Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- Janjicar
#1326 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Tuzli jos uvijek kisa jako pada... Kakva je situacija na brani ima li neko info ?
-
neki
#1327 Re: Poplave u cijeloj BiH
ispadala je stotine puta pa nije bilo veselobitanga_sa_otesa wrote:sve hidroelektrane nemaju snage kao jedna termoelektrana ,ako TE tuzla ispadne iz sistema bit ce veselo....Tkanton wrote: tacno tako sad hidro elektrane pice
daj ne pretjerujte u kukanju
- guber90
#1328 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa ne bih da pametujem, ali koliko je lahko nadomjestiti rad TE od 750 MGW, pretpostavljam da bi odredjeno vrijeme se moralo sacekati da druge TE, HE itd. pojacaju svoj rad kako bi se uspjeo nadomjestiti nedostata TE Tuzla.Zeljo_do_groba wrote:Ljudi, ne pricajte laicki o onome sto ne znate. Elektrana jeste u opasnosti i veceras dolazi puno ljudi da osiguraju POMOCNA postrojenja koja su u opasnosti da poplave. ALI i da poplave, i da se mora iskljuciti postrojenje, to nema nikakve veze sa tim kome oni daju energiju, niti je oni daju nekome odredjenom. El. energija se salje u mrezu, ako se npr. postrojenje iskljuci zbog nekog vanrednog razloga, ili da se desi neka havarija na elektrani koja nije vezana za ove poplave, onda postoji trziste el. energije i struja se kupi a to se radi putem dispecera koji tacno znaju u kojem trenutku koliko gdje fali ili ima viska struje. Desavalo se koliko hoces puta u 2013 godini npr. da niti jedan blok ne radi, a opet svi imaju struje...
A koliko god da je ta elektrana u Tuzli u opasnosti, jos je gore sa TE Kakanj i sa hidroelektranama koje sa ovakvim vodostajima i ne mogu uglavnom raditi... Ali sve se to namiri kupovinom...
Vjerujem da si od ove struke i strucniji od mene, pa se nadam da neces shvatiti ovo kao pametovanje, nego kao pitanje, sto u i jeste
- O'zone
- Globalni moderator
-
alenthekiller
#1330 Re: Poplave u cijeloj BiH
Derventa, bilo kakav info? 
- banjaluka078
#1331 Re: Poplave u cijeloj BiH
Regularno. Nema opasnosti. Raja iz Bugojna javlja kako tamo Vrbas stagnira, a kiša pada istim intenzitetom već 2 dana.pirmin wrote:Zna li ko kakvo je stanje oko HE Bočac?
U BL je poprilično loše, ali nije ni blizu Doboja, Maglaja, itd.
https://www.youtube.com/watch?v=KFT11cLNENY
https://www.youtube.com/watch?v=w2PyiPB ... e=youtu.be
ovo je popodno mnogo dublje http://www.6yka.com/novost/56116/banja- ... ezero-foto
http://www.6yka.com/novost/56155/buka-u ... -kuca-foto
http://www.6yka.com/novost/56164/foto-v ... -banjaluci
http://www.klix.ba/vijesti/bih/poplave- ... /140515118
-
Heller
#1332 Re: Poplave u cijeloj BiH
Morala bi se kupovat struja, nego ako nista hidroelektrane bi trebale imat pojacanu praozvodnju look on the bright side of life

-
kakavdanakneiskustvu
#1333 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Žepču i dalje stanje katastrofalno. U toku današnjeg dana pokušali smo ostvariti vezu sa većinom mjesnih zajednica općine Žepče. Kako smo saznali, trenutno su u teškoj situaciji mještani Preka koji su totalno odsječeni, bez telefona, struje, pitke vode, a sa sve manje hrane. Zgrade koje su zahvaćene poplavama, najčešće one na ušću Krajnjače u rijeku Bosnu, su trenutno najveći problem užeg gradskog jezgra. Stanari su evakuisani iz 2 žepačke zgrade. Dosta privatnih kuća je poplavljeno, a vlasnici su cijeli dan pokušavali da spasu što se spasiti da. Begov Han je pod vodom. Nemamo nekih podrobnijih informacija. Željezno Polje je fizički odsječeno od ostatka općine, a uzrok su sve češći odroni. Nemaju struje, ni telefona i potrebna im je hitna pomoć. Kako smo doznali dva sela su evakuisana.
Želeća je u mraku. U Donjoj Golubinjoj Bosna je dijelom izlila i jedan broj mještana je evakuisan. Slična situacija je i sa Globaricom. Papratnica i Ljubna su izložene velikoj bujici istoimenih potoka, kao i čestih odrona zemljišta. Čak su i neke kuće zahvaćene. I Vitlaci su dijelom odsječeni.
U MZ Lupoglav stanovnišvo kuća bliže bunkeru su još sinoć krenulo sa evakuacijom, danas su skroz potopljene. Najgore je sa donje strane puta, Jurkića kuće su pod vodom. Kuće prema BP Sliško su također ugrožene, a neke su dijelom i zahvaćene. Lupoglavska polja su pod vodom, a zbog ravnog terena voda koja se nakuplja počinje ugrožavati i kuće sa gornje strane puta prema Viništu. Put za Vinište je odsječen kod Bunkera, te se u Vnište ide preko Osove.
Želeća je u mraku. U Donjoj Golubinjoj Bosna je dijelom izlila i jedan broj mještana je evakuisan. Slična situacija je i sa Globaricom. Papratnica i Ljubna su izložene velikoj bujici istoimenih potoka, kao i čestih odrona zemljišta. Čak su i neke kuće zahvaćene. I Vitlaci su dijelom odsječeni.
U MZ Lupoglav stanovnišvo kuća bliže bunkeru su još sinoć krenulo sa evakuacijom, danas su skroz potopljene. Najgore je sa donje strane puta, Jurkića kuće su pod vodom. Kuće prema BP Sliško su također ugrožene, a neke su dijelom i zahvaćene. Lupoglavska polja su pod vodom, a zbog ravnog terena voda koja se nakuplja počinje ugrožavati i kuće sa gornje strane puta prema Viništu. Put za Vinište je odsječen kod Bunkera, te se u Vnište ide preko Osove.
- Zovem se Zelena
#1334 Re: Poplave u cijeloj BiH
Lukavac:

Sprečko polje, Puračić.
Iza se vidi Koksara i azotara čini mi se:

Nivo Spreče raste i dalje...

Sprečko polje, Puračić.
Iza se vidi Koksara i azotara čini mi se:

Nivo Spreče raste i dalje...
- Rijeka_snova
#1335 Re: Poplave u cijeloj BiH
Glavni kantonalni inspektor Zenica:
Ukoliko u marketima/prodavnicama naglo skoče cijene hrane/vode TRAŽITI FISKALNI RAČUN i zovite inspekciju!

Ukoliko u marketima/prodavnicama naglo skoče cijene hrane/vode TRAŽITI FISKALNI RAČUN i zovite inspekciju!
- It_is_a_Leclerc
#1336 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zanima me, kakav je vodostaj Jale kod Tehnologije ?!
Danas oko 12h je bio prilično kritičan. Navodno je nasip uspio zadržati.
I zanima me, ima li ko info o puštanju vode sa HE Bajina Bašta koja navodno akumulira šest puta više od normalnog i, ako je ne pusta, doći će do mehaničkih oštećenja elektrane ?! Rekao je neki lik na BHT-u danas tu info. i rekao kako će, ako pusti, Srebrenicu i Bratunac, bukvalno potopiti.
I zanima me, ima li ko info o puštanju vode sa HE Bajina Bašta koja navodno akumulira šest puta više od normalnog i, ako je ne pusta, doći će do mehaničkih oštećenja elektrane ?! Rekao je neki lik na BHT-u danas tu info. i rekao kako će, ako pusti, Srebrenicu i Bratunac, bukvalno potopiti.
- snaga_znanja
#1337 Re: Poplave u cijeloj BiH
Situacija u Zenici trenutno je -50 cm u odnosu na najveci vodeni tok danas. Medjutim kisa pojacava... 
- Janjicar
#1338 Re: Poplave u cijeloj BiH
Gorske službe spašavanja iz Hrvatske dolaze u pomoć BiH
http://radiosarajevo.ba/novost/151557/g ... -pomoc-bih
http://radiosarajevo.ba/novost/151557/g ... -pomoc-bih
- O'zone
- Globalni moderator
#1339 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Tuzlanskom naselju Badre, na putu prema Solini, zbog klizišta su za sada ugrožena dva stambena objekta. Porodice su napustile domove i nalaze se kod prijatelja i rodbine. Kako kažu, zemlja je počela pucati jučer, ali situacija vremenom sve više eskalira.
Na cesti je pukao i asfalt
- nOrMaLaC
#1340 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne vezano ali slusam kako gradonacelnik Bijeljine Mico Micic spominje da je protok na HE Zvornik skoro 4000m3/s sto moze stvoriti izrazito velike probleme za Gornji tok rijeke Drine..It_is_a_Leclerc wrote:Zanima me, kakav je vodostaj Jale kod Tehnologije ?!
-
Heller
#1341 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zeljo_do_groba wrote:Kad je prevelik dotok vode, onda cak i nema proizvodnje... Iako laicki djeluje sto vise vode, to veca proizvodnja...Heller wrote:Morala bi se kupovat struja, nego ako nista hidroelektrane bi trebale imat pojacanu praozvodnju look on the bright side of life![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#1342 Re: Poplave u cijeloj BiH
Cijela općina Tuzla je bez vode. IZ JKP "Vodovod i kanalizacija" su za RTV Slon istakli da bi građani trebali imati vodu u petak 05:30 sati.
-
Tkanton
#1343 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jos kad svemu tome dodas da je kompletan maglaj iskljucen, pa doboj, bijeljina dijelovi zenice industrijska zona gracanice dobar dio lukavca i td....Zeljo_do_groba wrote:Ma naravno, samo pitaj... Bezveze mi je sto ovdje neki zakljucuju desilo bi se ovo, desilo bi se ono, a pojma nemaju... Bilo bi potrebno od 10s do nekoliko minuta...guber90 wrote: Pa ne bih da pametujem, ali koliko je lahko nadomjestiti rad TE od 750 MGW, pretpostavljam da bi odredjeno vrijeme se moralo sacekati da druge TE, HE itd. pojacaju svoj rad kako bi se uspjeo nadomjestiti nedostata TE Tuzla.
Vjerujem da si od ove struke i strucniji od mene, pa se nadam da neces shvatiti ovo kao pametovanje, nego kao pitanje, sto u i jeste. U biti zanima me koliko dugo bi trebalo da se situacija vrati na neku normalu od trenutka kada bi se ugasila TE Tuzla.
Ali moje misljenje je da cak i da ispadne elektrana mreza bi izdrzala pa cak i ne bi bilo prekida... Ta elektrana npr. u ovom trenutku ne proizvodi 700 MW, nego mozda i duplo manje, zavisi koliko je blokova u radu... Ta se energija jednostavno kupi na berzi el. energije po tolikoj cijeni koja je vazeca u tom trenutku i eto, sve se desava vrlo brzo...
Pa sta ako nije najsjajnije, alternativa postoji i to je kupovina odn. uvoz struje i tu je jedini gubitnik EPBiH, ali ona to ionako naplati onda tako da ne bi bila bas tolika steta s obzirom na situaciju...bitanga_sa_otesa wrote:sve elektrane su uvezane u tzv ''prsten'' 400Kv i njima upravlja republicki dispecerski centar koji po potrebi vrsi aktiviranje neke od elektrana ako zafali energije.ako iznenada dodje do gasenja ,moze se desiti ''raspad sistema'' koji ce se vrlo brzo vratiti u funkciju ali ako nemamo dovoljno snage u sistemu ,moracemo kupovati od drugih,sto bas i nije najsjajnije rjesenje u ovoj situaciji...It_is_a_Leclerc wrote:
Ako bi se ugasili svi pogoni, cijela sjeveroistočna Bosna bi ostala bez struje. Bez struje bismo vrlo brzo ostali bez vode, jer pumpe rade na struju. Bez čiste vode, moguća je zaraza.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1344 Re: Poplave u cijeloj BiH
izvini ako sam te cime uvrijedio nisam ja nista lose mislio....Zeljo_do_groba wrote:
Pa sta ako nije najsjajnije, alternativa postoji i to je kupovina odn. uvoz struje i tu je jedini gubitnik EPBiH, ali ona to ionako naplati onda tako da ne bi bila bas tolika steta s obzirom na situaciju...
- escobar__
#1345 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kod mene vode i dalje uredno ima. Ovo je pretpostavljam kopirano sa RTV Slon portala, a oni su ti tuzlanski Avaz - dakle njesra na kvadrat, pravi pravcati senzacionalistički medij.O'zone wrote:Cijela općina Tuzla je bez vode. IZ JKP "Vodovod i kanalizacija" su za RTV Slon istakli da bi građani trebali imati vodu u petak 05:30 sati.
-
neki
#1346 Re: Poplave u cijeloj BiH
Haj malo razmisli logicno, kako je ovo moguce?It_is_a_Leclerc wrote:Zanima me, kakav je vodostaj Jale kod Tehnologije ?!
I Srebrenicu moze potopiti jedino ako voda tece uzbrdo
- strong69
#1347 Re: Poplave u cijeloj BiH
Da ima postenih politicara pa da zatraze informaciju od slivova rijeke Save, fonda za zastitu okolisa i opstina i kantona koliko su sredstava utrosili na odrzavanje korita rijeka!
Napominjem vam da placamo vodne naknade i da se ta sredstva NAMJENSKI moraju trositi na upravljanje vodenim resursima.
Napominjem vam da placamo vodne naknade i da se ta sredstva NAMJENSKI moraju trositi na upravljanje vodenim resursima.
Last edited by strong69 on 15/05/2014 21:43, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#1348 Re: Poplave u cijeloj BiH
A imali su danas jedini uredne infoescobar__ wrote:Kod mene vode i dalje uredno ima. Ovo je pretpostavljam kopirano sa RTV Slon portala, a oni su ti tuzlanski Avaz - dakle njesra na kvadrat, pravi pravcati senzacionalistički medij.O'zone wrote:Cijela općina Tuzla je bez vode. IZ JKP "Vodovod i kanalizacija" su za RTV Slon istakli da bi građani trebali imati vodu u petak 05:30 sati.
-
omar little
#1349 Re: Poplave u cijeloj BiH
imas li link za ovo? znaci neki debili u prodavnicama dizu cijene hrane i vode da zarade na nesreci???Rijeka_snova wrote:Glavni kantonalni inspektor Zenica:
![]()
![]()
- Pitarrr82
#1350 Re: Poplave u cijeloj BiH
nOrMaLaC wrote:Ne vezano ali slusam kako gradonacelnik Bijeljine Mico Micic spominje da je protok na HE Zvornik skoro 4000m3/s sto moze stvoriti izrazito velike probleme za Gornji tok rijeke Drine..It_is_a_Leclerc wrote:Zanima me, kakav je vodostaj Jale kod Tehnologije ?!
Bas zato a i sto sam dobio info iz prve ruke od porodice koja trazi camac za evakuaciju mi i nije jasno odakle prica da nivo Drine pada...
P.S. Mozda samo pokusavaju da smire narod supljom.