budale su to, ima krmce da im zaplijene.vjesticanametli wrote:Ev trce ....samo sto nisu
RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
- Maraschino
#1326 Re: RTV taksa
- vjesticanametli
#1327 Re: RTV taksa
Ma sve nek Him uzmu....i dusu 
- Nisrin
#1328 Re: RTV taksa
Citam Zakon o zastiti potrosaca BiH i pise da se sve usluge moraju naplacivati "na odvojenim racunima"..ukljucujuci i RTV taksu..i sad, ovi postupaju kako hoce, a ne u skladu sa zakonskim propisima i to im prolazi?!
Jedini razlog zasto je placam (imamo LOL i Netflix), jeste sto mi se ne da maltretirati jer nije nas stan...inace ne bih nikad! Ako oni mogu ne postupati u skladu sa zakonom, mogu i ja ne platiti!
Jedini razlog zasto je placam (imamo LOL i Netflix), jeste sto mi se ne da maltretirati jer nije nas stan...inace ne bih nikad! Ako oni mogu ne postupati u skladu sa zakonom, mogu i ja ne platiti!
- beni-bu-man
#1329 Re: RTV taksa
Nije ni moj stan al zato mi rece vlasnik stana "beni nemoj da bi placo idiotima RTV taksu"Nisrin wrote:Citam Zakon o zastiti potrosaca BiH i pise da se sve usluge moraju naplacivati "na odvojenim racunima"..ukljucujuci i RTV taksu..i sad, ovi postupaju kako hoce, a ne u skladu sa zakonskim propisima i to im prolazi?!
- Nisrin
#1330 Re: RTV taksa
Pa ni moj vlasnik -clan porodice, ne placa kod sebe iz XY razloga, ali ne mogu ja komplikacija i razmisljanja kasnije...beni-bu-man wrote: Nije ni moj stan al zato mi rece vlasnik stana "beni nemoj da bi placo idiotima RTV taksu"
- beni-bu-man
#1331 Re: RTV taksa
To svakako, meni nije problem ti 7 i nekoliko maraka nego princip, sto nisu u stanju kao svaka normalna firma poslovati i naplacivati racuneNisrin wrote:Pa ni moj vlasnik -clan porodice, ne placa kod sebe iz XY razloga, ali ne mogu ja komplikacija i razmisljanja kasnije...beni-bu-man wrote: Nije ni moj stan al zato mi rece vlasnik stana "beni nemoj da bi placo idiotima RTV taksu"
- Dozer
#1332 Re: RTV taksa
I to na prostoru cijele drzave. Sve dok to ne bude tako - ne dam ni marke. A patriotsku pricu neka okace macku o rep.beni-bu-man wrote: To svakako, meni nije problem ti 7 i nekoliko maraka nego princip, sto nisu u stanju kao svaka normalna firma poslovati i naplacivati racune
- beni-bu-man
#1333 Re: RTV taksa
takoeDozer wrote:I to na prostoru cijele drzave. Sve dok to ne bude tako - ne dam ni marke. A patriotsku pricu neka okace macku o rep.beni-bu-man wrote: To svakako, meni nije problem ti 7 i nekoliko maraka nego princip, sto nisu u stanju kao svaka normalna firma poslovati i naplacivati racune
- Sanjarko
#1334 Re: RTV taksa
Taksa nije kako znam 7 i nesto nego 9 i nesto sad. Skoro cener. Drugo malo sta imamo za to. Trece mnogi nemaju ni to da placaju jer im je to pola nekog drugog racuna pa gledaju da ne placaju taksu. Cetvrto imam ja smisljen zakon kako bi se ovo ukinulo a nesto drugo uvelo. Po meni mnogo bolje za JS.
- Nisrin
#1335 Re: RTV taksa
Na racunu i dalje stoji 7.5KM rtv taksa!
Last edited by Nisrin on 11/02/2019 10:24, edited 1 time in total.
-
human01d
#1336 Re: RTV taksa
RTV taksu redovno plaćam i tako ću nastaviti. Smatram to nekom svojom obavezom iako čovjek veoma lahko može pronaći razloge zbog kojih ne bi plaćao. Ipak osjećaj dužnosti da se ta obaveza izvršava je veći, tako da ću nastaviti sa plaćanjem RTV takse. Pozdrav
- zubi
#1337 Re: RTV taksa
human01d wrote:RTV taksu redovno plaćam i tako ću nastaviti. Smatram to nekom svojom obavezom iako čovjek veoma lahko može pronaći razloge zbog kojih ne bi plaćao. Ipak osjećaj dužnosti da se ta obaveza izvršava je veći, tako da ću nastaviti sa plaćanjem RTV takse. Pozdrav
- Pauza
#1338 Re: RTV taksa
Samo ti nastavi plaćati i to je sasvim ok i isto je sasvim ok da drugi ljudi ne žele da to plate jer imaju osjećaj da im neko zavlači ruku u džep, tj. "ko kako voli neka izvoli".human01d wrote:RTV taksu redovno plaćam i tako ću nastaviti. Smatram to nekom svojom obavezom iako čovjek veoma lahko može pronaći razloge zbog kojih ne bi plaćao. Ipak osjećaj dužnosti da se ta obaveza izvršava je veći, tako da ću nastaviti sa plaćanjem RTV takse. Pozdrav
Mali podsjetnik ko se, trenutno, finansira ovom pretplatom: https://www.klix.ba/vijesti/bih/urednic ... /190109157
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1339 Re: RTV taksa
Sutra da uvedu taksu na zrak, koju su obavezni placati samo Bošnjaci, da li bi tvoj stav bio isti, te bi vršio plaćanje?human01d wrote:RTV taksu redovno plaćam i tako ću nastaviti. Smatram to nekom svojom obavezom iako čovjek veoma lahko može pronaći razloge zbog kojih ne bi plaćao. Ipak osjećaj dužnosti da se ta obaveza izvršava je veći, tako da ću nastaviti sa plaćanjem RTV takse. Pozdrav
- Alevn
#1340 Re: RTV taksa
Neću da je plaćam dok god je ne bude plaćao Ivo iz Livna i Jovan iz Bijeljine. I dok se god taj novac ne bude ulagao u domaću produkciju.
-
kakavdanakneiskustvu
#1341 Re: RTV taksa
u RS se koliko znam rtv taksa prilicno naplaćuje,putem inkasanata
- pepeljara
#1342 Re: RTV taksa
kakavdanakneiskustvu wrote:u RS se koliko znam rtv taksa prilicno naplaćuje,putem inkasanata
placa, al se ne djeli sa ftv i bht, neko nekad ovdje spomenu.
-
kakavdanakneiskustvu
#1343 Re: RTV taksa
malo mi to za ne povjerovati,ali eto,moguce je
-
human01d
#1344 Re: RTV taksa
To su već sada banalnosti, taksa kao obaveza postoji i formalizovana je kao takva. Ostalo sam gore odgovorio sve. Onaj ko ne plaća niti kritikujem niti opravdavam, s time da se može reći da za to može biti sankcionisan u skladu sa formalnim procedurama. Vremenski kada će to doći, to ne znam.un1ted wrote:Sutra da uvedu taksu na zrak, koju su obavezni placati samo Bošnjaci, da li bi tvoj stav bio isti, te bi vršio plaćanje?human01d wrote:RTV taksu redovno plaćam i tako ću nastaviti. Smatram to nekom svojom obavezom iako čovjek veoma lahko može pronaći razloge zbog kojih ne bi plaćao. Ipak osjećaj dužnosti da se ta obaveza izvršava je veći, tako da ću nastaviti sa plaćanjem RTV takse. Pozdrav
- Maraschino
#1345 Re: RTV taksa
human01d wrote:RTV taksu redovno plaćam i tako ću nastaviti. Smatram to nekom svojom obavezom iako čovjek veoma lahko može pronaći razloge zbog kojih ne bi plaćao. Ipak osjećaj dužnosti da se ta obaveza izvršava je veći, tako da ću nastaviti sa plaćanjem RTV takse. Pozdrav
Svaka cast jarane. I ja bi placao pretplatu da mi na kraju mjeseca isplate platu. Ubacis 7,5 KM a dobijes 1.200Km.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1346 Re: RTV taksa
Banalnost kažeš? Kako nazivaš činjenicu da Hercegovina ne plaća pretplatu i da se niko ne pocase a da ne pričamo o nekoj većoj reakciji nadležnih organa?human01d wrote: To su već sada banalnosti, taksa kao obaveza postoji i formalizovana je kao takva. Ostalo sam gore odgovorio sve. Onaj ko ne plaća niti kritikujem niti opravdavam, s time da se može reći da za to može biti sankcionisan u skladu sa formalnim procedurama. Vremenski kada će to doći, to ne znam.
Iskreno se nadam da ce se JRTV raspasti.Kada platim svaki telefonski račun, naglasim da neću platiti RTV pretplatu. To isto radi većina Hrvata u BiH, otvoreno kaže Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH.
- pepeljara
#1347 Re: RTV taksa
naravno njega nece niko prekrsajno gonit, i po sudovima ganjat da se naplati, samo sitnu buranijuun1ted wrote:Banalnost kažeš? Kako nazivaš činjenicu da Hercegovina ne plaća pretplatu i da se niko ne pocase a da ne pričamo o nekoj većoj reakciji nadležnih organa?human01d wrote: To su već sada banalnosti, taksa kao obaveza postoji i formalizovana je kao takva. Ostalo sam gore odgovorio sve. Onaj ko ne plaća niti kritikujem niti opravdavam, s time da se može reći da za to može biti sankcionisan u skladu sa formalnim procedurama. Vremenski kada će to doći, to ne znam.
Iskreno se nadam da ce se JRTV raspasti.Kada platim svaki telefonski račun, naglasim da neću platiti RTV pretplatu. To isto radi većina Hrvata u BiH, otvoreno kaže Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH.
-
Lukomirka
#1348 Re: RTV taksa
Evo, malo mi je situacija teška, pa nemam vremena čitati prethodne postove. S tim u vezi, molim nekoga ko ima dobru dušu, srce, a ujedno i živce, da mi ukratko objasni sljedeće:
Situacija:
-vlasnik sam stana u kom stanujem s porodicom;
-suprug je vlasnik stana koji je nedavno naslijedio od majke i isti iznajmljuje;
- plaćamo, kroz račun za struju, dvije pretplate za RTV, a ista smo porodica.
Pitanja:
-Imamo li pravo na oslobađanje od RTV takse za jedan od ta dva stana, jer su u porodičnom vlasništvu?
-Šta bismo trebali navesti u izjavi (jasno je da u oba stana postoji TV, pa ne možemo napisati da isti ne postoji)?
-Dolazi li kontrola tim podstanarima (uredno su prijavljeni i plaćamo porez na iznajmljivanje)?
-Šta ako zanemarimo činjenicu da se stan iznajmljuje, dolazi li neka kontrola?
I krajnje - mogu li tražiti da se iz računa za struju izdvoji naknada za RTV taksu, pa da je plaćam odvojeno.
Trenutno sam nezaposlena, pa mi taj trošak stvara problem, a ne bih za neplaćanje RTV takse da imam dodatne probleme.
Situacija:
-vlasnik sam stana u kom stanujem s porodicom;
-suprug je vlasnik stana koji je nedavno naslijedio od majke i isti iznajmljuje;
- plaćamo, kroz račun za struju, dvije pretplate za RTV, a ista smo porodica.
Pitanja:
-Imamo li pravo na oslobađanje od RTV takse za jedan od ta dva stana, jer su u porodičnom vlasništvu?
-Šta bismo trebali navesti u izjavi (jasno je da u oba stana postoji TV, pa ne možemo napisati da isti ne postoji)?
-Dolazi li kontrola tim podstanarima (uredno su prijavljeni i plaćamo porez na iznajmljivanje)?
-Šta ako zanemarimo činjenicu da se stan iznajmljuje, dolazi li neka kontrola?
I krajnje - mogu li tražiti da se iz računa za struju izdvoji naknada za RTV taksu, pa da je plaćam odvojeno.
Trenutno sam nezaposlena, pa mi taj trošak stvara problem, a ne bih za neplaćanje RTV takse da imam dodatne probleme.
-
KIseljak12
#1349 Re: RTV taksa
Pretplata se ne naplacuje porodicama nego domacinstvima, prema tome dva domacinstva znace dva racuna za pretplatu.
Taj stan koji iznajmljujete, valjda podstanari placaju racune za njega a ne vi? Tako da ste vec sada duzni samo jedan racun za RTV, a ne dva kao sto tvrdite.
Na kraju krajeva, mozete platiti samo iznos racuna za struju (ukupan iznos umanjen za isnos pretplate, kao sto se radilo kada se placalo preko racuna za telefon), elektroprivredu zanima samo da platite struju.
Taj stan koji iznajmljujete, valjda podstanari placaju racune za njega a ne vi? Tako da ste vec sada duzni samo jedan racun za RTV, a ne dva kao sto tvrdite.
Na kraju krajeva, mozete platiti samo iznos racuna za struju (ukupan iznos umanjen za isnos pretplate, kao sto se radilo kada se placalo preko racuna za telefon), elektroprivredu zanima samo da platite struju.
-
kuli1961
#1350 Re: RTV taksa
samo da dopunim ovo sto "@kiseljak" pise:
RTV taksa je taksa za posjedovanje TV/radio aparata (ne smatra se "pretplatom", kako se to nekad zna reci) i odnosi se na jedno domaćinstvo. Prema tome, a iskljucivo prema sadrzaju zakona, tu taksu je obavezno placati u oba stana, i ukoliko u oba stana imate makar 1 TV/radio prijemnik- nemate pravo na oslobadjanje.
Kako i @kiseljak kaze, mozete placati samo utrosak struje, jer prema Zakonu o zastiti potrosaca, u sustini, za svaku pojeidnu uslugu, mora se dostaviti zaseban racun. Da li ce i kada nadlezni javni TV servis krenuti u prinudnu naplatu,, pa ako krene, da li ce uspjeti (zbog pitanja zastare i nedostavljanja valjanog, samostalnog racuna)- ne zna se. O tom- po tom...
Cak ako i taj drug stan nije u najmu (npr, prazan, stvarno se ne koristi) i ako u njemu ima TV/radio prijemnik- RTV taksa se, opet shodno zakonu mora placati.
Relevantni zakoni su: Zakon o javnom RTV servisu F BiH /RS (zakoni na nivou entiteta), Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH (drzavni nivo)
Primjera radi, na ovom linku imate Zakon BiH:
https://lat.rtrs.tv/comp/zakon_pbs.php
Da ne opretecujem post citiranjem, otvorite link, u tekstu zakona BiH naročito pogledajte članove 17. stav 1, te 18 (pogotovo stav 3. u pogledu naplate ugovornim putem sa EP F BiH), 19, 20 i 21...
Dakle, posmatrano "kroz" zakon, jedina sansa da ne platite RTV taksu je da iz tog drugog stana zaista uklonite TV/radio aparat i pismeno zatrazite prestanak obaveze placanja takse.
RTV taksa je taksa za posjedovanje TV/radio aparata (ne smatra se "pretplatom", kako se to nekad zna reci) i odnosi se na jedno domaćinstvo. Prema tome, a iskljucivo prema sadrzaju zakona, tu taksu je obavezno placati u oba stana, i ukoliko u oba stana imate makar 1 TV/radio prijemnik- nemate pravo na oslobadjanje.
Kako i @kiseljak kaze, mozete placati samo utrosak struje, jer prema Zakonu o zastiti potrosaca, u sustini, za svaku pojeidnu uslugu, mora se dostaviti zaseban racun. Da li ce i kada nadlezni javni TV servis krenuti u prinudnu naplatu,, pa ako krene, da li ce uspjeti (zbog pitanja zastare i nedostavljanja valjanog, samostalnog racuna)- ne zna se. O tom- po tom...
Cak ako i taj drug stan nije u najmu (npr, prazan, stvarno se ne koristi) i ako u njemu ima TV/radio prijemnik- RTV taksa se, opet shodno zakonu mora placati.
Relevantni zakoni su: Zakon o javnom RTV servisu F BiH /RS (zakoni na nivou entiteta), Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH (drzavni nivo)
Primjera radi, na ovom linku imate Zakon BiH:
https://lat.rtrs.tv/comp/zakon_pbs.php
Da ne opretecujem post citiranjem, otvorite link, u tekstu zakona BiH naročito pogledajte članove 17. stav 1, te 18 (pogotovo stav 3. u pogledu naplate ugovornim putem sa EP F BiH), 19, 20 i 21...
Dakle, posmatrano "kroz" zakon, jedina sansa da ne platite RTV taksu je da iz tog drugog stana zaista uklonite TV/radio aparat i pismeno zatrazite prestanak obaveze placanja takse.