acopero wrote:Abu Sakkar da li bi nam mogao reci jos detalja oko akcija FSA u okolini Idliba , i Hame' Ono sto mene personalno zanima da li imas informacije kako teku akcije u Halepu? Po mojim saznanjima FSA drzi 60-70% Halepa , dok provincije i vise. Sta je sa Der er Zorom? Od kada su pobunjenici napravili znacajan pomak , vise ne dobijamo informacije iz tog dijela Sirije. kako se drze ona dva siitska naselja oko Halepa?
Mislim da kada bi pobunjenici stavili pod kontrolu taj kraj znaci Der er Zor i okolinu, da bi mogli poslati odatle pojačanja ka podrucijima gdje je to potrebno .
Kad je riječ o Idlibu, danas je upravo oslobođen grad Ariha. Postoji još jedna značajna baza u provinciji to je Qarmeed camp, iliti tvornica cigli. Grad je čvrsto u režimskim rukama, uslovno rečeno, pobuenjici nisu uopće ni pokušali upad. Niti će dok Tvornicu ne završe.
Aleppo, otrpilike si upravu. Danas su počele operacije, odnosno nastavak 'Ras al-Safoof' ofanzive na Khanaser, Aleppo.
Artiljetskija baza, Internacionalni aerdrom i sklopu njega vojni aerdrom, te Kweires su najveći zalogaj što se tiče samog grada. Resursi, prije svega nedostatk adekvatnog oružja, su razvučeni između Aleppa i Idliba te Hasake gdje je izbilo sranje s PKK-om. Stoga je to malo na čekanju. Oba aerdroma su u gotovo kompletnoj opsadi, ali zbog same konstrukcije te nedostatka adekvatnog oružja jako teško učiniti nešto više zasad a da se ne izgubi veliki broj ljud. Nema potrebe, ne žuri im se mensečini posebno dole.
U Hami, fokus je na istočni dio Hame zbog Homsa, da se povežu slobodne teritorije te tako osigura ulazak ljudstva i naoružanja. Pisao sam o tome više puta danas. I u zadnja 3-4 dana uključući i današnji ostvaren je dosta solidan napredak.
Operacije su još uvijek u toku.
Deir, u sammoj prvinciji režim kontroliše još samo dvije baze, od kojih je jedna aerodromska baza. A grad, vjerujem da će ubrzo pasti.
To je to, što znam, pretpostavljam da je u planu više operacija u tim zonama, uključujući i Daru. Kažem prepostavljam, jer nisam dobio potvrdu samo neke nagovještaje zarad sigurnosnih razloga. Prate se mejlovi i internet komunikacija.
Eto, to je što znam.