Hoće li biti trećeg entiteta?

Post Reply
Itakoto

#1326 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Itakoto »

Hlapoje wrote:
kingofsnake wrote:
Nije bila druga država, jer nije imala poznati paljanski legitimitet :D Šta ste se dovezali tog UN-a, kao da to nešto znači :D
Pa meni je stvarno žao što je vama priznanje države od UN-a, važnije od priznanja te države od strane vlastitog naroda.

U stvari, to generalno i jeste najveći problem BiH kao države.

Ona nikad nije ni nastala voljom i konsenzusom naroda koji žive u njoj.
Neko sa strane je nametnuo volju, a onda ostavio narode u BiH da pronalaze konsenzus.

A konsenzusa nema ni oko najbanalnijih stvari.
Sta reci, koju posluku ti porati? :D Licno me zaboli sta ti i "oni" s "drugu stranu" Drine misle i sazalijevaju. Ko vas ne zna, skupo bi vas platio.
seln

#1327 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by seln »

Hlapoje wrote:
kingofsnake wrote:
Nije bila druga država, jer nije imala poznati paljanski legitimitet :D Šta ste se dovezali tog UN-a, kao da to nešto znači :D
Pa meni je stvarno žao što je vama priznanje države od UN-a, važnije od priznanja te države od strane vlastitog naroda.

Neko sa strane je nametnuo volju, a onda ostavio narode u BiH da pronalaze konsenzus.

Je li bilo konsenzusa oko stvaranja prve Jugoslavije? Referendum, folovi - golovi?
Pitaste li Albance 1912 da li pristaju da ih se pripoji Srbiji?
Bijase li referendum u Vojvodini 1918?
Narod koji je sve u istoriji dobio silom stvarno ne bi trebao pricati o legitimitetu.
LBVIEW

#1328 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by LBVIEW »

Hlapoje wrote:
LBVIEW wrote:
Hlapoje wrote:

Znaci Bosna nije bila "druga" drzava nakon priznanja i ulaska u UN-a, SFRJ nije vec nestala a SRJ se formirala, Kukanjac zvani mali mrav nije bio general vojske strane drzave na teritoriju medunarodno priznate drzave i tako to. :D
Kazem ja, rakija-mucenica udarila u glavuse. :D
Pa kad je BiH primljena u UN, a kad su se ostaci JNA povukli iz BiH?

Imaš jednu vojsku koja je 50 godina bila jedina regularna oružana sila na tom prostoru...i sad bi proglašenjem nezavisnosti, ta sila preko noći trebala da nestane sa te teritorije inače će biti proglašena agresorom.
Pa nestala je...povukla se...samo je trebalo malo vremena.
Ne ide to tako jarane.
Ti nam reci sta ide. :D
Nego,daj nam jos koju provalu sto se guslaju kao nepobitne istine po sijelima i oko rakijskog kazana. :D
animals

#1329 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by animals »

spacek wrote:ja stvarno ne znam sta se primate na ove politicke predizborne suplje. standardno dizanje tenzija i pokusaj destabilizacije bih i pokusaj homogenizacije nacionalista i glasaca po torovima u pokusaju zaborava na tesku ekonomsku situaciju.

daj sto nestabilniju situaciju i pokusaj pokupiti politicke poene u ocivanju nacionalnog interesa i identite naustrb gladnih stomaka i nezaposlenosti.

1. ma koliko neko pokusao razbiti bih, to ne moze uciniti a da to ne aminuju sva 3 konstitutivna naroda
2. i tad kad bi aminovala sva 3 naroda za mirni razlaz, umjesace se svijet da rasturi dogovor
3. svijetu odgovara ovakva situacija u bih i narednih 200 godina za njihova muljanja, potkusurivanja i prepucavanja
4. bih u svijetu vazi za pozitivan primjer i model za prekid rata i poratno stanje - prvi put u istoriji bez pobjednika

znate kad ce se situacija u bih radikalno promjeniti?
- onog trena kad se pojavi bosnjacki predstavnik politicar sa radikalnim stavovima i zeljom da se otcijepe rs i hb i cistu islamsku zemlju u srcu evrope na 24%....e tad ce evropa da zasuce rukave i ucini sve da bih bude funkcionalna zemlja sa srbima eu policajcima i hrvatima eu destabilizatorima koji ce 50% muslimana/bosnjaka drzati u stalnoj pat poziciji, kao sto je i sada tako!

shvatite jedno da je eu i zapad krscanski i da nikad ali bas nikad nece dozvoliti bih kao jednonacionalnu, pa makar ovakvu nategnutu situaciju drzali 1000 godina!
pa nisu djaba embargo na oruzje drzali do kraja rata + pustili 4 godine tamanjenja na svim krajevima + hitna intervencija kada se nazirala pobjeda!
Ima ovdje i istine..
spreca

#1330 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by spreca »

seln wrote:
Hlapoje wrote:
kingofsnake wrote:

Je li bilo konsenzusa oko stvaranja prve Jugoslavije? Referendum, folovi - golovi?
Narod koji je sve u istoriji dobio silom stvarno ne bi trebao pricati o legitimitetu.
nebesko pravo
oteto=legitimno
Hlapoje

#1331 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

seln wrote: Je li bilo konsenzusa oko stvaranja prve Jugoslavije? Referendum, folovi - golovi?
Jeste, medju političkim elitama. Kako je nastala, toliko je i potrajala.
Nismo. Zašto bi?
Vojvodina 1918? Nije postojala.
hizo ramidovic

#1332 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote: Jeste, medju političkim elitama. Kako je nastala, toliko je i potrajala.
Nismo. Zašto bi?
Vojvodina 1918? Nije postojala.
ma ja, samo legalno i legitimno...malo zlocini, malo genocid, malo agresija...cuj to, da se siptari za nesto pitaju?
a i vojvodina? pa nije ni postojala dok je nije srbija (i to legalno i legitimno) uzela pod svoje...
Hlapoje

#1333 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

hizo ramidovic wrote:
Hlapoje wrote:
hizo ramidovic wrote: pa naravno da su imali svoje mjesto za stolom i svoju stolicu, te nece ih pustiti da stojeci pregovaraju...
i sta velis, koju drzavu je predstavljala ta vlada sa pala?
Vlada ne mora da predstavlja državu obavezno.
Vladu imaju i pokrajine i entiteti... :)
Vlada je samo izvršni organ na nekoj teritoriji.
dakle, apsolvirali smo ko je izbvrsio agresiju.
hajmo dalje:
navedi koju pokrajinu/entitet/provinciju je predstavljala ta vlada sa pala?
Predstavlja je Republiku Srpsku, a medjunarodna zajednica je uvažavala legitimitet koja je ta vlada imala u srpskom narodu u BiH.
Inače ne bi sa Karadžićem pregovarali, već sa Mirom Lazovićem...
tnnt

#1334 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by tnnt »

spacek wrote: shvatite jedno da je eu i zapad krscanski i da nikad ali bas nikad nece dozvoliti bih kao jednonacionalnu, pa makar ovakvu nategnutu situaciju drzali 1000 godina!
pa nisu djaba embargo na oruzje drzali do kraja rata + pustili 4 godine tamanjenja na svim krajevima + hitna intervencija kada se nazirala pobjeda!
pa sve isto se je i desilo u Hrvatskoj, kakvo tamo imaš objašnjenje?
bojali su se katolika ili šta?
Hrvatska je imala embargo na oružje, Srbima su nudili nešto poput republike Srpske koji su srečom mudri krajišnici odbili
a i oluja bi bila zaustavljena da nije trajala samo par dana, nego da je trajala mjesecima ili tjednima
kako komentiraš da je taj tvoj krščanski zapad napravio večinsku muslimansku zemlju Kosovo?
sluga_okupatora

#1335 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by sluga_okupatora »

Vlada ne mora da predstavlja državu obavezno.
Vladu imaju i pokrajine i entiteti... :)
Vlada je samo izvršni organ na nekoj teritoriji.[/quote]
dakle, apsolvirali smo ko je izbvrsio agresiju.
hajmo dalje:
navedi koju pokrajinu/entitet/provinciju je predstavljala ta vlada sa pala?[/quote]

Predstavlja je Republiku Srpsku, a medjunarodna zajednica je uvažavala legitimitet koja je ta vlada imala u srpskom narodu u BiH.
Inače ne bi sa Karadžićem pregovarali, već sa Mirom Lazovićem...[/quote]

Medjunarodna zajednica zajedno sa Amerikom pregovara i sa talibanima - je li to znaci da "uvazava" njihov legitimitet i da su priznati od strane MZ-a i SAD-a :lol:
hizo ramidovic

#1336 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Hlapoje wrote:
hizo ramidovic wrote: dakle, apsolvirali smo ko je izbvrsio agresiju.
hajmo dalje:
republika srpska nastala je tek u dejtonu a tzv srpska republika bih je bila paradrzavna tvorevina koju ni rodjena majka nije priznavala. jedino su se uzajamno priznavale ona i rsk u hrvatskoj.
sa karadzicem se pregovaralo kao sa vodjom pobunjenika i separatista (kao npr sa talibanima i njihovim vodjama, kako kolega gore rece), i ta cinjenica apsolutno ne znaci nikakvo ni priznavanje ni uvazavanje nikakvog legitimiteta. jer, da znaci, dejton bi potpisao karadzic a ne milosevic.
Zeljocity

#1337 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Zeljocity »

hizo ramidovic wrote:
Hlapoje wrote:
hizo ramidovic wrote: dakle, apsolvirali smo ko je izbvrsio agresiju.
hajmo dalje:
republika srpska nastala je tek u dejtonu a tzv srpska republika bih je bila paradrzavna tvorevina koju ni rodjena majka nije priznavala. jedino su se uzajamno priznavale ona i rsk u hrvatskoj.
sa karadzicem se pregovaralo kao sa vodjom pobunjenika i separatista (kao npr sa talibanima i njihovim vodjama, kako kolega gore rece), i ta cinjenica apsolutno ne znaci nikakvo ni priznavanje ni uvazavanje nikakvog legitimiteta. jer, da znaci, dejton bi potpisao karadzic a ne milosevic.
Genocidna tvorevina nije imala svog predstavnika u Dejtonu znaci potpisnici su BIH, Cro, Srb (Milosevic) koji je predstavljao srbe a ne neki teritorij.

Entitete treba ukinuti i to pod hitno. Ekonomski opravdano jer bi samo ukidanjem kantona usparali nekih 800 miliona maraka svake godine. A da ne govorim o tome da svaka strana potpisnica ima pravo da povuce potpis iz Dejtona i da bi to trebalo uraditi jer Dejton nije demokratija a u ustavu BIH pise da je BIH demokratska zemlja znaci jos jedan razlog da se Dejton posalje u proslost a da dalje ne spominjem genocid i sl kao dovoljan razlog ukidanja.
Skijaš

#1338 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš"
FTV je javni servis i ne može se dijeliti na monoetničke televizije niti ima razloga za to. Oni koji hoće samo hrvatsku televiziju, neka skupe pare i istu osnuju, to ti niko ne brani. Ali ovdje se ne radi o ljudskim pravima, ovdje se traži podjelu postojećeg javnog servisa i razvaljivanje FTV-a se predstavlja kao ljudsko pravo.
FTV treba razvaliti.
Tako. To je sasvim drugačije od priče kako neko brani uspostavu televizije na hrvatskom jeziku, jer ne brani, takvih televizija ima a bilo ih je i više. Cilj je dakle razvaliti FTV i podijeliti istu po etničkoj matrici podjele svega ostalog.
seln

#1339 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by seln »

Skijaš wrote:
Hafis wrote:
Skijaš"
FTV je javni servis i ne može se dijeliti na monoetničke televizije niti ima razloga za to. Oni koji hoće samo hrvatsku televiziju, neka skupe pare i istu osnuju, to ti niko ne brani. Ali ovdje se ne radi o ljudskim pravima, ovdje se traži podjelu postojećeg javnog servisa i razvaljivanje FTV-a se predstavlja kao ljudsko pravo.
FTV treba razvaliti.
Tako. To je sasvim drugačije od priče kako neko brani uspostavu televizije na hrvatskom jeziku, jer ne brani, takvih televizija ima a bilo ih je i više. Cilj je dakle razvaliti FTV i podijeliti istu po etničkoj matrici podjele svega ostalog.
Ma nije njemu do nacionalne televizije.
On samo zeli da njegov licni cirilicni Zeus dobije dalekogledne i krugovalne postaje pod kontrolu.
Ali Kemal

#1340 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Ali Kemal »

Posto mene interesuje jedino ekonomski razvoj i oporavak, i kada cujem da neko spominje patriotizam odmah se uhvatim za novcanik, kako stvari stoje treci entitet bi donio nekoliko pozitivnih stvari.
Prvo izvjesno politicko otrijeznjenje i konacno rjesenje ravnopravnosti svih naroda, a ne samo tri konstitutivna, time sto bi u svakom od tri entiteta pobjedjivala prosta vecina, pa ma ko to bio. Sve vrste manipulacija bi bile otklonjenje.
Kantoni bi samim tim postali totalni visak i birokratska struktura bi se smanjila i samim tim olaksala borba protiv korupcije.
Nema drugog nacina da se ukinu kantoni u trenutnoj situaciji koja vec traje 20 godina. :-)
Sam odnos medju entietima bi se trebao stabilizovati u smislu provodjenja gradjanske drzave i vladavine prava osnove za ekonomski razvoj.
Ukidanjem kantona povecala bi se efikasnost na svim poljima i uvecali budzeti za kapitalne investicije.
hizo ramidovic

#1341 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Ali Kemal wrote:Posto mene interesuje jedino ekonomski razvoj i oporavak, i kada cujem da neko spominje patriotizam odmah se uhvatim za novcanik, kako stvari stoje treci entitet bi donio nekoliko pozitivnih stvari.
Prvo izvjesno politicko otrijeznjenje i konacno rjesenje ravnopravnosti svih naroda, a ne samo tri konstitutivna, time sto bi u svakom od tri entiteta pobjedjivala prosta vecina, pa ma ko to bio. Sve vrste manipulacija bi bile otklonjenje.
Kantoni bi samim tim postali totalni visak i birokratska struktura bi se smanjila i samim tim olaksala borba protiv korupcije.
Nema drugog nacina da se ukinu kantoni u trenutnoj situaciji koja vec traje 20 godina. :-)
Sam odnos medju entietima bi se trebao stabilizovati u smislu provodjenja gradjanske drzave i vladavine prava osnove za ekonomski razvoj.
Ukidanjem kantona povecala bi se efikasnost na svim poljima i uvecali budzeti za kapitalne investicije.
jel ti to covic diktira a ti pises?
Ali Kemal

#1342 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Ali Kemal »

hizo ramidovic wrote:jel ti to covic diktira a ti pises?
Mi ne razmisljamo isto. Ti vjerovatno vjerujes da je glavno nacionalno, a ja kao sto sam rekao cim cujem takve price uhvatim se za novcanik jer znam da ti tzv patrioti opljackase sve redom i to sve pod plastom borbe za nacionalna prava,
tako ja mislim da je najvaznija ekonomija, jer sta ce bilo kome drzava u kojoj vecina ljudi zivi u bijedi.
Mene zivot u bijedi ne privlaci nikako, a to je sadasnje stanje, gladni ljudi se tuku sa policijom i napadaju kantonalnu vladu.
Cuj Tuzla ima svoju vladu, pa to nikakvog smisla nema, tako da je ukidanje kantona jedna od primarnog interesa za sve.
Treci entitet je u ovakvoj sitaciji jedini nacin da se to i ostvari.
Nego zasto se ti plasis toliko treceg entiteta, sta mislis sta bi seto desilo i kako bi to pogodilo konkretno tvoj zivot i tvoju buducnost?
Zasto mislis da bi zivio tada gore?
Itakoto

#1343 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Itakoto »

Ali Kemal wrote:
Mi ne razmisljamo isto. Ti vjerovatno vjerujes da je glavno nacionalno, a ja kao sto sam rekao cim cujem takve price uhvatim se za novcanik jer znam da ti tzv patrioti opljackase sve redom i to sve pod plastom borbe za nacionalna prava,
tako ja mislim da je najvaznija ekonomija, jer sta ce bilo kome drzava u kojoj vecina ljudi zivi u bijedi.
Mene zivot u bijedi ne privlaci nikako, a to je sadasnje stanje, gladni ljudi se tuku sa policijom i napadaju kantonalnu vladu.
Cuj Tuzla ima svoju vladu, pa to nikakvog smisla nema, tako da je ukidanje kantona jedna od primarnog interesa za sve.
Nego zasto se ti plasis toliko treceg entiteta, sta mislis sta bi seto desilo i kako bi to pogodilo konkretno tvoj zivot i tvoju buducnost?
Pa da ukinemo i onda ta tri, sta mislis? Jos bi vise ustedjeli. Ili je tebe strah takve BiH? Ako jeste, zasto mislis da bi tada zivio gore?
Hafis

#1344 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Ali Kemal wrote:
Ma ne misli on ništa. Jednostavno to je stil jednog određenog broja ''tanjih'' likova ovdje koji na taj način dokazuju neki ekstrpatriJotizam.
I što ti on u stvari može suvislo odgovoriti? Jednostavno što god da napišeš, njih to ne interesira. Pa jesi li mu i sam vidio odgovora na tvoj post? Ništa neki kontraargument, neko osporavanje, neka činjenica...ma jok...odmah u glavu: ''diktira ti Čović'' i bila stvar. I sad ti pokušavaš se s takvim namudrivati....ne gubi vrijeme na takve.
Nevolja je što im se i političko vodstvo ponaša upravo po istom načelu. Bilo kakav konkretan razgovor završava parolama ''nećemo podjele'', multikulti, ''ne damo Bosnu'' i bla bla...i onda idu optužbe preko kontroliranih medija.
Klasična politika tzv. ''rahat patnje''... samo ti ćući i pravi se mahnit i sve će se samo od sebe riješiti.
A bogami neće ni ta politika moći zadugo, evo ti danas Tuzle, i kako izgleda ekonomska situacija će se samo dalje pogoršavati. Realno, više nego je neophodna racionalizacija federacije ali na način i da vuk bude zadovoljan ali i ovce na broju.
Itakoto

#1345 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Itakoto »

Joj Hafisa. Ma nije tebi a ni Ali Kemalu prvenstveno stalo do ekonomije i napretka vec do zapisavanja teritorije. Razumljivo jer su vam inace bojovnici dzaba zivote davali. Ali treba biti iskren i priznati a ne zapakovati citavu pricu mogucim ustedama na administraciji i bajkama kako je treci jedina alternativa.
p206

#1346 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by p206 »

Zašto je stvoren i drugi entitet? Zbog želje nekih Srba da zapišaju ono što nije nikad bilo samo njihovo i da se odvoje, a ne da ne budu preglasani. Zašto se želi stvoriti taj treći? Pa iz istog razloga. Svako drugo objašnjenje je uvijanje riječi, a pošto mi nismo u parlamentu nego na forumu, manite se toga...

kakva ekonomija klinci palci... ko da će neki obični čovjek Čitluku bolje živjeti ako mu samo Čović bude veliki vezir, ili ja u Sarajevu ako mi bude samo Alijin sinčina ili Fahro ili Zlaja... hoću al u kur... ako se sam ne snađem, kopaću po kontejneru ko i hiljade drugih po cijeloj BiH, a Bogami i šire u ovim novonastalim banana državama
Hafis

#1347 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Itakoto wrote:Joj Hafisa. Ma nije tebi a ni Ali Kemalu prvenstveno stalo do ekonomije i napretka vec do zapisavanja teritorije. Razumljivo jer su vam inace bojovnici dzaba zivote davali. Ali treba biti iskren i priznati a ne zapakovati citavu pricu mogucim ustedama na administraciji i bajkama kako je treci jedina alternativa.
Nigdje nisam spomenuo treći entitet, ali da se federacija mora racionalizirati - jednostavno mora ili nikad ništa od nas sviju..
Dobro da ona silna ministarstva i kantonalne vlade i sva ona silna prateće tijela i organi rade na volonterskom načelu, pa nikom ništa, ali čovječe to su itekakve plaće i troškovi.
Racionalizaciju treba svakako izvršiti, ukrupnjavanjem kantona koji bi slijedili donekle i neke etničke ali i teritorijalne principe, i normalno da trebaju postojati dva temeljna PSIHOLOŠKA uvjeta:
1. Bošnjacima ostaviti taj neophodni psihološki dojam da su još uvijek ''gornji'' u tom entitetu, što bi im vjerojatno pomoglo u sučeljavanju s činjenicom da bi moglo doći do ukrupnjavanja nekih teritorija gdje Hrvati žive u većini (a to je po bošnjačkoj ''logici'' veoma opasno i nipošto ne smije se dopustiti).
2. Hrvatima dati dojam da su time nešto dobili i da im neće moći nametati predstavnike u budućnosti.

Sva druga priča o europskim i civilizacijskim dostignućima, zaustavljanju segregacije i podvojenih društava, borbi za multietničko društvo i bla bla, izgleda je ipak malo zastrarjela i evidentno ne daje reztultata bez konkretnih poteza.
Samo bojim se da sarajevska politika upravo razmišlja na sličan način koji iznosiš u postu: bolje nam je živjeti u ovakvom ''zajedništvu'' pa makar uvijek bio nered i fincijsko rasulo, nego nešto promijeniti.
Jer koliko vidim politika je potpuno dezorjentirana, svela se samo na reagiranje na podražaje i uporno ponavljanje - nema podjele, tj. ne damo ''treći''.....pa dobro, reci onda više što želiš, imaš li kakvu realnu i ispunjivu viziju ....ili trpi i ćući i dalje.
Last edited by Hafis on 06/02/2014 17:38, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#1348 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hizo ramidovic »

Ali Kemal wrote:
naravno da ne razmisljamo isto: moja je domovina cijela bih a ne neki njen dio ili entitet. prica ti je obican proljev, jer da ti je bitna samo ekonomija kako kazes, ne bi trubio o trecem entitetu odnosno nacionalnoj podjeli ove zemlje vec bi predlozio regionalizaciju drzave po ekonomskim, gospodarskim regijama ili pak ukitanje i ovih entiteta. kao, glavna ti je ekonomija a etnicka podjela drzave ti je jedino rjesenje? kome ti maslas?
kad slijedeci put budes htio obaviti veliku nuzdu, ucini to na za to predvidjenom mjestu.
zavrzlama

#1349 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by zavrzlama »

@hafis...moze li konacno odgovor na ovo moje pitanje:

" Zasto zagovornici treceg entiteta bjeze od stoljetnih podrucja u BIH gdje su hrvati zivjeli"
Hafis

#1350 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

zavrzlama wrote:@hafis...moze li konacno odgovor na ovo moje pitanje:
" Zasto zagovornici treceg entiteta bjeze od stoljetnih podrucja u BIH gdje su hrvati zivjeli"
Treba biti svjestan realnosti i prije svega proteklog vremena.
Post Reply