Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#1326 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

dobar osjecaj wrote:
wewa wrote:
arzuhal wrote:Jel' ko čit'o "Furaj feminizam", kakvo je štivo?
evo ti uzorak
http://www.skolegijum.ba/tekst/index/1123
Knjiga je zabavna i zanimljiva jer obiluje žargonskim govorom i životnim situacijama koje su bliske svima nama, ali osmotrene iz tinejdžerske perspektive poprimaju jednu humornu dimenziju.
Knjiga je mozda zabavna onim osobama koje su je pisale. Za moj pojam ovo stivo je napisano jezikom tako dalekim od jezika djevojcica dobi iz skupine kojoj se valjda obraca. Ovo je zargonski jezik cetrdesetogodisnjaka koji misle da su izbacivanjem velikog pocetnog slova i jednostavnijim stilom izrazavanja napisali tekst koji moze izgledati nalik autenticnom tinejdzerskom blogu ili biti jos i zanimljiv mladjoj populaciji. Svako ko se druzi s djevojcicama i tinejdzerkama, ko ih slusa kako se izrazavaju ili cita njihove stvarne blogove zna koliko je ovo vjestacko stivo i kako nijedna djevojcica ni tinejdzerka ne bi napisala nista slicno. Izraze "tetka i njen partner", "kutarisati"...mozda koriste neke djevojcice koje se nikad nisu druzile sa djecom svog uzrasta.
moja petnaestogodisnjakinja je procitala knjigu i jako joj se svidjela :zoka:
arzuhal

#1327 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

De sad daj djetetu Orvela da čita...
arzuhal

#1328 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

U mene bi sva djeca morala čitat: Ćopića, Verna, Musu Ćazima Ćatića, Miku Antića, Kur'an, Rijadu-salihin, Šekspira, Orvela, Talimu-l-islam, Sadija Širazija, Poa, Rumija, Džamonju... :mrgreen:
Last edited by arzuhal on 30/01/2017 10:01, edited 2 times in total.
dobar osjecaj

#1329 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dobar osjecaj »

wewa wrote:moja petnaestogodisnjakinja je procitala knjigu i jako joj se svidjela :zoka:
Sta joj se konkretno svidjelo?
wewa

#1330 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

dobar osjecaj wrote:
wewa wrote:moja petnaestogodisnjakinja je procitala knjigu i jako joj se svidjela :zoka:
Sta joj se konkretno svidjelo?
svidjelo joj se sto stariju sestru glavne junakinje svi nerviraju, poistovijetilo se dijete :lol:

kaze da joj nije jasno zasto neki ljudi imaju problem s tim da iskazuju i brane svoje stavove. dojmila je se rasprava s rodjakom Likice koji nije htio ici u skolu nazvanu po zeni...

usput smo pricale o tome koliko je duboko ukorijenjen patrijarhat kod nas, cak i njoj izleti da se 'curice tako ne ponasaju' kad prica s mladjom sestrom.

a u detalje cemo kad i ja procitam knjigu.

arzo, citaju moji, no sikiriki :)
arzuhal

#1331 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

wewa wrote:

Eto te skoro kao Slavoj Žižek: frajer napiše prikaz nekog filma, napravi malo remek-djelo u kojem pokaže nevjerovatne stvari koje niko skoro nije mogao uočiti u filmu, istakne snažne poruke, dotakne se Marksa, Eshila, Montenja, veze Hruščova i Jugoslavije, itd. a kada ga pitaju nešto iz samog filma, on mrtav-hladan kaže "Ne znam, nisam pogledao film...Gledao sam neke inserte, trejlere, i to mi je bilo dovoljno da znam šta hoću da kažem...".

Ti-to.

I treba da čitaju, samo kažem :mrgreen:
wewa

#1332 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

arzuhal wrote:
wewa wrote:

Eto te skoro kao Slavoj Žižek: frajer napiše prikaz nekog filma, napravi malo remek-djelo u kojem pokaže nevjerovatne stvari koje niko skoro nije mogao uočiti u filmu, istakne snažne poruke, dotakne se Marksa, Eshila, Montenja, veze Hruščova i Jugoslavije, itd. a kada ga pitaju nešto iz samog filma, on mrtav-hladan kaže "Ne znam, nisam pogledao film...Gledao sam neke inserte, trejlere, i to mi je bilo dovoljno da znam šta hoću da kažem...".

Ti-to.

I treba da čitaju, samo kažem :mrgreen:
hvala na usporedbi :lol:
ja sam, nadam se, ipak manji ters od zizeka :mrgreen:

ljudska prava su, igrom slucaja, stalna tema u nasoj kuci. ova knjiga je samo povod da se prica, nista vise i nista manje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1333 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Truba »

predsjednica RH se non stop slika u maskirnoj uniformi

ako se uvede uskoro vojni rok u hrvatskoj muški će morati 3 tjedna ljeti u vojsku
a cure AKO ŽELE :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol:

baš me zanima koja će otići
i hoće li obje izdržati :D

ovdje ne mislimo na one koji žele biti profesionalci nego na obične mlade ljudi koji žele biti nešto drugo u životu a ne vojnici
Niemand

#1334 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

arzuhal wrote:U mene bi sva djeca morala čitat: Musu Ćazima Ćatića
Diskutabilno arzo, s feministicke strane. Jes ti cito ciklus o zeni? "..Kraljice, robinja mu budi!"? Il "..bijase ona ko i druge zene, andjeo i demon, skup kontrasta svih"?

Sta ce ti i takvi stihovi nauciti nase curice? :roll:

Sovinista lik. Zene, ne citajte musu i maknite knjige od djece.

A i onako, musa pjano obicni, po jarcima se budio. :diva:
arzuhal

#1335 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

Niemand wrote:
arzuhal wrote:U mene bi sva djeca morala čitat: Musu Ćazima Ćatića
Diskutabilno arzo, s feministicke strane. Jes ti cito ciklus o zeni? "..Kraljice, robinja mu budi!"? Il "..bijase ona ko i druge zene, andjeo i demon, skup kontrasta svih"?

Sta ce ti i takvi stihovi nauciti nase curice? :roll:

Sovinista lik. Zene, ne citajte musu i maknite knjige od djece.

A i onako, musa pjano obicni, po jarcima se budio. :diva:

Image
wewa

#1336 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

http://www.skolegijum.ba/tekst/index/1104

Razija Handžić je bila pjesnikinja i publicistica, urednica prvog i drugog broja AFŽ-ovog časopisa Nova žena, direktorica Radija Sarajevo, kustosica u Zemaljskom muzeju BiH, Muzeju grada Sarajeva, Muzeju revolucije/Historijskom muzeju te osnivačica i prva direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Pjesme, književne prikaze i kritike počela je objavljivati za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. U toku Drugog svjetskog rata bila je aktivno uključena u antifašističku odbranu BiH, a nakon rata radila kao kulturna djelatnica i bila angažirana na raznim projektima i programima u Sarajevu, SFRJ i van granica domovine. Razija Handžić je svojim radom i angažmanom posvjedočila mnogim promjenama u društvu, prevlastima i smjenama ideologija unutar i van institucija vlasti, moći i znanja, i njihovom odnosu prema ženama i ženskom doprinosu institucijama kulture i nauke. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti organizirao je 28. novembra 2016. godine izložbu Poezija i muzej Razije Handžić, konfiskacija pamćenja i ženski doprinos kulturi, nauci i institucijama.
Kada ideš danas i ispituješ ljude ne po ulici, već po institutima, muzejima, fakultetima da li znaju ko je Razija Handžić, ljudi to ne znaju – kaže autor izložbe Zlatan Delić, te dodaje da tako pamćenje i funkcionira. Izložbom o Raziji htio je, zapravo, da odgovori i na pitanje kako je moguće da se danas ne sjećamo jedne žene poput Razije? Koji su to stjecaji okolnosti, te šta se u društvu mora desiti da zaboravimo. Nakon pomne analize arhivskog materijala o Raziji Handžić, te rada na izložbi Delić zaključuje da zaboravljanje nije nikakav novitet. To se dešava u svim kulturama na prelaznim epohama. To nije svojstveno samo nama. Samo što druge kulture žene rehabilitiraju. Nedavno sam na jednoj konferenciji razgovarao sa kolegicom iz Švedske, i oni su, također, neke žene i ličnosti, uopće, zaboravili. Ali su se vratili u svoju prošlost, pogotovo na te prijelomne dijelove i različite žene i razne druge umjetnice rehabilitirali i vratili na mjesta sa kojih su zaboravljene. Simptomatično je apsolutno nama da je sjećanje u Sarajevu danas na jednu ovakvu djelatnicu, ženu i pjesnikinju svedeno na to da je nazivaju Razom nakazom, i to zato što je bila ružna. To su stvari koje sam ja čuo iz usta eminentnih muških književnika. Ovo nije ništa osobno za Raziju. Oni se tako zezaju i ne vide ništa loše u tome.
annoy

#1337 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Black swan wrote:predsjednica RH se non stop slika u maskirnoj uniformi

ako se uvede uskoro vojni rok u hrvatskoj muški će morati 3 tjedna ljeti u vojsku

ovdje ne mislimo na one koji žele biti profesionalci nego na obične mlade ljudi koji žele biti nešto drugo u životu a ne vojnici
Misliš da feministkinje zanimaju muški problemi :lol:
wewa

#1338 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

annoy wrote:
Black swan wrote:predsjednica RH se non stop slika u maskirnoj uniformi

Misliš da feministkinje zanimaju muški problemi :lol:
a zasto ne bi?

ja sam feministkinja, imam oca, muza i sina. zasto me ne bi zanimalo s cime se oni suocavaju u zivotu?
Niemand

#1339 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Mislim da je umihana cuvidina bila pravo lijepa. Vjerovatno to ima neke veze sa perom.
Connaisseur Karlin

#1340 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

u Americi zene imaju problema u vojsci : silovanja,prijavljena , neprijaljena; i vlro tesko je umanjiti postojeci problem ;-)
vješalica

#1341 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

Connaisseur Karlin wrote:u Americi zene imaju problema u vojsci : silovanja,prijavljena , neprijaljena; i vlro tesko je umanjiti postojeci problem ;-)
Kad bi se .anje u problem ukljucivale osobe koje trumpove stavove smatraju muskim i to bi se dalo rijesiti...
fatamorgana

#1342 Re: Danasnji "feminizam"

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:U mene bi sva djeca morala čitat: Ćopića, Verna, Musu Ćazima Ćatića, Miku Antića, Kur'an, Rijadu-salihin, Šekspira, Orvela, Talimu-l-islam, Sadija Širazija, Poa, Rumija, Džamonju... :mrgreen:
Kod tebe vazda neko moranje, religijski drill il' traume iz djetinjstva? :wink:
hAZNADAR

#1343 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:u Americi zene imaju problema u vojsci : silovanja,prijavljena , neprijaljena; i vlro tesko je umanjiti postojeci problem ;-)
Ili predsjednika koji kaze da ih treba hvatati za p... a ti licno na drugoj temi o njemu kazes da je to OK i simpa - stara skola.

Koliko kosta tvoj feminizam?
Connaisseur Karlin

#1344 Re: Danasnji "feminizam"

hAZNADAR wrote:
Ili predsjednika koji kaze da ih treba hvatati za p... a ti licno na drugoj temi o njemu kazes da je to OK i simpa - stara skola.

ma ti ne kuzis kako i zasto nesto napisem :)

silovanje zena u vojsci je ozbiljan problem

pedsjednik je obicno laprdalo, takvih sam vidjela i na Balkanu,laje i psuje kao pravi msukracina protiv feministkinja,a u kuci je manji od makovog zrna :D
hAZNADAR

#1345 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:
hAZNADAR wrote:

pedsjednik je obicno laprdalo, takvih sam vidjela i na Balkanu,laje i psuje kao pravi msukracina protiv feministkinja,a u kuci je manji od makovog zrna :D
Vidi sad, na ovoj temi je laprdalo a na drugoj dobar covjek, stara skola i nije sovinista jer zaposljava zene. :lol:
Buduci da si mene prozvala muskim sovinistom a ne mozes dokazati(niti ti ni iko), a padas na sarm hvataca p... sto mozda zaposli a mozda deportuje miss houskeeper - pitam opet koliko kosta tvoj feminizam?

Ocito arsin nije isti za svakoga. :lol:
A sad nastavi ovdje pred rajom pricati nesto drugo.
Connaisseur Karlin

#1346 Re: Danasnji "feminizam"

hAZNADAR wrote:
hAZNADAR wrote:

Vidi sad, na ovoj temi je laprdalo a na drugoj dobar covjek, stara skola i nije sovinista jer zaposljava zene. :lol:
Buduci da si mene prozvala muskim sovinistom a ne mozes dokazati(niti ti ni iko), a padas na sarm hvataca p... sto mozda zaposli a mozda deportuje miss houskeeper - pitam opet koliko kosta tvoj feminizam?

Ocito arsin nije isti za svakoga. :lol:
A sad nastavi ovdje pred rajom pricati nesto drugo.
pa stara skola njegovog oca ti je nepoznata :) treba malo poznavati njegovo odrastanje i ponasnaje, pa ces primjeitit, da je Tramp odrastao u tipicnom sovinsitcki orijentiranom drustvu, kao sto su mnogi odrastali ,a bome i danas, upravo u sovinsitickoj atmosferi :D
ja sam tebi rekal da si sovnista,jer si se hvalio na temi kako si pomogao zeni dok je bila bolesna,i potrvdio si doborvljno da to nisi nikad ranije uradio ;-)

u SAD se svake godine deportuju imigranti , a neimsa primejtila da Tramp pise o apsolutnom deportovanju, hajde tamo na temu,pa nas obavjest o tome :shock:
hAZNADAR

#1347 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hAZNADAR »

pa stara skola njegovog oca ti je nepoznata :) treba malo poznavati njegovo odrastanje i ponasnaje, pa ces primjeitit, da je Tramp odrastao u tipicnom sovinsitcki orijentiranom drustvu, kao sto su mnogi odrastali ,a bome i danas, upravo u sovinsitickoj atmosferi :D
ja sam tebi rekal da si sovnista,jer si se hvalio na temi kako si pomogao zeni dok je bila bolesna,i potrvdio si doborvljno da to nisi nikad ranije uradio ;-)

u SAD se svake godine deportuju imigranti , a neimsa primejtila da Tramp pise o apsolutnom deportovanju, hajde tamo na temu,pa nas obavjest o tome :shock:
bas uvjerljivo nema sta :lol:
JThomas

#1348 Re: Danasnji "feminizam"

Post by JThomas »

fukara hvatač za koku ide u zatvor. a milijardera hvatača za koku treba sagledati u cjelini, staviti na stranu predrasude, vidjeti šta je dovelo do toga i kako mu se može pomoći... :lol:
Connaisseur Karlin

#1349 Re: Danasnji "feminizam"

hAZNADAR wrote:

bas uvjerljivo nema sta :lol:
pa sto se onda nerviras :lol:
Connaisseur Karlin

#1350 Re: Danasnji "feminizam"

JThomas wrote:fukara hvatač za koku ide u zatvor. a milijardera hvatača za koku treba sagledati u cjelini, staviti na stranu predrasude, vidjeti šta je dovelo do toga i kako mu se može pomoći... :lol:
tako je , i Tito je hvatao za sisu , pa su sovnisti rekli da je muskarcina :lol:
Post Reply