Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
petardom pocesljan

#1326 Re: Citroen All About

Post by petardom pocesljan »

Imas i Interauto, tacnije skoda shop i oni su ubacili u svoju ponudu prodaju dijelova za pug i citrose
NediM17

#1327 Re: Citroen All About

Post by NediM17 »

Da i ovdje napisem.

Dragi Citrasi, sklanjajte svoje C4 gdje znate i umijete ili ih kasko osiguravajte, sto opet nije rjesenje. U proteklih par dana dvojici kolega maznuli komplet zadnje siceve. Predracun je boli glava, cirka 6.500KM, i cekanje 3-4 sedmice. :-)

Sto je jos gori problem i kada dobijes nove siceve, ko ti garantuje da ih opet nece ukrasti. Ocito je neko uvezao kontingent dostavnjaka C4, pa sad fali zadnjih sjedista. Strasno...

To bi u normalnoj drzavi policija pronasla u roku par sati, ali ovdje, niko nista... Samo osiguranja najebase, ali "vrati koko sto si pozobala".
Bakir1

#1328 Re: Citroen All About

Post by Bakir1 »

Mali je procenat kasko osiguranih c4.
Ps ne bih da pausalno donosim zakljucke i da se grijesim od nekoga ali u nepalu i kad me vidis j me,je najveci broj 308 i c4 na lageru
drndalo

#1329 Re: Citroen All About

Post by drndalo »

Kad si to bio u Nepalu ? Salu na stranu, ja zaista jos nisam sreo nikoga ko je kupio nov auto, a da nije uzeo i kasko za njega... Bar prve 2 godine... Cak i za C4 i 308.. Cak i za Clio...
ElDzidziIbnDzo

#1330 Re: Citroen All About

Post by ElDzidziIbnDzo »

Nije auto htjelo da vuce uz brdo.Odjednom izgubi snagu.Citam ja ovde po forumu,kako svi hvale 206 servis na Stupu,kao best-bye servis za francuze.
Posaljem auto preko druge osobe dole,ja nisam bio u mogucnosti,kaze meni ova osoba hajde objasni ovome serviseru sta je problem sa autom.
-Javi se on,dobar dan,dobar dan.Prijatelju rekoh imam problem sa autom.o-ring ili semering nazovi kako hoces,na spoju turbine i crijeva filtera je otisao.Molim te mozes li ga zamjeniti i uraditi mali servis ?
-slusaj jarane,odgovara lik sa druge strane.Ja sam ti doktor za ova auta i ove motore.Ja sam ti njih doktorirao.Evo ja sam otvorio haubu i gledam nikakav dihtung nema izmedju turbine i crijeva.Znas,njemu je turbina okrenuta prema gore,sve ti je u redu,ne trebas ovde nista mjenjati.Ali ja nemam sad vremena mozes dovuci auto u utorak pa da ja to sve rastavim i pregledam.

Dobro,hvala lijepo i prijatno.
Kazem ovom,vozi auto u drugi servis ja cu ih sad nazvati.Nazovem,javi se lik,objasnim mu sta je problem,kaze lik,znamo za to,cest problem kod citroena.Ako je narandzasti o-ring treba ga naruciti pa da sacekas dok dodje.

Odvuceno auto,ja narucio i sada sve super...

Eto samo jedno malo iskustvo.Masa ljudi se zali po forumima za taj semering ili dihtung ili o-ring nazovite kako hocete.Zbog 25 maraka vrisne turbina sad pa sad...

Image

Broj 14 na slici.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1331 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

To je obicni dihtung, gumeni, zna da popusti vremenom zbog visoke temperature, i povuce se, a ponekad i spadne skroz sa turbine. Meni se to desilo, ali Mladen iz 206 servisa je to rijesio detaljnim ciscenjem dihtunga i plasticne cijevi. Mislim da je vise do plasticne cijevi koja se malo deformisala i dihtung nenalijeze dobro.
Android Knego

#1332 Re: Citroen All About

Post by Android Knego »

NediM17 wrote:Da i ovdje napisem.

Dragi Citrasi, sklanjajte svoje C4 gdje znate i umijete ili ih kasko osiguravajte, sto opet nije rjesenje. U proteklih par dana dvojici kolega maznuli komplet zadnje siceve. Predracun je boli glava, cirka 6.500KM, i cekanje 3-4 sedmice. :-)

Sto je jos gori problem i kada dobijes nove siceve, ko ti garantuje da ih opet nece ukrasti. Ocito je neko uvezao kontingent dostavnjaka C4, pa sad fali zadnjih sjedista. Strasno...

To bi u normalnoj drzavi policija pronasla u roku par sati, ali ovdje, niko nista... Samo osiguranja najebase, ali "vrati koko sto si pozobala".
zna li neko jesu li zadnji sicevi isti za c4, c4 picasso i c4 grand picasso?
konektovan

#1333 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

Android Knego wrote:

Nisu, ne brini. :mrgreen:
citroen xm

#1334 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Nisu, Pikaso pozadi ima odvojena sjedišta radi modularnosti.
Android Knego

#1335 Re: Citroen All About

Post by Android Knego »

konektovan wrote:
Android Knego wrote:

Nisu, ne brini. :mrgreen:
:D

vec ranije je na temi pominjan ovaj modni trend za sezonu ljeto-jesen '15.
ado-šampion

#1336 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

Cisto sumnjam prosto ne vjerujem ni da su na C4 i P 308 ista sjedista pozadi, iako im je platforma ista. A na P 308 isto znam slucaj licno, a pozudano znam da ih je bilo vise.

Prije ce biti da je uvezen kontigent C4 i 308 dostavnih koje sad treba prepraviti. Cudno je kako policija tome ne moze uci u trag je su ta auta morala nekako uci u BiH. Pa ne ulazi dnevno 500 auta na carini. Hajde da je jedan model, nego 2 modela kojim masovno nestaju zadnja sjedista. Kad kazem masovno, slucaj koji ja znam, pisao sam na drugoj temi, covjek zvao otpad, rekli mu da je 30. koji zove taj dan. :? A kad je njegovo obijeno na istom parkingu obijen jos jedan.

Moguce i da su otpadi iskoristili situacija pa poslali i svoje da operisu sjedista. :D

Crni humor, ovo nije smijesno, nego je fakat zalosno...
konektovan

#1337 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:Cisto sumnjam prosto ne vjerujem ni da su na C4 i P 308 ista sjedista pozadi, iako im je platforma ista. A na P 308 isto znam slucaj licno, a pozudano znam da ih je bilo vise.

Prije ce biti da je uvezen kontigent C4 i 308 dostavnih koje sad treba prepraviti. Cudno je kako policija tome ne moze uci u trag je su ta auta morala nekako uci u BiH. Pa ne ulazi dnevno 500 auta na carini. Hajde da je jedan model, nego 2 modela kojim masovno nestaju zadnja sjedista. Kad kazem masovno, slucaj koji ja znam, pisao sam na drugoj temi, covjek zvao otpad, rekli mu da je 30. koji zove taj dan. :? A kad je njegovo obijeno na istom parkingu obijen jos jedan.

Moguce i da su otpadi iskoristili situacija pa poslali i svoje da operisu sjedista. :D

Crni humor, ovo nije smijesno, nego je fakat zalosno...
Policija da hoce, za pet minuta bi to rijesila, al' oni imaju preceg posla..
Sodom1

#1338 Re: Citroen All About

Post by Sodom1 »

Svaki segment drustva je takav:
zdravstvo karina
sudstvo karina
skolstvo karina
...
sto bi se milicija izdvajala :-)
ElDzidziIbnDzo

#1339 Re: Citroen All About

Post by ElDzidziIbnDzo »

Ne branim nikoga ali ovo sto policija radi to je sizifov posao. Uhapse,tuzilastvo pusti...i tako u krug
Bellica

#1340 Re: Citroen servis

Post by Bellica »

ElDzidziIbnDzo wrote:Tema jeste bila,ali ako smeta neka je moderatori premjeste,ili ako je neko bolje upucen volio bih savjet.

Znaci Citroen C5 1.6 HDI 2009 nece uz brdo.Ako je malo vece brdo znaci jedva prvom izadje. Turbina nedavno zamjenjena novom i po ravnom ide ko munja.Znaci problem samo brdo.Lamela nije.
Nikakvih na oko vidljivih simptoma kvara(dim,trzanje bilo sta).
Nikakve greske na dijagnostici,tokom voznje...nista...
Citam na Citroenovom forumu moguci uzrok senzor protoka???

Ima li neko da je eventualno bio upoznat sa slicnim problemom i koji servis u Sarajevu ili okolini preporucujete?
Treba mu jos takodje i nesto oko parking senzora raditi...
Pošto je post star ako nisite sanirali kvar ja bih Vam preporučila svog majstora. Nikakvi servisi ne dolaze u obzir hiljadu puta sam nasjela, hiljadu puta su me izlevatili dok po preporuci kolega nisam otišla kod ovog. Malo je reći da sam prezadovoljna.
ElDzidziIbnDzo

#1341 Re: Citroen servis

Post by ElDzidziIbnDzo »

Davno zavrseno.O-ring na sastavu turbine i crijeva
Dzontra_Volta

#1342 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Trebao bih ovih dana pogledati jedan C4, 2012.g., 1,6 hdi, prešao oko 100k km.
Na šta bih trebao obratiti pažnju (prije nego ga odvucem u servis na provjeru)? Ima li Citroën nekih standardnih boljki karakterističnih za ovaj model?
amar1994

#1343 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

Dzontra_Volta wrote:Trebao bih ovih dana pogledati jedan C4, 2012.g., 1,6 hdi, prešao oko 100k km.
Na šta bih trebao obratiti pažnju (prije nego ga odvucem u servis na provjeru)? Ima li Citroën nekih standardnih boljki karakterističnih za ovaj model?
Zamajac,dizne,podloske dizni,dpf i obavezno redovan servis da je svaka zamjena ulja i filtera ulja dokumentovana,fin auto i motorcic ako je posteno odrzavan :thumbup:
Dzontra_Volta

#1344 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

amar1994 wrote:
Dzontra_Volta wrote:Trebao bih ovih dana pogledati jedan C4, 2012.g., 1,6 hdi, prešao oko 100k km.
Zamajac,dizne,podloske dizni,dpf i obavezno redovan servis da je svaka zamjena ulja i filtera ulja dokumentovana,fin auto i motorcic ako je posteno odrzavan :thumbup:
Tnx :thumbup:
Dzontra_Volta

#1345 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Evo "legao" je C4 (1,6 Diesel, 68 kW, 2011. godište), pa se nadam da će me služiti.
Pošto sam novi kolač vezano za Citroen (a pogotovo za dizel motore), a pretpostavljam da ovdje ima prekaljenih citroenaša :D , volio bih da mi date par savjeta:
- preporuka za servise - ovlaštene (upratio sam da imaju 2) i neovlaštene?
- preporučeno motorno ulje (vidim da negdje piše Total 9000 10W40, a negdje Total Ineo 5W30)?
- u knjigama piše da za ove motore veliki servis ide na 120.000 milja (otežani uslovi) ili 150.000 milja (pretežno vožnja na otvorenom) - šta vi preporučujete?
- imam na autu navigaciju na francuskom jeziku (sa zastarjelim mapama - jučer vozim na autoputu Tarčin-Vlakovo, pokazuje mi da vozim posred neke livade :D ) - kakve su mogućnosti prebacivanja na engleski jezik i update mapa?

Eto, biće vjerovatno još pitanja u hodu, pa se nadam da će se naći neko "fin" da mi da par savjeta. :-D
530i

#1346 Re: Citroen All About

Post by 530i »

10w40 sigurno nemoj sipati, vjerovatno je to Ineo 5w30 ulje za njega. V. servis ako ne znaš kad je rađen uradi odmah i vozi se narednih 120.000, sasvim dovoljan period...osim ako nisi trgovački putnik ili komercijalista.
citroen xm

#1347 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Prvo, čestitam! Da se fino navozaš. :thumbup:

Za servise nemam pojma to će neko drugi.
Sipaj Total Ineo jer je to preporuka za vozila sa Fap filterom.
Za veliki servis ti već rekoše, a što se jezika tiče mislim da moraš preko Leksije, tj. softverski. Mape se mogu naći na netu pa ažurirati.
Dzontra_Volta

#1348 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

Hvala na savjetima.
Ono što me buni je taj veliki servis (ne samo kod ovog auta, nego općenito): zašto se uvijek savjetuje da se uradi veliki servis na nekih 100-120 hiljada km, iako po prepurukama proizvođača promjena zupčastog remena ide na 120.000 milja (cca 190.000 km)? Auto je voženo u Francuskoj, vjerovatno u puno boljim uslovima nego kod nas, tako da mu vijek može biti i duži.
Naravno, obzirom da je polovno auto, ne bih čekao toliko dugo na veliki servis, ali je li ga stvarno potrebno uraditi na 80.000 km manje nego što je preporučeno (auto je prešao 108.000 km)?
Em2r

#1349 Re: Citroen All About

Post by Em2r »

Dzontra_Volta wrote:Hvala na savjetima.
Ono što me buni je taj veliki servis (ne samo kod ovog auta, nego općenito): zašto se uvijek savjetuje da se uradi veliki servis na nekih 100-120 hiljada km, iako po prepurukama proizvođača promjena zupčastog remena ide na 120.000 milja (cca 190.000 km)? Auto je voženo u Francuskoj, vjerovatno u puno boljim uslovima nego kod nas, tako da mu vijek može biti i duži.
Naravno, obzirom da je polovno auto, ne bih čekao toliko dugo na veliki servis, ali je li ga stvarno potrebno uraditi na 80.000 km manje nego što je preporučeno (auto je prešao 108.000 km)?
Obicno je preporuka xxxx kilometara ili 5 godina. U tvom slucaju 2016-a je blizu, a zimi sad posebno ima dosta akcija u ovlastenim servisima. Uradi to jer je glavobolja puno veca ako remen fasuje.
Em2r

#1350 Re: Citroen All About

Post by Em2r »

Dzontra_Volta wrote:Evo "legao" je C4 (1,6 Diesel, 68 kW, 2011. godište), pa se nadam da će me služiti.
Pošto sam novi kolač vezano za Citroen (a pogotovo za dizel motore), a pretpostavljam da ovdje ima prekaljenih citroenaša :D , volio bih da mi date par savjeta:
- preporuka za servise - ovlaštene (upratio sam da imaju 2) i neovlaštene?
- preporučeno motorno ulje (vidim da negdje piše Total 9000 10W40, a negdje Total Ineo 5W30)?
- u knjigama piše da za ove motore veliki servis ide na 120.000 milja (otežani uslovi) ili 150.000 milja (pretežno vožnja na otvorenom) - šta vi preporučujete?
- imam na autu navigaciju na francuskom jeziku (sa zastarjelim mapama - jučer vozim na autoputu Tarčin-Vlakovo, pokazuje mi da vozim posred neke livade :D ) - kakve su mogućnosti prebacivanja na engleski jezik i update mapa?

Eto, biće vjerovatno još pitanja u hodu, pa se nadam da će se naći neko "fin" da mi da par savjeta. :-D
Sto se navigacije tice imas na piku 2 momka iz SA koji imaju mape za citroen sa oba sam poslovao i jedan je vrlo neuljudan iako su mu mape i usluge jeftinije ali kolicina zivaca koja je potrebna da se sa njim izadje na kraj je ogromna, tako da sam zadnji puta za 2015 uzeo kod ovog drugog i nije mi zao razlike od 10-20 KM. Navigacija se moze podesiti u opcijama da prebaci na engleski jezik ili bilo koji drugi.

Sto se tice ulja za tvoj motor je Total Quartz 9000 10W40. Za 2.0 motore se preporucuje Ineo 5w30.

Upoznat si sa ovim problemom kradje sjedista, moja preporuka ti je da ih odes gdje zavaris nekako ili da neke matice ti neki tokar napravi i kljuc za iste koji levati ne mogu odvrnuti.

Sto se servisa tice ako te put nanese na TK neces sigurno zazaliti ako odradis servis kod Pavica, iako ABC nije nesto puno losiji sto se tice strucnosti, vise kaska po pitanju usluznosti. Ja sam cuo da je dobar za francuze neki servis 206 dole negdje kod Stupa/Ilidze.

Mislim, tj su velike sanse da tvoj motor ima FAP filter, na servisu obavezno provjeri nivo aditiva u rezervaru za FAP. Na nekim modelima se moze provjeriti i fizicki a na nekim samo dijagnostikom. Na mom 2008 c5 1.6 hdi je boca (nalazi se sa lijeve strane do rezervara sa gorivom) bila bijele boje i vidjeo se nivo tecnosti, na sadasnjem 2.0 hdi je crna i ne vidi se. Litar tecnosti je cca 100 KM a alternativa ti je FAP OFF usluga kod xy ljudi u BiH.
Post Reply