvise ugrozen medusobnim sukobima izmedju raznih religijskih skupina, ukljucujuci i katolike. Sjetimo se samo sukoba u Velikoj Britaniji u skoroj proslosti, iskljucivo bazirano na religijskim razlikama.
Ili sto se desilo u BiH, a i sire po bivsoj Jugoslaviji, gdje je nacionalnost iskljucivo odredjena religijom, i gdje je religija glavni generator mrznje, jer se medjusobno bore za dio kolaca, tj ko ce da kontrolise vise stada.
Kada gradjani odjebu sve vjerske institucije u politickom zivotu, onda ce se tek moci nadati progresu.
JohnnyS

#1344 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by JohnnyS »

mudrac2 wrote:
JohnnyS wrote:
pa dobro kad si navalio. Koliko je tvojih fašista bilo na dočeku?

Pa sigurno više nego antifašista. Njih je, jelte, bilo strah zbog medijskih najava o blokadi prometa :lol: :lol: :lol:
archi_a

#1345 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by archi_a »

Ebote, dva dana im je trebalo da se uhavizaju i da nakon Papine posjete Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine sljegnu na forum da pokusaju malo ocrniti, minimizirati vaznost posjete i nastaviti sa vrijedjanjem i omalovazavanjem. :roll:
Dragi Papa, na zalost vecini tvoje poruke i poruke koje im vasa vjera nalaze ne dopiru do mozga.
Oprosti im Boze, iako znaju sta cine. :|
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1346 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Velkoski »

Otkad sam vidio Papu sve mi je krenulo uzbrdo.
and

#1347 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by and »

nema potrebe da sarajlije idu na misu na stadion i tako zauzmu mjesto ljudima kojima je više značila ta misa i koji su došli iz udaljenih mjesta i dugo se vozili da bi prisusutvovali vjerskom obredu.drago mi je da ih je moj grad lijepo dočekao,da su se oni lijepo osjećali i da smo im omogućili da svog duhovnog vođu vide uzivo.
drago mi je da se i sveti otac lijepo osjećao u mom gradu i državi i lijepo je čuti i pročitati riječi hvale iz cijelog svijeta.
volio bih da bih hrvati malo više poštuju svog duhovnog vođu i poslušaju ono što govori.
da čović proda svog audija 8,kupi fokusa,pokloni svoju kuću nekom sos selu u koju bi se 20-30 porodica smjestilo,preseli centralu hdz u sarajevo i malo poradi na povratku i položaju hrvata u banjaluci,posavini,sarajevu,zenici.... i da shvati da je njihov položaj teži od položaja hrvata u širokom,stocu,grudama,,,,
pa sljedeci put kada papa dodje da na misu na koševu dođe puno autobusa iz banja luke,posavine,a i puno veći broj sarajevskih hrvata .
tada bi mogli reći da papina posjeta nije bila uzaludna i da bih hrvati poštuju svog vjerskog poglavara i rade nešto za dobrobit bh hrvata.
prvo moraju prelomiti,pokloniti se bih zastavi kako je i papa po protokolu uradio i krenuti
Šunj

#1348 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Šunj »

Code: Select all

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/svijet/1642968/dok-narod-pati-a-papa-se-vozi-u-fordu-covic-i-kolege-uzivaju-u-udobnosti-audija-a8/
'Ja se vozim u Audiju A8 s aerodroma, a Papa u tamo nekom Fordu. Što reći na to? To je poruka svima nama', izjavio je Čović u RTL-u Danas. No, čini se kako Papina poruka do njega ipak nije došla...
Gostovanje člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda i predsjednika Državnog odbora za organizaciju Papinog dolaska u Sarajevo Dragana Čovića u subotnjem izdanju RTL-a Danas izazvalo je posebnu pažnju bh. medija.

U razgovoru s urednikom Igorom Bobićem Čović je izjavio kako je Franjin izbor automobila u kojem se vozio snažna poruka.

"Ja se vozim u Audiju A8 s aerodroma, a Papa u tamo nekom Fordu. Što reći na to? To je poruka svima nama. Nije to problem križa, koji sad nije od zlata već nekog drugog materijala, već poruka da moramo živjeti malo skrušenije. I on to zna pokazati na praktičan način", izjavio je Čović.

Član Predsjedništva BiH potom je rekao da su to bile teme i prije pet mjeseci kada su se susreli.

"Rekao mi je: 'Molit ću za tebe, moli i ti za mene, ali daj da pomognemo da sirotinja i oni koji teško žive danas osjete da smo uz njih i da im nismo okrenuli leđa'", prepričao je Čović.

S obzirom da se udobnosti Audija nije odrekao, možemo samo konstatirati da Čović Papinu lekciju nije naučio...
Chisum

#1349 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Chisum »

Posto je moj stav o semitskim bajkama poznat i ne bih zelio da se ponavljam, osvrnuo bih se na samu posejtu i nasu stranu cijele price, ostavivsi instituciju pape onima kojima ona znaci vise od puke politike.

Elem, prodje i ovo, ocesasmo se i o Papu, a ne desi se ta, sto otvoreno, sto potajno prizeljkivana tragedija, i to, pored laktaskog ceribase koji ovh dana jede sopstvena muda bez hljeba, prizeljkivana - koje li bolesti! - upravo od strane onih ciji nas je Sveti Otac pohodio... :-)

Sve je proslo u najboljem redu, onako, evropski, kako i dolikuje. Grad je bio pun lica iz cijeloga svijeta, a nije se desio niti jedan jedini incident, ili bilo sta sto bi bacilo mrlju na Sarajevo i njegove gradjane.

Cak je, nakon sto je strah od bombasa samubica, stvari tako karakeristicne za Sarajevo, malo popustio - i Hafis primijecen negdje kod Kluza, kako shizi.

Image
Last edited by Chisum on 08/06/2015 21:07, edited 1 time in total.
Danguba

#1350 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Danguba »

and wrote:
nema potrebe da sarajlije idu na misu na stadion i tako zauzmu mjesto ljudima kojima je više značila ta misa i koji su došli iz udaljenih mjesta i dugo se vozili da bi prisusutvovali vjerskom obredu.drago mi je da ih je moj grad lijepo dočekao,da su se oni lijepo osjećali i da smo im omogućili da svog duhovnog vođu vide uzivo.
drago mi je da se i sveti otac lijepo osjećao u mom gradu i državi i lijepo je čuti i pročitati riječi hvale iz cijelog svijeta.
volio bih da bih hrvati malo više poštuju svog duhovnog vođu i poslušaju ono što govori.
da čović proda svog audija 8,kupi fokusa,pokloni svoju kuću nekom sos selu u koju bi se 20-30 porodica smjestilo,preseli centralu hdz u sarajevo i malo poradi na povratku i položaju hrvata u banjaluci,posavini,sarajevu,zenici.... i da shvati da je njihov položaj teži od položaja hrvata u širokom,stocu,grudama,,,,
pa sljedeci put kada papa dodje da na misu na koševu dođe puno autobusa iz banja luke,posavine,a i puno veći broj sarajevskih hrvata .
tada bi mogli reći da papina posjeta nije bila uzaludna i da bih hrvati poštuju svog vjerskog poglavara i rade nešto za dobrobit bh hrvata.
prvo moraju prelomiti,pokloniti se bih zastavi kako je i papa po protokolu uradio i krenuti
:thumbup:

nek' si mu rekao. :D
Post Reply