Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_mufljuz_

#1326 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

dobro jutro TDI :lol: :lol: :lol: :lol:

Image

samo da kazem da u USA kad kazes TDI niko ne jebe - al kad kazes Cummins - e onda se svi upale kako bi htjeli jedan :lol:

BTW i tata bi sine jedan toyotin V8 LC :lol: mada se ne bi ljutio RAM-u i Silveradu Midnight Edition a kostaju ko jedan Audi A5 TDI :lol:

ja znam da je boshnjistima najveca tuga sto VAG nije ponudio u Audiju A4 A6 ili Golfu 1.4 TDI :lol: :mrgreen:
eh sto bi se moglo cilat uz Stoju i Afriku titovom a na bordu 4 litre prosjek :lol:
Ned071

#1327 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

dizajneri su im izgleda u travniku diplomirali. svaka sve ruznija i ruznija, unutrasnjost made by sloboda čačak

http://autoklub.jutarnji.hr/zapocela-pr ... e/1280880/
johntra

#1328 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

golfiista wrote:
@johntra
ruzno je da tako pises, kao ja papak, Ćetvorka, bnv i sl. , jer da si iole posten prema sebi pa i prema drugima, koliko nisi glup frajer ,mogao si primjetiti da takav rijecnik ne koristim. Na kraju krajeva, ti si taj kojem je Fiat Stilo bio vrhunac dizajnerske ekspresije super moderne italijanske skole dizajna. Sta sam ja trebao reci za takvo sto?
btw, nisam nikad tvrdio da je Stilo neka aman, zaman, dizajnerska ekpresija, čak me i nervira to đonjenje Golfa u dizajnu...ja sam vjerovatno samo branio kvalitetu tog auta, koja je kod mene bila sasvim ok...što se tiče mog pisanja, dođeš ovdje sa nekom zatucanom pričom, koja je vjerovatno samo ložiona, i onda očekuješ da ti neko da ozbiljan odgovor?

i da, Stilo nema nikakvih problema sa korozijom, pogotovo na ključnim mjestima uzgoja korozije, kao kod ostalih...ova slika koju je Goran stavio je slika karavanske verzije, samo ne znam na koji se dio ovo odnosi, a i vjerovatno je izdvojen slučaj..čak ni Brava nije nikad imala većih boljki sa korozijom, dok je Tipo znao prohrđati na zadnjim obrvama i to samo na dijelu na kom se nalazi mjesto za punjenje goriva...
ado-šampion

#1329 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

Prica o koroziji danas je tako deplasirana da je presmijesno pricati o tome, cak i u sirotinjskoj drzavi kakva je ova nasa. Kao sto neko rece, sva auta imaju garanciju 10-12 godina, i ja fakat ne znam apsolutno nikog da je imao problema s korozijom a da voza auto od 2000. pa gore. Prica jedino pije vode kod gazenja auto 20 godina i vise.

@Golfista, previse generalizujes ali se slazem s tobom u mnogo cemu. Ne znam samo kako ti nije mrsko pisati, jer fakat ne vrijedi. Te stvari tipa "ima dusu", "nije konfekcija" i slicno su price za malu djecu. Danas se prave bolja auto nego ikad prije, po svim aspektima. Fazon je samo sto kapitalistickom svijetu koji je sve te skalamerije iz 60., 70., 80. i 90. izgazio, one vise nisu zanimljive. Zanimljive su onim koji su djetinjstvo proveli u represivnoj drzavi, gdje je prije nego sto su se rodili san bio i Fico, a u njihovo vrijeme san je bio "original" tj. Fiat ili Alfa. Sve sto su nasi ljudi gazili od 60. do 95. je poluproizvod iz Kragujevca. Zasto nekom ne bi bila san nova Alfa ili novi BMW umjesto starije Alfe i starijeg BMWa? Jel to BMW M i danas ne postavlja mjerila kao sto je postavljao njegov predak u 80.? Vrlo jednostavan odgovor. Zato sto je starija Alfa ili BMW 1000 eura, a aktuelni BMW je 15 hiljada eura. Hvali konja kojeg mozes jahat, kudi onog kojeg ne mozes. Bas me zanima jel neko pljunuo prije rata za neki BMW ili Alfu 30-40 hiljada maraka a da misli da takav ima dusu a danasnji nema? Pitanje je retoricko.

Ovdje ima samo djelic nostalgije, koji svi mi ljubitelji automobila imamo. Evo ja bih recimo u garazi volio imati neki BMW kao sto ima Goran recimo. Shvatam da bi neko volio imati takvu Alfu. Jer se to dio historije. ALI, tvrditi da je to i po cemu bolje od ovog novijeg, i da to ima dusu a ovo novije kao nema, to su gluposti.
goran16v

#1330 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Ned071 wrote:dizajneri su im izgleda u travniku diplomirali. svaka sve ruznija i ruznija, unutrasnjost made by sloboda čačak

Mudar bi se sjetio da se o ukusima ne raspravlja...
sparky

#1331 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

ado-šampion wrote:Prica o koroziji danas je tako deplasirana da je presmijesno pricati o tome, cak i u sirotinjskoj drzavi kakva je ova nasa. Kao sto neko rece, sva auta imaju garanciju 10-12 godina, i ja fakat ne znam apsolutno nikog da je imao problema s korozijom a da voza auto od 2000. pa gore. Prica jedino pije vode kod gazenja auto 20 godina i vise.
M-B w202 i w203
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1332 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

sparky wrote:
ado-šampion wrote:Prica o koroziji danas je tako deplasirana da je presmijesno pricati o tome, cak i u sirotinjskoj drzavi kakva je ova nasa. Kao sto neko rece, sva auta imaju garanciju 10-12 godina, i ja fakat ne znam apsolutno nikog da je imao problema s korozijom a da voza auto od 2000. pa gore. Prica jedino pije vode kod gazenja auto 20 godina i vise.
M-B w202 i w203
Sad sam htio to napisati.
Prijatelj koji je kupio C klasu 2002 270 CDI koja je kostala blizu 100k KM je u prvih 5 godina dvaput mjenjao vozaceva vrata i jednom zadnja sa iste strane zbog hrđe. Covjek zivi u DE.
Ned071 wrote:dizajneri su im izgleda u travniku diplomirali. svaka sve ruznija i ruznija, unutrasnjost made by sloboda čačak

Ako nista,izgleda mi skladnije od Rapid Spaceback.
Znam da je Rapid SB neki kompromis,pa je dizajn istrpio zbog prostora,ali hajde. Moralo je to bolje.
goran16v

#1333 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

ado-šampion wrote: @Golfista, previse generalizujes ali se slazem s tobom u mnogo cemu. Ne znam samo kako ti nije mrsko pisati, jer fakat ne vrijedi. Te stvari tipa "ima dusu", "nije konfekcija" i slicno su price za malu djecu. Danas se prave bolja auto nego ikad prije, po svim aspektima
Iako puno vise volim stare aute od novih, prica o autima s dusom je idealizovana bajka za laku noc. To su bila zlatna vremena za zaljubljenike u aute, oni koji se vole prljati i non-stop nesto cackati, ali koliki je % takvih u ukupnom potrosackom tijelu???? Istina je da su 60-te, 70-te bilo zlato doba auta s dusom, svoje sasije, motori, napredni dizajn za to vrijeme, primjena novih i inovativnih tehnologija itd itd itd... ALI... Cijena auta sa dusom se itekako placala, prije svega u kvaliteti, dugotrajnosti i pouzdanosti, hrdjali su svi, od jeftinih do skupih, a dugotrajnost motora i kvalitet unutrasnjosti su prakticno nemjerljivi sa danasnjim. Ljudi su na more isli sa kistrom alata u gepeku, od maja do septembra na svakom usponu je bilo vise auta na hladjenju i dignutom haubom nego saobracajnih znakona. Nije su li Simca, Citroen i NSU i x britanskih brendova u zlatnoj eri upravo zbog auta sa dusom propali???? Osim toga i tad je postojala konfekcija i prenos tehnologija, Volvo do unazad 15 god nije imao svoj dizel. Mercedes je razvio prvi 4-taktni motor za Audi, Citroen je postao Peugeotov tehnoloski klon, o Zastavi i ostocnjacima da ne goovrim.
Osim par izuzetaka, zajednicki razvoj, sasije, motori, pa i cijela, auta tj konfekcijski modeli su postali neminovnost ekonomskog opstanka. Bilo je "optimista" koji su mislili drugacije, koji su igrali na kartu tradicije, kao npr. komplet britanska industrija, djelomicno svedska i talijanska. U toj globalizaciji neko je bio donji neko gornji, pa si tako dobio Mercedesa sa Renaultovim dizelom, Volva koji je djelomicno ili u potpunosti prepakovani Ford, slicna stvar sa Alfom i Fiatom, Lancia je potonula, Jaguara dizela karavana sa prednjim pogonom itd, a s druge strane imas usranog taksistickog Golfa IV karavana. Skodu Fabiu, Octaviu sa 900k km na satu ili Daciu Logan sa pola miliona, mrtva konfekcija, ali se unutrasnjost jos drzi, nisu istruli do krova, a motor kakav-takav jos vrti. Te su cifre u doba auta sa dusom bile rezervisane samo za privilegovane tipa Mercedes.
Ja se dobro sjecam auta iz 70-ih, pa cak i starijih, dok su bili svakodnevno u pogonu, opste stanje tih auta i auta iz 2000-ih poslije nekih 200k km je jednostavno nemjerljivo, a to je prosjecnom kupcu najbitnije. Auta se ne prave za zaljubljenike u auta, nego za kupce.
goran16v

#1334 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

sparky wrote:
M-B w202 i w203
To je izuzetak koji potvrdjuje pravilo, imas jednog Mercedesa koji trune, ali je zato Opel ko staklo!
530i

#1335 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Ova nova fabija je zaista grdna u crvenoj boji, i još je ovo neki bolji paket opreme.
_mufljuz_

#1336 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

eh puste zelje :mrgreen:

Image
Bakir1

#1337 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

_mufljuz_

#1338 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

kramer protiv kramera :lol:

_mufljuz_

#1339 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

odeeeeeeeeeeee fićoooooooooo :lol: :lol: :lol:

Bakir1

#1340 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

Image
:D
Image
_mufljuz_

#1341 Re: Automobilizam - All about

Post by _mufljuz_ »

0:25 +18 :mrgreen:
Ned071

#1342 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

Bakir1 wrote:
ne znas koji je ljepsi... dakle, za one sto misle da auta nemaju dusu...
Bakir1

#1343 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

suvisla je to diskusija ;-)
Image
Ned071

#1344 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

da mi je gullwinga provozat, i onda sam rahat do smrti...
goran16v

#1345 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Ned071 wrote:
Bakir1 wrote:
ne znas koji je ljepsi... dakle, za one sto misle da auta nemaju dusu...
Da znas sto ne znas znao bi da oba ta s dusom za 10 god svakodnevne voznje istrunu vise nego danasnji plasticni KIA Rio za 20!
Znas koliko je vazna dusa auta prosjecnom kupcu auta danas??? 0 bodova, a autoindustrija zivi od njih, a ne romanticara.
Krecem od sebe, jedne strane imam auto s dusom koji je poslije 10 god 200k km truo do sajbi i zreo za generalku, a s druge strane konfekciju bez duse koji poslije 15 god i 300k km nema kapi korozije i motor jos ide kako treba. Za svakodnevnu upotrebu ja tu nemam ni iluzija ni dilema sta bih odabrao.
Ned071

#1346 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

nismo svi prosjecni kupci jbg
IcedFlame

#1347 Re: Automobilizam - All about

Post by IcedFlame »

Ned071 wrote:nismo svi prosjecni kupci jbg
:thumbup:
mali_milojica

#1348 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Bas me zanima koliko ce se danasnji auti voziti kad budu imali 40 godina,a koliko ce ih zavrsiti kao lafete,blatobrani,lampe,drzaci za zavjese,serpe,stolice i ostali namjestaj :D
goran16v

#1349 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Ali smo u apsolutnoj manjini da bi proizvodjacima bilo bitno sta bi htjeli. BMW-u je vaznije 200 tatina curica kojima ce 600 EUR naplatiti iPhone port u X1 nego jedan koji bi volio karburator pod haubom - ne treba se bezzeze zanositi.

Ja imam klasicni auto s dusom i samim time nisam prosjecan kupac, ali cu ti iz 1. ruke napisati, u upotrebnoj funkciji kvalitet voznje, transporta - nazovi kako hoces, prije svega sigurnosti i udobnosti bezlicnog konfekcijskog auta i auta s dusom su najblaze receno neuporedivi.
Last edited by goran16v on 26/01/2015 14:00, edited 1 time in total.
mali_milojica

#1350 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
Ali smo u apsolutnoj manjini da bi proizvodjacima bilo bitno sta bi htjeli. BMW-u je vaznija tatina curica kojoj ce sa 600 EUR naplatiti iPhone port u X1 nego ti koji bi volio karburator pod haubom - ne treba se bezzeze zanositi.
:thumbup:
A jos je manje takvih koji imaju €,a oni koji imaju svakako sebi priuste M3 ili neki slican model.
Post Reply