dobro je znati..._BataZiv_0809 wrote:Kako vole da klevetjuradostan dan wrote:Uzimao sam ja sportivu na petici, ljetnje, petnaeske. Ok guma, za ok cijenu, cuo sam i od ostalih koji su je vozili da je ok, za normalnog vozaca.
Mdjt, cuo sam komentare (onih koji su ih koristili), da im zimske nisu nešto...![]()
Sasvim korektne gume za normalnog vozaca bas poput ljetnih. Imam iskustvo i sa zimsim Snow Win i ljetnim Super Z+.
Dolazi ljeto - ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
radostan dan
#1326 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
-
radostan dan
#1327 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ma ja koristim ostatak godišnjeg, pa ne znam sta cu sa sobom...sutra bi ih stavio, neću imati vremena nakon petnaestog...a opet, do dvadesetpetog nisu neke velike teperature, biće kiše, bla, bla...NediM17 wrote:Gledam malo prognozu i ja, fakat je zrelo za ljetnih guma... Ali neka zimulja makar do 15og, hajde..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1328 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
A sto ne gonis Tigra kukavčeradostan dan wrote:
dobro je znati...
-
radostan dan
#1329 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
dokurčio mi...ganjao sam ga na starom auto, isključivo njega, i strogo m plus s...pa u avgustu, na plus 40 i više, isto ko da su gluvonijemi u autu, vidiš samo kako se usne pomjeraju kod suvozača, a ništa ne čuješ._BataZiv_0809 wrote:A sto ne gonis Tigra kukavčeradostan dan wrote:
dobro je znati...
na nižim temeperaturama su bile ok...i uopšte, nisam nikad imao problem sa njima.
kasnije, kad sam se - modernizovao - počeo glumiti savjesnog, pa sem zimskih sto su bile na autu, kupio i ljetnje. nije mi se davalo puno love, čuo za sportivu kako je hvale za te pare...i, sasvim ok iskustva, bez primjedbi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1330 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Sportiva je stvarno solidna guma za te pare. Sava/Tigar sve je to u par deka, a i cijene su im takve.radostan dan wrote:
dokurčio mi...ganjao sam ga na starom auto, isključivo njega, i strogo m plus s...pa u avgustu, na plus 40 i više, isto ko da su gluvonijemi u autu, vidiš samo kako se usne pomjeraju kod suvozača, a ništa ne čuješ.![]()
na nižim temeperaturama su bile ok...i uopšte, nisam nikad imao problem sa njima.
kasnije, kad sam se - modernizovao - počeo glumiti savjesnog, pa sem zimskih sto su bile na autu, kupio i ljetnje. nije mi se davalo puno love, čuo za sportivu kako je hvale za te pare...i, sasvim ok iskustva, bez primjedbi.
- rovac13
#1331 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Da li je slicna situacija kod ljetnih guma kao i kod zimskih,premium klasa sve slicno,cijena u par km gore dole tako i performance.
Uzeh zimske gume michelin 195 65 15 .Prije sam uvijek vozao sava tigar i slicno,poslije ove zime mislim ubuduce uzimati gume iz premium klase,ponajvise zbog toga sto u ovoj velicini gume nisu skupe,a razlika je ocigledna.
Bacih pogled na cijene.Michelin opet najskuplji a ostale su tu negdje,goodyear dunlop bridgestone.Sve je to oko 100km.
Ima nekakva akcija goodyear za oko 93 KM.
Slazete li se da je svejedno koju uzmem iz ove klase.
Ili da ipak ganjam michelin opet.
Ako je i u ljetnoj varijanti dugotrajniji od ostalih to mi je dovoljan razlog da opet uzmem michelin(mislim na energy saver,jer druge i ne vidim u ponudi).Ima li razlike u udobnosti medju njima.
Uzeh zimske gume michelin 195 65 15 .Prije sam uvijek vozao sava tigar i slicno,poslije ove zime mislim ubuduce uzimati gume iz premium klase,ponajvise zbog toga sto u ovoj velicini gume nisu skupe,a razlika je ocigledna.
Bacih pogled na cijene.Michelin opet najskuplji a ostale su tu negdje,goodyear dunlop bridgestone.Sve je to oko 100km.
Ima nekakva akcija goodyear za oko 93 KM.
Slazete li se da je svejedno koju uzmem iz ove klase.
Ili da ipak ganjam michelin opet.
Ako je i u ljetnoj varijanti dugotrajniji od ostalih to mi je dovoljan razlog da opet uzmem michelin(mislim na energy saver,jer druge i ne vidim u ponudi).Ima li razlike u udobnosti medju njima.
- drug_profi
#1332 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Miško je miško, ali nećeš se puno zeznuti ni sa ostalim, mada je miško najbolji pazar naročito ako je ukupna razlika u parama mala.
Ali energy saver je dobar samo radi trajnosti, ali je kompromis sa performansama. Primacy ce te sluziti 35-40K kilometara u vrhunskoj formi.
Ali energy saver je dobar samo radi trajnosti, ali je kompromis sa performansama. Primacy ce te sluziti 35-40K kilometara u vrhunskoj formi.
-
tempuser
#1333 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Energy je dobar po trajnosti jedino ako se gleda trosenje sare jer poslije 5-6 sezona kompletan ispuca. Sto se tice performansi po mom iskustvu, a vozio sam ga u dimenziji 15" zadnjih 8 godina, je losiji od konkurencije u istom cjenovnog rangu.drugi profil wrote:Miško je miško, ali nećeš se puno zeznuti ni sa ostalim, mada je miško najbolji pazar naročito ako je ukupna razlika u parama mala.
- rovac13
#1334 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Mislim da mi nikad nebi otkrili koje gume imaju bolje performance. Morali bi ulijetat u krivine do krajnjih granica. Kod nas je obicaj dodjes do 5.brzine i krstaris 80-90 kmh. U autu je najcesce dijete i trudnica. Voznja peMzija.
Postoji li razlika u udobnosti medju tom premium klasom.
Trajanja sto se tice od najskuplje gume najvise sto bih ocekivao je da 4 godine rade dobar posao, ljetne preko ljeta.
Postoji li razlika u udobnosti medju tom premium klasom.
Trajanja sto se tice od najskuplje gume najvise sto bih ocekivao je da 4 godine rade dobar posao, ljetne preko ljeta.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1335 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
pa mnogi forumasi tako voze,nisi znao? zato im i trebaju premiJum gume za trkerovac13 wrote: Morali bi ulijetat u krivine do krajnjih granica.
- drug_profi
#1336 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Malo se pregoni sa pricom.
Ima guma svoje limite i desi se da te iznenade i kod penzionerske voznje. U tom je caka.
Ja sam nedavno na kisi na svakoj krivini lagano lateralno proklizavao na UG8, a voznja je bila smjesnom brzinom. Od Darive prema Vasinom Hanu po serpentinama.
Ima guma svoje limite i desi se da te iznenade i kod penzionerske voznje. U tom je caka.
Ja sam nedavno na kisi na svakoj krivini lagano lateralno proklizavao na UG8, a voznja je bila smjesnom brzinom. Od Darive prema Vasinom Hanu po serpentinama.
-
condy
#1337 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
@rovac
Michelin Primacy 3 ili 4 nema u dimenziji 195 65 15r.
Ima Michelin energy saver u toj dimenziji, ali ja bih radije neku drugu birao. Posebno jer je u toj dimenziji najskuplja guma. Oko cca 120-125 KM.
Najbolje bi ti bilo u toj dimenziji od ljetnih ići na Continental premium contact 6. Ima ih od 100 do 110 KM.
Uz Primacy, jedna od najboljih ljetnih guma.
Michelin Primacy 3 ili 4 nema u dimenziji 195 65 15r.
Ima Michelin energy saver u toj dimenziji, ali ja bih radije neku drugu birao. Posebno jer je u toj dimenziji najskuplja guma. Oko cca 120-125 KM.
Najbolje bi ti bilo u toj dimenziji od ljetnih ići na Continental premium contact 6. Ima ih od 100 do 110 KM.
Uz Primacy, jedna od najboljih ljetnih guma.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1338 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Pa ti ko da si na tigru i savi.drugi profil wrote:Malo se pregoni sa pricom.
- drug_profi
#1339 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Pa da. Nisam siguran jel do ceste ili do guma. Dobra je voda tekla niz krivine. Dalje na magistrali nisam primjetio ništa slično čak ni pri bržoj vožnji.konektovan wrote:Pa ti ko da si na tigru i savi.drugi profil wrote:Malo se pregoni sa pricom.
Moja teorija je da je mala brzina obrtanja točkova smanjivala kapacitet ispumpavanja vode ispod lamela gume. jer čim se malo brže vozilo proklizavanje nisam osjetio. Ili je taj dio ceste na serpentinama bio nešto masan/prljav. Svaki dan vozim relaciju do Vogošće i one okuke u gornjem Hotonju savladam bez problema sa 60-70 i kad je kiša, pa me je događanje od subote baš začudilo.
-
tempuser
#1340 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Mich Energy je entry level u cjenovnog rangu boljih modela GY, Dunlopa ili Contia. Ja sam jucer imao situaciju sta da montiram na auto i odabrao Dunlop u 15".
- commendatore
#1341 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
samo sotozero bajo mojbitanga_sa_otesa wrote:pa mnogi forumasi tako voze,nisi znao? zato im i trebaju premiJum gume za trkerovac13 wrote: Morali bi ulijetat u krivine do krajnjih granica.
-
radostan dan
#1342 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
To je to...rovac13 wrote:Mislim da mi nikad nebi otkrili koje gume imaju bolje performance. Morali bi ulijetat u krivine do krajnjih granica. Kod nas je obicaj dodjes do 5.brzine i krstaris 80-90 kmh. U autu je najcesce dijete i trudnica. Voznja peMzija.
Druga je prica da si stalno na autoputu, da cesto moras vani, austrija, dojcland....ovako, po ex yu magistralama, 10 milja godisnje, manje vise isti kurac, samo nek nije bas totalno djubre, previse stara ili protekt.
- rovac13
#1343 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ja to zamisljam ovako.
Oduvijek vozio savu (pricam o zimskim).
Prve zime su top.
Druge zime nisu top ali mogu proci,ok gume.
Trece zime nemaju prolaz.
Kolega vozi michelin prelazimo bruku km po eu,kum imao 4 godine michelin i sve 4 godine gume rade odlicno.
Ako je sava 80KM a michelin 100 KM ja ne vidim racunicu cesce mijenjat save.
Trebao bih kupit dva kompleta sava da bi vozio 4 godine na dobrim gumama.
Meni ovo nije preseravanje,radi se o tome da premium guma u dimenziji 195 65 15 kosta 90-100KM
Trenutna ponuda sa montazom goodyear effigrip 94KM michelin ensaver 105 KM
Oduvijek vozio savu (pricam o zimskim).
Prve zime su top.
Druge zime nisu top ali mogu proci,ok gume.
Trece zime nemaju prolaz.
Kolega vozi michelin prelazimo bruku km po eu,kum imao 4 godine michelin i sve 4 godine gume rade odlicno.
Ako je sava 80KM a michelin 100 KM ja ne vidim racunicu cesce mijenjat save.
Trebao bih kupit dva kompleta sava da bi vozio 4 godine na dobrim gumama.
Meni ovo nije preseravanje,radi se o tome da premium guma u dimenziji 195 65 15 kosta 90-100KM
Trenutna ponuda sa montazom goodyear effigrip 94KM michelin ensaver 105 KM
-
UmaX
#1344 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Da, to i ja govorim, lako je sa tim jeftinim dimenzijama, i premium je oko 100KM.
- pepeljara
#1345 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
UmaX wrote:Da, to i ja govorim, lako je sa tim jeftinim dimenzijama, i premium je oko 100KM.
Sta je sa fulde, ja je spominjah skoro, a cijena -20KM u odnosu na michelin
takodjer premium guma..
- ElRe
#1346 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Kod mene izbor pao na VREDESTEIN SPORTRAC5 91H,195-65R15
U Savi, 4 kom sa ugradnjom, 335 KM
U Savi, 4 kom sa ugradnjom, 335 KM
- Travnički Noćni Šetač
#1347 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Lako je vama.... meni trebaju 215/50 x 17 ...
- rovac13
#1348 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Meni koliko je poznato fulda je uvijek bila srednja klasa. Tako i kosta. Ne znam jel se sta u medjuvremenu promijenilo.
Znaci jel po vama 4 komada goodyear 195 65 15 sa montazom po cijeni oko 375 KM se cini ok izbor,ako je sitna razlika u kvalitetu izmedju premium klase.
Znaci jel po vama 4 komada goodyear 195 65 15 sa montazom po cijeni oko 375 KM se cini ok izbor,ako je sitna razlika u kvalitetu izmedju premium klase.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1349 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Tu se navrne 225/45/17 i zivioTravnički Noćni Šetač wrote:Lako je vama.... meni trebaju 215/50 x 17 ...
-
dado_
#1350 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ako kome trebaju alu felge brock 16” 5x112 sa dobrim gumama 205/55, 2 dunlop sportmaxx 2016, 2 continental 2015 ljetne, 4 stoje set dok se ne prodaju ove sto sam naumio