DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lidera

Post Reply
daddy-kool

#1326 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
Danguba wrote: Da nije cjelokupne dijaspore koja je upumpala toliko para(poslije rata) u tu drzavu, odavno bi se korjenje jelo.
Nisu upumpali radi države već radi svojih kojima šalju. I ne bi se korijenje jelo već bi ovi kojima se šalje zasukali rukave pa sami zarađivali. Ovako nemaju potrebe kad kaplje iz vana.
Plus koriste socijalne institucije ove države koje se uglavnom finansiraju iz poreza zaposlenih na osnovu generacijske solidarnosti.

Puno ima nelogičnosti u odnosima sa našom dijasporom, počev od dvojnog državljanstva, do glasanja na izborima (ljudi koji ne žive ovdje već 20 godina i ne plaćaju poreze u BiH ali imaju pravo glasa?), pa sada ih teba i popisati? Ja shvatam da su ljudi koji žive vani napravili izbor da žive gdje god da žive, jer ko je htio da se vrati u BiH do sada je to uradio. Želim im sreću i veselje u novim domovinama, ali sa ovom BIH oni više nemaju prave veze. Prije svega radi njih samih, a onda i radi nas jer nam tako najbolje mogu pomoći, trebaju se uključivati u ta društva u kojima žive. Obrazujte te se, uključite se u društvene tokove i politiku zemalja gdje se nalazite, budite važni članovi tih društava, i lobiranjem pomozite BiH da što prije uđe u NATO i EU.
Bodkin

#1327 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:
Danguba wrote: Da nije cjelokupne dijaspore koja je upumpala toliko para(poslije rata) u tu drzavu, odavno bi se korjenje jelo.
Nisu upumpali radi države već radi svojih kojima šalju. I ne bi se korijenje jelo već bi ovi kojima se šalje zasukali rukave pa sami zarađivali. Ovako nemaju potrebe kad kaplje iz vana.
Plus koriste socijalne institucije ove države koje se uglavnom finansiraju iz poreza zaposlenih na osnovu generacijske solidarnosti.

Puno ima nelogičnosti u odnosima sa našom dijasporom, počev od dvojnog državljanstva, do glasanja na izborima (ljudi koji ne žive ovdje već 20 godina i ne plaćaju poreze u BiH ali imaju pravo glasa?), pa sada ih teba i popisati? Ja shvatam da su ljudi koji žive vani napravili izbor da žive gdje god da žive, jer ko je htio da se vrati u BiH do sada je to uradio. Želim im sreću i veselje u novim domovinama, ali sa ovom BIH oni više nemaju prave veze. Prije svega radi njih samih, a onda i radi nas jer nam tako najbolje mogu pomoći, trebaju se uključivati u ta društva u kojima žive. Obrazujte te se, uključite se u društvene tokove i politiku zemalja gdje se nalazite, budite važni članovi tih društava, i lobiranjem pomozite BiH da što prije uđe u NATO i EU.
:thumbup: :thumbup:
Mister Yes

#1328 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Mister Yes »

Danguba wrote:
Mister Yes wrote:
A gdje da rade? U tvornicama kojih nema, njivama iz kojih nemaju kome proizvod prodati...nema za hljeba a da privatni biznis pokrene.
I nisam mislio na rodbinu nego na velika ulaganja u objekte a indirektno mnogi od toga zive. Od fizickog radnika preko majstora do proizvodjaca gradjevinskog i drugog materijala...ali tesko je to shvatiti onome ko se prikljucio na drzavnu sisu i ceka slijedecu ratu MMf kredita.
Ja sam pogrešna adresa za tu patetiku. Negdje do dvanaeste godine sam još možda i krivio druge za svoje eventualne neuspjehe ali od tada samo sebe. Sve se može ako zasukaš rukave i ako želiš raditi. Ako ne možeš naći posao u ovoj zemlji idi traži u nekoj drugoj. Ako nema u tvojoj struci uzmi čisti prozore i smeće. Ali najlakše je odustati i plakati da nije moguće. Sve je moguće. Ako nisi sposoban naći posao onda uzmi pa se ubi pištolj.
zlajaBHF

#1329 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by zlajaBHF »

hornet wrote:
zlajaBHF wrote:Volio bi nesto poruciti ovim koji se javljaju iz dijaspore u ime dijaspore :-) Ali znam da cu onda dobiti ban.....

Isto tako bi volio poruciti nesto ovima koji imaju nesto protiv nas dijasporaca......vjerujem da se radi o ljudima koji su prozivili 5% u ratu od onog sto sam recimo ja prozvio.....ali ako i ovima porucim, morat cu za Banovice :D

Iskreno, najradije bi vas podavio ko zeceve, samo da na mene negdje nabasate sa tom pricom :lol:

Dijaaspora nije neka homogena grupa. Ima nas ovdje svakakvih. Znaci generalizirati je ne pogresno, nego jednostavno glupo...
Kako ne shvatate, ne radi se o tome da su ljudi u dijaspori ovakvi, a ovi sto su ostali su onakvi pa se nesto ne mogu. Kad bi sad zamjenili uloge, da se sva dijaspora vrati, a ovi iz BiH odu van zemlje opet bi ista prica bila. Sve zavisi iz koje pozicije govoris, tj. jest jesi li ovdje ili gore negdje. I ta dijaspora je nasa, produkt naseg mentaliteta. Poenta price, ljudi vi ste gradjani drugih zemalja, ne zivite u Bosni, ne djelite svakodnevnicu, niste rezidenti. Kako se ono, kaze, daleko od ociju daleko od srca. Ovdje, ljudi zive, rade, raduju se, tuguju, djele svakodnevnicu, sve to dijaspora radi, ali u drugim zemljama. Uostalom, ako ste tolike patriote, pa vratite se, nije ni ovdje sve poharano. Dosta vise licemjerja. Vecinom imate pasose drugih zemalja, bosansko drzavljanstvo imate zato sto se moze, a kad ne bi moglo, i tamo gdje ne moze, odricete se bosanskog pasosa da bi zadrzali to strano. Takvi ljudi su nista drugo, do emigranti. Za vas Bosna nije, jedna i jedina. Rezervna domovina. To je gola istina. Nije da vam zamjeram, al nemojte se onda busati patriotizmom.
Sve si u pravu. Potpuno se slazem. Samo nikad ne treba zaboraviti kako je do tog doslo.Vecina ljudi je ili protjerana ili bila prinudjena na neki drugi nacin da ode.

Isto tako, vi koji zivite u Sarajevu, i slicnim sredinama prestanite pricati o cjelovitoj BiH. Ako cete pricati o cjelovitoj BiH, onda kofere u ruke, i preselite u Srebrenicu, Prijedor, Zvornik, Ljubuski....pa tamo nastavite sa tom pricom, inace sva prica nema nikakvo pokrice, isto kao i sa dijasporom .
zlajaBHF

#1330 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by zlajaBHF »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:

Dady, tako ce i biti, samo ima jedna stvar koja mi smeta. Neces ti ili neko drug meni odlucivati koliku cu ja vezu imati sa BiH. Sve dok u toj drzavi imam imovinu i sve dok istu gledam kao svoju domovinu, nikokme necu dozvoliti da me pravi strancem u drzavi u kojoj sam rodjen.
LaBomba

#1331 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by LaBomba »

TRENT wrote:
LaBomba wrote:
TRENT wrote:Cuj dijaspora pametnija? U cemu to ima vise znanja ,u ciscenje wc solja po Malmeu.Oni kretencici sto su ljetos vozili 200 na sat i stavili clip na Youtube,oni su pametniji od nase djece ? Znao sam da ste vi dijasporski stakori bezobrazni ali da ste toliko,e to nisam znao.

Cuj ciscenje wc solja po Malmeu? Prava cetnicicka spika. Wc solje po Malmeu ciste upravo tvoji cetnicici tamo a ne bosnjacka dijaspora, na tvoju zalost. I to za voznju autima, pa svaki vikend vam pogine neko mlad u saobracajnoj nesreci komplexasu jadni. Vi dole samo gledate koje vam je marke i godista telefoni i auta, a to sto nemate drzave to je ba nista, ali ti svakako navijas da i ne bude drzave, i stobom ne treb ni raspravljat, a propo ti je zadatak da ovu temu okrenes na sukob dijaspora-domaci.

KOje drzave nemam,na sta ti mislis ? Jesi ti Bosanac ? Da li to ismijavas ovu drzavU ? Kako te stid nije,pobjeguljo.I cuj cetnikom me zovnes.Nije cudno sto vas mrzimo vas dijasporcice.Ono laje iz inostranstva :lol:.Vidio sam kakvi ste vi patriote,dovoljno sto ste pobjegli sa Koseva nakon sto smo poceli da gubimo protiv Amerike,i sutra da ocekujem da ces ti da je branis :lol: :lol: :lol: .Koje licemjerstvo pa to nigdje nema.Kazu u ratu u Njemackoj skupe se nasa dijaspora,uzmu kartu Bosne i pocnu raspravljati sta je trebao Sefer da osvoji sta Alagic, sta Atif.Naravno ,generali iz centra Berlina. :lol: :lol: :lol:

Tipicni sarajevsko-kotlinski komplekasacic koji misli da je drzava od Bascarsije do Cengic Vile, i kojem su drazi cetnici koji su mu rusili grad nego sopstveni narod iz drugih krajeva BiH. Da ti kompleksacicu mali pises upravo ono sto cetnici vole i zele, mrznju prema nasim prognanicima, zatim da ti je narod nepismen kao eto mi necemo knjige a hocemo rata. Znas ti dobro sta si pisao ovde,i vidim tvoje poimanje patriotizma , koda je fudbalska utakmica pokazatelj ko je patriota a ko ne. Kad smo vec kod fudbala, nebi ni imali sadasnju reprezentaciju da onoliko vaznih igraca nije doslo upravo iz dijapore, ali stobom ne vrijedi diskutovati uopste. Nijedan navedeni relevanatan argument nisi komentarisao, samo ispoljavas mrznju i to ne tamo gdje bi zaista trebao. Dobro ti je neko rekao , tu mahalasku prici "kazu" ovo ono, ostavio za svog haustora, a ja mislim da Dudakovic dobije osip kada ga takvi kao ti uzimate u usta. I opet cu ti rec, nisam ja kompleksas ko ti da mi cetnici odlucuju o cemu smijem ili ne smijem razmisljat, niti ce mo pitati takve kao ti.
LaBomba

#1332 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by LaBomba »

Bodkin wrote:sve je dobro dok ne pozivaju na neke nove ratove i "konacna rjesenja" iz dijaspore. neka pametuju jer zive u sredjenijim drustvima i rade ( ako rade) u najboljim firmama. samoovo prvo da ne spominju, ali nekako niko to ni ne spominje nego samo zveckanje oruzjem

Opet se pravis lud, i dokle cete ponavljati te fraze nakon svega sto ste vi Srbi nam uradili?! Ko i sta ste vi da mislite da samo vi imate prava povesti ratove, i da nakon sto ste napravili onoliko zlocina proticv covjecnosti, drzati predavanje zrtvi kako ne smije razmisljati ni o kakvoj ratnoj opciji?
LaBomba

#1333 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by LaBomba »

Mister Yes wrote:
LipeCvat wrote:eh udrch ......da nije izravnih kontakta sa ponekim ljudima iz sarajevske kotline počeo bih i ja generalizirati a sa mnom i kamara mojih prijatelja.Ponekad u razgovorima sa poznanicima,prijateljima dođemo do zaključka da je 20 - 30 % pripadnika petog i sedmog korpusa napustilo BiH i voljenu krajinu trbuhom za kruhom i to ,bit će vjerovatno mnogi iznenađeni,nakon mira dejtonskog.Onako izvan sarajevske perspektive, pitam se u koju kategoriju dijasporaca bi njih trebali svrstati?
I da onako čisto informativno.Peti i sedmi korpus su u toku rata bili na strani ABiH :roll: i oslobađali su tamo neke teritorije koje su vjerovatno za večinu stanovnika trokutistana ostale nevidljive.
Sve ok, ali ako se ne misliš vraćati ubrzo (a 99% ne misli) onda nemoj brate ovdje podgrijavat tenzije i pričat o nekom patriotizmu. Nemoj meni koji sam također ratovao a još uvijek sam ovdje. I posebno nemoj mene optuživati za defetizam a ti otišao iz BiH što je praktično najveći mogući vid defetizma. Nekulturno i ružno brate.

I ti se isto sad pravis lud, i pitam se samo dokle ce ova tema ici na sukob dijapora -domaci. I pored odvratnog pisanja pojedinaca ovde, necete postici efekat koji zelite, a ti koji si pisao kako su Bosnjaci prijetnja evropi i svijetu, kako su Bosnjaci ektremisti koje treba drzati pod kontrolom itd itd, sta cemo stim? I sad pokusavas okrenuti pricu u drugom smjeru. Nemozes bolan poslije pisanja svega onoga ovde pisati kako si bio borac itd.
Paranoid

#1334 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

LaBomba wrote:
Mister Yes wrote:
LipeCvat wrote:eh udrch ......da nije izravnih kontakta sa ponekim ljudima iz sarajevske kotline počeo bih i ja generalizirati a sa mnom i kamara mojih prijatelja.Ponekad u razgovorima sa poznanicima,prijateljima dođemo do zaključka da je 20 - 30 % pripadnika petog i sedmog korpusa napustilo BiH i voljenu krajinu trbuhom za kruhom i to ,bit će vjerovatno mnogi iznenađeni,nakon mira dejtonskog.Onako izvan sarajevske perspektive, pitam se u koju kategoriju dijasporaca bi njih trebali svrstati?
I da onako čisto informativno.Peti i sedmi korpus su u toku rata bili na strani ABiH :roll: i oslobađali su tamo neke teritorije koje su vjerovatno za večinu stanovnika trokutistana ostale nevidljive.
Sve ok, ali ako se ne misliš vraćati ubrzo (a 99% ne misli) onda nemoj brate ovdje podgrijavat tenzije i pričat o nekom patriotizmu. Nemoj meni koji sam također ratovao a još uvijek sam ovdje. I posebno nemoj mene optuživati za defetizam a ti otišao iz BiH što je praktično najveći mogući vid defetizma. Nekulturno i ružno brate.

I ti se isto sad pravis lud, i pitam se samo dokle ce ova tema ici na sukob dijapora -domaci. I pored odvratnog pisanja pojedinaca ovde, necete postici efekat koji zelite, a ti koji si pisao kako su Bosnjaci prijetnja evropi i svijetu, kako su Bosnjaci ektremisti koje treba drzati pod kontrolom itd itd, sta cemo stim? I sad pokusavas okrenuti pricu u drugom smjeru. Nemozes bolan poslije pisanja svega onoga ovde pisati kako si bio borac itd.
Ma nije on to pisao... ma joook :D
daddy-kool

#1335 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by daddy-kool »

zlajaBHF wrote: Dady, tako ce i biti, samo ima jedna stvar koja mi smeta. Neces ti ili neko drug meni odlucivati koliku cu ja vezu imati sa BiH. Sve dok u toj drzavi imam imovinu i sve dok istu gledam kao svoju domovinu, nikokme necu dozvoliti da me pravi strancem u drzavi u kojoj sam rodjen.
Ne želim da te pravim strancem u BiH, ali nije uredu da ljudi biraju svoje političke predstavnike tamo gdje nisu rezidenti. Onda ispada da tvoj politički glas vrijedi dvostruko više od mog ili nekog njemačkog. Na primjer: ne živiš ovdje, ne plaćaš poreze i doprinose ovdje, ne doprinosiš ovom društvu ni kulturno ni civilizacijski ni materijalno - zašto bi onda ti imao pravo da biraš političke predstavnike koji odlučuju o zakonima koji se tiču nas koji ovdje živimo i raspodjeli novca od poreza?

Imovinu mogu posjedovati i državljani drugih država, to je regulisano odgovarajućim zakonima. Privatni osjećaji su privatna stvar.
Last edited by daddy-kool on 03/09/2013 16:08, edited 1 time in total.
Mister Yes

#1336 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Mister Yes »

Paranoid wrote: Ma nije on to pisao... ma joook :D
Naravno da nisam. Ali treba znati čitati sa razumjevanjem. Najviše krivim obrazovni sistem. :sad:
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#1337 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by slogabn »

daddy-kool wrote:Puno ima nelogičnosti u odnosima sa našom dijasporom, počev od dvojnog državljanstva, do glasanja na izborima (ljudi koji ne žive ovdje već 20 godina i ne plaćaju poreze u BiH ali imaju pravo glasa?), pa sada ih teba i popisati? Ja shvatam da su ljudi koji žive vani napravili izbor da žive gdje god da žive, jer ko je htio da se vrati u BiH do sada je to uradio. Želim im sreću i veselje u novim domovinama, ali sa ovom BIH oni više nemaju prave veze. Prije svega radi njih samih, a onda i radi nas jer nam tako najbolje mogu pomoći, trebaju se uključivati u ta društva u kojima žive.
Nisi ti nadlezan da proglasis kraj povratka. Ako zivis u BiH mozes samo da se boris, politickim oruzjem, da se prognanim, izbjeglim i zrtvama osigura ravnopravnost, zastupljenost, medicinska pomoc (masa ih se bori sa PTSD, traumama silovanja i mucenja) ratna nadoknada i sigurnost. Ako si i sam u dijaspori, ti mozes da se vratis, ili da odlucis da ostanes.

Da ponovimo.
Postao/la LaBomba dana 02/09/2013 16:50

Opet salonsko manipulativno preseravanje o onome cime se smije baviti dijaspora i cime ne smije, o cemu bi trebali imati stavove a o cemu ne. Jos jednom da ti ponovim! Pojam dijaspora koji vi koristite je =protjerani i raseljeni gradjani BiH, zatim bivsi logorasi, oni koji su prezivjeli genocid, oni koji su otisli nakon dejtona, itd itd, Dakle veoma opsiran pojam, i da ti kazem, nemozes ti nametati misljenje onima koji su u dijsapori, a koji poticu iz napola unistenih porodica da li oni smiju razmisljati o ratnoj opciji,ili ne, za njihovu zemlju, njihove kuce i imanja i protiv sistema koji im je nametnut genocidom. Nemate vi nikakva prava na to, niti njima imaju prava oni iz Sarajeva, Zenice i Tuzle braniti da razmisljau o ratnoj opciji, samo zato sto je onima u Sarajevu, Zenici, Tuzli i jos nekim gradovimja "fino" u dejtonskom sistemu, i boli ih ona stvar za tamo nekim gradovima u Podrinju, u koje bi se dijaspora tek tako kao trebala vratit, u pro-cetnicki sistem, i trpiti svasta, da bi oni u Sarajevu mogli mirno ispijati kafe i da im niko njihov ceif ne kvari. To je sto se tice tog segmenta. Ali najvaznije u svoj ovoj prici je kako vi salonci uvijek pokusavate proturiti pricu kako dijapora poziva na rat, a ne oni iz entiteta "republka srpska". Jeli dijspora napravila mozda sijelo u STockholmu i spjevala pjesme o najavi novih klanja ili to uradise oni u Bratuncu neki dan?

BH novinske agencije 11-08-2013

Prema podatcima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izvan BiH żivi više od 1.350.000 ljudi koji potječu iz BiH, a u odnosu na broj stanovnika to predstavlja trećinu ukupnog stanovništva BiH. + Isto tako prema podatcima Centralne banke BiH oni šalju 3,5 milijarde KM u BiH, dvije milijarde putem transfera i milijardu putem penzija, što čini preko 20 posto BDP-a, što tim stavlja BiH na peto mjesto među 20 vodećih zemalja kada se uspoređuje volumen doznaka migranata u BDP-u.
Paranoid

#1338 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

Mister Yes wrote:
Paranoid wrote: Ma nije on to pisao... ma joook :D
Naravno da nisam. Ali treba znati čitati sa razumjevanjem. Najviše krivim obrazovni sistem. :sad:
Tebe i Nichea treba znat čitat...to si u pravu, jer svaki tvoj post treba da ima * (apostrof).

Tvoj način izražavanja se tek treba da proučava u obrazovnom sistemu.
bingov buraz

#1339 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by bingov buraz »

Mister Yes wrote:
Jesi li cuo ti za protok novca,dotaknu i tebe te dijasporske pare koliko god ti se gadile.
daddy-kool

#1340 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by daddy-kool »

slogabn wrote:
daddy-kool wrote:Puno ima nelogičnosti u odnosima sa našom dijasporom, počev od dvojnog državljanstva, do glasanja na izborima (ljudi koji ne žive ovdje već 20 godina i ne plaćaju poreze u BiH ali imaju pravo glasa?), pa sada ih teba i popisati? Ja shvatam da su ljudi koji žive vani napravili izbor da žive gdje god da žive, jer ko je htio da se vrati u BiH do sada je to uradio. Želim im sreću i veselje u novim domovinama, ali sa ovom BIH oni više nemaju prave veze. Prije svega radi njih samih, a onda i radi nas jer nam tako najbolje mogu pomoći, trebaju se uključivati u ta društva u kojima žive.
Nisi ti nadlezan da proglasis kraj povratka. Ako zivis u BiH mozes samo da se boris, politickim oruzjem, da se prognanim, izbjeglim i zrtvama osigura ravnopravnost, zastupljenost, medicinska pomoc (masa ih se bori sa PTSD, traumama silovanja i mucenja) ratna nadoknada i sigurnost. Ako si i sam u dijaspori, ti mozes da se vratis, ili da odlucis da ostanes.

Da ponovimo.
Postao/la LaBomba dana 02/09/2013 16:50

Opet salonsko manipulativno preseravanje o onome cime se smije baviti dijaspora i cime ne smije, o cemu bi trebali imati stavove a o cemu ne. Jos jednom da ti ponovim! Pojam dijaspora koji vi koristite je =protjerani i raseljeni gradjani BiH, zatim bivsi logorasi, oni koji su prezivjeli genocid, oni koji su otisli nakon dejtona, itd itd, Dakle veoma opsiran pojam, i da ti kazem, nemozes ti nametati misljenje onima koji su u dijsapori, a koji poticu iz napola unistenih porodica da li oni smiju razmisljati o ratnoj opciji,ili ne, za njihovu zemlju, njihove kuce i imanja i protiv sistema koji im je nametnut genocidom. Nemate vi nikakva prava na to, niti njima imaju prava oni iz Sarajeva, Zenice i Tuzle braniti da razmisljau o ratnoj opciji, samo zato sto je onima u Sarajevu, Zenici, Tuzli i jos nekim gradovimja "fino" u dejtonskom sistemu, i boli ih ona stvar za tamo nekim gradovima u Podrinju, u koje bi se dijaspora tek tako kao trebala vratit, u pro-cetnicki sistem, i trpiti svasta, da bi oni u Sarajevu mogli mirno ispijati kafe i da im niko njihov ceif ne kvari. To je sto se tice tog segmenta. Ali najvaznije u svoj ovoj prici je kako vi salonci uvijek pokusavate proturiti pricu kako dijapora poziva na rat, a ne oni iz entiteta "republka srpska". Jeli dijspora napravila mozda sijelo u STockholmu i spjevala pjesme o najavi novih klanja ili to uradise oni u Bratuncu neki dan?

BH novinske agencije 11-08-2013

Prema podatcima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izvan BiH żivi više od 1.350.000 ljudi koji potječu iz BiH, a u odnosu na broj stanovnika to predstavlja trećinu ukupnog stanovništva BiH. + Isto tako prema podatcima Centralne banke BiH oni šalju 3,5 milijarde KM u BiH, dvije milijarde putem transfera i milijardu putem penzija, što čini preko 20 posto BDP-a, što tim stavlja BiH na peto mjesto među 20 vodećih zemalja kada se uspoređuje volumen doznaka migranata u BDP-u.
Ko je izbjegao 1995, sada se sigurno neće vraćati kao povratnik. Ovaj novac što šalju iz dijaspore, šalju svojima, slaće i dalje zašto bi prestali? Ako politički uticaj opravdavamo novcem, onda bi bolje prošli da licitiramo na berzi sa dionicama u vladi.

Ako se neko i vrati - vrate se stari da umru, a djeca se nikada neće vratiti. Znači samo opterećenje na socijalne institucije.
bingov buraz

#1341 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by bingov buraz »

Opet lupetanje :oops:
stari se vrate sa penzijama drzava svog trenutnog boravista i trose ih ovde.
Dakle upumpavanje para a ne na socijalnu skrb.
Bodkin

#1342 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Bodkin »

LaBomba wrote:
Bodkin wrote:sve je dobro dok ne pozivaju na neke nove ratove i "konacna rjesenja" iz dijaspore. neka pametuju jer zive u sredjenijim drustvima i rade ( ako rade) u najboljim firmama. samoovo prvo da ne spominju, ali nekako niko to ni ne spominje nego samo zveckanje oruzjem

Opet se pravis lud, i dokle cete ponavljati te fraze nakon svega sto ste vi Srbi nam uradili?! Ko i sta ste vi da mislite da samo vi imate prava povesti ratove, i da nakon sto ste napravili onoliko zlocina proticv covjecnosti, drzati predavanje zrtvi kako ne smije razmisljati ni o kakvoj ratnoj opciji?
:lol: :lol: :lol: ma ja ba, svi oko tebe srbi i cetnici a, ko god ti udari kontru :-) ajd ti fino cisti pusku
Paranoid

#1343 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

bingov buraz wrote:Opet lupetanje :oops:
Da, ali pazi ovo:
daddy-kool wrote:
Ako se neko i vrati - vrate se stari da umru, a djeca se nikada neće vratiti. Znači samo opterećenje na socijalne institucije.
Hajde da uzmemo u obzir da ti stari nemaju mirovinu (što je van pameti), pa zar misliš da djeca neće pomagat svoje roditelje? :-)

Sve u svemu prepiska domaći-dijaspora nije ništa drugo nego jedna ogromna ljubomora i zavist..
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#1344 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by slogabn »

bingov buraz wrote:Opet lupetanje :oops:
Stipu ljakse, garant je i sam iz dijaspore, garant otvorio kakvu prodavnicu sa bosanskom sudjukom, pastetama, kiselim kupusom i turbo folk muzickim cdeovima i sad se prepao odese mu musterije nazad u domovinu. Ko ce mu kupovati te njegove proizvode poslije toga? Ma haj ba ko nas ne zna skupo bi nas platio.
Hafis

#1345 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Hafis »

A nešto mi' se čini kad bi nedao bog kakvim slučajem i došlo do rata da bi još i popušili.
tesanj

#1346 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by tesanj »

Namjerno izvrces istinu ili jednostavno lazes. U nedostatku argumenata sluzis se sa onim sto je svojstvno vecini srba. Ovdje niko ne pozva na rat, rat pozivaju oni koji zele da rasture ovu drzavu, ti to vrlo dobro znas ali cilj tvog pisanja nije istina, tvoje pisanje je sto veca smutnja i razdor bosnjaka. da ponovim oni koji zagvaraju raspad BIH pozivaju na rat, odgovor onih koji vole drzavu je rat. zagovornici raspada pozivaju rat, koliko puta treba ponovit.
ulciscorr

#1347 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by ulciscorr »

Hafis wrote:A nešto mi' se čini kad bi nedao bog kakvim slučajem i došlo do rata da bi još i popušili.
Vi "Hercegbosanci" cete ga ispusit ko i uvijek, sa tim se slazem.
silent hill

#1348 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by silent hill »

ja mislim da bi nam dobro došao jedan rat...mislim ono, koliko gore nam može biti nego je sad?
ulciscorr

#1349 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by ulciscorr »

tesanj wrote:
Namjerno izvrces istinu ili jednostavno lazes. U nedostatku argumenata sluzis se sa onim sto je svojstvno vecini srba. Ovdje niko ne pozva na rat, rat pozivaju oni koji zele da rasture ovu drzavu, ti to vrlo dobro znas ali cilj tvog pisanja nije istina, tvoje pisanje je sto veca smutnja i razdor bosnjaka. da ponovim oni koji zagvaraju raspad BIH pozivaju na rat, odgovor onih koji vole drzavu je rat. zagovornici raspada pozivaju rat, koliko puta treba ponovit.
Tacno tako.

Ovi pojedini salonci hoce na ovoj temi da predstave kao da Bosnjaci iz dijaspore prijete cetnicima i da su oni ti koji prijete secesijom i ratom... :-)
Hafis

#1350 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Hafis »

ulciscorr wrote:
Hafis wrote:A nešto mi' se čini kad bi nedao bog kakvim slučajem i došlo do rata da bi još i popušili.
Vi "Hercegbosanci" cete ga ispusit ko i uvijek, sa tim se slazem.
Sumnjam, škola.
Ovaj put bez nas. Ostaćemo kući i pratiti meč na CNN-u i čestitati pobjedničkoj momčadi.
Post Reply